2024-05-17 105 浏览
嬰幼兒友善的中餐廳南小館同小朋友係愉城新城玩完,就喺愉景新城揀左南小館呢一間中餐廳,一家大小,扶老攜幼,中餐就係最好嘅選擇。我地選左四人餐,有前菜有小菜又有湯,都好多嘢食。🥢南小館四小拼四款前菜都幾好食,有糖醋排骨,蒜蓉青瓜,涼拌木耳,花雕醉雞,四個前菜味道調校得幾好。🥢砂鍋雲吞雞湯呢個就比較失色,整體偏鹹,整道菜是靠雞湯突出味道,不太建議。🥢宮保蝦仁起初以為宮保蝦仁會比較辣,誰知道南小館的宮保蝦仁居然是以甜味為主。🥢招牌老壇酸菜魚酸菜魚分量十足,有寬粉、芽菜、酸菜等等極多配料。而味道酸酸辣辣,十分開胃。 🥢蜜桃咕嚕肉咕嚕肉正正常常,不過不失。🥢腐皮小菠菜味道偏鹹,不適合小朋友食用。🥢招牌鮮肉小籠包小籠包肉汁豐富,有驚喜南小館整體食物質素不過不失,價錢尚算合理,不過人手不足,服務員態度冷淡,如想排隊取飛都等職員十分鐘,才有人前來協助處理。
嬰幼兒友善的中餐廳
南小館

🥢南小館四小拼

🥢砂鍋雲吞雞湯

🥢宮保蝦仁

🥢招牌老壇酸菜魚

🥢蜜桃咕嚕肉
咕嚕肉正正常常,不過不失。

🥢腐皮小菠菜
味道偏鹹,不適合小朋友食用。

🥢招牌鮮肉小籠包
小籠包肉汁豐富,有驚喜

2024-05-05
等候时间
5 分钟 (堂食)
同朋友個仔一行四人去愉景新城搵食,見到呢間唔使等位,即刻沖咗入去。職員服務態度尚算可以,好快咁幫我哋安排咗兩張 baby chairs QR code 落單,我哋叫咗:賽螃蟹 - 呢個菜比想像中滑溜,不過唔知係咪因為咁,所以油都比較多涼拌木耳 - 係幾入味嘅,唔算好酸,亦都唔算好辣,呢個價錢性價比唔錯蔥油拌麵 - 都算真材實料,幾入味,一個人食啱啱好蟹粉小籠包 - 呢個真心唔得個小籠包皮太厚,入邊嘅肉同埋蟹粉,食落都有啲奇怪,下次真係不了不過總括嚟講呢間餐廳性價比算高,有好多嘢適合小朋友食,職員服務態度都唔錯

QR code 落單,我哋叫咗:

蔥油拌麵 - 都算真材實料,幾入味,一個人食啱啱好

蟹粉小籠包 - 呢個真心唔得

2023-12-31 571 浏览
食到啱心水嘅感覺真係咁開心!今日要同大家分享南小館嘅美味,在這裏試到咗幾款可以話係屋企人口中讚不絕口嘅菜。首先,佢哋嘅椒鹽豬手香噴噴,又滑又腍,真係吃到停唔到口😋。而個蘿蔔絲酥餅呢,外皮鬆脆得嚟,蘿蔔絲香甜,個餅一扎就聽到嗰啪啦啪啦嘅聲,正!小籠包都有驚喜,咬落去湯汁四溢,每一啖都食得到蝦仁嘅鮮甜,真係解甩。至於腐皮小菠菜就普普通通,但就符合清淡點嘅口味喜好。座位或者擠咗少少,不過人多熱鬧都增添咗食嘅樂趣。翻轉🔄上次食嘅下午茶,今次嚟食晚餐,環境同侍應都無話可講。除咗較細嗰啲份量,其實都算係物有所值,令人食指大動👍。攪得,下次要試下其他分店,希望可以繼續保持佢哋嘅美味同質素。轉轉口味,發掘更多嘅香港本地佳餚!

剛入座,侍應沒有詢問本人便放下前菜,而本人追問之下,侍應才不耐煩地告知前菜需要收錢。本人隨即向侍應表示不需要前菜,而侍應收走前菜之後站在一旁,一邊神色不善地盯住本人,一邊跟身邊同事竊竊私語。服務態度非常惡劣,而且有強逼消費之嫌疑………………………………………………………………………………

服務態度非常惡劣,而且有強逼消費之嫌疑

2023-12-25
  • 前菜
今日下午同朋友嚟左荃灣聚一聚,走果陣差不多5點幾,又到左接近晚餐時間,咁就趁冇乜人去愉景新城搵野食,嚟左呢間坐得舒舒服服既南小館食野。首先有個幾開胃既前菜,少少辣好野味,花生又夠脆口唔會有陣油益味。我地點左個二人套餐,價值$298。《小籠包》上枱既時候仲係熱辣辣,湯汁豐富,皮既厚度都算適中,唔會太厚太硬,亦唔會太簿太易穿,食到肉既鮮味之餘,外皮亦唔會失去存在感。《肴肉》平時上枱都係四四方方既柱體咁,好少見過一片片簿片咁,感覺相對較簿同夾起嚟比較容易散,不過味道口感都尚算合格既。《陳醋青瓜海蜇》爽口彈牙,酸中帶辣,好清爽開胃。《清炒河蝦仁》,蝦鮮甜爽口,配上陳醋食更有層次。《賽螃蟹》,蛋白唔會炒得過老,配上蟹籽更為驚喜。《腐皮菠菜》,菠菜唔會過老,蒜子亦好味道。整個套餐都算不錯,唯一缺點就係無飯麵一項,我地就加左個《蔥油拌麵》,蔥既味道十分濃郁,真係超級香,仲有啲蝦米,非常香口。仲加多個《銀絲卷》,不過就相對平平無奇。

我地點左個二人套餐,價值$298。

《陳醋青瓜海蜇》爽口彈牙,酸中帶辣,好清爽開胃。

《清炒河蝦仁》,蝦鮮甜爽口,配上陳醋食更有層次。

《賽螃蟹》,蛋白唔會炒得過老,配上蟹籽更為驚喜。

《腐皮菠菜》,菠菜唔會過老,蒜子亦好味道。

仲加多個《銀絲卷》,不過就相對平平無奇。

2023-08-20
2023-08-05 786 浏览
上海菜來講,南小館算係佳餚,且十分符合香港人既口味。🐓花雕醉雞呢個醉雞既器皿好可愛,係一個呈來的,而且醉雞有好香既酒味,雞肉都很嫰滑。👂秋葵木耳木耳很爽,秋葵也很脆,很開胃的。🐷糖醋排骨肉質彈牙,酸酸甜甜的。🍚咸肉菜炒飯炒飯是一粒粒的,咸咸地,很惹味。🌾薺菜肉絲炒年糕年糕堅堅韌韌的很有咬口🍳雞湯燴手功蛋餃賣相一流,蛋餃是用雞蛋煎既蛋皮包住啲肉,配合雞湯,味道唔錯。🍖外婆紅燒肉燒賣燒賣都很大粒,皮薄咸靚。♨️小館五福拼小籠包皮薄,咬落去肉汁豐富,美味非常。
上海菜來講,南小館算係佳餚,且十分符合香港人既口味。

🐓花雕醉雞

👂秋葵木耳
木耳很爽,秋葵也很脆,很開胃的。

🐷糖醋排骨
肉質彈牙,酸酸甜甜的。

🍚咸肉菜炒飯
炒飯是一粒粒的,咸咸地,很惹味。

🌾薺菜肉絲炒年糕
年糕堅堅韌韌的很有咬口

🍳雞湯燴手功蛋餃

🍖外婆紅燒肉燒賣
燒賣都很大粒,皮薄咸靚。

♨️小館五福拼
小籠包皮薄,咬落去肉汁豐富,美味非常。
2023-06-22 727 浏览
21/6/2023,周三,下午5:45P,2人沒訂座,入內取枱進餐,全場只有一枱客人2人坐著4人枱近大門,服務員安排2人小枱給我倆,我要求想坐4人枱卡位,心想坐鬆動點,可以多點幾碟菜品嚐,時間也早可以沒那麼多客人。服務員說卡位不行,只能指定我們去沒卡位的4人枱,還說肯定不能安排沒辦法。當然我倆不滿意就馬上離開,找別的吃了,食肆還是有選擇的。此時此刻,消費弱,經濟不好,到我們去另外一家店舒服地吃完晚餐的時間晚上7:30P,觀看過全場周邊的食肆,還是少於半滿座為多,滿座的只有元氣。那麼有性格的服務員,也不知她是不是老闆,如果還是不懂靈活處理安排客人的要求,相信香港餐飲業是比較難振興。
2023-06-21
用餐时段
無意中看到蜜桃咕嚕肉,想起了看過的本港電視劇《迴歸》裏的蜜桃士多啤梨生炒骨,南小館的雖然沒有草莓🍓但吃起來真不錯,酸甜可口。糖醋排骨只有甜,沒有醋的酸味,個人感覺肉質偏干。青瓜海蜇想吃很久了,吃起來爽口脆,開胃。賽螃蟹菜名真特別,主要是蛋白和青豆還有一點蟹黃煮一起,口味比較清淡,可以當飯吃,不用點米飯🍚灌湯小籠包,湯汁清甜,皮薄餡多。這是兩套套餐,買單💰350,人均200不到,份量剛剛好,不浪費。
2023-05-04
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 蜜桃咕嚕肉
  • 青瓜海蜇
  • 糖醋排骨
  • 賽螃蟹
2023-04-25 565 浏览
南小館以前就食得多 宜家多左好多餐廳既選擇 就好少再食 今日經過愉景見咁耐冇食就諗住試下 星期日晏晝兩點去到 已經冇咩人 可能過左午餐時間 唔洗等位就入得我地叫左一個前菜 三個主菜 前菜叫左個冰鎮肴肉 份量幾多 切到薄薄一片 食落鹹鹹地 幾好味主菜叫左個擔擔麵 一上到枱見到碗麵既顏色勁深色 以為會好辣 但食落又唔係話好辣 麵既份量得好少 幾啖已經食晒 但味道不錯鮮肉小籠包 有五隻 見佢小籠包既款式都有好幾種 今次就揀個最普通試下先 望落塊皮好厚身 入面既肉汁得好少 如果塊皮薄返啲會好食好多賽螃蟹 份量好多 好大份 兩個人都食唔晒 有好多蛋白 仲有啲鹹蛋黃係上面 食落鹹鹹地幾好味 但就完全食唔到有蟹 都還可以的整體黎講 食物味道還好 唔算難食 但又唔可以話好好味

整體黎講 食物味道還好 唔算難食 但又唔可以話好好味
2023-04-05 432 浏览
趁着清明節,加復活節長假期,原本想帶小朋友出去郊外,但遇着落雨,唯有去親子商場愉景新城玩下。去到愉景新城,見到藍小館有好多位,咁就嗱嗱臨同啲小朋友食咗飯先,我哋叫咗個四人餐,有四色拼盆,雲吞雞,清炒河蝦仁,酸菜魚,咕嚕肉,小籠包,腐皮小菠菜。落咗單之後,好快就上菜啦,味道都唔錯嘅,唯獨是酸菜魚同埋雲吞雞唔夠熱,對於小朋友就啱啱好,大人就爭啲。始終九月嘅話會可以俾多啲分。最後埋單,總共$700左右。

最後埋單,總共$700左右。
南小館今日睇完戲去咗荃灣搵野食,周圍都閂哂門,無理由去食M記,見到南小館開咗就入去食上海菜,一埋枱就見到兩碟前菜(花生同菜脯),大家如果唔要可以叫店員拎走,因為前菜要收錢,唔食可以慳返錢!1.鮮肉小籠包$50(9/10)一籠有5隻小籠包,皮唔算好薄,勝在肉汁夠多,放落口小心爆汁!🤣🤣🤣食下食下唔覺食咗3籠!😋😋😋2.老重慶擔擔麵$48(7/10)麵好煙韌,份量足夠,如果加入肉鬆榨菜同辣多dd就更好!3.酸辣土豆絲$68(1/10)土豆絲即係炒薯仔絲,薯仔絲食落好似鼻涕咁,太多黏液,好難食!4.麻辣皮蛋$38(8/10)同譚仔麻辣皮蛋無咩分別,只係貴咗少少!5.招牌老壇酸菜魚$188(8/10)魚片分量好多,大約有30片,肉質好嫩滑, 酸菜味唔係好出,辣度又唔夠,整體ok!6.凍宮肴肉$68(2/10)好鹹,好難食!7.口水川雞$68(7/10)雞肉嫩滑,辣度ok!4人總共價錢$717,茶位$6,有加一服務費!個人口味總評分:6/10地址:荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2012號舖
南小館

1.鮮肉小籠包$50(9/10)
食下食下唔覺食咗3籠!😋😋😋

2.老重慶擔擔麵$48(7/10)
麵好煙韌,份量足夠,如果加入肉鬆榨菜同辣多dd就更好!

3.酸辣土豆絲$68(1/10)

4.麻辣皮蛋$38(8/10)
同譚仔麻辣皮蛋無咩分別,只係貴咗少少!

5.招牌老壇酸菜魚$188(8/10)

6.凍宮肴肉$68(2/10)
好鹹,好難食!

7.口水川雞$68(7/10)
雞肉嫩滑,辣度ok!

4人總共價錢$717,茶位$6,有加一服務費!

個人口味總評分:6/10

地址:荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2012號舖
  • 鮮肉小籠包
二人晚市套餐有兩份小食,兩個餸,和每人兩隻小籠包,白/飯要自己另加。每個餸份量很足,味道不錯,如果加個白飯,食量大的男士都能吃飽。小食叫了花雕醉雞和四喜烤麩。醉雞雖然部位不是雞髀,但肉質也算滑,個人認為花雕味可以更濃。而四喜烤麩甜甜的,不澀不苦,味道調配剛好。小籠包皮薄肉嫩,待熱騰騰的小籠包放到溫度剛好能入口,配上他們的薑醋整個放入口中咀嚼,肉汁在口中爆開,味道很好🤤 賽螃蟹份量比想像中多,滑滑的的蛋白撈上酸度剛好的醋,又是一道有質素的菜。秘製黑豚肉配滷蛋味道鹹中帶一點甜,好吃,有點像東坡肉。過當中肥肉較多,不能吃油膩食物的話就要注意了。最後整餐晚飯中,最為失色的就是他的時蔬,菜根沒有去掉,整體較老。總括而言,每人約付了170hkd,考慮他的環境和食物質素,會再encore。

秘製黑豚肉配滷蛋

2023-01-01
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
秘製黑豚肉配滷蛋
2022-11-02 916 浏览
👭🏻孖妹今日收工經過覓到南小館做緊期間限定2人套餐,$288可以食到酸菜魚🐟小籠包、蜜桃咕嚕肉,比單點平$28,叫多幾款餸一家人齊食🥢招牌老壇酸菜魚🥘✨呢款菜式單叫點要$188,size 就要有番咁上下大份✨魚片份量好多,👭🏻孖妹兩個人至少每人食左10幾塊,肉質幾嫩滑唔腥,連埋魚皮食吸收埋膠原蛋白😂✨餐廳加入紅薯粉墊底,同米線鋪食既唔同,佢偏扁同薄身,👭🏻孖妹從未食過,佢冇一般紅薯粉咀有咬口,但比粉絲硬身✨仲有酸菜辣椒🌶️白芝麻點綴,酸味適中帶麻,幾過癮😇,賣相又吸睛😍睇下我地既封面就知🤭👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌖🥢鮮肉小籠包✨一共有5️⃣粒,皮唔算做得好薄,但勝在多肉汁,點埋醋食解油膩感👩🏻‍💼大孖話一粒小籠包有成100幾卡路里🔝但咁好食既食身用D quota 都抵🉐👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗🥢蜜桃咕嚕肉✨👭🏻孖妹一行4人,每人平均兩舊,總共8️⃣塊,4個人食就覺得少😂✨ 咕嚕肉有多地方餐廳都有做,雖然呢間餐廳係上海菜,但咕嚕肉做得幾唔錯✅炸粉夠薄,放低一陣食都冇腍到😝,面且肥瘦肉比例perfect,👷🏻‍♀️細孖本身唔好咕嚕肉,但配埋酸甜汁同蜜桃🍑食好開胃,可以Encore😎👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕

🥢招牌老壇酸菜魚🥘

✨呢款菜式單叫點要$188,size 就要有番咁上下大份

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌖

🥢鮮肉小籠包

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗

🥢蜜桃咕嚕肉

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌕

🥢招牌生煎包 💰58

✨一碟4️⃣個,麵包比較厚身唔夠皮薄,好唔好就因人而異,👷🏻‍♀️細孖好鍾意食包,所以幾🆗
✨包底煎得唔夠耐,皮底唔夠脆
✨肉餡就肥豬肉比較多,相對比較油🥹

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌗🌑

🥢金網生煎三鮮銅貼 💰50

✨一共4️⃣隻,平均$11-$12隻
廚師👩🏻‍🍳落左米漿,煎成網面底
✨鍋貼反而煎得幾脆口,內有一隻鮮蝦配埋juicy肉餡,咬落爆汁yummy😋

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑

🥢上海粗炒 💰78

✨味道一般般,廚師👩🏻‍🍳加入豉油蠔油將粗麵上色,餸菜略少,只有椰菜絲+肉絲,一試就夠

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌑🌑

金網生煎三鮮鍋貼
2022-10-07
  • 老壇酸菜魚
  • 蜜桃咕嚕肉
見之前嗌的小菜都唔錯,於是今次叫其他未試過的~不過覺得呢次叫的,味道一般😂😂.小籠包 $50好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️裡面好多肉汁😋😋.清炒時蔬 $48好味度:⭐️⭐️仲以為係炒。。。點知個菜心烚到好淋,再加上有d 汁,食落好油,同埋太淋的原故,口感加上個汁。。好難食😫😫.紅燒牛肉湯麵 $68好味度:⭐️⭐️⭐️個人唔係好鍾意麵有梘水味🙈🙈 湯底味道唔突出。。整體個人覺得一般~.流沙奶黃小啤梨 $42好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️呢個好味,幾乎每次去,都會叫😆😋👍👍.入面奶黃好足料👍👍
見之前嗌的小菜都唔錯,於是今次叫其他未試過的~
不過覺得呢次叫的,味道一般😂😂
小籠包 $50

好味度:⭐️⭐️⭐️
紅燒牛肉湯麵

流沙奶黃小啤梨 $42
好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個好味,幾乎每次去,都會叫😆😋👍👍
流沙奶黃小啤梨

入面奶黃好足料👍👍

2022-10-25
小籠包
流沙奶黃小啤梨
格格今天回學校前突然說想吃小籠包,於是往附近這家一定有位的餐館,吃個快餐。娘娘還未到,先點了些“前菜”,“素鵝”、“蘿蔔絲酥餅”和“小籠包”。全部味道正常,但素鵝可能放於冰箱太久,出菜又沒有做什麼簡單解凍,口感太冷。“擔擔麵”,也正常,麵還是煙韌,湯還很港式四川味,我們幾乎整碗喝光。今天的驚喜,“秘製黑豚肉配滷蛋”,黑豚肉炆得軟糯,入味,鹵水汁鮮甜,很有江南紅燒肉風味。最後想吃點冷的甜品,於是點了個“桂花酒釀丸子”,但來到才知它是熱的,沒有冷!味道還是不錯的,但一定是冷的比較好吃,為什麼不準備 些冷的?好難做嗎?

2022-07-17