5天前 0 浏览
有时想食辣野都会谂起呢间十二味,坐得舒服,食物都唔错!因为好肚饿、叫左姐姐多饭,真系好多⭐️酸梅汤⭐️午市$68一大碗酸菜鱼好吸引,可以同台share食。鱼既肉质嫩滑,而且份量合理。成碟食到有两至三条细鱼骨,可以接受。就算叫左辣既酸菜鱼都唔会好辣,但偷听到旁边既外籍人士食到流晒鼻水。味道比刚开张既时候啖,锺意重口味既人士可能会有少少失望。酸菜充足,个汤底都好香,值得一试。⭐️泡椒嫩牛肉⭐️午市$62摆碟好靓,牛肉份量多,莴笋好入味。望落好多辣椒,其实食落唔辣。好有镬气,上碟时仲出紧烟,张相都影到啲烟。餸既份量好多,都系可以share食,餸饭一流。牛肉煮到好林好滑,而且入味又冇筋。莴笋同木耳够爽口,同牛肉既口味做成对比。⭐️酸梅汤及前菜⭐️跟餐第一啖饮落酸梅汤有少少中药味(?)可能系我平时都唔系好锺意饮。不过佢跟餐仲可以拣菊花蜜,应该会安全啲,或者加钱配其他野饮。前菜系腌土豆丝,酸酸甜甜好开胃。少少冻,好适合夏天食。⭐️红糖糍粑⭐️$48每次黎都会食。超脆既外皮包住烟韧既糯米糍,内层口感饮年糕。味道主要系外层沾满既黄豆粉同红糖酱。食完会再想食多一碟

⭐️酸梅汤⭐️午市$68

⭐️泡椒嫩牛肉⭐️午市$62
椒椒嫩牛肉

⭐️酸梅汤及前菜⭐️跟餐
酸梅汤及前菜

前菜系腌土豆丝,酸酸甜甜好开胃。少少冻,好适合夏天食。

⭐️红糖糍粑⭐️$48

2021-04-11
椒椒嫩牛肉
2021-04-03 0 浏览
在香港吃酸菜鱼,呢间十二味很ok! 因为我喜爱佢汤底落了我至爱莴苣菜,每次吃都很好味,汤底够味,鱼块又多,成盘鱼足足有33cm 大!今次点了夫妻肺片及川椒鸡!很入味,有麻辣味,又未至於去到渝味晓宇之麻辣个种劲,川椒鸡好配饭,㕑司有心机细致将靑椒及莲藕及鸡切到细细粒然後爆炒,所以很入味,其他已吃过的也推介炒莴苣丝,麻婆豆腐,回锅肉及甜品一定要吃红糖糍粑!呢间值得推介,因为我去过其他的酸菜鱼真是不太好吃....不是汤底不浓就是舖很多菊花瓣扮作老坛酸菜鱼!在国内吃差不多任何一间也能吃到好味酸菜鱼又平$$,差在你点是什麽鱼类,不过在香港,好吃的也要二百几起才能吃到!
2021-03-16 71 浏览
今晚大约七点左右叫了外卖自取。一共四个餸其中一味鱼香茄子。返到屋企食,一入口已经又酸又醙,系未试过个种酸味。已经即刻打电话去。个接听电话阿姐一接听已经唔好声气,不断重复咁话鱼香茄子系酸既。一听已经即刻o晒嘴,佢真系当我未食过鱼香茄子。其实如果唔系咁唔好食我先会打电话,你估我真系冇嘢做好得闲?不断以为我揾着数。最後佢叫我返去退,不过之後立刻收线。系即刻收线。今次真系一肚气,以後咪洗旨意再帮衬。野食有几好食都冇用。。。
2021-03-16
15 分钟 (外卖自取)
  • 酸醙鱼香茄子
2021-03-01 276 浏览
Enjoyed a satisfying weekday lunch set here.Service was quick and efficient which are both important for a lunch break with limited time.Sat down as soon as they opened and picked Set A: Dried Hot pot with vegetable and Set D: Boiled fish with pickled cabbage.Each set includes a side dish and a drink.

Dried hot pot with vegetables

Set lunch inclusions

Dried hot pot with vegetables
  • Boiledfishwithpickledcabbage
  • Driedhotpotwithvegetables
2021-01-22 410 浏览
又系被餐厅传出嚟嘅麻香味吸引左黎呢到。 曾经住过喺四川一年, 都算知道咩系真正嘅川菜。 果日终於决定黎呢到试下佢地个lunch set.....呢到最令我回味嘅系佢碗饭,果个味道系回忆呀。我同老公叫左个麻辣香锅,同回锅肉,应该系即叫即整。两个都有好多唔同嘅材料,个香锅最起码有5-6种材料,味道好唔错,一个人食好够。个回锅肉都ok, 都系好多材料。$58 包饮品同前菜。 以呢间餐厅嘅装修同座位嘅舒适度来讲, 呢个价钱系好抵。 推荐👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
推荐👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2020-12-22 616 浏览
本人一向同黄埔都唔系好拉得到关系, 无他嘅, 唔系响果边工作, 都唔系果边居住, 而且果边都唔系购物区, 所以去果边嘅次数少之有少, 不过咁岩今日去黄埔影相, 咁影相之前就去左搵餐厅食野, 原来附近都有唔少餐厅喎, 咁我就睇门面见到最吸引又算宽敞嘅试下啦, 就去左呢间十二味功夫啦, 咁佢地规模唔细嫁, 都有1x 间分店, 我就食过尖沙咀同旺角, 黄埔呢间第一次食呢个午市餐牌, 价钱比一般茶记贵dd, 但出品嘅食物又的确精彩, 有神气一点每个午餐都会送嘅前菜(!?), 其实就系蚕豆黎, 炸到非常香脆, 外衣脆卜卜, 芯有咸香, 如果配酒食效果应该几好, 但食饭就有少少古怪, 可能系随机吧呢个系唔辣嘅酸菜鱼, 份量十足, 睇见个汤同碗饭嘅比例都知道抵食啦里面有鱼片, 酸菜, 莴笋, 蒜头等等, 蒜头已爆香嘅情况下淋上酸菜鱼, 所以不论汤还是鱼都满满蒜头嘅香味, 酸菜比平时坊间嘅酸得多, 鱼片非常嫩滑有甜味, 汤底又酸又香蒜味, 不过就咁饮可能太重味, 建议泡饭食中和一下呢个系麻辣牛肉香锅, 一见到第一时间就留意到红枣咁大粒嘅辣椒, 数数埋埋有成1x 粒, 所以呢个锅系非常辣嘅份量都好多咁配

份量都好多

咁配料有莲藕, 芽菜, 薯仔片, 牛肉, 木耳等等, 用左好多红油爆香, 所以比较油腻, 莲藕同薯仔片爽口, 牛肉幼嫩带甜, 不过相比之下木耳系最match 嘅, 因为有红油爆香, 木耳爽口唔会吸油
睇落好似水咁清, 但系菊花蜜黎, 好甜, 但系清甜嘅口感, 唔会饮完口乾
埋单136蚊, 以呢度提供嘅质素来讲系非常之抵食嘅, 但因为好重口味所以冇咩可能日日都食, 间唔时食下都ok
2020-12-20
2020-12-16 427 浏览
和家人试了这一间川式风味的菜馆味道不错,辣得很滋味餐厅邻近有好多交通工具,位置优越酸菜鱼$228 +宽粉$26这一味酸咪咪的,十分开胃点了小辣,辣度刚好鱼肉很入味,而且没有鱼骨酸菜鱼还搭配了莴笋,和酸菜味道很夹宽粉吸收了酸菜鱼的酸味,好味!经典香辣锅 $38 加配5餸$152餸方面,我们点了鸡软骨、金针菇、土豆、莴笋还有豆皮点了小辣,不过可能因为点了比较吸味的金针菇还有豆皮,味道是颇辣的这一味十分惹味不论嗅觉还是味蕾也很享受当中最欣赏金针菇和莴笋没想到莴笋的爽和这道香辣锅出乎意料的夹
和家人试了这一间川式风味的菜馆
味道不错,辣得很滋味
餐厅邻近有好多交通工具,位置优越

酸菜鱼$228 +宽粉$26
这一味酸咪咪的,十分开胃
点了小辣,辣度刚好
鱼肉很入味,而且没有鱼骨
酸菜鱼还搭配了莴笋,和酸菜味道很夹
宽粉吸收了酸菜鱼的酸味,好味!

香辣锅
经典香辣锅 $38 加配5餸$152
餸方面,我们点了鸡软骨、金针菇、土豆、莴笋还有豆皮
这一味十分惹味
不论嗅觉还是味蕾也很享受
当中最欣赏金针菇和莴笋
没想到莴笋的爽和这道香辣锅出乎意料的夹
香辣锅
2020-11-25 325 浏览
点了麻辣锅味道可从辣与不辣中选择,主食可以选3款肉类及2款素类,点了鱼腐、虾、猪软骨、豆皮、腐竹,有很多辣椒,大大粒好似红枣咁,我哋怕辣当然冇食到啦,小辣已经是我们最可接受的辣度了,因为用优惠价钱买,所以店员都无招呼水比我哋,我哋都无所谓。猪软骨切得太细粒,最喜欢鱼腐,虾就好似唔入味咁。顺带一提,洗手间是与另一间子店舖分享用的。
2020-11-24
2020-11-07 385 浏览
1) fish fragrant eggplantI normally like egg plant, but I couldn't finish the dish as it was too spicy and oily...2) non spicy boiled fish with pickled cabbages Ordered non spicy one , but the pickled cabbages were sour and spicy...couldn't stand it. There were only 4 pieces of fish, different to the big portion shown in other's post. The fish scales also remained 🥺🤢
1) fish fragrant eggplant

2020-10-29 305 浏览
成功$20买到优惠当然再试吓...估唔到虽然$20, 但员工都好好服务!赞👍仲教我哋点划张点餐纸...最後,除锅外,追加食品另外开张单...我哋都加左白饭,饮品同甜品...味道,环境,服务...都值得推介....就算无优惠下次都会再帮衬👍

2020-10-29
用餐优惠
团购
  • 香辣锅
2020-09-28 605 浏览
今日嚟到呢间位於黄埔嘅十二味功夫食酸菜鱼呢度嘅酸菜鱼好出名有唔少嘅杂志报道我哋两个人叫咗一盘酸菜鱼再另加宽条粉听闻宽条粉系佢最好嘅朋友点可以唔食啊等咗大概10分钟酸菜鱼就上枱呢度嘅鱼系用鲈鱼原条起骨 所以啖啖肉酸菜同鱼一样咁好食汤底入面有大量嘅酸菜莴笋加埋宽条粉两个人食都够甜品我哋叫咗红糖糍粑一碟有八条上面放上大量黄豆粉炸得香脆点埋红糖食十分一流系我最锺意食嘅甜品之一食完两样嘢都已经十分之饱相信下次都可以再encore
今日嚟到呢间位於黄埔嘅十二味功夫食酸菜鱼

系我最锺意食嘅甜品之一

食完两样嘢都已经十分之饱
相信下次都可以再encore
2020-09-04 624 浏览
好耐无食过酸菜鱼 水煮鱼条瘾又上黎偏偏呢间就系公司附近 食个lunch set鼓起勇气尝试酸菜鱼已经加辣至中辣 仲有鱼腥味但鱼系鱼  无酸菜味酸菜系酸菜 淡淡的又唔香唔会再试 失望
好耐无食过酸菜鱼 水煮鱼
酸菜系酸菜 淡淡的又唔香
唔会再试 失望
2020-08-04
2020-08-29 670 浏览
屋企附近一直都谂住想试今日走去试下, 原来 星期六都有特价午餐至到五点 叫咗个酸菜鱼套餐 60几蚊都唔细 都有一窝, 仲有饭同 饮品嗰个梳化得饮都只系加十蚊但系超级大啲都够两个人份量, 鱼已起骨嘅 , 入面有啲莴笋 亦都有很多酸菜 , 味道不过不失 叫得过 ,食评啲人话咕噜肉好食 ,叫咗咕噜肉真系好食,味道比酒楼好又脆脆地必点!!!!!!个甜品 调味料 系用咗同日本蕨饼 黄豆粉同埋黑糖 呢个口感 比较烟韧 日本嗰啲比较软熟 但整体都好,下次一定再来!!! 呢度系冇咩服务 茶餐厅咁罗
2020-08-29
  • 咕噜肉
  • 红糖糍粑
2020-07-04 818 浏览
辣系一种味道亦都系一种嗜好,久唔久都会想去做,一年四季不分春夏秋冬,现时30几度唔着衫都热嘅情况之下,好想食辣野再为炎炎夏日加添一啲汗水,之前喺荃湾, 铜锣湾同尖沙咀食过十二味,今日行过红磡见到呢一间分店,又令到我辣瘾发作,自己喺电话度落完order, 前菜莲藕就即时送上,切到细细粒好爽脆,红色但唔辣,主角酸菜鱼一定冇走鸡,鱼肉一条骨都冇,完全啖啖肉,最锺意系有莴笋做配菜,如果锺意食饭咁啲汁捞饭一流,越食越开胃
2020-06-14 693 浏览
3点半去到想食个饭,一入嚟见到冇乜人,想坐张四人枱,职员就话呢度唔坐得,间舖头得两张枱有人,无mud人食,落单嗌左杯冻嘅菊花蜜,嚟咗杯热嘅,叫佢转返杯冻嘅就话:「你哋自己嗌错。」好唔情愿帮我哋换。一嗌完嘢食,就叫我哋买埋张单先,因为佢要食饭。後尾见到有两个人入嚟食饭,佢叫人哋等埋佢哋食埋饭先再帮佢地落单。最後我谂果张枱应该坐咗20分钟都未有人去落单。d嘢食黎到,摆明hea煮,衰过系屋企自己煮。啲嘢食冇乜味,泡椒牛肉又唔辣又唔咸,完全唔知点样泡椒,以後都唔会再黎。