呢餐既每一道菜式都围绕住香港 充满住香港特色 每上一道菜式店员都会详细讲解佢既来源同意义 睇得出厨魔花咗好多心思去构思每一道菜 就连一开始消毒毛巾出场既方式都好特别 毛巾放咗喺一个装满咗乾冰既容器里面 然後店员会将花露水倒进毛巾 一阵阵既烟雾随即飘散出黎 场面好壮观(⁎˃ᴗ˂⁎) ✿ 厨魔 (2003)鹅肝酱脆片同埋一口既小笼包分子料理🥄 口感好特别✿ 皇后饭店(1952)【红汤】用咗制作罗宋汤嘅材料去创新既一道菜 底层系牛肉他他🥩上面就系用红菜头制成既啫喱 再以罗宋汤馅料之一既椰菜制成椰菜脆片🥦 味道清新特别✿ 珍宝海鲜舫(1950)【白灼虾】用咗慢煮既方式去烹调虾🦐 虾头上面既白色泡沫系辣椒豉油黎 呢点真系好惊喜 而碟上面橙色嘅点缀就系虾膏黎 呢度菜式真系又靓又好味✿ 莲香楼(1927)【猪膶烧卖 】野菌烧卖🍄上面用咗带有酒香味既鹅肝代替猪润 鹅肝充满油香好好味❤️‍🔥而淋喺烧卖上面既酱汁系芹菜汁✿ 陆羽茶室(1933)【白肺汤】好香滑浓厚既杏汁白肺汤 配以腌白菜味道更丰富🥬✿ 富临饭店(1977【吉品乾鲍】口感软糯既吉品鲍鱼 配菜系铺满鱼子酱同鸭旦既芦

✿ 厨魔 (2003)
鹅肝酱脆片同埋一口既小笼包分子料理🥄 口感好特别

好香滑浓厚既杏汁白肺汤 配以腌白菜味道更丰富🥬

✿ 富临饭店(1977【吉品乾鲍】
口感软糯既吉品鲍鱼 配菜系铺满鱼子酱同鸭旦既芦笋

✿ 森美餐厅(1969)【铁板牛排】
和牛放咗喺铁版上面烧🥩 模仿返旧式西餐听既做法 和牛既肉质非常软腍 而酱汁原来系用咗三款唔同既胡椒调制而成 包括胡椒、白椒同埋川椒 味道好特别

✿ 美都餐室(1950)【鸳鸯。西多士】
超级锺意食甜品既我见到呢度菜式真系好惊喜 西多士既面层淋满咗枫糖糖浆🍯 内涵就系青苹果蓉🍏西多士旁边既碎粒系用榛子制成 加埋嗰一小点既炼奶一齐食 好满足👅

旁边用黑白淡奶装住既甜品模仿紧茶走既味道 最底层系咖啡奶冻 中间夹咗一层炼奶 最上层就系打得好幼滑既奶茶mousse 我略嫌呢杯甜品比较甜 如果可以少甜就perfect喇

✿ 占美厨房(1928)【火焰雪山】
又系好靓既一道菜式 店员会喺你面前将火焰雪山点火🔥 然後要你自己吹熄啲火 以免面头嘅棉花糖烧得太耐会太燶 雪山其实系由热情果雪糕整成🍨喺成餐饭既尾段食呢道菜发挥到解腻既作用

✿ 醉琼楼(1956)【梅菜扣肉】
最後以梅菜扣肉味既朱古力🍫同花雕醉鸡味既蛋白饼结束呢一餐 唯独系朱古力唔系好食得出有梅菜扣肉味 只系食到一两块切到碎碎的梅菜喺里面 而蛋白饼就完全食唔出花雕醉鸡味

📍 厨魔
湾仔庄士敦道60号J Senses1楼平台8号舖

评分ʕ •̀ o •́ ʔ
👅味道:♥♥♥♥/5
💸cp值:♥♥♥♥ /5
🤟🏻回头率:♥♥♥/5
2022-02-12 1044 浏览
记得旧年2021年又系冇晚市堂食,我哋又系嚟呢度食团年饭,不过系下昼3:00食团年晚饭😂 今次系食中午团年饭😆嚟呢度仲有两个原因:1. 佢哋将会搬舖去中环,唔知几时至重开😅2.今次个餐牌以不同特色餐厅作篮本,又几得意😎特色餐牌(厨魔)花雕酒浸桥头,60%慢煮蕃茄(厨魔)鹅肝酱脆片(厨魔)小笼包分子料理(厨魔)墨鱼肉制作而成嘅肠粉,沾嘅酱分别系海胆芥辣酱、四季桔甜酱。卖相其系好神似,食嘅感觉又系另一样野,好特别😄(皇后饭店1952)罗宋汤下面系牛肉他他,上面系红菜头啫喱,嗰3块系泡菜乾,味道冇乜罗宋汤嘅,不过食嘅嘢系罗宋汤嘅材料☺️(莲香楼1927)猪膶烧卖猪润烧卖其实系鹅肝配烧卖,烧卖里面系菇,芡汁系芹菜汁😋(富临饭店1977)吉品鲍鱼鲍鱼、鱼子酱芦笋、鸭旦(森美餐厅1969)铁板牛扒和牛,汁系三种椒、胡椒、白椒、川椒制成😋和牛大大份👏🏻👏🏻👏🏻(美都餐室1950)鸳鸯.西多士枫糖糖浆,西多士内涵系青苹果,旁边嗰块系青苹果薄片,嗰一点就系炼奶焗成,加一啲花生蓉,个杯饮品最底层系咖啡,中层系炼奶、加埋即系茶走,最上层系奶茶Mouse😋😋(醉琼楼1956)梅菜扣肉朱古力系梅菜味,白色嘅系沙姜

嚟呢度仲有两个原因:
1. 佢哋将会搬舖去中环,唔知几时至重开😅
2.今次个餐牌以不同特色餐厅作篮本,又几得意😎

特色餐牌

(厨魔)花雕酒浸桥头,60%慢煮蕃茄

(厨魔)鹅肝酱脆片

(厨魔)小笼包分子料理

卖相其系好神似,食嘅感觉又系另一样野,好特别😄

(皇后饭店1952)罗宋汤

(莲香楼1927)猪膶烧卖
猪润烧卖其实系鹅肝配烧卖,烧卖里面系菇,
芡汁系芹菜汁😋

(富临饭店1977)吉品鲍鱼
鲍鱼、鱼子酱芦笋、鸭旦

(森美餐厅1969)铁板牛扒
和牛,汁系三种椒、胡椒、白椒、川椒制成😋
和牛大大份👏🏻👏🏻👏🏻

(美都餐室1950)鸳鸯.西多士

(醉琼楼1956)梅菜扣肉
朱古力系梅菜味,白色嘅系沙姜鷄味嘅甜品
由蛋白造成,不过个人觉得两只甜品冇沙姜味、亦冇梅菜味,有啲奇怪🤔

2022-01-30
庆祝纪念
团年饭
  • 铁板牛扒
2022-01-08 1258 浏览
很糟糕的餐厅,第一次去,也是最后一次。菜品除了摆盘漂亮,味道真的是很一般,有几道菜实在太腻。最要命的是餐厅服务员的手上全是疱疹,看到这个手端盘子,瞬间胃口全无。到家越想越恶心,真怕会不会传染。唉,总之是超级糟糕的一次体验。
2022-01-02 987 浏览
第一次食分子料理,体验真的很好!由第一道的厨魔(2003)到最尾的醉琼楼梅菜扣肉,都美味又充满惊喜!而且,侍应都好热情介绍每道菜式的意念、品种、次序… 真系无可挑剔!唯一就系要揸车,所以冇点酒,所以美中不足了!有几道菜唔记得影相
厨魔(2003)
超特别又好食嘅肠粉👍🏻👍🏻
美都餐室(1950)鸳鸯。西多士
  • 梅菜扣肉
  • 鸳鸯。西多士
2021-12-23 964 浏览
当晚同朋友去咗厨魔,本身已经好想食呢间,因为佢系一间好有特色嘅分子料理食肆。餐厅内嘅间隔都算宽躺,我哋被安排咗其中一间房,内有三至四张枱。整间餐厅嘅布置都颇有特色。当晚我哋叫咗个套餐。最令我有深刻印象嘅系一开始佢先会比消毒毛巾俾你抹手,但消毒毛巾出场嘅方式好特别,我初初以为系什麽食物,因为佢系一个盘里面有晒乾冰有晒气咁出场,再加埋花露水,非常壮观。店员服务非常好,每道菜佢都先会叫我哋估下,睇下食唔食出系甚麽味道。因为食物嘅味道同外观系完全不一样的,系两码子嘅事。当我哋每食完一道菜,佢就会同我哋开估,而且亦都会详细解释佢嘅来源及意义。而确实每道菜都非常好食。每只碗碟嘅款都好靓,亦都好有特色,好特别。最後仲有怀旧嘅瑞士糖及椰子糖,俾我哋带走。各样野都睇得出依间餐厅嘅老细摆咗好多心思落去,真系值得一赞。

每只碗碟嘅款都好靓,亦都好有特色,好特别。

最後仲有怀旧嘅瑞士糖及椰子糖,俾我哋带走。

Bo Innovation - Michelin 3-star fusion restaurant 以前食过几间fine dine分子料理 (both HK & outside HK) 都吾太啱口味 但呢间真系值得拎3 star!佢个menu theme会变 我生日食就系依家既menu - “O”, 我个frd食就系人生-甜酸苦辣😂一入到去环境吾系平时个种Fine dining 系比较有个性同埋More fashionable既装修 (有bearbrick & yellow umbrella💛)个menu系广东话gimmick食完饭仲会送比你 食之前会比花露水湿纸巾洗手 系乾冰形式 啱晒Bloomerg 😆1st dish- O (圆) Snacks 个日系mini tart, biscuit & mochi present左烤鸭,糭,沙姜鸡,咖哩鱼蛋&葱油饼小食够脆 佢会比你估食到咩味 第一道菜已经好surprising 2nd dish- 大三O蛏子肉系最上面 蛏子味mousse系中间 最底层系asparagus 发菜汁 1st dish too impressive 呢道都好食但
但呢间真系值得拎3 star!

个menu系广东话gimmick食完饭仲会送比你

1st dish- O (圆) Snacks

2nd dish- 大三O
1st dish too impressive 呢道都好食但无咁深刻 尤其是个汁

3rd dish- O to the dragon
蚝油tuna 有d太咸 侧面有蚝叶(真系有少少蚝味) 食完见到李小龙系只碟上面 呼应返个名😂

4th dish- Omg
Caviar 鲍鱼片 配下面mung bean蓉 煮到好似薯蓉 非常Smooth 就算平时吾食Bean都觉得好食!

5th dish- Tai O
话明大澳 当然系虾 食之前比大澳出名既虾油客人闻下(used in the dish)
Uni 虾油珍珠米 珍珠米煮到极有咬口 uni新鲜 虾油够香

6th dish- 007
Just like other fine dining, refreshment would be provided in the middle of meal.
呢款系咸柠加白酒 (无咩酒味) 用皇帝杯上 饮落真系中式咸柠咁 酸度啱啱好

7th dish- XO
无影到相😂 XO酱配腐皮 鹅肝煮成既汁 腐皮豆味够香 鹅肚味啱啱好 吾会太浓太滞

8th dish- Smoke O
Australian M9 wagyu 肉味够浓 煮得亦嫩 隔里既圆形shape系萝卜蓉 够特别

9th dish- Chicken BO
鸡粥煮法既risotto 饭粒软硬适中(系好难做到好 出面食过好多Risotto饭都煮得吾够好) 鸡汤都好香 上面洒左鲍鱼磨成既粉吊味

10th dish- JellO
响应环保以honey favoured jelly 扮成鱼翅 witht truffle slices 杏汁做底 另外有枝eye drop既山楂醋比你自己加做调味

11th dish- Dessert
Very thick cheese cake 配香茅mini dongut 配八珍甜醋既Strawberry
锺意食Cheese既人应该会好锺意 佢既Cheese系极浓正宗Cheese 八珍甜醋配Strawberry意外地搭 成个食晒

食完帮你影完即影即有 会拎个超大怀旧糖盒出黎 里面有晒白兔糖 椰子糖 等等怀旧糖比个纸袋你任装haha

Overall:
Taste - 9/10
Service - 7.5/10 (有一位staff态度麻麻 其他都好好 而且好识氹女仔😼)
Environment - 8/10
Price - 2000 pp for dinner set (book online ahead - 1500 pp)
非常recommend 重要日子黎食 真系食得出厨师既心思同埋佢对香港既爱&尊重 而且味道都相当好💛💛
2021-11-15 799 浏览
厨魔-港式分子料理好耐之前已经想去呢间餐厅试吓,上2个月见到openrice有优惠就book左个lunch个人最喜欢鹅肝桃胶,带子女儿红。仲有个鲍片鱼子酱加豆蓉,将豆蓉整到好似薯蓉咁好特别,质地好滑但唔漏。肠粉包住蛋黄都几好食,可惜openrice upload唔到video, 蛋黄爆出嚟嗰下好eye catching.甜品方面八珍甜醋苹果好正👍🏻成个过程gimmick 比味道出色,但试下都唔错,几得意😆好钟意女儿红个酒香味😋
厨魔-港式分子料理
甜品方面八珍甜醋苹果好正👍🏻
  • 带来儿子
2021-10-11 1072 浏览
一路以来都想试,今日衬庆祝生日终於的起心肝黎试吓🥳 不过订坐要比deposit 1000$/head 的要留意返餐厅嘅布置都好多香港特色嘅挂画同d 餐具都系好香港风情💛 每一期都会有唔同嘅主题,今次嘅主题就系🟡圆 亦有完美嘅意思一开始就已经用好特别嘅方式帮我哋洗手,用咗会出烟嘅双妹唛花露水纸巾 感觉好fresh 😇我地之前无check 过个menu, 所以见到果个似是而非嘅神秘menu 都好期待😙第一样头盘就系几样香港传统食物整成嘅份子料理,侍应今次唔会话你知,等你食完先至开估😆而之後每一样野嘅味道都好出色好意想不到,已经开始对之後落嚟嘅嘢充满期待🥰由於系份子料理 都唔想剧透晒全部野不过的确每一样野都有惊喜 一路食都觉得好好玩食物方面唔系每一样都话好好好好味,但系全部都好有心思💛 我自己最锺意好玩嘅头盘同埋和牛,个牛真系好好食 只系个汁咸左少少 另外个意大利饭都系十分出色 好有咬口 闻落亦都十分之香 🙂 另外 大三元都系好好玩,"食糊" 设计一流👍🏻 差少少嘅话就系,自己略嫌D 甜品就无咁特出😅 最後,如果有朋友仔生日,晌book 位时讲声就可以晌甜品度写名同埋会送返张即影即有比你 🥰

由於系份子料理 都唔想剧透晒全部野
不过的确每一样野都有惊喜 一路食都觉得好好玩
食物方面唔系每一样都话好好好好味,但系全部都好有心思💛

晌呢个时势做一间良心fine dining 其实都好难,请大家多多支持啦💛
2021-10-06 756 浏览
5/10/2021 happy Tuesday! 朋友话想食分子料理,有冇兴趣呀!why not? 四人一枱,刚刚好。踏入餐厅,侍应友善地接待,使客人顿时放松心情!坐低见到餐牌,十分之独特,因为要估下内容是什麽?後来知道,原来客人有游戏玩,就是要认真品尝食物材料,跟着话比侍应知,究竟这道菜式是什麽材料制造出来!之後,侍应都会在递送每道菜式时,向客人讲解菜式的材料及制作。其中食物材料的配搭,确系有创意,连盛载食物的餐具,尽见心思。色、香、味俱全,客人慢慢享受美味嘅分子料理。Set Menu 内有「和牛」,由於本人唔食「牛」,厨师精心炮制美味「三杯酒乳鸽」,十分之好食。分子料理,有特色,好食,又饱饱,证明厨师是站在客人角度出发,值得一赞。
踏入餐厅,侍应友善地接待,使客人顿时放松心情!
烤鸭脆片  鸭肝  糯米糍  瑶柱
三杯酒乳鸽
黄油鸡汤烧粟米意大利珍珠米饭
啫喱翅南北杏汁杏仁豆腐
2021-09-22 775 浏览
今日一试Bo Innovation,都觉得2星系实至名归既。我一直都觉得fine dinning 系一个experience,而呢间餐厅就真系打造出一个连贯既experience . 一个有趣既story telling。 价钱方面佢系Petrus同MO GRILL 既水平(个人觉得MO Grill 好普通,Petrus我系锺意既),但BoInnovation既食材配搭,煮法,都令我留下更深印象。(甜品用八珍甜醋,想唔想知道系咩味?鹅肝酱同腐竹又夹唔夹呢?)真心,出黎个结果真系唔错。呢间系我近年食过印象最深既餐厅。我个人系会推荐呢间餐厅👍🏻
2021-09-11 604 浏览
       终於可以打卡大名鼎鼎的厨魔。这次在厨魔食的是好有心思wedding套餐。首先来是婚姻滋味,就是婚姻中的酸甜苦辣咸,每一款前菜都对应一个主题,好巧思同好好味道!     之後是带来儿子,用一个小小的餐盘做出了一片荷田景色,好靓!汤底是番茄汤,酸酸甜甜好开味,搭配带子食落好满足。      双鱼得水略显普通,鱼肉好嫩,但是调味有点淡口。     主菜是烤乳猪同甜虾意粉,甜虾意粉OK,虾大大只,意粉够韧。烤乳猪盛盒好得意,有烤乳猪,威灵顿猪同猪红。威灵顿牛就食得多,威灵顿猪就第一次见,食落都唔错,调味层次分明,花咗好多心思。       最後甜品都有3个,不是鱼翅,百福添丁同百世其昌,梅乾菜雪糕真是第一次食,味道就麻麻,不是很喜欢,不过创意一流。厨魔真是名不虚传,食完好满足,用足料同好有创意,以後换咗菜单一定要再来!

双鱼得水略显普通,鱼肉好嫩,但是调味有点淡口。

2021-08-01
超级惊喜既一餐。厨魔真系厨魔,食到每一道菜都充满心机,完全感受到厨魔一定系一位偏执狂,佢设计既菜式,无论系食材,摆盘,餐具定系味度都追求完美。食到中途佢自己本人都要出黎巡视一下环境,感受到佢好紧张客人既反应,拎左星既厨师,仍然好紧张顾客既感受,真系好难得。今次食呢个菜单系以「圆」作为主题。第一道前菜,好多个圆,有好似糯米糍既糭,咸蛋脆片鹅肝酱既烧鹅:咖哩角菠萝包中发白大三元碟拉开左个序幕,里面有圣子,芦笋。开头入座心谂个台整到咁颓,原来系内藏玄机,扮紧麻雀台~菜芯芥兰炒牛肉,厨魔坚持用菜芯个花黎做伴碟,好有心机。呢碟系OMG 代表左你见到咁高级既食材会叫omg ,又鲍鱼又鱼子酱虾米,意大利饭,食落好似食紧粥好钟意呢碟腐皮,加埋佢自制既XO 酱,一流M9+和牛,配埋陈枝记订做既刀,真系好仔细。鲍鱼碎饭八珍甜醋做既甜品!超有特色既餐牌
超级惊喜既一餐。

今次食呢个菜单系以「圆」作为主题。

咖哩角

菠萝包

菜芯芥兰炒牛肉,厨魔坚持用菜芯个花黎做伴碟,好有心机。

虾米,意大利饭,食落好似食紧粥

好钟意呢碟腐皮,加埋佢自制既XO 酱,一流

M9+和牛,配埋陈枝记订做既刀,真系好仔细。

鲍鱼碎饭

八珍甜醋做既甜品