2025-04-14 198 浏览
久違了的好友再茶聚,生活話題多不勝數,選個寬敞寧靜的食府才可以不影響他人,他人也不影響我們。食府空間感強,裝修時尚淡雅,只可惜大廳沒有𥦬戶,略嫌美中不足。友人生活習慣健康,食事必以蔬菜先行,因此浸菜苗便成了頭盤。菜苗色如翡翠口感鮮嫩,鮮竹倒是未完全浸泡和煮透,口感乾硬。蜜汁叉燒溫熱軟嫩,價錢亦十分公道,是近期吃過的叉燒中的佳品。鮑魚酥外型討好,上枱之時鮑魚酥仍然燙手,而且汁水豐盈,令人躍躍欲試,鮑魚的口感雖與鮑魚名店出品相距甚遠,但甘香的鮑汁彌補了不足,非常可口。館子的點心基本是三件一籠,但食客可按人數加多點心的件數。野菌粿包得小巧精緻,粿皮以蝶豆花染至微藍,十分吸睛,餡料粒粒分明,口感清爽。蝦餃是水平出品,筍尖的香味與蝦仁的爽彈俱備,無不妥也無突出之處。石榴牛肉球名字漂亮,然而內涵就是普通的山竹牛肉球,口感與味道不錯,但質素只是平平。紅米腸的粉皮軟中帶彈,內餡的蝦春卷香脆之餘,蝦仁亦十分爽甜,不喜炸物的閨蜜也吃得津津有味。糯米包屬懷舊點心,平時較少出現,因此立即下單。糯米包一向是平價點心,因為材料都不是貴價食材,但這裏的糯米包並不便宜,以價錢論質素,出品低於預期。

魚湯鮮腐竹浸時令菜苗

2025-01-31
蜜汁叉燒
鮮蝦紅米腸
2025-03-05 2069 浏览
「合和軒」 係12月開張嘅合和酒店𥚃面嘅中菜,餐廳走低調平實風,唔係走奢華富麗堂皇嘅設計,配埋柔和嘅燈光,座位闊落環境寬敞,坐得自在舒適;位置算方便,由合和中心行過去合和軒午市套餐 $268有4道菜,包括3款自選前菜/點心、湯、主菜同甜品前菜 /點心拼盤有3組選擇,每組有三款唔同嘅前菜/點心我就揀咗蜜汁叉燒/蟹子燒賣皇 /蜂巢帶子荔芋盒蜜汁叉燒係佢哋嘅招牌菜,外面少少焦𥚃面肉質嫩滑嘅,蜜汁唔會過多過甜蓋過肉味💯蟹子燒賣好飽滿扎實,蝦嘅比例好足料😋蜂巢帶子荔芋盒外面好酥脆,𥚃面荔芋超級滑,咬落完全唔覺得油膩💯湯•羹有2款選擇瑤柱海皇豆腐羹瑤柱同蝦勁多,好足料,食落完全唔覺漿口同飽滯👍🏻菜膽花菇燉雞腳材料雖簡單,但個湯好清甜👍🏻主食雞絲韭黃煎麵麵煎得夠脆,個汁味道剛剛好,又唔會太杰💯魚香茄子炆伊麵伊麵唔會太腍,魚香茄子唔會勁濃勁重味,茄子有咬口唔會煮到過腍,好味😋甜品陳皮蓮子紅豆沙芋圓、懷舊芝麻卷2樣都好味,紅豆沙有恰到好處嘅陳皮味,甜度適中;芝麻卷夠濃夠滑👍🏻所有食物唔花巧,超高質,呢個午市套餐抵食,服務殷勤,就算餐廳坐滿人上菜速度都唔慢,啱啱好,感覺良好嘅餐廳除大堂座位外,仲有十幾間包

合和軒午市套餐 $268
有4道菜,包括3款自選前菜/點心、湯、主菜同甜品

前菜 /點心拼盤
有3組選擇,每組有三款唔同嘅前菜/點心
我就揀咗蜜汁叉燒/蟹子燒賣皇 /蜂巢帶子荔芋盒

蟹子燒賣好飽滿扎實,蝦嘅比例好足料😋

湯•羹
有2款選擇

瑤柱海皇豆腐羹
瑤柱同蝦勁多,好足料,食落完全唔覺漿口同飽滯👍🏻
菜膽花菇燉雞腳
材料雖簡單,但個湯好清甜👍🏻
主食
雞絲韭黃煎麵
麵煎得夠脆,個汁味道剛剛好,又唔會太杰💯
魚香茄子炆伊麵
甜品
陳皮蓮子紅豆沙芋圓、懷舊芝麻卷

餐廳除大堂座位外,仲有十幾間包房,絕對係家庭聚會又或者商務飯局嘅好選擇,推薦💯
  • 雞絲韭黃煎麵
  • 魚香茄子炆伊麵
2025-01-06 8757 浏览
千呼萬喚,據悉花費了百五億打造而成的合和酒店,終於在十二月同大家見面。作為老饕既我,當然第一時間去拜訪酒店各餐廳,首站要介紹既,正是中菜廳合和軒。沒有好奢華既裝潢,走的是平實路線,但餐廳有十六間廳房,可供不同場合之用,家庭聚會或者商務飯局都好合適。事不宜遲,睇下佢既午市套餐到底有咩食! 打頭陣既合和薈萃,既有點心,亦有燒味。點心是傳統的蝦餃及燒賣,幾合我意,因為我從來覺得要有蝦餃燒賣先至似飲茶。燒賣飽滿,口感扎實,蝦餃足料,澄麵皮添上了不同顏色,令賣相更吸引。兩粒燒腩仔,皮脆且層次分明。套餐自然會有湯羹,文思豆腐竹笙海皇羹,材料十足,喝湯或羹最重要是湯頭夠熱,呢度做得到,已贏左一半。接著來的黃金脆米炒星斑球,斑球夠厚肉,連魚皮吃最正,再夾埋香脆又邪惡的咸蛋黃脆米,令成件事生色不少。鮑汁天白花菇鵝掌,好有去飲既感覺。天白花菇厚身爽滑,蠻有菇香,鵝掌魚腍身,但又唔怕溶溶爛爛咁,是我喜歡的質感。爽脆既生菜索盡晒鮑汁之精華,一滴汁都不能浪費。幾中意單尾的新竹米粉,幼細又爽口,以三色椒絲及肉絲等作伴,簡單好吃。甜品都是很傳統的蛋白杏仁茶,同埋芝麻卷,始終喜歡濃郁的懷舊菲林筒,慶幸依家多番好多地方

甜品都是很傳統的蛋白杏仁茶,同埋芝麻卷,始終喜歡濃郁的懷舊菲林筒,慶幸依家多番好多地方可以嚐到此味。

午市呢個套餐,跟整間酒店的格局好脗合,沒太多花巧,但基本功扎實,自有一班識欣賞既客人。
2025-04-13 0 浏览
生日飯和家人慶祝,沒有預料到糖糖酒店中餐,態度如此差劣,服務生十問九唔應,仲要問多兩句就面黑。叫咗蘿蔔牛腩,牛腩偏鹹又韌起乾𢇁黐牙。招牌炒飯又乾又硬,瑤柱乾到吉損牙肉。沒想到堂堂酒店中餐,還不如銀龍茶餐廳的炒飯。
2025-04-13
庆祝纪念
纪念日
2025-04-11 247 浏览
上網見到有新開嘅酒店中菜廳,於是約咗一個好耐冇見嘅舊同事,一齊試新嘢、敍敍舊。第一次幫襯,就跟餐廳職員嘅介紹點咗幾個招牌菜😆棒棒鴛鴦雞: 普通雞+烏雞嘅組合好特別,加埋微辣嘅醬汁,好惹味開胃🔥蟹肉牛油果焗釀鮮蟹蓋: 就係上IG見到有人食呢個,於是先想嚟試下綠色嘅蟹蓋。蟹肉超多好足料🦀,入面仲見到一塊塊嘅牛油果🥑,比起出面嘅白汁蟹蓋冇咁滯,一個人食晒成個都冇問題豆酥炸子雞: 本來唔想食雞,但職員大力推薦呢個,果然真係好好食,雞皮脆卜卜,雞胸位都唔鞋口,運墊底嘅蔥粒都好好食👍珊瑚蛋白煎釀帶子: 蝦膠夠晒彈牙,帶子都好鮮甜,都幾好食拍蒜蝦醬啫啫芥蘭: 一打開砂煲蓋就聞到好香,有d鹹,如果配飯一齊食就啱啱好酥皮蛋撻仔: 久違嘅蛋撻仔!因為係即叫即焗,要等20分鐘,但個蛋漿好嫩好滑,酥皮又夠鬆化,值得等待🤤✨估唔到新開嘅餐廳樣樣嘢都幾好食,職員都好nice,不停加茶加水,收碟又好快。下次再有gathering時可以再卜呢間中菜👍

棒棒鴛鴦雞

蟹肉牛油果焗釀鮮蟹蓋

豆酥炸子雞

珊瑚蛋白煎釀帶子: 蝦膠夠晒彈牙,帶子都好鮮甜,都幾好食
珊瑚蛋白煎釀帶子

珊瑚蛋白煎釀帶子
拍蒜蝦醬啫啫芥蘭
酥皮蛋撻仔
2025-04-11 189 浏览
本人對中餐廳食物質素及服務很有要求,每逢與親朋戚友聚餐,我必然被要求選擇一間出色的餐廳。我們這次聚餐供有六位,我選擇了灣仔合和酒店中餐廳合和軒作為這次晚宴地點。這頓晚飯所有菜式很美味,服務周到,價錢合理,必定成為再次聚餐的首選地方。
  • 當紅脆皮雞
【摩登东方美学空间】 莫兰迪色调混搭水墨元素,闹市中的松弛感宴厅,商务宴请/闺蜜小聚皆宜 🍵先斟杯靓茶润润喉▸ 前菜四重奏话梅串茄酸甜醒胃 / 椒盐豆腐粒粒脆卜卜金甲脆皮包住云咁滑嘅豆腐 / 炭烧金砖腩肉外脆内嫩爆肉汁🍲菜胆花菇炖鸡汤花菇吸尽老火精华 / 海参弹牙得嚟带住海洋鲜甜 🦐菌皇X.O酱爆炒虾球虾球大过乒乓波!咬落卜卜脆 ,配搭淮山芹菜双脆 🍖红烧狮子头猪肉糜松化到似食棉花 / 秘制酱汁浓到挂勺 / 送饭真系一流🍚陈皮腊味糯米饭蛋皮香 / 十五年陈皮回甘 / 腊味油香被糯米饭温柔驯服 🍨老香港糖水双奏陈皮红豆沙撞芋圆够晒烟韧 / 芝麻卷软滑似黑缎
【摩登东方美学空间】

🍵先斟杯靓茶润润喉
▸ 前菜四重奏
话梅串茄酸甜醒胃 / 椒盐豆腐粒粒脆卜卜
金甲脆皮包住云咁滑嘅豆腐 / 炭烧金砖腩肉外脆内嫩爆肉汁

🍲菜胆花菇炖鸡汤
花菇吸尽老火精华 / 海参弹牙得嚟带住海洋鲜甜

🦐菌皇X.O酱爆炒虾球
虾球大过乒乓波!咬落卜卜脆 ,配搭淮山芹菜双脆

🍖红烧狮子头

🍚陈皮腊味糯米饭
蛋皮香 / 十五年陈皮回甘 / 腊味油香被糯米饭温柔驯服

🍨老香港糖水双奏
陈皮红豆沙撞芋圆够晒烟韧 / 芝麻卷软滑似黑缎
2025-03-24 775 浏览
環境非常之寬敞,而且仲有私人房間,枱與枱之間嘅有一定大嘅距離。服务非常之好,细心体贴。整体上我都好满意呢度食嘢,但最差嘅一道信令我失望嘅就系焦糖菠萝咕噜肉,但其他菜式简直就系超赞。焦糖菠萝咕噜肉做得比較差,失望,太多漿粉,豬肉太乾。剩係得個焦糖菠蘿比較好食,所以同餐廳反映咗然後就換咗。啫啫芥蘭煲非常之夠熱,上菜已經聞到好香嘅味道,十分之惹味,超讚。蛋白蝦膠帶子新鮮嘅帶子,再加上彈牙嘅蝦膠,再配上蛋白嘅醬汁,簡直就係絕配。又鮮味又好味。炸子雞一上枱已經聞到好香嘅雞味,非常之濃郁,外脆內軟,肉質鮮嫩,果然係招牌菜。

服务非常之好,细心体贴。

焦糖菠萝咕噜肉

啫啫芥蘭煲
非常之夠熱,上菜已經聞到好香嘅味道,十分之惹味,超讚。

蛋白蝦膠帶子

炸子雞

2025-03-18 947 浏览
合和酒店新開咗幾個月,這間中菜廳就在20樓入面先搭電梯去到3樓,由舊商場穿過新商場,有幾個電梯直接上酒店大堂到19樓,在大堂的右邊有樓梯上多一層便可以去到這間餐廳這間餐廳貫徹地是合和的風格,簡簡單單普普通通,唔會金碧輝食物質素都可以,可能商場或酒店都係新開,所以有些地方都需要時間改進例如今晚食片皮鴨,他們只放在一碟,原本熱辣辣出煙的片皮鴨,轉唔夠一個圈已經凍晒今晚試了一個套餐,性價比幾高,食物質素都算可以侍應們都比較友善,令到我哋今晚都食得好舒服
合和酒店新開咗幾個月,這間中菜廳就在20樓入面

這間餐廳貫徹地是合和的風格,簡簡單單普普通通,唔會金碧輝

今晚試了一個套餐,性價比幾高,食物質素都算可以

侍應們都比較友善,令到我哋今晚都食得好舒服

2025-03-06 1244 浏览
最近有間粵菜新餐廳開咗喺合和酒店上面20樓,終於有時間去試啦!😋侍應有禮貌,空間坐得又舒服,唔會話坐得好迫,主廚亦都會出嚟打招呼,介紹返啲菜式👍🏻推介食物係海皇脆米腸粉,超級好味。仲要推介買叉燒同埋燒鵝。仲有好多懷舊嘅點心,都可以喺度搵到!食完記得食甜品芝麻卷同埋蛋撻。整體份量又夠又好味,❤️非常有驚喜!有機會想埋晚餐,片皮鴨聽聞都唔錯。最重要係冇低燒可以用到貴賓房,重點仲要係免開瓶費🍾,世界罕有!

蘿蔔天鵝酥
2025-03-06
2025-03-01 1196 浏览
試試食物午市商務套餐。食物味道可以。份量有點太少,連主食的份量我也覺得不夠。食物安排及服務方面,上了湯後,竟然我等了40分鐘後放下了牙籤盒。即等於以為我已食完。如果是商務食飯,這個是什麼體驗。雖然是soft opening,但是都不太能接受。

2025-02-24 1384 浏览
見到佢有片皮鴨,專登黎試下! 用餐區地方不大但非常光潔亮麗,枱與枱之間距離寬敞,感覺良好! 當日因為人少,只點了片皮鴨二食及一個菜類,甜品!片皮鴨亦有師傅操刀,一貫酒店中菜廳嘅儀式感,鴨皮充滿油光,一看已垂涎三尺,尤其鴨胸皮入口即溶,鬆脆甘香,配以桂花黃糖,更加可口除了桂花黃糖,其他配料有山楂,哈蜜瓜,蘿蔔絲,青瓜,蒜蓉及京蔥,師傅刀工亦精準,沒有半點多餘脂肪之後嘅鸭鬆生菜包亦夠鑊氣,好好味,鸭肉油香發揮得好好,你係會追住食落去,我掛住食嘢,冇影到相其他食物都發揮到! 服務亦主動,細心!好一次愉快嘅用餐體驗! 總括而言,我會再去嘅一間中餐廳值得試下個片皮鸭
值得試下個片皮鸭
2025-02-12 2610 浏览
最近湾仔合和酒店重开,赶紧中午和同事来打卡一下午市套餐😬环境很好,宽敞明亮!🥧前菜·点心- **蜜汁叉烧**:叉烧肉外焦里嫩,蜜汁的甜味与肉质的鲜香相得益彰,口感丰富。- **炭烧金砖腩肉**:腩肉经过炭烧,表面焦脆,肉质鲜嫩。- **蜂巢带子荔芋盒**:酥脆的外皮包裹着鲜美的带子和细腻的荔芋,口感层次多样。🐷香酥梅膏骨这道菜以梅膏为调味,骨头经过精心炖煮,肉质酥软,梅膏的酸甜味道提升了整道菜的风味。🫘- **陈皮莲子红豆沙芋圆**:红豆沙细腻,莲子清香,搭配香甜的芋圆,口感丰富,清新怡人。- **慢煮芝麻卷**:芝麻的香浓与柔软的外皮相结合,慢煮的方式让每一口都充满了浓厚的芝麻风味。
🥧前菜·点心
🐷香酥梅膏骨

2025-02-09 1757 浏览
讚-菜式大部份係合格既 流心蛋有煙燻味剛好 鮑魚都腍滑 砂鍋炒飯都出色 乾身唔硬唔酒 牛油果蟹蓋係有創意彈-菜式唔多令人記得 除左牛油果蟹蓋 食完一次 都係覺得同區黎講 粵軒會令人有印象啲-佈置真係有啲flat 就咁成間白色 同埋去完廁所想返自己間房 先發覺原來幾間房既門都係同一個名

團年飯, 老闆請, 一定高興, 今次老闆帶我地去試新的酒店中菜, 係12月中新開的,試了幾款點心, 個人比較喜歡炸點, 香口野, 春巻係唔錯的, 乾身不油膩。呢款係賀年菜, 望落似荔枝, 其實係炸蝦球, 裡面有鵝肝醬的, 幾好, 惹味但不會過火。造型有趣~!!!天氣凍, 飲個燉湯就最滋補 - 鮮淮山花菇元貝燉竹絲雞 - 飲完全身暖笠笠, 個湯好足料嘩, 主角出場了, 溏心南非三十頭吉品鮑魚配鵝掌, 極級享受, 溏心鮑魚確係正, 但鵝掌係煮到完美, 入口融化, 但又唔會爛蓉蓉, 個汁調到好適中, 入味但不會死鹹, 水準之上的菜色。唔收corkage, 又唔收private room min. charge, 真係爽, 啱我們一班酒鬼個飯望落普通, 但層次係好好, 味道調校適中, 我試左一啖, 打包比阿仔, 佢話超級好味~! 最後的甜品拼盤, 也是另一高潮位, 三款各有特色, 紅豆沙足料, 有淡淡的陳皮香, 甜度適中, 完美~!但蛋撻係令大家, 全場大叫, 好味到暈~!!!!! 絶對有五星級酒店中菜的水準抹茶糯米糍也很不錯, 會想再黎合和軒, 因價錢其實唔太貴, 灣仔區, 有水準的, 有房
XO醬炒腸粉

免開瓶及房租MIN CHARGE
抹茶糯米糍也很不錯, 會想再黎合和軒, 因價錢其實唔太貴, 灣仔區, 有水準的, 有房坐, 食物全部水準之上。

溏心南非吉品鮑魚 (二十頭)

溏心南非吉品鮑魚 (二十頭)
题外话/补充资料: 裝修其實好樸實, 舒服的, 燈光就有點怪, 但唔知係叫太光定太暗...anyway, 食物就反而係處處驚喜~!
2025-01-23
XO醬炒腸粉