南越餐廳

南越餐廳 (已結業)

Nan Viet Restaurant
南越餐廳 (已結業)
Victoria Y
午餐
Victoria Y
2021-07-14
关注
近期經常到紅磡見客🤓, 中午又到我周圍覓食的好時機😚, 今次試下南越餐廳, 位於紅磡馬頭圍道80號嘉朗豪庭地下1號舖, 是一間越南餐廳🍽️。 中午時段都幾多人, 好開心一個人入座都安排一張四人枱給我👏🏻, 我最怕一些餐廳坐得逼逼澀澀的感覺。 食越南菜我多數點生牛肉湯粉🍜$48, 再加杯凍咸柑桔水🥤$8。 生牛肉湯河的生牛肉份量算多, 但上到枱的時候已經不是生牛肉是全熟牛肉了🤪。 凍咸柑桔水味道非常濃香, 大熱天時我都比較喜歡這類飲品。整體味道正常, 大家可以一試。查看更多
+ 1
凍咸柑桔水
miffyfoodcritic
份量十足的午餐
miffyfoodcritic
2021-01-17
关注
很久未去食越南美食,就同朋友一齊入去試O下,因為星期六下午兩點,人不是很多,可以隨便選位,卡位一定係而家不二之選。午餐主要都係分湯麵、撈麵、喇沙和飯為主,選擇種類都很多。雖然天氣不是太凍,但都係想食湯麵為主,朋友推介三寶湯粉(雞翼、豬扒、扎肉),所以就試O下啦!三寶份量不是太大份,塊豬扒又薄又唔juicy,雞翼又一大一細,肚真係超級一般。麵就選擇了粉絲底,不過佢既份量真係好多,應該有成兩碗多,真係食唔哂! 都係普普通通既一餐,埋單是竟然話只收現錢,真係估唔到O甘大間舗都無其他俾錢方法 最唔開心係收銀姐姐睇唔到面個張係加單,總數就重覆計,仲大大聲聲話自己對,要解釋口咗好耐佢先知做錯野! 查看更多
CREAyu
不難吃, 但很不舒適
CREAyu
2020-07-12
关注
去紅磡辦點事情,結束之後和朋友去吃晚餐,隨便找間餐廳隨便吃, 看到這店提供越菜,天氣悶熱, 爽口菜式感覺很不錯呢,就選定這一家了。一進店就發現冷氣不足。。。空氣流動很不充足,有點悶, 但射燈充足, 光波爐嗎?侍應很熱情helpful,下單快, 上菜也很快,味道方面, 食物沒有很差但配不起價錢。(價格是有點高)店內舒適度方面,明明吃的東西都是冷盤,汗還是流個不停,連我朋友額頭都在冒汗珠,是什麼狀況?吃的途中在發現桌面黏黏的,擦不乾淨? 還是抹布不乾淨?不曉得了啦。反正這次是有吃飽飽了,就沒有下一次了吧。。。查看更多
雙葉幼稚園
超抵食的越南檬粉下午茶👍
雙葉幼稚園
2020-05-01
关注
今日到紅磡行街,經過一間越南餐廳,時間剛好是下午茶時段。看到餐牌有很多款下午茶套餐都幾吸引。我們二人叫了香茅豬扒湯檬粉和香茅豬肉撈檬粉。套餐還有飲品送。價錢都很平宜,連同飲品都是三十幾元一個。香茅豬扒和湯檬粉分開上枱,豬扒煎得很香很好吃,湯檬粉十分大碗。豬扒比起豬肉更好食。撈檬粉也是很大碗,我們二人差點吃不完,真是超抵食。我還看了餐牌其他食物,有春卷、粉卷、紙米卷、串燒等等都很吸引。其實主餐牌價錢也是很便宜。但是已經很飽不能再吃了。我們下次一定會再來試試。查看更多
Hanafa_lee
食到一肚氣,野都未食完就收走
Hanafa_lee
2020-01-15
关注
食到一肚氣😡😡😡每星期都會同同事去食一次Lunch 嘅因爲喺公司附近,平時佢哋d服務都差架喇~成日寫錯單又趕人走!但估唔到可以差到咁,我哋野都未食完一放低對筷子就即刻收走我哋d野,我哋野都未飲完就走黎催我哋走,我哋埋單時話要分開收因為大家都冇散紙,平時都可以嘅,今日佢哋嗰個成日落錯單嘅阿姐死都唔肯分開收,仲話做唔到要一次過俾,佢再找返俾我哋先得,🙄🙄🙄結果搞唔掂,到平時收錢個老細黎收,一樣咁差d態度又收咗人錢又唔找錢俾人。仲要覺得佢d員工冇問題!藍色係咁上下😡😡😡D.K.L.M.查看更多
F. Teresa
越式下午茶
F. Teresa
2019-11-05
关注
途經紅磡路過一間越南餐廳,正是下午茶時間就先來個越式下午茶時光。🥢生牛肉河粉上檯時生牛肉仍保持嫩滑,湯底一般味精比較多了點。🥢香茅牛肉撈檬粉牛肉入味香口,但有點過火咬落鞋口。環境算不錯舒服的。查看更多
Poyan_c
難食越南菜
Poyan_c
2019-10-24
关注
下午lunch Time諗住食得清清地,食啲粉麵,結果走咗依家餐廳,就中伏我叫咗一個香茅豬扒撈朦,賣相係幾好,望落豬扒好似炸得好香口,其實豬扒吾熱,咬落好硬又實,一定係急凍肉,而且降溫唔夠就攞落去炸,一啲都唔好食囉啲粉就正正常常,有啲都係黐埋一舊!我見朋友嘅豬頸肉飯份量係多,但都唔係特別好食。。。。查看更多
Foodiewatermelon
份量可以增加一點
Foodiewatermelon
2019-10-21
关注
突然想食越南野於是去左南越叫左餐牌推理既春卷撈檬,春卷有即炸出黎既感覺,熱到辣口,入面好多料亦好入味,可惜得幾舊唔夠喉...檬粉不過不失,係份量有d 少only,今日太肚餓所以食唔飽😭下次可以試下d 飯,應該飽肚d!查看更多
JennyHcp
好普通
JennyHcp
2019-10-07
关注
夜晚walkin 唔算多人直接有位坐我同個friend 都想食湯粉所以就叫左佢個二人餐好大既碗,我地叫左金邊粉有幾片生牛肉,兩粒牛丸幾塊牛栢葉,同幾舊牛根兩塊唐生菜餸好少,但粉係勁多多到四個人食都好飽明顯就係想你食粉食飽佢如果冇睇錯,佢枱面有寫話佢啲湯係用新鮮牛骨煲既。。。我就飲唔出但淨係講味道既話,個人覺得好麻麻餸方面。。。我真係講唔出有邊樣特別好食牛肉個人覺得冇咩牛味。。。所以個人唔會recommend 大家食佢個湯粉跟餐會有兩杯野飲,或者加錢半價要特飲特飲有三色冰,椰汁冰果d,不過我地冇試總結,味道好麻麻,如果真係要再黎食,我會叫其他野查看更多
MG-Eddie
河粉同湯底比餸出色
MG-Eddie
2019-08-30
关注
突然心血來潮想食幼身河粉, 即時諗起南越.我家大婆不約而同表示佢都想同我去南越食飯!但佢硬係唔信我有第六感, 矛計!南越幫襯好多次, 但第一次食河粉.先試試標榜用牛骨淆制嘅湯底, 顏色清淡味道清甜而且唔肥膩, 已經相當吸引, 再加上蔥花一同入口, 爆分!結果飲至停唔到.河粉不單只幼滑, 薄身之餘又唔會太易斷, 又係爆分.食河粉飽一半, 飲埋個湯底又飽埋另一半, 先發現我點嘅豬扒雞翼河粉, 豬扒同雞翼放埋一邊無理佢, 輪為配角變慘慘豬!不過, 河粉同湯底比雞翼豬扒出色.記然成湯成碗湯, 正常緊係成身滾哂, 所以..... 冷氣唔夠囉!查看更多
+ 2
fifionayau
豬扒河
fifionayau
2019-08-28
关注
同同事係呢頭食lunch 食越南野 叫左個豬扒河豬扒都大塊同埋肉質鮮嫩 味道不錯 河粉份量都多 食完係feel到飽飽的 lunch食飯需要排隊 大概10-15mins就有位入得 都算快 查看更多
Amychan1995
一邊食一邊出汗
Amychan1995
2019-07-31
关注
同同事尼食lunch,好多人要出去排隊叫左個南越鴛鴦湯粉,味道唔錯,份量夠大,食唔晒我地坐角落位,食到一半頭頂部冷氣機先開,lunch時間坐爆晒竟然唔開冷氣,一邊食一邊流汗,熱死😥😥查看更多
KC Esther
香茅豬扒OK
KC Esther
2019-06-30
关注
越南食肆吃平民化些的食材,好多時都會叫扎肉、香茅雞翼、香茅豬扒的。所以也不例外,去到越南店都會叫香茅豬扒的。今次叫香茅豬扒撈檬,上枱時香茅豬扒已切好一塊塊,方便進食。此店的香茅豬扒做得不錯,醃得入味外,豬扒雖屬厚些,但也亦是很鬆化的。凍檬方面,份量頗多,檬粉因是冷的,粉質咬落會較粗糙的口感。而撈檬粉用的酸甜越式醬汁的效用應是可以使無味的檬粉提升滑度和味道,但這裡的酸甜越式撈檬醬汁就無乜味道,又唔酸又唔甜,撈咗只會覺檬粉濕些,但味道依然。熱檸蜜,要加$4,一般啦!查看更多
+ 7
mmiiiiiki
精味濃☹️
mmiiiiiki
2019-06-08
关注
生牛肉湯檬和香矛豬扒雞翼湯檬 各一凍檸茶 兩杯檬粉粉量十足,料有小量牙菜炸蒜和生菜可惜湯底極重味精,過份咸。豬扒炸得還好,夠入味肉類份量很足,都算大件夾抵食雞翼和生牛肉正常一般檸茶無茶味好像檸水一樣。查看更多
+ 2
Shinchan1993
平靚正越南檬粉🇻🇳豬扒十級好食🐽
Shinchan1993
2019-04-28
关注
呢間南越餐廳唔係連鎖店嚟㗎,所以佢嘅味道都唔係度度食到!佢間舖都幾大,但長期Lunch都坐滿人!佢午餐其實同普通Menu無分別,但就送飲品。佢啲餸超多,但粉仲多,撈檬連埋啲餸成座山咁高。我有時都食唔哂,撈檬夏天食一流,而且啲汁好開胃😋有青瓜絲、酸蘿蔔絲同花生粒。我覺得豬扒最好食,啖啖肉,而且出面煎到好脆,如果Share食就可以大家叫唔同嘢,因為咁樣都已經每人食到幾嚿~再加個上湯時菜就👍🏻👍🏻👍🏻。但如果一個人食,食三寶都好正。雞扒最麻麻,而且仲貴過豬扒,所以唔使食。同事話湯檬都好好食,個湯好清,有機會可以試下👍🏻👍🏻👍🏻呢間越南粉性價比超級高,平靚正❤️50幾蚊食到飽一飽正呀!查看更多
三寶撈檬
豬扒撈檬