2024-03-17 175 浏览
人生第一篇食評。睇到以往的評論都知呢度衛生麻麻,諗住過咗咁多年,可能員工唔同會有改善,點知真係諗多咗。坐底一刻,枱面係完全無抹過,充滿湯漬。食物嚟到,飲咗兩啖湯更加驚嚇!隻羮+湯碗係用到甩漆的!食完一定好「健康」!連門面招呼客人嘅餐具都咁,完全想像唔到廚房用具會點!服務態度亦極劣,老闆員工完全唔志在,食飯過程中有兩個客被鬧,一個係聽唔到員工上菜問係邊枱叫,一個係唔識喺地下雜物堆中拎餐具。一路食一路後悔點解要貪平入嚟。
人生第一篇食評。

坐底一刻,枱面係完全無抹過,充滿湯漬。

連門面招呼客人嘅餐具都咁,完全想像唔到廚房用具會點!

一路食一路後悔點解要貪平入嚟。

2023-11-08 351 浏览
服务态度垃圾中的战斗机,上错了菜还理直气壮,好像很得意的样子,牛逼哄哄,家人们真的别去!坚决抵制不良商家真的劝退,还想多收钱,真的呕吐🤮,坚决抵制不良商家的人身侵害,真的服了,我超………………………………………………………………………………
坚决抵制不良商家
2023-11-08
等候时间
100 分钟 (堂食)
2023-08-28 438 浏览
所有嘢都正正常常🤣無特別出色,只可以話以尖沙咀地理位置嚟講係make sense價格🤣老闆好似轉過手,而加嘅老闆娘講得一口流利北京腔普通話🤣豬扒擔擔麵$56個擔擔麵正常嘅,味道都夠香濃,湯底帶住好少嘅花生麻醬味,個麵係好食嘅!不過豬扒唔知發生咩事,有啲酸wo,不過朋友覺得無嘢🥹白菜豬肉水餃$54好大隻,係屋企包餃子嘅感覺🤣啲皮都好厚,入面多湯汁,啲汁夠味夠咸…豆沙鍋餅$16唔係好搞得掂🤣好油,個餅入面有白色類似麻薯嘅東東,但硬硬哋,好似煮過龍咁款🤣完全唔知咩嚟🤣總括嚟講,可能我唔好彩,真係好餓好餓無嘢食先好入去🤣唯一賣點,啲嘢食平又勉強放得入口🤣唔會推介。PS題外話:個老闆娘好笑,有個客落單叫住1個麵/定唔知餡餅先,個老闆娘暗地裏話「嚟呢度淨係食個麵/餅」好真性情🤣
豬扒擔擔麵

豬扒擔擔麵$56
白菜豬肉水餃
白菜豬肉水餃$54
豆沙鍋餅$16

豬扒擔擔麵
係金巴利道有間獨一無二嘅餐廳 同周圍嘅韓國餐廳唔同 老細係純正北京人 唔單止賣北京水餃 都仲有D其他北方餡餅 門口貼滿左老細同明星嘅合照 應該都係間明星小店😎可以同老細講廣東話 但係聽到佢地自己講嘅北京腔再聽佢地講廣東話都覺得好勁!🥟白菜豬肉水餃(酸辣湯底)💰54+6呢度水餃都有好多種選擇 要試一間餃子好冇食 咁就要睇下最基礎嘅白菜豬肉好唔好食!一般有8隻 但係轉湯底就少返隻 我地轉左酸辣湯底 只係+$6但係料多到太驚喜😭酸辣湯入面有牛肚 木耳絲 豆腐 雞蛋同豬紅 酸酸地都好開胃 辣度係可以接受的😎講返正題 餃子皮厚!係純正嘅北方水餃皮!仲捏成一個三角樣 好似糖三角咁 咬開餡都唔認輸 超大一舊嘅豬肉連著白菜同蔥口感好正 肥肉存在感唔高 但係就都係略鹹左D😞整體好好!🌯北京餡餅💰17呢個係人氣推薦!牛肉餡餅新鮮炸起熱騰騰 仲好貼心咁cut開四塊 碟上面都見到新鮮滾熱辣流出來嘅油汁 餅皮焦脆都幾厚 餅身就比較軟D 都幾厚實 雖然咬開個陣有油水滲出來但係唔會覺得過油同埋熱氣!牛肉同香蔥嘅搭配增添左餡餅嘅香味 香蔥被煎得出汁減少左牛肉嘅鹹味😗真係必食!個人覺得如果食開九龍城個間牛肉餅都可以試下

🥟白菜豬肉水餃(酸辣湯底)
💰54+6

🌯北京餡餅
💰17
呢個係人氣推薦!牛肉餡餅新鮮炸起熱騰騰 仲好貼心咁cut開四塊 碟上面都見到新鮮滾熱辣流出來嘅油汁 餅皮焦脆都幾厚 餅身就比較軟D 都幾厚實 雖然咬開個陣有油水滲出來但係唔會覺得過油同埋熱氣!牛肉同香蔥嘅搭配增添左餡餅嘅香味 香蔥被煎得出汁減少左牛肉嘅鹹味😗真係必食!個人覺得如果食開九龍城個間牛肉餅都可以試下呢間!(當然清真牛肉餅世一!)

🌯羊肉大蔥餡餅
💰22
呢個同招牌北京餡餅嘅唔同就係內餡變左羊肉 羊肉同大蔥嘅顏色都冇牛肉個款咁重 好彩羊肉味道都唔膻 不過就係炸左一陣暖暖地 如果熱辣辣應該會仲多汁!

🥠蕃薯豆沙
💰25
仲以為呢個係高力豆沙 但係原來係deep fried嘅糯米球🤣同炸湯圓都幾似 入面糯米粉比例較高 所以口感都幾粉幾厚 入面豆沙好順滑唔甜膩 未試過都可以試下!

呢度仲有好多口味嘅水餃 可以買生嘅一打打返去自己煮 都有好多人過來專登買餡餅 鍾意皮厚嘅真係要試下北方口味!

📌 北京水餃店 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下1號舖
2023-07-15
  • 北京餡餅
  • 白菜豬肉水餃
2023-06-17 447 浏览
下雨天約了朋友在這裏食飯食過咁多間吃水餃的店舖,這一間算是最麻麻哋的一間,首先我叫了雲吞,他給了我水餃,但他也願意給我換歌我拒絕了,費事啲食物俾人加料,啲餡好似唔係好新鮮,唯一賺的就是收費合理。

2023-06-10 355 浏览
周不時好想吃餃。今次揀老店,大大粒水餃內裏是芫荽加肉碎,芫荽味濃郁,啖啖清香!配上足料酸辣湯底,有筍、豬紅、肉絲、豆腐……夠誠意!除咗水餃之外,還有一些小食。今次阿女選擇牛肉餅,有五香未到,牛肉口感如牛𦟌有嚼勁。不過環境有些老舊,一看就看得出有一定年份的歷史。客源方面,有不少是尖沙咀的街坊, 是老顧客呢!還有,不少日本遊客,應該在日本旅遊書曾經被推介吧!由於酸辣湯相當足料,阿女10分喜歡,相信不久後會再到店品嚐。

芫荽牛肉餃配酸辣湯
牛肉餅
芫荽牛肉餃配酸辣湯
2023-04-27 342 浏览
水餃是小絲最愛美食之一。尤其是一些特別的味道更另她愛不釋手。這間水餃店已經開了好久,在同一條街搬過一次舖,新舖整潔些,坐位多些。以前我只吃原味的水餃,即是韭菜豬肉餃,認識了小絲後就開始接觸不同味道的水餃。這裡會有一些特別的味道,因為特別味道存貨不會很多,有時仲會現場即包餃子,超級新鮮。今次點了茴香豬肉水餃+轉酸辣湯底$62。茴香餃當然好重茴香味,小絲就是很歡食怪+重的味。坊間常追求水餃的皮要薄,其實都沒有好與不好,好吃自然就有捧場客。而這店的出品,水餃皮是厚身的,好處不易煮穿,漏餡出來。另一個是好處是有Q彈的口感。酸辣湯都好足料,辣度不高,酸酸的很開胃。這個價錢這個質素實在收貨有餘。重點是如果小絲來她一定食得開心,而我又成功慳了一餐錢,不用去呃錢cafe。

今次點了茴香豬肉水餃+轉酸辣湯底$62。

茴香餃當然好重茴香味,小絲就是很歡食怪+重的味。

酸辣湯都好足料,辣度不高,酸酸的很開胃。

2023-04-27
2023-03-25 318 浏览
香港又平又正又好食既正宗北京水餃店! 皮厚餡多,個人而言喜歡厚皮,是家庭的風味,一碗有六粒,粒粒大得像拳頭,伴著清湯,女仔食完一碗加杯熱豆漿夠哂飽,男仔通常都會加麵底。它屬於小店,在 PAGE 148酒店的斜對面,位罝不多,只有六至七張小枱,不過自動自覺的食客們通常吃完就走,有時繁忙時間,都會讓座或快速吃完,騰空位置,兩次去都是高高大大的男店長和女店員坐鎮,有禮貌好記性勤快,難怪食客一枱接一枱,無論什麼時間,店內店外都擠滿人。店內也可以外賣生水餃,平日在家滾個湯麵拌餃子也是不錯。
香港又平又正又好食既正宗北京水餃店!
招牌北京水餃
皮厚餡多
招牌北京水餃
1. 羊肉大蔥餡餅($22/個)餡餅外層真係脆卜卜,內餡既調味都好惹味,好香孜然同大蔥味道,但係個羊肉食起上黎唔係太新鮮既感覺2. 北京煎餃($24/4隻)舖頭既人話所有餃都可以煎,就叫左個韮菜煎餃,餃子既外皮煎得夠脆,同埋北京餃子外皮比較厚少少,所以食到皮脆既同時可以食到餃子既韌勁。煎餃一咬就爆汁,非常juicy,個韮菜內餡調味都好食,菜肉比例適中,亦食到足夠韮菜味,比起羊肉餅既餡,個人更鍾意呢個韮菜豬肉餡整體兩款煎炸小食味道都令人滿意,每件都煎得好好,水準穩定
1. 羊肉大蔥餡餅($22/個)

2. 北京煎餃($24/4隻)

整體兩款煎炸小食味道都令人滿意,每件都煎得好好,水準穩定
  • 北京煎餃
2023-01-05 340 浏览
由舊鋪到搬咗呢間新鋪都好多年,新鋪搬咗食過1次算不過不失,今日再食覺得素菜餃好油!今次揀咗酸辣湯底,豬絲好鞋好老,酸辣湯嘅味道一般,唔夠酸唔夠辣!$54蚊嚟講係比佐敦道某間餃子店好既!呢間素菜餃話係白菜木耳,但係佢即咗個椰菜俾我!一咬成口油!好失望!冇白菜又唔講!見佢家庭式經營到而家都係,同埋今日都非常之多人,爆棚!就由佢!豆沙鍋餅 $16 不過不失!由於而家唔食豬肉,下次會試吓個羊肉餃係點樣樣!到時再睇吓個素菜餃係咪仲咁先至再決定俾唔俾伏食!
酸辣湯素菜餃

$54蚊嚟講係比佐敦道某間餃子店好既!
呢間素菜餃話係白菜木耳,
素菜餃

豆沙鍋餅 $16
不過不失!

2023-01-05
2022-12-25 248 浏览
入去俾個位,後面成張枱未抹對住我背脊,咁我就同個樓面講可唔可以轉位,佢話冇問題,轉個頭個事頭婆同我講話我咁調位會好麻煩,又問我點解唔同佢講聲,我話我已經問咗你嘅同事,跟住就一連串嘅責罵。中間仲要同其他客有嗌霎,可見呢一個老闆娘嘅佢真係好有問題。嘢食中規中矩,冇話特別好食,亦都唔係難食。特別一提嘅菜飯,真係唔係特別好食,口感欠佳。而豆漿算係不錯。最後俾錢嘅時候再同個老闆講聲,如果下一次唔俾掉位早啲出聲,佢話係為咗我哋好,但係我真係唔知佢為咗我哋乜嘢好。然後就係好敷衍嘅一句唔好意思,趕我哋走。片你哋保險呢件啊危險危險以後永不幫襯

以後永不幫襯
2022-09-13 576 浏览
等咗20分鐘都冇得食,成間舖得兩個員工,眼見門口等外賣都有3、4個人,原全係混亂到一個點。我嘅茴香餃嚟到係暖,唔係熱嘅,幫襯埋今次都唔會再嚟喇,味道同以前比較下而家差咗好多。
2022-09-11 389 浏览
其實唔係第一次嚟呢間鋪頭啦成日同同事經過就會都想入去食呢間鋪頭嘅水餃真係超好味我哋平時最鍾意就係食韭菜豬肉水餃韭菜豬肉水餃+酸辣湯其實你見到咁多料喺碗面就知係幾真材實料賣相平平無奇 但係食落有幾有北京風味北京水餃皮比較厚但係你食落去呢其實係好多餡 因為我係好鍾意食厚皮 食落去十分煙韌至於鍾唔鍾意厚皮嘅朋友就要留意啦羊肉餅好友羊肉嘅香味同騷味( 怕羊騷味要考慮吓)因為預先剪開四份 餡餅內羊肉汁只得返啲啲如果可以參考九龍城嘅做法會更好 因為食落去係即刻爆汁你會見到老闆娘即埸包水餃前而有一大盤醃好的餡料但如果佢帶手套包就會更加好啦有時見到佢收完錢之後走去包水餃🤨如果衛生方面可以做足啲就會更加好(眼不見為乾淨 因為自己覺得真係好食🤣)
其實唔係第一次嚟呢間鋪頭啦

但係你食落去呢其實係好多餡
因為我係好鍾意食厚皮 食落去十分煙韌
至於鍾唔鍾意厚皮嘅朋友就要留意啦

羊肉餅
好友羊肉嘅香味同騷味( 怕羊騷味要考慮吓)
因為預先剪開四份 餡餅內羊肉汁只得返啲啲
如果可以參考九龍城嘅做法會更好
因為食落去係即刻爆汁

你會見到老闆娘即埸包水餃
前而有一大盤醃好的餡料
但如果佢帶手套包就會更加好啦
有時見到佢收完錢之後走去包水餃🤨
如果衛生方面可以做足啲就會更加好
(眼不見為乾淨 因為自己覺得真係好食🤣)
2022-07-07 596 浏览
lunch簡簡單單食個水餃,但衛生情況真係比想像中更差😮‍💨1 老闆完全無戴口罩包水餃+高談闊論2 我桌面有條上手食客嘅菜渣,老闆一手掃落地,然後重點係完全無洗手繼續包餃3 依個年代竟然仲有餐廳內吸煙🚬老闆真係大曬?4 好多飛來飛去昆蟲食物好唔好食已經唔係重點🫣

1 老闆完全無戴口罩包水餃+高談闊論

3 依個年代竟然仲有餐廳內吸煙🚬老闆真係大曬?

4 好多飛來飛去昆蟲

食物好唔好食已經唔係重點🫣
2022-06-22 462 浏览
山林道附近的正宗北京水餃個老闆突然之間行過來叫我停手 嚇親 佢叫我咬一啖餃子 然後佢倒左小小醋小小自製醬油落餃子度 真系好好味 原來佢系覺得我浪費左佢餃子 🥟🤭🤭🤭叫左餃子雞翼麵$52🍜🍜🍜🍜🍜🍜白烚椰菜$28🌱🌱🌱🌱🌱🌱
山林道附近的正宗北京水餃

叫左餃子雞翼麵$52🍜🍜🍜🍜🍜🍜