2017-06-15 1013 浏览
跟豬男友在佐敦逛街 想吃些價錢便宜一點的晚餐 經過這間北方餃子源 覺得好像不錯就進去了鮮肉翠玉瓜餃(5隻) $25我點了5隻鮮肉翠玉瓜餃餃子皮很濕潤 一點也不乾而且皮的厚度剛剛好 不會太厚或太薄它的餡料塞得滿滿的驚喜的地方在於餃內的湯汁感覺像是吃小籠包一樣如果翠玉瓜的份量可以多一點就更合我意了香辣牛肉麵 $46豬男友點了這個香辣牛肉麵它形容像是吃一碗新鮮的「滿漢大餐紅燒牛肉麵」但牛肉粒的份量更多更有質感湯汁帶著嗆辣感醇厚的味道麵條充分地吸收了湯汁的味道吃的時候十分惹味如果麵條可以更「帶勁」就更好!不過佐敦這家分店原來要搬了!請大家要留意呀我想我下次應該會再來試試它其他味道的餃子!
跟豬男友在佐敦逛街

就更合我意了

香辣牛肉麵 $46
香辣牛肉麵
豬男友點了這個香辣牛肉麵
它形容像是吃一碗新鮮的「滿漢大餐紅燒牛肉麵」
但牛肉粒的份量更多更有質感
湯汁帶著嗆辣感醇厚的味道
麵條充分地吸收了湯汁的味道
吃的時候十分惹味
如果麵條可以更「帶勁」就更好!
不過佐敦這家分店原來要搬了!
請大家要留意呀

我想我下次應該會再來
試試它其他味道的餃子!
2017-06-14
香辣牛肉麵
2017-03-27 826 浏览
係附近做野,俾正宗北方餃子吸引左入去,一search先知原來幾出名,仲有好多分店店面唔大,不過幾乾淨牛展全部都大大件,亦唔係只俾一兩件就蒙混過關,肉質'林'滑,花椒八角嘅味道幾重,又香又入味麵底相對上冇咩特別,湯底亦比較淡口餃子皮簿,但夾嘅時間要小心穿;荸薺牛肉餡肉味唔濃,但調味唔錯,加左荸薺好爽口。趁新鮮熱辣嘅時候食,有湯汁流出黎,好味總括黎講味道唔錯,價錢亦唔算貴。雖然未至於專門去食,但有緣經過相信會再幫襯。
五香牛展麵
麵底相對上冇咩特別,湯底亦比較淡口
荸薺牛肉餃

2017-03-24
五香牛展麵
荸薺牛肉餃
2017-02-15 762 浏览
上次試過西洋菜餃同雞絲粉皮,覺得唔錯,所以今晚一個人又嚟食過。今次叫了茴香牛肉餃同京醬茄子。茴香唔係處處有,亦唔係人人鍾意,但啱我。餃子皮仍是我喜歡的,厚薄適中,而且有韌度,咬開還有汁,配上醋及辣豆板酱,好好味。個茄子嘅醬汁亦非常惹味,仲加埋生蒜末,我鍾意。相信呢處會成為我一個人晚餐的熱點。睇吓幾時先食勻所有餃子!

個茄子嘅醬汁亦非常惹味,仲加埋生蒜末,我鍾意。

相信呢處會成為我一個人晚餐的熱點。睇吓幾時先食勻所有餃子!
2017-02-15
2017-01-16 642 浏览
I am a big dumpling fan. This place rocks. Very delicious dumplings. Have many choices of different kinds of dumplings that are all hand made. Very friendly staffs and comes with English menu. Will definitely go back again. They also serve noodles and rice toppings. Kids friendly restaurant.
2016-12-22 820 浏览
這一家餃子店其實是我們經常光顧的。但一直因為他店面太細,所以通常都忘記拍照和寫食評。又是一個很多同事一起吃飯的中午,老實說,佐敦一帶的店,到吃慣吃爛了。通常只要有人提議,大多數都會馬上贊成。這間店不能不試的,絕對是鮮蝦冬菇餃。其實所有烚的餃子都很好吃,重點大家口味都不太喜歡炸的,因為皮太厚了,太過油膩。冷般我們也試了茄子,很多女生說讚的。還有素鵝,海蜇和雞絲粉皮,感覺一般。但喜歡喝豆漿的我,覺得豆漿很有豆味。
這一家餃子店其實是我們經常光顧的。
但一直因為他店面太細,所以通常都忘記拍照和寫食評。
這間店不能不試的,絕對是鮮蝦冬菇餃。
冷般我們也試了茄子,很多女生說讚的。
還有素鵝,海蜇和雞絲粉皮,感覺一般。
但喜歡喝豆漿的我,覺得豆漿很有豆味。
2016-12-19
  • 鮮蝦豬肉香菇餃
2016-09-22 1193 浏览
從前有去過灣仔店,拍拖時間間中會去北方餃子源作為九龍人,見到佐敦開分店實在太開心啦~~佐敦店比灣仔細少少,大約20人就滿座了價錢跟以往差不多除了餃子還有其他小食桌面有不同調味料供客人使用酸辣湯$18其實我知道叫水餃麵可以加$16轉酸辣湯湯底的,不過我不想吃麵,都係單點一碗。配料切得算細,今天唔太辣,偏酸,也合我口味。茴香牛肉餃5隻 $26我從來都叫水餃唔叫煎餃,餐牌上12款以前都幾乎試過啦,而茴香牛肉餃係我首香,有香料的配搭最香口呢度的餃子名不虛傳,雖然其他小食唔係我的首選,但好吃的餃子足夠令我經常來幫襯加$3有飲品,午餐消費$47
從前有去過灣仔店,拍拖時間間中會去北方餃子源
作為九龍人,見到佐敦開分店實在太開心啦~~

佐敦店比灣仔細少少,大約20人就滿座了
價錢跟以往差不多
除了餃子還有其他小食
桌面有不同調味料供客人使用
酸辣湯$18
酸辣湯
配料切得算細,今天唔太辣,偏酸,也合我口味。

茴香牛肉餃5隻 $26

加$3有飲品,午餐消費$47

2016-09-22
酸辣湯
2016-08-20 708 浏览
之前係灣仔工作, 有去開皇后大道東的分店, 質素中等可以, 但未食過煎餃, 感覺餃子皮較厚, 餡料偏少.天氣熱, 飲凍豆漿, 豆味算濃, 做得不錯.煎京蔥羊肉餃 $51, 上檯時有些少失望, 可能我的期望過高, 心諗以為是只煎餃子底的款式, 誰知來到時, 賣相好似炸餃子一樣, 餃子皮已經被油炸得變硬.果然不出所料, 皮太硬, 家中煎過餃子, 最好味的做法, 應該不要落太多油, 油滾後, 放餃子落鑊, 加些少水, 冚蓋數分鐘, 即一半焗一半煎, 這樣便可以底部香脆, 表面則保持煙韌, 這店為求方便, 直情油炸一樣, 不合格囉...
天氣熱, 飲凍豆漿, 豆味算濃, 做得不錯.
2016-07-20
2016-08-05 564 浏览
轉左工之後,多左好多機會黎尖沙咀佐敦一帶搵食。今日放工唔知食咩好,於是行下佐敦睇下有咩特色小食。當見到呢間小店既時候,發現之前好似響灣仔見過,而剛好特六點幾到既時候又無咩人,所以我就一個人入去試試!由於我有選擇困難,呢度既餐牌設計非常貼心,餃子有5粒或10粒版本,我可以每款點5粒試試《韮菜豬肉餃》熱辣辣既煎餃子即叫即煎,外層煎得金黃香脆,雖然餃子皮較厚身,但仍十分香口,感覺唔會好肥膩,而中間既餡料都好足料,漲卜卜又juicy!!韮菜同豬肉比例平均,味道香甜惹味!《鮮蝦韮黃豬肉餃》點完先發現,其實同上面既餃感覺差不多,只係多左蝦,所以價錢會再貴啲啲,但同樣咁好味!值得一提,店員哥哥非常友善,我問長問短問左好耐佢都好有耐性解答
《韮菜豬肉餃》

《鮮蝦韮黃豬肉餃》

用餐时段
2016-05-15 622 浏览
在佐敦返工,逢星期五中午都跟同事外岀用餐,今次就來到北方餃子源!其實餐廳主打人手包的不同口味餃子,而麵條都是人手打岀,不過當日早餐吃太飽,所以點了碗雪菜肉絲麵!雪菜肉絲麵(HK$32)只需三十多元,沒想過份量是這麼大碗,雪菜肉絲好香,咸度適中,而麵食質煙韌好有咬口,超大的一碗麵,最後食淨了四分一,下次再來可以跟同Share食!大大碗好抵食!

雪菜肉絲麵(HK$32)
2016-05-06
2016-04-12 441 浏览
今日經過佐敦見到開咗間喺港島區好出名嘅北方餃子源,咁難得九龍區見到,我當然入去試吓啦!首先嚟個鮮蝦豬肉韭黃餃子,鮮蝦非常新鮮又爽口,夾埋少少豬肉,好有口感唔會太dry,加埋韭黃嘅香味,簡直絕配醉雞翼當然就係有酒味啦,醃得非常入味,但又唔會搶晒雞翼原本嘅味,恰到好處而另外一樣拌青瓜都好好味,非一般平日家裡可以自制嘅味道,值得一試

鮮蝦豬肉韭黃餃
鮮蝦豬肉韭黃餃
醉雞翼
拌青瓜
2016-03-24 548 浏览
說來慚愧,本人今趟只是第一次來到這間頗有名聲的北方餃子店用餐....外頭下著大雨,跑進店中時整個人濕漉漉好不狼狽。自己一向討厭雨,在未吃東西之前,肚子既餓又碰上如斯尷尬的狀態,心情絕對是好極有限....來得這裡,主力一定是吃餃子。但一向多心的我,光只食餃子當然不會甘心,總要點多一盤小食才能罷休....這碟雞絲粉皮絕對比平常在一般滬菜店吃到的來得認真 ---- 上桌的配料沒有撈得一團糟之餘麻醬又加上了不少的蔥蒜及莞茜。論味道自然比普通的淨麻醬更複雜多彩;粉皮的樣子和薯粉有點相似入口是滑溜中見煙韌,這可是要放進口中咬嚼多幾下才能吞啊;雞絲是新鮮手拆的肉不韌不嚡是十分討好的....在一眾餃子餡料當中,選了好像不太京式,但又偏偏是我最愛的西洋菜....水餃的樣子尤像一只元寶。咬破水餃皮突進肉饀,肉香與菜甜馬上湧進口內,甜甜的肉汁四溢,西洋菜碎一點渣也沒有而肉與菜的比例也調得剛剛好;皮不厚不薄不黏帶少許韌勁,非常好吃....最後呷一口冰凍酸酸甜甜的山楂茶,既健胃又益脾....現在才有緣吃到這兒的水餃,真有點相逢恨晚的感覺呢....

最後呷一口冰凍酸酸甜甜的山楂茶,既健胃又益脾....
現在才有緣吃到這兒的水餃,真有點相逢恨晚的感覺呢....
2016-01-24 261 浏览
酸辣湯: 17蚊勁細碗, size只係普通食飯碗,冇乜料而且勁咸。露荀鮑貝煎餃: 老實講露荀鮑貝我全部食唔出,可能切得太碎,我只食到肉餡,又食勁咸,仲勁油。不過勁脆口,又幾有口感嘅。
2016-01-17