2019-05-17 129 浏览
隔離已經四間三餸飯,老闆您又玩埋一份,點搞呀?雖然味道質素係最高最好,不過係最貴既一間呢!竟然有機會永久取消出前一丁?那我以後食咩好呀?就連雞牛豬扒、蒸餸都有機會全部取消,早餐又跟隔隣齊齊賣炒粉麵同三文治,如何競爭?可能以後都無全紅磡煮得最好食既出前一丁喇,合記只供應凍冰冰的炒麵、莜麵、上海麵、米粉、河粉、腸粉。凍檸樂,實在太醉,再來回魂 coke 特效解藥。熱齋啡,用既滾水太熱,使到咖啡變酸,熱到入唔到口,放陣先飲。應該用返奶茶既溫度就差不多,剛剛燙嘴又飲到落肚。熱奶茶,順喉香醇,貫徹始終不變的幼滑香濃奶茶,加包半糖最合我口味。豉油皇炒莜麵,清爽豉油香,剛剛好不過咸不混濁不油膩,乾身嚥韌,加兩滴辣油更滋味。豉油皇炒河粉腸粉幼麵莜麵,老闆極客氣比個四併早餐我試。凍就係凍左少少,而且全部豉油皇味道,好采都好好味,食得過。河粉不油膩完整不散筲筲,可以一氣呵成處理掉,仲要係我最愛的特幼河粉啊 ﹗腸粉滑溜溜,最怕乾硬鞋烚烚食糕的感覺。幼麵莜麵同樣高質,富彈性不濕腍,可口大啖啜。餐腿蛋治,半份餐腿蛋治,嬸嬸我思意係要一塊麵包,唔要兩塊麵包呢,並不是連餐腿蛋都減半喎,笑死我,唔夠飽啦。軟軟的白麵包

餐腿蛋治,半份餐腿蛋治,嬸嬸我思意係要一塊麵包,唔要兩塊麵包呢,並不是連餐腿蛋都減半喎,笑死我,唔夠飽啦。軟軟的白麵包,有濃厚的麵粉香氣,三餸開心大啖食,咸香油香蛋香啖啖肉,滿足。洗大左訓身買六合彩唔中,捱住麵包先啦。

雙太陽蛋出前一丁,老闆自己做埋水吧親自下廚話出前一丁返黎喇,有丁麵食喎,餐腿蛋您想食咩呢?要爽麵定腍麵呢?實在盛情難卻,我其實唔太肚餓,就試試雙太蛋丁要爽麵!雖然生產期有點長,慢工出細貨,煮得蠻不錯,雖然不像以前水吧叔叔猛火烹煮十足火喉,住家的味道都非常可口啊!湯濃郁,麵爽滑,入味熱騰騰,撈埋蛋漿無得頂!

腸仔火腿太陽蛋出前一丁,麻油自己落?老闆全部落埋得喇。老闆:湯會否太咸呀?可以加滾水喎。雷:點會呢,我都食開重口味,見我仲要加辣椒醬啦。老闆:有意見真係要講喎,會多多改進。水吧叔叔已經無做,現由老闆親自操刀下廚。腸仔整作需時,食住腿太先,免得麵條浸得太腍,老闆有留意喎,真細心。火腿有煎過特別香口,有 heart,真心要讚。

大部份茶記都是馬虎求其掉塊凍冰冰火腿係湯麵上面就算出貨,諗起都可怕 ﹗麵條爽滑,已吸收足夠湯汁程亮麗淺啡色閃閃發光,每啖都充滿濃湯味道,不像那些滾水白烚麵,再撈湯粉,湯還湯、麵還麵,極度討厭如此煮麵的啊 ﹗壓軸出場的腸仔,爆熱噴煙地出場,微脹滾熱辣,一咬飛汁,正到震呀 ﹗我自己煎腸仔都鍾意慢煎到發脹先食,肉質特別爽彈,肉汁特別兇湧架 ﹗淨食丁麵正,蛋醬撈麵正,辣醬撈麵都正。

雙餐肉太陽蛋出前一丁,即煎餐肉特別鬆軟滑溜,厚厚不過薄,不會乾乾似紙皮,油香非凡。慢煮麵爽湯濃,撈蛋漿齊齊啜大大力,開心叫好。雙腿太陽蛋出前一丁,火腿略有煎過,特別美味帶焦香,迫出火腿原始味道,誠意可加。爽彈麵條綑著蛋汁蛋白大啖索正到震,停不了地吸啜,連湯帶蛋齊齊捲到舌上打滾再直搗五贜,暢快得無與輪比。

雙太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁,甜甜的沙嗲汁撈撈湯更可口,鮮牛微韌散發牛肉味道,原汁原味不用鬆肉粉已合格。雙太陽蛋五香肉丁出前一丁,丁麵腍劈劈又粉口既?唔係轉左一早烚定放係度架麻?難食。五香肉丁好多粒呢,瘦肉多而肥肥少,有肉食真好。有新到辣椒油,無味既?五香肉丁辣汁更辣。

腸仔太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁,點解要咁做?多年來都即叫即煮,依家入口死屍的味道,發賬粉口腍劈劈,無麵味淡茂茂!下次再係咁就要說再見,我要食新鮮丁麵!好想好想食辣,辣能給您一點開心的感覺﹗狂落辣椒油,淨油無渣而且微辣,最安全唔洗驚。

腸仔太陽蛋雪菜肉絲出前一丁,我要新鮮出前一丁呀!再次給我粉腍無味出前一丁,唔食煮定既死屍呀,好難食!幫襯您六年,唔好改、唔好懶好麻?雙太陽蛋豬扒出前一丁,食左幾次死屍丁麵,今次直接跟嬸嬸強調我要食新鮮出前一丁啊 ﹗果然返來了,天淵之別,天使與地獄﹗爽彈麵條,濃郁湯汁非常好,丁麵掛上蛋漿瘋狂地吸啜,好食到忘我不能自控。豬扒嗅香草沒有了,略硬有趙頭,淡淡醃味不過份。

青紅蘿蔔湯,無添加夠純情,熱辣辣好好飲,住家的味道。魚香茄子麻婆豆腐生炒排骨飯,每款都還暖暖地喎。魚香茄子,茄子軟軟棉棉滑溜溜,不硬不苦索盡辣汁肉汁,非常美味泊得住大埔鹿鳴居喎,而且食得到咸魚粒,散發陣陣酥香,唔撈飯食點得架,格外美味 ﹗

麻婆豆腐,溫柔的味道只香不辣有點油膩,硬豆腐不喜歡,幸好帶著濃濃豆香,淡紅咸香汁液夾著肉鬆豆腐躺在白飯上品嚐,仍是蠻可口的。生炒排骨,不太乾不太鞋剛剛達到底線,外微脆裡面嚥韌,茄汁濃酸淡甜夠開胃,真心炸得出色。三餸售價 $31 蚊送例湯或汽水,凍飲加 $7 蚊。

豉汁排骨滷水雞翼蒜蓉菜芯飯,三餸連飯都全部凍冰冰。凍蒜蓉菜芯,多汁多水有菜甜味,有嫩有爽。凍豉汁排骨,醃味咸濁,質地鞋韌,斬得太細粒食得唔舒服。凍滷水雞翼,肉乾帶鞋,味道混濁陰沉,斬到碎濕濕極討厭﹗骨碎多,入口骨杉杉,所有肉汁已經流失。
熱齋啡
雙太陽蛋出前一丁
雙餐肉太陽蛋出前一丁
餐肉火腿太陽蛋出前一丁
2019-03-21 52 浏览
比女友激到噴煙差點連工都唔想返,遲半個鐘就遲半個鐘,我要食野降火! 繼續遲到話知佢,遲到照食早餐!遲 30 分鐘算數豪比公司,我有比遲到錢,咪嘈夠我呀,我用錢買依半個鐘架!嘆埋早餐先返去,扣人工扣飽去。成鬼日係度講與時並進,十年前話安排五天工作,十年後依然星期六要返公司呆坐幾個鐘等收工,勞民傷財,硬膠行為!新財政年度早餐價錢上調 3%,人工就加得 1%,上年人工加 0.0013%,永遠落後於通脹。老闆您又寫錯單喇,您好多野諗嗎?我係要太蛋腸仔架!話口未完又寫錯另一張檯,人家要榨菜肉絲,寫左雪菜肉絲。點解無論如何都唔比腸仔我食啫,老闆落錯單跟住到姐姐聽錯單,陰功!老闆大刀斬下轉菜牌,生意難做,加油呀﹗地產霸權,商人治港,無法無天,大陸香港﹗食扒麵索價 $38 大元,隔幾條街的百景好抵實好多。開放式廚房實在太高溫,,都係暫時轉去其他茶記食住先,太熱食到出晒汗,冷氣微弱真的吃不消呢!雖然丁麵超級好好味,不過都係入秋先再見。心情低落,身心疲累,暈、飄、怒、哀、疲,我真的需要休息,補充返少少塑化劑先得!每日一丁,慢性自殺。訓前吔個麵,訓醒再吔麵。Hangover 訓醒唔食個熱辣辣麵真係頂唔緊,水

訓前吔個麵,訓醒再吔麵。Hangover 訓醒唔食個熱辣辣麵真係頂唔緊,水吧叔叔煮既丁麵係全紅磡最好食﹗丁麵高手認真好味道。紅磡多間茶記中最出色的出前一丁,煮得最高質美妙!熱騰騰即煮丁麵爽滑彈,無話煮定腍粉黏溶!丁麵養顏抗衰老,精力充沛,力大無窮,活潑好動,精力充沛!

新上任四眼肥叔煮丁麵生生地,意式湯麵質地非常爽脆!嬸嬸煮麵都硬係欠奉,麵質硬硬的,只有水吧叔叔煮最有質素,最有火喉。真係食丁麵食到有電視框,多謝合記老闆給我 9 折優惠,真客氣 ﹗

凍檸樂,回魂 coke ﹗頭痛頭痛,醉到要飲檸樂。啤酒、軒尼軒再撞皇家大炮!宿醉救星,好想嘔。熱齋啡,突然氣溫驟降,凍到我都變雪條喇 ,梗係轉熱飲啦。茶記極苦熱齋啡,濃過廿四味。茶記通病水溫太熱咖啡變變,凍齋啡比較好!

餐肉太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁,倒碗滾燙丁麵落肚暖暖胃暖暖身,舒服晒。依舊煎定的乾硬油餐肉,掉到湯底洗洗去再吸一吸水份,留到最尾先處理,得左 ﹗質地略硬,濃濃咸味非凡,洗不去的油膩感及混濁味道。甜甜沙嗲味道可口,嚥韌的牛肉片從不嫩滑,浸得老老全熟的,總比鬆鬆腍劈劈好。有鑊氣熱騰騰的丁麵唯有合記,軟硬適中、濕度適中、湯汁濃郁,係紅磡區無人能及。

火腿太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁,略煎的火腿誠意可加,不是求其凍冰冰就出貨,微焦更香更濃。太陽蛋新鮮出爐,嫩嫩蛋白暖意萬分,蛋黃仍是凍凍的,翻轉讓滾湯給點溫暖才慢慢品嚐。濃郁甘甜蛋黃汁超愛呀,用麵條夾著啜到嘴裡,天堂的味道,我要升仙喇 ﹗

雙太陽蛋雞扒出前一丁,極品美味煎炸雞扒,超級皮脆肉嫩,厚厚百里香氣味混在鮮甜味之中,掉進舌尖上爆汁水潤,越趙越興奮。有鑊氣的高質出前一丁麵,熱到噴煙到來,爽彈滑溜充滿湯汁的味道,拖著靚湯啜啜啜,舒暢愉快。最後蛋黃撈麵,掛著黏滑跣到嘴仔去,好食到要講粗口呢。

火腿太陽蛋五香肉丁出前一丁,大量五香辣油浸著麵條,捲起結實不肥的肉丁連湯啜入口,刺激開胃又醒腦,越食越起勁,差點一滴湯都無剩呀 ﹗越來越利害,飲滾油一樣!連麵夾腿掛蛋勾埋肉丁一齊掃入口,不用 2 分鐘消滅,暢快無比!

腸仔太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁,硬實重咸的腸仔,略走油顯得油淋淋,炸乾爽一點更好。史拉差辣椒醬扮彩霞非常艷麗,擺返個靚靚月見畫面拍個照留念先。撈埋酸辣史拉差辣椒醬別有一翻風味,撈潮州辣椒油又得,撈西式辣椒仔汁都得。百變的配搭,惹味開胃,還是覺得丁最好,本世紀最偉大發明呀 ﹗

新肥叔叔必定好少食出前一丁,煮得太生索索聲。唯有浸多陣再食,無鑊氣唔夠熱,浸完麵條變粉口微溶,麵粉味更濃,差太遠喇。 雙太陽蛋豬扒出前一丁,豬扒鞋到刮嘴,乾鞋肥騰騰的香草豬扒,金源五香豬扒好食百倍。我剛瞓醒非常疲累,無力氣趙依塊硬石豬扒。

腸仔太陽蛋雪菜肉絲出前一丁,大量雪菜搭少少肉碎覆蓋半麵丁麵,咸鮮爽脆的雪菜攝在麵條隙縫處導入脣齒間,擦出新奇味道,我鍾意 ﹗火腿太陽蛋榨菜肉絲出前一丁,榨菜跟大豆菜相差無幾,只是較濃味及較粗條,爽爽充滿水份,襯著肉絲麵條同吃當然好味道。

火腿太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁,全熟有咬口的牛肉,不乾不鞋帶著甜美不濁的沙嗲汁,用熱騰騰的麵條捲起吃更是美味,更是如虎添翼 ﹗鮮茄濃湯腿絲鮑片出前一丁,終於有新出品﹗鮮茄湯?茄膏味濃不是真茄湯,有點頸渴,素鮑片腿絲平凡唔難食。腸仔太陽蛋豬扒出前一丁,豬扒難得的不乾不硬不鞋,係邊位有點肥膏要吐掉,有咬口有肉汁香草味飄飄。

火腿腸仔太陽蛋出前一丁,沒有完整整片的火腿?何解火腿要碎上呢?通粉用唔晒嗎?室溫沒有煮過的火腿絲鋪面,讓她們沉到滾湯底吸引一下熱力再品嚐,舒服多了。

火腿太陽蛋豬扒辛辣麵,辛辣麵湯底極濃夠香辣,麵質嚥韌彈彈,不腍不粉掛湯可口,啜得津津有味!雙太陽蛋雞扒出前一丁,親子出前一丁。雞扒碎上那麼奇怪?姐姐當我係小朋友咩,當然一塊過才最好食。唧下大量史拉差泰式辣椒醬,酸酸甜甜辣辣使得胃口全開,醒腦醒神,瘋狂地吸啜,美妙至極 ﹗

火腿奄列沙嗲豬頸肉出前一丁配香草牛油厚多士,好味到全部消滅無得留低,連麵包都難得地食埋,多謝款待!菜芯罕有地清甜鮮爽無得頂,沙嗲汁香甜可口搭載爽彈多汁豬頸肉撈麵醒神開胃。厚厚火腿奄列焦香和味,腿火跟蛋漿完全融合為一體,不是馬虎的蛋皮捲腿絲,咸香跟蛋甜純美好好食。大量牛油及香草已滲透到多士之中,每口甘香油潤,停不了的節奏。

雙餐肉火腿太陽蛋出前一丁,嬸嬸煮丁麵始終差少少火喉,水吧叔叔親自出手煮個麵我嘆,真好 ﹗厚厚餐肉夠軟塾不乾不鞋不硬亦不油膩,咸香宜人可口。濃郁湯汁香甜味美,湯汁迫進麵條之中,每條麵都充滿湯汁份外滋味,爽彈滑溜熱燙燙停不了地吸啜,美味無比。撈上辣椒醬、撈上蛋汁,兩種味道一樣堅好食呢﹗
火腿太陽蛋榨菜肉絲出前一丁
雙太陽蛋雞扒辛辣麵
腸仔太陽蛋豬扒出前一丁
餐肉太陽蛋五香肉丁出前一丁
2017-11-11
$40 (早餐)
雙火腿雞扒出前一丁
火腿太陽蛋五香肉丁辛辣麵
火腿奄列香草牛油厚多士
火腿太陽蛋雞扒出前一丁
腸仔太陽蛋雞扒沙嗲牛肉出前一丁
五香肉丁雞扒出前一丁
雙太陽蛋雞扒辛辣麵
2018-12-21 12 浏览
去完銀行排長龍後截返,唔太肚餓兜個圈,間間都爆場無位要排隊,要快靚正唯有合記,唔想諗唯有合記,早餐合記,午餐合記!炎炎夏日舖面實在太高溫,坐係度唔郁都出晒汗,難怪少左大批食客,好需要有把強勁牛角扇呢!放足十日大假就飲足十日,就連琴晚都照樣爆醉,返到公司都瘟瘟燉燉啦 ﹗出黎食飯連銀包無晒錢都唔記得,身上只袋住大堆硬幣,當然不夠埋單。第一次無錢要食霸王餐,唯有跟侍應昌叔叔講聲轉頭返黎比錢啦。合掌瓜豬骨湯,初時飲頭幾啖都估唔是什麼,淨係飲到一點點澀味,睇睇 menu 原來係合掌瓜,到底放左咩材料搞到咁澀呀架,難飲矣。眉豆豬骨湯,豆味濃濃清香不混濁,溫柔舒服的味道。粉葛赤小豆眉豆豬骨湯,濃濃的豆甜味,清清的肉味,都飲得下。青紅蘿蔔豬骨湯,清清地咪幾好,無味精夠潤又健康。食飯前飲比較好,食完飯飲變得完無味道,清純淡如水。椰子雞湯,老闆用黎做例湯咁重手?真係好有心喎。陣陣清香椰子味道,雞湯味較濃郁,甜美可口熱辣辣蠻不錯,好味道的。如果我自己煲會將椰子切片使到味道更出,加入瘦肉餚湯就更加甜啦。菜乾湯,濃情菜乾湯,住家的味道直灌落肚,心情舒暢。霸皇花豬骨湯,完全天然無添加,清清淡淡。霸皇花合掌瓜豬骨湯

椰子雞湯,老闆用黎做例湯咁重手?真係好有心喎。陣陣清香椰子味道,雞湯味較濃郁,甜美可口熱辣辣蠻不錯,好味道的。如果我自己煲會將椰子切片使到味道更出,加入瘦肉餚湯就更加甜啦。菜乾湯,濃情菜乾湯,住家的味道直灌落肚,心情舒暢。霸皇花豬骨湯,完全天然無添加,清清淡淡。霸皇花合掌瓜豬骨湯,絕無味精純天然無添加,蜜棗味突出,霸皇花味道清爽,還泛著陣陣骨香肉甜。

清淡健康老火湯水,老闆經常強調,經常掛在口嘴邊,而且完全唔會嗇吝唔會孤寒,只要您想飲,送例湯無問題,想添飲都更加無問題。老闆朝朝親手煲,食客奉場又食得開心,老闆都非常歡喜呢。

星洲炒米全走,大量火腿絲混大量雞蛋絲,搭埋大量米粉,超重份量非常飽非常大滿足 ﹗鑊氣、蛋香、味濃、香辣、爽乾、彈彈,色香味均非凡出眾好好食呢。

咖哩薯仔牛筋腩意粉,水吧叔叔太過熱情好客,實在比太多我喇,汁多意粉多牛筋腩又多,滿到瀉咯,本來打算食少少架乍!六舊牛腩兩舊牛筋十舊薯仔大量意粉,叔叔誠意拳拳,我亦唔想浪費食物,最終全部消滅,什麼都沒有留低,希望今晚唔會操到嘔啦!

好多好多薯仔,其實我不太喜歡薯仔架,比面食兩三舊啦。先爽後粉的質感,濃厚薯甜味道,沾上咖哩汁醒神醒腦。牛腩鬆化不硬不乾又無渣,牛筋爽滑,微羶不過火,達標唔難食。咖哩港味濃,香料味出眾比一般茶記濃郁。汁太少喇,忘記要求多汁,不夠撈意粉食咯,食到尾段有點乾爭爭。意粉烚得不錯,無過腍無粉口無發脹,掛上濃味咖哩啜啜啜,食得開心。

洋蔥汁魚柳煎蛋意粉,水吧極速快餐類 $38 蚊 ﹗雖然鯰魚柳厚厚滑滑,不過太咸吃不消。洋蔥汁不香不甜,淡茂茂杰撻撻,失望。最後居然還給我最討厭的全熟煎蛋,可惡老屹屹。

炒蛋雞扒意粉配黑椒汁,這種煎蛋皮式極老炒蛋我真的十分討厭,不香甜、無蛋香、鞋烚烚又豆皮。雞扒翻炸不過份,保持雞皮香脆不油膩,雞肉煮兩次必定偏乾,幸好還有微量肉汁,免強合格。全熟意粉熱辣辣烚得剛剛好,保持乾爽結實彈滑有料到,無過腍無粉口無發脹。

黑椒汁重口味略咸少少嗆喉,撞上淡口意粉又剛剛好。掛上大量黑椒汁濕潤地一大束一大束、一大卷一大卷地塞入口,好滿足啊﹗

蒜蓉汁斯華力腸豬扒意粉,腸皮奇怪地韌得誇張不香脆,咬不開既?唯有食肉不食皮,濕滑嫩肉普通平凡無特別。意粉全熟無過腍剛剛好,雖然我愛食堅廷一點的,蒜溶汁茄味濃濃亦不失蒜香,大量醬汁掛上意粉捲捲捲再吉埋豬扒塞入口,清得乾乾淨淨,蠻喜歡。

乾炒牛河全走,河粉最受歡迎,幾乎次次都賣晒。師傅炒粉麵功夫如何呢?有驚喜,好野黎喎 ﹗聽到師傅係廚房炒到烘烘聲,無停手。牛肉又嫩滑又香甜,河粉齊齊整整,滑滑而不油膩,色澤均勻,鑊氣十足,生抽老抽黃金比例,芳香清爽好好味呀 ﹗即叫即炒,新鮮出爐,絕唔會一早炒定係度攤,搞到味道好似死屍一樣﹗

乾炒牛米全走,合記無做炒麵,轉乾炒雞米先﹗嬸嬸您何解再一次落錯單呀?無緊要,牛肉照殺。估您唔到,個炒米勁好味,使我對炒米粉完全改觀。爽彈有至,味道香濃甜美,豉油味香噴噴,不過咸不過濁,熱燙燙鑊氣迫人,讚。

乾炒牛肉意粉,嬸嬸我要全走架,勁多洋蔥、芽菜、青蔥,全部我都唔知架麻,揀死我咩 ﹗乾炒牛河全走,原味已經常好食,撈埋史拉差辣椒醬更是如虎添翼 ﹗酸酸辣辣的味道醒腦開胃,夾起大大塊美味牛肉搭上彈滑豉油河粉,一斬眼全部消滅,好幸福啊 ﹗

豉椒排骨炒河,鑊氣迫人衝埋黎 ﹗忘記炒河要兜亂呢,就等我親自操刀,要讓每條河粉都要沾上豉椒汁,每條河粉都要色澤鮮明夠均勻。足料豆豉、青椒加洋蔥,甜美惹味啊﹗厚厚芡汁擁著完美炒河啜入口,彈滑幼嫩,濃郁可口,捲埋排骨一齊趙更是無比幸福啊﹗

乾炒雞絲河全走,炒粉麵連凍飲 $40 蚊有找邊度搵呀?仲要係超執鏟,師傅用強而有力的臂彎,熟練的手碗烹調出來的呢﹗咖哩汁香草豬扒撈出前一丁,湯麵質地紅磡第 1 架喎,何解撈麵會腍劈劈架?失手呢。Lunch 豬扒質素堅係比早餐好架喎,早餐豬扒好似隔夜一樣,乾硬鞋三合一,油淋淋薄薄的有骨豬扒,邊位勁多肥膏,要全部咬掉才能安心食用。濃烈的香草味,既濁又嗆,不喜歡。但 lunch 就完全唔同喇,肥美彈滑又多汁的煎豬扒,豬味濃郁而不羶,香草味清新,好食架喎。

咖哩鴛鴦扒意粉,要乜有乜,想到食什麼就直接同水吧叔叔講,一定會滿足我既胃口,真係好啊﹗黑椒牛扒併香草豬扒,食肉獸就是我,無肉不歡 ﹗水吧叔叔我完全感受到知您喜歡我,但實在太多意粉呢,真心覺得我食得晒嗎?份量差不多兩份,滿到瀉喇 ﹗

朝早的牛扒鹹味突出乾爭爭,lunch 完全脫胎換骨喎 ﹗新鮮度無可置疑,雖然係鬆鬆港扒,難得不過火,免強還有少少趙頭,軟軟棉棉咬開有肉汁湧出,醃味濃厚,黑椒突出,滿意喎。

肥美彈滑又多汁的煎豬扒,豬味濃郁而不羶,香草味清新,好食架喎。但我較喜歡普通中式醃法,更清香甜美。咖哩膽散發茶記慣性味道,不過隱約瀰漫著獨特香料芬芳,有調配過的,比一般茶記辣而甜美。厚厚咖哩汁香濃幼滑,還有心思地淋上忌廉點綴一下,更添香氣與味道,不再單調。

涼瓜排骨飯,梁家排骨飯正常平凡唔難食,微暖豉汁搭載軟腍甘甘的涼瓜片送飯,不錯。微暖豉汁抱著肉多骨少甜美的排骨送飯,不俗。

揚州炒飯,老闆寫錯字喎,楊州炒飯?楊州係邊架?楊家炒飯嗎?我淨係知揚州即係廣州。遠處傳來爐頭的猛火烘烘聲及師傅兜鑊的鏗鏗聲,非常震撼又悅耳,聽到停下來就知道開飯喇﹗有鑊氣非凡充滿師傅的內勁,叉燒蝦仔落足料,爽蝦綿叉,肉香甜美可口,完全滲入炒飯中,還散發微微蛋香。

最後洒上蔥花兜兩下,熱力使到蔥花釋出香氣更加開胃。落味剛好追住食,欲罷不能不停輸送,真的停不了了。點解要落生菜絲炒呢?最憎炒飯濕淋淋,好采不太多,挑走便可。我只喜歡非常乾爽的炒飯,加菜粒、粟米、紅蘿蔔、等等,這類不出水的還可以。

豉汁蒸排骨飯,蒸餸都係我至愛,蒸水蛋、蒸肉餅、蒸排骨、蒸雞、蒸魚,是但一款送飯都不得了。就連伴碟菜芯都鮮爽嫩甜多汁,無得頂啦。讓美妙排骨躺在白飯上再淋點豉汁,簡單點綴生息不少,味道更上一層樓。

咸蛋蒸肉餅飯,剁得鬆軟均勻,薄薄的蒸出。有肥豬肉甘香但不會食到肥豬肉油淋淋,質地緊緻不硬亦不鞋口。現成咸蛋黃質素還可以,咸香帶甘甜。多多肉少少飯幾粒咸蛋黃併甜豉油肉汁撈飯,中國五千年的肉餅文化無得頂呀﹗

黑椒汁雙腸牛扒意粉,公司規矩不準轉意粉的,嬸嬸運用她的權力專登幫我轉,多謝多謝!水吧叔叔又再次打爆隻碟,意粉同黑椒汁都滿到瀉咯,我減緊肥架﹗就連伴碟的菜芯都超爽甜翠綠,有誠意。腸仔硬硬地腥腥地,炸過夠熱夠香口都食得到。兇湧泛濫般熱騰騰厚厚黑椒汁,甜味出散發一點點辣味,意粉連大量醬汁捲起,滴著汁塞入口,彈滑味濃十分可口啊﹗

茄汁腸仔雞扒飯,厚厚茄汁少少酸幾開胃,味濃勁咸,白飯不夠乾爽有點濕有點過腍。黑椒汁紅腸雞扒意粉,超級 fusion 中西合璧,仲加多條菜芯伴意粉。紅腸咸香肉甜好味道。

黑椒汁重口味太咸咯,幸好大大啖連意粉一齊食還受得到。熱辣辣結實滑彈夠完整不散碎,水吧叔叔烹調得宜,十分高筫。一氣呵成掛著濕潤黑椒汁大啖吸啜,食得非常豪氣暢快。

梅菜蒸鯇魚腩飯,其實叫蒸魚飯都係搏一搏,通常一早煮好再放係蒸櫃保溫,都會變得過熟鞋烚烚乾爭爭。這尾還不錯,微嫩微滑少少的魚味道,拆出魚腩肉搭埋梅菜再滾上魚汁豉油撈飯,甜美可口,回味無窮。魚身肉較為削,十分正常呢。

蘿蔔炆五花腩飯,老闆大力推介蘿蔔炆五花腩稱親手炆的,無所謂可以試試。色香味還可以,沒怎麼特別,蘿蔔爽口多汁,不酸無渣帶微甜,五花腩咸味出眾不過份,送飯剛;剛好。

梅菜蒸肉餅飯,雖然略有梅菜甜味,但我想食多多的梅菜,只得幾粒莖,實在太少喇 ﹗肉餅不肥十分結實,豬肉香甜不羶不嗅,滑滑彈彈,鬆軟多汁,跟白飯混和再淋上蒸肉汁,整碗飯轉眼消失。

蔥油雞菜飯,冰鮮雞無鮮味是正常不過,鹽水烚雞給雞皮雞肉一點咸香,免強抽出微弱雞味。雞皮黏滑有著少許鳳脂甘香,白肉綿綿溢出少少肉汁,還算可口。菜飯乾爽點會更好食,略濕的飯粒帶油香菜甜,加埋雞肉齊齊食,滿意到全部食晒,一粒飯都無得剩。柴米油鹽不停加,舖租樓市繼續加,但人工就無得加,午餐再脹價,索價 $42 蚊。

梅菜蒸排骨菜飯,菜飯乾爽點會更好食,略濕的飯粒帶油香菜甜,加埋排骨肉齊齊食,滿意到全部食晒,一粒飯都無得剩。排骨甜甜的,鬆鬆的,腍腍的,有點散散感覺,不過不失唔難食,綿到可以跟飯完全融合喎。
椰子雞湯
2017-09-13
黑椒汁雙腸牛扒意粉
揚州炒飯
2018-10-04 44 浏览
早前先將英發列入黑名單,依家連金發都要black list 埋,兩間同樣態度差、語氣差,不再幫襯,以後都轉去合記吧 ﹗我要熱齋啡走甜,並不是咖啡走甜呢,齋啡係無奶架,救命﹗奶味重,啡味弱,麻麻地。熱奶茶,由始至終高質味美,幼滑香濃依舊。蛋牛治,白麵包平凡大路,無話特別軟塾、無話特別香。不乾不硬麵包夾住咸牛炒蛋,中規中矩。牛油只有一滴仔,真係少到食唔出囉。咸牛肉有撈埋雞蛋一齊炒,good 呀。最憎分開蛋還蛋、牛還牛的呢。有些茶記直頭直接將咸牛搽係麵包上,炒都唔炒,凍冰冰囉。其實我係叫腿蛋牛治架,見到張單真係有寫腿蛋牛治,那麼我塊腿呢?有收足三餸錢喎。餐蛋牛治,我只食一塊麵包的呢,喜歡將所有材料撥到一塊麵包上,多多肉、少少包,特別滿足﹗白麵包平凡大路,無話特別軟塾、無話特別香。咸牛炒蛋一時一齋炒,一時分開蛋還蛋、牛還牛,當然要炒過先香架麻 ﹗lucky 依份係即煮咸牛炒蛋喎,熱辣辣使到牛油已溶化到麵包之中,特別好味道。超厚餐肉,不是薄切,足料無搵笨,雖然微暖又硬又油、好采都好食,燙手就更好啦。餐腿蛋治,慢煮餐腿蛋治,慢功出細貨,好耐無食過熱到辣手三文治,牛油搽得均勻不馬虎,每啖充滿牛油咸香

餐腿蛋治,慢煮餐腿蛋治,慢功出細貨,好耐無食過熱到辣手三文治,牛油搽得均勻不馬虎,每啖充滿牛油咸香。全部即做滾熱辣,好耐無食燙手三文治喇 ﹗肥美外脆內嫩厚餐肉,鮮嫩炒蛋蛋汁輕流,香煎火腿極有誠意,麵包再鬆軟一點就更加好喇。
咖啡走甜
蛋牛治
2017-11-30
5 分钟 (外卖自取)
$25 (早餐)
蛋牛治
2018-07-13 90 浏览
臉壁私家位 6 號,仲有私人風扇、私人空間,夠晒毒!上班前嘆個 5 分鐘早餐鼓勵下自己先,食飽最緊要!水吧哥哥真利害,我未出聲已經知我想食咩,咁都估到,有料!我都知道您愛我架喇,成日都留意住我,多謝多謝。患上了不能早返工症候群,晨早起身時間非常充裕都要魔到夠鐘,依個絕症無得醫架喇。加左人工成 $20 蚊咁多,梗係要食好一點慶祝下啦!破戒又食出前一丁,罪過罪過!您的待遇如何,您的臉口也必如何!怨氣指數維持係高水平,吼!她媽的公司,以怨氣作為動力!您滷味,怨氣!食好一點,食飽一點!美國返黎不停食!放縱埋依兩日,星期一開始要全力破地獄先得,謝絕探訪!依排不停放血供養女皇,要食多個星期出前一丁加杯麵頂頂去先,爆晒暗瘡喇﹗您條眼鏡阿叔用個袋霸住個位仲要扮見我唔到,您係勁既!侷住要我直接問老闆有無位,您咪自己攞黎肉酸! 半點公德心也沒有,香港淪落到如此地步。凍齋啡走甜,不酸不澀,味甘的茶記味道。熱奶茶,合記奶茶一向非常有質素,茶味香濃多層次,跟淡奶比例剛剛好,有茶香有奶香,幼滑的質地不粗不鞋,可口滑嘟嘟。青紅蘿蔔豬骨湯,老闆每次都強調無添加純天然老火湯黎架 ﹗堅係味濃香甜,合記茶餐廳真材實料,飲得

青紅蘿蔔豬骨湯,老闆每次都強調無添加純天然老火湯黎架 ﹗堅係味濃香甜,合記茶餐廳真材實料,飲得下喎。花生豬骨湯,雖淡口但絕無添加純天然,食完濃烈味道,清清味蕾都好。

腸仔太陽蛋雞扒出前一丁,結實油潤的肉腸,拖拖油微暖上場,內外皆硬,無過咸無異味,合格。太陽蛋蛋白微脆焦香特別美味,讓蛋黃反轉躺在熱湯之上,吸收一溫度,再暖笠笠地成隻啪入口,爆開﹗

甘香濃郁黏黏蛋漿射滿處處,美味無比。香煎雞扒不是馬馬虎虎掉到炸爐,質地不會乾硬鞋,味道不會死實陰沉,鮮雞的香甜,醃味得宜非凡,皮脆肉嫩不肥膩,高水準的色香味。合記米芝連丁麵,食勻全紅磡無人能及,滾熱辣有鑊氣噴住煙送到,微微泡沫浮在湯表面,索一索氣味芳香,舒筋活骼夠醒神。

呷兩啖湯頭,細味著濃濃靚湯,認不住飲多幾啖呢。麵條跟湯底一齊煮,湯汁迫入麵條之中程亮麗淺啡色,每一口都充滿著湯汁。擘大您的嘴仔不停吸啜,連湯帶麵塞得滿滿,好味極致無得頂﹗

黑椒牛扒煙肉腸仔卷出前一丁配黑椒汁,茶記快餐店的鬆牛扒未算過份,還食得到牛扒原有的味道及質地,外層滑潺潺,裡面少少腍,不乾不硬。醃味黑椒剛剛好不會濁,微咸微辣而香口。

煙肉腸仔卷得意又有創意,炸過的煙肉特別甘香,少少脆少少韌,肉咸味得宜不過火,併上肉腸味道都好夾。頂級麵條掛著厚厚的黑椒汁,香辣又帶甜啜入口中打滾,滋味無窮,越啜越起勁,黑椒汁丁麵好好味喎。

兩樣都熱辣辣吱吱聲咁黎到 ﹗腸仔煙肉卷好味道呀 ﹗煙肉咸香出眾又嚥嚥韌韌,捲住彈彈水潤腸仔食,兩種味道有兩種質感十分有趣。鬆鬆牛扒滑潺潺,醃味及黑椒味都幾好。丁麵永遠高質,水吧哥哥好廚藝,撈黑椒汁勁正!還有幾片紹菜配碟,爽爽甜甜又充滿菜汁。

腸仔太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁,沙嗲汁清爽不咸不濁,醒腦開胃,跟麵條融合捲埋鬆化不乾硬牛肉品嚐,多種味道與質感打得火熱,那有不好吃的理由,大滿足啊﹗

炒蛋雞扒出前一丁,丁連環、連環丁、環丁環丁,每日一丁 ﹗炒蛋似蛋皮,又乾又老起埋豆皮,那有炒過呢?掉係扒爐上面自生自滅,煎蛋來的。炒既意思係兜炒、翻滾的意思,此乃煎蛋也,不是炒蛋呀!

五香肉丁豬扒出前一丁,溫柔的五香辣汁味道,跟丁麵一樣好夾,掛在麵條上連湯掃入口,濕潤地打滾翻騰,美味度不會比史拉差辣椒醬輸蝕,刺激美味﹗肉丁鬆化不肥膩無肥膏,啖啖瘦肉可以全數消滅。

搭載在麵條上輸送,混在麵條之中,甜湯辣汁爽彈嚥韌交錯,回味無窮密密食 ﹗薄切豬扒煎得乾硬,趙落有點刮口,邊位黏著肥膏油淋淋要咬掉才食得舒服。豬甜味微弱,醃味清啖但香草味過濁,處理得不好。

斯華力腸豬扒出前一丁,豬扒鞋得緊要呢,求其消滅掉就算。半條斯華力腸,腸皮好韌喎,差點想用絞剪添呀。腸肉味濃多汁,平凡合格無特別無驚喜。

火腿太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁,火腿煎過有誠意,使到氣味更芳香,使到味道更甜美濃郁。不是馬虎求其掉係麵上面就算,值得一讚呀。

雙太蛋雞扒出前一丁,厚厚雞扒,皮脆肉嫩肉汁澎湃,再來甘甜黏滑蛋漿撈麵,好味到大叫 ﹗斯華力腸豬扒出前一丁配蒜蓉汁,蒜蓉汁充滿茄汁味道泛著濃郁甜美蒜香,襯上丁麵同樣食得津津有味。

黑椒牛扒雙腸出前一丁配黑椒汁,腸仔炸耐點,要炸到外皮爽脆爽口更好,微微怪味還可以。牛扒軟腍味濃,港扒不錯。菜芯鮮嫩爽甜多汁,黑椒撈麵好味。

雙腸吉列豬扒出前一丁配咖哩汁,其實只係外層多左麵包糠,裡面然舊係薄切乾硬味濁豬扒,麻麻地。咖哩汁好野黎呀,香香濃濃茶記咖哩,辣辣惹味,咖哩撈丁無可挑剔大啖啜。咖哩雞出前一丁,雞件半骨半肉可以接受,未算成碟骨衫衫雞碎,肉滑而醃味不錯。

魚蓉釀茄子出前一丁,原來係普通釀茄子乍?以為係魚香茄子香香辣辣添!賣相不討好,茄子氧化又灰又黑,軟軟綿綿黏著微腥鯪魚肉,味道還在,唔難食。撈埋史拉差辣椒醬靚湯爽麵齊齊食,酸酸辣辣好食好多啦。豉椒鳳爪排骨出前一丁,香甜的排骨,滿意的肉多骨少,有咬口有肉汁,醃味開胃呀。北菇蒸雞出前一丁,醃到滑嘟嘟的肥美雞質,肉質濕潤不乾,味啖平凡,免強合格。

火腿牛扒雞扒出前一丁配粟米忌廉汁,忌廉汁對我來說太甜咯,加埋甜粟米蓉就更甜,甜汁撈丁麵似乎唔係好夾呢。餐肉太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁,不再乾硬油膩午餐肉,雖然依舊薄切,已經比以前肥美鬆軟好多喇。

火腿太陽蛋榨菜肉絲出前一丁,大量腍腍榨菜咸香非凡,夾在麵條之間品嚐更可口美味,肉絲就少得可憐,幾乎食唔到。雙腸豬扒出前一丁,最愛發脹腸仔,要花時間炸得透徹先可以脹起架,水吧哥哥真有我心!薄切香草豬扒依舊太乾,味濁且鞋。

火腿太陽蛋雪菜肉絲出前一丁,經常都無菜落肚,朝早食雪菜當食左。爽脆咸咸的雪菜跟甜湯撈勻,掛在彈滑丁麵上大啖大啖地塞入口,夾雜少量腍劈劈肉絲,多汁水潤好味道。斯華力腸豬扒出前一丁配蒜蓉汁,原條斯華力腸都係第一次,係咪真架?原條比半條好味百倍,有肉汁而皮脆,超好味 ﹗

黑椒牛扒雞扒出前一丁配黑椒汁,最緊要快,炸雞扒乾硬鞋有齊,我要食煎雞扒嫩滑多少的。出前一丁出色爽彈滑,熱辣辣掛上大量黑椒汁,啜得幸福又滿足!港式牛扒軟棉棉滑嘟嘟還可以,菜芯好爽甜。

鮑片腸仔太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁,非常甜的齋鮑片,一向都不喜歡食,幸好滑彈不鞋。雙太蛋雞扒出前一丁,親子出前一丁,高質煎雞扒,蛋漿撈麵。

火腿雙煎蛋通粉,甜美濃郁的雞湯底,先來史拉差辣椒醬,酸辣醒神。再來胡椒粉,惹味暖胃,好舒服。我不吃全熟蛋的,好采還有蛋汁,兩面煎得金黃焦香,但凍凍的,浸浸熱湯先食吧。通粉彈彈不粉,跟湯一齊倒落口,滿意的。
凍齋啡走甜
黑椒牛扒煙肉腸仔卷出前一丁配黑椒汁
黑椒牛扒雙腸出前一丁配黑椒汁
黑椒牛扒雞扒出前一丁配黑椒汁
2016-11-17
$45 (早餐)
黑椒牛扒煙肉腸仔卷出前一丁配黑椒汁
2018-03-15 65 浏览
訓醒好很醉啊,仍然巧醉呢,實在飲得太多喇。昏迷十個半鐘,起身食個麵醒一醒先 ﹗遲到都話之佢,一定要食少少野落肚。落大雨周圍都交通意外,搭的士要兜路行大覽去紅磡囉,時間用多左,錢又要比多左。用二百蚊的士既高昂代價,換取時間嘆個一丁早餐 ﹗遲到咪遲到囉,扣錢咪扣錢囉,好巴閉咩 ﹗豪比您,食左先講 ﹗終於做完珠寶展,唔洗再罰企喇,腳都跛 ﹗九點半先係合記坐低乍,話知您條福街 218 ﹗慢慢嘆埋個靚早餐先返公司,食飽飽先有力氣跟班客隻揪架麻﹗我都唔知點解會行去食出前一丁既,明明想食其他野喎,仲夢遊緊?想快就只有即食麵或車仔麵啦,算罷啦 ﹗花 1 分鐘等位,坐低等 4 分鐘有得食,用 5 分鐘倒碗麵落肚,消費 10 分鐘剛剛好,閃得。琴晚突然心癢癢又口痕痕,食左日版出前一丁做宵夜。朝早再次心癢癢又口痕痕食炒麵,依家最緊要快,要食港版出前一丁,好很悶呀 ﹗擋不住的引誘,丁麵永遠 ok ﹗Day Day 出前一丁,我已經充滿力量喇 ﹗抗衰老出前一丁 ﹗Keep 住丁麵生活,抗衰老、增強抵抗力、滋陰壯陽。獨毒出前一丁人生,出前一丁、出前一丁,跟住都係出前一丁 ﹗其實我真係真係丁到超級悶喇,可否試試鳳爪

獨毒出前一丁人生,出前一丁、出前一丁,跟住都係出前一丁 ﹗其實我真係真係丁到超級悶喇,可否試試鳳爪排骨丁麵、土魷蒸肉餅丁麵、豉汁蒸鯇魚腩丁麵呢?給一點新鮮感,給一點樂趣我吧。我要食皇帝蟹出前一丁呀 ﹗用個殼當碗用,拆晒所有蟹肉鋪係出前一丁上面,再鋪龍蝦刺生、象拔蚌刺,最後撒上金箔,超級豪華正到痺啦 ﹗

熱奶茶,合記奶茶有保證,暫時係紅磡區茶記飲過最幼滑,茶味最香醇,清新不苦澀,落包半砂糖好,茶、奶、糖非常平衡又配合,高質。

雙太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁,合記煮出前一丁既手藝超級卓悅,無人能及。滾熱辣出晒白煙送到,勁有火喉,麵質烚得恰到好處,嚥韌滑溜又帶爽。湯粉跟麵條一齊煮,將湯汁迫入麵條之中,而程亮麗淺啡色。吸收了湯汁精華的麵條無比可口,每一啖都充滿香濃湯汁,那有不好吃的理由 ﹗

爽滑彈牙的即煮丁麵,刺穿蛋黃,讓蛋汁掛在麵條上,黏黏糊糊。不用怕醜,大大啖用力索晒入口,濃湯蛋汁麵條跟舌頭翻騰,好美味啊,大滿足。

滾熱辣新鮮即煮出前一丁無得輸,其他茶餐廳請好好學習,比個heart出黎,唔好再煮定個麵倒個暖湯出貨,淡茂茂、腍劈劈、粉糊糊,極度難食及討厭,不香不甜不熱不彈,可惡 ﹗

為即食麵平反 ﹗並無膠質蠟質,係棕櫚油,不是蠟;係鈉,不是蠟 ﹗不要在煮麵時攪拌,麵要差不多上碟時才攪拌 ﹗不要過冷河,麵粉甜味被沖走 ﹗要跟湯粉一齊煮,麵條才能吸收湯汁味道,不要白烚麵條,食落強烈滾水味。麵要中大火烹調,才能爽滑而不過腍。

雙太陽蛋雞扒走包,自創的親子食法,先處理掉滑滑蛋白,表面嫩嫩、底面焦香。剩下太陽蛋黃便躺在雞扒上,直接一齊送到舌尖上,一咬爆汁 ﹗甘甜蛋黃汁包著雞扒,美味程度再昇華幾倍,好食到震呀 ﹗如果雞扒有汁揀就更好啦,黑椒汁正呀。

腸仔太陽蛋雞扒即食麵,又要 5 分鐘 KO 碗麵返公司,趕死我 ﹗老闆何解又錯單啊 ?好多心事?我永遠都係出前一丁架麻,連阿姐都記得。趕時間唔換出前一丁喇,照樣食。湯底淡口,不香不甜不濃。麵條重麵粉味,不爽不彈不滑,救命!唯有撈史拉差辣椒醬,都係唔掂。再撈埋大大羹辣椒油,終於免強倒晒落肚。炸雞扒超級乾硬,無肉汁又刮口,非常失望!

火腿腸仔太陽蛋出前一丁,返樸歸真,但點解會係腿絲呢?煮通粉?沒有煎過,亦沒有烚過的火腿絲,只是鋪在麵條上就出貨了,冷冰冰的 ﹗讓她們潛潛水,沉到湯底下暖暖身才進食,美味好多啦。

斯華力腸雞扒出前一丁,斯華力巨腸只得半條,中間開邊烚一烚,雞尾腸肉味強咸味突出,外皮略脆而嚥韌,還算美味。

雙腸五香肉丁出前一丁,難得一遇的鴛鴦腸,利害 ﹗半邊雪到暗黑乾涸硬掘掘,另一邊正常怪味發泡膠,咁都出比我?

豬扒雞扒出前一丁,豬扒肥到五花腩一樣,一層肥膏一層肉,連連緊扣,肥到要咬走肥膏才可安心食用。

腸仔煎蛋雞扒走包,一早煎定的荷包蛋,蛋白凍冰冰,蛋黃微暖。腸仔加雞扒超晒標喇,想肥死我咩。杯齋啡又唔幫我用外賣杯,激死 ﹗老闆係咪太多野諗呢?又落錯單喇 ﹗我要雙太陽蛋雞扒,外賣凍齋啡走甜呀。迫人家食外冷內熱荷包蛋同油淋淋腸仔囉 ﹗老闆您想點呀?又落錯單喇。難得我有五分鐘嘆個雞扒早餐,但死都唔肯比雙太陽蛋我 ﹗我要雙太陽蛋雞扒呀,前幾日又係咁。

腸仔太陽蛋五香肉丁出前一丁,何解出怪味腸啊?最討厭的味道及質地,不知怎樣形容。味道似生水、似鏽水,質地微爽似發泡膠。

火腿奄列鮑片榨菜肉絲出前一丁,食出前一丁食到好悶喇,轉下食常餐先得。竟然會係即煎奄烈,熱燙燙最正,新鮮無得頂 ﹗蛋香非凡出眾,香遍全場,仲有少少流心蛋汁抱著咸香滑彈腿絲,大大啖啜晒入口,那種滿足感非筆墨可以形容,總之暢快無比啦。我對齋鮑片一向麻麻地,味道太甜,口感太假,又乾又鞋又韌,無咩特別。水吧叔叔還送幾片旺菜過我食,多謝呀,爽甜鮮嫩好味道。

炸雞中翼牛扒出前一丁,即炸雞中翼皮香肉嫩,外皮脆脆的,裡面白滑 juicy,估唔到係五香雞翼,有 heart 有誠意,雖然略咸但依然好味道 ﹗

火腿腸仔太陽蛋出前一丁,難得腸仔有炸過,比平時香口啊,炸得乾身微脆就更加好味。

雙太陽蛋榨菜肉絲出前一丁,半爽重口味的榨菜,強鹹弱甜,在滾湯裡浮沉一下,跟著肉絲攝在麵條之間,味道剛剛好而不過份。

太陽蛋五香肉丁雞扒出前一丁,雞扒變得那麼細塊既,剛剛賣剩半塊未入貨?麵條煮過龍,有點過腍,我要食新鮮爽彈滑架,同樣失水準。五香肉丁竟然都失水準,半邊雪到乾硬變左深啡色。發生咩事呢?如此劣質出前一丁都比我食,大膽呀 ﹗

餐肉太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁,超厚餐肉,不是薄切,足料無搵笨,雖然微暖又硬又油,用滾湯洗乾淨,浸到最後先食好好多。

太陽蛋五香肉丁雞扒出前一丁,師傅仲咩比炸雞乾我呀?心情唔好?又乾又鞋又硬,大力咬大力扯,失晒水準喎,十分失望。

火腿太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁,半生熟出前一丁,爽脆索索聲,極有咬口好搞笑,太生了吧,意式湯麵嗎?

雙太陽蛋牛扒出前一丁,居然罕有地有牛扒供應,梗係食啦 ﹗硬掘掘好韌,不是勁鬆港扒,總好過腍劈劈又滑潺潺既。給點牙力扯開,醃味極重手,黑椒味未見突出,食完極頸渴,Help ﹗豪爽地成原粒太陽蛋啪入口爆開,甜美蛋漿四射,黏黏濃濃極為可口 ﹗

雙腿雙腸雙太陽蛋出前一丁,原塊火腿再追加腿絲,沒有煮過的火腿味道大打節扣,不夠香不夠濃,普通平凡。如果火腿煎過燙過,味道會香口好多又更加濃郁架麻。

雙太陽蛋豬扒出前一丁,肥美彈滑又多汁的煎豬扒,豬味濃郁而不羶,香草味清新,好食架喎。但我較喜歡普通中式醃法,更清香甜美。

雙太陽蛋雞扒出前一丁,即煎雞扒製作需時,請耐心等候。新鮮送到,輕煙微飄,香噴噴口水流,香甜肥美,皮黏肉嫩,質地幼滑,成件咬不要切,一咬一扯爆汁發射,汁液四溢,醃味濃郁可口,實在太美味啊 ﹗

雙腸沙嗲牛肉出前一丁,加入史拉差辣椒醬,酸酸辣辣好開胃又惹味,啜啜啜啜停唔到口,好食到亦都停唔到手呢。近來突然愛上史拉差辣椒醬,幾乎次次都用黎撈麵食呀。

火腿奄列鮑片沙嗲牛肉出前一丁,又係出前一丁好鬼悶,又係撈史拉差辣椒醬都係好鬼悶,試試辣椒油啦。大大劈隊落去,不香不辣,味咸帶濁,真係唔多掂喎,最全無想追住食既感覺,失敗 ﹗

腸仔太陽蛋雪菜肉絲出前一丁,腸仔勁熱勁香勁 juicy 呀,我就係要依隻喇 ﹗炸得皮脆肉嫩,香噴噴一咬爆汁滾墄辣,超水準表現。少食蔬菜,食堆雪菜就當食過喇。大量雪菜粒半微酸帶甜,搭上幾條豬肉絲擁著麵條濃湯齊齊食,百味交錯,幾有趣架喎。

沙嗲牛肉豬扒出前一丁,出前一丁淋上凍冰冰既沙嗲汁,搞到碗麵唔夠熱呀,記得要暖住沙嗲牛肉麻。牛肉不過不失,醃味不咸不嗆不太過份。無話腍劈劈,無話滑潺潺,還保有原始味道與嚥韌質感,合格。

腸仔太陽蛋五香肉丁出前一丁,腸仔實淨微暖,平凡的一般,不是怪味腸已經非常好喇。最愛炸到皮香肉嫩的腸仔或是烚到發脹爆汁的腸仔,不過要花多一點時間烹調呢。加入 4 份 1 罐的五香肉丁免強滿意啦,五香辣味蠻不錯,微辣醒腦又醒神,最愛用麵條捲住肉粒齊齊食,更添風味 ﹗

炒蛋豬扒出前一丁,香草豬扒隔夜的嗎?乾硬鞋三合一,油淋淋的薄薄有骨豬扒。濃烈的香草味,既濁又嗆,不喜歡。用熱辣辣的濃湯浸洗乾淨再試試,舒服多了。炒蛋全熟,金黃富蛋香,但老了一點,乾鞋並重不嫩滑。
史拉差辣辣醬
雙太陽蛋牛扒出前一丁
雙腸豬扒出前一丁
雙腿雙腸雙太陽蛋出前一丁
2015-12-29
$35 (早餐)
史拉差辣辣醬
五香肉丁榨菜肉絲出前一丁
火腿奄列鮑片沙嗲牛肉出前一丁
火腿腸仔雞扒出前一丁
雙腿雙腸雙太陽蛋出前一丁
  • 咖哩意粉
2017-02-17 716 浏览
話說好耐冇食過茶記早餐.. 就打算係返工前嘆返個早餐喇..之前食過都覺得好味. 咁就黎左合記喇.. 早餐set 冇五香肉丁. 咁我唯有叫百搭粉面喇.. 叫左個五香肉丁餐肉出前一丁黎到既時候見到午餐肉厚厚咁大塊好興奮但食落口就另1回事首先出前一丁我明白唔會煮到淋晒唔好食.. 但都唔會煮到未過心唔熟掛.. 仲要一啲麻油味都冇. 之前就算叫五香肉丁都會有少少麻油味. 但今日食呢個冇.. 五香肉丁不過不失喇. 餐肉就因為係厚切我好like.但一個雙拼粉面(出前一丁)加埋凍飲要$33轉出前一丁要加$5 但食左個咁既出前一丁真係好失望對我黎講.. 一個早餐既面餐. 最重要就係個面.但今日真係好失望呀
話說好耐冇食過茶記早餐..
就打算係返工前嘆返個早餐喇..
之前食過都覺得好味. 咁就黎左合記喇..
早餐set 冇五香肉丁.
咁我唯有叫百搭粉面喇..
叫左個五香肉丁餐肉出前一丁

黎到既時候見到午餐肉厚厚咁大塊好興奮

但食落口就另1回事

之前就算叫五香肉丁都會有少少麻油味. 但今日食呢個冇..
五香肉丁不過不失喇.
餐肉就因為係厚切我好like.

但一個雙拼粉面(出前一丁)加埋凍飲要$33
轉出前一丁要加$5
但食左個咁既出前一丁真係好失望

對我黎講.. 一個早餐既面餐. 最重要就係個面.

但今日真係好失望呀
2017-02-16
$33 (早餐)
2016-12-18 447 浏览
在附近上班,發現這區茶餐廳競爭非常大。當不想吃煎炸炒的話,會選擇合記蒸雞飯。每月大概光顧2-3次,經常叫蒸雞飯跟無味精例湯。不論冬菇蒸或金針雲耳蒸都足料無欺場,雞件足、滑溜,食完不口渴,加埋足料例湯,清清地食完感覺良好。蒸雞飯及例湯對比其他店的較淡口,可我喜歡這感覺較健康。有次試過蒸肉餅,不是我杯茶。炒河炒意中規中矩。注意此店只供應早、午、及下午茶,沒做晚市。

每月大概光顧2-3次,經常叫蒸雞飯跟無味精例湯。

蒸雞飯及例湯對比其他店的較淡口,可我喜歡這感覺較健康。

有次試過蒸肉餅,不是我杯茶。炒河炒意中規中矩。

注意此店只供應早、午、及下午茶,沒做晚市。
外卖自取
  • 蒸雞飯
  • 例湯
2016-06-19 747 浏览
今次介紹呢間茶餐廳,就係呢一款食物,雖然係一款普通既食物,賣相就普通但係獲氣非常夠加上用左葱既配搭令到成個意粉都好香同埋用油好恰當,因為有D餐廳用油用好多會令到整體都好多油的。呢間就啱啱好可以再試
干炒叉燒意
干炒叉燒意
2016-04-01 633 浏览
咖哩斯華力腸雞扒飯,條斯華力腸又香又脆並肉味濃,又會咁好食既?定係因為我成年無食過呢?咖哩汁味道唔錯,都係港式茶餐廳味道。細心地加左少少忌廉喎,增添香氣及幼滑感覺,good。招牌煎雞扒邊有得輸,皮香肉嫩,味濃香口帶肉汁。搞錯呀 ﹗合記嚴禁炒底?我一向都唔食白飯,一定要炒底架喎,今次算數 ﹗我今日唔想食出前一丁,白飯照殺 ﹗合記堅持唔比炒底,陰功 ﹗咖哩加少少忌廉點綴,好香又好好味喎。半條斯華力腸熱辣辣,外皮脆卜卜,裡面肉嫩多汁。雞扒鮮甜滑溜,不乏肉汁。咖哩、白飯撈上斯華力腸雞扒非常好食,所有掉入口就最正。黑椒火腿香草豬扒飯,黑椒汁甜而不辣,黑椒味溫柔而含蓄,適合大眾口味,不過無辣不歡的我當然越辣越好越開心啦。火腿、香草豬扒跟百搭黑椒汁非常夾,更加好味道 ﹗豬扒有咬口又有肉汁,加飯加黑椒好好食呢 ﹗合記就算加錢都唔肯做炒飯底,照食白飯啦 ﹗合記既炒河經常賣晒,今日又無得食喇,唯有食 set lunch 囉。香草豬扒腸仔飯配黑椒汁,黑椒調得厚薄適中,香而帶點辣,好味 ﹗一小片惹味豬扒、一小段香口腸仔搭上黑椒汁白飯,簡單而美麗,越食越起勁 ﹗乾爽飽滿既白飯、juicy 腸仔豬扒、濃郁甜美黑椒

香草豬扒腸仔飯配黑椒汁,黑椒調得厚薄適中,香而帶點辣,好味 ﹗一小片惹味豬扒、一小段香口腸仔搭上黑椒汁白飯,簡單而美麗,越食越起勁 ﹗乾爽飽滿既白飯、juicy 腸仔豬扒、濃郁甜美黑椒汁,食到停唔到口啦。
黑椒火腿香草豬扒飯
香草豬扒腸仔飯配黑椒汁
2013-11-29
黑椒火腿香草豬扒飯
香草豬扒腸仔飯配黑椒汁
2016-04-01 650 浏览
剛美國返黎兩日,點都要食返夠本先得 ﹗早起的曉奧有麵食 ﹗今日繼續出前一丁做早餐,我要丁麵架,水吧出錯普通即食麵比我了,請換過,謝謝。其實我經常幫襯出前一丁早餐,而且要坐低慢慢食唔會外賣,係因為貪佢地夠乾淨、夠企理,坐得舒服又食得開心,老闆及員工們亦殷勤有禮,讚。好耐無黎食早餐喇,要九點前到公司樓下先食得到呢 ﹗同個二一八婆鬥緊法要 9:10 前打咭 ﹗太陽蛋餐肉沙嗲牛肉出前一丁,嘩 ﹗塊餐肉好唔掂喎,凍冰冰又乾硬又油淋淋,放左好耐呢。合記樣樣都好,硬係餐肉每次都搞成如此田地。沙嗲牛還可以啦,質數保持中規中矩,其實可以再鮮一點、牛味再濃一點、質地再滑一點。今日死都要探探沙嗲牛肉,好耐無食過佢喇。合記樣樣都好,係個餐肉最差,由始至終都無進步過,一早煎定又油膩又乾鞋 ﹗水吧哥哥高超既煮麵技術深得我心,爽滑彈牙、熱騰騰香噴噴又有鑊氣 ﹗撈太陽蛋黃好、撈士拉差辣醬好、撈辣椒渣都好,一樣咁好食 ﹗捲住乸得不過份既沙嗲牛一齊食,別具一格。突然想食沙嗲牛肉,味道質數仍舊不變,普通平凡唔難食。又唔記得左唔叫得餐肉架呢 ﹗放到又油又乾又硬。丁麵高水準,爽彈滑滑熱辣辣,掛得香濃湯汁滿滿。太陽蛋餐肉沙嗲牛肉

突然想食沙嗲牛肉,味道質數仍舊不變,普通平凡唔難食。又唔記得左唔叫得餐肉架呢 ﹗放到又油又乾又硬。丁麵高水準,爽彈滑滑熱辣辣,掛得香濃湯汁滿滿。太陽蛋餐肉沙嗲牛肉出前一丁,上星期 lunch 黎食左個索索聲既生麵後,試多次早餐啦 ﹗今次熟過上次少少,但都係生得濟有點硬,以前唔係咁架喎。沙嗲牛肉微乸可接受,沙嗲甜而不辣不濁。不忘了不能叫合記餐肉呢,貫徹始終乾鞋硬油凍。乾硬油鞋凍餐肉搭上甜而不辣沙嗲牛肉,爽彈麵條紮住略乸牛肉撈埋暖笠笠甘甜蛋黃同吃,美味致極呀 ﹗

太陽蛋火腿豬扒出前一丁,前幾日已嘆左雞扒、沙嗲牛、餐肉、腸仔,今日終於輪到豬扒喇,唔好意思要您等咁耐。肥豬扒邊位成條肥膏太肥入唔到口呢,其他瘦肉位煎得乾爽又香口,不太乾而帶少少肉汁,泛著清淡香草味道,合格。太陽蛋火腿大路質數無問題。不要喉擒,讓熱湯烘著一會兒,就可以食到暖笠笠既火腿太陽蛋喇。大啖大啖地吸啜熱燙燙爽滑麵條,食左兩啖已急不及待要連湯掃入口喇。麵條湧著大量香濃湯汁衝入口,美味非常 ﹗

豬扒有點失準喎,好重隔夜味道,又乾又油又硬,就算炸完翻熱我再浸湯都難以起死回生呢 ﹗太陽蛋火腿當然穩陣無問題啦,火腿拖一拖熱湯就成塊啪,暖暖地幾好。太陽蛋就要浸耐少少,讓熱力滲到深處,暖笠笠太陽蛋特別美味。再用麵條刺穿蛋黃一齊食,非常冶味。我食得幾快都好,坐低 order 5 分鐘加食 3 分鐘加行返公司 1 分鐘,都要 9 分鐘呢 ﹗

太陽蛋火腿雞扒出前一丁,咸香火腿滑溜,拖拖湯好食。雞扒塗上甘香蛋汁份外香口 juicy,嫩滑雞肉添上黏黏滑滑既薄膜,薄膜滲出濃厚蛋香味道,將所有味道跟質感融合,達到最高境界﹗香濃彈彈麵條捲著雞扒同吃就更襟上添花,百花齊放 ﹗地獄黑仔皇誰與爭風 ﹗燦記勁多人、發記車仔麵既河粉又賣晒,諗住黎合記食炒河又賣晒,真無奈啊。

雙太陽蛋雞扒出前一丁,個個都走去食一蘭,好巴閉咩 ﹗我實有機會去試既,哼 ﹗食住出前一蘭頂住先。嫩口味濃香煎雞扒,淡淡雞味,醃味出眾可口。親子出前一丁,蛋汁撈雞扒再搭上索盡香濃湯汁既麵條,食到停唔到口 ﹗質數直迫一蘭啦 ﹗香煎雞扒肉質嫩滑又滲著澎湃雞汁,醃得入味可口,非常高質好好食 ﹗略厭雞皮煎得唔多夠乾爽,油膩左少少,煎到脆脆地就最好喇 ﹗丁麵真係煮得非常出色,嚥韌爽滑,熱騰騰又夠火侯。今朝準時出門口返工,終於可以坐底慢慢嘆我既出前一丁早餐喇,大滿足 ﹗

又係靚雞扒食,太好喇 ﹗香甜味美,濕潤嫩滑,皮香肉嫩。兩隻太陽蛋一隻直接食,另一隻撈麵食,雙蛋兩味夠貪心。濃郁湯汁混和甘香蛋黃再依附係每條爽滑麵條之上,蛋黃味道更加突出,湯汁更加甜美豐富,好好味呀 ﹗依家 09:00 梗係嘆埋個早餐先返公司啦,明明公司批準我地可以 09:10 前返到就唔計遲到,我 09:10 返到,您條二一八婆關您叉事咩,員工福利都要嘈 ﹗您返 08:30 走 18:30 係您既事,話知您坐足 24小時係度做食蕉比老闆睇啫 ﹗

雙太陽蛋豬扒出前一丁,豬扒煎得乾爽又香口,浸浸熱湯可去油膩又能增加水潤程度,好食。麵條夾住湯汁連太陽蛋齊齊跳入口中,太陽蛋係口腔內爆開,甘香蛋黃汁跟所有味道完全融合,十分美味。合記鍾意湯麵跟餸分開上的,但我就鍾意將太陽蛋拖一拖熱湯先食,熱辣辣既流心蛋黃係超級好味架 ﹗有骨豬扒超水準演譯,賣相一流,看得見的香口 juicy ﹗肉汁豐富,一咬即射。麵條爽夾滑,撈上甘香蛋黃那有難食的理由。

太陽蛋五香肉丁腸仔出前一丁,成晚諗住想食五香肉丁麵,好采忍得住無爬起身煮宵夜食啫 ﹗每次食沙嗲牛肉或五香肉丁既湯都無咁熱架喎,因為個麵煮好先倒凍既餸上面囉。雖然五香肉丁份量較少,勝在無雪到乾爭爭,肥膏不太多,有肉食喎。撈上五香辣汁香香辣辣都幾開胃可口,最緊要唔洗輪骨麻,連肉帶麵一齊咬,爽乎 ﹗腸仔略炸翻熱還可以,可以炸耐一點,炸到發脹皮脆肉嫩更喜歡。

太陽蛋五香肉丁豬扒出前一丁,嘩 ﹗出前一丁好爽脆,咬落索索聲喎,麵條太生,失手了 ﹗浸多陣都無補於事,唯有照食啦。五香肉丁微辣,肉丁不肥有肉食,拿起隻碗連肉帶湯帶麵掃入口份外豪氣,大量辛辣湯汁衝著所有食材落肚好好味 ﹗豬扒還可以,煎得外脆內嫩、香口非常,肉質不失咬口。

太陽蛋腸仔雞扒出前一丁,炸完既腸仔再浸湯好味道 ﹗今朝塊雞扒超級鮮嫩,彷似剛剛煎起。肉汁水潤非常,一咬爆汁,醃味出眾而煎得香口,越食越想食。一啖腸、一啖滑麵;一啖雞、一啖爽麵,食味多姿多采,非常幸福啊 ﹗早起的曉奧又有出前一丁食喇 ﹗仲有大把時間,真係可以嘆足十五分鐘啊。 炸過既腸仔夠香口,滿意。出前一丁保持高水平,爽彈而掛湯力強,紮住腸仔雞扒齊齊跳入口特別好味,多重質感與味道,正呀 ﹗半塊雞扒保持高質數,熱辣辣皮香肉嫩又多汁、醃得入味又香甜。爽彈味濃麵條捲起腸仔太陽蛋一齊食,超滿足 ﹗好好食 ﹗

我講左四次我要太陽蛋雞扒肉丁丁麵,點解老闆您係都要比腸仔呢?是否今日無肉丁賣晒呀?您都要講聲我知架,雖然我出名好相與啫。今日嚴重感冒,頭暈、頭痛、喉嚨痛、咳、四肢無力,要快快食個早餐即去睇醫生,睇完仲要返工呀 ﹗太陽蛋腸仔雞扒出前一丁,合記喜歡麵底跟餸分開上的,可能想顧客食住等可以慳時間麻,不過我喜歡到齊晒張大合照先一次過決解佢地呢,今次麵底快過餸噃。

太陽蛋腸仔雞扒走包,唔係怪味腸,好 ﹗炸過既腸仔幾好味,外皮微脆、裡面充滿肉汁。炸過既雞扒就麻麻地喇,表層有點乾鞋,幸好裡面都仍然鮮嫩多汁啫 ﹗得半塊雞扒乍?都係英發最抵食,一整塊雞扒,但最衰佢地環境、枱櫈、餐具都太污糟呢,好可怕 ﹗附近最乾淨只有合記,讚 ﹗食左咁耐每次都係黎食出前一丁,阿姐已攞定筷子比我,但佢唔到今日我下定決心朝早戒即食麵,好肥啊 ﹗琴晚早一個鐘瞓,今朝早左起身,時間好鬆動呀 ﹗慢慢行、慢慢嘆早餐,爽爆 ﹗

太陽蛋腸仔豬扒出前一丁,為何會係怪味腸架 ?正常腸剛用晒要頂住先?我想食熱狗腸或廚師腸呢。香草豬扒有點肥,油淋淋,入得口唔難食。出前一丁美味依舊,爽彈滑溜無投訴。

炸菜肉絲鮑片出前一丁併火腿奄烈,食到悶要搞下新意思,第一次咁既配搭食出前一丁,味道又幾夾喎 ﹗撈埋炸菜肉絲一齊食又幾香口惹味喎 ﹗一鑊熟啦 ﹗常餐既火腿奄烈不過不失,我都係較喜歡有滑蛋既感覺,依個蛋太熟太老喇 ﹗齋將麵條捲住鮑片撈埋炸菜肉絲啜入口,肉絲味濃有咬口、炸菜脆口重咸味、鮑片嚥韌又帶甜,撞埋一齊既特別又可口,味道不俗。

火腿奄烈鮑片沙嗲牛肉出前一丁走包,今日再次食唔到炒河,又賣晒,連續幾次喇 ﹗求其食個即食麵餐算數,最緊要快。簡單是美 ﹗擘盡個血盆大口,將所有野倒晒入去就搞掂 ﹗咸香帶滑火腿、極甜鮑片、甜而不辣沙嗲牛肉、滑彈麵條、濃郁湯汁,各有所長又能融會貫通,美味啊 ﹗
太陽蛋餐肉沙嗲牛肉出前一丁
太陽蛋腸仔豬扒出前一丁
火腿奄烈鮑片沙嗲牛肉出前一丁走包
火腿奄烈鮑片沙嗲牛肉出前一丁走包
2013-11-27
$45 (早餐)
太陽蛋火腿豬扒出前一丁
  • 豬扒
2015-11-13 360 浏览
差不多成個月無食過,睇返記錄都 3 個星期喇,因為去左美國囉!係美國捱左三個多星期琴日先落機,今日第一日返工一定要嘆個港式熱辣辣既即食麵餐先啦 ﹗合記舖面真係有點細,坐得唔係咁舒服,但我鍾意佢夠整齊又乾淨,附近既茶餐廳大多好污糟,好可怕架 ﹗今早遲左十五分鐘出門口搭唔到火車,侷住搭的士啦,點知交通異常暢順,八點半已經落車,實在太早,慢慢嘆個麵餐先返公司!見時間仲早,慢慢嘆個靚早餐,再慢步返公司,爽乎 ﹗星期六紅磡街道特別舒服,茶餐廳又唔洗等位,因為人煙稀少,好多公司都已經五天工作啦 ﹗返去公司坐四個鐘又放工,真係幾鬼浪費時間。慢慢嘆個靚麵餐暖笠 笠先再慢慢行返公司。近排日日食即食麵,好似搞到無黎精神又手軟腳軟咁,都係少食為妙 ﹗熱奶茶,久違了的合記幼滑港式奶茶,一別兩個月,雖然我唔食甜野,但依杯奶茶一定要加夠兩包糖先能夠完全散發出茶香奶香﹗嘩?依杯熱奶茶堅係香滑呢 ﹗溫度剛剛好,微微燙嘴最舒服又最好飲,無話熱到入唔到口,色香味美真係落過功夫喎。溫度剛好,微微燙嘴,就好正正正!茶味好突出,奶味亦香濃幼滑,媲美酒店質數!天氣涼浸浸,更加好飲。落包半糖到兩包糖既味道先最恰到好處,我本身唔多食

溫度剛好,微微燙嘴,就好正正正!茶味好突出,奶味亦香濃幼滑,媲美酒店質數!天氣涼浸浸,更加好飲。落包半糖到兩包糖既味道先最恰到好處,我本身唔多食甜,但要依個比例先最正 ﹗比起丹麥 屋、金發、英發、郵票更好飲,有過之而不不及,推介 ﹗

太陽蛋午餐肉沙嗲牛肉出前一丁,唔記得走包添,又浪費左喇 ﹗好想試佢地既沙嗲牛肉,所以今年最後一個早餐比左合記,但非常失望囉 ﹗牛肉醃得過份,腍劈劈,而且味道過咸喇,仲要唔新鮮添,係咪琴日用淨架?幾片牛肉雪到邊位已發黑,好驚 ﹗午餐肉最差,一早煎定,仲 要放左好耐,又油又硬又鞋又咸又唔熱,絕對唔係三花牌,什牌貨 ﹗好采仲有個麵底煮得出色?,熱騰騰湯又非常濃郁,麵質爽彈非常高質,有料到 ﹗太陽蛋大跟野無難度啦,蛋白滑蛋黃甘香,正 ﹗

太陽蛋腸仔雞扒出前一丁,初嚐雞扒唔知會否有驚喜呢?還是有驚無喜呢?每次餸同麵都分開上,但我都會自己同麵放返一齊一家團聚先大開殺戒呢。雞扒終於到喇,即刻咀啖先 ﹗不過不失,味道質地都合格,只係煎得有點乾硬,而且太燶了, 失手咯。幫襯左幾次出前一丁,今日個丁麵煮得最出色 ﹗軟硬適中熱辣辣,好食到我啜不停,大啖大啖咁砌先滿足呢。太陽蛋滑嘟嘟,用羹豪爽地成粒啪入口,甘香無比。腸仔夠熱又 juicy 富彈性,唔係怪味腸,好食。

太陽蛋腸仔雞扒出前一丁,麵煮得剛剛好,爽滑嚥韌,熱辣辣不停啜。仲要拿起個碗將湯同麵齊齊爬入口,大量湯汁跟麵條係口腔內混和最好味 ﹗好滿意 ﹗香煎雞扒超水準,真係煎出黎架 喎,唔係取考炸出黎。梗係皮香肉嫩又入味啦,咬開充滿肉汁,正 ﹗配上佢地自家辣椒油,微辣帶蒜香,更開胃 ﹗太陽蛋浸佢落湯一段時間,等佢溫度高一點,暖暖的成粒啪入口,蛋 黃味甘香,好好味 ﹗腸仔略炸好香口,外皮微脆包住 juicy 腸肉,非常多肉汁。

太陽蛋腸仔雞扒出前一丁,咁耐無見依然靚仔,好香啊!雞扒煎得皮香肉嫩絕無取考,如果炸過一食就知,外皮香口黏黏的帶膠質,蓋著白雪嫩滑雞肉,勁 juicy!一咬肉汁直噴,看得見的濕潤,醃得香濃味美,好好食!腸仔如果再炸耐一點就更開心啦,今次都夠熱但油左少少,最喜歡炸到脹晒先食,皮脆肉香,係最 juicy 最香口既時候。太陽蛋煎到微濃脆脆地,一啖啪入口,蛋黃香濃、蛋白滑溜再帶點香脆,美味又有趣!

太陽蛋火腿雞扒出前一丁,今日塊雞扒超高水準呀 ﹗水吧師傅梗係心情大靚啦 ﹗雞皮煎得香脆黏口,包住嫩肉嫩又多汁,醃得味道又剛剛好,味濃但並無過 火 ﹗前幾次又乾又硬又咸呢,幾鬼驚呀 ﹗太陽蛋及火腿大路無危險啦,蛋白滑、蛋黃甘香,火腿彈牙帶咸香又夠熱,滿意。丁麵質地煮得唔錯,爽滑不粉不溶不腍。試吓佢地既辣椒油先,一定要成羮辣椒渣隊落去先試得真架。辣度屬小辣,蒜香味較濃,淡淡磨豉甜味,辣椒肉佔大部份,香味較為遜色左,免強合格啦,我覺得士拉差辣椒醬好食過佢囉。

雙太陽蛋雞扒出前一丁,咩日子呀?蛋同扒都靚得出奇呀 ﹗梗係因為星期六無咁忙,師傅有時間慢慢煮,慢工出細貨啦。碗麵仲要係滾熱辣、出晒煙送到,見得到又聞得到既鑊氣呢,勁有火喉既出前一丁,難得一見。唔單止蛋同扒,就連出前一丁麵條都非常吸引、非常美觀閃令令!大力索啖輕煙,滷出前一丁麻油麻香味,即刻起動啦!

大注大注將麵條夾入口,曲曲的麵條掛著大量兇湧滾熱辣湯汁,啜啜啜熱燙燙地吃著,麵條爽夾滑,沉溺在美味之中、超美味!非常 juicy 煎雞扒,絕對無偷工減料,一食便知新鮮生煎出爐,味甜帶香,每一口都肉汁噴射!最後連食兩隻太陽蛋作結尾,一啖一隻甘香濃郁蛋黃混合嫩滑蛋白,滿足!每朝從美味出發,努力工作!

太陽蛋午餐肉沙嗲牛肉出前一丁
2014-02-21
$40 (早餐)
  • 煎雞扒
  • 太陽蛋
2015-11-03 176 浏览
車仔麵真係長做長有,已經 13:00 一放飯即刻走落去,但已經十幾個排緊隊!算數,最緊要快,最多咪又即食麵!近來市道真係咁差?個個搶住食經濟車仔麵,仲越來越墟撼。太陽蛋火腿雞扒出前一丁,嘩!塊雞扒放左幾耐架,乾硬鞋又帶酸宿味,琴日剩低?雞肉死實無靈魂仲要帶酸味,聞得出我最驚既隔夜嗅雞味!我話晒都係 VIP 喎!就算係咁難食我都食晒,真係肚餓!師傅咁耐以黎煮出前一丁麵係有幾板斧既,所以我食足咁多年。滾熱辣噴晒煙,完全覺得係有鑊氣添呢!麵條彈彈又爽口,曲曲既麵條掛湯力特別出眾,每啜一口都嚐到甜美濃郁湯汁!太陽蛋,我喜歡浸浸熱湯等佢溫度再暖一點先成隻啪入口,溫度暖和一點,蛋黃味更濃更甘香。火腿大路無投訴,如果係叉肉就恐怖喇!煎定晒,仲要勁乾勁硬勁油,色香味都唔掂。

2015-10-29
2015-11-03 154 浏览
花生豬骨湯,老闆話本來係落赤小豆,但買錯花生都照用啦。味道平平,勝在無味精,合格。乾炒雞絲河全走,半年以黎次次都係出前一丁,今日要再會一會即炒河粉先得。賣相得喎,仲比左好多雞柳添,香噴噴!而且離遠已感受到師傅既氣喇!鑊氣彷如熱辣辣既龍卷風殺到!勁有鑊氣,炒功了得,均勻無黐埋一束束,只係河粉碎左少少。我淨係要雞肉已經夠滿足啦!即刻搵佢老友士拉差辣椒醬相應先!配炒河正到痺,酸辣帶甜撞上清香豉油,絕!勁撈士拉差辣椒醬,辣能讓您舒緩壓力及感到一絲的快樂。去皮雞髀肉?專登去晒皮無咁油?肉質結實,略為熟左少少,味道就滿意,不過撈埋河粉一齊食又好好味噃。越食越起勁,停不了的滾動!斬眼之間已蒸發得不知所蹤。味道一流,色澤又均勻,豉油味香而不濁,油就稍多左一點點,不過好味道又香口,越食就越想食!當然全部清晒,連碟都機乎食埋啦。星洲炒米全走,由細到大我都唔食洋蔥、韮黃、青椒、芽菜架,唯有全部走晒去啦,但係點解連咖哩粉都走埋既?依家係一個普通炒米粉,完全唔辣噃,只有非常微弱咖哩味道。如果再辣啲,咖哩味再濃啲就更加好啦!不過都好好味呢,蛋香肉香,夠晒鑊氣,非常香噴噴!超強無敵既鑊氣,新鮮出爐熱騰騰送到,米粉炒

超強無敵既鑊氣,新鮮出爐熱騰騰送到,米粉炒得乾爽彈牙。走晒洋蔥、韮黃、青椒、芽菜,點知換晒火腿同米粉!勁多火腿絲又勁多米粉,仲有幾粒蝦點綴吓,雖然係無味雪藏蝦仔,假爽口。不過堅重量級份量,太美味,全部食晒,好飽呢﹗如果落埋叉燒粒就更加好,更香更有口感!真材實料,大量火腿絲大量蝦仔,蛋香直擊大腦,味道好到不得了,Good﹗

黑椒牛柳絲炒意全走,我唔要洋蔥同芽菜啊。雖然賣相好似油淋淋,其實係黑椒汁啫,油量正常。啜一啖意粉,質地合格無過腍,黑椒味濃郁不濁,堅有鑊氣,聽到師傅個爐坎坎聲,即叫即炒無得頂!將牛柳絲藏到意粉之中齊齊食,牛味濃而有嚼勁,走過油再炒,香氣撲鼻。撈埋士拉差辣椒醬一齊,酸酸辣辣帶點甜,十分開胃,三爬兩撥全部倒晒落肚,美味非常!

乾炒叉燒意粉全走,最後一碎碟比我食到,Lucky!當然都係唔要蔥、洋蔥、芽菜啦。貫徹始終勁有鑊氣熱辣辣,鑊氣依舊強勁,香氣十足,包圍整個空間,一索口水直流!鼓油味道香濃而鮮,叉燒甜美軟腍夾豬肉香,滑溜意粉卷住叉燒齊齊食最正,咸撞甜好好味!

先黎個原味,狠狠地大大啖塞入口,豉油清香加上叉燒香甜,味道又正,好食好食!而且叉燒棉棉不硬,意粉又無過腍,但碎左少少囉。當然要黎幾啖撈辣椒醬啦,回味無窮!點解用發泡膠盒出比我呢?唔係外賣喎,器皿對我都好重要。好采老闆識做立即轉返落碟比我,麻煩晒。

乾炒牛河全走,每次都走晒蔥、洋蔥、芽菜架啦,好正常。撈士拉差辣椒醬一齊食,真係如虎添翼!泰式辣椒醬酸酸辣辣又帶少少甜,跟中式炒粉麵米都非常合拍,將味道進到更高層次,更惹味,正!即叫即炒,勁有鑊氣!中國菜既精髓,西餐永遠唔會食得到。雖然河粉有點碎要用羹食,但係好好味啊!炒得乾爽唔油膩,香甜生抽老抽味道剛剛好,而且色澤均勻!牛肉醃得入味,牛肉味濃,嚥韌有咬口,無話乸到腍劈劈,讚!

近日係屋企即食麵、早餐同 lunch 又係即食麵,真係食到呆晒!今日轉吓食炒野啦。走去合記碰吓運氣囉,好采今日 lucky!阿姐以為我又係出前一丁,但今日想轉吓口味麻。最後一碟炒粉,遲一步都無得食呢!發現個午餐 menu 好耐無轉喇,有點悶。

花生豬骨湯
  • 星洲炒米
  • 黑椒牛柳絲炒意
  • 乾炒雞絲意
2015-03-30 224 浏览
其實經常黎幫襯佔左 95% 都係出前一丁,真係食到唔知配咩餸好喇!合記係我食過咁多間出前一丁必定穩守頭三位,麵質爽彈及湯底香濃,熱辣辣出晒煙上枱,淨係個氣氛都贏晒。太陽蛋腸仔雞扒出前一丁,除出前一丁外,雞扒都係超高質!皮香肉嫩彈彈的,嫩滑入味又有肉汁。炸過既香腸特別香口,太陽蛋浸一浸熱湯先成粒啪入口,暖暖地更好食,鹽都唔洗落。

2015-03-26