2013-12-31 4434 浏览
在廣州人概念裏,最出名的酒家莫過於陶陶居、泮溪、蓮香樓、南園、北園這幾家,香港北園酒家是甚麼情況 ? 同名同姓是否同樣有水準?  中午時間食客不少, 前台通知full house, 但VIP房有位, 必須點小菜及只供應小量點心, 和友人商量後都想一試, 又試下。同集團的酒家水準一般, 走大眾化路線, 而北園專營高級中式及新穎Fusion菜式, 於是點了數款點心及小菜。紫菜燒賣 用紫菜做面皮, 有蝦肉, 雞肉及蟹籽, 口感不俗, 都幾鮮味;芥菜牛肉球 食得出牛肉比例算高, 有牛肉鮮味, 算有交代;叉燒腸 軟潤爽滑, 雪白亮麗, 可以。千層腐皮夾 為北園名點, 質感幼滑, 用鮮腐皮製, 豆香較出, 但因在較後才上桌, 筆者覺得味道比較清淡。炸兩腸 通常在吃粥時吃, 這次也點了一試, 炸兩腸淋上醬油香味十足, 加上很脆的口感, 好吃。蝦子柚皮 是一種低成本, 無膽固醇, 高纖維的傳統食品, 由於製作工序繁複, 目前只有很少酒樓會供應, 煨過的柚皮加上蝦子, 又腍又綿入口即化, 沒有苦澀味, 但筆者個人不太喜歡。北園叉燒 包滿麥芽糖和蜜汁, 富有口感, 肥瘦適中, 也能避過過乾過
紫菜燒賣
食得出牛肉比例算高, 有牛肉鮮味, 算有交代;叉燒腸
軟潤爽滑, 雪白亮麗, 可以。
千層腐皮夾
炸兩腸
蝦子柚皮
北園叉燒
包滿麥芽糖和蜜汁, 富有口感, 肥瘦適中, 也能避過過乾過腍的問題, 加上有口感, 非常好食, 筆者印象中是數一數二的叉燒, 正 ! 必點。
紅燒豆腐
有蝦球加上白菜, 都幾多, 味道都可以, 蝦是雪蝦, 沒有鮮味但算大隻, 豆腐有豆味而滑, 不俗。

每款點心及小菜都算精緻及美味, 有水準, 有時間會再試。
2013-12-26 2039 浏览
北園其實幾就腳, 上環地鐵站一出過條馬路就到...朋友訂咗1樓小菜廳, 環境都幾清幽, 人客唔多, 得幾枱, 靜靜地傾計一流...大家都肚餓, 懶得慢慢揀, 叫咗套餐...避風塘長腳蟹-- 炒得好香好惹味, 少少辣多多脆, 金蒜多多益善, 肉地扎扎實實, 正呀!!! 睇落好似份量不足, 食落又食極都有喎, 嘻嘻... 我估我唔聲唔聲靜靜雞都食咗3份1碟, 賺呀!!!燉湯-- 份量都幾足, 老火湯, 落足料, 唔錯喎...炒石斑-- 味道都唔錯o架, 唔腥囉... 我食魚冇咩要求, 只要唔腥, 冇泥味, 冇骨, 冇皮就更好, d肉唔好太硬過晒火... 哈哈, 懶蟲上身...煀石斑-- ♫♪♫ 誰人迫我 屈我辱我 ♫♪♫ 無... 個廚啫!!! 都煀得你幾入味, 難得係唔太油, 我食咗幾舊...蒸冬瓜-- 大大舊, 冇賣相!!! 冬瓜蒸得幾腍, 味道可以, 幾舊西蘭花都唔放過...炸子雞-- 味道不錯...糖水-- 煲得唔錯...仲有果盤...以上菜式, 我的味覺或有偏差!!! 皆因係澳洲旅行期間, 日日都係飲可樂, 食漢堡包&炸薯條, 食到嘴都歪埋, 返來香港唔夠1星期, 真係放咩落口都
北園其實幾就腳, 上環地鐵站一出過條馬路就到...
大家都肚餓, 懶得慢慢揀, 叫咗套餐...
避風塘長腳蟹
避風塘長腳蟹
燉湯
-- 份量都幾足, 老火湯, 落足料, 唔錯喎...
燉湯
炒石斑
炒石斑
煀石斑
煀石斑
蒸冬瓜
蒸冬瓜
炸子雞
-- 味道不錯...
炸子雞
糖水
-- 煲得唔錯...
糖水
仲有果盤...
以上菜式, 我的味覺或有偏差!!! 皆因係澳洲旅行期間, 日日都係飲可樂, 食漢堡包&炸薯條, 食到嘴都歪埋, 返來香港唔夠1星期, 真係放咩落口都係珍饈百味...
帶咗Tablet去同朋友分享旅行照片, 2位服務員嬸嬸可能太得閒, 長時間企係朋友身後睇埋一份...
埋單時朋友有現金劵, 好似平咗幾十蚊... 當時覺得幾抵食, 而家睇返相又好似冇咩落肚... 200蚊1個人, 可以接受啦... 環境真係好舒適...

庆祝纪念
除夕
2013-11-14 1196 浏览
從小就知道90%以上, 餸名好 "花巧", 味道都係中級或以下。例子:如果SET MENU 係以下兩款, 你會選邊款?一. 俄羅斯牛肉飯二. 黑椒時菜牛肉飯我就多數會選前者, 亦多數會 "頼"嘢!北園就係如此情況!!!坐响北園小菜廳, 點心名都唔同啲, 但價錢當然都貴好多!靚裝修 配 崩碗碟?!一坐低, 門面新裝修, 仲配晒餐巾環, 但一睇, 大碟、細碟都崩咗, 亦好多花㾗, 睇落都唔多衞生!鮑汁鳳爪鳳爪好淋, 但漿汁唔太特別, 亦無鮑魚味。鐵板野菌牛肋骨一上台, 蒸氣冒出, 亦嗅出濃濃黑椒味, 見到都想食。但咬落又無乜特別, 野菌太乾身, 好似乾冬菇咁。鮮蝦蛟蝦蛟內鮮蝦好多隻亦爽口,材料好靚,但師傅做出嚟只係一般蝦蛟。香茜叉燒腸條叉腸一啲都唔飽滿,好似未發育咁,有啲乾蒸FEEL。

例子:如果SET MENU 係以下兩款, 你會選邊款?
一. 俄羅斯牛肉飯
二. 黑椒時菜牛肉飯
我就多數會選前者, 亦多數會 "頼"嘢!
北園就係如此情況!!!

坐响北園小菜廳, 點心名都唔同啲, 但價錢當然都貴好多!

靚裝修 配 崩碗碟?!
鮑汁鳯爪
鮑汁鳳爪
鳳爪好淋, 但漿汁唔太特別, 亦無鮑魚味。
鐵板野菌肋骨
鐵板野菌牛肋骨
一上台, 蒸氣冒出, 亦嗅出濃濃黑椒味, 見到都想食。
但咬落又無乜特別, 野菌太乾身, 好似乾冬菇咁。
鮮蝦餃
鮮蝦蛟
香茜叉燒腸
香茜叉燒腸
條叉腸一啲都唔飽滿,好似未發育咁,有啲乾蒸FEEL。

题外话/补充资料: 成咗兩個小菜+四個點心,成四百蚊落樓,真係有啲唔抵!
2013-11-14
2013-10-19 686 浏览
態度奇差 從book位開始 第一天book位拿埋booking number 第二天打去話想改遲十分鐘 對方竟然話我沒有book位 查詢一輪都搵唔到我的booking 咁我話如果你搵唔到或者我而家book 對方話 嘖 你而家先book 激死去到餐廳 叫我成家人連老人家行去最尾度坐 行到最尾又話無位要行返去最前 我地成班就咁行黎行去等位 終於等到位 又未擺位 擺緊位又嫌我地阻住佢擺位。救命 以後唔會再黎
救命 以後唔會再黎
2013-08-17 785 浏览
又回到了從前的生活圈, 這已經是第二炮的活動。為慶祝一位前輩的成功結束他的偉大職務任期, 所以我們這些陪客小輩就好端端有餐好吃。來到了前輩的主活動區域, 上環, 他選上了辦公室附近的這家海鮮酒家。雖然我知道這店都是一般的中式晚飯地方, 但是通常這些情況, 一般看似平平無奇的, 到後來卻是神乎奇技的好吃。甫入座, 望一望菜單, 其實心中有數, 菜式有平凡的, 也有特別的。可是因大圍人吃食, 不太方便可在大盤拍照, 所以差不多全都是在我位上拍的, 敬請見諒。打頭炮出場的是蠔皇五頭鮑魚扣鵝掌。餐廳用上五頭大(即一斤只有5隻)的南非乾鮑, 雖然只是南非, 但也夠滿足。飽魚約有一隻手掌心般大, 汁醬濃郁入味, 中間溏心鮮香, 外裙稔口而不黐牙, 彈性質感靈活可口。鵝掌稔淋, 入口有溶化感, 骨與骨的軟組織隨入口剝落, 皮與軟組織都有入味而嫩口的感覺。老實講, 鮑魚汁醬的確十分動人, 如果有一口飯, 能吸盡碟中鮑魚汁, 你說有多好呢??接下來是上湯焗澳洲龍蝦, 肉質富彈性, 啖啖肉口感, 入口亦有可口上湯湧出, 感覺十分好。只是吃過上次在鯉魚門的高水準澳洲龍蝦, 這個有點點遜色而已。伊麵質感可以,

接下來是上湯焗澳洲龍蝦, 肉質富彈性, 啖啖肉口感, 入口亦有可口上湯湧出, 感覺十分好。只是吃過上次在鯉魚門的高水準澳洲龍蝦, 這個有點點遜色而已。伊麵質感可以, 不太淋, 入口有彈性, 加上上湯汁, 味道不錯。
而之後這個碧綠玉帶桂花蚌就比較一般些, 都是平常飲宴的料子。雖然桂花蚌爽口而有鹹鮮味道, 但是相信茨汁功效大於一切, 還是吃吃西芹爽爽口牙罷了。
原鼎火瞳燉排翅, 可說是高級的翅湯, 翅身牙鹼厚, 一排排如牛角梳一樣。象牙而偏黃顏色, 大小一致, 一支支層次分明。魚翅本來只是淡淡鮮腥味, 最重要的還是看上湯的功力。上湯用上豬骨, 竹絲雞及原隻肘子熬成, 湯身清澈, 從不粘口。之後將湯香用燉的方法逼入翅中, 它才滲有鹹香。肘子鹹味十足, 以湯料般另上, 給燉軟稔的皮層, 給予極高的脂肪, 但同樣有無比的香氣, 加進湯中, 絕對是極好的配搭。
清蒸東星斑, 對不起, 由於席間設定所限, 未能指得東星原條。不過這條東星味道與質感只屬一般, 魚肉質感未算細滑, 也許火候控制是可以的, 但到分菜入碟上桌, 難免有點變嚡, 感覺只是一般。
芙蓉燕窩盞, 餐廳的特別菜式, 是一個鹹的燕窩菜。利用蛋白與燕窩混合, 然後煎成如日式燒餅一般, 再燴上蛋花蟹肉茨汁。口感鬆化滑溜, 味道不濃, 但口中感覺到燕窩的質感。茨汁味道亦不濃, 只是有點點煎過的脆口感覺。
翡翠竹笙上素, 都是一個常見的宴會素菜。竹笙吸引上湯與茨汁味道, 爽口之餘亦有一口湯汁。
醬皇脆皮手撕雞, 是這裡的四大名菜之一。將吊燒脆皮雞的用手撕方法處理, 雞肉經手撕後肉質順紋理而落, 感覺會比較順滑。脆皮雞夠薄, 脆口而帶油脂香味, 其實風味很不錯。
單尾兩味: 富貴炒飯, 炒得乾身, 粒粒分明, 不過調味略淡, 而且有點過份乾身的感覺。飯粒沒有炒過口味, 用料亦乾, 失去平衡。另一個則是上湯煎粉粿, 粉粿皮厚, 鄧麵粉多, 感覺較多是韌。浸入上湯後, 感覺好一點, 不過皮厚, 熱湯不能穿透粉粿, 失敗。
稱得上大餐, 甜品也不少。這個原個木瓜燉奶可稱上是填滿肚皮之作, 亦是另一個美味之選。木瓜經燉過之後軟稔甜美, 木瓜鮮香味道亦濃烈。中間燉奶香滑嫩溜, 奶羶香味一流, 夾著木瓜汁肉同吃, 感覺滋補養顏, 絕對是甜品首選。

而另一個的蒸千層糕可謂給比之下去, 不過質感煙韌, 不太甜, 感覺可以。
最後一個甜品是一個奶皇流心煎堆。有別於南海一號的薄皮燈影煎堆, 這個煎堆外皮厚重很多, 但就比較平衡。中心是可人的流沙奶皇餡, 甜味與奶香平衡, 加上外層的炒香芝麻, 感覺很好。

整體來說, 作為一個食客, 這餐可算是滿足的了。特別是一口五頭鮑魚與一梳梳嫩滑咬口的排翅, 脆皮手1撕雞與木瓜燉奶已教人回味。期待下一次的有食神聚會吧!!
2013-08-08
  • 醬皇脆皮手撕雞
  • 原鼎火瞳燉排翅
  • 原個木瓜燉奶
2012-11-10 334 浏览
一家人替母親擺壽宴,由家兄選址,席設上環的「北園酒家」。以前還在中環上班時,間中也會和同事去這間「北園」午膳,記憶所及,酒樓佔地三層,內裡以淺棕色為主調,而且室內裝潢明顯花過心思,連天花燈的燈罩都活像一把倒傘般,感覺既時髦又醒目。至於點心,水準的確不俗,筆者尤其喜愛那厚厚的千層腐皮夾和流沙煎堆仔,當然還有外貌像阿拉丁神燈的茶壺。由於細心的哥哥已先為衆人預留了房間及訂下兩席《極品富貴全包宴》$4288,所以當衆人為母親送過禮物後,壽宴便正式開始。先出場的有八仙齊賀壽,其實都是一般酒席的八小碟,當中包括脆皮豆腐、脆燒五層肉、蜜汁叉燒、香煎素鵝、四喜烤麩、蒜泥白肉、千層峰等。知道「北園」的燒味,向來水準不俗,當然要先試燒肉和叉燒,前者肥瘦層次分明,外皮鬆化,咬下脆卜卜且油份豐潤,簡直香口到吃不停口;至於後者叉燒,肉汁雖然唔算豐富,但蘸點碟上的叉燒汁後,同樣可口惹味。除此之外,香酥滑嫩的脆皮豆腐、香辣開胃的蒜泥白肉及極富嚼勁的千層峰亦值得一試。雪花玉簪明蝦球,其實所謂雪花,即以慢火將蛋白炒成雪花形狀,再伴上菜心及面頭鋪放用甘筍、西芹、金華火腿貫穿而成的大海蝦,由於蝦球賣相有如古代女子的髮簪,瑰
室內裝潢明顯花過不少心思
八仙齊賀壽
由於細心的哥哥已先為衆人預留了房間及訂下兩席《極品富貴全包宴》$4288,所以當衆人為母親送過禮物後,壽宴便正式開始。先出場的有八仙齊賀壽,其實都是一般酒席的八小碟,當中包括脆皮豆腐、脆燒五層肉蜜汁叉燒、香煎素鵝、四喜烤麩、蒜泥白肉、千層峰等。知道「北園」的燒味,向來水準不俗,當然要先試燒肉和叉燒,前者肥瘦層次分明,外皮鬆化,咬下脆卜卜且油份豐潤,簡直香口到吃不停口;至於後者叉燒,肉汁雖然唔算豐富,但蘸點碟上的叉燒汁後,同樣可口惹味。除此之外,香酥滑嫩的脆皮豆腐、香辣開胃的蒜泥白肉及極富嚼勁的千層峰亦值得一試。
雪花玉簪明蝦球
雪花玉簪明蝦球,其實所謂雪花,即以慢火將蛋白炒成雪花形狀,再伴上菜心及面頭鋪放用甘筍、西芹、金華火腿貫穿而成的大海蝦,由於蝦球賣相有如古代女子的髮簪,瑰麗典雅,因而得名。至於味道,大大隻的蝦球,爽口彈牙,融合火腿的鹹香味道,的確十分滋味。
玉環瑤柱甫
玉環瑤柱甫,於雲南小瓜中釀入原粒瑤柱,清蒸後再配上高湯芡汁,由於雲南小瓜,即翠玉瓜,入口爽脆清甜,加上以翠玉瓜取代慣常用的節瓜,感覺幾特別,再配上甘香濃郁的瑤柱粒,整體味道不俗。
紗窗艷影
紗窗艷影,名字吸引,惹人遐想,大家還在猜究竟這是一道甚麼樣子的菜式,所以當侍者端上來時,真的滿是期待,原來只是一味竹笙伴西蘭花。幸而西蘭花爽口不膩,和竹笙配合起來更互不搶味,加上汁料味道適中,是一道既清淡又健康的素菜。
火膧花膠湯
火膧花膠湯,以一個大窩盛載,打開盅蓋,嘩,果然用料十足,細看材料,白菜、雞腳、瘦肉、金華火腿、花膠、瑤柱等,非常豐富。先喝一口湯底,味道鮮中帶甜,而且入口充滿鹹香卻又一點都不油膩,配合豐富質感的花膠和大隻肥美的雞腳,味道鮮香濃郁,很好喝。
清蒸沙巴龍躉
海參花菇伴菜膽
酒席梗要有條靚魚,這條清蒸沙巴龍躉,火候掌握得不錯,魚肉入口柔嫩鮮美,滑得來又有魚味,連平日只愛吃快餐式炸魚薯條的兒子,都說這尾魚肉質嫩滑、鮮味濃郁,十分好吃。海參花菇伴菜膽,端上來時,還不斷冒出熱氣。熱騰騰的花菇,入口菇香撲鼻,而且清爽得來又不覺油膩;而主角海參經燜煮後,吃起來既厚身又夠入味,為這道平凡菜式帶來驚喜。
譽滿脆皮雞
譽滿脆皮雞,單聽名字,已估到是來到尾聲的炸子雞。脆皮雞擺放整齊,賣相大方得體,挾起一件品嚐,雞肉嫩滑 juicy,而且皮下脂肪不多,配上薄脆的雞皮,味道唔錯。瑤柱蛋白炒飯,炒功不俗,吃來粒粒分明,更帶點瑤柱香味,反而長壽伊麵就稍嫌入口有點油膩。
瑤柱蛋白炒飯、長壽伊麵、奶皇流心桃包、甜品
腰果曲奇餅
杞子桂花糕
壽包點了奶皇流心桃包,無可否認,包子內裡奶皇做得夠流心,只不過味道頗淡,入口有欠香甜,教人失望,早知如此,還是點客蛋黃蓮蓉餡的壽包好了。甜品紫米露,成品入口不太甜,但味道只屬一般;反而美點雙輝腰果曲奇餅,入口超級鬆化,配上腰果和牛油香氣,吃來濃香滋味,而杞子桂花糕,以滋潤明目的杞子配上淡淡的桂花,清新又不過甜,味道出奇地夾。最後還有鮮果拼盤作結,為這晚壽宴劃上一個完美句號。在此再祝願母親永遠健康快樂,多添福壽。

2012-11-04
庆祝纪念
生日
室內裝潢明顯花過不少心思
2012-10-26 181 浏览
今天同家人4個人到上環北園食午飯,我們安排到一卞坐,只是多了一度玻離門,原來甘就叫房,有個不知所為著黑衫的女部長進來對我們說最低消費500元,價錢尚可接受,看好食物後,按鈐沒人應,起身開門叫人,加水又要起身叫人,呢的服務仲要收最低消費,可笑,說回食物,只是一般,,最好的是蝦交,BB乳鴿没有什么味道好一般丶蟹皇小蘢包就比我上次到鴻星的好吃,陳醋骨外形美觀食落有點溜的感覺,炸墨魚味道比較淡,蝦子炆衣面份量很小味道偏淡本人對北園今次服務很不滿意,就算下次有人請不用錢我都不會再去,
,呢的服務仲要收最低消費,可笑
,說回食物,只是一般,
2012-10-25
黎到唔洗等位, 因為我地好早就到, 18:15呢度我可以話. 服務一流, 食物..... 未到9流O既,,,,,, 但有D價錢性價比唔OK囉一黎到, 飲個例湯先, 粉葛湯, 我個人滿意非常, 因為我好鐘意飲葛湯半邊炸子雞, 就係一隻唔多脆又熟得滯又超普通O既炸子雞, 講完跟住呢個勁喇, 唔知咩又黃金又盛咁個名.... 但......最值錢的4粒乾瑤柱, 係完全冇味的! 冇錯, 我真係夠膽講, 係完全冇味!好明顯係佢地拎D乾瑤柱做晒上湯, 拎返出黎賣, 又唔餵返味, 咁味係湯渣!!!!最勁O既係, 佢要黎做晒上湯唔緊要, 咁你都俾返D湯我丫, 佢呢個煲, 湯底好明顯係用蝦乾做的.... O的上湯去晒邊!!咪拎去做翅囉....成個煲, 淡到你同自己O係屋企用水煮冇分別, 問你死未!!!跟住呢碟又係勁.... 好簡單你就會明, 就係用岩岩個冇味O既煲, 加左南乳醬, 上台!!!!!冇錯, 係因為佢D料..... 除左冇左4粒乾瑤柱, 係近乎完全一樣囉..... 救命呀!!!!!!羅白炆班片, 班片呢???? O係邊????? 搵唔到?????? 唔係搵唔到O既, 少D咁囉送O既生果, 糖水.
黎到唔洗等位, 因為我地好早就到, 18:15

送O既生果, 糖水.......算有D安慰啦.....
4個人. HKD 650, 完全食唔飽, 又冇味....我就唔會再黎囉
2012-08-24
$162.5 (晚餐)
2011-09-18 147 浏览
裝修後的北園今天是第一次去,整個場光猛了很多!今天又係坐在那條窄窄的通道今天不知為什麼waitress們心情都不太好,聽到他們在吵架。而且人手似不夠,很久也不見有waitress經過. 下午茶時間大中小點也是$19, 我和朋友叫了:金裝拼盤$138有义燒,燒煵仔,海蜇,炸豆腐义燒鬆化,不夠肥濃,但ok. 燒煵仔也脆口,海蜇竟然溝了辣椒油麻麻哋,炸豆腐最熱又脆很好味。鬼馬牛肉腸粉$19牛肉夾住些馬蹄,加上些油炸鬼,粉皮軟滑,我覺得好味。鎮店小籠包$25呢個上桌時不夠熱,皮又乾乾的,雖然內有肉汁肉也是鞋口的,真的不能叫鎮店!雪山义燒飽$19都係唔夠熱,味道不突出,同其他的小點心店差不多。蘑菇翡翠餃$19呢個又熱又好味,皮薄內有好多料,蝦,瘦肉,蘑菇,蘆筍粒等等整体點心還是很ok的,但waitress的服務真是好看他們的心情,睇你的彩數~
而且人手似不夠,很久也不見有waitress經過.
下午茶時間大中小點也是$19, 我和朋友叫了:

金裝拼盤$138有义燒,燒煵仔,海蜇,炸豆腐

鬼馬牛肉腸粉$19
牛肉夾住些馬蹄,加上些油炸鬼,粉皮軟滑,我覺得好味。

鎮店小籠包$25

雪山义燒飽$19
都係唔夠熱,味道不突出,同其他的小點心店差不多。

蘑菇翡翠餃$19
呢個又熱又好味,皮薄內有好多料,蝦,瘦肉,蘑菇,蘆筍粒等等

2011-09-17
  • 金裝拼盤
  • 鬼馬牛肉腸粉
  • 蘑菇翡翠餃
2011-07-23 111 浏览
難得過到上環, 突然好想去嘆吓茶添!行到北園酒樓門口入去一試~ 見倒張點心紙已經樣樣都想試, 原來逢星期六日下午時段都有特價, 粉麵飯還有七五折添!緊係要點D一般酒樓無嘅點心啦! 香茜皮蛋浸鯪魚球, 一籠有4 大粒, 豆豆超 LIKE~芝士馬拉糕, 有D 似千層馬拉糕, 糕身係白色, 芝士味不太濃蝦籽脆鮮竹卷, 真係同個名一樣, 雖然有點似鮮竹卷, 但皮層非常脆口面層加上蝦籽更顥得份外高貴豬潤渦燒賣, 蝦肉非常爽燕窩流沙壽桃, 即口即蒸, 有拳頭咁大, 一"搣"開真係勁流沙, 但就食唔得出有燕窩.......鮑魚雞粒石頭飯, D 個飯真精彩, 上枱時仲 "BIBI BABA" , 飯焦又不太硬, 非常足料 下次經過一定再去食.........
難得過到上環, 突然好想去嘆吓茶添!
行到北園酒樓門口入去一試~
緊係要點D一般酒樓無嘅點心啦!
香茜皮蛋浸鯪魚球, 一籠有4 大粒, 豆豆超 LIKE~
豬潤渦燒賣, 蝦肉非常爽

下次經過一定再去食.........
2011-07-23
2011-03-16 58 浏览
上星期一,忙於工作,媽咪無端端打電話俾我,話佢有個朋友 A 嘅朋友 B 個仔想介紹我識! 咪即係相睇!而家 2011 年仲興架?!弊在我唔鍾意相睇呢家嘢呀!我寧願自己識,唔想麻煩人哋,又要欠人哋一個人情!幾唔好意思!我問媽咪個男仔係點架?除咗知道佢係香港區住及文職工作之外,其餘一概不知情! 我真係無期望亦唔會緊張。媽咪大手術後,為我首次出嚟香港區咁遠!令我十分感動! 所以我走去巴士站接她,沿途我同佢講我有預感今次相睇係唔得!佢都好開通,咪當識多個朋友囉!個男仔比我更文靜,所以他不是我杯茶!況且,我對一位朋友有興趣,佢同是屯門區長大!鍾意食嘢,有個人衣著品味,....係一位 70 後潮人!大家為上環工作嘅我而喺上環飲茶,真有誠意! ( 下午茶 2:00 ~ 4:30 ) 大、中、小點 $18我覺得北園點心幾精美,口味健康又特別! ( 可惜唔方便影相,無謂失禮啦!)北園鮮蝦餃 $36有 4 件,皮薄餡靚!餃皮晶瑩剔透,蝦餃有 3 隻完整鮮蝦,爽身鮮甜,令人回味!薑芽牛肉球 (中點)由於我會皮膚敏感,所以無食!飄香鴛鴦米雞 (大點)一盅兩件,糯米混入紫米,賣相吸引之餘又可增加口感;無一般糯米

我真係無期望亦唔會緊張。

媽咪大手術後,為我首次出嚟香港區咁遠!令我十分感動!

大家為上環工作嘅我而喺上環飲茶,真有誠意!

我覺得北園點心幾精美,口味健康又特別!
( 可惜唔方便影相,無謂失禮啦!)

北園鮮蝦餃 $36

薑芽牛肉球 (中點)
由於我會皮膚敏感,所以無食!

飄香鴛鴦米雞 (大點)
一盅兩件,糯米混入紫米,賣相吸引之餘又可增加口感;無一般糯米雞咁腍及無咁油,確實不錯!

天津狗不狸 (中點)
一個長碟放上 3 件,好像葉子形包子,十分吸引!
同媽咪一人半個,包質鬆軟,豬肉餡肉汁肥美!

中華叉燒饅頭 (大點)
扁扁包子叉燒餡唔多,叉燒幾惹味。

蜜炙叉燒腸粉 (大點)
腸粉值得一讚,真係好滑兼晶瑩剔透;即叫即蒸腸粉夠軟熟。

蝦籽翡翠腸粉 (大點)
一上枱令我食指帶動,腸粉上面灑上蝦籽,平凡嘅腸粉來一些點綴;原來材料係翠肉瓜及南瓜,既清新又健康!

送:桂花馬蹄蛋花糖水
估唔到飲下午茶有糖水送,令我哋好驚喜!
糖水清甜中散發陣陣桂花清香,馬蹄已被糖水甜味掩蓋本身味道。

2011-03-12
下午茶
  • 北園鮮蝦餃
  • 飄香鴛鴦米雞
  • 蝦籽翡翠腸粉
2010-06-05 71 浏览
上星期三, 慶祝個朋友生日; 食咗一餐好嘢…一個八人餐…. 每碟碟頭都很夠份量!! 服務不錯&價錢相宜。。。。例湯 = 足料! 有烏雞、 豬肉 & 花膠….. 老火湯 & 無味精… 美味!!!鹵水拼盤, = 鵝片、鵝翼、鵝肝、鵝腸、豆腐及蛋…. 肉嫩且爽…. 滷水恰當地滲進其中……一流!!蓮藕豬肉 = 味道一般, 但賣相可加!!!醬爆雞 = 鐡版上….唔 CHILIS….BUT ok wor!!!中式牛柳 = 完整的牛柳塊而唔係粒…好味且驚喜!!!明蝦拌麵 = 蝦球大又麵爽, good job!!!清蒸東星斑 = 兩大條東星斑……蒸得夠剛剛好唔夠半繞已經食咗一半,兩條真係好滑的魚!!!瑤柱豆苗 = 唔錯蛋白少飯 = 飯粒唔乾, 蛋白OK,再加蝦仁&蔥!!味。。。很香口
上星期三, 慶祝個朋友生日; 食咗一餐好嘢…

鹵水拼盤, = 鵝片、鵝翼、鵝肝、鵝腸、豆腐及蛋….
肉嫩且爽…. 滷水恰當地滲進其中……一流!!

蓮藕豬肉 = 味道一般, 但賣相可加!!!
中式牛柳 = 完整的牛柳塊而唔係粒…好味且驚喜!!!

明蝦拌麵 = 蝦球大又麵爽, good job!!!

清蒸東星斑 = 兩大條東星斑……蒸得夠剛剛好

唔夠半繞已經食咗一半,兩條真係好滑的魚!!!
瑤柱豆苗 = 唔錯
中式牛柳
明蝦拌麵
清蒸東星斑
2010-02-25 56 浏览
年三十晚的早上,也要找個地方飲茶.今次來到上環的北園.過年前夕,早上茶客稀少,連茶客也提早收爐去也.樂得環境寧靜,可以安心地看著報紙,來享受一盅兩件.即叫即蒸點心,已是現代酒家之基本動作,反過來,我更喜歡推車仔的時光,很享受"埋黎睇,埋黎揀"的過程.不過即蒸點心,質素有所保証.蝦餃外皮厚度適中,夾下去有少少黏,餡內有蝦肉亦有肥豬肉,蝦肉爽而鮮甜,肥豬肉則比較甘香.煎蘿蔔糕做得香口,蘿蔔絲比例不太多,但有臘味搭救.點些辣醬吃,也不俗.欖仁蒸鯪魚球,將欖仁放在鯪魚球上同蒸,有提味的作用.如米芝蓮車tire人外表的臘腸卷,卷身滑到如搽了SKII,咬下去香甜鬆軟,包著的臘腸油潤甘香.還有油份流出,滲進卷身之內,很美味.此味膽固醇之物,好吃還好吃,但不宜多吃.糯米雞又是膩物,但北園的糯米雞,是將紅糙米混合糯米做成.感覺更加健康,食落不是很肥膩.以美味的點心來送牛迎虎,希望新一年,無論自己,或身邊的朋友,明天會更好.
年三十晚的早上,也要找個地方飲茶.今次來到上環的北園.

2009-12-02 76 浏览
自從迷上中午去健身房運動後,已經很久沒有跟同事一起飲茶。中午聽到同事要來北園,很懷念這裡的幾樣點心,因此就跟來聊八卦、談是非。最令我懷念的就是「叉燒饅頭」與「脆皮雞」,但是大半年沒來,今天一試卻走了味道。先在此鄭重聲明,不是不好吃,是沒有以前那麼好吃,因此讓我蠻失望的。「叉燒饅頭」依然是極熱極熱的送上桌,拍個照後立即迫不及待的邊伸長手邊喊著「好燙好燙」地放在盤中,一送入口卻是失望的開始。因為內餡不夠飽滿、肥瘦肉比例不均勻,包子也太黏牙!另外一樣期待的「脆皮雞」也讓我很失望。半隻脆皮雞一端上桌,光看賣像就輸了一半,C9同事形容的非常尖酸卻又恰當:「這隻雞是發育不良嗎?」雞小還好,問題是雞皮雖然依然脆口,但是許多皮與雞肉都是分開的!而且肥油太多,影響了整個口感。其他的菜色都還OK,僅有「煎包」是徹底的失敗。「煎包」賣像很好,因為顏色很漂亮,但是一入口完全不是那麼回事。底不夠厚,煎的顏色再漂亮口感也不足,包子太過黏牙不夠爽口,內餡熱度也不足。回到公司C9還一直在嘮叨的唸個不停:「點解北園依家咁貴,一D都唔抵。最衰係Honginn,叫乜發育不良既雞!半隻都要128元!」早知道就乖乖去運動,不僅

其他的菜色都還OK,僅有「煎包」是徹底的失敗。

早知道就乖乖去運動,不僅可以耳根清靜,而且對北園的美好印象還可以留在記憶中。

ok的排骨。
忘了是什麼豆腐。還不錯。
ok的炸兩。
ok的煲仔飯。
期望落空但是還ok的叉燒鰻頭。
期望落空但是還ok的脆皮雞。
唔掂既煎包。
2009-12-02
忘了是什麼豆腐。還不錯。
2009-04-07 52 浏览
老實講, 我自己對魚翅唔多喜愛, 唔會特別想去食但老婆有免費的COUPON, 亦一食無妨啦今次來左電車路的北園環境好似無另一間甘侷促, 招味好好睇身邊的食客, 好幾台都係拎住張免費魚翅COUPON的另外, 原來是晚龍蝦做特價 (無睇幾錢), 搞到成個場都勁香龍蝦味魚翅係一窩上的, 分左五碗甘多湯底OK, 但真無乜魚翅, 每碗計落都唔知有無半兩, 黑醋骨, 呢間整得無甘好食, 起碼無之前食的甘有醋香發菜柱甫, 睇相片就起碼有八粒瑤柱的, 但上到台只得六粒, 算啦, 就算問都都肯定話圖片只供參考的..埋單個時, 見到原來辣醬, 花生 各15蚊, 茶錢每位十蚊, 連埋上述兩款小菜, 兩碗白飯 加一 已經係 $280, 好貴呢
老實講, 我自己對魚翅唔多喜愛, 唔會特別想去食
但老婆有免費的COUPON, 亦一食無妨啦

今次來左電車路的北園
環境好似無另一間甘侷促, 招味好好
睇身邊的食客, 好幾台都係拎住張免費魚翅COUPON的

魚翅係一窩上的, 分左五碗甘多
湯底OK, 但真無乜魚翅, 每碗計落都唔知有無半兩,

黑醋骨, 呢間整得無甘好食, 起碼無之前食的甘有醋香

連埋上述兩款小菜, 兩碗白飯 加一 已經係 $280,
好貴呢