2017-02-07 749 浏览
星期六日係一個星期難得休息嘅兩日,呢兩日梗係想有甘晏訓到甘晏喇。訓到晏唒但又想食早餐,甘點算好呢?了除左常餐會有其他選擇 ?有!呢到幫到你,呢到嘅早餐去到12點,訓到11點起身,住得唔太遠的,就有早餐食喇。早餐同平時出面的款式差不多,值得一提嘅係拒嘅豪華早餐,個包類選擇係可以選菠蘿油又或者熱狗,係個幾正嘅選擇。叫左一個極品早餐,個包選左熱狗,條腸仔唔係西式的腸仔,係中式嘅廚師腸,配落去嘅味道都不錯,特別係個包,自家製造係唔同d,有舊有嘅麵包店味道。個肉丁鮑魚麵味道夠濃,我個人就中意麵放淋d先再食,甘樣吸埋d湯味就仲正。另一個就叫左個普通的雪菜肉絲米,煎蛋,無乜好特別。個亮點係個包,附餐不是方包,係餐包,香甜軟熟。如果可以再配埋個牛油就正喇。記得上一次經過入去坐左唔夠一分鐘就走,原因係拒嘅小菜都係即叫即整,要15至20分鐘。嗰日趕時間就真係無緣,唯有等下次。
  • 熱奶茶
2017-02-06 535 浏览
星期六朝銅鑼灣茶記人都唔少,我地9點半入座之後都斷續要等位…第一次試南龍早餐,嘩~個餐牌好有歐美Cafe feel 播點了魚柳同雞扒餐。先上魚柳早餐,裝係碟魚形狀既碟上,諗住係咪雞扒會有雞形狀既碟呢~(好明顯諗多左)餐包係餐牌度寫係自家製的,試過後除左皮烘過有點脆之外又唔係好食到同一般餐包有咩分別…以茶記水平,不過不失,魚柳都好味,但略嫌燶同薄; 雞扒就一般啦。奶茶維持高質素平實茶記早餐既好選擇~

平實茶記早餐既好選擇~
2017-02-04
2017-02-04 378 浏览
以前在銅鑼灣利園上班,經常到南龍食早餐甚至午餐,方便又好味,提供食物款式又多。今次有機會做重臨老地方品嘗一下早餐時光。店鋪分兩層,設樓上雅座,座位舒適。茶走是我必選,茶味夠濃。今次對昔日愛吃的飛碟有一定期望,選了沙律蛋為餡料,驚見分量比以前少得驚人,令人大失所望。。。希望下次食物質素能回到從前的水準。另外,不得不提服務。每當多人時會出現 漏單情緒,食客滿座時店員非常忙碌,這時服務態度亦同時變差,收銀姐姐其實可以溫柔點。
今次有機會做重臨老地方品嘗一下早餐時光。
店鋪分兩層,設樓上雅座,座位舒適。
茶走是我必選,茶味夠濃。
希望下次食物質素能回到從前的水準。

2017-01-20
用餐时段
早餐
2017-02-01 400 浏览
驰名以久冰室,早餐做得不錯,又自己嘅麵飽出品,保留傳统冰室格調,还有雀寵天花和吊燈。今期就叫咗个每周精选午餐:老干妈肉碎炒飯。陶华碧老干妈牌油制辣椒是贵州地区传统风味食品之一。几十年来,一直沿用传统工艺精心酿造,具有优雅细腻,香辣突出,回味悠长等特点。口味:咸、香、麻、辣、脆。出来一眼就見到飯炒得不夠乾,而是濕,炒飯大忌。吃落完全没有老干妈風味,辣味也不夠,雖然整体味道还可以,但名不乎實,完全失望,仲要收60塊,切底失望!
今期就叫咗个每周精选午餐:老干妈肉碎炒飯。
2017-02-01
2017-01-24 379 浏览
今日覆診經過見到這間門面裝修頗為特別的冰室(因現在太多新開的茶記叫冰室但又無乜懷舊feel),這間冰室食物選擇算幾多,最欣賞是這裡的裝修,門口用鐵閘加包櫃,非常有味道,內裝亦型,一堆鳥籠仿如舊茶樓,百子櫃牆,舊式中藥舖?另一面是美式old school, 食物方面亦不差,常餐非常足料,味道亦ok,出品不會馬虎。咖喱牛舌飯味道夠香,少辣,惹味,牛舌厚切,口感不錯,淋中帶點爽,加了點皇帝苗令咖喱加了點清新味道,不錯。
這間冰室食物選擇算幾多,
百子櫃牆,舊式中藥舖?
另一面是美式old school,
食物方面亦不差,常餐非常足料,味道亦ok,
出品不會馬虎。
咖喱牛舌飯味道夠香,少辣,惹味,
2017-01-18 335 浏览
朋友極力推薦南龍🤔今日終於有機會食到🤔🤔,入到去,個裝飾好有感覺😍好有舊式茶記既感覺,特別果個大型既中藥櫃🤓🤓因為我果日就想食清淡d,所以就叫左個下午茶餐啦,餐肉蛋米粉飲呢個凍檸水😋😋基本上同普通茶餐廳一樣🤔可能我食呢d好難食到南龍既特別🙈🙈不過都ok既,因為呢個餐都係29蚊,咁相對黎講係合理既,不過佢地係比較乾淨既,環境方面都幾好ga,d位又夠大,仲有兩層tim,同埋整體黎講係幾有舊式茶記感覺,呢度係值得加分既😌😌
2016-12-26 532 浏览
臨近聖誕節,緊係唔食西餐,去港式冰室食茶餐1.金磚咖哩雞雖然只係俾餐牌個樣吸引左,不過最後都唔覺得有叫錯。有人會覺得只係一大個方包整飽你,入面擺啲飯,上面擺啲咖哩雞,再加一碗咖哩俾你自己撈。咖哩好好味,好味到我要叫姐姐俾多一碗咖哩俾我,總共撈左2碗🙈🙈正2.極品常餐:菠蘿油+豬扒鮑片通粉+火煺奄列菠蘿油夠冷熱交融,但菠蘿包個皮唔夠脆🙈其他都正常另外,有個相對男仔頭的姐姐好好人好nice!我本身叫第二個姐姐俾多碗咖哩我,之後佢再行過離問係咪已經解決左有人幫左我
臨近聖誕節,緊係唔食西餐,去港式冰室食茶餐

1.金磚咖哩雞
金磚咖哩雞
2.極品常餐:菠蘿油+豬扒鮑片通粉+火煺奄列
菠蘿油夠冷熱交融,但菠蘿包個皮唔夠脆🙈其他都正常

極品常餐
2016-12-23
金磚咖哩雞
2016-12-17 528 浏览
大鄉里出城...小妹初黎銅鑼灣報到, 對於呢度既食肆都仲係摸索階段 搵到一間裝修有特色, 食物又夠多選擇既港式茶記 已經滿足左一半~~~ 今日試既, 係南龍冰室 特別喜愛富有港式懷舊感覺既地方 呢間冰室完全合意, 由地板, 窗, 牆, 去到天花板既雀籠裝飾都充滿懷舊氣息 雖然好明顯睇得出係刻意做出黎既復古味道, 但一樣有feel (地方仲可以乾淨d) 呢間可以話係我去過見到食物選擇最多既頭幾間餐廳 就連普通既茶餐都有5款選擇@0@~~  其他食物仲有小菜套餐, 金磚焗飯餐, 西式扒餐, 鐵板餐, 咖喱同炒粉麵等等  (餐牌太多, 不能盡錄...) 每次去茶記都覺得有種無形既魔力吸引住我地叫茶餐咁XD 所以今次都唔例外 @0@ 極品常餐 $55 美式熱狗/菠蘿油 + 火腿奄列 + 鮑片豬扒公仔麵 + 咖啡/茶 健康餐 $47 烚蛋沙律 + 鮮蕃茄火腿通粉 + 三文治 (蛋/火腿/餐肉/芝士/吞拿魚/蛋沙律/蕃茄) + 樽裝鮮奶/朱古力奶  呢個菠蘿油抵讚!! 做到外熱內凍.... 又熱又脆既菠蘿包夾住厚厚既牛油塊, 邪惡又好味, 好想再去食 ;PP 火腿奄列都要讚!! 好難得地

搵到一間裝修有特色, 食物又夠多選擇既港式茶記

已經滿足左一半~~~

今日試既, 係南龍冰室

特別喜愛富有港式懷舊感覺既地方

雖然好明顯睇得出係刻意做出黎既復古味道, 但一樣有feel

(地方仲可以乾淨d)

呢間可以話係我去過見到食物選擇最多既頭幾間餐廳

就連普通既茶餐都有5款選擇@0@~~

(餐牌太多, 不能盡錄...)

每次去茶記都覺得有種無形既魔力吸引住我地叫茶餐咁XD

所以今次都唔例外 @0@

極品常餐&健康餐
極品常餐 $55

健康餐 $47

菠蘿油
 呢個菠蘿油抵讚!! 做到外熱內凍....

火腿奄列都要讚!! 好難得地唔係成攤油咁去煎...

出奇地乾身, 蛋既熟度剛剛好, 火腿絲又夠多, 好味道!

而健康餐既蛋沙律同三文治都好普通 (三文治仲要只有一款配料=.=...)

常餐比健康餐好味太多了.... 下次都係唔好懶健康 ;P

鮑片豬扒公仔麵
 來自常餐的鮑片豬扒公仔麵

湯底唔會太重味精味, 豬扒唔會炸得over.... 唔錯唔錯~

鮮蕃茄火腿通粉
 來自健康餐的鮮蕃茄火腿通粉

估唔到呢碗通粉都幾好味, 蕃茄唔係就咁落茄膏就算

食得出真係用鮮蕃茄磨成蓉~~~ 酸酸甜甜 份量亦都好多!

估唔到最後我地都係食唔晒... 份量真係唔細 (good)

最後埋單都係$100, 一定有下次..好有興趣試埋佢其他食物~~!
菠蘿油
鮑片豬扒公仔麵
鮮蕃茄火腿通粉
2016-11-30 566 浏览
早餐都算多選擇,價錢同一般連鎖快餐都差唔多。早餐C:餐包、腸仔煎蛋、炸菜肉絲麵、茶/啡金牌早餐:餐包、煎雙蛋、火腿通粉、茶/啡餐包 -- 表面有烘過,包身很軟熟;煎蛋、腸仔:無乜特別,與一般茶餐廳所食到的無異;炸菜肉絲麵 -- 炸菜很爽口,唔會霉dum dur,以及肉絲同炸菜都唔會切得幼「猛猛」不論肉絲麵同通粉,份量都十足,食完呢餐就已很飽肚
早餐都算多選擇,價錢同一般連鎖快餐都差唔多。
早餐C + 金牌早餐
早餐C:餐包、腸仔煎蛋、炸菜肉絲麵、茶/啡
金牌早餐:餐包、煎雙蛋、火腿通粉、茶/啡

餐包 -- 表面有烘過,包身很軟熟;

煎蛋、腸仔:無乜特別,與一般茶餐廳所食到的無異;

不論肉絲麵同通粉,份量都十足,食完呢餐就已很飽肚
题外话/补充资料: 懷舊裝潢,頗有特色。 環境亦算乾淨,座位間亦不會很迫。
2016-11-29
$30 (早餐)
2016-10-22 3406 浏览
南龍在銅鑼灣區可以脫穎而出的原因,了他就復古懷舊的路線外,食物選擇也特別多,如果吾知點㨂,可以隨便叫個茶餐,不過茶餐都有N咁多個choices, 真系睇到眼都凸。眾多茶餐中選擇了入門級的,包括有 「沙爹牛肉麵」、「火腿奄烈配多士」細個時好恨一個人食一碗沙爹牛肉麵,當人大左知道乜野系好味但吾健康既食物,慢慢就會將佢疏遠,其實食物如人生也。曾經一段愛到海枯石爛的感情,原來一個轉身連眼尾都吾想望佢。今日一個人獨吞一碗麵反而對我冇乜意義,但系我還是會認真去享受眼前的一切。牛肉被濃濃的沙爹汁包圍,沙爹味香而不嗆,用來送麵食冇得頂,只是略嫌麵稔了一些。火腿奄烈配多士比想像中份量更足。雨片厚多士,烤得邊香鬆脆,沾滿邪惡的牛油香味。切半件火腿奄烈放上多士上大啖咁隊入口,呢啲咪叫「暢快」!其實做人吾雖然去理太多別人的眼光,just doing everything whatever makes you happy ! 我同普通既麻甩一樣,嘆杯水滾茶靚的奶茶是我的人生目標。這杯奶茶茶色平均,採用荷蘭黑白淡奶沖調,令奶茶更加醇厚香滑。一個簡單的茶餐最能看出餐廳的基本功,基本上$44 巳經沒有太多令人挑剔的地

採用荷蘭黑白淡奶沖調,令奶茶更加醇厚香滑。
一個簡單的茶餐最能看出餐廳的基本功,基本上$44 巳經沒有太多令人挑剔的地方了。

2016-10-17
2016-10-21 723 浏览
仲記得幾年前香港有特色既冰室都被迫清拆, 然後而家就開佐好多懷舊既冰室雖然新一代既懷舊既冰室有好靚好細緻既設計,但係味道卻同以往既不同..中午黎到外觀同內里都好靚既南龍冰室, 叫佐份是日午餐-牛肉粒飯冰室有蔬菜提供,而且飯餸份量亦都十分足夠汁略微"傑"佐d, 而牛肉粒口感剛好, 不會過"銀"

冰室有蔬菜提供,而且飯餸份量亦都十分足夠

汁略微"傑"佐d, 而牛肉粒口感剛好, 不會過"銀"
2016-10-05 864 浏览
一早起身就去食個無敵早餐,呢間餐廳最好就係門口有得停車,勁方便!一入去D侍應係串嘅,但係所有嘢都勁快手,見到個餐牌款式好多,個肚都已經打晒鼓!依舊,我叫左我嘅至愛早餐,牛奶麥皮加煉奶,菠蘿油同玻璃樽裝朱古力奶。牛奶麥皮煮得好滑,冇話有一粒粒未熟嘅麥皮,加上煉奶嘅甜係冇得頂架!菠蘿油個皮好鬆脆,麵包嘅外脆內熱令到牛油溶晒好正!再配上玻璃樽裝特別滑嘅有牛奶公司朱古力奶,簡直係完美嘅早餐!非常滿足!令我可以開始美好嘅一天!
菠蘿油個皮好鬆脆,麵包嘅外脆內熱令到牛油溶晒好正!
由於這間冰室位於公司後門轉角處,我們晚餐不想走得太遠就隨便選擇了這裡,而且其他間茶餐廳都覺得偏貴份量又唔夠,所以想看看這間會不會好一點。懷舊式卡座的座位十分舒適,樓上還有一層。餐牌有很多種不同選擇,有點難決定呢!發現他們家下午茶竟然到7點,比大部份地方都晚一點!以後想省錢可以6:30左右來吃個early dinner。糾結了半天我選擇了是日晚餐($78),包括一碗例湯、一碟沙律、一份主菜和飲品(凍飲+$3),本來也應該包甜品的但他們沒有上,而我後來也吃飽了所以也沒有要了。例湯可以選中式或忌廉湯,而主菜則有兩個選擇並自由配搭飯或麵。今晚我選了咖喱吉列蝦和腸仔飯,味道真是不錯!吉列蝦炸得酥脆可口,腸仔是我喜歡的那種比較粗的(口感比較好)。超級大一份,絕對很飽肚。沙律是菜葉配日式芝麻美乃滋醬(sesame mayonnaise),這個我之前在家也經常自己做,蠻開胃的,也可以送飯。例湯普普通通,裡面有幾塊胡蘿蔔,沒有肉。朋友點了其中一個常餐($55),包括一個菠蘿油、一個奄列和豬扒公仔麵。菠蘿油很大一件,非常抵食,但裡面好厚的牛油,建議注意健康的人挖一部份出來。其餘的就沒什麼特別了,基本上味道

糾結了半天我選擇了是日晚餐($78),包括一碗例湯、一碟沙律、一份主菜和飲品(凍飲+$3),本來也應該包甜品的但他們沒有上,而我後來也吃飽了所以也沒有要了。例湯可以選中式或忌廉湯,而主菜則有兩個選擇並自由配搭飯或麵。今晚我選了咖喱吉列蝦和腸仔飯,味道真是不錯!吉列蝦炸得酥脆可口,腸仔是我喜歡的那種比較粗的(口感比較好)。超級大一份,絕對很飽肚。沙律是菜葉配日式芝麻美乃滋醬(sesame mayonnaise),這個我之前在家也經常自己做,蠻開胃的,也可以送飯。例湯普普通通,裡面有幾塊胡蘿蔔,沒有肉。朋友點了其中一個常餐($55),包括一個菠蘿油、一個奄列和豬扒公仔麵。菠蘿油很大一件,非常抵食,但裡面好厚的牛油,建議注意健康的人挖一部份出來。其餘的就沒什麼特別了,基本上味道和其他地方也差不多。

感覺上還是很值得經常去幫襯的,畢竟價錢合理份量大,食物味道也不錯。

本身一心想食南龍常餐的雪菜米的,點知無雪菜,連炸菜肉絲都無太可惡啦!7點去食都無,話明係常餐,仲要唔係星期6同日,係味過份左少少啦啦無卓,點左沙律,薯條,芝士包睇相係味流口水呢?雖老銅然係$58,但用料唔馬虎,特別係個包,用料好足,除了芝士,蛋,漢堡扒,生菜,蕃茄仲有沙律,唔係想像中咁濃味,用料都幾新鮮唔似出面茶記沙律只係用罐頭,又唔係平薯條,炸得岩岩好都非常滋味的比起冰室,茶記,南龍係食物質素高好多起碼環境整潔,就算同人搭木台都坐得舒適
本身一心想食南龍常餐的雪菜米的,
點知無雪菜,連炸菜肉絲都無太可惡啦!

無卓,點左沙律,薯條,芝士包
睇相係味流口水呢?
雖老銅然係$58,但用料唔馬虎,
特別係個包,用料好足,除了芝士,蛋,漢堡扒,生菜,蕃茄
仲有沙律,唔係想像中咁濃味,用料都幾新鮮
唔似出面茶記沙律只係用罐頭,又唔係平

薯條,炸得岩岩好
都非常滋味的

比起冰室,茶記,南龍係食物質素高好多
起碼環境整潔,就算同人搭木台都坐得舒適

沙律,薯條,雞蛋芝士包
2016-07-25
沙律,薯條,雞蛋芝士包
2016-06-30 3201 浏览
印象中已經寫過南龍冰室好幾篇, 但每一次幫襯過後, 還是有一點衝動將它記下,或許不想用太多的文字去描述, 就交給相機食先。銅鑼灣區我唯一喜歡的茶餐廳, 因為這裡是小數提供新鮮麵包出爐既茶餐廳, 其實賣呢啲下欄野, 十元八塊一個麵包, 唔賺得多, 但往往令客人吃得好開心。我心唸如果個個客人都好似我一樣雀仔胃, 午飯時間食個雞批飲杯奶茶又當一餐, 我唸間茶餐廳應該摺左九世。呢餐我只係用左廿四蚊, 仲平過一杯星星咖啡。雞批送上枱是已聞到香噴噴的牛油味, 賣相也是原整無缺。不知何時開始當看到批上的十字形花便肯定這個是雞批, 大概是行內人將批分類的記號 。我用叉在批面一篤, 牛油皮已被破開, 錎看到料十分豐富, 有雞肉粒, 火腿和白汁, 吃下去時多了一分薯蓉的粉糯感, 加上牛油皮香脆鬆化, 實在是極品。我習慣吃完後才喝奶茶, 所以難免會放涼了小許。但仍然能看到紅茶和花奶撞出來的效果, 可能看慣咖啡拉花的你, 不懂欣賞得這些本土文化, 不要緊.... 每人也有不同喜好, 各式其式。這個溫度可以大啖喝下, 而茶味濃郁沒有苦澀感, 花奶和茶的比例恰到好處,花奶並無搶去茶味, 唯一要挑剔的是口感方面稱不
或許不想用太多的文字去描述, 就交給相機食先。
呢餐我只係用左廿四蚊, 仲平過一杯星星咖啡。
雞批送上枱是已聞到香噴噴的牛油味, 賣相也是原整無缺。

的粉糯感, 加上牛油皮香脆鬆化, 實在是極品。
我習慣吃完後才喝奶茶, 所以難免會放涼了小許。

每人也有不同喜好, 各式其式。
花奶並無搶去茶味, 唯一要挑剔的是口感方面稱不上太過順滑。
食完即閃唔好阻住人地做生意。
2016-06-15