2019-12-16 218 浏览
湾仔搵食攻略 千乐烧味餐室 烧味水准高 自家工场出品 仲会送暖派饭善举关怀长者小店系列,已经写到过500编最能代表香港味道之一烧味,烧鹅,乳猪,油鸡,叉烧远至海外,也是最有代表性的一种味道今次走到湾仔,遇上一间新开烧味餐室家庭式经营,一家人落手落脚做烧味更加系有水准,指定日子仲会做善事派暖送饭给长者,作为一个香港人一定会支持到底!有一人套餐,下午茶都有优惠饭餐单点烧味饭也有,看你想食那种烧鹅叉烧饭,乳猪油鸡饭 ($78,$83)套餐包括汤,饭,小吃老火汤,天天不同当天系粟米猪骨,够清甜,附有半件粟米,猪骨不油腻,好喝! 先讲油鸡乳猪份量比得好多,烤得够脆口,皮够薄 带点脂肪食起来特别甘香 肉质嫩滑 油鸡色泽够亮,鸡肉嫩,肉质细致有肉汁加点葱油就有点缀加分之效要做到有呢层像果冻,好考功夫鸡既胶原蛋白! 叉烧 烧得入味,不油腻,也够松化烧鹅各家有唔同做法,我都食过几家千乐做得几好食看得到鹅皮够薄,不会烧得太乾身仍然有一点油香,不会偏肥,恰到好处取得肥瘦中间的平衡点附上一客凉拌这也是主角之一由店家自行研发的秘制酱,拌以青瓜当天胃口不好,吃完就整个味觉唤起来不太辣,但非常提味,拌面拌饭都系一流

小店系列,已经写到过500编
最能代表香港味道之一
烧味,烧鹅,乳猪,油鸡,叉烧
远至海外,也是最有代表性的一种味道
今次走到湾仔,遇上一间新开烧味餐室
家庭式经营,一家人落手落脚做
烧味更加系有水准,指定日子仲会做善事
派暖送饭给长者,作为一个香港人
一定会支持到底!
有一人套餐,下午茶都有优惠饭餐
单点烧味饭也有,看你想食那种
烧鹅叉烧饭,乳猪油鸡饭 ($78,$83)套餐
包括汤,饭,小吃
老火汤,天天不同

当天系粟米猪骨,够清甜,附有半件粟米,猪骨
不油腻,好喝!

先讲油鸡乳猪
份量比得好多,烤得够脆口,皮够薄
 带点脂肪食起来特别甘香 肉质嫩滑
 油鸡色泽够亮,鸡肉嫩,肉质细致有肉汁
加点葱油就有点缀加分之效
要做到有呢层像果冻,好考功夫
鸡既胶原蛋白!
 叉烧 烧得入味,不油腻,也够松化
烧鹅
各家有唔同做法,我都食过几家
千乐做得几好食
看得到鹅皮够薄,不会烧得太乾身
仍然有一点油香,不会偏肥,恰到好处
取得肥瘦中间的平衡点
附上一客凉拌
这也是主角之一
由店家自行研发的秘制酱,拌以青瓜
当天胃口不好,吃完就整个味觉唤起来
不太辣,但非常提味,拌面拌饭都系一流配搭
可以单独买走一罐酱料
千乐烧味
地址:湾仔轩尼诗道 352-354 号地下
电话:2811 8979
营业时间︰9am-11pm
2019-10-27 176 浏览
今日系湾仔收工,夜麻麻同同事谂住事但搵间茶记食,路经呢间千乐烧味餐室,挂起D烧味睇落好香脆好吸引,吸引咗我入去一试,哗,质素一D都唔事但wo网上一搵,原来有30年经验师傅座镇,果然有返d年资,品质保证~★★★★烧鹅叉烧饭套餐 $78★★★★麻辣口水鸡饭套餐 $78第一次嚟,我通常都直接叫个餐厅招牌,而同事就叫咗口水鸡餐佢地有自家嘅烧味炉,睇得出厨师经验老到嘅手艺烧鹅咬落阵阵油脂香味散出嚟,烧得刚刚好香脆多汁,表皮够脆之余,内里肉质一d都唔会乾。而叉烧亦都令人非常满意,系肥瘦均匀之中带有微微嘅焦香,再加上蜜汁嘅香甜,令叉烧嘅口感更加鲜嫩多汁而口水鸡又系令人眼前一亮,鸡皮超级嫩滑😍鸡肉都非常新鲜软嫩,搭配嘅辣汁够香辣,食落好惹味,停唔到口跟餐有汤同青瓜,青瓜个酱汁要讲一讲,系佢地自家制嘅千味酱,食落酸酸甜甜非常开胃可口,姐姐教落个饭用青瓜嘅汁捞饭更加好食,马上试下先,真系够晒惹味丫!★★★★★椰林飘雪燕窝 +$22(单点$32)食到差唔多的时候姐姐埋嚟推介我地试下佢地嘅椰林飘雪燕窝一碗雪燕加椰奶,再加一只蛋简简单单,味道却绝不马虎只蛋咬落仲食得出流心架而且雪燕比例比椰奶更多,雪燕补充骨胶原
今日系湾仔收工,夜麻麻同同事谂住事但搵间茶记食,
哗,质素一D都唔事但wo

★★★★烧鹅叉烧饭套餐 $78
★★★★麻辣口水鸡饭套餐 $78
第一次嚟,我通常都直接叫个餐厅招牌,
而同事就叫咗口水鸡餐

佢地有自家嘅烧味炉,睇得出厨师经验老到嘅手艺
烧鹅咬落阵阵油脂香味散出嚟,
烧得刚刚好香脆多汁,表皮够脆之余,内里肉质一d都唔会乾。

而叉烧亦都令人非常满意,系肥瘦均匀之中带有微微嘅焦香,
再加上蜜汁嘅香甜,令叉烧嘅口感更加鲜嫩多汁
烧鹅叉烧饭套餐

而口水鸡又系令人眼前一亮,鸡皮超级嫩滑😍
鸡肉都非常新鲜软嫩,搭配嘅辣汁够香辣,食落好惹味,停唔到口
麻辣口水鸡饭套餐

跟餐有汤同青瓜,青瓜个酱汁要讲一讲,系佢地自家制嘅千味酱,
食落酸酸甜甜非常开胃可口,
姐姐教落个饭用青瓜嘅汁捞饭更加好食,
马上试下先,真系够晒惹味丫!

★★★★★椰林飘雪燕窝 +$22(单点$32)
食到差唔多的时候姐姐埋嚟推介我地试下佢地嘅椰林飘雪燕窝
一碗雪燕加椰奶,再加一只蛋
简简单单,味道却绝不马虎
只蛋咬落仲食得出流心架

而且雪燕比例比椰奶更多,雪燕补充骨胶原养颜系女仔都锺意啦🙈
姐姐话特登唔落太多椰奶,
咁就唔会觉得太浓太滞,正正好我就锺意咁样清D食到更多雪燕口感
饮完一碗顿觉非常滋润
椰林飘雪燕窝

顺带一提,原来呢间餐室逢星期六会派饭俾长者
要知道以家市道艰难...佢地都仍然坚持
良心小店更加值得支持~!!

千乐烧味餐室
整体评分★★★★

地理环境★★★★
环境乾净整齐,够光猛新净

服务★★★★★
笑口迎人,好贴心,姐姐周不时嚟关心食客觉得味道如何
闲谈中感受到小店的特色人情味

食物★★★★
烧味新鲜,嫩滑,多汁;用心制作

价格$$
2019-10-23
2019-10-19 610 浏览
最近的餐饮业也可谓是翻云覆雨,彼此淘汰之际,敢於在逆流中前行的,在小女看来也是勇气可嘉。营销策略也已大大改变,譬如这家,吸引小妹一试无妨的正是他家逢礼拜六的慈善派饭给长者,更是风雨无改。带着一来支持小店的心理,这天和小妹妹一齐来个烧味之约。既然是烧味餐厅当然少不了叉烧、烧鹅、烧腩仔、烧乳猪等,这里还可以有口水鸡、贵妃鸡、手撕鸡——鸡的几种吃法甚是吸引。还有意料之外的是,这麽小一家烧味店,居然舍得买酒牌卖酒——烧味拼啤酒/米酒,宵夜应该很可以有。不过这天,午餐,下半天还要保持清醒,唯有以热柠蜜代替。小妹甚喜爱半肥瘦叉烧,有个餐是烧鹅叉烧套餐,看餐牌已甚吸引。莆出场的时候,整盘出的餐,令人喜形於色。餐具也很有心思,小女想到“青花瓷”,立马高级了的享受。整个餐除了主角烧鹅——师傅真客气,还给了小妹鹅腿吃,叉烧和白饭,还有冬瓜汤和拍青瓜,卖相很不错,食慾大增。看到烧鹅腿当然要来一块,外皮脆,肉汁饱满,口感偏滑。叉烧是肥瘦相间,不会乾,一试爱上。跟餐的拍青瓜,酱汁搭配了自家制的千味酱,开胃可口的小食,小女觉得可以用来拌饭吃,可以添饭。小女是日宠幸的是乳猪油鸡饭,乳猪外皮非常脆,油鸡则皮软肉滑,搭

带着一来支持小店的心理,这天和小妹妹一齐来个烧味之约。

热柠蜜

莆出场的时候,整盘出的餐,令人喜形於色。
餐具也很有心思,小女想到“青花瓷”,立马高级了的享受。

烧鹅叉烧

看到烧鹅腿当然要来一块,外皮脆,肉汁饱满,口感偏滑。
叉烧是肥瘦相间,不会乾,一试爱上。

乳猪油鸡饭套餐

小女是日宠幸的是乳猪油鸡饭,乳猪外皮非常脆,油鸡则皮软肉滑,搭配用心。
据说所有烧味都是在店後面的工场里新鲜制作,令人更放心食用。

我们还留意到墙上有张poster写着“你买一樽千味酱,千味就捐出一个#关爱饭盒#给长者”
就是拍青瓜的那个酱汁可以买走,重点是还可以做善事!

最後,为美食,又可做善事,小女很乐意地买走了一樽千味酱。
愿乱世中,仍对美食与善事同坚持!

烧鹅叉烧
2020-01-08 13 浏览
星期六过咗湾仔剪头发,等咗一排先到我剪,最尾都搞咗好耐先整完,走嘅时候好肚饿,都系食D嘢先返屋企啦。喺轩尼诗道路过时见到有间烧味餐厅,觉得几吸引,所以返转头再睇多次啱唔啱食。门口见到餐牌个价钱都好相宜,咁就入去食,唔再周围行啦。入去时已经决定系食个烧鹅叉烧饭套餐,睇图片已经觉得吸引。除咗有1碟叉烧拼烧鹅之外,仲有碟小食,一碗汤,热饮。烧鹅腌得够味,肉质唔会太硬,加上脆皮,好食。叉烧唔太肥,带蜜味,少少燶边,好香口。拍青瓜开胃之余又可以食D蔬菜,唔会净系食肉咁油腻。地方整洁,价钱合理,出开湾仔会再嚟食~~

地方整洁,价钱合理,出开湾仔会再嚟食~~
2020-01-06 22 浏览
手撕鸡饭套餐 $78单点 $58因为我早餐食得太饱,所以我就无叫到套餐。其实套餐真系几抵食,有汤,有蒜香青瓜,都食得几满足架。第一次食呢度嘅手撕鸡,份量都几多,而且有多芝麻。食落香口,鸡都煮得嫩滑,配上胡萝卜丝,口感丰富。侍应仲好亲切咁问我要唔要啲酸梅酱,我当然乐意啦。点上酸梅酱食,更惹味。因为返工系呢头,附近都几多烧味店,我几乎都试过,但呢间就会经常帮衬,坐得舒服,烧味质素又保证,服务亲切。最重要系呢度选择多,套餐又有无味精汤饮,良心小店。
手撕鸡饭
套餐 $78
单点 $58

最重要系呢度选择多,套餐又有无味精汤饮,良心小店。

2020-01-05
2019-12-28 51 浏览
烧味一直都是香港人至爱的食物之一,我亦不例外。今晚,在湾仔工作後,便和女朋友在附近找了一间烧味店食晚饭。此烧味店,除了有日常的碟头饭外,更设一人套餐。每一个套餐,除了有两款砍料,更有青瓜,汤及一碗白饭。青瓜,的味道十分好,除了口感爽脆,更用了袐制酱汁,微酸微辣,很开胃。两个套餐,共四款烧味。义烧肥瘦适中,带点燶边。豉油鸡,又肥又嫩。烧鹅,皮虽不脆,但肉质很肥美。乳猪,皮韧,猪香味亦略欠。每一份套餐,连饮品,只需78元至83元,性价比不错,推荐大家可以来试一试。千乐烧味餐室 (湾仔)人均消费83元湾仔轩尼诗道352-354号昌业大厦地舖本人以简单的饮食随笔为主,有兴趣请follow我~缘食魔宫

烧味一直都是香港人至爱的食物之一,我亦不例外。

今晚,在湾仔工作後,便和女朋友在附近找了一间烧味店食晚饭。

千乐烧味餐室 (湾仔)
人均消费83元
湾仔轩尼诗道352-354号昌业大厦地舖

本人以简单的饮食随笔为主,有兴趣请follow我~缘食魔宫

2019-12-23
2019-12-27 37 浏览
今日收工过铜锣湾买野,买完野就顺便系铜锣湾食埋晚饭先返屋企咁啱就经过千乐烧味,谂谂下都好耐无食过烧味饭,就行入去坐低啦见到佢地餐牌写住话烧鹅系必试既ITEM,一於就叫碟烧鹅叉烧饭啦横掂都系食就食豪少少,加左$10转烧鹅脾碟饭份量唔细,烧鹅脾大大只,即刻急不及待抺完筷子就起筷啦烧鹅脾肉质就一定嫩口架啦~果然如我所料,嫩口之余仲有丰富肉汁,啖啖肉外皮甘香得黎又脆口,仲热热地听到侍应同食客倾计讲开,原来啲烧鹅都系Keep住烧既,唔怪得食落咁新鲜啦点埋酸梅酱食真系好正,好彩有加$10转脾啫叉烧都有六件左右,件件厚切,肥瘦匀称肉质松软加上蜜糖既微甜,已经好好味呢度既楼面都几亲切有礼见佢地同食客系有讲有笑,对老人家又好细心,无粗声粗气例汤都几清甜,唔似有味精,不错~下次再黎试埋乳猪先
今日收工过铜锣湾买野,买完野就顺便系铜锣湾食埋晚饭先返屋企
横掂都系食就食豪少少,加左$10转烧鹅脾

碟饭份量唔细,烧鹅脾大大只,即刻急不及待抺完筷子就起筷啦
外皮甘香得黎又脆口,仲热热地
点埋酸梅酱食真系好正,好彩有加$10转脾啫

叉烧都有六件左右,件件厚切,肥瘦匀称
肉质松软加上蜜糖既微甜,已经好好味

呢度既楼面都几亲切有礼
见佢地同食客系有讲有笑,对老人家又好细心,无粗声粗气
例汤都几清甜,唔似有味精,不错~下次再黎试埋乳猪先
2019-12-17 32 浏览
<好正既烧味饭>烧味饭不嬲都系我最爱之一 , 由於 quota不多 所以食呢 d一定要拣间好味😂 呢间千乐 喺湾仔 有各式烧味餐 质素十分唔错 尤其系 油鸡够爽弹 🐥 必点 👍🏻🍴乳猪油鸡饭餐 83 蚊有靓例汤 麻辣青瓜 白饭🍚餐包老火汤 有鸡脚同瘦肉🐽 麻辣青瓜够新鲜 juicy 🥒 油鸡好香滑 鸡皮下面带有骨胶原🐥 乳猪够香脆 肉质有 d烟靭弹牙 点埋乳猪酱更正🍴烧鹅叉烧饭餐 78 蚊🍚有靓例汤 麻辣青瓜 白饭麻辣青瓜既酱甜酸辣开胃 好啱做烧味饭前菜🥒🌶 例汤既鸡脚瘦肉够火喉 好入味 而叉烧够厚肉 蜜糖都几香🍯 烧鹅皮够爽滑 肥膏适中 肉质嫩滑 点埋烧鹅酱好食😆#烧味 #烧腊 #乳猪 #叉烧 #油鸡 #鸡脚 #烧鹅Score 平均分 <7.5/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外观:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 环境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性价比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服务:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#千乐烧味餐室湾仔轩尼斯道352 至354 号 昌业大厦地铺~~~~~~
<好正既烧味饭>

Present 外观:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 环境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性价比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服务:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#千乐烧味餐室
湾仔轩尼斯道352 至354 号 昌业大厦地铺
~~~~~~~~~~~~
2019-12-17
2019-12-10 41 浏览
约朋友去sogo买嘢,之後又去行街,行行下就见到呢间烧味店。我地一行6个人,咁啱见到有位我地就入去食。叫咗都颇多嘢食,几乎样样烧味都试匀过。一共有烧鹅脾,叉烧,烧猪,油鸡脾,口水鸡,手撕鸡,好钟意佢套餐配嘅蒜香青瓜。甜辣嘅酱汁配清新嘅青瓜,真系好夹。我地一人一两旧好快食完。咁多款呢我就觉得烧猪同烧鹅最好食啦,两样都系热辣辣咁上枱,烧猪皮好似薯片咁脆,肉质香嫩多汁。烧鹅就食落肥美啲。老板娘几热情,都会过嚟同我地介绍返佢地嘅烧味。最後我买咗一樽蒜香青瓜嘅酱汁,念住可以返去自己整。

叫咗都颇多嘢食,几乎样样烧味都试匀过。

老板娘几热情,都会过嚟同我地介绍返佢地嘅烧味。

最後我买咗一樽蒜香青瓜嘅酱汁,念住可以返去自己整。
2019-12-09
2019-12-06 47 浏览
湾仔千乐烧味餐室,主打各式各样的烧味,套餐价钱不出$85,好抵食!烧鹅叉烧饭套餐($78)、乳猪油鸡饭套餐($83)套餐包括烧味双拼、白饭、小食、中式汤及餐饮。望见餐厅门口挂住的油鸡及烧鹅已经觉得好对味,似乎烧鹅更是主打项目呢!叉烧有玫瑰露酒香,肉质淋而入味;烧鹅皮脆肉嫩,带骨位更嫩!乳猪皮一样脆口,油鸡偏瘦且不是鸡比位,所以两者之间我较喜欢叉烧烧鹅饭。无味精中式汤每天不同款,当天有花生眉豆鸡脚汤,好有益呢!

烧鹅叉烧饭套餐($78)、乳猪油鸡饭套餐($83)

套餐包括烧味双拼、白饭、小食、中式汤及餐饮。

叉烧有玫瑰露酒香,肉质淋而入味;烧鹅皮脆肉嫩,带骨位更嫩!

无味精中式汤每天不同款,当天有花生眉豆鸡脚汤,好有益呢!

• 烧鹅叉烧饭套餐
2019-12-03 36 浏览
My colleague took me there for lunch and I like this place very much. It’s a 5-minute walk from the office to the restaurant and it’s a convenient place for lunch. I think we will be back and eventually turning the place into a restaurant that we would frequent. Just sometimes it might be full and we might have to wait for a seat.We each ordered a plate of rice with roasted meat. I had the barbecued pork and roasted pork belly with rice. The barbecued pork was very tender and juicy, it was not c

We each ordered a plate of rice with roasted meat. I had the barbecued pork and roasted pork belly with rice. The barbecued pork was very tender and juicy, it was not chewy at all, the meat was quite fresh. The roasted pork belly had a crispy skin, and the meat itself was not too fatty. Both items tasted great and I enjoyed them. My colleague had the roasted goose which looked great and she told me the skin was as crispy as Peking duck. I would order that to try next time.
2019-12-03 41 浏览
今日同朋友去铜锣湾行街,行到攰就开始搵嘢食啦,搵到呢间烧味店,其实都唔近,要行十分钟先到。准确嚟讲系湾仔同铜锣湾嘅中间,不过都算易搵嘅。我地嚟到就拣嘢食啦,我就一眼相中咗燻蹄,因为我系无食过燻蹄嘅,摆落口先知原来系冷盘。老板娘都好亲切,除咗比咗白醋我,仲问我需唔需要卤水汁,我发觉点卤水汁系好味啲嘅。朋友都试咗我嘅燻蹄,话整得几好,无骚味,猪毛都去得几乾净。我食落都觉得几好味,肉质软淋,皮同肥肉嘅味好爽弹,完全无肥腻感。我就比较中意浸落啲米粉到食啦。环境都几舒服架,比普通茶餐厅更加乾净整齐,服务都几友善。

朋友都试咗我嘅燻蹄,话整得几好,无骚味,猪毛都去得几乾净。

环境都几舒服架,比普通茶餐厅更加乾净整齐,服务都几友善。
  • 燻蹄
收工经过,系门口见到呢间餐厅好有爱心,会免费派发饭盒给老人家,感觉到好温馨的感觉,所以就决定入去呢间餐厅食晚饭😊竟然比我见到四大天王(四大天王意思系我自己睇到餐牌必定要吃的四款食物)讲吓笑😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂乳猪油🐔套餐——-乳猪拼油🐔➕小食系云耳➕例汤➕饭⋯⋯乳猪皮脆肉嫩滑,仲系热辣辣,油鸡肉嫩好味道,而且配搭既小食云耳系估唔到咁好味。自制的酱汁有点似四川麻辣咪道,但系又不是麻辣味,说它是似泰国酱汁,但又比泰国汁好食得多,这个味道确实是很好吃,大约知道有陈醋和🧄蒜茸⋯⋯(秘制材料当然不可以全部告诉给我知道😂😂因为秘制👍👍👍)但这个手做天然的酱汁确实是好味道😂😂✌️✌️👍👍叉烧烧鹅套餐——-叉烧拼烧鹅➕小食青瓜➕例汤➕饭......佢既叉烧真系好好食,肉眼筋位爽口。同一般叉烧质地不同,烧鹅亦系皮脆肉嫩,原来佢地既烧味系全部自己烧出来,怪不知又热又脆又新鲜又靓又好味而且佢既手工自制酱汁,用来点烧咪都甘夹味,青瓜平时一般吃有一点腥味,但昵到做到既无之余,配合佢既千乐自制手工酱汁非常匹配。见到佢吔写住买一樽千乐酱汁就送一个敛盒比老人家,平日都有做开慈善捐款既我,当然我亦要支持这一分力量,

乳猪油🐔套餐——-乳猪拼油🐔➕小食系云耳➕例汤➕饭⋯⋯

见到佢吔写住买一樽千乐酱汁就送一个敛盒比老人家,平日都有做开慈善捐款既我,当然我亦要支持这一分力量,虽然只是88元一瓶,但只要每人都存在感恩及慈善的心,都可以带给所有人的千万欢乐。

食物随了好味,老板娘还有一颗慈悲的心,值得欣赏及称讃⋯⋯
2019-11-24 77 浏览
烧味瘾发作,找来湾仔的烧味地图,发现有这家新店。入面都几大,坐得唔会逼。一人套餐组合丰富,唔食烧味,都可以食口水鸡或手撕鸡餐。乳猪油鸡饭套餐($83)乳猪皮到夜晚都仲好松化,原来一卖完就即刻烧过,所以相当新鲜,乳猪肉也十分嫩,唔会太肥,正!油鸡脾也很不错,脾肉滑嫩。拍青瓜唔系流,蒜味重,用上自家千味酱,口感清爽,酸甜带微辣,店家仲推介可以蘸肉食,中和返肉的腻感,大家可以试一下。花生眉豆鸡脚汤补一下。烧鹅叉烧饭套餐($78)喜欢这个组合,烧鹅香肉嫩,叉烧肥瘦适中,有质素!热柠水
烧味瘾发作,找来湾仔的烧味地图,发现有这家新店。

入面都几大,坐得唔会逼。

一人套餐组合丰富,唔食烧味,都可以食口水鸡或手撕鸡餐。

乳猪油鸡饭套餐($83)

花生眉豆鸡脚汤补一下。

烧鹅叉烧饭套餐($78)

喜欢这个组合,烧鹅香肉嫩,叉烧肥瘦适中,有质素!

热柠水

• 乳猪油鸡饭套餐
  • 烧鹅叉烧饭套餐
2019-11-19 68 浏览
今日在湾仔工作,顺便在附近晚餐。最近天气开始转凉,特别想吃烧味,这餐室打正旗号吃烧味,一於试试。我点了烧鹅叉烧饭套餐,烧鹅叉烧的份量好多呀!这个叉烧一定要推荐!一般人喜欢肥叉,因为肥肉比较易入口、比较林。这里的叉烧偏瘦,却非常林,很容易就能把叉烧咬开,不必吃肥叉,同样如肥叉般好吃!烧鹅好香,层皮好脆🤤老公点了乳猪油鸡饭套餐,一般只在酒楼吃到、少有在餐室吃到的乳猪,乳猪皮很脆,没想到餐室的乳猪水准都那麽高!油鸡的颜色好靓,鸡肉好滑嫩,好入味。套餐的汤是无味精的,最惊喜的是汤里面还有淮山,淮山是很好的食物,不在家也喝到淮山汤,超赞!套餐有一碟青瓜,青瓜加了他们家的秘制千味酱,有点辣但非常惹味,用来拌面一流。七八十元吃到份量那麽多、质素挺高的烧味,性价比很高!

乳猪油鸡饭套餐

七八十元吃到份量那麽多、质素挺高的烧味,性价比很高!
2019-11-14