2020-08-09 766 浏览
而家多人既地方唔敢去,旅行✈️就更加去唔到😷 有日突然醒起都成十年无去南丫岛🚤,就入去走走解闷🚶🏻‍♀️-落船之後一条直路走到大街会见到左右两边其实有唔少餐厅同酒吧,由於出发前已经决定要帮衬今次介绍既呢间💛店,由码头行去全程只需6分钟左右-小店算系岛上比较有名既cafe☕️,早年经过装修後门面已经改为海洋风🌊,店内书柜同书量📚少左反而更令人有渡假既感觉☀️有d迷惘既系小店门面招牌已改做𝙱𝚆𝙲 𝙻𝚊𝚖𝚖𝚊,但收据上仍然写住南岛书虫BOOKWORM CAFE,到底边个先系正名呢?🧐 而且帮衬当日有问过老板娘系openrice上见到既汉堡包🍔而家系咪唔再供应,一问之下先知部分食物系装修前至有,听到其实有d失望💔,因为本人真系好钟意食汉堡包😂******************************✨Gala Shake🍹($45)Menu上有3款shake算系小店比较特别既饮品,事关3款都有加入近年备受关注既superfood🥦 呢杯Gala Shake成分就有香蕉🍌、橙汁🍊、蜜枣、杏仁同螺旋藻,单睇材料会觉得又甜又酸又草青咁味道应该会好奇怪,而且佢既真身仲要系蓝绿色😂 估唔到试左一啖之後真系好

✨Gala Shake🍹($45)
呢杯Gala Shake成分就有香蕉🍌、橙汁🍊、蜜枣、杏仁同螺旋藻,单睇材料会觉得又甜又酸又草青咁味道应该会好奇怪,而且佢既真身仲要系蓝绿色😂 估唔到试左一啖之後真系好意外😳
因为有香蕉同杏仁再加上蜜枣增甜,呢杯饮品既口感顺滑得黎又杰杰地唔会好水,隐约饮到橙汁既味道又唔会过酸,感觉清新又透心凉❄️

✨蜜糖烤排骨配薯条🍟 ($85)
呢份小食望落无咩特别,点知又系另一份惊喜😳
蜜糖排骨食起黎有阵系其他地方食唔到既烤味🔥,蜜糖🍯并无大量涂抹令排骨味道过甜;然而排骨属於偏瘦个种肉质比较单薄唔会啖啖肉,如果厚身返d会食得更加开心🤣

至於薯条🍟新鲜炸起够晒香脆,但就唔会油淋淋🙅🏻‍♀️ 上面就洒上红椒粉代替食盐🧂,唔会越食越口渴👅💦
每条薯仔都非常粗身食落好有口感,某几条长度更相等一个中型薯仔🥔 而部分仍附有薯皮貌似系小店自家制🤔 如果系真既话,呢份薯条绝对系诚意之作👍🏻

👧🏻人均消费:$80–$100
👍🏻味道指数:3.5/5
👍🏻抵食指数:3/5
👍🏻环境指数:3.5/5
👍🏻再访指数:3.5/5
📍 南岛书虫 BWC Lamma
地址:南丫岛榕树湾大街79号
⏰营业时间:12:00–18:00 (Mon, Tue & Thu);
12:00–20:00 (Fri–Sun & Public Holiday);
🅞🅕🅕 (Wed)
2020-07-10 437 浏览
今次同朋友去南丫岛就嚟到呢间小店去食lunch.佢系自助形式即系order咗嘢食之後自己去拎食物同埋拎餐具所以免加一服务费🔸Pizza A佢有3款pizza 都系叫pizza A/B/C呢款系parma ham火箭菜pizza似自家制 好好味 好足料.🔸粗薯条配黑松露酱 👍🏻👍🏻👍🏻呢个坚好食 因为啲薯条够新鲜热辣而且个黑松露酱好有香个酱味道好清新 唔会觉得好肥腻.🔸Iced Cappuccino🔸Iced Americano.人均消费~$100
今次同朋友去南丫岛

🔸Iced Cappuccino
🔸Iced Americano
人均消费~$100
2020-07-05 361 浏览
上网搵过资料,呢间餐厅算系在南丫岛比较出名的西餐厅Openrice仲讲到假日黎到要排队等位😣今次我地系平日黎,所以都唔洗点等但都留意到呢间餐厅系条大街入面比较热闹的其中一间餐厅系采用自助形式,先行去柜台落单,再自己拎餐具佢系好多地方都贴左餐牌的QR code等我地可以系手机睇定想食咩先出去落单~Pizza有三款选择,每款都系只有三种配料其中一款仲要系不含肉类,岩晒素食人士作为食肉兽的我地,一见到有沙乐美肠的Pizza紧系系两眼发光啦🤩由於Pizza系即叫即整的关系,所以都等咗比较长的时间我地平日午餐去都等咗大约20-25分锺左右唔敢想像假日去到会系咩情况😅Pizza一黎到,已经比佢上面啲水牛芝士吸引住拎起个时仲可以拉到好长的丝第一啖食落口,充满住蕃茄酱同水牛芝士的味道两者仲要好夹第二啖食埋个沙乐美肠,成件事几正饼底方面就无咁大惊喜,虽然佢系簿饼底但就唔系我地锺情的脆卜卜个种,而系有啲韧性个种,所以感觉上无咁爽😕.烤排骨亦系另一道有惊喜的菜式😊佢系整得好腍,系切个时已经好易切到骨肉分离食落去个时真系同预期一样,味道亦够晒惹味如果个排再略为重口味啲应该会更加正薯条就不过不失,炸得几香口有部
上网搵过资料,呢间餐厅算系在南丫岛比较出名的西餐厅
Openrice仲讲到假日黎到要排队等位😣
今次我地系平日黎,所以都唔洗点等
但都留意到呢间餐厅系条大街入面比较热闹的其中一间
餐厅系采用自助形式,先行去柜台落单,再自己拎餐具
佢系好多地方都贴左餐牌的QR code
等我地可以系手机睇定想食咩先出去落单~
Pizza B ( 鲜茄,意大利沙乐美肠,橄榄)

Pizza有三款选择,每款都系只有三种配料
其中一款仲要系不含肉类,岩晒素食人士
由於Pizza系即叫即整的关系,所以都等咗比较长的时间
我地平日午餐去都等咗大约20-25分锺左右
唔敢想像假日去到会系咩情况😅
Pizza一黎到,已经比佢上面啲水牛芝士吸引住
拎起个时仲可以拉到好长的丝
第一啖食落口,充满住蕃茄酱同水牛芝士的味道
两者仲要好夹
第二啖食埋个沙乐美肠,成件事几正
饼底方面就无咁大惊喜,虽然佢系簿饼底
蜜糖烤排骨配薯条
烤排骨亦系另一道有惊喜的菜式😊
佢系整得好腍,系切个时已经好易切到骨肉分离
食落去个时真系同预期一样,味道亦够晒惹味
如果个排再略为重口味啲应该会更加正
薯条就不过不失,炸得几香口
有部分吸收咗排骨嘅蜜糖酱变得几好食~
蜜糖烤排骨配薯条
2020-07-01 333 浏览
☀️假期来到南丫,好多餐厅都几多人呢间比较热门,但幸好岩岩有空位,之後黎既人都要等位了🧐不过唔太方便既系叫餐拎餐都要出去,而且拎餐系逐道菜出去拎,每次都要留意店员叫号码啊~🍏装潢唔错,几清新📚虽然叫书虫有提供书比大家睇,不过摆既位置都被座位挡住😟,其实唔太方便,眼见其实在场都无人去睇啲书😕好可惜,店员话无晒意粉咁其实都无咩选择可拣了💚右:Gaia Shake $45💛左:Sea Shake $45两杯成份差唔多,💪🏻用既都好健康,都有香蕉同蜜枣,所以一饮落两杯都好重🍌香蕉味.Gaia Shake多左橙汁同螺旋藻,饮落会比较酸,Sea Shake就多左芒果同亚麻籽,味道无Gaia 浓,甜味多啲.😘个人偏向锺意Gaia 比较开胃啦,而且第一次见用螺旋藻做饮品,几特别粗切薯条配黑松露蛋黄酱 $65😊粗切薯条口感很好,加上酱整很几好,食唔停,份量都够Pizza A $120餐牌既三款pizza 其实都差唔多,都系🍅蕃茄芝士Pizza A就系有🍅蕃茄,🥓Parma ham,🥬火箭生菜芝士落得几多,钟意个饼底几簿同脆,真系要衬热食😳不过希望pizza 材料可以丰富啲,或多选择啲啦
☀️假期来到南丫,好多餐厅都几多人
呢间比较热门,但幸好岩岩有空位,之後黎既人都要等位了

🍏装潢唔错,几清新

😕好可惜,店员话无晒意粉
咁其实都无咩选择可拣了

💚右:Gaia Shake $45
💛左:Sea Shake $45

粗切薯条配黑松露蛋黄酱 $65
😊粗切薯条口感很好,加上酱整很几好,食唔停,份量都够

Pizza A $120
餐牌既三款pizza 其实都差唔多,都系🍅蕃茄芝士
芝士落得几多,钟意个饼底几簿同脆,真系要衬热食
😳不过希望pizza 材料可以丰富啲,或多选择啲啦
2020-06-28 278 浏览
去到南丫岛乱打乱㩒居然俾我搵到间咁用心整作食品嘅餐厅 其实开Openrice时见到以为系素食 但原来系有肉嘅 我哋其实无乜所谓 最紧要系好味 已经N年无写食评嘅我 真系觉得佢好味到忍唔住手就写左呢个食评 首选左墨西哥鸡卷已经觉得佢有意外惊喜 先试一口原味 热烘烘嘅包混合烤鸡肉酱汁简单觉得口感非常丰富 跟住上埋烟鸭胸蕃茄意粉 见到用料十足 咬一口烟鸭胸後异常惊喜点解可以咁有肉汁兼夹香口 个Pizza A黎埋居然系类似biscuit底 哗!我最锺意脆脆饼底罗~ 三个人因为行左半日南丫岛已经好肚饿 所以再加多个餸:烤猪骨薯条 真系唔知点解可以咁入味 我哋怀疑系未先慢煮过再烤呢 ~ 点都好 原来我呢个大乡里咁耐以黎都唔知呢个餐厅 (已经有廿年喔!) 其系一试难忘 必定会再拜访!!!

2020-06-25 107 浏览
im a frequent visitor at BWC over the years from when I was younger. ordered my fav mango yogurt cheesecake and to my surprise it was such a tiny slice and not worth.and the person calling out the order numbers when drinks were ready seems not interested when working and can hear her scream like shes angry. never coming back anymore. another childhood place ruined. not to mention they used to be a pure vegetarian restaurant.

never coming back anymore.

mango yogurt cheesecake
2020-05-07 422 浏览
上星期五去左南丫岛既南岛书虫我哋试咗厚切薯条配黑松露蛋黄酱、烟三文鱼拼盘同Pizza A因为所有嘢都系新鲜出炉所以点完餐都要等耐啲 特别系薄饼薯条热辣辣亦都好脆,加埋黑松露酱永远都系绝配🤣烟三文鱼拼盘比想像中有惊喜👍🏻中间系酸甜既竹笋,食落好开胃。烟三文鱼嘅咸度适中,而且已经好体贴咁切开细细块,方便夹去饼乾度。另外仲有芝士,质地好creamy,少少甜味。芝士味唔会太浓但足够 ,配埋烟三文鱼同饼乾,咸咸甜甜咁好好味😍可能因为五一游客太多,机乎枱枱都叫Pizza,而Pizza即叫即制,所以等待既时间略长🙈🙈不过系值得等待既,我地叫既Pizza A包括有蕃茄、巴马火腿同火箭生菜。黎到之後冇影相就即刻食,除左火箭生菜我地本身唔中意佢既苦涩味,其他都好满意。我中意佢系薄批,唔会食包食到饱😂蕃茄酱同芝士既份量比出面食既薄饼多,咬到最边既位啲蕃茄汁仲可能会挤哂出黎🤣巴马火腿薄薄一片但密舖薄饼面👍🏻啖啖都好足料好正,可惜之前两样野食已经食得太饱😢饮品方面叫左个香蕉芒果火麻仁既饮品,香蕉芒果都好浓味,质地似乳酪。朋友试左咖啡但就感觉一般。夏天去开南丫岛既沙滩可以帮衬下呢间cafe😉.
上星期五去左南丫岛既南岛书虫
因为所有嘢都系新鲜出炉
所以点完餐都要等耐啲 特别系薄饼

薯条热辣辣亦都好脆,加埋黑松露酱永远都系绝配🤣
薯条配黑松露蛋黄酱

烟三文鱼拼盘比想像中有惊喜👍🏻

,咬到最边既位啲蕃茄汁仲可能会挤哂出黎🤣

朋友试左咖啡但就感觉一般。

夏天去开南丫岛既沙滩可以帮衬下呢间cafe😉.
薯条配黑松露蛋黄酱
2020-01-20 989 浏览
星期日跟女友入到南丫岛榕树湾,入到近街尾,见到这间餐厅尚有空桌,就入去食lunch。在openrice见到豆腐汉堡很多人推荐,但餐牌不见有,问一问忙到踢晒脚嘅侍应,他说现在没有供应了,令人有点失望。始终是小店,食物选择不多,我们叫了个pizza及薯条,pizza不错,很多芝士,茄味刚刚好,唔会太酸,粟米及雪梨的配搭几清新。薯条几大兜,而且应该是新鲜炸起,一入口有点熨口。饮品方面,叫了青瓜雪梨汁,饮下去,感觉十分清热气。这间餐厅给人慢活的感觉,上菜速度亦慢。食完之後,有种奇怪感觉,虽然饱,但好像不太实在。

薯条几大兜,而且应该是新鲜炸起,一入口有点熨口。

饮品方面,叫了青瓜雪梨汁,饮下去,感觉十分清热气。

薯条
薯条
2020-01-19 547 浏览
星期日要过一个慢活的感觉,去了香港的後花园南丫岛,走着走着便来到南岛书虫的位置。 南岛书虫主打素食,有几款冷律及pizza, 叫了黑松露薯条作小食,亦是了pizza woooo,,, 是一款素食pizza, 最特别的是内里隐藏了雪梨,雪梨的清甜竟然系同芝士非常之夹,芝士份量亦非常之多,味道清新。除了热食外,亦叫了新鲜榨汁的果汁,包括青芹雪梨及有机书虫,有机书虫味道充满香蕉的味道,亦十分饱肚。 於书虫中听着音乐,慢活地渡过一个下午。

除了热食外,亦叫了新鲜榨汁的果汁,

於书虫中听着音乐,慢活地渡过一个下午。
2019-10-23 864 浏览
忽然被叫行山去😆原以为运动去,点知主要目的是到这间餐室度开餐🤣不过一入到这间餐厅的感觉非常好很有文青feel猫猫同事说今次竟然不用排队很惊喜然後我们拣了这个窗边位置我们三人嗌了一份薯条一份薄饼每人一个汤还有一份素卷基本上全部都很好吃但完全没有估到素食都可以这麽饱🙈可能薄饼的芝士太有份量🤣如果喜欢吃芝士的可以来试试👍🏻薯条的蛋黄酱非常好吃😋另外提提大家所有嘢趁热食是很好吃的没有肉感觉很健康虽然很饱🤣
忽然被叫行山去😆
原以为运动去,点知主要目的是到这间餐室度开餐🤣
不过一入到这间餐厅的感觉非常好
另外提提大家所有嘢趁热食是很好吃的

没有肉感觉很健康虽然很饱🤣

2019-10-20
2019-09-28 572 浏览
黎到南丫岛渡假,想搵间舒服既店high一high tea!openrice一搵就睇中左呢间coffee shop~成间店报置都好有心思,同店名一样,可以好好咁系到做书虫,休闲一下!同朋友叫左吾同既咖啡饮,包括mocha, cappuccino and latte! 大家都觉得口咖啡好饮~好香~配合咁宁静休闲既环境,啱晒三五知己系到闲聊!间店既位置好易搵,最旺果条街行到尾就系!行到攰攰地入去休息一下绝对系明智既选择

Latte
2019-09-26 433 浏览
We ran into this place while exploring the lamma island and looking for local food. It said 'Vegan' and I couldn't believe it. I have probably never seen a vegan restaurant on an island. Very cozy place offering a range of books to read from. Book shelfs are not very well managed if you are really into reading. But their food was to die for. We tried their burgers stuffed with a chickpea patty. Their fries and wedges were delicious. I would love to try this place again.No matter they were lovely

We tried their burgers stuffed with a chickpea patty. Their fries and wedges were delicious. I would love to try this place again.No matter they were lovely when I said I want to pay for the pizza and go now please to walk up to Lamma Heights windmills, packaged me it as a take out so no complains lovely people.
今日好开心,因为黎都南丫岛,既然黎都南丫岛就梗系要食多啲野。之前一直听讲过呢间咖啡室好出名又好食,即刻黎。叫左杯cappucino同一份炸薯条。咖啡好一般似即溶咁,拉花都一般,睇得出打奶过程奶泡太粗薯条唔错,比M记好啲但唔系好多薯味。个酱好正会上瘾!期望太高有失落,而且几贵!

叫左杯cappucino同一份炸薯条。

咖啡好一般
似即溶咁,拉花都一般,睇得出打奶过程奶泡太粗

薯条唔错,比M记好啲但唔系好多薯味。个酱好正
会上瘾!

期望太高有失落,而且几贵!

2019-07-27 414 浏览
到南丫岛郊游,经过呢间南岛书虫📚📚🐛🐛便走进坐坐。一如店名,店内摆满书本,充满文青气息🍂🍂由於唔太肚饿又想坐坐既关系,所以点了个薯条作小食🍟🍟粗切薯条配黑松露蛋黄酱,香口惹味 热辣辣,份量侹大。饮品点了苹果甘笋姜,有少许姜辣味,组合几新鲜。另外一杯是苹果柠檬姜,味道酸酸地。感觉特别
庆祝纪念
情人节
2019-03-02 903 浏览
上次黎呢间食店,讲紧系十年前⋯⋯ 今天到来,有点後悔无研究清楚个餐牌就入咗黎🤨坐下来,接上餐牌⋯⋯噢!完全唔同哂!无咗 bagel 🥯 了! 同十年前嘅食物真系差得远!个时有bagel with egg & 素肠,仲有个好正嘅沙律,谂翻都好味😋价钱亦唔平,我觉得仲有少少 tricky添🤨 一介绍就介绍个汤,一听仲以为系餐,再睇清楚,原来唔系。 不过~ 我都无谂住饮汤。 其实无咩啱食添,要拣就只㨂到一样,拣左呢个 Shaksuka (地中海甜椒茄酱,蛋配面包) 再加杯 cappuccino ☕️咖啡到先,有点失望⋯⋯再饮,再失望,好普通,仲要收$40🤨 坐多阵,食物都到,哈!原来咁嘅样⋯⋯ 卖想唔错,但自己睇餐牌时无想像到系咁嘅样😄  但都唔错,面包可以多一两块就好嘞,食呢种款式食物,通常都有净酱 😅  味道都唔错,但油咗少少,同埋唔知点解只蛋无咩蛋味,扣分😝同十年前真系差得多远! 除了枱枱櫈櫈,装修等无咩点变⋯⋯食物真系唔同哂。唔会再黎 lu 👋🏼

咖啡到先,有点失望⋯⋯再饮,再失望,好普通,仲要收$40🤨
cappuccino
地中海甜椒茄酱,蛋配面包

2019-03-02