2018-11-02 127 浏览
朋友於面書開心share咗多張喺沙田河畔花園地下間叉燒大王晚飯相片,仲話👉定必會再光顧👈。對飲食有要求嘅朋友都話一定會再光顧, 於是同honey入沙田踩踩單車🚴🚴,會會呢位我哋7點前到達,餐廳已坐滿九成食客,相當熱鬧,唔知係咪都係為咗叉燒而來呢!?餐牌上嘅菜式相當豐富,而且唔使加一,當真價廉物美。尤其是對燒味製作,選材十分認真,烹調方法相當講究,令人垂涎三尺。今次拜訪呢位,除了"叉燒"外,仲點咗兩個食材相當熟悉,但用另類煮法嘅菜式。登登登凳主角粉墨登場啦👏👏叉燒肥瘦肉比例均勻,色澤鮮明,肉質鬆軟,每一啖都散發着香甜嘅蜜汁味同焦香味。果真色香味俱全。胡椒浸豆卜開始以為只係用豆卜代替蔬菜嘅胡椒豆卜煲。原來有驚喜㗎豆卜釀滿用豬肉同馬蹄混合嘅餡料,再煎至金黃色。加上蝦米、粉絲、芹菜、仲有好似係蔥菜等食材作湯底,除了味道鮮甜外,再多一股胡椒嘅香辣味,味道更提升。酥脆炸淮山經常用淮山煲湯,炸鮮淮山就第一次食。原本味道清淡嘅鮮淮山,經過酥炸之後,外層香脆,內裡清新爽口,完全冇滑潺潺或糊口嘅感覺。灑上淮鹽再點埋味带微酸嘅醋,更加美味。三五知己拎住杯啤酒🍻🍺除咗可以~斬料~斬料~斬大舊叉燒之外,又多個選

對飲食有要求嘅朋友都話一定會再光顧, 於是同honey入沙田踩踩單車🚴🚴,會會呢位[王者]

今次拜訪呢位[王者],除了"叉燒"外,仲點咗兩個食材相當熟悉,但用另類煮法嘅菜式。

登登登凳
主角粉墨登場啦👏👏

胡椒浸豆卜
開始以為只係用豆卜代替蔬菜嘅胡椒豆卜煲。原來有驚喜㗎

酥脆炸淮山
經常用淮山煲湯,炸鮮淮山就第一次食。原本味道清淡嘅鮮淮山,經過酥炸之後,外層香脆,內裡清新爽口,完全冇滑潺潺或糊口嘅感覺。灑上淮鹽再點埋味带微酸嘅醋,更加美味。三五知己拎住杯啤酒🍻🍺除咗可以~斬料~斬料~斬大舊叉燒之外,又多個選擇啦。

津津有味嘅晚餐後,來一杯清香嘅中國茶,人生一樂也!

今晚呢餐除咗大快朵頤之外,呢度嘅服務同樣值得一讚。 我哋同樣👉定必會再光顧👈。
  • 酥脆淮山
  • 胡椒浸豆卜
  • 叉燒(例牌)
2018-10-29 108 浏览
最近天氣都轉涼咗,約埋啲朋友一齊去沙田踩單車,喺新城市交完車,行過去河畔食飯見到(叉燒大王)門口排隊,燒味最夠惹味,踩單車食下燒味飲下啤酒最過癮。豉椒炒花甲,豉椒汁夠稠身,花甲大隻而很索汁,充滿豉椒鹹鮮香。黑椒牛仔骨,最緊要肉夠大塊、夠厚、夠腍身。先炒黑椒,再落鐵板黑椒香味更加突出。薑蔥鐵板炒田雞,田雞大大隻,應該是即叫即劏,芡汁打得非常好,令田雞更滑身,濃稠汁掛上薑蔥香氣。叫得自己做叉燒大王,肯定對食物有一份堅持,有一份執著。多年嚟屹立在沙田,先可以贏得街坊嘅掌聲。三色蛋浸小白菜, 做浸菜最緊要湯底夠先甜,這裡應該有放些肉類提鮮,令菜更鮮甜。到叉燒大王當然少不了主角,叉燒。叫咗半肥瘦,顔色鮮紅面頭有少少焦脆,更富層次。 蜜汁蜜味充足不會死甜,豬肉更香口清甜。

2018-10-25 78 浏览
假期~出下街食lunch, 唔洗成日係樓下食黎食去果幾間,食到悶揸車去左河畔睇下有咩食,之前試過平日黎都超級多車,完全無位攝@@好彩今次假日都ok, 泊好車就好叉燒大王,等位既唔算好多,15分鐘左右入得原來而家叉燒大王除左燒味,仲有炒粉麵飯咖哩果d食@@見隔離枱既干炒牛河炒得幾好,我就叫左咸蛋4寶飯,如果要叉燒就無咸蛋…我揀左咸蛋有紅腸,鴨,燒肉,咸蛋,可以見到份量都唔少,唔會因為4寶就每樣得少少,幾件鴨都係肉黎好香,燒肉唔鞋口,皮脆,紅腸咸蛋正常好食 好滿足

好食 好滿足
2018-10-06
2018-10-22 100 浏览
星期五晚收工約左朋友去happy hour,去之前就梗係食d 野打個底先可以飲得更盡慶,是但入左呢間出名食叉燒/燒味既港式餐廳。除左燒味之外,原來仲有唔少小菜同埋海鮮可以選擇,難怪高朋滿座要等一陣先有位。黎到叉燒大王當然要叫番份例牌既蜜汁叉燒王 ($88)。剛好係我最鐘意既半肥瘦叉,肉質鮮嫩多汁,唔好燒到太燶,有小小肥膏又唔會太油膩,配埋個白飯可以堪稱係一碗"黯然銷魂飯" 呀。🤣豉椒炒花甲 ($78) 都係d 大路既小炒菜式,配料都足夠,有青椒、紅椒、洋蔥同辣椒,個汁就偏咸,鑊氣還算足夠,整體無咩特別。鐵板黑椒牛仔骨 ($98) 同炒花甲既配料同汁基本上係一樣,牛仔骨肉味ok 但小小韌,配係鐵板上都夠熱,份量正常唔會偷工減料,ok 啦都算。

2018-10-20 85 浏览
有朋友最近喺沙田買咗樓上去看新居入夥 ,之前特登搭車去叉燒大王一齊食咗飯先。附近有沙田麗豪酒店好多遊客所以燒味質素應該都幾好,因為燒味都係香港人嘅 signature食物之一。 叉燒例牌88蚊,入面顏色雖然明顯不足, 但係咬咗落去之後質感同平時有啲唔同,肉質雖然軟淋,但係好有咬口,亦都得到唔同位置有唔同嘅濃淡程度,十分惹味。 色澤很足夠 金銀蛋浸白菜仔 薑蔥鐵板田雞,用整隻田雞,雞髀雞翼位置有四塊,通常肉質比較鮮甜嫩滑,但係其他位置都做得好出色,完全冇任何田雞本身嘅怪味。沙田夜晚就冇乜景色好睇,城門河一帶都 十分漆黑。

色澤很足夠

金銀蛋浸白菜仔

沙田夜晚就冇乜景色好睇,城門河一帶都 十分漆黑。
喺沙田河畔花園地下嘅叉燒大王,既然改得(叉燒大王) 老闆肯定很有信心。 日日晏晝夜晚門口排曬大隊,啲人斬料買叉燒油雞返屋企加餸食飯,飯盒一族也會買雙拼飯盒又有例湯送, 三十幾蚊就有交易,淨係睇個價錢都知抵。食完之後覺得除咗叉燒好味之外,原來其他餸菜係茶餐廳以上嘅水準 ,雖然裝修格局似茶餐廳,但係其實鑊起同功力畀好多酒樓都要優勝。 叫咗個叉燒例牌,豉椒炒花甲同埋鐵板黑椒牛仔骨。 叉燒例牌都幾大份,外面光澤十足,顏色都幾靚,呈深紅色,美中不足係有少少炭焦,肥瘦位均勻,食落去都幾惹味。 豉椒炒花甲 ,花甲份量比較少而且花甲size也不太大,不過勝在燒汁夠香口有鑊氣,以汁伴飯一流。 塊餐牌好high class 鐵板黑椒牛仔骨,有成十塊份量夠曬多,個汁底有啲似豉椒炒花甲,熱熱地好好味。牛仔骨好冧,放埋嘅時候攻鼻,咬落去有黑椒椒香氣。

叫咗個叉燒例牌,豉椒炒花甲同埋鐵板黑椒牛仔骨。

塊餐牌好high class

2018-10-16 82 浏览
呢晚約左住大埔既朋友,就喺附近搵左間餐廳叫叉燒大王,呢到既裝潢好似普通茶餐廳咁,但內裡幾有酒樓既感覺,坐底果陣係要叫茶。呢間叉燒大王幾多撚手小菜好似睇落都唔差,不過最出名就一定係食叉燒。餐廳餐牌:餐牌選擇其實都真係幾多,唔單止有本menu有好多唔同類型既野食,仲有一張透明Menu係有一大堆小菜類可以揀,其實望落d名好多都好吸引,好多都想叫黎試下。叉燒例牌 $88食呢間叉燒大王,招牌必食就一定係例牌叉燒,呢到既叉燒係超級好食,甜度岩岩好唔會過甜,油脂同肉既比例大概8:2,我個人覺得呢個比例係岩岩好,成件事入口係好好味,油脂既部分係會入口即融咁,呢個價錢食呢個質素既叉燒,個人覺得真係好唔錯!豉椒炒花甲 $78朋友話想試個花甲,我本身對花甲呢樣海鮮其實麻麻,但呢到既花甲好惹味,原因係佢用左豆豉同椒粒炒,個汁好好味,我拎左好多黎撈飯,果陣味令我諗住排骨飯既果種豆豉味,變左汁真係好正。花甲都唔難咬,軟硬度適中。蜜豆合桃安格斯牛柳粒 $98叉燒大王既蜜豆合桃安格斯牛柳粒,我個人覺得係唔錯既,牛柳粒好好味,好軟,入口又夠香,四季豆係全晚唯一既菜豆類,呢到既四季豆都幾爽口,配上甜甜地既合桃,配搭幾特別
餐廳餐牌:
叉燒例牌
叉燒例牌 $88
豉椒炒花甲 $78
蜜豆合桃安格斯牛柳粒
蜜豆合桃安格斯牛柳粒 $98
叉燒大王既蜜豆合桃安格斯牛柳粒,我個人覺得係唔錯既,牛柳粒好好味,好軟,入口又夠香,四季豆係全晚唯一既菜豆類,呢到既四季豆都幾爽口,配上甜甜地既合桃,配搭幾特別。
2018-10-15
叉燒例牌
蜜豆合桃安格斯牛柳粒
上個星期五去咗叉燒大王食下午茶,因為突然間心思思好想食燒味😋見到佢個下午茶套餐無論單拼雙拼燒味粉面,價錢一律都係$40,仲要包一杯飲品,真係好吸引😍於是我叫咗叉燒、燒鴨米粉,同埋(加$3)叫咗一杯凍檸茶。叉燒同燒鴨的份量都唔少,樣子都唔錯添!😊叉燒都幾淋,而且仲有D燒到🔥脆脆地嘅邊👍🏻果然係招牌叉燒燒鴨都唔錯,味道幾香,而且都幾多肉,絕對比「大X樂、大快X」嗰啲好食好多!!凍檸茶都幾大杯食完埋單$43

於是我叫咗叉燒、燒鴨米粉,同埋(加$3)叫咗一杯凍檸茶。

叉燒同燒鴨的份量都唔少,樣子都唔錯添!😊

叉燒都幾淋,而且仲有D燒到🔥脆脆地嘅邊👍🏻果然係招牌叉燒

凍檸茶都幾大杯

食完埋單$43
2018-10-11 72 浏览
今日同女朋友行沙田 咁岩諗起附近有間好耐之前食過 覺得好好味既想帶女朋友試下 好 入正題 今次叫左個『蜜汁叉燒王』果然Keep到上次既水準 D叉燒好林 唔會好似平時出面食果D咁乾 食到痴晒牙 淨係食叉燒都可以食2碗飯 👍👍👍 『豉椒炒花甲』花甲好大隻 火喉好夠 好驚見到炒到過晒火 縮晒水 擺左落口都唔知食乜D 但呢到唔會 師傅炒到岩岩熟 咬落去仲有少少水咇出黎 好惹味 忍唔住食完一啖再一啖 仲叫左個『鐵板薑葱雞』唔係好記得個名 但大概係咁 😂😂😂 同花甲一樣 非常惹味 薑葱都爆得好香 雞唔會太大舊 方便食用 唯一美中不足 可能係因為鐵板上 所以肉有少少(Un) 但味道又可以遮蓋返佢呢個不足 最後同女朋友食到好飽好滿足 下次有機會我都想買D返屋企比屋企人試下

2018-10-11 103 浏览
今朝11點幾同屋企人去食嘢,可能早餐過左午市又未到,所以人唔多。第一次食,諗住試下d叉燒,點知未落單已經俾幾個阿姐車輪黑面,我地帶bb去,拎張bb櫈又黑面,叫個蕃茄湯通粉加豬仔包俾b食,落單叫個阿姐「豬仔包煉奶另上」,佢好似聽唔明咁,又問係咪唔要煉奶,我地唯有叫佢照寫煉奶另上四隻字就得🙄 之後叫啡走少甜,又話自己落,我地以為奶係自己落,點知原來已落好,仲要甜到爆!再問個阿姐,佢話糖係自己落,好明顯佢唔知咩叫啡走😓我地都冇氣再講,拎杯水溝淡d算。野食黎到,我地禮貌地叫另一阿姐俾兩隻碗用下丫唔該,佢冇出聲,我地以為佢聽唔到,再講一次,點知原來佢聽到,仲寸爆話兩隻碗丫嘛,而家咪去拎囉,勁冇禮貌!野食味道其實就ok嘅,不過冇下次囉。ps我地唔係要求咩服務態度,只係覺得食餐飯冇必要受氣。
野食味道其實就ok嘅,不過冇下次囉。
ps我地唔係要求咩服務態度,只係覺得食餐飯冇必要受氣。
2018-10-10 2257 浏览
同男朋友仔係沙田河畔散下心,去到晚飯時間,就近搵下有咩岩食啦。逛左兩個圈,發現原來果頭都幾多野食啵。😲我地最後係一間鋪頭前停低,點解?因為佢出面有好多人等緊位。咁多人等,唔通真係咁好食?😱「叉燒大王」,聽個名好似好勁咁,應該係Sell叉燒吧,我地決定就試呢間!🤪—Menu分哂類,肉、海鮮、燒味,一目了然。既然叉燒咁出名,點可以唔試下。😬 —豉椒炒花甲男朋友幾鐘意食蜆(花甲姐係大蜆?🤔),藍妹向來麻麻,不過陪佢食啲都可以既。😊估唔到份量都唔少,而且隻隻都爆開哂,大大舊肉,冇空殼既情況。👍🏻炒蜆一定要夠鑊氣,碟野上枱既時候係出哂煙既,食落去好香豉椒味,鮮味十足。✅ 食左唔少隻,只係食到一隻有少少沙,真係算唔錯。😄—地道鐵板生啫雞啫啫雞正啊,鐵板燒通常都好香,呢個都唔例外,聞到已經令人食指大動。🤩香味同調味都夠啦,不過係肉質鞋左少少,扣左分。😣—登登登登❗️叉燒黎啦❗️❗️見到都流哂口水吧,色澤好靚!🤤再睇真啲,見到舊舊都好厚肉,而且有少少肥膏。蜜汁叉燒(例牌)蜜汁唔會好甜,叉燒真係藍妹食過數一數二好食既。藍妹鐘意好林,有半肥瘦既叉燒,呢個中哂啊!😍食落口好軟熟,雖然未去到入口即融,但基本上唔洗點
我地最後係一間鋪頭前停低,點解?因為佢出面有好多人等緊位。
咁多人等,唔通真係咁好食?😱

Menu分哂類,肉、海鮮、燒味,一目了然。
既然叉燒咁出名,點可以唔試下。😬
豉椒炒花甲
食左唔少隻,只係食到一隻有少少沙,真係算唔錯。😄
地道鐵板生啫雞
香味同調味都夠啦,不過係肉質鞋左少少,扣左分。😣

登登登登❗️
叉燒黎啦❗️❗️
見到都流哂口水吧,色澤好靚!🤤
再睇真啲,見到舊舊都好厚肉,而且有少少肥膏。
蜜汁叉燒(例牌)
蜜汁唔會好甜,叉燒真係藍妹食過數一數二好食既。
藍妹鐘意好林,有半肥瘦既叉燒,呢個中哂啊!😍
食落口好軟熟,雖然未去到入口即融,但基本上唔洗點咬已經吞得。
就算係邊位,都冇好硬好乾既情況。
有咩正得過配個白飯,樣樣餸都送飯一流,結果藍妹食哂成碗飯。😬

「叉燒大王」,佢既叉燒絕對對得住呢個名,真係要推薦佢既叉燒。🤗
2018-10-09
2018-09-30 123 浏览
去親戚屋企拿野,之後順便去左佢樓下食,佢介紹我地去「叉燒大王」。晚市時間,都人山人海,九成滿座。好彩啱啱有張卡位埋單,正 !餐牌選擇多多,令人眼花撩亂。硏究左一陣之後,最後點左一肉一魚一菜。特選蜜汁叉燒王 $88來到叉燒大王唔食番碟叉燒,正如去城隍廟唔求返枝簽一樣,又點得呢!叉燒話咁快上枱,係最靚的半肥瘦喎!肥的部分入口是爽肉的,加上叉燒汁夠蜜夠甜,送飯一流!份量好足,一個例牌兩人好夠食,叉燒控不能錯過。明目杞子蒸大鱔 $118一般蒸鱔都用豉汁蒸,但呢到竟然係杞子蒸,好有興趣試一試。嘩!果然好香呀!豉油汁加上杞子甜甜地,清清淡淡反而更能帶出鱔魚的鮮味。試完呢種新嘗試之後發現原來平時用豉汁蒸有點嘥料,因為已經俾豆豉味搶曬。下次响屋企都可以試吓。咸肉炒三鮮 $68咸肉其實有D似簿切燒腩,好香又爽口,唔會太咸。炒三鮮其實是蔬菜,有木耳、西芹、蓮藕片同鮮淮山,呢個組合感覺好養生。而且小炒鑊氣好夠,價錢幾抵食。環境幾舒服,介乎茶餐廳與中菜廳之間的路缐。服務很好,尤其一個瘦削的侍應叔叔,招乎周到,很細心,讚!

特選蜜汁叉燒王 $88
份量好足,一個例牌兩人好夠食,叉燒控不能錯過。

明目杞子蒸大鱔 $118
一般蒸鱔都用豉汁蒸,但呢到竟然係杞子蒸,好有興趣試一試。
嘩!果然好香呀!

咸肉炒三鮮 $68

2018-09-27 81 浏览
名符其實踩單車黎到海畔花園呢邊, 果然有唔少餐廳選擇~ 不過之前已經聽過朋友介紹呢間叉燒大王!! 叫得自己做叉燒大王, 相信佢地嘅叉燒一定係必點, 果然無令我地失望!! 半肥瘦蜜汁叉燒肉嫩多汁、肥瘦相間, 真係好味, 用黎送飯一流!! 另外仲order左煙燻臘肉炒四季豆, 份量唔少, 四季豆新鮮, 臘肉香口, 不過略嫌有幾塊臘肉太肥, 感覺似幾舊肥膏, 不太喜歡!環境都整潔四正, 我地離開時已經排曬隊:p下次可以再試試其他菜式~
名符其實
環境都整潔四正, 我地離開時已經排曬隊:p
下次可以再試試其他菜式~
2018-09-25
2018-09-26 160 浏览
叉燒大王開左咁耐,身為沙田友,其實我係無去過但原來佢啲野都幾好食,真係估佢唔到蟹粥(大)有兩隻蟹,咁我估佢細既蟹粥有一隻個粥好甜,因為啲蟹好新鮮而且佢啲粥好綿好滑,好香米味蜜糖薯仔牛柳粒(大概)其實,呢個幾好食,但因為佢係蜜糖炒呢個天時食,都真係幾滯,天氣凍番啲食,就應該會好正第一次去叉燒大王,點可以唔試佢啲叉燒?難怪佢叫叉燒大王,都真係好好食燒叉燒個汁佢調教得幾好,唔會無咩味又唔會話太甜唯一美中不足,如果佢啲叉燒可以切薄少少就好木魚茄子,又一樣我好鍾意嘅嘢佢煮得好入味,好鹹香,不過同叉燒調返轉如果呢個可以切大件啲,就更加好
叉燒大王開左咁耐,身為沙田友,其實我係無去過
但原來佢啲野都幾好食,真係估佢唔到

蟹粥(大)
有兩隻蟹,咁我估佢細既蟹粥有一隻
個粥好甜,因為啲蟹好新鮮
而且佢啲粥好綿好滑,好香米味

蜜糖薯仔牛柳粒

蜜糖薯仔牛柳粒(大概)
其實,呢個幾好食,但因為佢係蜜糖炒
呢個天時食,都真係幾滯,天氣凍番啲食,就應該會好正

叉燒

第一次去叉燒大王,點可以唔試佢啲叉燒?
難怪佢叫叉燒大王,都真係好好食
燒叉燒個汁佢調教得幾好,唔會無咩味又唔會話太甜
唯一美中不足,如果佢啲叉燒可以切薄少少就好

木魚茄子

木魚茄子,又一樣我好鍾意嘅嘢

佢煮得好入味,好鹹香,不過同叉燒調返轉
如果呢個可以切大件啲,就更加好
2018-09-04
蜜糖薯仔牛柳粒
木魚茄子
2018-09-23 127 浏览
今晚星期五,屋企人話好耐冇去沙田河畔花園的[叉燒大王]食叉燒,於是放工就去排隊等位,以前細個成日食開叉燒,睇下多年冇食水準有冇變到!大約等左十幾分鐘就有位,入去坐可能要同人塔枱!一來叫個出名叉燒肉份量十足,肉質肥瘦均勻,口感不會'鞋'口,應該用蜜糖加燒而成,甜而不漏,之後我地再叫多幾碗飯!半隻燒雞:侍應話今晚d雞好新鮮,所以叫左半隻,食落去雞皮嫩肉滑,好鮮,估唔到除左叉燒好食外,連其他小菜也好食食左甘多肉就另叫一個蔬菜食,醬燒脆皮茄子:第一次食呢款鐵板上的茄子,呈上去仲熱'滋滋'的,外脆內軟,原來茄子內有肉碎釀制,難怪咬落去甘鮮甜!最後仲有香片茶解一解肥膩囗感,所以今晚食得好滿足

一來叫個出名叉燒肉

最後仲有香片茶解一解肥膩囗感,所以今晚食得好滿足

2018-09-21
  • 叉燒