2017-04-20 3243 浏览
你又點會估到,呢間火鍋酒樓嘅午市點心會高班成咁!全部點心每朝由點心師傅製作,用新鮮料,即叫即蒸,就只係為咗個中午飯市,冇早茶,冇下午茶。呢個酒樓老闆究竟點計數?如果你幫襯中午飯市,仲要每人送一粒蝦餃,真係鮮蝦嘅蝦餃,最後仲送你一碗自家煲綠豆沙糖水。呢個酒樓老闆究竟點計數?仲要價錢唔貴,小點18.8, 中點23.8,大點28.8,特點33.8,而家出面啲酒樓冇點心師傅,用啲訂製點心然後蒸返熱畀你嗰隻,都唔止賣呢個價啦,呢個老闆究竟點計數?地點仲要喺旺區靚地點,銅鑼灣利舞臺廣場,地方又大又靚,枱同枱之間好鬼鬆動,食得好舒服,換轉香港其他酒樓,起碼攝多十張枱入去啦,背貼背嗰種,呢個老闆究竟點計數?最緊要係好食,點心師傅嘅手們屬傳統派,食山竹牛肉、叉燒包你會食到以前嘅味道,腸粉好滑好嫩,春卷又脆又多料,流沙包啲汁係會"標"出嚟, 都係嗰句,養成五六個點心師傅就係為咗呢個茶市,銅鑼灣區又做唔到兩輪,呢個老闆究竟點計數?呢個老闆一定唔係計死數囉。一睇呢啲老闆,就應該係每個月晚飯應酬都一百幾十萬,咁不如自己開番間,一年應酬請客費都等如「回本」啦,喺自己餐廳請客又有頭有面,又可以完全控制啲服務同出品,
你又點會估到,呢間火鍋酒樓嘅午市點心會高班成咁!

呢個老闆一定唔係計死數囉。一睇呢啲老闆,就應該係每個月晚飯應酬都一百幾十萬,咁不如自己開番間,一年應酬請客費都等如「回本」啦,喺自己餐廳請客又有頭有面,又可以完全控制啲服務同出品,客人食得高興,飲得盡興,大把世界啦!

我都學緊計呢啲生數,中午多啲去飲茶,夜晚多啲去打邊爐,學下嘢先,哈哈!😂😂💓💓👍👍
2017-03-23 1719 浏览
因去過火鍋本色,所以今次去金海閣。坐左房有私人電視。湯底:豬骨螺肉湯、及yim西皮蛋湯 - 但係就用滾水加湯,not 原味湯 本地肥牛同美國肥牛 - 水準嘛嘛,唔覺佢有"肥牛"成份.....蟹肉墨魚滑 - 幾得意,做左條魚出黎比你,幾好味。牛柏荔葉同魷魚份量都多包括豚肉,牛肉,配菜,飲品.雖然係最平,但係肉質一啲都唔差,豚肉幾爽,唔係太瘦亦唔會好靱,但可惜肉味不足;牛肉都幾淋,但係有d丸味道有d怪。有一點兒肥d嘅牛肉作配搭,但同樣欠缺牛肉味。

2017-03-01 1714 浏览
慶祝我朋友生日,特意帶佢黎呢間試試佢不嬲好邊爐尤其麻辣湯底特登叫了清湯同麻辣一齊食!清湯幾鮮甜,麻辣又幾辣叫了兩份大牛好大份,又厚切肉質鮮嫩! 好滑d牛食落入口即溶,好好味啊但有同學唔太食得牛所以叫咗個黑豚肉比佢脂肪分佈均勻!唔會太肥太瘦個豚肉好滑好嫩,一啲都唔鞋我未試過食豬食得咁開心我地仲叫咗牛栢葉好爽口,但嫌少咗dd我鍾意佢係黑栢葉唔係經化學ge白色栢葉真係好正朋友話推介得唔錯,係貴咗少少 不過唔緊要la 係要食好d
慶祝我朋友生日,特意帶佢黎呢間試試
佢不嬲好邊爐
尤其麻辣湯底
特登叫了清湯同麻辣一齊食!
清湯幾鮮甜,麻辣又幾辣
大份牛
叫了兩份大牛

好大份,又厚切
肉質鮮嫩!
好滑d牛

食落入口即溶,好好味啊
但有同學唔太食得牛
所以叫咗個黑豚肉比佢
黑豚肉
脂肪分佈均勻!
唔會太肥太瘦

個豚肉好滑好嫩,一啲都唔鞋

我未試過食豬食得咁開心
牛栢葉
我地仲叫咗牛栢葉

好爽口,但嫌少咗dd
我鍾意佢係黑栢葉
唔係經化學ge白色栢葉

真係好正

朋友話推介得唔錯,係貴咗少少
不過唔緊要la 係要食好d
大份牛
黑豚肉
牛栢葉
2016-11-07 3644 浏览
八點幾先放工,放咗工好想打邊爐又唔想食放題,目標係舒舒服服食D有質數既嘢!䐉中想到北斗翁!兩個人。雜菜:有DD姑,有西洋菜,生菜同娃娃菜!D菜新鮮,洗一乾!。美國肥牛:即使係雪牛,也不會雪到灰灰黑黑,上枱係鮮紅!完完整整一塊!。韮菜餃:大大隻,飽滿!。響令:鮮炸,仲有甜酸汁俾你即食!。油炸鬼蝦膠。。。um 一般般!秋冬必食:糯米飯!粒粒飯都好入味,一個 (細) 可以3個人食都得!真心必食!
兩個人

。美國肥牛

。韮菜餃:大大隻,飽滿!

。響令:鮮炸,仲有甜酸汁俾你即食!

。油炸鬼蝦膠。。。um 一般般!

秋冬必食:糯米飯!粒粒飯都好入味
,一個 (細) 可以3個人食都得!真心必食!
2016-11-05
2016-10-28 2542 浏览
今天我跟老婆剛到香港 看OpenRice介紹 挑了銅鑼灣剛北斗翁火鍋 老實說道我們才吃了三份之一 就趕快逃離現場 因為真的不能再浪費時間下去 不然會更後悔 我們點了牛肉 聖子 魚丸 牛丸等等 只能說所有東西淡而無味 肉是打過水的 一點味道都沒有 花了1千4百多 沒關係 可是您們要去 祝你好運 自求多福
2016-10-28
2016-05-15 3989 浏览
北斗翁之前吃過幾次了 食物質素中規中矩 但勝在環境非常好 座位好闊落 吃得舒服 適合與小孩長輩來 但今次的質素真的下降了很多😔先說讚的地方 湯底點了清湯牛腩蘿蔔 牛腩不韌 而蘿蔔清甜無渣 滾到最後 吸盡湯底 好食😋 手切肥牛質素依然 嫩滑重牛味👍🏼 店方還送了一份三文魚刺身 厚切鮮味可是其他食物就差了 墨魚滑一點墨魚味也沒有 口感也是軟軟的 蝦滑好些少 野菌餃是"遇水即散"😅 只剩下塊餃子皮可以食 冰豆腐變壞了 微酸 現在天氣變熱 豆腐類製品很容易變壞! 其他食物正常 整體而言 不合格

其他食物正常 整體而言 不合格
2015-12-18 4218 浏览
平時少有機會食貴價火鍋,但久唔久都要豪一次! 今日係有朋友生日,大家柴娃娃就決定黎北斗翁啦~最震撼的就係呢個海鮮拼盤有三點蟹、蝦、桶蠔、斑片3-4人食剛剛好魚係好新鮮既,你見到魚眼係新鮮到令身的大大粒雲吞,好足料,一口咬落去啖啖肉桂花蚌就無咩特別,同平時食既差唔多雪花肥牛既脂肪分佈都幾平均,牛味出眾但如果可以切薄D,口感會更加好再叫左菜籃,羊肉片,烏冬、墨魚膠,個個都好飽好滿足XD
最震撼的就係呢個海鮮拼盤
有三點蟹、蝦、桶蠔、斑片
3-4人食剛剛好
魚係好新鮮既,你見到魚眼係新鮮到令身的
大大粒雲吞,好足料,一口咬落去啖啖肉
桂花蚌就無咩特別,同平時食既差唔多
雪花肥牛既脂肪分佈都幾平均,
牛味出眾
但如果可以切薄D,口感會更加好

再叫左菜籃,羊肉片,烏冬、墨魚膠,
個個都好飽好滿足XD
2015-11-18
庆祝纪念
生日
  • 雪花肥牛
小妹由細到依家都好喜歡食肉類既食物,無論點都好一日三餐都要有肉,所以家人都會叫小妹做「食肉獸」,而咁多肉類當中除左羊肉之外,另一類當然就係牛肉啦!因為牛肉可以提供高質量的蛋白質,而且含有與人體比例一致同全部種類的氨基酸,當中所含的肌氨酸比任何食物都高。除此之外,牛肉的脂肪含量很低,仲含有礦物質和維他命B雜,可以為人體提供每天所需要的鐵質。因為小妹太喜歡牛肉啦,所以又點可以錯過同一班朋友一試有肥牛專門店之稱既北斗翁頂尊火鍋料理的粥底牛肉盛宴呢!Yeah Yeah Yeah !!!粥底牛肉盛宴我黎啦!!!一入到去已經覺得環境好舒適寬敞,未食已經俾環境吸引住啦!!!如果一家三/四口子就當然要坐佢地既Sofa卡座,自己自成一閣,有一種好似包左個小廳既感覺呀!!!一坐埋枱小妹就已經見到好多林林種種既醬油同配料,例如XO醬、蔥、沙嗲醬等...haha...又係小妹搞搞陣既時間啦!!!平日在家中混醬時就最愛加入生同熟蒜,因為小妹太心急啦,有時食物未熟已經放入口中,所以生蒜可以殺殺菌!!!而北斗翁既食材咁新鮮,簡簡單單既混醬就已經好好味,唔洗多加花樣啦!!!當然混醬係要視乎自己個人喜好...Haha!

當然混醬係要視乎自己個人喜好...Haha!!!
除左有混醬材料,枱面仲已經有好多唔同既飲品呀!!!由左起有橙汁、酸梅湯、竹蔗水,食火鍋可能都會有少少燥熱就等小妹揀番樣下火飲品先。
係店內除左有以上面個幾款飲品之外,仲有多款不同既酒類可以選擇,啤酒、日本清酒...你睇下個酒櫃就知有幾多選擇啦!!!
小妹同一班朋友又點可以錯過店內推介既讚 大吟釀呢,大吟釀一般是以50%左右的精米釀製,釀成後會有自己特有的酒香同色澤。
小妹平日飲清酒時都會以熱水座暖清酒先飲用,但今次依款同小妹平日飲既好唔同,而係用冰水座至清酒凍身才飲用既!!!

一問之下,原來好品質既清酒應該係凍飲既,因為凍飲先可以真正品嚐出清酒既順喉、醇滑、香味、同辛或甘既味道。

的確今次飲既清酒沒有平常飲用時只覺得口內同喉嚨辛辣。這次試入口時,覺得比清酒比平常的香醇,在喉嚨時不會有想它快點滑下去既感覺。令次一試後,小妹開始慢慢改變了我對清酒既想法。

對小妹而言,食火鍋最好既飲品配搭當然就係啤酒啦!!!店內提供了兩款不同由啤酒機打出來既啤酒,分別為1664 Blanc及Hoegarden。小妹就選上平日最愛的1664 Blanc。
今次盛宴既主題係粥底牛肉,意思當然係以粥底作為湯底啦!!!今次有好開心可以食到瑤柱白粥鍋底呀!!!
你地睇個粥底滾起時未放材料已經好香米味,而入口亦好綿!!!

今次另一重點係牛肉,小妹又點可以錯過試店內不同既牛肉配料呢!首先為大家介紹既有頂級雪花肥牛。美味可口肥牛要好食除左要肥牛本身有網狀既雪花紋外,當然每片肥牛既厚度都會好影響口感啦!!!
你地睇依碟切到厚薄相稱既雪花肥牛,每片肥牛上既雪花都好平均分佈係牛肉上,未食已經知道淥完出黎一定會好可口。
果然入口已經食到濃濃既牛香,而且肉質相當滑嫩,好好味呀!!!

一碟頂級雪花肥牛又點可以滿足到小妹同一班朋友呢!登登登登...有隻至尊牛肉船即刻登陸我地張枱啦!!!
隻至尊牛肉船分為兩面,兩面都以冰鎮方式將牛柳片同牛柳粒送上。

WOW!!!一片片切得厚薄適中既牛柳片,上面滿佈雪花紋,而且脂肪比例適中,相信食完味蕾一定可以好滿足。
由於小妹食牛肉都喜歡比較嫩身,所以輕輕一淥就己經將牛肉放入口中啦!!!!
一入口牛香已經慢慢湧出來,而且牛肉口感很好,一點韌既感覺都沒有,令我好想一食再食呀!!!

係至尊牛肉船上除左牛柳片,又點可以唔試埋牛柳粒呢?!
一粒粒既牛柳粒同先前既牛柳片一樣都滿佈大理石般油花,而且師傅已經將牛柳切成一粒粒適合一口食用的大細,真係好細心呀!

由於牛柳粒比較厚身,小妹都係決定要淥耐少少先食。但就算淥既時間長左,但肉質都唔會好老身,而且牛肉味比雪花肥牛更濃郁。

話明係食牛專門店又點會得至尊牛肉船同頂級雪花肥牛兩款牛肉配料咁少呢?!

小妹仲試埋佢地自製牛丸添,每好似波子般既牛丸整整齊齊排係碟上等緊小妹同朋友們!!!
牛丸入口彈牙,而肉汁依然保留係入面,味道令人回味。

識食牛當然仲會食埋牛既其他部位啦!!!就等小妹由牛頭開始介紹啦!!!

頭入面當然包括牛既口啦,而小妹要介紹既係口入面既精選牛脷托...用黎做火鍋配料小妹都係第一次食呀!!!
平日BBQ食到既牛脷托都係好脆身,而今次用淥既方法令牛脷托好爽脆煙韌,下次食火鍋一定會再點呀!

牛胃又點少得呢,今次食到既係牛既第三個胃(瓣胃)亦者係牛柏葉,我地食既仲要係爽脆黑柏葉。一般牛柏葉都係白色,因為經漂白過。
依個黑柏葉好爽口,煙韌但又唔係咬唔開個個感覺,好好味呀!!!

除左牛脷托同黑柏葉仲有牛骨髓,奶白色既牛骨髓淥完好似熱熱既啫喱,好得意呀!!
除左牛之外,一入門口就見到有大大個魚缸,好多新鮮既海鮮係入面游來游去,小妹又點可以唔試下D新鮮海鮮呢?!
平日龍躉起肉炒成小菜就食得多,今次就要試下淥生劏龍躉片。
WOW!!!一片片厚厚而且雪白既龍躉片,好吸引呀!!!依個龍躉片肉質滑嫩而且啖啖肉無小骨,對於怕魚食到骨既朋友就最好不過!!!

大魚又點只龍躉,仲有鯇魚呀!!!脆肉鯇骨腩片最岩小妹啦!!!
雖然係魚腩位置會比較多骨,但師傅貼心地將魚腩切成一片片薄得可以透光般既腩片,所以就算唔係好識吐骨既朋友都唔怕俾骨卡於喉嚨,而脆肉鯇淥完唔會散曬,入口好滑呀!!!

食完大魚當然要食下D體型比例細小小既鱔啦!!!咸淡水鱔片呀!!!
放入粥底不消數分鐘就有肉質爽脆既水鱔片食啦!!!

手打魚滑就係小妹魚食之中其中大愛啦!!!因為小妹屋企都可以算上係水上人,家中食火鍋時都會自己親手打魚滑,試過自己打就知道要打出好味又滑既魚滑好考功夫 (小小TIPS:如果打既時間要去走油膩可以用茶代水打)。
今次食到既魚滑,完全唔腥之餘仲好彈牙,而且好足魚味,完全係百份百用魚打出黎,而唔係一般加左面粉打出黎個D!!!

食肉獸既小妹當然除左牛同魚之外仲要試下其他肉同內臟啦!!!

首先有頂級鴕鳥肉!!!鴕鳥肉又係含有豐富蛋白質,而且含有多元不飽和脂肪酸,就算食多左都唔怕!!!
鮮紅肉滴既鴕鳥肉,淥完肉質都唔會老身,味道相當不錯!

黃沙靚豬潤對於平日小食豬潤既小妹都忍不住口呀!!!
依碟豬潤唔似一般食到咁好粉,而係爽口,仲要去走根,令豬潤唔食有渣!!
仲有碟新鮮鵝腸等緊小妹添!!!輕輕淥一淥就可以食到爽脆既鵝腸,真係性急小妹既大愛!!!

食左咁多肉同內臟又點可以試下其他野呢?! 北斗翁既鎮店水餃皇都好美味!!!
一隻隻大過湯匙既水餃,入面包住數隻蝦、木耳絲、蝦肉等材料。一口入面總會食到彈牙既鮮蝦同爽口既木耳絲!!!YUMMY!!!

店內脆口炸腐皮都好好食,因為都係新鮮即炸成金黃色,所以上枱時有散散香味,絕對唔係出面食到好有油"益"味既響鈴...
而個脆口炸腐皮有兩個食法,可以用提供既酸甜汁醮來食,另一個方法就係醮粥底...由於小妹鍾意食脆卜卜既食物,所以都係醮酸甜汁!!!

一枱到都係食物,真係好開心呀!!!
當差不多飽飽之際又點可以唔食埋個日式野菜籃平衡下呀!!!一個菜籃有多種不同既蔬菜,例如:生菜、西洋菜、金菇菜...
食飽之後仲有水果同甜點作總結,真係好完美既粥底牛肉盛宴呀!!!
2014-04-09
  • 頂級雪花肥牛
  • 粥底湯
2014-11-10 7816 浏览
天氣涼涼地,就梗係火鍋啦.細數城中霸氣火鍋店之一,北斗翁應該佔了一席.我鐘意去呢個寶號既原因係因為食材夠新鮮!不過我到依家都攪唔清北斗翁同不倒翁有咩分別.係利舞臺既分店,一定要坐卡位吧!唔坐唔夠爽!$58 一渣既竹蔗茅根水,清甜潤喉!不過其實我對呢款既清熱功能感到懷疑.如果有羅漢果水就仲正!$54 水餃王半份.係呢度既名物,大大隻,包住超大隻蝦,極級爽口!仲開心係可以叫半份!$168牛雜鍋,清清地不會搶味,而且勝在有埋牛雜,當係一個配料省省錢!基本部位都齊全,最正當然係肺.不過我建議再可以煮稔一點!$298既金牌手切肥牛脊位(大),牛味濃之餘,仲無咩渣喔!最神奇既地方係我望住碟牛肉中間位有點旋轉感!好暈$58 炸腐皮,火鍋吸湯既神器,不過我個人不太喜愛.$88 野菜籃,份量十足,叫一個唔洗叫其他菜!將牛雜沾一沾生雞蛋與蔥蒜混合物,鮮味無比!(雞蛋$10 1隻)水餃王真係無得頂,蝦肉大之餘,與木耳和豬肉混和後,更加鮮甜又脆口!最後叫個$58 日本烏冬填肚,稻庭烏冬當然係比較滑溜.而且比較煙韌,索盡幾小時後既精華實在滋味最後送上西瓜和桂花糕清清口腔就完成了.先多謝朋友既請客,埋單$990所

係利舞臺既分店,一定要坐卡位吧!唔坐唔夠爽!
手切肥件脊位
$58 炸腐皮,火鍋吸湯既神器,不過我個人不太喜愛.
$88 野菜籃,份量十足,叫一個唔洗叫其他菜!
所以去呢度食既缺點,就係貴!
2014-11-10
手切肥件脊位
火鍋這回事, 不知由何時開始, 變了香港的特色食品了. 一年四季, 不分冷熱, 一班人聚會, 總會閃出不如去打邊爐的念頭.雖然一人一爐也不是什麼新鮮事, 一支公淥淥淥有時也挺寫意的(我有時還挺響往獨來獨往的XD), 不過說到尾, 要一次過試多款食材, 邊傾談邊食還是一大班朋友的好. 早年多吃任飲任食的火鍋, 水準參差平庸, 近年吃東西貴精不貴多, 選擇到食材新鮮, 款式多的火鍋店更稱心.早前就跟一班朋友齊齊到位於利舞台的北斗翁火鍋專門店吃火鍋, 我印象中的北斗翁屬高檔次的火鍋店, 一向奉承食平DD宗旨的, 若不是有朋友邀約, 應該不會主動來吃, 加上是新界人, 過海吃火鍋機會更少, 這次算是有緣相聚, 心中滿是興奮的. 店子位於19樓, 裝潢光鮮新蔟, 門面已十分的有派頭,鋪進店內已有一個大魚缸, 放着新鮮生猛的海鮮; 另一邊箱有一個大酒櫃, 擺放各式各樣的酒品.環境寛敝, 樓底也夠高, 燈光明暗適中, 枱和枱之間不會過份擠迫, 整體環境算是較新派時尚的格局.話明一大班人火鍋, 當然不會慳, 叫到一枱食物才夠開心, 完全不用看價錢, 反正share了也不會相差太多, 想食什麼就點什麼.
貴價火鍋店, 就是選擇也比人多和特別, 湯底居然有瑤柱白粥鍋底($88), 平時吃粥大家多數為清腸胃, 這次用熬到綿爛的瑤柱白粥作湯底, 淡淡鹹鮮味道, 不搶過配料的風頭, 又有降火作用, 尤如吃生滾粥般, 少了熱氣, 多了一點延綿醇厚, 相對地也比較淡口, 不會趆吃趆口喝.
北斗翁有美牛專門店美譽, 怎能不試這裡的牛式牛肉配料.
最令眾人雙眼閃光的有這一碟至尊牛肉船($228), 只見片片厚薄相稱, 油脂均勻的牛柳片平鋪在晶瑩剔透的冰塊上, 已足以誘惑我的味蕾, 垂涎欲滴. 另一邊箱放着切粒的牛柳粒, 紅潤光澤,脂肪紋理十分平均, 單看外表已知是上品.個人較喜歡薄片牛肉,放湯底焯數十秒, 9成熟就上碟,吃的時侯剛好熟透, 嫩滑無比的牛肉, 不韌卻很有咬口, 鮮嫩肉味加少許稠杰粥湯, 很有在吃滑牛粥的感覺, 不過這麼高級的滑牛粥還是第一次. 讓人再三回味.
一碟當然不夠侯, 再來頂級雪花肥牛($228), 更薄片的肥牛片, 一致的紋理油脂分佈, 捲曲叠在一起, 竟像圖案般工整有趣. 跟之前的牛柳不同, 這些肥牛是薄切的, 一整片放進口中, 拼發的是牛肉味的層次感, 跟牛肉片的嚼勁又是兩樣. 味道卻一樣香濃和滑溜.
另外還有像金錢展的牛脷托($268)(右), 比較特別的部份, 是牛脷底的部位吧! 味道跟牛脷相近,爽脆有趙口.

自製牛丸($88), 和頂級鴕鳥肉($78) 外型口感像極瘦牛內的鴕鳥肉, 質感嫩滑, 纖維分明, 而且因脂肪較少, 是怕肥女士代替吃牛的好選擇, 我也十分喜愛吃鴕鳥肉呢!
吃過肉類, 又怎少得海鮮. 雖然平常極愛吃蝦蟹貝類, 不過打邊爐卻反而少吃, 一來怕煮不熟會有危險, 二來太熟又影響味道, 還是吃魚片比較實際.
這裡居然有生劏龍躉片($268), 話說早前到流浮山走走,看見漁販即塲把一條長約3呎的深海龍躉活割, 看着還心驚膽顫的, 惻隱之心油然而生, 不過當轉過頭看見一片片如絲絹般白滑的龍躉片放在眼前, 同情心即時消散無踪, 背脊向天為人之所吃, 還是少來這心軟這套, 吃了再懺悔吧... 深海魚不單營養豐富, 而且肉質結實堅韌, 魚味更香醇鮮美, 輕輕焯熟, 奶白色的魚片放入口中, 顧不得身旁朋友跟我談什麼了, 就像跟大魚回到海底世界,寧靜而不為外間影響的境界, 細味那箇中的美好, 舌尖上的滋味.
脆肉鯇魚腩($98)(右下), 蠻害怕多骨, 但這個脆肉鯇卻不算多幼骨, 而且鮮魚味香濃, 帶少許魚油, 吃起來很肥美. 而且咬下真的有點脆口, 口感十足, 值得一試. 另外還有白鱔片($108)(左上), 水餃皇($98)(左下), 野菜藍($78)(右上)
要推介的還有黃沙豬潤($88), 大大塊肥美色澤光亮的豬潤, 放入粥底, 即時變了我最愛的豬潤粥. 由於切得夠大片,口感同樣豐富, 還帶點點爽脆彈牙, 咬開後粒粒沙狀豬潤留在舌頭上, 大感過癮. 老實說, 現在很少吃到如此美味新鮮高質素的豬潤了, 不容錯過.
脆炸響鈴($58), 很多朋友打邊爐沒響鈴就會若有所失似的, 但這不是我很喜愛的食物, 因為太油膩了. 但這碟炸響鈴十分的酥脆, 相比起放湯煮稔, 我比較喜歡點酸甜醬直接吃, 像吃炸雲吞般, 香口開胃,又一推介.
還點了數碟內臟類, 鵝腸($88), 黑柏葉($98)和牛骨髓($68). 很少吃內臟類的我, 試了牛骨髓, 滑嘟嘟的口感, 其實沒有什麼味道, 但很有嚼勁的卻有點像吃可以吞的香口膠, 十分有趣. 吃完配料已8成飽, 再喝一碗滙集精華的粥底湯, 此時味道比初時更綿滑, 米粒都溶化在內, 鮮甜無比.
酒水則開了一支讚.大吟釀 ($720ml/$468), 日本清酒一向給我的感覺是較"哽"的, 不過這支卻十分香醇, 沒有刺喉情況,入口還頗香甜, 帶點純米釀的獨特米香, 不自覺就喝了一整杯了.
不經不覺3小時就過去, 吃得滿足之餘, 最開心是跟一班好友閒聊, 過了愉快寫意的一晚.
2014-03-19
首先我們點了生根, 有點油...跟住點了韮菜餃, 味道相當好!之後點了肥牛, 比較厚身, 相當有牛味, 好食!最後點了烏冬及生菜, 可能我們點了個冬瓜瑤柱湯底, 比較清, 所以烏冬變得淡左少少相對起時代的不倒翁, 呢間服務好好多! 所以要再打邊爐都會再來黎呢間!
2014-03-29
早陣子Joyce參加了位於利舞台19樓的北斗翁頂級火鍋料理尊門店的Blogger Tasting (Hot Pot), 謝謝PR的邀請.這肥牛尊門店的環境舒適, 地方寬敞. 裝修大方, 特顯高格調, 還設有不少濶落的卡座. 最重要的是食店提供的肥牛及海鮮材料特別新鮮,選料上乘. 據說食火煱, 要揀比較清的湯底, 一食就知是否新鮮和靚材料了.在這裏一群好友一邊聊天, 一邊打邊爐, 熱鬧地歡敍一個晚上,值得推介…..主題:牛肉盛宴鍋底:先來兩個瑤柱白粥鍋底,每個$88粥底稀稀的軟綿綿的,加了不少瑤柱令粥底帶點香及鮮味.. Joyce發覺食物加上粥的香味,尤其是牛肉,又是別有一番風味~原來粥底火鍋要花多一點時間才能把食物煮熟,就這樣….敍會就可以天南地北, 一邊吃, 一邊講個停不了……. 哈哈哈!牛肉類:至尊牛肉船 $328這個必定要吃的來自美國的優質牛肉船用冰上, 很新鮮,北斗翁金牌手切肥牛(脊位)脂肪少, 爽滑彈牙, 有嚼勁 味道非常濃陏. 甘香肥牛粒, 肉味香濃, 油脂均衡, 咀嚼時, 口腔裏充滿肉汁. 我們前後共食了兩隻牛肉船,果然是牛肉尊門店,不是浪得虛名的.頂級雪花肥牛(大) $
主題:牛肉盛宴
鍋底:
先來兩個瑤柱白粥鍋底,每個$88

牛肉類:

頂級雪花肥牛(大) $228
手切雪花肥牛-- 雪花紋油脂分佈均均,肉質嫩滑, 甘香肥美, 入口即溶, 稍焯即熟…..

精選牛脷托(大) $268
來自美國的牛脷托肉厚無筋爽口.

自製牛丸 $88
北斗翁的自製牛丸,牛肉味香濃,夠彈牙,有水準.

爽脆黑柏葉 $98
喜歡它沒有經人工漂白, 很爽口, 點上醬料更好味

牛骨髓 $68
牛骨髓白白淨淨的,味道較淡,沾一點調味料好吃,軟滑可口

其他:
鎮店水餃皇 $98 (每份8隻)
鎮店水餃皇 $98
新鮮彈牙的大蝦, 和爽脆木耳和荀,水餃皮夠薄,饀料靚,鮮甜美味,還是king size+足料 ,$98 (每份8隻) 超值…. 必吃

生劏龍躉片(大) $268
龍躉片下面舖了冰保鮮, 用龍躉打邊爐很豪似的, 新鮮, 肉質鮮嫩甜美,最難得是一點骨都沒有.

日式野菜籃 $78
日式野菜籃, 份量也不少. 西洋菜, 娃娃菜, 生菜金菇,等等,全部菜都很新鲜,特别是生菜和西洋菜,很青绿清甜. 健康之遲

黃沙靚豬潤 $88
非常新鮮爽口, 吃多兩片可補血

新鮮鵝腸 $88
鵝腸肥美爽脆, 爽口彈牙

脆口炸腐皮 $58
又名響鈴, 即點即炸,香脆可口,滾兩下便可以吃

脆肉鯇魚腩片 $98
鯇魚肉片是爽脆好滋味

頂級鴕鳥肉 $78
淋滑可口

咸淡水鱔片 $108
薄片,焯大约幾下便熟,鱔味濃, 肉質爽口鮮甜, 但Joyce怕有骨, 衹吃了兩片.

醬料也很講究.各式各樣口味的醬油、沙茶、蒜蓉等配料.. 自由搭配

酒水:
讚 大吟釀 720ml $468
北斗翁有數拾款不同口味的清酒供選擇,
讚 大吟釀相信是好酒, 可惜Joyce不是酒客, 衹是淺嚐一點點吧了.
竹蔗水/酸梅湯/西瓜汁/橙汁
清熱消滯的酸梅湯和竹庶矛根水, 前者開胃甜甜酸酸的, 後者清甜潤喉, 抵飲!

九時半後入座,除了海鮮,其他大部份火鍋配料都半價登場!工作繁忙O.T. 完宵夜的好去處~
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺19樓

2014-03-19
鎮店水餃皇 $98
2014-02-05 302 浏览
當我跟同事說今晚會去銅鑼灣北斗翁打邊爐時,同事異口同聲說「好貴喎」。「貴」從來都是見仁見智的,這晚事先聲名是試菜活動,我當然不覺貴啦,現在就逐樣計計,看看如果要付賬總共要多少錢吧。原條野生比目魚刺身(1斤) $498近年開始,吃火鍋時興順道吃刺身,這次也不例外,有別於我上幾次在其他地方吃的,今次並不是刺身拼盤,而是單一款原條活魚,以冰鎮形式奉上,且切得薄薄,像一盤冰山般,感覺好新鮮又爽口。花膠雲英雞鍋 $168這次的湯料除了雞件外,用上花膠、淮山和杞子等藥材,很養顏,不只女士喜歡,我這類要Keep型的男士也要吃呢。肥牛脊位(上)($228)及邊位(下)($228)牛脊和邊位同樣富牛味,油花比例亦足,所以份外軟滑,我個人較喜歡邊位,貪其帶點韌度。咸淡水鱔片 $108薄得像刺身一樣,差點想生吃,而其實鱔片只需焯大約3下剛剛好了,焯多幾秒就有點硬。生劏龍片 $228我喜歡吃魚,不介意吃多幾片,尤其新鮮的,這盤龍片就很鮮甜。珊瑚蚌併桂花蚌 $138擺放得那麼豐盛,看來滑溜溜,焯熟後很爽口彈牙。鵝腸併黃沙豬潤 $108豬潤很厚肉肥美,雖然焯的時間要久一點,但值得等。如果想快一點有得吃,就在焯豬潤
原條野生比目魚刺身(1斤)
原條野生比目魚刺身(1斤) $498
花膠雲英雞鍋
花膠雲英雞鍋 $168
肥牛脊位
牛邊位
肥牛脊位(上)($228)及邊位(下)($228)
咸淡水鱔片
生劏龍片
生劏龍片 $228
我喜歡吃魚,不介意吃多幾片,尤其新鮮的,這盤龍片就很鮮甜。
珊瑚蚌併桂花蚌
珊瑚蚌併桂花蚌 $138
擺放得那麼豐盛,看來滑溜溜,焯熟後很爽口彈牙。
鵝腸併黃沙豬潤
鵝腸併黃沙豬潤 $108
豬潤很厚肉肥美,雖然焯的時間要久一點,但值得等。如果想快一點有得吃,就在焯豬潤的同時焯爽口的鵝腸吧,吃完鵝腸剛好焯熟豬潤。

其他火𨪷料還有超大隻啖啖蝦肉的水餃皇($108)、炸響鈴 ($58)、日式野菜籃 ($88)
水鮫皇
炸響鈴
同場加映的燒烤拼盆 $148,如果吃完火鍋料仍不夠飽的話,吃下這燒物就應該好Full了。
燒烤拼盆
這晚恰剛是大寒正日,氣溫只有約13度,吃過火鍋後,身體也暖了許多。

計計數吧,不計酒水,以上菜式總共約$2100,我們當晚共5人,即每人約$400多,但吃得好飽,其實足夠6至8人吃的,但以這樣的食物質素和環境,價錢也算合理,適合跟家人或大班朋友來團聚。
2014-01-20
用餐时段
試食活動
原條野生比目魚刺身(1斤)
花膠雲英雞鍋
鵝腸併黃沙豬潤
水鮫皇
炸響鈴
2014-01-27 263 浏览
第一次聽到這家火鍋店的名字時,差點和另一家名字只差一個字的火鍋店攪亂,原來兩者是有關係的,可以說是姐妹店,而自己就只去過她的姐妹店,這個店是第一次來。重新裝修過的利舞臺變得很華麗,就連樓上的食肆也大翻新。火鍋店裝修甚有格調,地方寬敞,更設有卡位,所以在場所見也有不少兩位的客人光顧。比目魚刺身。高級火鍋店總是少不了活魚刺身,店內有巨型魚缸,養著生猛的海鮮,而魚缸旁邊又有一個日式刺身吧,可以看到廚師處理活魚。比目魚刺身肉質潔白細緻,新鮮甜美。花膠雲英雞鍋。加入花膠的雞鍋顯得特別矜貴,雞件不會過肥,挺有雞味,不過記得不要煮得太久,因為過了火就會有點嚡,至於花膠要煮久一點,入口滑溜富膠質,相當滋補養顏。本地牛頸脊。牛頸脊的油花分佈平均,不會因過多的脂肪而失去了肉味,厚薄度也適中,稍為焯一焯就可以吃。本地牛邊肉比起牛頸脊的肉味更濃,不過不屬於口感軟腍的那一種,而是偏向有嚼頭的一類,只是有一部份吃來帶點渣,其整體水準也不錯。炸響鈴。響鈴是店家自己炸的,所以一上檯就可以吃,還附有酸甜醬,不用下湯也可蘸醬吃。響鈴炸得很香脆,不算太油膩,而且喜歡它的份量不會過大,否則吃一兩件就會覺得很漏,吃不下其他東西
炸響鈴。響鈴是店家自己炸的,所以一上檯就可以吃,還附有酸甜醬,不用下湯也可蘸醬吃。響鈴炸得很香脆,不算太油膩,而且喜歡它的份量不會過大,否則吃一兩件就會覺得很漏,吃不下其他東西。
鱔片切得很薄很整齊,吃著沒有泥味,細骨也不算多,所以連一向怕吃到鱔骨的自己,最後也吃了兩片。沙巴龍躉魚肉大大片,肉質結實富彈性,吃起來都挺嫩滑,難怪發覺越來越多火鍋店會供應這種龍躉。
黃沙豬膶拼鵝腸。自己不吃豬膶,不過眼見豬膶色澤漂亮,而且很夠肥美,水準應該不俗。另外鵝腸沒有完全清掉所有脂肪,雖然脂肪不健康,但丁點脂肪也沒有的話,就不如不吃了。而且這裡的鵝腸夠新鮮,口感爽脆帶油潤,是好貨色。
招牌水餃。招牌水餃裡面用了兩至三隻海蝦做餡,所以相當大隻。裡面的蝦肉很爽口彈牙,但覺得水餃本身該有的餡料如木耳、筍和冬菇部份可以多一點,這樣味道層次會更豐富,不然就好像在吃蝦餃了。
珊蝴蚌很粗身也很完整,夾起來也不會是碎碎的大片小片混在一起,灼一會吃來質地爽脆,味道鮮甜,令人回味。已經吃了太多肉,改為主進攻雜菜拼盤吧。雜菜包含了金菇、生菜、西洋菜、娃娃菜等等,全部菜都很新鮮,特別是生菜,很翠綠清甜。
串燒拼盤。很少火鍋店會提供串燒,沒想到這裡的串燒也做得不錯。拼盤有牛舌、牛肉粒、牛仔骨、多春魚、雞翼等,燒得也夠香口,調味也不會過度,在等人齊前叫一客,或當作是餐前小吃也不錯。 剛才吃過的比目魚,剩下的魚骨就炸成這道香口小吃。比目魚的魚骨也有點份量,送上來的一碟也有十件左右,這碟小吃連魚骨也是脆的,惹味又好吃。
西瓜與紅豆糕。這是店家附送的甜品,每件紅豆糕都用了不同的模具做成,有星型、元寶型等等,味道不太甜,反而西瓜很甜,所以吃完紅豆糕再吃西瓜就吃對了次序。

在此要多謝餐廳和公關方面的邀請,趁著天氣剛剛又開始回冷,安排了一場暖笠笠的火鍋聚會,實在令人高興。火鍋料的水準不俗,侍應們都很勤快,特別喜歡這裡設有卡座,如果和自己的親密朋友來的話,坐卡座的感覺可能得更高興呢~
用餐时段
  • 比目魚刺身
  • 本地牛頸脊
  • 本地牛邊肉
  • 炸響鈴
  • 招牌水餃
  • 鱔片
  • 沙巴龍躉
上星期是"肥肥"週,只因有朋從遠方來,當然每天都要吃吃吃。昨天帶了他去吃廣東菜,來了個盤龍鱔;今天再去打邊爐。肥牛免不了;點了一客手切,另一客冰上,原來都是同一種牛肉,只是present 不同。好彩牛肉質數還是好的。朋友好滿意。個人愛吃水餃,鮮肉丸和布包年糕,用料新鮮。另外是貴妃蚌和花膠,前者鮮甜爽口,後者便失色多了,可能炆才好吃吧!其他蔬菜每份份量也不多,所以也點了不少。這裡不是地道打邊爐好選擇,先講價錢,四大一小已吃了差不多3千;但如果想有一個舒服環境,招呼外國朋友一些香港美食,這裡是一個好選擇。

上星期是"肥肥"週,只因有朋從遠方來,當然每天都要吃吃吃。

昨天帶了他去吃廣東菜,來了個盤龍鱔;今天再去打邊爐。

個人愛吃水餃,鮮肉丸和布包年糕,用料新鮮。

其他蔬菜每份份量也不多,所以也點了不少。

• 貴妃蚌