2K
2016-01-12 219 浏览
店名:卷屋地址:葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓85 C舖好味指數:7.6/10價錢:$5 (抗通漲價) 原價:$32雙色三文魚飯可能想刺激人流,而家逢星期一會有飯盒$5,逢星期四會有手卷$2優惠,做多兩星期就冇架啦,要食要趁早啦。平野當然多人排隊,2:30開始賣,限量50份。我地2:00排第10,終於開賣了,大概10分鐘後就買到了。飯是即叫即制的,絕不兒戲。飯是暖暖的,三文魚有三片,味道不錯,但份量太少和薄,熟三文魚醬的味道亦不錯。如果以原價買呢碗野,我諗我會選擇其他食物,因為配料唔夠多。 查看更多
店名:卷屋
地址:葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓85 C舖
好味指數:7.6/10
價錢:$5 (抗通漲價) 原價:$32
雙色三文魚飯

2014-02-24
2014-12-04 362 浏览
這日因為要帶小兒來做一個英語的測驗,事成後就去很久沒有到過的葵涌廣場行行玩玩,而,我們亦正要食,太太建議不如地道一點,在這商場立食,而這也是在葵涌廣場飲食的一大特色。Pan Cake 店去過亦寫過,有進步但沒有什麼大不了,而旁邊就有一間名叫《卷屋》的壽司店,我們就不如輕輕便便的,一家人坐在商場的大長凳上,吃。壽司店名叫《卷屋》,好明顯是很本地的製作,當我們看見凍櫃內的製成品,覺得他們有板有眼,所以,很放心地決定一試。太太茹素,所以拿了一盒玉子小卷,入口,飯同燒玉子都感覺良好,令我們覺得這小店門面有板有眼之餘,做出來的東西同樣是有板有眼,味道不錯。她另選了一盒中華沙律,入口感覺新鮮,爽口,海水的腥味不太重,令人覺得可口,不差。到我的選擇,就是最容易出事的魚生壽司,論好食的程度,當然是不及可以堂食的日本料理啦,但,我說過其出品是有板有眼,魚的味道,飯的味道,衛生的感覺,拍得住爭鮮。可以接受的外帶壽司小店,來葵芳,簡簡單單食完 shopping,啱晒喜歡係度行銜的小妹妹們。

2014-05-21 356 浏览
這是一盒特別的壽司 , 壽司本身並不是十分特別 , 特別是特別在它是由一位後輩送給我 , 向我表達歉意 , 那份誠意令我感動 , 誰說九十後是不懂人情世固 , 世侄女 … 妳份心意我已收到了~不過 , 人情歸人情 , 食評歸食評 , 我做人好中肯 …$28的一盒三文魚壽司 , 共有五件有兩件是普通握壽司, 另有三件是火炙版雪過的壽司飯是有一些 " 生骨" 狀態, 尤幸本身飯質並不屬於痴牙, 反而三文魚刺身沒有什麼味道, 連切也是切得較為薄, 兩者味道不能平衡~世侄女既然是女兒的好朋友, 女兒開心爸爸放心!

不過 , 人情歸人情 , 食評歸食評 , 我做人好中肯 …
$28的一盒三文魚壽司 , 共有五件
有兩件是普通握壽司, 另有三件是火炙版

世侄女既然是女兒的好朋友, 女兒開心爸爸放心!
2014-05-20
2013-12-11 450 浏览
平時午餐都係食茶記多食到有D悶今日工作經過位於葵芳既葵涌廣場某一層發覺有好多小食第一次經呢間賣壽司的好似平平無無奇咁睇雲哂咁多間都唔知食咩好先決定試下手卷叫左個珍寶三文魚手卷 $15佢門牌寫住係即叫即整的見到佢入面D人許度劏三文魚...等左4,5分鐘就有一咬落去真係有D驚喜紫菜係熱熱的既, 飯都係普通溫度咁同平時許爭鮮或其他買到地方唔同既就係舊手卷唔會雪到凍哂唔會咬落去凍冰冰咁三文魚都正正常常咁仲有條菜雪糕筒形狀亦都容易咬口D份量唔係好多, 但係食完真係想再食所以第2條就叫左個芝士吉烈蝦手卷 $15果條係蝦黎,唔係魚柳一咬落去, 又係好驚喜條蝦係好熱, 應該係即炸, 即刻羅上黎所以食野真係要趁熱食兩件手卷都好回味下次一定要再試,仲有好多其他組合
平時午餐都係食茶記多
睇雲哂咁多間都唔知食咩好
先決定試下手卷
叫左個珍寶三文魚手卷 $15
佢門牌寫住係即叫即整的
見到佢入面D人許度劏三文魚...
等左4,5分鐘就有
一咬落去真係有D驚喜
紫菜係熱熱的既, 飯都係普通溫度咁
同平時許爭鮮或其他買到地方唔同既就係
舊手卷唔會雪到凍哂
唔會咬落去凍冰冰咁
三文魚都正正常常咁
仲有條菜
雪糕筒形狀亦都容易咬口D
份量唔係好多, 但係食完真係想再食
所以第2條就叫左個芝士吉烈蝦手卷 $15
果條係蝦黎,唔係魚柳
一咬落去, 又係好驚喜
條蝦係好熱, 應該係即炸, 即刻羅上黎
所以食野真係要趁熱食
兩件手卷都好回味
下次一定要再試,仲有好多其他組合
2013-12-11
2013-02-26 278 浏览
咁岩行過到佢D加膽賣得幾平$168有一盒, 一盒有5格見咁平就睇下佢咩樣啦, 一望見D海膽都仲幾鮮色同埋幾實淨未見佢溶到一PAT PAT咁賣相OK又咁平就買左一盒試下食落真係唔錯, D膽都幾甜同埋仲未見有溶既跡象, 證明真係夠新鮮$168加上呢個質素真係好抵食出面好多呢D既壽司舖賣既加膽至少都過$200一盒呢度$200唔使質素仲唔差值得再試
咁岩行過到佢D加膽賣得幾平
$168有一盒, 一盒有5格
賣相OK又咁平就買左一盒試下

食落真係唔錯, D膽都幾甜
同埋仲未見有溶既跡象, 證明真係夠新鮮
$168加上呢個質素
真係好抵食
出面好多呢D既壽司舖賣既加膽至少都過$200一盒
呢度$200唔使質素仲唔差
值得再試
外卖自取
$168 (其他)
  • 加拿大海膽
2012-11-09 244 浏览
之前是pie & tart, 轉了賣手卷之後都食過好幾次了~即制的手卷, 不會太差的比起那些雪藏貨要自己包裹的好味太多了我encore了幾次的火炎三文魚腩卷, 因為燒的不是很多外賣店能吃到才$12, 不要期望是很大塊, 但是味道及份量都收貨的說三文魚是腩, 算有油香紫菜挺夠脆的~咬下去不怕慾斷難斷另外曾試過普通三文魚和燒帶子, ok la因為帶子size始終較少, 不太過癮暫時只試過這些, 真想試試其他, 例如刺身
之前是pie & tart, 轉了賣手卷之後都食過好幾次了
~
即制的手卷, 不會太差的
比起那些雪藏貨要自己包裹的好味太多了

才$12, 不要期望是很大塊, 但是味道及份量都收貨的

說三文魚是腩, 算有油香
紫菜挺夠脆的~咬下去不怕慾斷難斷

另外曾試過普通三文魚和燒帶子, ok la
因為帶子size始終較少, 不太過癮

暫時只試過這些, 真想試試其他, 例如刺身
  • 火炎三文魚腩卷
2012-11-07 189 浏览
早前行經葵涌廣場,早已經留意到卷屋,可是一直都沒有品嚐她的壽司與卷物,除了這兩項外,還有刺身與其有關的飯盒。在下出外工作完畢,返回公司之前在附近吃過午餐,再行經這裡,順道品嚐兩個手卷,幸好這兩個手卷還可以進入在下的胃納之內。站在店前,感覺這裡光潔如新,燈火光明,直望店內可見兩位壽司師傅如何將三文魚切片,以及製作壽司等食物工。在下於櫃位前點算了三文魚手卷及加州卷,之後店員把收據交給在下,待取得手卷後交回店員。兩個手卷的紫菜尚算鬆脆,三文魚亦是新鮮,但是未算鮮甜,都是一舨吃到的味道,而加州卷內有蟹柳及玉子,其味道都是不過不失,尚算OK 。在這裡吃兩個手卷,都不用二十個大洋,尚算抵食。

左:三文魚手卷,右:加州手卷
在這裡吃兩個手卷,都不用二十個大洋,尚算抵食。
2012-11-07
2 分钟 (外卖自取)
2012-11-06 161 浏览
原來叫卷屋, 我一直以為叫回卷屋, 唔怪得找不到店鋪資料賣的日本食物多樣化, 便當、手卷、刺身都齊備, 價格相宜, 店舖明亮整潔, 看來必定能在葵涌廣場立足一段長時間圖左一嚿嚿就是活赤貝, $38 即付即開, 穿過玻璃遠眺, 見到廚師先會為貝殼擦洗, 才開殼挑肉沙律$10盒, 真係抵~等了幾分鐘就收到這盒活赤貝刺身, Oops! 店方沒有給我那個貝殼 赤貝雪得唔夠凍, 少了冰涼爽脆口感, 色澤正常且有光澤, 貝類鉀味輕輕的, 甜度稍遜, 觸感爽滑。店名卷屋, 下次要試試卷物
原來叫卷屋, 我一直以為叫回卷屋, 唔怪得找不到店鋪資料
沙律$10盒, 真係抵~
店名卷屋, 下次要試試卷物
2012-11-03