2018-01-11 592 浏览
經過朗豪坊,見不是太餓就點了大阪燒配章魚小丸子,朋友就叫了炒麵配章魚小丸子,套餐有包一杯汽水。賣相欠奉,小丸子一咬下去,很淋身,完全不知粉漿是否已熟透,質素比街邊小食店還要差,燒餅完全沒有味道,完全不知自己在食甚麼。。 劣食。。。。朋友所點的都不見得好去邊,都是無味道。如果用這種食品完全不值去食。

2018-01-10
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
2018-01-03 198 浏览
好記得早幾年要去尖沙咀參加活動,成日都係foodcourt食秀吉,行開朗豪,又見餓,決定又食下佢!嗌咗個餐兩個人share頂住先🤣🤣 around40蚊章魚丸普通 大板燒敢普通,食落好重粉 連菜都無咩、諗住嚟回憶下都破滅晒🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

嗌咗個餐兩個人share頂住先🤣🤣 around40蚊

2017-11-23 299 浏览
一向都有幫襯沙田果間分店已經吃了好多次今日甘岩岀旺角食快lunch就揀左呢間首先呢 呢間不嬲就只有汽水我已經戒左汽水好耐 亦不唔想飲凍野所以想叫佢俾杯水我點知佢話 我地呢度無水供應!但d大阪燒同八爪魚丸好多醬點可以無野飲? 但明明平時響沙田都會俾杯水你真系好懶 客都無沙田果間甘多啦點知! 真系好難食 系食到一半就唔想食d炒面唔知點解同沙田果間系唔同質感好林 又無味 到大阪燒 我唔明白 已經落左甘多醬汁響面點解都可以無味?? 好似食面粉甘 食左一半就食唔落唯一d八爪魚丸系好少少 但都啖味質素同沙田果間差太遠 永遠不再幫襯
一向都有幫襯沙田果間分店
已經吃了好多次

今日甘岩岀旺角食快lunch
就揀左呢間

首先呢 呢間不嬲就只有汽水
我已經戒左汽水好耐 亦不唔想飲凍野
所以想叫佢俾杯水我
點知佢話 我地呢度無水供應!
但d大阪燒同八爪魚丸好多醬

點解都可以無味?? 好似食面粉甘
食左一半就食唔落

唯一d八爪魚丸系好少少 但都啖味

質素同沙田果間差太遠 永遠不再幫襯

美食哥倫布今次去咗朗豪搵野食!有乜咁好食?一齊睇下啦!朗豪坊個food court唔算太多野食,早輪轉過一次之後叫做有少少新鮮感!秀吉真係無處不在,機乎去親food court都會見到!質數就不過不失啦!章魚小丸子最少可以買4粒!衣樣又幾好!食完其他野都可以買幾粒當加餸!不過質數就普通喇,都幾麵粉吓,同埋少人食嘅時候,佢地整定之後就咁熱著佢,搞到個皮乾晒!
美食哥倫布今次去咗朗豪搵野食!有乜咁好食?一齊睇下啦!
用餐时段
下午茶
2017-07-09 639 浏览
早前聽同事講我地有好幾間分店,如果系員工的話會有優惠。今日剛好放假就約埋朋友去秀吉食野,叫野果時問職員系咪有員工優惠,點知個職員好無禮貌甘應我朋友,話無。我就覺得好奇怪點解我d同事去食都有,我同朋友去食就無。真系唔知系我d同事講大話定系你地d服務員講大話?究竟系為左方便他們工作還是什麼原因。點解同一間公司的員工得到的待遇唔同,連最簡單的員工優惠都無
2017-07-05 418 浏览
跟他拍拖週年紀念,因近來太忙所以即日才準備慶祝,而且一時忘記晚上有事要做,所以偷了一時半刻,跟他到朗豪坊吃一頓飯,再吃他至愛的抹茶。秀吉是好幾年前和他拍拖時常常到沙田店吃,尤其是他的燒餅,幾乎都是必吃!這次過來,發現原來還有其他便當之類的,但我們這次目的是燒餅,所以留待下一次吧。今次點的是SET E,加$4就有一杯汽水。一如以往,燒餅加有沙律醬、燒汁、木魚絲,而章魚燒撒了一堆紫菜粉。相對地我覺得醬汁稍微不足,始終我都比較傾向愛吃多醬的人,所以醬汁份量中中等等。燒餅入面算足料,一這麼大大粒的魷魚粒,好好咬,而且都不只是一、兩粒這麼少。加上燒餅蠻厚的,所以吃掉一碟的話,一個人份量都足夠,如果你不是超大胃量的話。至於汽水中中等等,畢竟都是汽水機來的,冰度OK,夠涼快。
今次點的是SET E,加$4就有一杯汽水。
至於汽水中中等等,畢竟都是汽水機來的,冰度OK,夠涼快。
2017-02-06 705 浏览
入到黎朗豪坊food Court聞到依間好香,睇過啲嘢都唔錯,跟住就揀咗依家嚟食啦,我叫左個蛋包炒麵同四粒小丸子,就$38,一嚟一出到嚟估唔到份量係咁少,一啲都食唔飽,但係味道黎講都唔錯,個蛋好滑亦都好香,而個麵啦亦都幾滑嘅同埋都夠彈牙,亦都唔會好乾,而家小丸子啦如果我有得配紫菜嘅話就好啦,而且嗰啲汁啦亦都太多,搞到啲小丸子好鹹,而且亦都好濕,中國來講啦味道係唔錯嘅,可惜份量太少而且價錢都頗貴,$38你講嘅買都唔飽可以有更加好嘅選擇,如果當個lunch或者Tea嘅話就唔錯啦,記得下次我要嗰個少汁阿
2016-09-28 992 浏览
收工約左個朋友喺旺角行街,咁就喺朗豪坊食小小嘢先啦。但由於唔喺太肚餓關係,所以叫左間份量睇落唔係太多嘅黎食。因為都係晚飯鐘數啦,响COUNTER買完飛之後,等左20分鍾左右先拎到個餐。望落都算ok啦,小丸子幾好食,入口唔會糊埋一舊,粒章魚好彈牙,如果面頭紫菜再多d就好。炒麵就普普通通啦,得小小椰菜絲,麵質唔太彈牙。個大阪燒就幾好食,除左椰菜絲仲有小小豬肉片,加埋淋面d汁同木魚花真係相當唔錯。
收工約左個朋友喺旺角行街,咁就喺朗豪坊食小小嘢先啦。

但由於唔喺太肚餓關係,所以叫左間份量睇落唔係太多嘅黎食。

炒麵就普普通通啦,得小小椰菜絲,麵質唔太彈牙。

2016-08-15
等候时间
20 分钟 (堂食)
2016-07-20 1002 浏览
放假去了旺角朗豪坊, 咁岩歲半的囡囡肚餓, 就連忙找間餐廳...... 但周圍都太太太多人了, 又有好多自遊行一杯野飲就坐N耐, 最後去了FOOD COURT, 好彩都有位!去了匠工房秀吉買了一個TEA SET, 其炒麵不油膩不濃味, 同埋都有蔬菜伴著炒, 清清地, 好岩小朋友食! 我跟老公就SHARE食燒餅同章魚丸~ 燒餅就有點冷掉, 份量雖大, 但熱上的話天好!章魚丸就似即製, 好熱好好食~ 食到有大大粒章魚! GOOD!黎個小休息是OK的!PS, FOOD COURT職員好好! 仲有BB椅提供, 但我們沒有用~

黎個小休息是OK的!

2016-05-15 876 浏览
街邊小食已進駐商場,牛肉薯餅,外表金黄脆香,每個形状都一個餅印,捧在手上熱腾腾,牛肉和薯仔混合一起再油炸之後,特别香口鬆脆,每口都有啖啖牛肉味,薯仔特香特濃,是飯前必食佳品。
2016-05-15
等候时间
1 分钟 (外卖自取)
2016-04-10 647 浏览
由於只有半小時晚飯時間,便打算在朗豪坊food court中隨便吃點東西。本想吃pepper lunch回味一下學生時期吃鐵板黑椒牛肉飯的感覺,但它實在太受歡迎,大排長龍。那我便到旁邊的匠工房秀吉點一份奄列炒麵配章魚小丸子($38)。奄列炒麵很有驚喜,蛋皮煎得很薄卻不油,裡面粗粗的拉麵炒得很香,配料豐富,有青椒、洋蔥等蔬菜,其中五花肉非常香口,豬皮更是脆脆的。奄列上淋上茄汁、沙律醬,是討喜的小朋友味道。章魚小丸子就是一般food court出品。皮太厚,一點都不脆,章魚是有的,但被紫薑濃烈的辣味蓋過了。這看似是小食套餐,但因為兩款食物都是澱粉質,很飽肚。

奄列炒麵配章魚小丸子

這看似是小食套餐,但因為兩款食物都是澱粉質,很飽肚。
奄列炒麵配章魚小丸子
2016-04-09 362 浏览
未食過大判燒餅,所以試下試了紅豆和吉士味基本上就這兩隻味都試了吉士味比紅豆好食但是兩者味道都係一般大判燒根本就唔好食紅豆較甜,吉士好吧吉士我唔知點形容,無紅豆咁甜個皮同d涵,完全唔夾假如係咸食可能好d可惜係甜食來我較喜歡日式豆沙包多d
未食過大判燒餅,所以試下
試了紅豆和吉士味
基本上就這兩隻味
都試了

吉士味比紅豆好食
但是兩者味道都係一般
大判燒根本就唔好食

紅豆較甜,吉士好吧
吉士我唔知點形容,無紅豆咁甜

個皮同d涵,完全唔夾
假如係咸食可能好d
可惜係甜食來

我較喜歡日式豆沙包多d
等候时间
3 分钟 (外卖自取)
2016-03-16 487 浏览
又一個放工後的上課天,每次獨個兒醫肚都想買外賣,但香港沒有外國的舒適城市公園,買外賣都不知拿到那裡去吃,倒不如找個不起眼的地方,吃個自己喜歡的快餐就好了。上課前的時間人不多,餐廳裡的都是一雙一對,獨女一個的我步伐慢慢地移向美食廣場,找尋依肚的食糧。 映入眼簾的餐牌都是熟悉的,食生不如吃熟,還記得讀書時常常和朋友走堂到商場內吃這個經濟的大板燒作下午茶,今天就正好讓我回味那舊時光,只可惜是沒有好友在旁。匠工房的食物配搭不多,熟悉它的其實一早就可以想好食物配搭,今天不想吃炒面,便選了E餐再加大月燒作甜點。 每次在這裡吃大板燒都想吃日本那旅行的時光。 這裡的大板燒多菜,有兩塊煎得香的豚肉片放在餅上,再唧上沙律醬和鋪上木魚乾,可惜沙律醬太重手,像是不用錢般,店員可能怕我瘦吧,以致燒餅吃起來很滯很濕。 E餐還有6粒章魚小丸子,外面的皮烤得有點過火,保持不到金黃色,但卻十分香脆。丸內面粉層很軟滑,帶點煙韌,而平均每顆有1-2粒章魚粒,不算太多,這個價錢算是合理。來到是日甜點大月燒,有可愛的日本人在紙袋上,十分可愛。其實未吃章魚丸前已經率先咬下一口,試一試溫度,但卻失望而回,

Set  E

大月燒
來到是日甜點大月燒,有可愛的日本人在紙袋上,十分可愛。其實未吃章魚丸前已經率先咬下一口,試一試溫度,但卻失望而回,本以為會暖暖的,但誰不知已經放涼,蛋皮再不香脆。咬一口,未見紅豆餡,要再來一口才見到珍貴的豆蓉。可能放涼了,蛋香味不出色,只嘗到甜實的紅豆味。

日子久遠了,快餐店的水準彷彿也微微下降,價錢也調整了,還是懷念著那些年走堂到這邊來和朋友同學一起吃到的味道。
2016-03-16
今天同朋友相約朗豪坊食飯,大家都係主要想傾計,所以係Food court邊食邊傾計。當我望住這店的電視不停地播著如何整燒餅,但是我諗起燒餅應該是好多椰菜,所以最後就只係選擇奄列炒麵加八爪魚丸加大判燒(紅豆)。奄列炒麵入面有青椒、洋蔥,煙UN的拉麵,加上薄薄的蛋皮加沙律醬。我覺得沙律醬落太多了,不過加埋D拉麵一齊食,就會覺得好滑。不過真係好喜歡煙UN的麵條...暖的八爪魚丸出面硬入面淋,幸好入面唔係唔熟,入面有好大粒的八爪魚係入面,不過個燒汁真係鹹,唔好點太多汁。紅豆大判燒以為係新鮮整,點知係後面之前整開留下來的,連暖的感覺都沒有。之前在不同的地方食過有魚仔的形狀,但呢個圓形的形狀入面就可以入超多的紅豆在當中,都算好吃吧。這個咁平的價錢,有一個餐,真的不能要求太高。

紅豆大判燒+八爪魚丸+奄列炒麵
2016-02-16
等候时间
5 分钟 (堂食)
2016-02-18 349 浏览
今日係情人節!我們今晚選擇咗去旺角朗豪坊食多國餐!其中一間我們選擇咗「匠工房秀吉」!我們叫咗八爪魚球、大判燒「吉士味」同大判燒「紅豆味」!八爪魚球係新鮮熱辣整出嚟,面層軟軟腍腍,入面嘅八爪魚好大粒,口感好爽口彈牙,加埋香濃嘅醬汁一齊食,真係好惹味!大判燒「吉士味」同「紅豆味」亦都係新鮮即叫即燒,所以包質非常軟滑同鬆軟,味道超香甜,但唔會過膩!
今日係情人節!我們今晚選擇咗去旺角朗豪坊食多國餐!
其中一間我們選擇咗「匠工房秀吉」!我們叫咗八爪魚球、
大判燒「吉士味」同大判燒「紅豆味」!
口感好爽口彈牙,
加埋香濃嘅醬汁一齊食,真係好惹味!
大判燒「吉士味」同「紅豆味」亦都係新鮮即叫即燒,
所以包質非常軟滑同鬆軟,味道超香甜,
但唔會過膩!
八爪魚球
大判燒「吉士味」
大判燒「紅豆味」
2016-02-14
八爪魚球
大判燒「吉士味」
大判燒「紅豆味」