十一冰室

十一冰室 (已結業)

Ten One Cafe
十一冰室 (已結業)
3K
tifunfun
可以再回頭的一家平民價小茶室☕
tifunfun
2021-12-07
關注
這家小小的冰室,位置不多,陸續有客人在店外等候~幸好我們來得還算早,等沒多久就有位子了~ 這店裡的餐牌是以我們讀小學時用的學生筆記本為基本設計午巿套餐:▪️台式鹽酥雞扒溏心蛋肉燥飯 HK$68鹽酥雞:味道剛好,皮炸得好香脆,而且肉質不粗糙,很juicy白飯:是珍珠米,軟硬度適中肉燥:比較乾,有些還有點脆口(感覺沒那麼油膩,比較健康)溏心滷蛋:普通,正常,不甜不鹹,還行 四季豆:比較生,沒什麼味道,只有輕輕的青豆味,剛好給整個肉燥飯的味道取個平衡{温馨提示:可免費轉飯為公仔麵 (另上),不過就是一碗普通的公仔湯麵😂😂}單點美食:▪️魚肉腐皮卷3條 HK$20外皮炸,表面略有點鹹(看到有鹽粒在表皮),但可接受,內裡是扎實的魚肉,還算不錯,本身也夠味,不過沾點附送的泰式酸甜醬,酸酸甜甜帶點小辣,更開胃午巿套餐餐飲:▪️凍奶茶 (少冰)+HK$3奶茶香濃▪️凍紅豆奶茶 (少冰) +HK$12奶茶香濃,紅豆不會過甜,份量剛好,不過剛送來時還是冰的一坨,建議等一會再吃~ (沒有減糖,覺得甜度還算可以,可能怕甜的朋友可以選再少一點甜會更好)可以外賣自取 付款方式:現金/Payme/八達通 總括:店員效率高食物味道不錯,份量足夠,價格合理沒有服務費查看更多
+ 8
魚肉腐皮卷
凍紅豆奶茶
凍奶茶
台式鹽酥雞扒溏心蛋肉燥飯
estertingho
【灣仔 食記】支持小店 ♥ 春園街附近的小巷裡嘆個靚早餐 ♥ 十一冰室
estertingho
2021-12-03
關注
在灣仔春園街搵早餐食的時候行吓行吓,轉了入條小巷 ... 被粉藍色外牆和白色招牌和的門面吸了入去 ...餐牌以七十年代的小學生習作簿設計,背面仲印有九因歌 ... 相當有創意餐廳也放置了一些懷舊的家品、舊的熱水壼、汽水樽、西瓜波、舊香港照片 ...儍媽點了份 ... 早餐 A〈HK$38〉五香肉丁麵 + 午餐肉炒蛋 + 牛油方包 + 十一鴛鴦去到冰室儍媽平時都會嘆杯港式奶茶但是見到餐牌的鴛鴦以店名命名,應該是店家的招牌飲品所以就點了杯『十一鴛鴦』...奶茶和咖啡調配得好好,有咖啡的香味也有奶茶的濃滑 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定查看更多
+ 2
十一鴛鴦
mochi_hkfood
(๑˃̵ᴗ˂̵)💛灣仔良心冰室
mochi_hkfood
2021-11-01
關注
同事之前試左呢間黃店冰室,話唔錯所以介紹我黎試下😝。去到都排左一陣先有位,但啲野黎得好快,等左10min左右就有得食,所以都唔會話等好耐👍🏻。🔅台式鹽酥雞扒溏心蛋肉燥飯($68)雞扒炸得好酥脆,塊扒唔會乾,有層炸粉脆脆地啱晒我呢啲鐘意食炸野既人😍。鐘意佢加埋肉燥,咁樣撈埋飯食就唔會好乾,加埋溏心蛋就仲正😝,撈撈下食左好多飯😂。🔅香酥雞翼溏心蛋肉燥飯 ($68)雞翼睇落雖然無雞扒咁正,不過都唔錯,炸得好香脆,唔會炸到乾爭爭。如果鐘意食有少少香口野既人就啱晒👍🏻。💬試完真係覺得雖然睇落平平無奇,不過都相當唔錯,裝修都有少少懷舊色彩,係座位逼左少少🙈。查看更多
+ 3
台式鹽酥雞扒溏心蛋肉燥飯
香酥雞翼溏心蛋肉燥飯
J*AIFAIM
外表現代 內裡懷舊
J*AIFAIM
2021-06-02
關注
本身自己都幾喜歡去冰室 特別係那種有小小懷舊 復古風的😆十一冰室 外表設計走現代風格路線. 內裡卻帶點復古. 店內坐位唔多. 今次試左佢既 台式鹽酥雞扒溏心蛋肉燥飯. 好小可係冰室食甘台式既野😜 但佢味道係唔台式既. 肉燥份量多. 夠你撈哂成碗飯. 係覺得佢個肉燥有點乾身. 雞扒還可以吧. 唔會油膩. 再配埋凍奶茶+$3. 台式鹽酥雞扒溏心蛋肉燥飯 $68呢度仲有得比PayMe 🤪 十一冰室 (灣仔)灣仔麥加力歌街1-19號加達樓地舖查看更多
Oeshi wong
超抵又高質下午茶~西多士/奶醬豬仔包超脆 :yummy:
Oeshi wong
2021-03-31
關注
今日去藍屋行下,之後見有點肚餓,就去食個下午茶!路過一間充滿香港情懷嘅冰室,好多久未見過嘅兒時玩具/小食做裝飾,好有Feel,決定入去!(其實好啱影相打咭,不過實在太肚餓,唔記得影環境相)一入去老闆已經好有禮貌,亦見佢每個客人走咗之後,都用清潔劑細心消毒,好放心~!西多士,超脆,但入面又好軟身,唔錯唔錯呢個奶醬豬仔包,超讚,因為佢落咗厚牛油,令到D煉奶唔會索到個包淋晒,依然保持脆身,係我食過最好食嘅豬仔包,100分! 個 Menu都好香港情懷,其實仲有叫公仔麵,好驚喜係可以mix混合沙嗲牛肉+五香肉丁,邪惡到呢~~~~~下午茶餐都係 二十幾三十蚊,喺灣仔區嚟講,真係好良心價,希望呢D小店繼續經營落去!查看更多
奶醬豬仔包
西多士
IvywingyanNG
回憶返晒黎😳
IvywingyanNG
2020-07-23
5K 瀏覽
關注
其實我幾喜歡食茶記冰室之類🤤平靚正!今日條佬要黎灣仔買野,咁岩經過呢間藍色小屋,的的骰骰幾得意🤓🤓冰室走懷舊風,餐牌都係以前既練習簿😂好多小時候既野🤣🤣回憶返晒黎!我地兩點三四黎到,老細好好呀!下午茶未夠鐘都比我嗌😆五分鐘左右就有野食😋下午茶~沙爹牛肉火腿米粉細細碗,純對係唔餓既份量😌沙爹牛肉有四五塊,肉質都稔,沙爹味預左唔濃😂😂😂算啦,醫肚姐🤣午餐~鹽燒黃芥末牛脷跟薯菜一見到牛脷就心心眼😍正常配薯菜係薯角+蔬菜黎既,但老細好好人啦又🤣🤣比我淨係要蔬菜走薯角🥰🥰牛脷切得唔算薄,食落油甘味香,好唔錯!個黃芥末醬就麻麻啦🤧無芥末味架真係🤣薯菜有椰菜花紅椒甘筍等,鹹鹹地稔稔地,話咁快就食晒😚查看更多
+ 1
yuen0418
裝修特別價錢稍貴但味道不錯
yuen0418
2020-06-19
關注
這家店位於小巷裏面比較隱蔽,以為午飯時間沒太多人。怎知道去到還是全場滿座。這茶餐廳面積實在非常小,若祇有10來個座位,要有心理準備座的很擠。但是裝修還是還有特色。吊頂吊了幾個儿時玩的西瓜球實在很有特色。我點了糖心雞蛋,魚肉腐皮卷,熱西洋菜蜜。我朋友點了黑椒炸扒意大利粉。整體賣相不錯。溏心蛋算是滑溜,魚肉腐皮卷非常香脆,加上甜酸醬實在味道不俗。另外我朋友的意粉雞扒非常大塊,雖然他的套餐價錢比較貴約75元,但還是物超所值。整體味道不錯,衹是價錢稍為貴一點。查看更多
+ 1
rbylife
鹽酥雞幾好食😋
rbylife
2020-06-11
關注
呢間個樣係好似港式嗰啲冰室咁 佢入邊好多擺設都係細個嗰啲零食啊 玩具咁 連個餐牌都係細個九因歌個啲單行簿 勁多回憶😍😍但係我自己覺得佢嘅嘢食係似台灣嗰啲便當多啲嘅 所以有啲搞笑😂😂·台灣鹽酥雞扒糖心蛋肉燥飯$68我覺得佢個價錢冰室黎講比較貴🙊🤔🤔但係佢都真係幾好食 尤其係佢塊雞扒 真係會令我掛住😈係真係每一次去都係即炸 勁惹味 個皮係脆得黎唔會過份油膩 而且個調味都啱啱好🤤個雞扒本身都唔錯 好嫩 啖啖肉 之後佢都幾多肉燥嘅 係真係可以撈晒成碗飯 甚至有陣時食到底會比較鹹添🤣🤣同埋佢個伴碟用四季豆粒都幾得意 不過其實佢都好多飯下 女仔嗌少飯就岩岩好☺️·#rbyeat#rby台灣菜#rby灣仔·📍灣仔麥加力歌街1-19號加達樓地舖查看更多
台灣鹽酥雞糖心蛋肉燥飯
foodividual.hk
日式雞扒飯🍛紅豆奶茶🥤
foodividual.hk
2020-03-01
關注
今日係灣仔見到呢間現代得黎又帶點懷舊嘅冰室。門口有個霓虹燈牌寫住十一冰室,入面又有啲懷舊裝飾。餐牌上有台式、日式、港式、越式嘅食物,包羅萬有。我今日就點左日式滑蛋雞扒飯($68),啲蛋量唔算多,大概兩隻,唔洗怕肥。雞扒一塊幾嫩滑。飲品揀左紅豆奶茶($12),點左少冰少甜,甜度真係比較少,令呢杯飲品嘅完味出曬黎。小食點左魚肉腐皮卷 ($30),呢個都幾飽肚,成條都係魚肉,外面包一層腐皮,點啲越式酸辣汁。查看更多
+ 7
asuraanna
那些年的港式味道
asuraanna
2020-02-11
關注
十一冰室位於灣仔麥加力歌街,雖然隔離正是太原街(即玩具街)但店舖附近卻沒有熱鬧的人群,只有悠閒的街坊,絕對是旺中帶靜買完玩具,前來用餐Hea一Hea,倒是有種偷得浮生半日閒的感覺店面的白色招牌及藍色外牆好搶眼,再加上門外有兩張小檯放著隨便影下相都可以變做文青照店主應該是位非常喜歡香港情懷的人吧不但外面有個霓虹燈招牌,店內裝潢擺設都好有七八十年代特色就連餐牌都用我們小時候必定要讀的九因歌封面先來一杯只有港式茶餐廳才可以嘆到的特色涷飲---鴛鴦要沖配到「七茶三啡適量奶」的美味鴛鴦真的不容易此店的咖啡香味不會太濃烈,所以仍可品味到濃滑的奶茶甜度也頗適中再來就是特色小吃---糖心滷蛋外層蛋白的滷香都幾入味,中間的蛋黃還會流動一口咬下半熟的蛋黃香味溢滿口中主菜方面特地選了鹽燒黃芥末牛脷配薯菜薯菜除了一塊塊切得厚厚的薯角外,還有椰菜花及蘿蔔青豆等配搭健康且增加了色彩豐富的感覺牛脷肉質香嫩之中帶少許彈牙口感雖然用鹽調味但味道不會過咸要是再切厚身一點就更加完美了查看更多
+ 7
啊蛋
大件夾抵食懷舊十一冰室
啊蛋
2020-02-09
關注
茶餐廳係我媽咪嘅至愛,佢情有獨鍾懷舊冰室,今次就帶佢黎到位於灣仔嘅呢間「十一冰室」食午飯。餐廳裝修簡潔明亮,內裡的擺設及餐牌設計都充滿老香港懷舊風味,非常特別午市套餐有台式也有港式的選擇,2:30pm起則有下午茶套餐供應,多款選擇由$25起包一杯餐飲,價錢經濟實惠又抵食雙拼米粉下午茶套餐裏面揀咗呢個清淡健康嘅雪菜肉絲煎蛋雙拼米粉,另加$8轉配番茄濃湯底。米粉好爽滑;雪菜肉絲鹹咗少少;番茄濃湯則酸甜開胃,裏面仲有唔少蕃茄、紅蘿蔔同薯仔粒,好足料呢!每條米粉都吸收左蕃茄濃湯底嘅精華美式雜扒美式雜扒分別有:雞扒、豬扒、腸仔、火腿配薯角及燒汁,份量十足,陣容鼎盛。雞扒肥美嫩滑,好juicy!生煎豬扒原汁原味,豬肉味好香濃!另外值得一讚嘅係佢地嘅薯角,勁大大舊,炸到金黃香脆唔過火,充滿薯肉香之餘唔會滿口油,好食又邪惡金銀花雪梨茶🍐左邊呢杯雪梨茶係餐廳自家煲製的,雪梨滋潤清甜得黎唔會太甜,生津解渴,金銀花則有清熱解毒之用,適合對抗肺炎查看更多
+ 5
Milolo911
小小的現代化懷舊冰室☺️
Milolo911
2020-02-09
關注
平時都比較少去既灣仔,今日就去果邊周圍走下行下,見到横街入面有呢間冰室,就試試佢啦雖然係叫做冰室,不過佢都幾有現代感既,佢既門面用色都幾鮮明,所以都同呢條横街有個強烈既對比睇返個餐單,係咪好有特色呢,再睇真 d,佢係以前果 d 中小學寫字簿黎既添啊!都幾有 Feel 架!由於宜家 lunch 時間,呢度都有 d 午市套餐可以選擇返架大家係咪對呢本簿好有回憶呢!兩個人黎食,就咁每人叫一個午市套餐又好似爭少少咁,所以再另外叫左個 小食拼盤 大家又可以 share 食!拼盤當中有呢個迷利西多士,我覺得都幾唔錯,因為佢炸得黎又唔油膩,而且好有口感,淋上一 d 糖醬一齊食,都幾好食,作為前菜小食,一流架我就叫左呢個午市套餐之一既,鹽酥雞糖心滷蛋肉燥飯,份量正常,每項既比例都幾平均,佢既鹽酥雞就唔係雞粒,係雞扒黎既肉燥既份量都幾多,雞扒雖然唔係好厚切,不過都算係大塊,如果唔鍾意食一 d 有汁既飯既朋友,呢個飯就岩曬了,因為如果整體黎講,都係比較乾身既基本上每啖飯都可以食到肉燥既,但比起一般既滷肉飯,佢就比較乾身,不過味道係夠既,我最欣賞就係果半隻 糖心滷蛋,食落果陣真係好 Juicy,好有張力又好味架!查看更多
+ 4
ChungYanyan4313
“冰室”情懷倍窩心
ChungYanyan4313
2020-02-07
關注
前兩日同事帶左我黎呢度食晏呢度既裝修行懷舊路條~~有唔少擺設裝鈽都用左d七、八十年代既常見家品而meun仲用左小學生時代必用既單行簿做頁面添而呢度食物既定價亦唔高,套餐既價格都幾抵食:)睇完一輪,我就要左份“鹽燒黃芥未牛脷配意粉”HKd$75份量都唔少,望落好大碟!!!牛舌既份量都算多,有成8塊左右,而且唔係薄“切切”架配上既意粉都唔係白烚意粉,可見用心下午茶餐既價錢仲實惠,下次三點三真係可以考慮下平日13:45後仲要有9折添!!!!查看更多
+ 6
eatwhatiwant
親切的冰室
eatwhatiwant
2020-02-07
關注
呢日返半日,開工之前係附近行左陣~~本身諗住試間朋友介绍既日式燒肉,點知原來係5點後先開所以就入左係隔離既呢間冰室食個晏呢度lunch set既價錢都好貼地,平均6,70蚊都已經有交易包埋飲品之餘仲唔洗加一添呢日要左個牛柳粒配薯菜既set牛柳粒用黑椒調味,食落好腍好惹味:):)薯菜係又粗又大既炸薯角口痕痕之下仲要左個鹽酥雞做小食粒粒都外酥內嫩,眨下眼就俾我食清光xpp而汽水配上冰底飲落特别爽啊加上店員好親切,係可以回頭支持既小店!!查看更多
+ 6
phonebus
軟骨炆至軟綿容易入口
phonebus
2020-01-24
關注
灣仔喜帖街係的確好多嘢食選擇, 但係想搵較平民化 的選擇, 而又唔想喺春園街踎小食店, 其實可以行上小小去 麥加力歌街。 十一冰室 正係嗰條街嘅一間小鋪, 可以避開人流又坐得舒服。內裏佈置 以舊香港作賣點, 舊香港照片、西瓜波、水壺、汽水樽、練習簿等等, 而價錢亦都懷舊, 食一客午飯都唔算好貴。黑醋豬軟骨拼魚肉腐皮卷肉燥飯黑醋汁十分醒胃,它亦中和了豬 軟骨的肥膩感,軟骨被炆至軟綿容易入口。肉燥飯香氣,真的是讓人無法抵擋,勁好下飯。 魚肉腐皮卷, 即叫即炸, 爽口彈牙。香酥雞翼外脆內juicy,雞皮脆而不油,而且肉嫩多汁。熱檸茶跟餐叫了熱檸茶,大杯解渴。查看更多
+ 12