餐厅: 华星冰室 (西洋菜南街)
资讯:

2021-06-16 369 浏览
今时今日,咁嘅服务😑咁嘅食物质素,唔执笠都偷笑🤬先系最简单最出名嘅鸡髀都超难食,饮品唔够冻好难饮,茶餐写+$8可转特饮鸳鸯红豆冰,出单只系想问清楚点解咁计加38蚊,佢话因为鸳鸯红豆冰是超级特饮所以冇得加$8,我哋都明白唔计较,点知落单个夥计仲要话返我哋已经同我讲左,好嬲即刻全部唔食放低,反正难食,埋单85蚊走人买个教瞓😤再去海记食个甜品补返数🤤今非昔比喇,今时今日出面大把好食,洗乜搵你华星
2021-06-11 208 浏览
老外套餐姐系all day breakfast 嘅朋友😂 我自己都几中意食,可能因为挂住以前系英国嘅生活,逢星期日就会有all day breakfast ,姐系brunch 😂 可以瞓晏啲,所以见到呢个特别嘅餐,就叫咗你试吓,虽然佢一啲都唔英式,但都几特别😂但系食咗之後就觉得佢一啲都唔特别😂 会觉得系ABC餐沟埋一齐嘅感觉,除咗个面包同埋太阳蛋之外,其他都真系唔系几好食,我宁愿叫返普通早餐,因为呢个餐跟埋杯嘢饮都要$48😅

2021-06-09 150 浏览
送马骝返学,考试期间好快就放学,去边度打发时间好呢🤔🤔食个早餐先❤ 好耐冇食华星呀😁经过见到华星梗系入去啦😋😋好快有位呀咁我就叫个老外早餐同埋一个华星早餐水准之作, 咁耐冇食都一样系咁好味呀 同以前一样冇变最锺意佢啲蛋够滑同软淋淋又够大分yummy 佢个通粉水准一样咁正啲汤差几乎饮晒咁济呀😅好好味😍仲有嗰啲面包软林林脆卜卜又厚切喎简直系最正嘅用嚟呢摆啲滑滑嘅鸡蛋上去一大啖咬落去好满足呀 老外早餐薯饼就细咗少少啦因为实在太好味唔够食呀😅我呢都系锺意食经典嘅话华星早餐下次等🐵放早带佢泥食啦#KatkatFoodies#katkatfoodie
同以前一样冇变最锺意佢啲蛋够滑同软淋淋又够大分yummy

早餐
华星早餐
  • 早餐
2021-03-08 539 浏览
今次已经系第n次嚟呢间冰室,平时都系嚟食早餐🥣但今日迟咗少少就叫咗茶餐。叉烧通粉汤底浓郁,通粉粒粒分明,唔会烂到一patpat or黐埋一旧,又唔会太硬。叉烧淋得嚟好入味,似系半肥瘦。份量大概三四块,你够好似手指尾咁大🥰炒蛋好滑,但今日偏油少少,蛋嘅周围见到油漆。多士好硊卜卜,咬落去又松化,而且微暖,又香牛油味😋饮品永远系佢嘅灵魂,几次嚟食试过,啡走,茶走,鸯走,全部都好浓味又好滑😋😋

• 早餐
2021-02-06 460 浏览
好耐无帮衬过,心血来潮,又见唔洗等位。坐低睇下有咩好食,因为成叠餐牌太多选择,好啦谂到落单,想叫炒意粉,话要两点後(唔系下午茶餐牌黎架),咁是旦叫两个面餐啦(一个$60多两条肠仔$47无肠仔) 落左单,比张单黎一睇,收我两个$60(我都唔食肠) 就侍应改啦,第二个侍应(女仔)先话我知$47个系早餐头先二叔又无讲,因为同一张餐牌,一边系全日都叫得,另一边就系早餐,个限定时间显示又唔清晰,成垒摆哂系度,真系要张张都睇哂d细字先见到,算,系我无细心睇清楚。野食到,个出前一丁牛面,咪粉分开试自己落,有好有唔好,不过汤系冻既,都唔够热整溶d咪粉食到,多士同炒旦又系冻哂,多士唔脆,奶茶做唔返以前茶香奶滑,又系唔够热。野食唔够热,好味指数已经扣左好多分,加上真系keep唔到水准,餐牌睇到我好乱😖
好耐无帮衬过,心血来潮,又见唔洗等位。
2020-11-25 646 浏览
之前成日见好多游客去食,次次经过都排长龙,心思思终於趁咧排少人去试下我叫左个黑椒鸡扒餐。黑椒汁分开上,另外比一碟。其他茶餐厅都系淋少少,我经常要求比多碗汁,华星哩方面就好大方啦黑椒汁够浓味之余仲有少少辣口,like it。鸡扒足料,有四旧,而且味道唔错。值得一赞既系杯奶茶好浓,好滑,口感好纯厚。必须试!!!!!朋友既餐(好似系校长全餐)该有既料都有,牛角包几大个其他配料都比一般餐厅多,睇落唔错。价钱亦唔贵,性价比好高推介之选

黑椒汁够浓味之余仲有少少辣口,like it。

鸡扒足料,有四旧,而且味道唔错。
值得一赞既系杯奶茶
好浓,好滑,口感好纯厚。必须试!!!!!

朋友既餐(好似系校长全餐)该有既料都有,牛角包几大个
其他配料都比一般餐厅多,睇落唔错。

价钱亦唔贵,性价比好高
推介之选
鸡扒煎蛋饭(少饭)
黑椒汁
热奶茶
鸡扒煎蛋饭(少饭)
黑椒汁
2020-08-20 732 浏览
一有大清早,谂唔到食咩好,见到呢间野就谂「华星喎!系明星开架喎!」,谂住试下啦!一入去,有个楼面就对住我黑口黑面,好似唔想做我生意咁!之後我系理佢,之後叫咗个火腿通食啦!野又唔系好食都算!食完之後就起身埋单走人,跟住我睇到佢系咁狂抹我坐个张枱!咁即系点呀?做得服务业,你唔锺意个客,你就可以黑口黑面架啦!我又无做过影响卫生既野!真系以为自己高人一等咁喎!咁对客,食完一次之後真系唔驶指意我会返转头!!
2020-08-20
$50 (早餐)
2020-05-11 768 浏览
见好耐无黎食,行过又唔洗排队,就系咁就入左黎啦,每次都食茶餐,今日都唔例如嗌番嗰先,叉烧意粉,火腿炒蛋,多士,冻柠茶☕️☕️☕️劲hea既茶餐,炒蛋好hea🥺尤其系茶餐嘅炒蛋,份量劲少,仲要啲蛋炒到劲碎,唔好食!又无蛋味!多士唔热!又唔脆!叉烧意粉🍝又系劲碎既叉烧!!猪扒炒蛋饭啲猪扒原本pat埋一边,所以一上抬感觉劲唔好,真系忍唔住帮手摆番埋一边🥺🥺🥺猪扒食落太多松肉粉,一啲猪味都无😌 影相真系可以呃到人!

影相真系可以呃到人!
2020-03-09 670 浏览
这间明星冰室位於旺角西洋菜南街 107号地下,A1出口步行4分钟就到。听朋友讲呢度常餐出名好食,平日都要排长龙,星期六日就特别多大陆人。可能系明星效应,餐厅其中一个老板就是E02成员,所以周围都放了明星的合照和签名。不过始终系传统茶记,你就要预咗要快点快食快走,所以亦都唔需要等好耐就有位。我点了火腿汤粉,鸡汤浓,煎双蛋够热辣辣,牛油多士大火,够厚加埋少少燶底。可以转叉烧和意粉,不过始终环境比较窄,食意粉的动作会比食通粉用匙羹较大。值得一赞冻柠茶是用冻铁杯装,夏天会有种清凉透心的感觉,很好。有机会一定会再去。

2020-03-07 743 浏览
只要你喺香港人,都冇一个人唔会唔识华星冰室! 抗疫嘅日子有好多医护人员走在最前线为香港人服务, 真系好感激华星冰室可以有呢个医护人员半价优惠嘅计划,全日任何嘅时间都有半价! 的确帮我哋可以打打气! 奶茶香滑奶味香浓系茶餐厅嘅必饮之选! 叉烧炒蛋味道都唔错,听说佢哋嘅叉烧系自己制造嘅!Yummy! 呢个鸡髀滑蛋饭再配咖哩汁嘅lunch,如果冇半价我都觉得好抵食, 更何况半价呢! 鸡髀够晒热,生炸鸡髀唔系度度都有得食, 再配上佢哋嘅咖哩汁,加上薯仔好入味,正! 全部员工都有戴上口罩,而且环境非常清洁,令你食得安心又放心!

奶茶香滑奶味香浓系茶餐厅嘅必饮之选!

2020-03-01 303 浏览
It was Sunday noon and this is our cafeteria for sometime now. This time was requested by a 4 years-old who voiced several time previous day to meet up this friend who liked to "hi-5" at the restaurant. Of course he was referring to one of the servers who always welcomed him and cheered with this type of greeting. Friendly staffs and detailed services scored point, especially toward small children and babies scored bonus. Cashier was nice, talkative, and professional as nowadays lots of method

This time was requested by a 4 years-old who voiced several time previous day to meet up this friend who liked to "hi-5" at the restaurant. Of course he was referring to one of the servers who always welcomed him and cheered with this type of greeting. Friendly staffs and detailed services scored point, especially toward small children and babies scored bonus. Cashier was nice, talkative, and professional as nowadays lots of method of payments she handled well and quick. Plus, current promo on takeout where we saw significant orders she needed to organize and coordinate. All handled cleanly without any spill over tables.

Sense of hygiene was quite high as we saw staffs and cooks measured temperature 2 times per day. All recorded and trackable with soap and anti-bacteria hang gel are reachable anywhere in the restaurant.

Food here as usual and able to keep quality throughout the years. We ordered withe breakfast or brunch with HK style milk tea. Their macronni we found quite unique, small, firm, and watered with home made chicken broth. Eggs are either sunshine or pan fried are yellowish and riched. White toast are thick one and skinless. Drinks are typical and no surprised. We only tried their lemon drinks or milk teas so couldn't comment rest of their special drinks. Portion is right.

We tried their rice at lunch previously and frankly not recommended. Presentation was poor, taste was general, and rest of it just alright. We could easily found something alternatively with same price but better quality.
2020-03-01
2020-01-28 2871 浏览
早前同啲团友仔落咗太子西洋菜南街嘅「将军面馆」食晏,见到斜对面有家「华星冰室」,点解无啦啦会提,因为同行嘅友人喺「狮子银行」度做,晌「华星冰室」食嘢有八折,咁抵就异口同声都话梗喺要帮衬啦。话时话,点解只有呢间「华星冰室」嘅英名名称叫「Chrisly Café」,而其他嘅「华星冰室」嘅就叫「Capital Café」呢?我哋好彩嚟得早,所以,一入去就有位,但转头就好快坐满晒。不过,嚟得茶记都快上快落,所以,就算得等位都唔需要等得好耐。而餐厅环境,就如茶记传统,够逼,左右两边卡位,喺4人位就紧紧坐到4个人,肥少少就坐到突晒出嚟;中间就坐到6个人,完全前前後後背贴背。然而,装修上就带有好多本土色彩。至於有啲咩食,晌餐枱面就贴晒出嚟,都喺惯常晌茶记见到嘅乜餐物餐、本土小食、丁面、三文治……等等。咁嚟得食晏嘅,就自不然提供埋午餐啦。常餐 $47友人就简简单单拣咗茶记极具代性之一嘅常餐,包括叉烧意粉、火腿煎蛋、牛油多士及餐饮。卖相就唔好点期望啦,但份量十足,尤其啲叉烧大大片,都俾到4、5件半肥瘦,而汤底普普通通啦,都只不过喺啲清鸡汤而已;友人话啲煎蛋仲有啲蛋浆,无煎得太老,而火腿又唔似大陆嚟嘅平价
常餐 $47

友人就简简单单拣咗茶记极具代性之一嘅常餐,包括叉烧意粉、火腿煎蛋、牛油多士及餐饮。卖相就唔好点期望啦,但份量十足,尤其啲叉烧大大片,都俾到4、5件半肥瘦,而汤底普普通通啦,都只不过喺啲清鸡汤而已;友人话啲煎蛋仲有啲蛋浆,无煎得太老,而火腿又唔似大陆嚟嘅平价货,所以,整体嚟讲,都收货喇。
常餐
鸡扒煎蛋饭配葱油汁 $52

另一位团友仔就拣午餐嘅鸡扒煎蛋饭,个样睇落几正,一大片煎蛋冚上面,淋上大量葱油汁,而鸡扒嘅份量亦唔少,唔喺话得一嚿半嚿咁欺场。味道方面,佢就话唔错,啲白饭好软熟,真正葱油捞白饭都好食;而啲鸡扒喺半煎炸,香口又唔乾身,比预期中好。
鸡扒煎蛋饭配葱油汁
老外套餐 $48

小弟贪过瘾,拣个老外套餐,即喺平常晌啲咖啡餐室所见嘅全日早餐,有烟肉、炒蛋、粟米、茄汁豆、多士、薯饼(可拣鱼柳),配埋啡茶都只喺$48。虽然,卖相就唔及出面一啲卖成嚿水嘅全日早餐咁有睇头,但以咁嘅价钱,都抵食啦,烟肉唔喺得啲肥膏嘅平嘢,煎得又脆又香,炒蛋够晒滑溜,多士更喺厚多版,够诚意
。不过,啲茄汁豆有热过,点鲜啲粟米粒就无呢?搵啲牛油炒炒会好唔一样,但依家就无乜味,又喺凉嘅
老外套餐
热奶茶

嚟茶记拣热奶茶都喺走唔甩,茶底都OK嘅,饮落茶味几醇香,不过,就算见佢个杯身,当佢喺用黑白奶,口感却唔叫得好滑。
热奶茶
虽然人多,但侍应又无乜点赶我哋走,招呼就无乜,不过,啲侍应又算几有礼貌,晌呢嚟讲,$40、$50食餐晏,都合理啦,再者,我哋又有8折,折後真喺好划算。
2019-11-05 465 浏览
久违了的华星早餐去到不同的国家,对於早餐还是有种期待。一日的开始还是会想肚子是饱饱的。要问香港最热门的早餐一定是典型茶餐厅的常餐:通粉、炒蛋、奶茶、多士。华星的味道是叫人偶尔就会想起,不像某间有名佐敦餐厅,这里会少了一份急速。还是一份常餐最好接近一年才再度光临,惊见有老外套餐,即是all day breakfast。华星对於外国人的如意算盘打得甚好,但是叫一份常餐最好。友人还一杯好立克多士炒蛋火腿的温度刚刚好。对於面包甚有要求的笔者,明白把一块面包烘得刚刚好,而没有太燶太过软糯。要明白好的多士,如果过了十分钟就松软而失去烘多士的意义。华星在多士的处理上恰到好处,多士配合炒蛋的蛋汁,反而是火腿通粉是令人失望,鸡汤明显渗入味精,吃完之後整个口腔是口乾,通粉亦为过熟的处理,失去了口感。
久违了的华星早餐

还是一份常餐最好

要明白好的多士,如果过了十分钟就松软

炒蛋多士
2019-10-19
炒蛋多士
  • 常餐
2019-10-20 305 浏览
早几日放假去咗华星食下午茶,因为好又人都推介常餐,就姑且叫黎试下。首先讲个通粉,个汤超重味精味,啲通粉食落好粉,口感有啲怪,唔知系边度返嘅货🤢个几块火腿就正常嘅,不过不失啦。跟住就黎到我最期待嘅炒蛋,因为华星最出名就系炒蛋。点知,我竟然食到蛋壳,仲要都几大块下,真系好无奈。蛋系滑嘅,但味道有啲淡,似系加咗水去整👎🏻块薄多士都系中上水准,个皮系够脆☺️总括黎讲,街边茶餐厅水准比佢还好,仲要平啲😞

块薄多士都系中上水准,个皮系够脆☺️

总括黎讲,街边茶餐厅水准比佢还好,仲要平啲😞
1K
2019-10-07 443 浏览
香港有咁多间冰室冰厅, 多数都唔记得边间打边间! 今次到旺角的华星冰室,之前向九龙湾都食过, 餐厅选择嘅种类唔系好多, 来来去去都系常餐或者碟头饭, 今次试下西式的老外套餐$48( 烟肉+炒蛋+粟米+茄汁豆+多士+薯饼+茶走), 然後又点少得常餐$47(叉烧通粉+ 火腿炒蛋+ 牛油多士+ 冻啡少甜$3)。老外套餐~其实同all day breakfast 差唔多,有烟肉+炒蛋+粟米+茄汁豆+多士+薯饼, 烟肉系几好食,因为唔太肥腻, 淋淋哋唔会太硬身, 仲有牛油多士烘得够香。常餐~叉烧通粉+ 火腿炒蛋+ 牛油多士, 叉烧大约有五块, 汤底唔够燶, 其他嗰方面普通。冻咖啡~ 味道没有特别, 咖啡味不算浓郁。茶走~ 茶味带苦涩,不太好饮。

冻咖啡~ 味道没有特别, 咖啡味不算浓郁。

茶走~ 茶味带苦涩,不太好饮。

茶走

冻啡少甜