2005-04-09 22 浏览
先致聲明, 此篇食評的參考價值較低.三年多前, 同一個朋友光顧過"印尼餐廳", 當時我地都唔識點食物, 於是就聽從侍應的安排. 我仲記得當晚我們二人平均消費係超過$200, 至於食D乜, 我印象已開始模糊, 只記得食物質素不俗, 而我就特別喜歡"粟米餅"!我這個朋友後來移民, 至於現時我身邊的朋友, 他們似乎對印尼食品沒有興趣. 至於家人, 和長輩出外吃飯也多選廣東菜吧! 所以我覺得結伴再來的機會已不大了.每當我想食"粟米餅"時, 我都會黎呢度叫外賣, 拎返屋企當係加, 而我屋企人都話幾好食.已經沒有光顧一段日子, 今晚我又開始懷念"粟米餅"......
先致聲明, 此篇食評的參考價值較低.

2005-03-26 8 浏览
與加拿大的友人聚舊, 因小孩子關係, 須要搵一些座得舒服的餐廳. 最後間o左呢間印尼餐廳, 老闆安排了一張馬蹄形座位給我們.叫o左好多食物, 包括:煎魷魚-- 雖好細隻(2 只) , 但好”林”同好味!巴東牛肉–牛肉唔油膩, 好“林”而且好入味.咖哩雞–有一點辣, 咖哩幾香, 如果點麵包食就好正. 雞都ok . 炒通菜–屬一般魚喇沙–湯有小小辣同甜甜地, 麵的軟硬適中. 魚有d “鞋”印尼五香卷–是腐皮包住d 餡料炸成, 味道淡, 無咩特別!肉絲炒麵–用油麵, 都ok . 肉絲“鞋”, 只屬一般.酸辣海鮮湯–頗細, 料不算多, 湯有d 辣.串燒(雞及羊) –肉“林”, 個醬汁一般.肉絲炒米–都ok . 飯是由一位侍應抱住個大木桶搯給你,鍾意要幾多就比幾多. 基本上食品不過不失

叫o左好多食物, 包括:
煎魷魚-- 雖好細隻(2 只) , 但好”林”同好味!

巴東牛肉–牛肉唔油膩, 好“林”而且好入味.

炒通菜–屬一般

印尼五香卷–是腐皮包住d 餡料炸成, 味道淡, 無咩特別!

肉絲炒麵–用油麵, 都ok . 肉絲“鞋”, 只屬一般.

酸辣海鮮湯–頗細, 料不算多, 湯有d 辣.

串燒(雞及羊) –肉“林”, 個醬汁一般.

肉絲炒米–都ok .

飯是由一位侍應抱住個大木桶搯給你,鍾意要幾多就比幾多.

基本上食品不過不失
2005-03-06 22 浏览
成日行過行得多, 買既多數係佢D 特式糕點......今次見佢裝修過..... 一於TRY 下個LUNCH 點唔點!係U 型位果度一家人會食得開心D ! 煎魷魚$72 , 雖好細隻,但好好味!其他肉絲貴刁都係一般! 炒菜反而野味D !
成日行過行得多, 買既多數係佢D 特式糕點......

其他肉絲貴刁都係一般! 炒菜反而野味D !

2004-12-22 1 浏览
日前同一位非常可愛的女仕食飯,她說這間舖曾經裝修但唔係好覺裝左D乜野。我們叫了一碟什麼雞,一碟好像炒四季豆和一碟巴東牛肉,基本上三樣都好夠味同口感好柔軟。尤其是巴東牛肉表面看到D汁成層油,但其實牛肉本身唔油膩兼且好軟好入味,送飯是一流!叫飯是先給你一隻碟,再由一位侍應抱住個大木桶搯給你,自己可以控制份量,絕不浪費。呢個上飯方式很久沒有試過,當時竟突然有種溫馨的感覺添!整體氣氛唔錯,唯價錢略貴,座位稍迫和旁邊有人食煙。

整體氣氛唔錯,唯價錢略貴,座位稍迫和旁邊有人食煙。
2004-08-13 11 浏览
其實這間印尼餐廳我已經去過很多次,很多食物我都嘗過,整體食物的水準都很好,只是都是一般的印尼食物,如印尼沙律,巴東牛肉,沙爹串燒,辣魚,炸蛋等。最近餐廳有重新裝飾過,光線比以前亮很多,也比以前乾淨。服務態度仍然維持以前一般的水平。因為價錢太貴了,所以我不太滿意。如果我出這樣的價錢,我相信我可以在其他的印尼餐廳食到更好的印尼菜。這間餐廳向有改善之處, 例如食物賣相,服務態度,食物種類和價錢。
2004-08-02 2 浏览
喺天文台道(諾仕佛臺隔離)斜路,前韓國菜館位置,而家變咗新裝印尼餐廳分店(By editor : added, thx!)

(By editor : added, thx!)
2004-05-27 33 浏览
不知為何, 出門後之心情是怪怪悶悶的, 吃了個雞批也不滿足, 練功一小時後也沒多心情繼續下去, 在街上來來回回, 噢, 是記掛著我的傻男, 不知他今晚可有約會嗎 ? 也真走運, 給我可電聯到他, 他說想吃加多加多, 我當然也不會另作他想,就算不能吃辣也不作聲. 在附近選了此間印尼餐廳, 我們除點了加多加多($50), 咖哩雞 ($60), 豬沙嗲 ($45)及珍多冰($27), 加多加多,有牙菜, 棷菜,豆, 豆卜,蝦片,雞蛋半只 當然不能少的開胃甜辣醬(小妹少吃印尼o野,此醬應是有名有姓的),那個咖哩雞,可能巳太耐沒吃辣, 吃了頭2碟後巳吃不出此菜之咖哩味如何, 但俊男說還可以,雞是預計中的,是”鞋雞”, 但近骨之部份也可吃出香味來,相信是他們把香料放入雞肚內, 所以近骨部份較為入味, 點菜時巳很聰明地問咖哩雞是否跟飯的,侍應回答說有 (餐牌沒有列明的),但我們2個人頭, 要另加$9白飯錢了,因碟飯很大, 除非很大食, 否則2個人吃一份也夠飽, 而沙嗲, 上桌時還有煙的,入口感覺是剛燒好似的,味道及肉質也不錯, 而那個珍多冰, 沒什特別, $27則覺不值,俊男說吃許留山還好味呢 !
加多加多,有牙菜, 棷菜,豆, 豆卜,蝦片,雞蛋半只 當然不能少的開胃甜辣醬(小妹少吃印尼o野,此醬應是有名有姓的),那個咖哩雞,可能巳太耐沒吃辣, 吃了頭2碟後巳吃不出此菜之咖哩味如何, 但俊男說還可以,雞是預計中的,是”鞋雞”, 但近骨之部份也可吃出香味來,相信是他們把香料放入雞肚內, 所以近骨部份較為入味, 點菜時巳很聰明地問咖哩雞是否跟飯的,侍應回答說有 (餐牌沒有列明的),但我們2個人頭, 要另加$9白飯錢了,因碟飯很大, 除非很大食, 否則2個人吃一份也夠飽, 而沙嗲, 上桌時還有煙的,入口感覺是剛燒好似的,味道及肉質也不錯, 而那個珍多冰, 沒什特別, $27則覺不值,俊男說吃許留山還好味呢 ! 可能太耐沒吃辣了,偶然吃一餐,不作特別要求,  確實巳滿足矣!
2004-04-05 11 浏览
有一次同班朋友去咗呢度食嘢,覺得d食物真係冇乜特別!唔係難食,但就唔係特別好食!不過價錢就太貴,好唔抵食!而service都係麻麻!
2003-10-02 9 浏览
每次路過呢度都會忍不住買佢地d糕點食,尤其是佢地既綠豆糕,呢款綠豆糕唔係平日印象中四四方方再加幾粒綠豆個仲,而係用綠豆蓉做餡再搵野包住(我唔知係乜,總之食得的)。我覺得幾好食,起碼d 餡好食過大班冰皮個d綠豆蓉(太甜了)。不過我咁耐都未試過入去食野呀,所以唔太知佢地既service係點,但我每次買野佢地d態度都好好,從來唔會因為我買得個兩三件糕點而口黑面黑,好似都ok lor。
2003-04-28 164 浏览
I like the "salad", chicken and the satay so much!The environment is quite comfortable!
2002-09-26 4 浏览
成日經過佢門口,見佢面唔夠吸引,所以一直都未入過去。禽日同個friend行街,佢提議去這裡食,初初都不太願意呀,心諗好食有限。點不知上到去,嘩都好多人,差不多full 曬。我都估唔到都幾好食,印尼炒通菜同串燒雞、豬,是一般啦,但係個印尼炒米粉同醬汁蛋豆腐就一定要食啦,好好味。個米粉有好多菜落去炒,唔算太多油,所以我o地兩個女仔都可以食曬一碟;而個蛋豆腐做法幾特別,個汁好野味。<br>如果你o地鍾意食野的話可以去試下,但你要預o左享受冇好好的服務。因為waiter 的服務態度就麻麻。
2002-08-24 11 浏览
講真啊...~~ 呢度o既o野食有D 都幾有風味...o既。<br>但係最可惜就係入面D侍應招呼真係幾惡頂。<br>鬼死咁惡招呼客人,叫佢拎餐牌o黎好似比人鬧一樣,我都係入o黎食o野都係比面你間餐廳D o野好食先至入o黎食o者, 個D 侍應板係塊面咁點菜鬧人態度極差.. 其實都唔只係我一個人係度出聲話啦.. 我個個朋友去襯食都係咁.. 搞到鬼死火滾行出o黎, 仲話下次都咪再去..費事搞到比人踢出門口一樣...<br>所以我係度提醒各位食家....準備定抱住比人鬧o既心態先行入去食,唔係怕你食完之後都唔知鬧人要鬧幾多次啊.....<br>小心.. 小心。
<br>但係最可惜就係入面D侍應招呼真係幾惡頂。
<br>小心.. 小心。
2002-08-21 6 浏览
味道咸左D,女洗手間太細&窄.. 都唔係咁抵食!
味道咸左D,女洗手間太細&窄.. 都唔係咁抵食!
2001-08-29 7 浏览
I went to this resturant on 28/8 night. & found that the service is not so good. & the quality of food is also average too. Nothing surprise there except 豬肉沙爹& 巴東牛肉. Very disappointed.
2001-08-07 7 浏览
粟米餅,加多加多,正!必試!白飯任裝,抵service 唔錯價錢值可以接受環境普通
粟米餅,加多加多,正!必試!
白飯任裝,抵
service 唔錯