2024-05-28 0 浏览
第一次嚟食,下午茶時間排咗九個籌先入座,蝦子餛飩麵的湯底好好味,唔會太鹹又有鮮味,鯪魚球味道好特別,好彈好正,下次會再來,不過冷氣不夠,食到出曬汗,希望可以改善一下
2024-04-30 501 浏览
呢間嘢食係好食嘅,所以都一再光顧,太子分店來過三次,旺角分店一次。 今天本來想去旺角,因為旺角店大啲同服務態度好啲,但發現旺角店已結業,好想食,所以去咗太子店。點咗下午茶雲吞麵加炸鯪魚球及熱鴛鴦,還保持到質素,很好,雲吞嘅蝦爽口,麵彈牙,煙韌程剛剛好,湯好飲,炸鯪魚球夠大粒,辣椒醬好味,仲有任食醃蘿蔔。之前食過及弟粥同炸油條都超鍾意,弱,粥底好綿,油條即炸,真心覺得這間店係好食才一再幫襯,但希望服務態度好啲,親切啲,講嘢唔好硬梆梆,唔好咁串,細心啲。有時真係唔怪得啲人北上消費,希望呢間唯一嘅店唔會被淘汰,其實太子附近都有好食嘅雲吞店,所以唔係淨係好食就夠,真心希望佢哋做好啲,開多幾間分店。
2024-04-30
  • 炸兩
  • 炸蜆芥鯪魚球
  • 淨雲吞
  • 狀元及第粥
2024-03-26 896 浏览
雲吞麵好食!蝦同豬肉比例啱啱好,麵質爽口又有蛋香,唔會有鹼水味。大地魚湯加上蝦子,鮮上加鮮,味道好香,好鮮甜,冇味精味。試左叉燒腸粉夠滑👍🏼另外蔥花蝦米炸兩都好味,油炸鬼唔會淋曬,仲keep到好脆,口感不錯,加埋香蒽同蝦米,比平時特別同香😋整體來講性價比好高,大家經過都可以試下!
試左叉燒腸粉夠滑👍🏼
整體來講性價比好高,大家經過都可以試下!

2024-03-24 696 浏览
睇其他人嘅食評都狂贊呢度。上一次泊車泊喺門口,俾人抄咗牌,所以食咗一餐極貴嘅雲吞麵。被嚇怕咗一段日子。今日路經此地,竟然喺大南街有錶位,泊低架車之後,兜咗一個圈,最後尾都係揀返十大碗。 😋😋😋嗌返碗蝦子雲吞麵。非常之鮮味。特別粒雲吞,裏面嘅蝦簡直係咬落去,爽脆,有肉汁,新鮮! 個大地魚湯,好似其他食評一樣,味道做到啱啱好,鮮甜。叫咗個炸兩,玻璃一樣嘅粉皮!嘩,超正!入邊條油炸鬼,正落超脆!加埋個甜豉油,食過之後包保冇得返轉頭!😋😋😋最後一提,一定要識喺枱上面放嗰一甖免費嘅酸蘿蔔。個蘿蔔超新鮮,隻甜酸蘿蔔,調教到味道啱啱好!唔會太酸,又唔會太甜,仲要係免費任食!超想開口問阿姐,買一甖外賣走!😘😘唯一係阿姐竟然叫我要用QR code落單,同佢講人手落,唔知佢點解佢硬係要我用QR code自己落。感覺勁煩,始終覺得,擘大把口落單最方便。😅

炸兩
炸兩
2024-02-18 1180 浏览
之前上幫襯佐敦那間出名的雲吞麵店,但奈何遊客越來越多,每次經過都大排長龍,最近網上有些關注組介紹這間雲吞麵店,昨天路經太子決定去試一試一。單看價錢已經完勝佐敦那間名店,食物上枱時的確有驚喜。一碗雲吞麵($38)有四粒大鮮蝦雲吞,的確是皮薄餡靚,蝦肉新鮮彈牙,麵上更灑上蝦子粉,大地魚湯底上倍添香濃蝦子味味道。而店舖有免費酸蘿蔔供客人享用,的確有心思。總括而言,店舖內環境以地道小店來說也算不錯,自助下單亦十分方便,論價錢性價比亦算高,所以肯定會再來幫襯。

蝦子雲吞麵

而店舖有免費酸蘿蔔供客人享用,的確有心思。

酸蘿蔔
酸蘿蔔

總括而言,店舖內環境以地道小店來說也算不錯,

2024-02-05 892 浏览
今日下午落咗深水埗做嘢,諗起上月外國朋友回港,說想食「十大碗」的雲吞麵,但因人太多未能試到。今次嚟,碰下運氣,結果可能因為是平日的下午,人不多,即刻搵到位。店舖乾淨企理,未食已加分。因為已經是下午茶時間,便叫了一個下午茶套餐,招牌雲吞麵加油菜,再加一杯熱奶茶。雲吞麵先上,樣子已令人驚喜,竟然灑上蝦子,令湯底更鮮味。😋😋😋雲吞包有幾隻大蝦,鮮味彈牙,滿足所有味蕾。而麵是正宗生麵,彈牙爽口。👍🏻👍🏻👍🏻白灼生菜亦有水準,爽脆鮮嫩! 😄😄😄只是奶茶略為失色,茶味不及香濃。它始終不是茶餐廳,難以比較。整體而言,是一間性價比甚高的雲吞麵店。

白灼生菜亦有水準,爽脆鮮嫩! 😄😄😄

2024-02-01
  • 雲吞麵
2024-01-20 698 浏览
一入到食堂,空氣中飄嚟嘅係香濃嘅粥味同新鮮河粉嘅味道,整個食堂好有家鄉味。王牌粥入口m嘅😋 - 幼滑綿嫩嘅粥底,搭配鮮嫩嘅瘦肉絲,簡直係美味滿分!再講吓佢個牛腩河 - 分量重得嚟異常滋味,個牛腩酥軟好味到犀利🔥,搭配上個河粉滑溜溜,每一啖都夠晒彈性。嗰個蝦米腸炸兩呀,香脆嘅油炸鬼同新鮮蔥花,再加上蝦米嘅鮮味,真係香過六合彩😍!唔通過食全包,豈不可惜?皇牌炸三寶水餃表面酥脆,裡面肉質鮮美;而炸雲吞就算皮厚餡少,一樣夠哂脆口。講到雲吞河同雲吞麵,嗰個麵身呀,彈牙得來唔吸湯,真係好過癮。豬手魚片頭撈麵嘅豬手份量夠晒正!豬手嘅口感QQ嘅,有咬勁,相信啱晒鍾意咬口感嘅朋友。最後,記得搵幾粒酸蘿蔔,加喺你碗麵上,清新提味又解膩,實在係perfect match!食堂嘅咸鮮香甜,無一不精彩,每一啖都令人懷念!🍜👌🍚

2024-01-19 465 浏览
今天下午經過太子,於是到這店舖。有地圖定位,所以位置不是太難找到。今天午飯時間不是太多人等位😃大約十分鐘就可以入內進餐,店舖是用二維碼下單的,比較先進😃午市套餐主要是不同的撈麵或一些簡單的粥類配搭。由於我見很多食客都是吃撈麵的,我選擇嘗試撈麵餐,麵真是一般的,有鹼水味不太喜歡但雲吞就唔錯,每粒都有原隻蝦仁,非常有實在感🤤味道都算中規中矩份量給一般女士應該足夠的,但男士就難說了店鋪都算整潔,店員服務也不差。
不太喜歡
份量給一般女士應該足夠的,但男士就難說了
店鋪都算整潔,店員服務也不差。
2023-11-19 1074 浏览
唔預期服務要好,但無諗過要受一個無頭髮既侍應呀叔呼喝,啲野食好好食又唔係咁囉…呢個無頭髮既男侍應就好唔耐煩,你部八達通機delay 唔係我張卡,大佬,部機你日日用,唔係我問題喎, 我等緊你,仲大聲咁問我ready 未? 我答你準備左,你仲細細聲講 粗口 話我阻住佢…又要講出黎驚你聽唔到咁..又唔大聲啲…其實你有工作壓力,真係我無阻住你,發洩係我度….其實…..要一個食客花呢啲無謂時間 寫一份劣評 可想而知佢幾劣既服務質素 正正常常 無人期待有咩服務 只希望身為老闆既 可以知道你呢個員工係有幾惡

2023-11-19 692 浏览
等了超過40分鐘,期間問過負責收錢的男人,我問前後外賣order都出了,我那單未出嘅,男人答你個order 5碗雲吞麵要時間整,唔係好似粥咁快。🤔️同嘢食快慢唔同,所以不會順order no出。再過5-10分鐘,另外一個阿姐打俾我問點解咁耐不到取,我火都黎,我一直站門外,期間完全無叫過我個number, 個男人重要咁答我。黐線!不會再幫襯!
黐線!不會再幫襯!
外卖自取
2023-11-03 861 浏览
太子呢個老區,除左唐樓之外,最多就係食肆。今日出開太子果頭買啲野,買完之後想係附近食碗麵做午餐。  行下行下見到呢間十大碗粥麵專家 ,叫得自己專家,門面又幾靚,裝修都好新,緊係要入去會一會佢。 佢主餐牌都有好多野選擇,粥、粉、麵、飯、腸粉,通通都有。想經濟實惠有午餐,晏啲入黎又有下午茶。落order係用QR code,又快又方便。佢仲有漬蘿蔔任食。 午餐-撈麵套餐 ($55) 一個套餐有一碗撈麵配雲吞或炸魚片頭。今日我就叫左柱侯牛腩撈粗+雲吞(三粒)+一罐無糖可樂。 柱侯牛腩撈粗 - 牛腩好有驚喜,唔單止份量唔少,食落仲好淋,連牛筋都入口即溶。麵底中規中舉。 雲吞(三粒) - 雲吞大大粒,入面有好大隻原隻鮮蝦。湯底充滿大地魚味。 唯一可惜係配料係選擇唔多,多三款。 不過係老區入面食到一間新餐廳,真係別有一番風味。

午餐-撈麵套餐 ($55)

2023-11-02
  • 柱侯牛腩撈粗
2023-10-23 914 浏览
喺OpenRice見到食評咁神級,不如撞日反正公眾假期最後一日,行一轉出去之後再立即過去,中午12:00嚟到店內已經有九成滿座,店舖不大,以卡位為主,乾淨燈光明亮,感覺裝修都好新。即拉火鴨絲腸粉 $32一上枱已經對眼,腸粉皮晶凝通透,薄到見到裏面火鴨絲,只須少少豉油調味,腸粉皮有米香、靭性足;配上味道咸香火鴨絲,兩者一拍即合,超美味!配食物只須加$10 熱奶茶有八成茶餐廳質素,花奶份量略少,所以口感冇咁滑,但茶味足,夠熱,收貨!神級腸粉,期待下次試雲吞麵,聽講亦都係一絕!

即拉火鴨絲腸粉 $32

配食物只須加$10 熱奶茶

神級腸粉,期待下次試雲吞麵,聽講亦都係一絕!
2023-09-20 1038 浏览
太子office附近真係唔少好野食,大家見我po開都圍繞著呢頭就知,今次講下成日行經的十大碗。十大碗水餃麵食水餃麵$37,麵質好彈牙😎蝦子我認為絕對係畫龍點睛之處,將湯既咸、香,甜帶晒出嚟。雖然好長氣,但佢既湯有別於hea底既店舖,真係好香大地魚粉味;而水餃又大大隻啖啖肉,真心呢個價錢有呢個體驗真係幾好,真係令人我好滿足,唔駛去到咩咩名店食家食咁浮誇啦。人愈大,愈鍾意食傳統雲吞麵食,因為嗰種鮮甜、香味,口感,係一堆米線類無法比較,層次亦唔一樣。

2023-08-13 985 浏览
除了太子店 旺角也有分店 但個人比較喜歡太子店的質素 雲吞麵來說 亦是我回頭光顧多次的餐廳之一 另外每枱都會提供酸蘿蔔 酸甜適中 非常開胃解膩😋🍜蝦籽雲吞麵 $38大地魚湯底清徹鮮甜 入口舒服 有很多蝦籽 沒有鹼水味幼麵以鴨蛋製作 非常爽口 有蛋香雲吞皮薄 大大粒蝦餡 非常爽口彈牙😋🍜薑蔥豬什麵 $40豬潤厚度適中 熟的程度剛剛好 又脆又嫩滑粉腸軟糯有口勁 無騷味豬腰有預先處理醃製有底味 口感爽脆😋🍽️招牌炸両 $35皮薄香脆 份量十足 配上甜豉油 非常美味😋🍽️炸蜆芥鯪魚球(兩粒)$24外面包裹著米少碎所以炸得非常酥脆 鯪魚球也非常彈牙 蜆芥醬帶酒香很濃味

😋🍜蝦籽雲吞麵 $38

2023-08-12
用餐时段
  • 炸兩
  • 炸蜆芥鯪魚球
見社交平台關注組D人 基本上係頭三甲 就去試吓 叫左雲吞水餃撈麵 本來好祈待大地魚味 我覺得湯底胡椒味大過大地魚味 不過飲完冇口渴 雲吞同水餃一般 無特別 個麵最唔掂食到有D苦味 我起初以為自己自己味覺 但再食都有苦味 唔知係咪粯水味 真係覺得一般 何解被裙組捧到吟高🥲
2023-06-29