2022-11-18 292 浏览
今日去咗南丫島避世 順便試吓呢度嘅特色cafe 南島書蟲嘅位置都幾方便 基本上落船直行10分鐘左右就抵達 係呢個炙熱嘅天氣 好彩有間cafe避暑 眼見附近嘅餐廳🍴都係半outdoor 適合冬天用餐 🍽餐廳採用半自助式點餐 只要揀好常識嘅嘢 去counter落單就可以😌 我同friend 點咗蜜糖烤排骨配薯條🍟 排骨Juicy入味 好易可以切開 而且呢個價錢來講算係大份 可以share 另外仲點咗小食脆皮炸雞翼 啱啱新鮮炸出嚟嘅雞翼 口感crunchy 最後我哋各自點咗一杯咖啡同薑茶~

2022-11-11 254 浏览
好耐好耐無去南丫島,今日放日假準備慢活,長途跋涉入島,求奇上網search間小店食飯,俾我哋揾到BWC。如網上講,好味,雖然無海景,但cafe仔細得嚟都坐得舒服,二人枱,大枱坐10人都得。午餐起菜慢啲,落單俾錢都係自己動腳行埋去,我哋食咗pizza, ribs & chips 加杯Mango Banana shake.慢慢歎咗餐,貌似快餐,但食咗個半鐘 😋😋

慢慢歎咗餐,貌似快餐,但食咗個半鐘 😋😋
Pizza  B
2022-11-11
Pizza  B
.十月頭嘅紅日,去到南丫島頗有名氣嘅cafe食野,當時大概1點,幸運地剛好有一枱空位,所以唔洗等就可入座💕過多15分鐘已經開始多人要排隊了~.▫️Grilled Spicy Chicken Wrap $75(7/10)好大份,雞肉份量亦好多,再配以三色椒同辣粉更香口,墨西哥卷唔脆帶煙韌,整體我哋都覺得唔錯😋另外值得一提係呢個比較難捲住用手食,因為層餅皮都比較油.▫️Homemade Roasted Pork Ribs with Fries $95(8.5/10)我本身唔係特別好ribs都覺呢個好好食❤️排骨有小脆燶邊,肉質夠軟腍入味,骨肉易分離,則邊薯條亦幾香口,以呢個價錢食到真心好抵食(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`).▫️BWC Lemonade (fresh lemon juice & Perrier) $40正常發揮~.❥…平時好多離島食物價錢都偏貴,但呢間人氣cafe反而親民貼地,除咗適合遊客食外,相信亦吸引唔少南丫島居民前往用餐,有機會再去南丫島都會係我回訪之選🥰.如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b

正常發揮~
@fibee3b
  • 蜜糖烤排骨配薯條
2022-09-30 515 浏览
咁大個囝都係第一次去南丫島🫣 挽左兩日一夜🤣 訓醒就去左碼頭附近搵野食😛🍀蜜糖烤排骨配薯條排骨烤得好靚😍 夠深色嘅同時 邊位烤到有少少脆邊 但未去到燶☺️ 時間控制得好好👍🏽 肉質好淋 容易切開 肉身同骨好易分離 方便一啖咬得甩😋 薯條脆口得黎又吾會硬 幾正🍟🍀香濃蝦汁海鮮意粉啲蝦多到估吾到🦐 有8隻咁多🤣 而且好彈牙☺️ 意粉味道好濃 有啲蝦汁黏住意粉 有少少掛身🍝 意粉口感好好 軟硬適中😛🍀香蒜白酒蜆意粉蜆肉嘅份量又係多到好驚喜😍 全碟意粉表面都係蜆黎🫣 蜆肉冇沙有咬口😉 依碟味道相對較清新 幾好食🤤 🍀Pizza C材料有鮮茄 蘑菇 粟米粒 雪梨🍐 第一啖咬落口就有好強嘅雪梨味道 咬落口索索聲🫣 同粟米🌽 蘑菇嘅味道好夾 一樣係咁清新咁清爽😝🍀芒果芝士蛋糕賣相好靚😍 芒果🥭同芝士🧀味都好濃 但兩者放埋一齊又意外地夾🫣 兩個味道突出嘅同時 又好清 好好食🤤

🍀蜜糖烤排骨配薯條

香濃蝦汁海鮮意粉
Pizza C
芒果芝士蛋糕
2022-08-08 421 浏览
得閒都會入南丫島行下,第二次食呢間,環境舒服叫左蜜糖烤排骨同沙樂美腸pizza,pizza 簿身脆口多芝士😍,咁岩今日有手工咖啡,店主細心推介朋友各種唔同既咖啡,朋友試岩一樽,我就點左餐廳既鮮奶咖啡☕️
得閒都會入南丫島行下,第二次食呢間,環境舒服
2022-08-03 329 浏览
難得放假黎到南丫島!特地黎到馳名的咖啡店!店舖的咖啡豆非常濃味,與鮮奶配合,入口不會太苦!店舖既拉花亦非常美觀!蒜香炒蜆意粉,蜆有鮮味,意粉亦炒得非常乾身,味道一流!
難得放假黎到南丫島!特地黎到馳名的咖啡店!

蒜香炒蜆意粉,蜆有鮮味,意粉亦炒得非常乾身,味道一流!
呢間南島書蟲喺南丫島好受歡迎山長水遠入黎梗係要試試佢啦!佢啲野食都出乎意料地好好食!最愛佢地個蜜糖烤排骨配薯條 (。>﹃<。)✿ℍ𝕠𝕞𝕖𝕞𝕒𝕕𝕖 𝕣𝕠𝕒𝕤𝕥𝕖𝕕 𝕡𝕠𝕣𝕜 𝕣𝕚𝕓𝕤 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝔽𝕣𝕚𝕖𝕤 $𝟗𝟓肉質柔軟又香甜✿ℙ𝕚𝕫𝕫𝕒 𝔸 ( 𝕗𝕣𝕖𝕤𝕙 𝕥𝕠𝕞𝕒𝕥𝕠, ℙ𝕒𝕣𝕞𝕒 𝕙𝕒𝕞, 𝕣𝕠𝕔𝕜𝕖𝕥 𝕝𝕖𝕥𝕥𝕦𝕔𝕖 ) $𝟏𝟐𝟎鮮茄,巴馬火腿,火箭生菜Pizza係薄底 好香脆✿𝔽𝕣𝕖𝕤𝕙 𝕤𝕙𝕣𝕚𝕞𝕡 𝕡𝕒𝕤𝕥𝕒 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕓𝕚𝕤𝕢𝕦𝕖 𝕤𝕒𝕦𝕔𝕖 $𝟏𝟐𝟎香濃蝦汁海蝦意粉個意粉好creamy,就算相機食左先,佢都唔會硬哂一舊,每食一啖都有好香濃嘅蝦味Cafe布置得好靚,近門口有梳化位坐得好舒服,亦都可以坐喺高枱位睇下書,扮下文青影相 (σ^▽^)σ✿.˚‧º‧┈┈┈┈┈┈┈┈┈‧º·˚.✿打卡無窮_離島區
呢間南島書蟲喺南丫島好受歡迎
山長水遠入黎梗係要試試佢啦!
佢啲野食都出乎意料地好好食!

最愛佢地個蜜糖烤排骨配薯條 (。>﹃<。)

肉質柔軟又香甜

鮮茄,巴馬火腿,火箭生菜
Pizza係薄底 好香脆

香濃蝦汁海蝦意粉

✿.˚‧º‧┈┈┈┈┈┈┈┈┈‧º·˚.✿
打卡無窮_離島區
我偶爾會在現實世界中感到迷失。因為忙碌,因為沮喪,因為失望,我差點就忘掉了自己有多喜歡文字。同時,也忘記了曾經有人一直在默默支持自己。對我來說,人生中有兩件事是絕不可能放棄,它們分別就是愛情與夢想。愛情,即使不一定如想像中的美好,它依然是我最嚮往的事。即使跌倒過,我還是會相信,要是能夠相戀,就應該要用盡全力珍惜。從小我有過無數個夢想,然而它們總是一閃即逝,也沒有為這些夢想作出恆久的堅持,隨年月長大,我就變得愈迷失,既不想甘於平凡而隨波逐流,又怕跌倒而失去追夢的勇氣。當我失去動力,快要放棄夢想的時候,腦中就會想起我最喜歡的作家,九把刀的名言:「說出來會被嘲笑的夢想,才有實踐的價值,即使跌倒了,姿勢也很豪邁。」因此,我喜歡從書本中重拾對夢想的追求。南島書蟲離碼頭不遠,在這裡可以享受精神食糧 - 一本好書,亦可以在這裡品嚐美食。當你一邊用膳,一邊從書櫃拿起喜歡的書,讓兩者有機地混在一起,你便會由心地享受這裡的寧靜。最愛的是一杯Latte,細細咀嚼嘴裡的苦澀與書中的道理。隨著一口又一口的咖啡,沉淪在無窮的知識寶庫中,悠閒地等待其他餐點。今日的湯品是南瓜湯,南瓜的味道非常濃郁,非常配合香軟的麵包
我偶爾會在現實世界中感到迷失。

對我來說,人生中有兩件事是絕不可能放棄,它們分別就是愛情夢想
愛情,即使不一定如想像中的美好,
它依然是我最嚮往的事。

因此,我喜歡從書本中重拾對夢想的追求。

Latte
南瓜湯
今日的湯品是南瓜湯,南瓜的味道非常濃郁,非常配合香軟的麵包。配碟的還有新鮮的蔬菜,這是因為這家店很注重飲食健康,所以選取的食材都比較天然。

用餐過後,當然少不了給外國友人寄明信片。這裡出售的每張明信片拍下了南丫島的不同特色,有動有靜,適合送贈予不同性格的朋友。

也許我起步比別人慢,畢業、工作都比別人遲,但我會加倍努力。
我依然天真的相信,只要堅持下去,理想就會有實現的一天。

- Thank you for visiting, and I wish you a pleasant day!
感謝你的瀏覽,我希望你有愉快的一天!
Thanks for your support
2022-05-10
2022-05-17 337 浏览
海灘風西餐💛夠hea一個晏晝.離島系列第二彈🏖其實都只係行得耐求其經過一間好似坐得幾舒服嘅餐廳,點知食物都幾有驚喜!.1️⃣烤香辣雞肉捲($75)嗌嘅原因係好colourful,同埋睇圖好多配料咁,嚟到人如其相材料無多無漏,有雞、洋蔥、三色椒同埋好多seasoning令成件事非常夏日同色彩繽紛,食慾大開🤤賣相先加10分。本身驚個餅皮食落會好乾,不過因為佢啲料都有啲汁所以無問題!.2️⃣香濃蝦汁海蝦意粉($120)個汁世一🦐有非常濃郁嘅蝦味之餘唔會好鹹/好口乾,可能係用蝦頭油先會咁香?意粉煙韌度恰到好處,而且大蝦好彈牙肥大,4個人分都嫌唔夠喉🦑畀著出面應該就已經$158-188.3️⃣蜜糖烤排骨配薯條($95)個排骨烤得好淋,個汁入晒啲豬肉同埋好易咬得開,絕對唔會攝牙罅🥶下面啲薯條亦唔會畀排骨墊住而搞到太淋,性價比之選!.4️⃣Pizza A($120)呢個反而係最普通嘅一個,畀菜慷慨過ham好多好多,而pizza焗起上嚟都唔會特別香,但單獨睇佢都係above average嘅。.性價比:🌕🌕🌕🌕🌘美味度:🌕🌕🌕🌕🌗獨特性:🌕🌕🌕🌑🌑.📍南島書蟲 (南丫島)🍝南丫島榕樹灣大街79號.@bwclamma
海灘風西餐💛夠hea一個晏晝
1️⃣烤香辣雞肉捲($75)
2️⃣香濃蝦汁海蝦意粉($120)
3️⃣蜜糖烤排骨配薯條($95)
4️⃣Pizza A($120)
性價比:🌕🌕🌕🌕🌘
美味度:🌕🌕🌕🌕🌗
獨特性:🌕🌕🌕🌑🌑
📍南島書蟲 (南丫島)
🍝南丫島榕樹灣大街79號
@bwclamma #南丫島黃店 #南丫島美食 #chill #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #美食推介 #良心小店 #香港好去處 #九龍好去處 #新界好去處 #性價比高 #香港美食指南 #852food #相機食先 #food #foodie #foodporn #foodiehk #hkfoodie #instafood #hongkong #hkfood #foodstagram #foodlover #食評 #食好西 #必食 #人氣美食

2022-05-06 313 浏览
忽然好想遠離一下煩囂, 所以好即興咁搭船入南丫島, 喺坐船嘅時候真係有一種小學生去旅行嘅心情。去到南丫島行咗一陣就見到呢間 ❥⧽𝐁𝐖𝐂 𝐥𝐚𝐦𝐦𝐚 ❥⧽, 環境好 chill 好舒服咁, 所以就入去食 lunch 咯。𓊈香蒜白酒蜆意粉𓊉見到個賣相已經心心眼, d 蜆隻隻都脹卜卜, 好鮮甜。意粉軟硬適中, 蒜香味好重好香濃, 真心推介。𓊈蜜糖烤排骨配薯條𓊉雖然望落好似燶咗少少, 不過食落去不論肉質定味道都係啱啱好, 肉質軟腍又甜甜地, 而且份量比想像中多, 幾抵食。𓊈香蕉 ✧ 芒果 ✧ 蜜棗 ✧ 亞麻籽𓊉本身有d 驚我會唔鐘意陣蜜棗味, 不過 blend 埋一齊又唔係好覺, 而且香蕉味真係好濃好搶, 唔會太甜可以解渴。✧✧ 整體食物飲品都好好, 值得再去。本身以為人少少, 不過過咗12 點半左右就開始多人, 如果想去嘅話, 早少少去會 chill d。

𓊈香蒜白酒蜆意粉𓊉

𓊈蜜糖烤排骨配薯條𓊉

𓊈香蕉 ✧ 芒果 ✧ 蜜棗 ✧ 亞麻籽𓊉

香蕉 ✧ 芒果 ✧ 蜜棗 ✧ 亞麻籽
香蕉 ✧ 芒果 ✧ 蜜棗 ✧ 亞麻籽
2022-05-03 258 浏览
南丫島最出名就係呢一間南島書蟲,今日就嚟朝聖下先,去到好多人,基本上都full晒,可能尚早嘅關係我哋都仲有位座,佢哋主打都係西餐,我地叫咗兩杯嘢飲一個Pizza加一個意粉🍴佢地既signature drinks全部都係由生果組成,勁Fresh之餘又健康🤫,綠色嗰杯就係青瓜同雪梨,而黃色嗰杯就係蘋果,檸檬同薑,佢哋係凍飲,竟然係冇冰㗎,所以所有味都係好濃郁,青瓜嗰杯極Fresh,清新的感覺🤣,而蘋果個杯雖然有薑係入邊,但佢唔會好重薑味,只係淡淡的薑味香👍🏻而pizza就揀左A pizza,佢裏面係有番茄醬,巴馬火腿,火箭生菜,雖然餡料嘅款式係比較少,但佢嘅巴馬火腿係大大塊,茄醬又夠多,菜都新鮮,餅底係薄嘅,超脆,佢所有嘅配料都好入味,唔怪得知咁多人嚟朝聖,雖然Pizza既做法好似好簡單咁,但越簡單嘅嘢就越難整得好食,烤嘅程度要啱啱好,餅底要整得好食係好重要,所以呢度嘅Pizza係唔錯唔錯🍕🍝意粉就係香蒜白酒蜆意粉,佢意粉嘅份量都係正常嘅,軟硬度適中,蜆又大粒,仲要幾新鮮,食落好有鮮味,大約有10幾粒左右,唔好睇佢好似好多蒜蓉咁,但其實食落唔會好大浸蒜味,不錯不錯😋😋

難得有日假期冇咩嘢做,就特登去咗堂南丫島渡假,周圍行吓放鬆吓💗見到上次黎到冇開嘅一間文青𝚌𝚊𝚏𝚎,梗係即刻入去食個𝚝𝚎𝚊✨店裏面嘅空間好大又多位,播埋音樂坐喺度好舒服🥰嘢食質素都唔錯✨仲要唔洗加一添🥰🍰𝙼𝚊𝚗𝚐𝚘 𝚈𝚘𝚐𝚞𝚛𝚝 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎$𝟺𝟶超驚喜 ✨口感好𝚜𝚖𝚘𝚘𝚝𝚑 好足料 裏面有好多大嚿嘅芒果肉同加埋厚厚既乳酪 一次過帶黎飽足感同滿足感❤️☕️𝙸𝚌𝚎 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊$𝟺𝟾朱古力味好濃 微微咖啡味 朱古力係甜嘅嗰隻飲落幾順滑 唔錯👍🏻🍹𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎,𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗 & 𝙶𝚒𝚗𝚐𝚎𝚛 𝙹𝚞𝚒𝚌𝚎$𝟺𝟶好清新既一杯野飲🏖️姜味唔會好突兀 反而為成杯嘢飲增添左香味成杯唔會話好甜 夠晒凍好消暑唔怕薑味嘅朋友可以試吓😌
難得有日假期冇咩嘢做,就特登去咗堂南丫島渡假,
周圍行吓放鬆吓💗
店裏面嘅空間好大又多位,播埋音樂坐喺度好舒服🥰
嘢食質素都唔錯✨仲要唔洗加一添🥰

姜味唔會好突兀 反而為成杯嘢飲增添左香味
成杯唔會話好甜 夠晒凍好消暑
唔怕薑味嘅朋友可以試吓😌
2022-04-15 223 浏览
坐11時船,一抵步即吃午餐Pizza C (蕃茄、粟米、磨菇、雪梨)最主要想試雪梨🍐pizza,未試過,原來雪梨焗完之後係脆的,又出奇地夾。個餅底夠脆及乾身,值得一試煙三文魚意粉個人覺得味道比較清淡,我喜歡多些黑胡椒,不過煙三文魚的份量就真係夠多,非常抵吃Nirvana正常果汁一杯👩🏻‍🍳已經是平日去,但過了12時半,已經見外面有一條龍👩🏻‍🍳小店是自助的👩🏻‍🍳建議預備一些黑胡椒樽自取
坐11時船,一抵步即吃午餐

Pizza C (蕃茄、粟米、磨菇、雪梨)
最主要想試雪梨🍐pizza,未試過
,原來雪梨焗完之後係脆的,又出奇地夾
。個餅底夠脆及乾身

👩🏻‍🍳建議預備一些黑胡椒樽自取
2022-04-14
Pizza  C
2022-04-10 292 浏览
遲咗出發行南丫島但係幸運地唔打唔撞又俾我搵到呢間餐廳仲要我哋一入去服務員已經出嚟將個牌由open變做closed 如果落船仲同老公嗌交應該食唔到🙈好耐之前已經想帶老公嚟試呢間餐廳但係我記得明明呢間餐廳係素食㗎?!點知今次嚟竟然係有肉食😱仲好😂我覺得呢度啲Pizza好好味我上次嚟食素食嘅Pizza都已經贊嘆不已不過我記憶中素食嗰個Pizza好似D餡料再厚少少,今次呢個就比較薄不過依然個餅底都係好脆,芝士夠多👍🏻嗰個三文魚意粉都唔錯但係我仍然欣賞Pizza多啲
遲咗出發行南丫島
但係幸運地唔打唔撞又俾我搵到呢間餐廳
如果落船仲同老公嗌交應該食唔到🙈

好耐之前已經想帶老公嚟試呢間餐廳
但係我記得明明呢間餐廳係素食㗎?!
點知今次嚟竟然係有肉食😱
仲好😂
我覺得呢度啲Pizza好好味
我上次嚟食素食嘅Pizza都已經贊嘆不已
不過依然個餅底都係好脆,芝士夠多👍🏻
嗰個三文魚意粉都唔錯
但係我仍然欣賞Pizza多啲
2022-04-08
等候时间
5 分钟 (堂食)
庆祝纪念
纪念日
2022-04-01 1331 浏览
平日入南丫島行下,首先坐船去索罟灣,再行過去洪聖爺灣;成條路都無障礙,BB車同單車都就咁過;之後,就去〈南島書蟲〉坐下。🦐『Fresh shrimp pasta with bisque sauce 香濃蝦汁海蝦意粉 』$120大大碟,熱辣辣上;八隻鮮甜小蝦靚靚咁圍個圈;蝦汁濃香,掛滿咗每條意粉;調味比較輕手,唔會太鹹,友人建議可以重手少少⋯⋯🍕『Pizza C (fresh tomato, mushroom, corn, paear) (鮮茄, 蘑菇, 粟米粒, 雪梨) 』$110係薄pizza丫 ,個底烤到脆口又乾身;驚喜位係雪梨焗完,仲爽口⋯⋯🍟『Thick Cut Fries with Truffle Mayo 粗切薯條配黑松露蛋黃醬』$65碟仔細細,但放到好滿,好似食極都有咁;薯條好乾身,好多尖尖位都脆卜卜;蛋黃醬嘅黑松露味就比較輕⋯⋯🥤《Sea Shake (banana, mango, dates, flax seed, protein powder)》 $48成杯都好真材實料,好thick;香蕉味好搶fo,芒果味比較少,飲到尾,仲見到兩粒棗喺杯底;⋯⋯☕️《Stories

☕️《Stories - Cold Brew》$65
入口有陣陣水味嘅甜,再飲就會發現有好濃嘅chocolate after taste
Sea  Shake/  Cold  Brew

📍 南島書蟲 (南丫島)
南丫島榕樹灣大街79號
2022-04-01