2014-02-04 493 浏览
同同事食飯,12.45落單,13.05先到,果時計埋我地得2枱。我地叫左3個印尼炒飯,1個巴東牛跟白飯,1個椰漿炒飯,1個喇沙,1個雞絲炒面係同事個喇沙食完,印尼炒飯先到。最後全部飯到哂發現,全!部!都!係!唔!熱!既!啲蝦餅唔止林,係 un! 個咩美綠恐龍,根本就係普通凍美綠!個侍應倒瀉野仲唔講對唔住!仲要找少錢!352當355收!搞錯呀無下次!

係同事個喇沙食完,印尼炒飯先到。

最後全部飯到哂發現,全!部!都!係!唔!熱!既!

啲蝦餅唔止林,係 un!

個咩美綠恐龍,根本就係普通凍美綠!

侍應倒瀉野仲唔講對唔住!

仲要找少錢!

352當355收!搞錯呀

無下次!
美綠恐龍
2014-02-04
2014-01-29 231 浏览
2歲妹妹生日,南洋餐廳有肉骨茶打邊爐又有魔鬼魚,仲要係香港仔近近地,可以舒舒服服食。由於星期日無訂到,結果打唔到邊爐。魔鬼魚,本身出來唔太夠脆,路經既經理聽到即時幫我地燒多次,結果係外脆肉嫩,脆骨香口。串燒,汁香,肉唔太乾獅蚶,份量唔太多,四個人岩岩好,無泥又鮮甜仲食左福建炒麵,like埋facebook換左杯足料薏米水食物質素唔錯,服務好有誠意。想hea得舒服,下次再來^^
由於星期日無訂到,結果打唔到邊爐。
串燒,汁香,肉唔太乾
獅蚶,份量唔太多,四個人岩岩好,無泥又鮮甜
仲食左福建炒麵,like埋facebook換左杯足料薏米水
食物質素唔錯,服務好有誠意。
想hea得舒服,下次再來^^
2014-01-05
庆祝纪念
生日
用餐优惠
其他
  • 燒魔鬼魚
  • 肉骨茶
有朋自遠方來探小妹,和他到開了一段時間的南洋餐廳晚飯。正值晚飯時份,還有一半吉位,我兩可以慢慢坐。由於小妹喉嚨不適所以只好乖乖地忍忍口。盡量吾點煎炸野。海南雞飯是必選。立體的尖長三角形香茅飯拼上啖啖肉的海南雞賣相很得小妹歡心,配上三色醬油亦是指定動作。以冰鮮雞來說也不俗,雞肉嫩滑有雞味和香茅一起簡單但令人滿足。隨之而來有是南洋特色炒飯。以濕炒飯配上一些海鮮和豬肉等。醬汁略甜,但感覺很似福建炒飯。蝦醬炒椰菜芯以砂窩上,椰菜芯嫩口冇渣,濃郁的蝦醬以蒜蓉炒更香口。最後多點了一容串燒,分別有雞和豬各三串。兩款均燒得表而香脆而且灑上白芝麻粒更添香口。最後店員和我閒談還送上美綠布甸, 味道有別如朱古力,更加特別和可口。全晚食物滿意,可以再光顧
有朋自遠方來探小妹,和他到開了一段時間的南洋餐廳晚飯。
正值晚飯時份,還有一半吉位,我兩可以慢慢坐。
由於小妹喉嚨不適所以只好乖乖地忍忍口。
盡量吾點煎炸野。
最後多點了一容串燒,分別有雞和豬各三串。
兩款均燒得表而香脆而且灑上白芝麻粒更添香口。
全晚食物滿意,可以再光顧
2014-01-04
2014-01-15 90 浏览
一排無來,叫蕃個招牌菜。可惜,肉骨茶的茶湯比之前來吃的淡了很多,而且沒有爐一齊上。 還有,滴漏咖啡沒有漏杯,跟茶餐廳的咖啡無異。這樣,是否因為加了露天位置,廚房做唔切?這樣,好快便流失客源。
题外话/补充资料: 如果有心做落去, 請檢討客量能否應付得到。
2014-01-14
2014-01-12 115 浏览
趁得閒同gf到香港仔舊大街拍拖揾食,途中聞到一陣濃香肉骨茶味,睇一睇發現原來開了一間星馬餐廳,勾起從前在馬來西亞返工的回憶,決定要試一下那記憶中的肉骨茶,但居然室內滿座了,經理先生同我地講仲有露天位,原來餐廳後門有一個秘密小花園當然先黎一個肉骨茶, 有幾種配料不同既選擇, 居然仲可以做火鍋@@ 心大心細下叫左個2人份量的黑草羊腩肉骨茶 , 連埋個精緻小火爐上菜,夠細心,讚~味道方面正宗,非常正宗的黑肉骨茶,火蒜跟藥材平衡得非常好,跟黑草羊腩好夾再黎一份加影市沙嗲牛腩串, 沙嗲汁風味不錯,牛腩好林帶少少焦香, 有跟紫洋蔥同青瓜菠蘿番茄做伴碟,正宗食法抵讚主菜當然要食gf大人既“飛佛”Rendang,巴東牛肉.味道非常有驚喜, 牛肉口感不錯,gf大人要加份Roti沾汁食最後緊係要食甜品ka-iā啦,佢地有個㗎吔金磚, 細問下原來幾大件,可惜太飽食吾落,失望之下老板告訴我可以做一個會有驚喜既細咖吔多士給我地, 嘩嘩嘩~好脆好脆,老板用左3層焗到奇脆既法包,每一層都有一片大牛油及咖吔醬,正~~總結今餐係我地今年最難忘既一餐 , 服務五星係因為侍應細心,經理有趣而親切,這就是我們鐘情既所謂“ c

總結今餐係我地今年最難忘既一餐 , 服務五星係因為侍應細心,經理有趣而親切,這就是我們鐘情既所謂“ casual dinning" 沒有那份緊張嚴肅既感覺, 配合後花園環境真的能給我在馬來西亞那種輕鬆感覺,值5分. 食物好有驚喜, 都係回憶既味道, 個人俾4分,期望店主做得更好. 喜歡星馬菜的一定要試試, 自己體會一下那份驚喜和佢哋嘅“劉華精神”
黑草羊腩肉骨茶
”Rendang巴東牛肉''
牛腩串
2014-01-05
黑草羊腩肉骨茶
”Rendang巴東牛肉''
牛腩串
2013-04-12 64 浏览
本人是旅居香港的新加玻華僑, 當然好希望能夠在外地食到正宗的南洋菜.餐廳有兩個部分, 一入門的內廳同埋最入面的露天茶座, 也附有BB凳.差不多一個月都會去三四次, 必點的應該是肉骨茶, 印度薄餅, 沙嗲串燒, 黑椒螃蟹.肉骨茶是比較濃郁的黑肉骨茶, 而且排骨的也多, 是南洋人早上中午提神補充體力的良品, 附送小量油炸鬼可以點湯食.印度薄餅連咖喱就是印度師傅用麵粉手打成的薄餅, 香煎過後皮脆內柔滑, 濃稠的咖喱有肉同洋蔥好開胃, 如果薯仔多點就更好.串燒有分雞/豬/牛, 大大串烤得很香而且醬汁很多很惹味.黑椒螃蟹是斯里蘭卡的大蟹, 約一斤多重, 肉多彈牙食主要特色, 鉗很大很多肉, 唔算太辣兩個人分會食得好過癮.獅蛤是地道的用水灼熟然後點特別的辣椒醬食, 爽口而帶點血不過喜歡貝殼類的朋友會覺得很好食.喇沙都是不錯的選擇, 有很多不同的配料可以選擇. 其他好似炒粿條, 炒飯野做得不錯.餐廳之前有送薏米水同埋$180黑椒螃蟹優惠系好唔錯的, 如果有繼續就更好了.
串燒有分雞/豬/牛, 大大串烤得很香而且醬汁很多很惹味.
2013-04-08
  • 印度薄餅
  • 沙嗲串燒
  • 黑椒螃蟹
  • 獅蛤
  • 黃薑飯
2013-02-25 20 浏览
我兩唔想煮飯.今次第一次去Lee間"南洋餐廳"食晚飯,上網睇到有肉骨茶,就去打試試點知...膏蟹仔蒸蛋:D蒸蛋唔夠滑,膏蟹無膏,鍋地有粉絲(唔加會好D)...但蒸蛋真係有蟹的鮮味麥片海鮮炒飯:OK la~ 海鮮只見到原蝦及魷魚片,其餘的海鮮我就睇唔到LU~~~香茅豬扒:豬扒無咩香茅味麵包咖哩雞:好特別,對我黎講辣味適中肉骨茶:無我在檳城飲的甘好味,藥材味更濃及飲到去口嚨會有辣辣地的感覺,但lee到就無,可能為配合港人的口味.服務及環境唔錯!!可以一讚!!!!
我兩唔想煮飯.
點知...
香茅豬扒:豬扒無咩香茅味
麵包咖哩雞:好特別,對我黎講辣味適中

服務及環境唔錯!!可以一讚!!!!
2013-02-25
2012-12-13 33 浏览
尋日行畢業禮.......但諗唔到食咩......結果返左家.....但返到後又唔想阿媽煮.....(話哂供左咁多年讀書,點都要請佢地食餐飯)結果坐巴士去左香港仔搵野食........行行下就黎左呢間南洋餐廳原本就唔入去既......但靚女侍應出黎打交道(又幾好傾)所以就同父母阿公四個人入去試下喇~~先黎個小食拼盤俾分雞翼香脆.....但冇乜味.....3分)(魚餅........應該叫薑餅只食到薑味.........1分)(蝦餅.........ok,正常..........3分)(春卷..........正常............3分)總括而言........一般第二道沙嗲串燒俾分雞肉......一流.......5分)(牛肉......正常.......3分)(羊肉......唔怕蘇既朋友,好似我咁佢就會值........4分)總括而言........必試第三道麵包咖哩雞俾分麵包個蓋實在只能用四個字形容,外脆內軟咖哩汁亦不過不失.......唯一佢太正宗......咖哩汁會直接倒進麵包之內令麵包吸哂 d 汁.......變得唔脆了所以佢既分數有........3分)第四道參巴燒
尋日行畢業禮.......但諗唔到食咩......
結果返左家.....但返到後又唔想阿媽煮.....
(話哂供左咁多年讀書,點都要請佢地食餐飯)
結果坐巴士去左香港仔搵野食........
行行下就黎左呢間南洋餐廳
原本就唔入去既......但靚女侍應出黎打交道(又幾好傾)

所以就同父母阿公四個人入去試下喇~~

先黎個小食拼盤
俾分:
(雞翼香脆.....但冇乜味.....3分)
(魚餅........應該叫薑餅只食到薑味
.........1分)
總括而言........一般

第二道沙嗲串燒
俾分:
(雞肉......一流.......5分)
(牛肉......正常.......3分)
總括而言........必試

第三道麵包咖哩雞
俾分:
(麵包個蓋實在只能用四個字形容,外脆內軟
令麵包吸哂 d 汁.......變得唔脆了
所以佢既分數有........3分)

第四道參巴燒魔鬼魚
(唔講咁多........5分......唔試你自己走寶
但唔食得辣既朋友記得叫佢汁另上.......否則.......你一定食唔到)

第五道咖啡骨
俾分:
(鍾意咖啡既朋友會喜歡, 如對咖啡冇興趣既朋友就會叫你唔好試
3分吧.............)

另外一提.......佢呢度既飲品用料足......味道不錯........大家可以每人叫杯飲下~~

2012-12-12
庆祝纪念
纪念日
2012-12-08 34 浏览
好少去香港仔食飯,為咗就朋友方便,去咗呢間南洋餐廳,以下係食後感:裝修:幾雅致,幾舒服,仲有露天位置,如果有十幾個朋友包起露天來坐就正哂,不過要好似而家咁涼涼地嘅天氣先得﹗服務:整體尚可接受,係有個別一兩個侍應反應有啲慢同呆滯。食物:1)麥皮蝦:第一次食,外層有少少甜甜地,味道幾得意,幾開胃,但略嫌唔夠脆同唔夠熱。2)馬拉盞膏蟹仔蒸蛋:蒸蛋食得多,有蟹嘅蒸蛋都係第一次食,隻蟹幾香,多膏,啲蛋都幾滑,不過啲蛋都似淡咗少少。3)惹米水:呢個係超讚,必飲﹗足料,有惹米、有糖冬瓜,好有口感,甜度剛剛好,通常熱飲都細細杯,但呢杯都好夠份量,飲完都有點飽肚,啱哂要減肥嘅女士。4)燒蝦、燒蟹:呢兩款實在太好味,好香口,一嚟到就忍唔住食咗,忘記咗影相。

服務:整體尚可接受,係有個別一兩個侍應反應有啲慢同呆滯。

食物:

2012-12-05
  • 薏米水,燒蝦,燒蟹
2012-09-21 18 浏览
由於香港較少星加波菜,所以午飯時間到香港仔選擇了這間餐廳,一行3人點了海南雞飯,海鮮laksa,麥片海鮮炒飯。朋友點了海南雞飯,雪藏雞肉鞋而無味,辣醬味道不香,油飯味道太淡。另一位朋友點了海鮮laksa,laksa並不正宗,豪無椰香味,仔不辣,較像咖哩湯溝水。不過海鮮種類繁多,包括有蝦、魷魚、魚片 、豆卜 ,什至連獅蚶也有,外面較少機會見到。因為想回味一下麥片蝦的味道,我點了麥片海鮮炒飯,配料大至和laksa一樣,味道香甜,飯粒硬度適中。而且外面的確較難找到這款炒飯,十分滿意!最後還要特別介紹它的拉茶!茶香香味,質感嫩滑,即使要+$8也是值回票價!總結:當作普通茶餐廳,它絕對合格,可是作為星加波菜,海南雞飯和laksa兩道主要菜式完全是失敗,laksa即使配料可以還不及湯底重要。
由於香港較少星加波菜,所以午飯時間到香港仔選擇了這間餐廳,
一行3人點了海南雞飯,海鮮laksa,麥片海鮮炒飯。
laksa?
而且外面的確較難找到這款炒飯,十分滿意!

2012-08-28
  • 麥皮海鮮炒飯
2012-08-26 11 浏览
因迷路向到這兒,見它客似雲來便一試。點了兩客午餐牌上的肉骨茶,包一杯飲品,埋單一百元有找。 肉骨茶是原鍋連爐上枱,配白飯/油飯/新竹米粉一客,有睇頭。爐是無火那種安全爐,有現代感。肉骨茶是味道濃郁的葯材 base, 跟星加玻市販或 prepacked DIY 的那種胡椒 base 的肉骨茶是兩回事。個人認為很對味,然而有人喜歡有人唔喜歡,我是前者,內子是後者。(remarks: 後話 below)油飯香糯甘軟,不會搶去肉骨茶的風頭,不錯。內子的新竹米粉是 OK 的。兩杯冰薏米水挺足料。午市價錢合適,餐室企理簡約,可一試。

因迷路向到這兒,見它客似雲來便一試。
點了兩客午餐牌上的肉骨茶,包一杯飲品,埋單一百元有找。
肉骨茶是原鍋連爐上枱,配白飯/油飯/新竹米粉一客,有睇頭。
爐是無火那種安全爐,有現代感。
兩杯冰薏米水挺足料。
午市價錢合適,餐室企理簡約,可一試。

题外话/补充资料: 後話:我都係果句, 飲食口味是沒有對與錯的, 通常是傳統、新派、fusion、本格派的分別。 只要吃的人自己喜歡,管他/她是胡椒 base / 味噌 base / 水果 base 的肉骨茶。 只因為吃根本是一件很個人的事情,自己覺得好吃便 OK, 覺得不好吃便反映給店家之後再找另一家。 總之,別為吃傷神、傷心、傷害人。 從吃學習包容,共勉之。
2012-08-02 12 浏览
小弟好少食其它地方菜式,驚d味道古怪,但有朋友請我去呢食,唔冼錢咪去,但又唔知食乜,個服務員講佐幾樣,咪試下,又幾盞鬼,d南洋咖啡好香,粉絲蝦米煲好正,個乜鬼肉骨茶好濃好夠味,而且個衛生環境都幾好,d服務員又好禮貌,又肯介紹菜式,低讚,下次帶條女去試下其它菜式.
  • 南洋咖啡
尋日去左睇men in black 3D,睇完已經唸好去試香港仔南亞餐廳,一來新開張未試過,二來有我至愛獅蚶同肉骨茶。去到南亞餐廳係夜晚9:50,侍應話ok可以入去,我一到就叫獅蚶,侍應話可以燒(半生熟)亦可以放湯(全熟),我問話新唔新鮮,侍應話新鮮,咁新鮮就燒啦,其實問黎多餘實話新鮮架啦,不過問過又好似安心D,另外就叫肉骨茶,侍應話係咪要濃味,我心唸緊係要濃架啦,原來特濃係要加錢架,但餐牌我只見肉骨茶既價錢喎,真係到埋單先知呀!另外就點左娘惹炒蝦、蛤粿粉。燒獅蚶一上枱我就覺得唔係好掂…份量唔多,有D獅蚶係好細隻,但最重要都係味道,獅蚶.竟.然.唔.甜!獅蚶好食在於鮮甜爽口,所以雖然話貝殼類污糟但對獅蚶既鮮甜我係唔會拒絕既,但今次D獅蚶唔係好掂,得幾隻我覺得鮮之外,大部份可能因為燒既關係比較乾,無咩鮮味,都係靠個汁去吊返個味!失望!娘惹炒蝦、蛤粿粉又唔記得粿粉即係河粉,一見餐牌寫"粿"字就以為係煙煙韌韌既野,叫之前問左唔食辣,侍應話唔辣,但食到先知係微辣啦,仲見到辣椒絲添,雖則唔係辣到食唔到(我朋友完全唔食辣),但落單前已問清楚話唔辣先至叫架麻!呢碟份量幾大,見到好多料,蝦、肉絲、芽菜
燒獅蚶
娘惹炒蝦、蛤粿粉
呢碟份量幾大,見到好多料,蝦、肉絲、芽菜、花生等,但蛤呢,要搵下先有,唔計辣(微辣),呢個幾夠味,鑊氣足,係今晚最好既食物。
特濃肉骨茶
唔知特濃要加錢喎,成$88。正常既好似係唔知$58定$68。肉骨茶連煲上,等佢滾都幾耐,一開蓋會幾興奮,會見到好多排骨、藥材之類既野。先飲湯……
無意間睇到墊枱紙,南洋餐廳原來同大坑間肉骨皇有關係,但點解會差咁遠,飲第一啖就發覺出事,係特濃既關係?係有好甜膩既感覺,膩係因為用排骨煲湯,正常,但甜得好緊要就難接受,之後我係要狂飲茶去沖淡個味道,返到屋企都仲覺得口喝…個湯太濃好難飲但個排骨就變得好入味,肉係已經索曬湯料,如果有得揀,應該要特濃既排骨配正常既湯應該就ok,而家個湯都唔知飲唔飲好!

我知道入餐廳時間係夜左D,我地係最後一枱客,但我都係得侍應同意先入黎食野,個肉骨茶又要煲得耐先滾,間鋪收10:30,我地10:30係仲飲緊湯,同排骨戰鬥中,雖然侍應無比說話我地聽,但已經換曬衫,響我地附近徘徊,最終10:40走人。

2012-05-31
  • 沒有
2012-05-06 21 浏览
香港仔又新開咗間餐廳,作為著名食家點都要試下,本來午餐時間去,但太多人所以兜咗一陣食tea,但原來個tea啲食物只係平咗around $2,是但喇。叫咗個海鮮喇沙同印尼拉茶,海鮮喇沙絕對對辦,麵底係摻摻嚟,米粉似乎粗咗啲,湯底一流,咖喱香料同椰汁份量平均剛好,唔會偏重某種味道。海鮮則有蝦、魷魚、魚片 、豆卜等,但係冇螄堪就差咗啲,我唔驚肚痛喎。之後見佢有個印度人做茶水,就叫咗杯印尼拉茶,嘩!真係好好飲香滑,茶味獨特而濃,好!跟餐加$5飲靚拉茶絕對超值。三十零蚊一個咁靚茶餐絕對超值。

三十零蚊一個咁靚茶餐絕對超值。
2012-05-02 15 浏览
香港仔開左間新野,叫南洋餐廳,開響呢個位真係無乜人知,實在太難見得到是日只係叫左個下午茶,咖央多+熱檸茶=$18咖央多無乜特別,甜甜地咁囉,分量不能強求,下午茶想點丫係咪先杯茶黎既時候已經有點暖,等左十分鐘個多士先黎到,凍晒喇,扣分服務都係一般,新開張唔夠人掛,坐低左一陣都唔識自己執檯下次試Laksa

是日只係叫左個下午茶,咖央多+熱檸茶=$18

甜甜地
服務都係一般,新開張唔夠人掛,坐低左一陣都唔識自己執檯

下次試Laksa