2020-11-12 97 浏览
广东烧味,最矜贵是烧鹅,源自台山,传说是来自南宋亡国皇宫厨师。另一源头是香港的深井,炭烧烧鹅名扬中外,结合了台山的烧味技艺,和潮州人的煮鹅心得。烧鹅是香港具代表性的「伴手」礼物。 我爱食鹅。香港早已有烧鹅茶餐厅,但市井味浓,不就脚,局限它的发展。烧鹅专门店在香港大有可为。 古时九龙是以狮子山为地标象徵,香港岛则以鹅头山为象徵。鹅头山即是铜锣湾的利园山,因香港商人利希慎购入而易名。你去利园山道,发觉山已夷为平地,鹅颈桥下,溪涧亦填平。鹅身变成湾仔行车主干线,位於鹅脚的湾仔街市变化较小。 鹅店以中环和深井为两大中心,并已名扬海外,成为腾飞天鹅。港岛鹅区反而少有鹅踪。 近年惊见数间鹅店现身在鹅颈桥下。位置就脚,价格平民化,呼应百年鹅形风水传说。鹅形地旺市集,故铜锣湾成为商业中心。 此店在「鹅颈」之下,两店遥对如两翼。右翼的较着名,较为茶餐厅化。此店离「鹅咀」崇光百货公司较远,风格走向偏向是传统烧味店,名为餐室,实际是旧式烧味店竞争力较逊。欣赏它是会定时派饭做慈善。 香港烧鹅是千店千味,各有调味配方,各人各有喜爱。我认为关键是烧烤後能够及时上台。 此店店名有千锤百链,乐在其之意,有超越中环一乐

你去利园山道,发觉山已夷为平地,鹅颈桥下,溪涧亦填平。
鹅身变成湾仔行车主干线,位於鹅脚的湾仔街市变化较小。

欣赏它是会定时派饭做慈善。

此店店名有千锤百链,乐在其之意,有超越中环一乐烧鹅店的烹煮诚意。
用意隐藏,宜高度标榜烧鹅为招牌食物。餐牌很多元,有四川口水鷄和广东手撕鷄等。原是招客好桥,郤未突出乐脆烧鹅主题。

食乐脆烧鹅,宜以此套餐为先。食具似青花瓷为饰,添传统中国饭店味道。
这是鹅义双拼饭,义烧水准一般,有十件之多。乐脆鹅脆软甘味腴,令我馋涎欲滴。入口爆脂汁盈,鹅味迂回荡漾,历久不散,酣畅淋漓,齿颊留香。

更滋味是开胃小碟,此店有人手制千味酱,价比xo酱,酸中有甜,可外卖一樽88元,半数钱供派饭给弱势社群。

烧鹅专门店宜有自制甜酸酱。传统烧味店手制梅子酱,目的在解油腻开胃纳。现代的甜酸酱宜有千味,带来多元口感。
此店的心思去了腌手拍青瓜和黑木耳。
此套餐包一小碟千味青瓜,夹带烧鹅伴吃,顿感味道无穷。
各店烧鹅调味均不会重手,澳门黑椒烧鹅亦不例外。近年的烧鹅不会肥胖,长肉不增肥膏,要入口爆滋,汁溅味蕾,赖酱汁护航。

千味酱偏辛辣,宜减椒加酸梅,成为伴鹅食青瓜均宜的良酱,一如北京人食烤鸭,不建议直接啃着吃, 因为鸭皮脂肥,会油花四溅。他们一口皮肉,一口蔬,一口酱。

北方人食烤鸭,伴食白色的荷叶饼。广东人食,首选濑粉。香港人识食,下午茶时段才食鹅,只吃数件,伴以濑粉汤解油腻。南北人文化差异,云泥之别。

此店的烧鹅濑粉,卖40元,包饮品,比附近几档便宜。

对面店的烧鹅,是烟燻的,鹅肉嫣红,属新派风格,似吃西餐。对比之下,此店的色泽红艳,肉质细嫩,味道醇厚,肥而不腻。湾仔街市近三角街亦有新开烧鹅店,花巧为饰,更显此店较平实。

2020-10-14 217 浏览
Lunch sets (连冻饮)*用左MTR app $50 coupon—以下为个人主观意见—-乳猪油鸡饭套餐 (原价$91)整体觉得乳猪同鸡嘅份量系几足嘅, 但系乳猪皮比较淋冇做到脆身嘅效果, 油鸡亦都有小小老。-千味手撕鸡饭套餐 (原价$87)手撕鸡有惊喜!!佢自己独家嘅手撕鸡酱系几好食嘅,佢系比出面正常嘅手撕鸡多咗一种泰式嘅味道令到个手撕鸡一啲酸酸甜甜嘅感觉 令到个感觉更加多咗层次配饭食更加一流。整体成个套餐佢配嘅凉拌青瓜都ok不过我认为有点过酸, 汤亦都唔错, 不过如果冇coupon去食嘅话就有点太贵喇虽然系铜锣湾地段。CP值 7/10 (有coupon)卖相 6.5/10味道 6.5/10
Lunch sets (连冻饮)
*用左MTR app $50 coupon
—以下为个人主观意见—

-乳猪油鸡饭套餐 (原价$91)
-千味手撕鸡饭套餐 (原价$87)

CP值 7/10 (有coupon)
卖相 6.5/10
味道 6.5/10
外卖自取
2020-10-09 121 浏览
作为一个广东人,久唔久总要食一次烧味。围绕着我工作嘅地方有不下六至七间烧味店,当中最出名有千乐、强记、甘牌及棋哥,都系标榜自己烧鹅出名。不过我今日要讲嘅唔系烧鹅,而系烧味店入边比较豪华嘅选择——乳猪饭。呢度嘅乳猪饭叫做无双乳猪饭,一只乳猪喺度买大约要$800 ,而午餐乳猪饭加嘢饮盛惠61蚊。呢度嘅乳猪皮脆肉滑又足料,而且唔会太咸,亦都唔会有太多骨。师傅总会切走皮同肉之间嘅脂肪,所以食起上嚟都唔会觉得太肥。另外值得一提嘅系佢嘅奶茶都做得非常出色,奶香茶香都够。而且呢间亦系一间良心小店,每逢星期六都会派饭盒俾长者。大家有行开过嚟就支持一下啦。
另外值得一提嘅系佢嘅奶茶都做得非常出色,奶香茶香都够。
无双乳猪饭
2020-10-08
3 分钟 (外卖自取)
无双乳猪饭
2020-08-08 430 浏览
今日中午出铜锣湾工作,快快手做完之後又去千乐食烧鹅😂😂😂😂😂😂😂😂香港人食烧味呢样野真系一排无食,个心会罗罗乱所以结论系 烧味系一定有得做!!今次又食叉鹅饭,叉烧食半肥瘦用中国猪烧既真系好食过用什麽黑毛猪烧既!啖啖油香、微焦味,正!呢度烧鹅系必食,d鹅油香到,配饭真系食唔停口!块鹅皮又脆,点埋梅子酱👍👍👍👍👍👍食完真系大满足!一间咁正既烧味铺中午都坐唔满,何况其他食肆只能讲句香港人加油!
香港人食烧味呢样野真系一排无食,个心会罗罗乱
所以结论系 烧味系一定有得做!!

今次又食叉鹅饭,叉烧食半肥瘦
用中国猪烧既真系好食过用什麽黑毛猪烧既!
啖啖油香、微焦味,正!
食完真系大满足!

一间咁正既烧味铺中午都坐唔满,何况其他食肆
只能讲句香港人加油!

2020-07-01 522 浏览
香港人好多人都锺意食烧味我都唔例外、阿哥话发现咗一间烧味店啲烧味好好食咁今日就过左嚟试、夏天咁鬼热、即刻叫返个清凉嘅千味手帕青瓜、酸酸甜甜好消暑、佢哋话呢一只自家酿制嘅酱好白搭、炒海鲜又得、整茄子都得、买一樽仲会捐一盒饭比长者!坚好食即刻想买一樽返屋企、轮到呢个烧味拼盘!呢啲真系真烧味啦、个叉烧冇得弹、透明呢个我以为系肥猪肉原来系根嚟㗎系爽嘅!好好味呀我第一次食有根嘅叉烧!老板娘话一只猪丶好少!今日我走运了!佢话原来系用新鲜猪肉整嘅、切鸡中间系有啫喱的!油香肉爽!个烧鹅好香、乳猪真系好味皮脆肉香!呢个价钱加埋呢个质素简直性价比高!阿哥真系冇介绍错!见到佢哋啲私房足了炖汤下次一定要试埋!真心推介呢一间烧味店

坚好食

即刻想买一樽返屋企、

轮到呢个烧味拼盘!呢啲真系真烧味啦、个叉烧冇得弹、

佢话原来系用新鲜猪肉整嘅、
切鸡中间系有啫喱的!油香肉爽!
个烧鹅好香、乳猪真系好味皮脆肉香!
呢个价钱加埋呢个质素简直性价比高!阿哥真系冇介绍错!
见到佢哋啲私房足了炖汤下次一定要试埋!
真心推介呢一间烧味店
  • 烧味拼盘
2020-05-15 442 浏览
最近开始外出用膳,朋友推荐一间位於铜锣同湾仔中间既千乐烧味。虽然有少少路程,不过值得一试。佢主打烧味做得好有诚意之外,仲有真材实料既炖汤,系另一个层次既烧味店。为左一次过试哂咁多套烧味,点左一份拼盘。首先系一旧性感既”三眼仔”叉烧,即系三粒肉夹住中间两条筋,所以俗称三眼仔,非常好食。虽然呢个部位少,但系师傅一D都唔姑寒,系厚切三眼仔叉烧,赞。鸡脾同烧鹅脾都同样出色。先讲鸡脾,我最怕一系OVERCOOK 一系切开D骨仲带血水,但系呢只鸡脾平衡得岩岩好,肉嫩之余,骨位又唔会有血腥味。朋友话连鸡皮一齐食会更正,我够知啦,不过我怕肥,所以去左鸡皮。为左方便我地分享,师傅好正路将烧鹅脾切件,烧鹅依然皮脆肉嫩。如果比着自己一个食,应该叫烧鹅脾免切,放便偶像包袱,用手拎住大啖啖咬。会更脆更JUICE。今次乳猪系一大腰部近块肋骨位,特点系皮会完整大块D,切开唔会碎,所以外皮够脆又有少少油香,但系瘦肉部份就会较少。不过我都系锺意食腩位,够肥够多肉。另一个推荐系自家制炖汤,需要提早几日预约先有。今次试左花胶炖乳鸽,材料非常澎湃,有好多件厚厚既花胶、乳鸽、鸡脚、少少中药材,例如杞子、蜜枣。一盅够3-4个人饮

为左一次过试哂咁多套烧味,点左一份拼盘。

烧味拼盘

花胶乳鸽炖汤

一盅够3-4个人饮,而汤料份量系一大碟,我以当系一个全份小菜。 呢个系”以本伤人”既完美例子,一大堆材料炖过几个锺,汤头够哂甘甜,不过花胶依然够厚唔会溶。虽然加左少少中药,但唔会有好浓烈既中药味,岩哂D锺意药膳又怕药味既朋友仔。听店家讲,佢地已经去左汤入面多余既油,呢点真系加哂分。

青瓜 & XO酱

食左咁多肉,点都加番两条菜,芥兰、青瓜正正常常,冇咩特别。最特别既青瓜系个酱,最後点左两份青瓜。听店家讲系自家制XO,太好味,好易上瘾。如果有白饭,个酱可以捞两碗白饭食都得。

整体黎讲,餐厅位置唔近地铁站,但系食物质素系超哂同行,值得行5、6分锺去食。当然一分钱一分货,价钱都会贵少少,例如花胶炖汤。除左星级中菜食府外,冇一间烧味店会有咁有诚意既出品。
2020-05-09
烧味拼盘
青瓜 & XO酱
2020-04-22 303 浏览
呢间烧鹅系我系柴湾至金钟 食过最好既烧鹅!!棋哥都未够佢咁好食!!每次系湾仔想食烧鹅都系简佢再兴同佢差好远!!皮脆肉软~配濑粉一绝!每次都食鹅/叉烧,不下十次,暂时未试过其他野老板三姐弟开铺时间选在社会运动前夕,属天意😂 有一段时间都营运不易,加上系正电车路😄你明既~~但三位都好努力做好自己出品,将专注力集中番系自己能控制范围👍👍👍👍👍👍👍👍打拼精神值得专敬,见到生意好番都好开心烧味系香港人既味道,永远食唔厌!!!
呢间烧鹅系我系柴湾至金钟 食过最好既烧鹅!!
棋哥都未够佢咁好食!!
每次系湾仔想食烧鹅都系简佢
再兴同佢差好远!!
皮脆肉软~配濑粉一绝!
每次都食鹅/叉烧,不下十次,暂时未试过其他野

打拼精神值得专敬,见到生意好番都好开心

烧味系香港人既味道,永远食唔厌!!!

烧鹅濑
烧鹅濑
  • 鹅濑
2020-03-21 295 浏览
为什麽是高级?因为有烧鹅和乳猪。第一次来这餐厅,已经有惊喜了!没想到只需要付71元,就可以吃到烧鹅和乳猪饭了,还有例汤送。烧鹅烧得好香,乳猪炸得好脆,例汤煲得好甜。下次我会再光顾的。
2020-03-17 289 浏览
香港出名吃烧味的店有很多,这家可能很少听到,但也是开在烧味名店林立的铜锣湾区的一家,这样质素也是很有保证的!这次叫了烧鹅饭,烧鹅部位是鹅翼附近的,连上了部分鹅胸,烧鹅份量挺足的,不过这次拿到的有一点烧过头了,但烧鹅皮还是脆的,油脂丰富!一口烧鹅一口饭,真的很爽!跟餐的饮品可以选老火汤或热饮,而我就选择了热好立克,感觉比较健康一点,相比起吃了比较肥腻的烧鹅。 好立克的味道也很浓烈,很不错相比起其他餐厅会浓一点,这个好评!
2020-03-06
  • 烧鹅饭
2020-03-10 169 浏览
由於住湾仔区,湾仔区喱一条街都有好几间烧味店,有啲耳熟能详,有啲似系新开。究竟拣边间好?我就无咩心得,我纯属都系随心拣嘅,求其行入呢间烧味店。唔知食咩好,就拣咗佢地乐脆烧鹅套餐。食烧味我就觉得食烧鹅就最过瘾啦,第一系因为钟意个酱,第二香口,第三相对其他烧味嚟讲较为淡味,无咁高钠。食烧鹅我都无咩讲究,首先皮脆,喱到有做到,其次肉嫩,都算唔错,有juciy嘅感觉。其次温度都系重点,食落唔系滚烫,不过都有微温,算系唔错。套餐搭配小食和汤,味道几好。

其次温度都系重点,食落唔系滚烫,不过都有微温,算系唔错。

套餐搭配小食和汤,味道几好。
2020-03-09
2020-03-04 102 浏览
I went to Causeway Bay to run some personal errand a few days ago. I walked pass this restaurant and the menu outside attracted me. I initially was thinking of bringing some food back home for lunch but I changed my mind after seeing the menu.I saw the Happy set and I knew I wanted that. The set included BBQ Pork with Roasted Goose, a bowl of rice, an appetizer, a soup and a drink. Quite a feast for a quick meal.The chilled cucumber with special sauce was quite good, I liked the sauce quite a lo

The chilled cucumber with special sauce was quite good, I liked the sauce quite a lot, a little spicy and it definitely lifted my appetite.

The BBQ Pork got good texture and quite tender. Full of flavor with a slight sweet taste. The Roasted Goose was tasty as well, especially the skin, very crispy and with a hint of smoky flavor. The portion was quite large and I was full and happy afterward.
2020-03-03 139 浏览
61蚊个烧鹅双并饭,竟然可以俾咁少餸,你话嬲唔嬲?而且,右边嘅生菜、木耳、青瓜系同事夹俾我!一打开饭盒真系嬲到爆!但好奇怪,同事其他饭盒又多少少餸,不过只算正常至偏少份量餐厅俾餸咁唔平均,真系好有问题而且烧鹅好瘦好健康🙂总结:冇下次!(想俾劣评但要写200字)
61蚊个烧鹅双并饭,竟然可以俾咁少餸,你话嬲唔嬲?

而且,右边嘅生菜、木耳、青瓜系同事夹俾我!

一打开饭盒真系嬲到爆!

但好奇怪,同事其他饭盒又多少少餸,不过只算正常至偏少份量

餐厅俾餸咁唔平均,真系好有问题

而且烧鹅好瘦好健康🙂

总结:冇下次!
(想俾劣评但要写200字)
烧鹅并油鸡饭
外卖送餐
2020-02-17 123 浏览
跳完舞约了屋企人到湾仔食下午茶。知道千乐开业了一排但从未试过,就决定於此食个靓靓下午茶。下午茶餐牌有不少选择,但最後我没有点有烧味的餐,反而叫了一个奶酱厚多加热柠茶。一上餐时我有点呆,因为店员呈上的是西多士而非奶酱厚多。见西多士份量几足,而且颇新鲜,於是就没有要求换餐(单据打的是西多士)。很久很久没有食过西多士啦~ 这间的西多士牛油满满,糖浆适量,面包又炸得金黄香口。面包的热力慢慢把牛油融化,切一口西多士加融化的牛油及糖浆往口里送,真系几好食,重要是没有满口油。只要是鲜制,食物都好难不好食既。要一提的是,我们入餐厅时未够下午茶时间的,不过店员好好人,可以提早叫下午茶。

2020-02-06 133 浏览
其实点解会认识呢间千乐烧味呢?因为之前听朋友讲餐厅会定期派免费饭盒俾长者,会做善举既餐厅我就最支持!支持餐厅既方法就系帮衬佢地啦有一日收工要出铜锣湾做Treatment做之前就去左医肚先...其实餐厅都唔算太难搵,搵到大公报个座大厦就ok餐厅都系一般茶餐厅格局,但整体都算整洁同坐得舒服餐牌有好多款唔同既套餐同配搭可以拣,价钱真系唔算贵乳猪双拼饭都系$7x,比起其他餐厅或连锁集团要食乳猪双拼饭起码都收费过百...难得撞到有乳猪饭...当然要叫返碟啦!!事关我真系好钟意食乳猪,平时除左出席饮宴之外都唔会有咩机会食到於是我就叫左个乳猪油鸡双拼饭,我仲要拣左鸡脾油鸡脾好大只,师父斩开左五大件,每一件都非常有份量鸡皮爽脆不油腻,带微甜,皮唔会过厚,亦都不带多余脂肪鸡肉新鲜松软,每一啖都滋味过什麽生炸鸡脾配上姜葱油同食,实在一流!乳猪既份量都唔少,师父真系好大方每一件乳猪外表都保持甘香松脆,最难得系仲有暖暖地既温度而乳猪肉亦都好鲜嫩,好淋~点甜甜地既乳猪酱系最夹!整体黎讲食物质素几满意,下一次出开铜锣湾都会再试下其他烧味!
其实点解会认识呢间千乐烧味呢?
支持餐厅既方法就系帮衬佢地啦

有一日收工要出铜锣湾做Treatment

餐厅都系一般茶餐厅格局,但整体都算整洁同坐得舒服
餐牌有好多款唔同既套餐同配搭可以拣,价钱真系唔算贵
难得撞到有乳猪饭...当然要叫返碟啦!!
於是我就叫左个乳猪油鸡双拼饭,我仲要拣左鸡脾

油鸡脾好大只,师父斩开左五大件,每一件都非常有份量
鸡皮爽脆不油腻,带微甜,皮唔会过厚,亦都不带多余脂肪
鸡肉新鲜松软,每一啖都滋味过什麽生炸鸡
配上姜葱油同食,实在一流!

乳猪既份量都唔少,师父真系好大方
每一件乳猪外表都保持甘香松脆,最难得系仲有暖暖地既温度
而乳猪肉亦都好鲜嫩,好淋~点甜甜地既乳猪酱系最夹!

2020-02-04 113 浏览
2个人出开铜锣湾买野,路过见到烧腊舖门面光鲜,入面又几整洁,就入咗去食饭医肚啦。点咗嘅双拼嘅叉烧拼烧鹅,份量都好大碟,够2个人share嚟食。加了一碟油菜同埋2碗白饭,啱啱好。叉烧口感软腍,唔会韧又唔会乾,有蜜汁香味,带出少少焦香味道,有半肥瘦味道,不过就无咁多脂肪,食多几旧都冇乜罪恶感。烧鹅烧得好香,唔知有无用荔枝柴啦,我就唔系好识分,但系味道就好甘香,见到皮上面嘅烧烤纹就知道个皮系烧得好香脆,一咬即刻满口油香,鹅肉尚算嫩,咬落唔会好韧。呢度烧味质素真系唔错,有机会再去铜锣湾就斩料返屋企加餸。

呢度烧味质素真系唔错,有机会再去铜锣湾就斩料返屋企加餸。