2024-03-09 132 浏览
糯米皮痴住張紙 仲要好似溶咗咁 溶咗落啲cream 度之前食好地地冇乜問題 今次個皮完全冇口感服務態度極差 舖頭明明無客 我哋4個買4粒都唔俾坐喺度食唔好食就真係太貴no texture, everything seems to have melted togetherthe shop owner's attitude was very bad, didn't even let us to sit down to eattoo expensive when it doesn't taste good #foodie #FoodieLife #bad #唔值得食
糯米皮痴住張紙 仲要好似溶咗咁 溶咗落啲cream 度
之前食好地地冇乜問題 今次個皮完全冇口感
服務態度極差 舖頭明明無客 我哋4個買4粒都唔俾坐喺度食
唔好食就真係太貴
2024-02-29 94 浏览
Soy Milk Mochi 豆乳糯米糍 ($25)When eaten, it feels very soft, similar to tofu, and has a rich soy milk flavour.食落好似好軟好軟嘅豆腐咁,豆乳味好濃郁Taro Mochi  芋泥糯米糍($25)The mochi skin is smooth and thin, enjoyed with cream and taro paste. It has a subtle taro fragrance and a smooth and delicate texture.糯米皮好滑好薄,同忌廉同芋泥一齊食,有淡淡嘅芋香味,口感好綿滑細膩Watermelon + Tea 西瓜+茶 Watermelon juice mixed with tea, it's quite refreshing and quenches your thirst. However, there is more ice than the actual drink in the cup.西瓜打汁加茶,都幾解渴,不過冰就多過杯野飲
Soy Milk Mochi 豆乳糯米糍 ($25)
食落好似好軟好軟嘅豆腐咁,豆乳味好濃郁

Taro Mochi  芋泥糯米糍($25)

Watermelon + Tea 西瓜+茶
西瓜打汁加茶,都幾解渴,不過冰就多過杯野飲

Note:
Possibly not frozen for long enough, the two mochi may have melted a bit when eaten, but the texture is still melt-in-your-mouth.
可能雪得唔夠耐,兩粒糯米糍食落有啲溶咗,不過口感仍然係入口即溶。
2024-02-18
今日莫名其妙落腳咗係間我一眼就鍾意嘅店。店面唔大不過一落座,色彩斑斕嘅糯米糍就引咗我注意。首先,黎個New York Cheesecake,外層唔係普通嘅鬆軟,係層灰常韌勁嘅鬆化,芝士味就足足嘅,幾滑口,藍莓醬嘅甜酸得嚟岩岩好,食落咁滿足!😋再講吓芋泥糯米糍,呢個係真心推介👍。糯米糍好得黎,皮薄韌而唔黏牙,咬落去層層相疊嘅口感,簡直係芋泥控嘅天堂!而家講返個Ice Caramel Latte,講真嘅話,呢個就真係幾好飲,咖啡同焦糖嘅甜,均勻分佈每一啖嘅快樂。🥤總嚟講,呢度嘅甜品真心不錯,對得住一個下午茶嘅時間。喺呢個不起眼嘅店裏面,我食到咗幾份快樂同滿足,實屬意外嘅收穫。下次仲要試埋其他款式!🍰👀

2024-01-07 94 浏览
呢度純白色走圍系Feel既甜品店好精緻, 熱咖啡杯勁靚, 見到真係會少女心爆發😍Rose Latte 🌹 ($40/$45)用左偏nutty既咖啡頭配上淡淡既玫瑰香飲完真係會好舒服, 加埋粉紅色花花杯飲完心情更加好😊Osmanthus Latte🌼 ($40/$45)揀左凍既桂花Latte有少量既桂花碎味道唔算太出🤨Strawberry Roll Cake🍓($50)粉紅色既士多啤梨卷蛋係新產品, 整個卷蛋屬正常唔算太特別🤓舖位唔大入面有兩張枱, 門口有兩組位, 都有唔少人黎買外賣走😊

Rose Latte 🌹 ($40/$45)

Osmanthus Latte🌼 ($40/$45)
揀左凍既桂花Latte有少量既桂花碎味道唔算太出🤨

Strawberry Roll Cake🍓($50)
粉紅色既士多啤梨卷蛋係新產品, 整個卷蛋屬正常唔算太特別🤓

2024-01-06
2024-01-05 74 浏览
嚟到呢間茶餐廳,冇乜設計,就係簡單實在嘅feel,首先嚟個豬扒多士。多壑!啲豬扒厚實 juiciness 掛住,配上脆口嘅多士底,簡直係天衣無縫嘅組合,啖啖肉感仲要鬆化咁入口。痴線!真係撐得好飽呀!跟住仲有碗冬菇滑雞粥,嘩,你話雞肉滑唔滑?嗰滑溜溜嘅質感真係刁到嚟!啲冬菇又香,啲粥滑而唔黏口,暖笠笠嘅,食落好安慰。港人飲粥文化嘅發揚光大,一啖熱粥,滋味透心涼!飲嘅話,就試咗杯絲襪奶茶,正宗香濃,茶味足夠、奶味亦好夠,飲落心情都跟住好啲。至於鳳梨沙冰,又甜又凍,啱晒夏天嘅天氣,輕爽得嚟又解渴。最後點心部份,試咗個脆皮炸雞翼,樣樣嘢食都幾得意,啲炸雞翼啲皮脆得黎唔會好油,肉質保持住彈牙水潤,呢家意思我才得意👌。要講呢間店,真係幾好嘅選擇。無論係你想一個清靜飲杯茶,定係同三五知己嚟個小聚,都相當合適。哎吔,平民價錢料理享受,絕對係我心水推介啦!🍔🍲🍳

2023-09-22 206 浏览
長洲就出名芒果糯米糍,咁南丫島呢?我都想推薦大家試下南島甜品既糯米糍!😋佢地糯米糍口味主要有幾種豆乳、芋泥同埋Oreo 味我地叫左豆乳同埋Oreo味,每粒20蚊only😱我地食落去,個質感好軟!係軟過市面上所有糯米糍😌豆乳就好香豆味,啲豆粉同濕潤既糯米糍皮好夾,質感好正。Oreo就有脆脆餅碎,一脆一軟個質感都好過癮!大家去到南丫島,記得過去試下啦😋😋#foodie #本地遊 #甜品推薦指數:🤍🤍🤍🤍

長洲就出名芒果糯米糍,咁南丫島呢?
我都想推薦大家試下南島甜品既糯米糍!😋

佢地糯米糍口味主要有幾種
豆乳、芋泥同埋Oreo 味

我地叫左豆乳同埋Oreo味,每粒20蚊only😱

我地食落去,個質感好軟!係軟過市面上所有糯米糍😌
豆乳就好香豆味,啲豆粉同濕潤既糯米糍皮好夾,質感好正。
Oreo就有脆脆餅碎,一脆一軟個質感都好過癮!

推薦指數:🤍🤍🤍🤍

2023-06-23 293 浏览
行到熱辣辣 最啱就係搵間cafe 嘆下冷氣 飲杯野食個甜品🙌🏻南丫島唔算好大 所以選擇唔算好多 咁啱有個居民介紹咗呢間俾我哋 就嚟試下😚.📌芝麻抹茶蛋糕卷 $45賣相幾靚 有抹茶奶蓋加開心果碎碎喺卷蛋面頭💚奶蓋輕盈軟滑 但抹茶味比較淡 偏重奶味🥛卷蛋內餡忌廉好creamy綿滑 相對上茶味會濃啲 但茶嘅回甘苦澀味都係唔太出 淡淡的🍵個蛋糕體幾出色 口感鬆軟得嚟少少煙韌 似戚風蛋糕咁 濕潤度都啱啱好🍰黑芝麻味仲好濃香 又帶點芝麻嘅苦澀🖤.📌伯爵茶巴斯克芝士 $50芝士蛋糕有少少失望🙍🏻雖然見到好多伯爵茶葉碎 但茶味唔出 得超淡嘅清香味🍵芝士都唔濃郁 冇平時忌廉芝士嘅酸酸甜甜 🧀️食落係鹹味為主 再帶點奶甜味🥛不過口感做得唔錯 中間有creamy流心 同時食到焗芝士蛋糕嘅實淨感 幾有層次👍🏻但整體唔算太滑身🫣.📌芒果夏日沙冰 $40沙冰勁清爽 夏天飲一流☀️芒果味好天然清甜 唔係糖漿假甜味🥭感覺係就咁芒果加冰打成 味道唔算太甜🍧不過啲冰打得唔夠碎 會間唔中飲到冰粒🧊on top係寒天波波 甜甜地 好爽彈有咬口 加分🤍.📌西瓜夏日沙冰 $40西瓜就冇芒果咁濃 比想像中淡🍉可能原本個西瓜唔夠甜 同埋

📌芝麻抹茶蛋糕卷 $45

伯爵茶巴斯克芝士

📌芒果夏日沙冰 $40
芒果夏日沙冰

📌西瓜夏日沙冰 $40
西瓜就冇芒果咁濃 比想像中淡🍉可能原本個西瓜唔夠甜 同埋加太多冰 溝淡左個味🤔都有同樣問題 會食到冰粒🧊
西瓜夏日沙冰

📌凍抹茶拿鐵 $40
賣相係唔錯 做到漸層效果😆未攪勻就咁飲面頭嗰層 都會有啲茶香回甘味 不過溝埋底下嘅牛奶 就變到冇乜味🥛抹茶味好淡 茶粉都融得唔太好 有啲顆粒感🍵
凍抹茶拿鐵

📌凍桂花美式 $40
原本以為會有啲桂花蜜 但就係得面頭少少桂花瓣碎 零桂花花香味🌼飲落就係普通齋啡☕️
凍桂花美式
芒果夏日沙冰
西瓜夏日沙冰
凍抹茶拿鐵
凍桂花美式
2023-05-02 232 浏览
趁住勞動節放假,一個人前往榕樹灣遊玩,貪呢度人少少,唔洗同人逼,空氣都清新啲~行完山想搵個地方抖下,入左巷仔一間隱世甜品店,裝修偏文青風格,order左一件伯爵茶巴斯克芝士蛋糕$50,Ice Americano $35。蛋糕入口芝士味十分香濃,中間仲有流心添,配上淡淡茶味,有少少忌廉同芒果解膩,咖啡方面酸苦適中,行完山飲一杯直頭醒曬神!睇食評話糯米糍好食,不過已經食唔落,最後打包左一盒翻去比屋企人食。

伯爵茶巴斯克蛋糕

2023-05-02
用餐时段
下午茶
伯爵茶巴斯克蛋糕
  • 伯爵茶巴斯克
2023-03-06 271 浏览
行行下南丫島想食甜品,於是search 下哦哦餓rice搵到一間叫南島甜品,見到有糯米糍,而且佢d味都幾特別下,叫做豆乳同榴槤味試試。一啖咬落去好驚喜,口感一流,好似雪糕咁,凍凍地,d cream 真係好creamy,豆乳味同榴槤味都好出,口感係最難忘可以encore下次再入南丫島😋😋😋
2023-02-28 179 浏览
𝟙𝟟.𝟘𝟙.𝟚𝟘𝟚𝟚💮南島甜品 (南丫島)南丫島榕樹灣大街31號A號🔎#hkfoodieat_南丫島 💸人均消費: $100內📚評分: 4.7/5🈚️加一服務費餐廳分類🔖 #hkfoodieat_cafe☕️#hkfoodieat甜品🍧聽聞南丫島都有手作甜品店就慕名去試吓🧚🏻‍♂️行咗幾次大街見到個名但又搵唔到間舖😂仲差啲入咗人哋屋企🙈原來佢喺係大街嗰牌嗰條巷入去嘅左手邊🙌🏻店舖座位唔多但俾人嘅感覺好舒適好乾淨🌷感覺係間幾有心嘅甜品小店🤍𐂂 朱古力Oreo曲奇蛋糕卷 ($40)平時真係唔係特別好呢款嘅蛋糕卷🫢因為以往食開嗰啲個蛋糕都偏乾😶‍🌫️但呢個蛋糕卷個濕潤度做得啱啱好❤️令到食落係非常之舒服唔會有嗰種乾澀嘅感覺😻另外上面有啲Oreo脆脆增加咗口感之餘仲令到個蛋糕更加美觀💗佢上面仲淋咗朱古力醬同埋中埋有甜度調得啱啱好嘅夾心朱古力cream 🍫朱古力愛好者應該食完會覺得好滿足👻就算我呢個完全唔食朱古力嘅人都覺得好好食🥰店舖每日都有限量而且唔同種類嘅自家製甜品🍰當日想試嘅焦糖伯爵茶蛋糕卷好不幸地已經售罄🥲所以退而求其次揀咗另一個口味嘅蛋糕卷🎃至於個tiramisu其實我都好想試的但奈何嗰日我哋兩
𝟙𝟟.𝟘𝟙.𝟚𝟘𝟚𝟚
💮南島甜品 (南丫島)
南丫島榕樹灣大街31號A號
🔎#hkfoodieat_南丫島

💸人均消費: $100內
📚評分: 4.7/5
🈚️加一服務費

朱古力Oreo曲奇蛋糕卷

𐂂 朱古力Oreo曲奇蛋糕卷 ($40)

店舖每日都有限量而且唔同種類嘅自家製甜品🍰當日想試嘅焦糖伯爵茶蛋糕卷好不幸地已經售罄🥲所以退而求其次揀咗另一個口味嘅蛋糕卷🎃至於個tiramisu其實我都好想試的但奈何嗰日我哋兩個都真係太飽😿惟有下次再去先再試吓了🥺
2023-02-22 139 浏览
✨ Tiramisu($60)Lady Fingers浸得稍為唔夠濕(比較乾),Cream嘅部份都唔錯,咖啡味酒味未算好突出,整體味道ok。✨ Earl Grey Tea Panna Cotta($20)伯爵茶味相當突出,奶凍軟滑適中,面層沈左啲脆脆亦相當Match。✨ Osmanthus Oolong($20)食咗兩份甜品所以叫一杯茶中和返幫助消化 🤣,網紗茶包,飲落淡淡清香。·繼長洲同梅窩嘅離島遊之後(其實仲有馬灣,但之前唔記得計入在內 🙉),第三彈離島遊嚟到南丫島。純白嘅店面非常符合悠閒嘅南丫島氛圍 🤭,唯一今次有啲遺憾想試嘅芋泥麻薯蛋糕卷Sold Out所以冇食到 🫠,下次有機會嚟再試 🙈。·🧾 免加一服務費💰 $100❤️ Follow @852foodietraveller ✨
✨ Tiramisu($60)

Earl Grey Tea Panna Cotta

✨ Osmanthus Oolong($20)

🧾 免加一服務費
💰 $100
2022-12-22
Earl Grey Tea Panna Cotta
2023-01-31 103 浏览
來南丫島玩兩天,吃過午飯後,食甜品的第二個胃餓了。南丫島甜品店不多,揀咗呢間南島甜品,由兩位店主打理做手作甜品。伯爵茶卷蛋:估唔到伯爵茶味咁香濃,內層cream 食落唔油膩,甜度微甜👍,蛋糕面頭上的焦糖餅餅碎,鬆化脆卜卜,在軟熟蛋糕裡添加口感。提拉米蘇:質地幼滑,軟硬適中,多加點咖啡酒味道更佳。齋啡:邊食甜品邊喝,人生倍添寫意。
來南丫島玩兩天,吃過午飯後,食甜品的第二個胃餓了。

伯爵茶卷蛋:
估唔到伯爵茶味咁香濃,
內層cream 食落唔油膩,甜度微甜👍,
蛋糕面頭上的焦糖餅餅碎,鬆化脆卜卜,在軟熟蛋糕裡添加口感。

提拉米蘇:
質地幼滑,軟硬適中,多加點咖啡酒味道更佳。

齋啡:
邊食甜品邊喝,人生倍添寫意。

✨假日好去處 南丫島甜品✨.十月頭開始涼少少,就係假日去咗南丫島玩🤍大概晏晝2點幾到達南島甜品,室內裝修簡約舒適以白色為主,只有2張枱,好好彩當時店內冇人可以坐到最打卡個位,過多15分鐘戶外座位(當時天氣仍然28-9度,只係比7-8月好少少)都開始有人坐了.▫️伯爵茶奶凍 $20(7.5/10)充滿奶味外,亦有伯爵茶嘅香,霸加上面層嘅脆脆,正呀🤎如果再嫰滑到半流心狀就完美.▫️Tiramisu $60(7/10)聽聞幾好食,不過最近食tiramisu食得幾頻密下,有對比下覺得只係普普通通.▫️芒果糯米糍 $20(7/10)同平時長洲食到嘅芒果糯米糍唔同,呢個冇明顯嘅果肉,芒果餡酸酸甜甜唔錯,而且層皮係極薄,入邊都係輕盈嘅cream(記得係某啲小型麵包店食過類似嘅甜點),食落唔錯(˶ˊᵕˋ˵).▫️Oreo糯米糍 $20(7.5/10)原來想食芋泥餡,點知賣晒,如果要等就要等4點半先有機會再出爐🙈當時剩番芒果同Oreo,幸好我都唔抗拒⁽ ´꒳`⁾呢粒同芒果一樣,只係餡唔同咗,Oreo餡都唔會太甜,仲有粒粒幼細嘅Oreo碎食到,令口感更添層次😋.如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥
✨假日好去處 南丫島甜品
▫️伯爵茶奶凍 $20(7.5/10)
伯爵茶奶凍

充滿奶味外,亦有伯爵茶嘅香,霸加上面層嘅脆脆,正呀🤎
如果再嫰滑到半流心狀就完美
▫️Tiramisu $60(7/10)

Tiramisu

▫️芒果糯米糍 $20(7/10)
芒果糯米糍

▫️Oreo糯米糍 $20(7.5/10)
Oreo糯米糍

如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
伯爵茶奶凍
芒果糯米糍
Oreo糯米糍
2022-08-21 358 浏览
/ / 南 丫 島 • 南 島 甜 品 / /✔✔ #曲奇碎糯米糍 #芒果糯米糍 #芋泥糯米糍 // $20因為全部新鮮整 每日數量有限原本第一晚黎已經賣嗮 好彩第二日早少少黎有齊所有口味正當我選擇困難症發作 又多幾位客人入黎芒果味得返幾粒 即刻極速落單先 😂.糯米皮極薄超柔滑又煙韌 真係一試難忘注滿綿滑輕盈 whipped cream 入口即溶 奶味濃郁無論係脆脆Oreo碎 超大舊酸甜芒果 爆餡棉滑芋泥口感層次都好豐富 咬落充滿空氣感 甜味適中 又唔太膩 柔軟到好似咬緊一舊雲 ☁️😍因為有鮮忌廉最好買完三小時內食 唔係會融嗮.小店係純白色簡約風裝潢店內只有一張枱+門口兩枱仲有其他款式手工甜品 又近碼頭可以回程前買黎試~- - - - - - - - ‎-- - - - - - FOLLOW IG @ FISWEET FOR MORE .
/ / 南 丫 島 • 南 島 甜 品 / /
因為有鮮忌廉最好買完三小時內食 唔係會融嗮
小店係純白色簡約風裝潢
店內只有一張枱+門口兩枱
仲有其他款式手工甜品 又近碼頭
可以回程前買黎試~
- - - - - - - - ‎-- - - - - -

2022-08-15 208 浏览
今日Day off黎到離島,平時去長洲就去得多,榕樹灣都係第一次出發都冇乜點準備行程,諗住邊行邊食,點知搵到間小巷尾既隱世小店。門店好細,得一張檯,幸好到時並沒有客人。雪櫃產品令人眼花撩亂,有少少選擇困難,因為一個人食唔到太多坐低叫左一件New York Cheesecake$50,加兩粒芋泥糯米糍$35,一杯Ice Caramel Latte$40,係離島黎講,價錢亦算合理。Cheesecake餅底鬆脆,蛋糕入口順滑,濃郁芝士香味瞬間充滿口腔,配上自家製藍莓醬,兩者互相搭配,不失風味Latte就不過不失,煙燻味較重。糯米糍與坊間糯米糍不同,外皮好薄,入面包有奶味香濃既忌廉,再加上香滑芋泥,整體搭配十分棉軟,確係值得打卡。

雪櫃產品令人眼花撩亂,有少少選擇困難,因為一個人食唔到太多

Latte就不過不失,煙燻味較重。

2022-08-11
用餐时段