餐厅: 華星冰室 (太和中心)
资讯:

隨意揀一間食有時都會有驚喜,例如今日揀咗呢一間茶餐廳,入面竟然有新豬肉(即素食肉),於是就試吓啦,雪菜新肉絲米配熱檸茶,試咗一條新肉絲,感覺似乎呢類素肉唔係太適合放湯,如果係煎炒可能會好啲,不過咬落去都真係幾似真肉嘅。另一個餐叫咗乾炒叉燒意粉配熱阿華田,味道麻麻哋,太鹹太多豉油,完全冇乾炒應有嘅香味。

$51.5
2022-12-08 303 浏览
一見到冰室就諗起菠蘿油、紅豆冰、絲襪奶茶啊之類呢個配搭都係第一次見。菠蘿包+炒蛋多士真係第一次試😂感覺幾特別嘅🤭但會唔會太罪惡啊😆味道唔錯,脆脆嘅菠蘿皮加嫩滑嘅炒蛋,都幾特別嘅配搭😆再配埋杯香滑嘅奶茶🥰正👍🏻
波蛋多士

2022-06-25 416 浏览
第一次食炸髀會係咁既樣41$ 成塊雞皮無晒 ,唔知去左邊。知道生炸雞髀係要改肉,但都唔會改到咁,中間一大孔,好似俾人偷左D肉。肉又無晒,又無味道,非常失望。絕不再幫襯!
第一次食炸髀會係咁既樣41$
成塊雞皮無晒 ,唔知去左邊。
知道生炸雞髀係要改肉,
但都唔會改到咁,
中間一大孔,好似俾人偷左D肉。

肉又無晒,又無味道,
非常失望。

絕不再幫襯!
外卖自取
2022-03-04 326 浏览
老人家對價錢問題詢問,態度極差,又唔解釋就大大聲咁話電腦出單係咁既…......另外,以前都冇咁差,近排已經係第三次外賣自取俾錯野….每次都係要薯餅俾多士,之後打去問就話電話聽唔清楚,唔該聽唔清楚就問啦,又唔覆單,每次都叫我拎去換返,一來一回,我不如堂食,又唔檢討自己啲職員經常俾錯order…………有次等外賣見到有位男職員對個客人態度好差,佢自己冇對客人手人既外賣飛就俾一份唔係客人既外賣佢,仲要聲大大

2022-03-04
外卖自取
用餐时段
早餐
2022-01-01 297 浏览
叫咗個下午茶餐咖央西多餐,一切開,發現無咖央。同佢講話係咪比錯咗?開頭個姨姨都好好心咁幫我拎入廚房問,點知個廚房話呢個係咖央西多。咁我就上網Google一下華星冰室嘅咖央西多,發現其他華星冰室嘅咖央西多都有一層綠色嘅咖央。於是我就拎住張相同佢講你哋華星冰室嘅咖央西多係咁樣個喎。之後個Auntie好好心咁再幫我去廚房問,點知廚房入面傳來一句說話:咖央西多係浸味嚟咋嘛。於是我就要求廚房出嚟對質,點知換來類似個大粒啲嘅,收銀叔叔話你再嗌其他嘢食,之後嚟唔切影相就收走咗個咖央既咖央西多。但係之後都冇再嗌嘢食,所以張單就咁計咗我個餐飲係單嗌。呢間大埔華星冰室,相關人等態度惡劣,雖然其他嘢食OK,但服務態度極其惡劣,又唔勇於承認冇搽咖央,唔會再去食。完!
叫咗個下午茶餐咖央西多餐,一切開,發現無咖央。
同佢講話係咪比錯咗?
於是我就拎住張相同佢講你哋華星冰室嘅咖央西多係咁樣個喎。
但係之後都冇再嗌嘢食,所以張單就咁計咗我個餐飲係單嗌。
咖央西多

完!
2021-11-29 192 浏览
The spaghetti is not bad but not perfect. The 叉燒 is not as soft as i expect.While it was not tasty.Yet, the cold lemon tea is OK.I do not think that nu order is a good ordering.I think u guys can choose another. The environment is not that good.Its dirty and there are some little trash in the side of the sofa.The servant attitude is not bad but I think the style of this restaurant is too fast and make myself feel anxious that is that I need to choose an order within 5 sec.But overall, it is a OK
While it was not tasty.
But overall, it is a OK restaurant.
(= ̄ω ̄=)
叉燒意粉
等候时间
2 分钟 (堂食)
叉燒意粉
2021-04-24 554 浏览
華星一向用心做奶茶同炒蛋,今日三點三食咗個常餐,保持一貫水準。叉燒湯意粉湯底味濃,意粉煙靭,加埋多士炒蛋同濃滑奶茶👍🏻佢哋仲加咗幾個素友選擇,塊素豬扒炸得非常脆口,值得一讚。
女朋友住在大埔但喜歡吃這家餐廳的早餐,今日早上有行與他來到這裏品嘗他所欣賞的茶餐廳早餐!食物果然與眾不同,我點了個炒蛋炒蛋質感十分滑估計入面有加了鮮牛奶, 培根雖然煎得不透徹,但不因為這樣而令到培根的質感有所改變,反而不太焦吃起上來質感也不錯,同時雞扒要煎得十分香配上燒汁吃起來外脆內軟! 反而家啡另外有少許失望,原本女友所說咖啡奶茶在這家餐廳是很不錯的選擇,但一看下去感覺並沒有很好喝的感覺,早餐已有驚喜,但咖啡也應該是早餐的靈魂,因而被我打了一些折扣!

2020-11-15
用餐时段
早餐
2020-08-31 419 浏览
色香味美的鮮茄牛肉雞蛋燴意粉,但係油就多咗啲,奶茶一般我覺得自己沖的仲唔錯。可能經開飯網落單特價所以份量偏細,我情願冇折扣好過。整體而言尚算滿意,一定會再次幫襯,等我下次叫通粉餐食。😋
鮮茄牛肉雞蛋燴意粉
2020-08-31
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
鮮茄牛肉雞蛋燴意粉
2020-06-15 400 浏览
一直都有光顧該店,一直都想寫個食評。悠閒星期天大約十二時半再來用餐,店裡員工依然親切有禮,不用多想就照舊來個常餐: 茶走少甜、叉燒意粉、火腿炒蛋多士。不一會,奶茶、叉燒意大利粉奉上。先嘗一口我的至愛-茶走。茶味濃又夠滑!  今天要品嘗一杯高質素既奶茶並不容易,呢度杯茶就給我大滿足!再來多士配火腿炒蛋,切塊火腿加炒蛋連多士一起品嚐乃指定動作。炒蛋滑、多士外脆內軟!再來多口濃滑奶茶,然後就係叉燒意粉啦。叉燒美味、量多(附圖叉燒放底)。意粉很有咬口。今次再來,發現此店數年來食物水準依然保特,菜式(看似)簡單,但心機絶不簡單。別以為又是常餐數款作招徠,我見對面食客叫來叉燒滑蛋飯甚吸引,而且還有其他新菜式,下次來必試。我應該係當日中午第二位客人,坐下不久,其他街坊一家大細都陸續來齊齊到食好嘢。
一直都有光顧該店,一直都想寫個食評。

常餐
题外话/补充资料: 枱與枱之間設有膠版分隔已是常態,大家食得安心啦。
2020-06-14
常餐
2019-12-26 550 浏览
屋企人話有張積分卡,好易儲夠分玩嘢食或者禮物,我都幫襯多咗,食多兩三餐換禮物又真係幾抵嘅!豬扒炒意,包飲品$50,唔係貴唔係平,豬扒有時會腍得滯,今日就肥肉多得滯。炒意有鑊氣,今次味道幾好吵得幾香。鍾意呢度意粉質地,夠彈牙,無論係湯意粉或者炒意粉都好適合。炒意係12點後先至有,如果早左黎就要等到12點。熱奶茶熱鴛鴦,熱奶茶熱鴛鴦都好飲。奶茶係用黑白牛奶同好濃茶膽,每次水準穩定,夠香濃又滑。近黎熱鴛鴦水準都穩定,咖啡奶茶比例剛剛好,鍾意飲熱鴛鴦嘅應該都唔會失望。

豬扒炒意粉

熱鴛鴦
熱奶茶

豬扒炒意粉
熱鴛鴦
熱奶茶
2019-11-01 419 浏览
假日的下午兩三點先岩岩訓醒想搵d全日餐食下但又唔想食西餐就諗起華星冰室啦!是關佢地除咗有冰室嘅常餐之外,仲有一個叫鬼佬早餐但我今日就揀左散叫一個麵!因為我想食佢個「重口味」。呢個要散叫先有,而且要加8蚊,雖然有啲貴,但成日食沙嗲牛都悶嫁嘛!而且呢個麵湯幾好味嫁,有少少似蕃茄湯又好似加左其他野? 呢個麵我叫左鮮牛肉同牛餐肉做送,d送多到呢其實個湯我覺得以前「重口味」d,反而依家唔夠膿。另外,因為散叫無炒蛋配,我又另外叫多左份黑松露多士好貴啊!52蚊呀! 但佢d炒蛋又幾好食嘅。算啦!飲品當然係凍奶茶🤩佢d奶茶真心無得頂!
假日的下午兩三點先岩岩訓醒
想搵d全日餐食下但又唔想食西餐
就諗起華星冰室啦!
是關佢地除咗有冰室嘅常餐之外,仲有一個叫鬼佬早餐

但我今日就揀左散叫一個麵!

呢個麵我叫左鮮牛肉同牛餐肉做送,d送多到呢
其實個湯我覺得以前「重口味」d,反而依家唔夠膿。

另外,因為散叫無炒蛋配,我又另外叫多左份黑松露多士

好貴啊!52蚊呀! 但佢d炒蛋又幾好食嘅。算啦!
飲品當然係凍奶茶🤩佢d奶茶真心無得頂!
2019-08-21 407 浏览
我係食翠和里分店!不過可能太新未有鋪頭資料 我同男友都鐘意呢邊食飯 貪佢泊車夠晒方便😂😂😂😂今日同男友一齊放假 難得食到早餐早餐選擇都多。我同男友都揀左最普通既早餐轉炒蛋配咖啡野食送得好快 我係好鐘意食炒蛋的呢到炒蛋真係好滑 份量又夠多 好滿足火腿通粉係兒時回憶 呢到係雞湯做base我自加pepper調味 非常好👍多士都有驚喜 我放到最先食 竟然都仲係好脆牛油用料都係好 咸香味濃 咖啡正常港式口味 小妹腸胃好敏感 無肚痛 應該都乾淨😂早餐$38 值回票價👍
我係食翠和里分店!不過可能太新未有鋪頭資料

我同男友都鐘意呢邊食飯 貪佢泊車夠晒方便😂😂😂😂
今日同男友一齊放假 難得食到早餐

早餐選擇都多。我同男友都揀左最普通既早餐轉炒蛋配咖啡

野食送得好快 我係好鐘意食炒蛋的
牛油用料都係好 咸香味濃
咖啡正常港式口味 小妹腸胃好敏感 無肚痛 應該都乾淨😂
早餐$38 值回票價👍

2019-06-25 395 浏览
華星冰室一向都是地道茶餐廳代表,分店愈開愈多,每間的水準又會有不同,以今之大埔分店為例環境:人不多,等候時間接近零,室內裝修與一向的華星差不多食物:炒蛋略為老了一點,只可以說不同時間不同地點,味道的確有所不同,本人認為繁忙時間奶茶質素更高,可能茶不會放太耐令茶變老,奶茶叫保持水準,其他沒太大出入,不錯

環境:
人不多,等候時間接近零,室內裝修與一向的華星差不多

食物:
屋企夜晚有party,由起床開始忙準備,晏晝嗰餐唯有叫外賣(網上外賣平台), 好想食出前一丁,所以叫左個餐蛋麵,屋企人就叫咗個煎蛋豬扒會意粉。1點order,~1:35期待左好耐嘅午餐終於送到,預算之內既,因為都幾遠下。點知一打開,我個餐蛋麵變咗意粉,即刻睇返張單,餐廳張單就寫單拼意粉(午餐肉 煎蛋),明白佢哋忙嘅時候未必樣樣都要咁準,只要最後銀碼OK就得,但係我叫嘅係出前一丁,佢俾咗意粉我。重點係我都唔食意粉嘅☹️☹️,都唔緊要啦,照食佢啲餸,食咗一舊豬扒,又”un”又”鞋”,好唔開心,未試過咁。雖然唔鍾意食意粉,不過試咗少少佢嘅蕃茄會意粉,味道係唔錯嘅,個汁教得幾好,鍾意食意粉嘅人呢個粉都幾好食,但揀餸就建議唔好揀豬扒。

外卖送餐