台灣私房菜

台灣私房菜 (已結業)

Taiwan foodstuff
台灣私房菜 (已結業)
cftsang2003
今日去到已结業
cftsang2003
2019-03-15
关注
D裝修算新淨,有米字的木紋枱,有風格。食左幾次幾好食,關廟面幾好味,夠Q彈,配埋D牛腩更完美,又不太油腻。老闆娘服務親切。 D豬扒飯都幾好味。另外有東坡肉飯D豬肉喺原塊剁的,非常用心,感覺上不太油腻。 可惜今日去D装修冇哂要轉手。查看更多
s7sam
美味的平民私房菜
s7sam
2018-08-24
关注
一般提起私房菜通常都會覺得價錢不菲,但近年來號稱私房菜的店子愈來愈多,倒是出了不少平民私房菜,這次嘗試的台灣私房菜便是其中之一。本來只是很久沒吃台灣菜,想吃些普通的魯肉飯,但在店員的極力推薦下,最終點了一個麻油雞絆飯來吃,而女伴則點了一個常見的鹽酥雞配烏冬。女伴的鹽酥雞配烏冬率先上枱,乍眼一看監酥雞面層撒了些辣粉,令不吃辣的女伴望而生畏,但一試之下其實辣味非常輕,而且表皮炸得很香脆,肉亦絲毫未老,比起平常的監酥雞更為高質。隨後到來的麻油雞絆飯看上去倒是不太吸引,但食了第一啖雞後卻令我刮目相看,雞肉煮得軟熟,含有微微的酒味,配上湯吃非常有風味,不消一會兒便被我清得一乾二淨,而白飯配上雞湯後亦非常易入口,令人出乎意料的一道菜。不過加錢點得的珍珠奶茶倒是味道平平,令人失望,可謂全餐的美中不足。總結而言,餐廳的食物不錯,二人埋單亦不過118元,以晚餐而言很便宜,值得一試。查看更多
鹽酥雞配烏冬
麻油雞絆飯
大頭肥妹
食物普通,服務又差
大頭肥妹
2018-06-13
关注
一行二人唔知食咩好,行過叫到老闆娘叫人入去試試,見佢係私房菜,我地又諗唔到食咩好,就支持下啦。 入到去都有兩三枱人食,應該都唔會伏掛... 見到餐牌,其實都冇咩選擇,最後叫左個最簡單既鹽酥雞飯同肉燥茄子飯,價值大約45蚊包港式熱飲,台試飲品加8蚊。反正黎試就試埋個台式飲品珍珠奶茶! 睇個擺碟真係好私房菜,個豉油汁好香味精味(我諗都係美x豉油),個雞炸得還可以,面層香料岩岩好,但得幾舊係有肉,而d菜就好普通。 呢個肉燥茄子微辣,都野味既,但就唔夠餸。加左8蚊既珍珠奶茶冇茶香,好鬼稀,珍珠都唔知有冇10粒...好唔抵飲 呢間野服務真心麻麻,張枱有幾粒上手留落乾哂既飯,諗住叫佢地抹抹,明明望到都唔過黎,我地再叫多次啦,佢問都唔問就話‘係咪落單呀,等陣啦’。態度好差,當時先得三枱人,樓面都有三個,係絕對夠人!擺碟仲要奇奇怪怪,有d有膠羹有d又冇,又另外俾個鐵羹仲要連刀。明明我地兩個都唔會用刀...但就人頭數俾左我地...做野好死板如果抱住碟頭飯心態既,呢間岩哂,服務就唔好期望太高啦:(查看更多
检举
我撐你嘅評語。今日食完,好唔掂,無服務可言,見到當見唔到,全部人都已經麻木晒,吱都唔笑。肉燥好流,又無味,好似肉燥汁撈飯咁,肯定無下次,亦都唔會推介比人。
2018-10-27
makiyo0903
喜見進步
makiyo0903
2018-06-07
关注
初訪時 小店才剛開張 覺得味道不俗 但服務流程等仍很green 是日闊別三月 再來晚餐 美味依然 而且服務水準也提升不少呢冰鎮秋葵 $32 秋葵爽嫩 也夠凍 非常開胃的前菜香鹵三寶 $48 清洗得很乾淨 鹵得也入味肉燥鹽酥雞飯 $55 鹽酥雞做到酥脆香口 但不會滿口乾澀油膩 肉燥脂肪比例不太夠 但整道算開胃抵食肉燥牛肉飯 $58 OK 同香鹵三寶重叠左 印象不深芭樂椰果乳酸 台式特飲跟餐+$8 OK可免費加配椰果或蘆薈 味道中規中矩燒鮮草奶茶 台式特飲跟餐+$8 燒鮮草很滑溜 奶茶也不會過甜是次再訪 感覺店員較之前友善 下單也較前更有效率 唯一不足是 店員不太熟悉系統 以致埋單等待甚久 希望下次再訪 會更進步啦查看更多
+ 2
<IVY>
2018-05-06
2K 浏览
关注
兩個月前,跟好姊妹去元朗的 <台灣私房菜> 食台灣菜! 我們走到安興街卻找不到,原來店子在安興球場洗手間對面!位置較為隱蔽!店內的裝潢簡約工業風,『米』字圖案木桌子充滿特色!供應:多元化口味的台灣菜,價錢大眾化!燒仙草奶茶 $23 (跟餐+ $8)冰涼香滑微甜!燒仙草質感軟滑,滑不留口! 這是我在香港,嚐到最好的一杯燒仙草奶茶!比起香港的台式奶茶更勝一籌!冰鎮秋葵 $32一碟有多條秋葵,含有豐富膳食纖維及果膠,營養豐富! 以冰鎮方式,沒有特色的烹調方式,保持其原質原味,可提升口味!:)台灣第一手信品牌 <黑橋牌>,記得之前在佐敦幫襯過其香港分店,以賣台灣香腸為主,標語『用好心腸做好香腸』!這裡竟然有得嚐到這品牌香腸,實在驚喜! 供應:飛魚卵香腸 $25/條 及香腸 $15/條,相當抵食! 可是落單時,飛魚卵香腸已售罄!烤黑毛豬香腸 $15 (配京蔥+$3)薄身而脆皮的外層,入口甜美惹味又鮮美多汁,夾雜少許肥豬肉更香口不已! 如果與京蔥同食,別有一番風味呢!香酥炸豆腐 $28一客4件,金黃色外層的炸豆腐香酥惹味,鎖住水份,食起來滑溜爆汁!內外兼備的小食呢!肉燥燙油麥菜 $22以台式肉燥汁配上油麥菜,調味合大家口味,惹味得來卻不會重口味!恰到好處!麻油雞半隻 $168店經理推介的呀!以麻油把雞炒香,放到鍋中以 gas 爐保溫,配料包括:紅棗、薑、杞子…滋補暖胃!雞肉肉質嫩滑尚有鮮味,份量十足!湯越煲越濃!鮮甜味美!這是一間價廉物美的台灣菜小店,值得支持!查看更多
+ 26
燒仙草奶茶
烤黑毛豬香腸 (配京蔥)
肉燥燙油麥菜
Chansiubooo
平民價既台灣菜😋
Chansiubooo
2018-03-29
关注
聽講台灣麻油雞好出名好補 於是第一次食麻油雞就係呢間私菜房老闆話最好飲多啲湯先打邊爐 同男朋友好盡力飲都飲靜一半 好大煲3-5人食應該更好 好多雞 好入味 湯底仲要好濃好香麻油味 好多補品材料 的確好岩女仔食叫左好多菜黎打邊爐 盡量吸哂個湯底金菇蘿蔔生菜米線都好入味好味小食就叫左我好中意食既飛魚卵香腸好香脆wasabi又卜卜脆 正呀唔使特登飛去台灣食黎多個脆皮炸大腸 外脆內爽 唔難咬 幾林唔錯 黎多個涼拌豬肚不過可以再辣啲 多啲汁更好味飲品就叫左洛神花茶 同 燒仙草珍珠奶茶洛神花茶係好香 都好甜 岩女仔養顏珍珠奶茶都係好甜 少糖會好啲 配埋燒仙草 都幾好咬總括來說 都唔錯想食台灣野個陣可以再黎食咁多都係400幾左右仲有麻油雞查看更多
+ 5
飛魚卵香腸
YungKwok
台灣風味私味菜
YungKwok
2018-03-26
关注
同爸爸食飯 諗唔到食咩 揸住架車周圍兜兜到安興街 見到間台灣菜 就入去試試感覺好居家 冇一般台式餐廳或茶餐廳既感覺碗碟都好簡約 好似番屋企食飯咁同爸爸叫左個二人餐 有一款小食選擇一齊選擇左鮮魷 一見到 嘩 咁大碟既即叫即炸 一咬落口 仲好熱二人餐包一台式滷水拼盤 有豬耳 大腸 滷蛋 豆腐 雞翼 份量足夠每種材料都滷得非常入味 特別係滷蛋乳鴿 呢樣都好有驚喜 外脆內軟 好香口😍鹽水地瓜菜 (蕃薯葉)其實呢樣幾少見到 好少有的台灣菜但地瓜菜其實比起一般菜鮮甜有嚼頭家常便飯的感覺仲有一人一碗台式肉燥飯養生特飲 紅棗桂圓茶 雖然兩人餐要加錢 但好大一壺 仲可以加水tim補一補又何妨 充滿人情味既餐廳 席間 見到好多熟客黎食😊希望一直經營下去 俾到其他人家庭食飯既感覺查看更多
+ 6
imeatstock
imeatstock
2018-03-21
关注
上星期六入左元朗行山 好早行完仲可以食番個tea呢間台灣菜價錢幾平 就揀左入黎試下餐牌選擇好多 我地主要俾台式小食吸引一口氣叫左勁多邪惡小食鹽酥雞又點少得 雞件幾大塊重點炸粉吾厚 食落新鮮香脆花枝丸有得揀煎/炸我地揀煎感覺無咁肥仔 師傅會將粒丸烚完先煎值得一讚花枝丸口感十足 丸身吾會一pat粉食落好香墨魚肉味至於酥炸豬大腸係朋友仔最愛我對豬腸愛好一般試左幾啖 豬腸炸到好酥脆 吾錯黑毛豬香腸同飛魚卵香腸同比較特色店員話係特別由台灣入貨 夠晒正宗黑毛豬腸食落甜甜地好惹味至於飛魚卵香腸入口微辣 幾爽食左咁多肉要個冰鎮秋葵balance下貨真價實有堆冰係底鎮住秋葵爽口清鮮 點埋wasabi十分夾主食我叫肉燥蛋飯 肉燥咸度適中飯量都幾多 細食朋友要注意至於朋友仔個紅燒牛肉麵好入味湯底濃而不咸 牛肉夠冧身至於飲品又點可以吾叫珍奶我杯胚芽珍珠奶茶 胚芽勁大量由到到尾都飲到 口感吾錯珍珠夠甜 奶茶奶味較濃朋友揀左黑糖珍珠奶茶 相對較甜建議大家叫小甜 但黑糖味較出好好飲呢餐整體食物質素吾錯 雖然係小店 但店員既服務態度值得加許好好禮貌 下次有機會黎元朗一定再食:)查看更多
+ 8
eddiewsc2002
正宗台式麻油雞
eddiewsc2002
2018-03-18
关注
和媽媽繼續在元朗在覓食,這次我們來到台灣私房菜。一看餐牌,見到有麻油雞,以往只能在台灣夜市才能到的菜式,想不到也能在元朗吃,媽媽也異常雀躍。麻油雞即叫即制,確保新鮮入味。雞肉嫩滑,麻油味香濃,吃得津津有味。我還點了些火鍋料,伴以麻油雞湯進食,味道更提升至另一層次。肥牛肥瘦分佈均勻,牛肉味突出。花枝丸彈牙有口感,大大粒非常足料。讚崎麵麵質彈牙,有爽滑口感。雜菜蔬菜種類多,而具非常新鮮。黑毛豬香腸熱辣辣很有街頭風味,豬肉味突出。椰果柚子蜜茶 / 黑糖珍珠奶茶最後享用了這兩杯台式飲品,有很滿足的感覺。查看更多
+ 7
cpa0707
食物不錯
cpa0707
2018-03-15
关注
係元朗搵間台灣野食好食,而珍珠奶茶又好飲既真係好難,呢間只係貼近少少,但都係唔太好飲🤦🏼‍♀️,不過佢杯熱椰果柚子茶好味,好多果肉🍹個肉燥鹵蛋飯難得肉燥唔油,入面有少少豬手粒粒好煙un💜,另外肉燥牛肚飯牛肚夠淋入哂味,兩個白飯都勁大,唔會食得哂🤣。難得台灣野有得叫炸大腸,緊係叫個食啦,炸到好脆,查看更多
+ 1
yimlois
👍用心好味的台灣私房菜!
yimlois
2018-03-15
关注
住喺元朗咁耐都唔知原來開咗間台式私房菜!咁岩經過就入去試吓啦~叫咗兩個前菜分別係涼拌皮蛋($22),同埋麻辣雲耳秋葵($35)皮蛋大大隻,係有小小溏心嘅皮蛋!😍蛋黃部份軟滑creamy, 蛋白部份彈牙,有少少松花,佔隻蛋嘅比例唔多,可以話係皮薄涵靚個汁都好好味,酸酸甜甜又帶少少辣,令皮蛋味道更加有層次麻辣雲耳秋葵全部都好爽口,好好味不過呢個真係幾麻辣下,如果唔算幾食得辣嘅朋友就要留意番麻油雞,未去呢間鋪頭之前從來未聽過咩叫麻油雞原來係冬日進補佳品,店員好貼心咁同我地講要先飲湯後食雞,更提醒我哋因為個湯係一直煲住,直到最後可能會有少少鹹個湯係精華~清清甜甜,紅棗味濃,飲完個身好飲有暖流咁😆雞肉滑身,亦都明顯係有煎過,唔係就咁煲熟,都幾有心思燒仙草珍珠奶茶,仙草同珍珠都幾好食,珍珠奶茶奶味同茶味比例唔錯肉燥飯亦都係幾推薦,肉燥唔會太乾身但亦都唔會太油,味道啱啱好用嚟拌飯唔會太淡都唔會太咸👍最後叫咗黑毛豬香腸同埋飛魚子香腸~佢係即刻烤,熱辣辣,口感同質地似台灣一口腸!黑毛豬香腸豬味極濃!飛魚子香腸係我第一次食,估唔到竟然係有芥辣味,亦都食到粒粒飛魚子,咬口極好👍可以食得出佢哋都幾用心做每一樣野,好友家庭嘅感覺~查看更多
+ 4
涼拌皮蛋
麻辣雲耳秋葵
Foodie_mCnNi
以後唔使飛台灣食台灣菜
Foodie_mCnNi
2018-03-12
关注
陪朋友去元朗睇村屋,之後朋友請了我去元朗警署後面的台灣私房菜。小食香酥炸豆腐,炸豆腐表面薄薄一層脆粉,外脆內軟,豆腐嫩滑但不易夾散。另一個小食脆皮炸大腸,炸大腸裏面的脂肪去除了大部份,炸得香脆但不會太乾,點埋甜酸醬去除油膩感。食了兩個炸野,食返個燙高麗菜,椰菜爽脆,加上肉燥汁淋面,有肉香但又不會太油。去台灣必食的牛肉麵,牛𦟌切成薄薄一片,份量頗多,肉質很腍而且滷得入味,我們要了粗麵,麵質爽彈,牛肉湯肉味香濃但不會太咸。最後飲埋個桑葉排毒茶,桑寄生紅棗杞子及冰糖放在茶壺內,像花茶一樣慢慢煲熱,越飲越濃味,甜度適中,可自行調較。查看更多
+ 6
必食麻油雞
Foodie_katy
2018-03-11
关注
春天已到,萬物甦醒,今日去了元朗公園欣賞春天景色,繁花似錦,令人心擴神怡。之後去了附件的台灣私房食午餐,餐廳除了有午餐外,還有些地道的台灣小食,藥饍湯等。香滷三寶牛𦟌、豬肚、豬腸三者都滷得很入味,豬腸是我至愛,中間的豬油已去除,煙韌有咬口,豬肚比較爽脆,牛𦟌很腍。香滷乳鴿乳鴿滷得很入味,不會太甜或太咸,味道適中,乳鴿肉質嫩滑, 外皮則比較厚身,但不會太油膩。冰鎮秋葵秋葵放在冰面,顏色青綠,配上芥末醬汁,微微的辛辣味道,簡簡單單配合著爽脆的秋葵,清新爽脆。麻油雞鍋內有大量的薑片,淡淡的藥材香味,加上半隻雞肉,上枱後先喝口湯,湯味濃郁鮮甜,雞肉切成小塊,雞肉嫩滑入味,薑片不會太辣而且很嫩,完全無根,最後我飲了差不多半鍋雞湯,完全無味精。餐廳食物高質,尤其是麻油雞簡直是必食之一,價錢便宜抵食,性價比高,值得再去。查看更多
+ 8
香滷乳鴿
香滷乳鴿
wingbanban
大推元朗台灣菜
wingbanban
2018-03-04
关注
元朗不嬲出名多野食,但真係食台灣野就唔算多,行行下見到呢間主打台灣美食,仲標榜無味精,岩哂想出街食好野但又唔想食咁油膩嘅我地!店内環境整潔乾淨,坐低之後Keep住有客黎,以為店鋪細細容納唔到,老闆安排佢地上樓先知有兩層,就算成班朋友黎都唔怕!餐牌款式都好多,我地叫左新鮮熱騰騰的炸魷魚鬚,即叫即炸,唔厚粉,亦唔係翻炸,推介黑白切,其實個名真係第一次聽,有小小似冷盤咁,做前菜十分適合。 有魷魚、青瓜、牛𦟌、台灣腸、大蔥、秋葵,每樣食物都好新鮮,特別推介秋葵配Wasabi豉油,好爽口。乳鴿都應該幾難整得好食,呢個酥炸乳鴿比想像中出色,肉厚而且都幾嫩,仲幾多肉汁,都有驚喜之後就係嚟到主打嘅麻油雞,麻油雞可以話係呢間鋪嘅鎮山之寶,就咁聞已經有好重嘅麻油香氣。老闆推介一定要飲左湯先。果然湯清甜又唔油膩,暖身又暖心,我就味道略嫌未夠重,個人就鍾意老薑辣嘅味道,但呢個濃度已經好正!之後用個湯底做打邊爐都得!雞肉亦都好滑嫩,份量亦都好多,我地2個人都食唔哂!咁另外我哋仲叫左個肉燥鹽酥雞飯,依個飯大大碗 ,真係超大碗!基本上一個人都未必食得晒而且味道仲唔差,係我鍾意食個種唔乾身嘅,good!食物都好岩心水,住呢邊真係可以當食堂,大份又抵食,質素亦都高!查看更多
+ 1
JoyceYiu9557
重量級食物
JoyceYiu9557
2018-03-01
关注
台灣私房,感覺店名不夠貼切,平常吃私房菜都是很特別的菜式,這裡像茶餐廳,不過勝在套餐價格合理,選擇多。卤味麻辣燙,好多餸,有雞翼尖,豬腸,金菇,生菜,豬手,豬紅,豬肚,米粉,少辣都覺得好辣,越辣越愛蒜香雞翅,蒜香味唔太出,但香脆可口黑糖珍珠奶茶,黑糖味甜而不漏,我好鍾意呢碟雙排滑蛋飯,蛋完全熟曬,無滑蛋效果,有待改善,雙排非當重量級,超抵食,男仕首選查看更多
+ 3
卤味麻辣燙