2020-10-29 386 浏览
一年多以前曾經到這店吃晚飯,印象中食物一般,這晚有點東西面拿給朋友,他說在這店一聚,所以又重臨舊地。晚餐只售$42 ,另加$8可以配湯和米飯,熱飲加$3 ,凍飲加$5 ,價錢好像比之前還要便宜。我們點了蝦仁炒蛋和通菜炒牛肉,由於大家也不肚餓,就只加了一份湯和白飯,也沒加飲料。最先送上的是湯,味道較清淡,只屬一般。蝦仁炒蛋很快送上,蛋極多,炒得又香又滑,蝦仁略細,但數量也不少,最重要是並不肥膩,不錯。通菜炒牛肉姍姍來遲,整體來說味道不錯,但部分通菜太老,又硬又韌,嚼不動,牛肉雖然沒有牛肉味,但也算炒得不錯,起碼不柴。和上一次相比,食物似乎是好吃了一點。想一讚其中一個女侍應。通菜牛肉等了很久也沒來,請她跟進,詢問之後她回來告訴我們還要等一會,接着向我們說抱歉,很有禮貌。不過,店家的上菜速度要改善一下,我們把蝦仁炒蛋全都吃了,通菜牛肉也仍然沒有蹤影,同時點的兩個菜,上桌的時間差距也太大了吧。
最先送上的是湯,味道較清淡,只屬一般。
和上一次相比,食物似乎是好吃了一點。
2020-10-15 192 浏览
間餐廳啲野食係正正常常,但係啲職員就好冇質素。 第一,冇禮貌。想叫野食侍應扮睇唔到。第二,聆聽極差,我叫吉列魚柳俾左吉列豬柳我,我叫熱豆漿佢俾左凍豆漿我。。。無言。。以後都唔會再幫襯。。。
2020-10-10
2020-09-13 189 浏览
見到咁多差評 所以要去試吓有幾難食 結果買咗個外賣乾炒牛河 牛肉好似食緊雪糕咁入口即溶 多油 重味精 河粉碎晒 想影相 但食咗一啖嬲嬲地掉左 完全唔係做生意 一間餐廳嘅失敗就係請咗呢啲垃圾廚師
完全唔係做生意 一間餐廳嘅失敗就係請咗呢啲垃圾廚師

2020-09-12
25 分钟 (外卖自取)
2020-03-13 770 浏览
住係附近 好耐冇出街食飯 之前食過覺得小菜味道幾好 所以忍左咁耐冇出街食飯 今日就落留下食 叫左3樣 一個干炒牛河 一個蒜蓉炒菜心 一個蒸排骨 首先 平時我係吾會點寫食評 但今次真係嬲到忍吾住 本來想影埋相比大家睇下 但因為真係太嬲 我吾想果幾張相浪費左我電話既容量 干炒牛河 冇味 多油 根本吾會食到 諗住一樣係咁 其他吾會既 蒜蓉炒菜心 諗住呢樣係最正常 菜心係爛既 冇味 全部都係油 跟住呢個豉汁蒸排骨先犀利 我一啖都冇食到 就咁聞都聞到死豬味 完全係紅色 好似生咁 真係吾明點解同之前差咁遠? 用咁差既貨去整比客人食。定係轉左廚師? 不如吾好打開門做生意整d咁既食物出黎害人 難食既食物就好多地方都係 但我諗呢一世人最難忘都係呢間

2020-03-08
2020-01-04 540 浏览
第一次光顧時,十分讚賞豆腐火腩飯,之後光顧数次也沒有失準。也將這款飯介紹給友人。可惜,前幾天再次光顧品質已不在。其實最近幾次都每放越下。火腩肉全者是肥, 芡汁也十分咸,完全失準。另外, 臘腸蒸排骨飯也十分差,排骨有嗅豬味,食咗兩啖已放棄。點解會成這樣?暫時都唔會再光顧。
外卖自取
由於居住附近,所以已經前往光顧此店很多次,但還是第一次點了它的「焗咖哩牛肉飯」,本身咖哩汁香,而且牛肉份量亦很多,但最令我驚喜的是它用了厚厚的麵包磚來盛載起所有材料,再焗都脆卜卜,吃的時候最好件上另一碟咖哩菜式,脆脆的麵包點上一點咖哩汁,十分美味!非常推薦!另外「焗茄汁魚柳意粉」亦不錯,值得一試!炸魚柳嘅份量亦很多,熱辣辣,適合不太喜歡吃紅肉的朋友們。價錢亦相宜,焗飯價錢大約$55,如果點普通咖哩飯通常可以跟餐,$48贈送飲品。我會繼續前來光顧的!
焗咖哩薯仔牛肉飯
咖哩牛肉飯
焗茄汁魚柳意粉
焗咖哩薯仔牛肉飯
咖哩牛肉飯
焗茄汁魚柳意粉
  • 焗咖哩牛肉飯
2019-10-20 424 浏览
第一次吃南記晚餐,是外賣凉瓜炆䱽魚,門外的餐牌上寫的是78元,付錢時被告知是88元,外賣加1元。問了收銀員為什麼不是餐牌上的價錢?她答:「外面唔啱㗎!」等了15~20分鍾,出菜,配中湯、白飯,滿滿的-大袋拿回家!凉瓜炆䱽魚是原條䱽魚(我以為是魚塊),量很足,胃口小的,夠2個人吃了!味道算可以的,凉瓜和魚算入味!餐湯有點油,白飯不夠熱!88元的定價合理!比隔壁的燒味茶餐廳平宜!不足是加價又不改餐牌,讓人感覺不老實!

問了收銀員為什麼不是餐牌上的價錢?
她答:「外面唔啱㗎!」

88元的定價合理!比隔壁的燒味茶餐廳平宜!
不足是加價又不改餐牌,讓人感覺不老實!
2019-09-27
20 分钟 (外卖自取)
2019-10-08 301 浏览
今天是第一次去幫襯,選了個下午茶餐,真的有新發現!真的從未吃過這麼差的下午茶餐!豉椒排骨炒河+奶茶淡到不得了的豉椒!沒味道的排骨!有些排骨只是微暖,還未熱透!勉強吃了1/5,真的沒辦法吃下去了!沒茶味、沒奶味的奶茶!只能喝了兩口!真的沒辦法接受!

豉椒排骨炒河+奶茶

沒茶味、沒奶味的奶茶!只能喝了兩口!真的沒辦法接受!

2019-10-08
下午茶
2019-09-21 216 浏览
胃口唔好,加上有 diarrhea,於是就諗住食一碟雞肉飯舒服一下, 補充下體力。先上一碗湯,個例湯係青紅蘿蔔煲豬骨湯,個湯頭應該都唔錯,但可惜應該落鹽落多咗。海南雞飯(油飯),係冇骨嘅海南雞,啖啖肉應該好正,食落去硬係冇乜雞味,雞冇雞味咁即係點呢,個油飯冇乜油香而且比較乾身,正宗嘅油飯嘅質地同味道應該甘香軟糯,佢係完全唔達標準,仲有唔知點解喺度整色整水咁樣,放一大住芫茜喺上面,其實有呢個必要嗎,芫茜會爆壞雞嘅雞香味,同海南雞飯係完全唔配合嘅。真失望。

2019-08-26 206 浏览
已經唔係第一次幫襯外賣, 食物味道和品質十分好。 車仔麵尤其推介墨魚丸, 彈牙有味道,不似处 間可以食個粉團。 乾炒牛河炒得油而不肥膩, 牛肉 都有味道, 唔會因為梳打粉醃到無味。 豬扒包 拼雜果沙律 , 豬扒煎得恰到好處,肉質不錯。 下午茶時段也有超水準烹調, 好開心又新嘅選擇。 另外, 落單姐姐同其他員工也十分有禮貌, 值得一讚。 希望店舖能夠繼續維持水準, 因為磁區已經搵唔到另外一間茶餐廳或冰室有紙盒你價錢同食物水準。 下次會嘗試下小炒因為只有星期一至五才供應。 待續
2019-08-24
10 分钟 (外卖自取)
2019-08-15 160 浏览
同朋友來九龍城買嘢,到咗lunchtime就來到冰室搵嘢食。呢度唔算好大,但台仲有地面都算嘅乾淨。食咗份咖喱雞扒飯,雞肉好juicy,咖喱唔算好辣,有好香嘅椰汁味,味道中規中矩,都算okay。朋友食面餐,好似都唔錯。凍檸茶好飲。
2019-07-06 233 浏览
第一次到南記冰室吃飯,叫了一個菜遠牛肉炒河,一個蘿蔔牛腩煲。侍應人挺好的,告訴我們蘿蔔牛腩煲可轉晚餐,那就同樣價錢,但多了白飯和例湯。我們另外加了一杯凍奶茶。菜遠牛肉炒河有鑊氣,味道不錯,雖然有點油膩,但也是好吃的,不過那菜遠其實是老菜,比較硬。吃了一會兒,侍應說蘿蔔牛腩煲還要等15分鐘,問我們有沒有問題,我們說可以。大約15分鐘後,蘿蔔牛腩煲真的送上了。牛腩很軟,味道很好,但蘿蔔很硬,結果我們把牛腩都全吃了,但蘿蔔,吃了一塊就放棄了。至於凍奶茶,茶底不錯,也好喝。我覺得這店的食物吸引力一般,但服務真的不錯,環境也算舒服。
至於凍奶茶,茶底不錯,也好喝。
我覺得這店的食物吸引力一般,但服務真的不錯,環境也算舒服。
2019-06-15 211 浏览
今早跟Honey到美孚參加會議,隨便找吃的,見到南記冰室。之前在九龍城光顧過南記冰室,覺得不錯,所以今天也選這店。Honey叫美式早餐:煎鷄扒(超大件,又夠味)、煎蛋、茄汁豆、火腿奄列、青瓜生菜、厚牛油多士,真豐富!!我叫麵餐:墨魚肉春卷公仔麵 + 煙肉煎蛋 + 厚牛油多士墨魚肉春卷彈牙,公仔麵爽而不過稔。連凍鴦也好好味,茶 / 啡比例剛剛好。Honey今天跑完步,好肚餓……但,這兩份早餐的份量,我們竟然吃不完!非常大件夾抵食!!
今早跟Honey到美孚參加會議,隨便找吃的,見到南記冰室。
之前在九龍城光顧過南記冰室,覺得不錯,所以今天也選這店。

Honey叫美式早餐:

我叫麵餐:
墨魚肉春卷公仔麵 + 煙肉煎蛋 + 厚牛油多士
墨魚肉春卷彈牙,公仔麵爽而不過稔。
連凍鴦也好好味,茶 / 啡比例剛剛好。

Honey今天跑完步,好肚餓……
但,這兩份早餐的份量,我們竟然吃不完!
非常大件夾抵食!!
2019-06-15
2019-05-31 213 浏览
來到美孚的南記冰室,剛剛是下午2時下午茶時間,走過餐廳的裝潢,十分家庭式的程計,地方寬敞,陽光充足,再看見其他客人的餐點,分量充足,滿有美感。再來看一看餐牌我想了想,叫了侍應,說是要個下午茶餐,干炒豬頸肉河,凍檸茶。然後滿心期待我的下午茶到來。餐來了,侍應說了一聲干炒牛河凍檸茶。我於是拿住餐牌和侍應對質,懷疑是點錯單了。然後侍應對我說沒有錯,下午茶餐沒有干炒豬頸肉河,只有干炒牛河,再拿出第二份餐單給我看。我心想著這個餐單滿有誤導成份,不過算了,反正也沒差,於是就開始吃了。味道方面,河粉炒得夠熱夠干身,吃每一口都是熱熱辣辣,味道濃郁,有著蘿蔔絲芽菜等蔬菜加入去炒。牛肉也十分好吃,不會太干,裡面還存在水份。最後被有點誤導而沒有通知的程況下,吃下了這餐45元的一餐。

再來看一看餐牌

餐來了,侍應說了一聲干炒牛河凍檸茶。
我於是拿住餐牌和侍應對質,懷疑是點錯單了。

最後被有點誤導而沒有通知的程況下,吃下了這餐45元的一餐。
2019-05-29
2019-05-29 190 浏览
樓上返工,雖然公司有Canteen ,但過咗Lunch時間,野食款式少,所以要搵其他地方食晏。唔想去咁遠食飯,就近近地樓下食,同事話喺到返工咁耐都未食過南記,咁就同佢去試吓。睇餐牌見到佢地焗飯可以轉做厚多士焗飯,見到賣相好似好正咁,我地就一人整咗一個。由於佢地係即焗嘅關係,所以都等咗十幾分鐘先有得食。我點嗰個焗豬扒意粉,先講吓豬扒,調味調到好甜之餘,仲食得出落咗好多梳打粉,味道好怪;至於意粉,煮到好淋,一拎起就斷,味道都......真係唔好貪得意,為個賣相就中伏了!

由於佢地係即焗嘅關係,所以都等咗十幾分鐘先有得食。

真係唔好貪得意,為個賣相就中伏了!
2019-05-29