2024-08-08 288 浏览
Since Omurice is a signature dish at café another, I had tried their Grilled Unagi Omurice while my friend tried their Karaage Omurice. The karaage doesn’t look deep-fried, perhaps with the sauce added on top subsequently. People can choose the spiciness of the curry, spicy or non-spicy. The grilled unagi was indeed a whole piece of eel that was huge. It’s also yummy. Had upgraded the set drink to a peace ice tea, which was good. While the table for two was essentially a table for 4 split

While the table for two was essentially a table for 4 split into 2, and right next to each other, the cartoon characters’ art pieces on the wall gave people a bit of chill during the hustle and bustle of a weekday lunchtime.
2024-07-15
2024-07-25 195 浏览
呢間舖頭係疫情期間開業,一直幫襯到而家😇😇每一次黎我都食咖喱吉列豬扒蛋包飯有辣有唔辣,任君選擇啱晒我呢啲唔食得辣又要食咖喱嘅人其實除咗蛋包飯,佢哋嘅日式西餐都好食㗎佢哋既樽仔奶茶都好好飲架
呢間舖頭係疫情期間開業,一直幫襯到而家😇😇
每一次黎我都食咖喱吉列豬扒蛋包飯
有辣有唔辣,任君選擇
啱晒我呢啲唔食得辣又要食咖喱嘅人

其實除咗蛋包飯,佢哋嘅日式西餐都好食㗎

佢哋既樽仔奶茶都好好飲架

平時Lunch 同同事黎哩間cafe 食吉列豬扒蛋包飯,見到今日個Lunch Set Menu 有黑咖喱流心豬扒蛋包飯,雖然聽落黑咖喱好似好伏咁,問店員話係用黑朱古力熬製嘅咖喱,因為我好鍾意食芝士所以叫左黎試。 個餐黎到,哇個咖喱真係好黑,好驚中伏。 但係食落去又好夾,個咖喱會食到小小朱古力嘅味道,但係又唔會太搶個咖喱本身嘅味道,再配埋芝士炸豬扒同埋個蛋包飯個味道都好match。 有意外驚喜! 而且芝士豬扒夠熱,芝士可以拉到小小絲。 Lunch Set 包餐飲,我叫左凍檸檬茶。
2024-06-04 226 浏览
今日同朋友經過哩間餐廳,見到Lunch Set Menu 有意粉同蛋包飯就入左去試🤩Pasta 嘅選擇都好吸引,有鮮蝦牛油果忌廉意粉🥑鹹蛋黃卡邦尼意粉,都非常吸引🍝不過我最後就叫左安格斯牛小排韓式辣醬長通粉。 牛肉唔會太熟,仲見到係粉紅色💕咬落去都好冧。 個長通粉用左韓式辣醬黎炒,唔會太濕,長通粉都煮得啱啱好,配埋芝士都好夾,但係都幾辣🥵如果鍾意食辣值得一試,唔食得辣就唔係好推薦🫣

安格斯牛小排韓式辣醬長通粉
安格斯牛小排韓式辣醬長通粉
2024-06-03 225 浏览
今日放工同朋友經過見到門口寫住星期一晚做緊蛋包飯買一送一就入左哩間試吓。 入到黎環境舒適,服務員都有提醒返有買一送一嘅優惠,亦都有介紹餐牌上面其他嘅食物。 我自己叫左個$128原條鰻魚蛋包飯, 而朋友就叫左個$96吉列豬扒蛋包飯。  原條鰻魚蛋包飯上黎有驚喜,條鰻魚非常有誠意,掛埋係蛋包飯上面都貼住碟邊! 食落去蛋好滑,鰻魚都非常好,配埋飯都唔會太乾身。朋友叫嘅吉列豬扒蛋包飯都唔錯!*買一送一要每人買兩杯嘢飲,然後送嘅蛋包飯係價格較平嘅蛋包飯。 連埋加一都唔洗$190,下次會再黎食!

原條鰻魚蛋包飯
原條鰻魚蛋包飯
2024-02-22 999 浏览
🍺🍝🍛舒適美味日系Cafe☑️紅酒燴牛肋條蛋包飯🍛 -$132蛋包飯做得好靚,蛋好滑,咖喱汁好有日式風味,濃香得黎吾辣,牛肋條煮得好淋,配料仲有紅蘿蔔、薯仔、沙律菜。☑️三文魚籽海膽忌廉意粉🍝 -$162呢個意粉雖然貴啲,但都算貴得有價值,因為都真係幾Creamy幾好食。上面有大量嘅三文魚籽,好新鮮,一咬爆汁,另外有一小件海膽。意粉份量足夠,煮得剛好,好掛汁,個忌廉汁嘅調味好正😋🆗脆炸七味雞軟骨 -$26(原價$52)雞軟骨份量唔少,新鮮炸起,幾脆口,但略嫌欠缺調味,唔係好覺有七味粉嘅味道,之後都點咗薯條嘅黑松露醬先食。☑️炸薯條配黑松露醬 -$24 (原價$48)黑松露醬比左好多,而且夠黑松露味,好味的。薯條粗身,新鮮炸好脆口同熱辣辣。☑️Asahi枝裝啤酒🍺 -$32呢個係Happy Hour套餐(3pm-7:30pm),只要叫指定嘅飲品,小食就可以半價,所以都叫咗兩set。呢個係玻璃樽嘅支裝啤酒,另外都會再比隻杯倒出黎飲。☑️蛋糕套餐(1蛋糕+1飲品)-$45蛋糕有甜酸苦辣四種選擇,而我就選左「苦」嘅焙茶麻糬蛋糕脆脆,但其實一啲都唔苦,只係份量比想像中細,直徑大約係一個馬卡龍嘅大細。呢個蛋
🍺🍝🍛
舒適美味日系Cafe

☑️紅酒燴牛肋條蛋包飯🍛 -$132
紅酒燴牛肋條蛋包飯

☑️三文魚籽海膽忌廉意粉🍝 -$162
三文魚籽海膽忌廉意粉

🆗脆炸七味雞軟骨 -$26(原價$52)
脆炸七味雞軟骨

☑️炸薯條配黑松露醬 -$24 (原價$48)
炸薯條配黑松露醬

☑️Asahi枝裝啤酒🍺 -$32

☑️蛋糕套餐(1蛋糕+1飲品)-$45
蛋糕有甜酸苦辣四種選擇,而我就選左「苦」嘅焙茶麻糬蛋糕脆脆,但其實一啲都唔苦,只係份量比想像中細,直徑大約係一個馬卡龍嘅大細。呢個蛋糕分咗三層,分別係底層嘅一塊脆餅、中間嘅雪芳蛋糕、同埋上面嘅cream。整體焙茶味都濃,作為飯後甜品都唔錯。而飲品就叫咗唔使加錢嘅熱奶茶,味道正常。
焙茶麻糬蛋糕脆脆
熱奶茶

2024-02-21
紅酒燴牛肋條蛋包飯
三文魚籽海膽忌廉意粉
炸薯條配黑松露醬
焙茶麻糬蛋糕脆脆
嘩!今日終於有機會去隔籬嗌個午市,心諗:呢度真係咁正?一於試吓囉!走入去,環境勁似咖啡店咁悠閒,上到幾盤喱啡都Okay👌!我就點咗份吉列豬扒咖哩蛋包飯,老實唔講,真係幾震撼!豬扒炸到外脆內軟,啖啖肉味,真係夠晒香;咖哩又夠味,香濃得嚟不會太辣,就算唔食辣嘅人都啱口啦。同碟嘅蛋滑到化嘴,輕輕哋一扯,就已經四散喺白飯之上😋。又驚白飯多得滯,不過仲未食完,盤底已經睇到喇!飯粒每一粒都飽滿得來唔糊塗,咬落去彈牙彈牙。至於隨餐嘅樽仔奶茶,甜度正好,奶香味足,真係幫到曬手,飲落去順滑,都算解甜。唔好意思啊,我真係忍唔住夸奖幾句!當飯食得好,講嘢都格外開心嘅嘛😄。職員服務都合格,親切得黎唔算太硬銷,反正就算忙到翻天都搞得掂。今次食得開心,下次有空咁多嘢選,我仲想試下其他款。食貨一族,你哋就唔好錯過喇!

2024-01-24 506 浏览
🍛 炸雞球蛋包飯($86)雞球炸得脆之餘,入面嘅肉質唔會乾爭爭依然保持juicy😋;紅蘿蔔好甜;薯仔偏惗;蛋包飯嘅蛋如果再炒得滑少少就prefect,咖哩汁偏辣,如果唔太食得辣嘅朋友就要注意啦😉
🍛 炸雞球蛋包飯($86)

炸雞球蛋包飯
2024-01-23
炸雞球蛋包飯
2024-01-04 458 浏览
踏入晚霞嘅時分,我一肚子餓火去到咗間不起眼但卻散發溫馨氣氛的日式餐廳。首先點咗份忌廉雞肉咖哩蛋包飯,放喺眼前就係一份色彩豐富嘅畫作,金黃嘅蛋皮包裹住滿滿嘅白飯,配啲咖喱汁真係款款相得益彰。睇落去厚厚嘅蛋皮煎得啱啱好,一啖落去滑溜溜,簡直係咁軟咁滑,但又想佢可以鬆軟少少。咖哩汁選咗中辣,微辣帶啲暖意,溫習晒成個口腔。濃郁嘅香氣夠哂擊中味蕾,食落去夠晒滿足!再黎個沖繩海鹽雪糕球梳打,冰冰凍凍嘅雪糕🍨配上帶鹹嘅梳打,酸酸甜甜嘅口感,清新提神,真係完美收尾。食物口感多變,店內環境放鬆,整體嚟講,係個適合一個人清靜食飯、又或者同三五知己嗌嘢食嘅好地方。下次有機會,我一定會再嚟,試吓其他款菜式!👏👀

2023-11-29 522 浏览
Lunch time 諗食咩見到外賣app呢間店有優惠就打算一於try try佢食下佢既廚師推介 吉列豬扒蛋包飯未收到外賣前有諗外賣既蛋包飯會唔會唔好食不過見平過堂食就唔理照試外埋嚟到打開飯盒都好精緻蛋整得好靚咖喱汁簡左唔辣,入面有2粒蘿白同2粒薯仔蘿白唔會有臭青味咖喱汁味道都好好食豬排炸得好酥脆肉又好鬆軟 一啲都唔會鞋同硬跟餐叫左杯凍奶茶正常水平不過飯比較少食量較大既人會唔夠飽飲埋個野飲就叫岩岩好有機會會想試埋佢個漢堡排
Lunch time 諗食咩

飲埋個野飲就叫岩岩好

有機會會想試埋佢個漢堡排
外卖送餐
2023-09-22 991 浏览
想在中環搵間唔太貴但坐得舒適的餐廳。在openrice㩒下㩒下見到又一。看看餐牌,價錢合理,大致食評都幾好,咁就即管試一試。大約7點到達餐廳,嚇了一跳,說好的夜繽紛呢,星期五全餐廳只有自己一枱,個心沈一沈,死啦,會唔會坐咗直升機 ~~~ 伏伏伏伏伏㗎 。。。。仍然都在openrice 訂咗枱,咁就好好醜醜食一餐啦。行到入餐廳,𠵱,唔係喎,感覺幾舒服喎,少少雅致。坐低睇餐牌,唔係呢,中環區,價錢真係唔貴呀,openrice訂座重有85折添。食物到了,點了咖哩吉列豬扒蛋包飯,蟹肉意大利飯,牛油果大啡菇漢堡,重有一啲串燒 :雞皮,雞軟骨,雞亦。首先咖哩,可辣可唔辣,我揀咗辣。吉列豬唔算好出色,正常嘢,但蛋好滑,咖哩係真係有啲辣嘅感覺的日式咖哩,味道甜中帶有辛辣,好醒胃,鍾意食咖哩的不防一試。意大利飯口感都算正宗,味道有淡淡的磨菇味,唔會搶咗蟹肉的鮮味。而漢堡因是全素,大致上味道唔會有突破性的期望。但可以一提的是牛油果,蕃茄片,大啡菇等原材料,全部都好新鮮。反而要讚伴碟的炸薯條,薯條大小不一,應該是手切薯條,熱辣辣好好食。主菜以外亦叫咗串燒,串燒由十幾至卅十幾蚊不等。我覺得燒雞皮同燒雞軟骨都好

主菜以外亦叫咗串燒,串燒由十幾至卅十幾蚊不等。我覺得燒雞皮同燒雞軟骨都好好食,因已燒走多餘的油份,只剩下香脆的雞皮及軟骨,真係食唔停口。而雞亦就稍為乾了一點。

而最後亦都要讚讚服務員,殷勤有禮,會耐心落單,遇有疑問亦耐心講解。

總括而言,又一絕對值得一試。

飲品味道略嫌淡咗少少
出色的咖哩汁
價錢合理
出色的咖哩汁
價錢合理
2023-09-14 594 浏览
呢間甜品店最近突破傳統月餅 推出創新中式口味中秋肥卡龍禮盒🎁將圓碌碌嘅馬卡龍 變成漸變色月亮 顏色豐富🌈馬卡龍口感做得唔錯 鬆脆煙韌 忌廉輕盈 雖然整體甜度較高 但四款口味配搭都幾夾👅.📌禮盒一 $222以下口味每樣兩粒1️⃣柚子蓮蓉培根肥卡龍中秋月餅當然唔少得白蓮蓉 將中式食材加入馬卡龍 好fusion✨低糖香甜白蓮蓉配上鹹香自家製糖漬煙肉粒 鹹鹹甜甜🥓再加埋清新微酸高知縣柚子忌廉 味道好有層次🧡2️⃣奶皇芋泥肉鬆肥卡龍另一樣中秋要有 當然係奶皇 奶皇忌廉應該加左啲鹹蛋黃碎 蛋奶甜味中帶點鹹香🥛🥚再配搭芋泥同肉鬆 真係最佳拍檔💜.📌禮盒二 $222以下口味每樣兩粒1️⃣九鬼芝麻擂沙湯圓肥卡龍以日本九鬼芝麻整成嘅忌廉 芝麻甘甜味濃郁 搭配鮮奶麻糬同花生椰絲碎 還原擂沙湯圓口味🥜🩶2️⃣十勝紅豆焙茶拿破崙肥卡龍滿滿嘅香甜綿密北海道十勝紅豆蓉 配上微微回甘嘅焙茶忌廉 中間再加一層香脆拿破崙酥皮 口感好豐富🫘☕️
中秋肥卡龍禮盒

2️⃣十勝紅豆焙茶拿破崙肥卡龍
外卖自取
中秋肥卡龍禮盒
2023-07-24 789 浏览
出色蛋包飯 呢間係中上環唔起眼嘅又一西餐廳 11:00之後先開門 因為附近返工所以試吓佢驟眼睇裝修真係唔知係食咩不過食完個蛋包飯 真係好想再食咖哩辣度可以自己選擇 又包一杯野飲我幾推薦漢堡扒蛋包飯 好食好Juicy原味同芝士味各一塊 正
出色蛋包飯
咖哩辣度可以自己選擇 又包一杯野飲
我幾推薦漢堡扒蛋包飯 好食好Juicy
原味同芝士味各一塊 正
2023-06-28 776 浏览
當日,我是被放在門口的酥脆吉列豬扒圖片吸引而進店試一下。一進店,牆上的畫好可愛 有一隻可愛的猫拎著魚,哈哈。坐下就點了:小食拼盤,咖哩吉列豬扒,Asahi 啤酒這碟咖哩吉列豬扒真的很多咖哩汁,每一口飯都有咖哩汁包裹,這是我最喜歡的。吉列豬扒沒有被汁淋到,所以是酥脆的。另外,我們還點了拼盤小食,可以自由選擇。我選了炸雞球,炸蠔,炸魷魚鬚,炸薯條,配上白紅醬。這盤小食比較遜色,油感很重,不過全是炸物也無可口非 還是OK的喇。薯條是細薯條,給的量很多。下次來想食炸蠔咖哩飯!
當日,我是被放在門口的酥脆吉列豬扒圖片吸引而進店試一下。
一進店,牆上的畫好可愛
 有一隻可愛的猫拎著魚,哈哈。

坐下就點了:小食拼盤,咖哩吉列豬扒,Asahi 啤酒
吉列豬扒蛋包飯

吉列豬扒沒有被汁淋到,所以是酥脆的。
小食拼盤

這盤小食比較遜色,油感很重,不過全是炸物也無可口非
 還是OK的喇。
薯條是細薯條,給的量很多。

下次來想食炸蠔咖哩飯!
2023-06-02
吉列豬扒蛋包飯
2022-11-12 2159 浏览
Is it the best omurice? Not exactly. But it does hit the spot for a warm hearty lunch.I do like how they let you chose the spiciness - most Japanese curry options in HK aren’t hot enough or is too sweet (more gravy than curry). It’s a good menu that you can pair with a free drink to make it a good priced combo compared to some of the other more apparently authentic Japanese place in TST.I had a double mini- Hamburg steak with omurice - one with a nice cheese middle. Overall a hearty meal, for t

I had a double mini- Hamburg steak with omurice - one with a nice cheese middle. Overall a hearty meal, for the cooler weather!

M3