2020-04-13 1055 浏览
2020年,所有香港人都經歷左一個永世難忘嘅復活節假期,連續四日嘅紅色假期竟然唔去旅行亦都因為疫情關係要留響屋企乖乖地。今日好想去搵間Cafe坐下,咁啱要去上環買少少嘢,就諗起呢度用既咖啡☕️每一杯都係獨一無二,最好惜係佢嘅甜點又唔係我杯茶,所以決定先去另一間鋪頭買外賣甜品再黎呢間咖啡店度坐下hea 下打下卡。諗返轉頭其實應該係唔係紅色假期呢個時勢都冇乜分別,都係會勁多人!結果被安排坐喺鋪頭出面冷行其中一張舊櫈度,其實同我買杯外賣求其搵條樓梯級坐冇咩特別🤪本身我係勁衰諗住響度食埋我啲外賣甜點㗎,因為飲咖啡襯埋啲甜點係perfect match,可惜周圍太多人好似有啲唔好意思,終於響一個唔太舒服嘅環境底下飲咗杯flat white! 雖然佢個feel都幾好嘅(懷舊復古feel),flat white不論味道同拉花都做得唔錯,可惜真係太多人,唯有下次少啲人先再黎過囉!
買杯外賣求其搵條樓梯級坐冇咩特別🤪

2020-04-03 665 浏览
同朋友一齊係上環探索同影相,行攰左,就亂打亂撞入左呢間cafe。Cafe位於斜路嘅中間,可以俾你係路途中段停低飲杯咖啡,休息一下,名副其實係半路咖啡。☕️我叫左杯Latte,咖啡同奶嘅比例岩岩好,咖啡豆非常香,拉花都好靚。紙杯設計非常特別,用左懷舊萬壽無疆花紋,同Cafe嘅環境非常match,充滿住老香港嘅感覺,好似時光倒流到80年代咁。咖啡店的正對面是一間細細嘅古董玩具店,鐵皮攤檔入面擺唒一D舊玩具,相映成趣。係呢到可以休閒咁同朋友談天說地; 或者望住窗外面放空; 或者拎本書係到睇。半路咖啡提供左一個可以係繁忙嘅鬧市入面放慢腳步嘅角落。最近知道佢地係深水埗都開左分店,有機會都想去打下卡,Relax下。

2020-03-22 647 浏览
今日同朋友去行啲懷舊古董店嘅時候,咁啱經過呢間Cafe,見環境幾舒服,裝修好有特色 ,而且感覺好文清,就即刻入咗去食😍牆上面貼滿好多充滿香港特色建築物嘅相同插畫,而且仲寫咗一啲簡介有關呢啲嘅建築物同香港嘅歷史。感覺又懷舊又有特色!到重點啦!當然係食物啦😉😋食物賣相非常吸引,而且味道相當唔錯,值得再試!價錢小貴,但份量都正常。呢個係Longan Honey Latte☕️係店員推介既!味道相對較甜,但無焦糖咖啡咁甜!咖啡杯係非常有特色嘅懷舊圖案!咖啡面係好靚嘅拉花圖案,旁邊撒左少少好似花瓣嘅用嚟增加口感!純粹外表已經好加分!用嚟打卡一流!👍🏼✨之後就到Avocado,smoked salmon,onsen egg on sourdough!呢個值得試!佢用嘅牛油果係好新鮮,啱啱好熟,咬落去口感非常好!將三種配料連埋包一次過放入口,口感非常豐富!不得不提,好鍾意呢款包!佢唔似一般法包咁硬,咬落去好煙韌!個人係非常鍾意❤️大家得閒經過都可以去試下!🤗
2020-03-21
2020-03-12 675 浏览
呢間行復古風既咖啡店隱藏係古董街☕西式咖啡遇上懷舊中式咖啡杯 感覺好創新❣️店內位子吾算多 有小圓枱 長吧枱 室外會坐得較為舒適👌🏻可以係呢度靜靜地飲杯咖啡 好寫意💕
呢間行復古風既咖啡店隱藏係古董街☕
西式咖啡遇上懷舊中式咖啡杯 感覺好創新❣️
店內位子吾算多 有小圓枱 長吧枱 室外會坐得較為舒適👌🏻
可以係呢度靜靜地飲杯咖啡 好寫意💕

2020-02-29 978 浏览
半路咖啡店喺上環一條古董街入邊,門口唔太起眼。呢度嘅感覺好復古,入面環境雖然唔大,但係成幅牆寫滿適合同旅客比半路咖啡店老闆嘅一言一句同埋支持嘅說話☕️🥰睇得出呢度嘅老闆誠意,亦都好樂意同食客交流咖啡嘅心得! 今次試咗佢嘅flat white, 咖啡豆好香。靜靜地感受着呢度嘅氣氛,咁就過咗一個愉快嘅下午❤️
Flat  White
2019-10-04
Flat  White
  • Flat  white
2020-02-22 827 浏览
平日來挑戰人氣高企的半路咖啡,在短短五分鐘路程間已有兩家分店,疏導人流 店方特意選用中式瓷製碗碟杯具,包括我們打從小時候已經十分熟悉的萬壽無疆系列 咖啡與中式餐具的配搭展現中西合壁的特色,就連外賣杯都印上懷舊圖紋 不單令店家一炮而紅,成為必訪打卡點,更勾起了港人的集體回憶,盡是懷舊風情 尋求不一樣的風味,比起常見的抹茶、玫瑰、黑糖,Longan Honey Latte顯得格外吸引 奶咖苦香輕滲,本地產龍眼蜜融入其中,沒大大增加甜度,只添上一絲柔和自然的蜜味 表面輕輕灑上桂花點綴,配上店家選用的杯碟,在賣相及調味上均流露著中式風情 起床後尚未就餐,點一份同樣加入了蜜糖的Banana Apple Toast with Local Honey 顧名思義,即是將蘋果及香蕉果肉切片,於略帶煙韌的多士上堆疊成小丘 最後澆上蜜糖及灑點肉桂作調味,配搭及製作方法簡單,就是圖其清新又飽肚

2020-01-11 1227 浏览
呢間咖啡店隱藏係古董街內,店舖四周都係賣古玩,加上門口都係vintage style,所以真係一點都不起眼,原來自己行過左都唔知店內裝修係走懷舊風,只得一條窄窄既通度穿梭整間店舖,空間感雖少,但卑我有種好寫意既感覺咖啡一直都係西方既文化,店舖用上中國傳統既瓷杯作器皿,個種強烈既對比真係相當引人注目,成杯咖啡直情係藝術品,好有美感Flat White拉花拉得相當不錯,飲到底都仲見到,睇得出個奶係打得幾好,但好可惜我完全飲唔到咖啡既香味,真係好淡,咖啡豆有烘焙過嗎?明明看似一杯好正既咖啡,點解可以無咖啡味,失望到一個點$40一杯Flat white絕對係買佢個環境同支持佢既中西文化結合概念,杯藝術品根本稱不上做咖啡,加上我閒日去先無人,為打卡既可以到此一遊,為飲咖啡既真係另覓地方好了...

Flat White

2019-12-27 894 浏览
傳統復古咖啡杯,隨便影都已經好靚 😍 同條摩羅街好襯。呢排成日去咖啡店除咗因為可以幫我relax 吓,仲可以帶埋🐩一齊去,多咗同唔同嘅人socialCappuccino 📍$40奶泡打得好幼細,飲完個拉花都仲keep 到Flat white 📍$40由於用嘅牛奶份量比latte 少,可以品嚐到更濃嘅咖啡香Prawn pasta with Homemade Tomato Sauce 📍$108啲鮮蝦幾彈牙,仲有成4隻,真係有啲驚喜。番茄汁嘅意粉十都唔錯,酸酸地幾好食Scramble egg, parma ham on sourdough 📍$88炒蛋算炒得幾滑,不過個包就偏硬啦... 如果可以整得軟化啲就好啦

Cappuccino 📍$40
奶泡打得好幼細,飲完個拉花都仲keep 到

Flat white 📍$40
由於用嘅牛奶份量比latte 少,可以品嚐到更濃嘅咖啡香

Flat white
Prawn pasta with homemade tomato sauce
Flat white
  • Flat  white
2019-11-26 972 浏览
半路咖啡係我其中一間幾中意去的coffee shop☕️外賣杯用上萬壽無疆傳統設計,玩味感十足👌🏻呢杯Longan Honey Latte $50,奶味較重,加上龍眼蜜嘅味,口感幾match~唔中意飲太苦又想飲flavoured latte的啡迷可試試☕️(P.S. 即使係外賣,佢入面都有拉花咖,拉花都幾細緻)
半路咖啡係我其中一間幾中意去的coffee shop☕️
外賣杯用上萬壽無疆傳統設計,
玩味感十足👌🏻
呢杯Longan Honey Latte $50,
奶味較重,加上龍眼蜜嘅味,
口感幾match~
(P.S. 即使係外賣,佢入面都有拉花咖,拉花都幾細緻)
外卖自取
2019-09-26 1533 浏览
去哩間cafe店主要系想打卡,環境挺好的,並且好有特色!哩間店噶咖啡杯系用中西傳統噶杯,顏色很漂亮,很有特色,距滴咖啡香濃絲滑,拉花拉得好好體,除了咖啡之外,裏面仲有滴小吃,有沙律,雪糕果滴,好適合吃下午茶呢!
😋 No.308 香港 | halfway coffee🔹地址: 上環東街12號地舖🔹被太多人推荐的咖啡店啦,其实有两家店,两家店距离3分钟左右步行🔹在半山上的只有咖啡,店面比较小,另一家对面是古玩店,店面较大,有餐食🔹环境有一点复古的感觉,咖啡杯复古中式瓷杯,装潢中西合并,一进来很容易就马上让自己心静起来🔸咖啡口味比较一般,玫瑰咖啡玫瑰味到时蛮重的,但也不至于惊艳,正常水平发挥🔹人均50-150,口味7/10,服务8/10,环境9/10
😋 No.308 香港 | halfway coffee
🔹地址: 上環東街12號地舖
2019-09-12 672 浏览
咖啡店在一條不起眼的小路上,成條街都係賣懷舊野,有古董花瓶同擺設.咖啡店空間不大.可以容納10人左右, 環境好清淨.桌上放有不同款式的咖啡杯,本身以為可以挑選用來當咖啡杯點了一杯latte, 最後是用紙杯上半路咖啡的咖啡偏淡, 接近沒有咖啡味坐的位置可以睇到沖既過程,真係用10% expresso同加90%牛奶如果喜歡咖啡味重的朋友就不推介這間吧.
桌上放有不同款式的咖啡杯,本身以為可以挑選用來當咖啡杯
點了一杯latte, 最後是用紙杯上
半路咖啡的咖啡偏淡, 接近沒有咖啡味
如果喜歡咖啡味重的朋友就不推介這間吧.
LATTE
LATTE
2019-09-05
2019-08-22 723 浏览
隱匿於古董街的雜貨鋪中,兩側擺放著古玩的小攤為其增添一種年代感。店內的裝潢既彌漫著舊香港的情懷,也不失一些西式風格的點綴。但不只裝修,Halfway的咖啡更值得推薦,衝繩黑糖拿鐵、龍眼蜜拿鐵都很不錯,尤其是澳白,一入口像是帶有牛奶般順滑香醇的濃縮咖啡,牛奶的絲滑香甜混合著咖啡的甘醇濃郁,口感分明而又不失獨特。
2019-07-11 1080 浏览
呢間cafe將咖啡倒入中式傳統嘅杯將西式同中式fusion埋一齊,好有特色。好鐘意佢啲杯,好靚,連外賣杯都係傳統中式,七彩顏色好靚。Cafe好啱坐低食,慢慢傾計,坐成個下晝。因為我地去嘅時候出面無位,我地坐係入面先,到出面有位先坐返出面。叫咗flat white,佢咖啡好香濃,入口好滑。Salad份量好大,牛油果好淋好細滑,蟹肉再多啲就好。Chocolate brownie好食但係份量好少。

2019-04-20 1841 浏览
我哋試呢間餐廳其實真係純粹想打卡,因為佢環境真係設計得好靚,而且最特別嘅係佢哋會用萬壽無疆嘅design去做咖啡杯,真心幾有特色😍😍Rose Latte ( Hot:$50 Cold :$55)自問自己唔係一個Coffeeholics,所以本身其實只係純粹跟朋友去享受一下悠閒嘅下午茶,點知竟然有驚喜💕靚嘅拉花已經不在話下,而且咖啡亦都好濃郁,奶味亦相當畫龍點睛,杯嘅design亦為咖啡加分,令呢杯作品更添精彩。不過,店舖有少少偏僻,我同我啲friends搵左呢間鋪頭都幾耐,不過可以享受一個咁美好既Afternoon Tea ☕️ 都幾值得😋

• Rose  Latte