2023-02-19 1051 浏览
呢間包點料理都幾多分店,唔知點解成日都會覺得佢既店名英文部分好奇怪😂😂而家每次諗番唔到食乜既時候,我都會黎買個熱辣辣既包做早餐,今日買左個菜肉包食,菜肉包個皮相對多左少少🫣🫣如果菜肉個part再多d就好🤣🤣菜肉包入面既餡料其實都多菜,而且唔多肥豬肉😋😋,餡料其實都足料,如果簡單想頂下肚,完全冇問題。但如果驚一個唔夠飽,咁可以18蚊買三個,咁就會相對抵d, 又可以食多個相對飽肚d🫢🫢🫢
2023-01-02 580 浏览
發覺原來呢間包點料理都幾多分店,呢間包店除左買包,重有買d點心同炒粉炒麵。而家每次番早都會黎買個熱辣辣既包做早餐,今日就買左個菜肉包食,非常足料!之前其實只會係7仔買包食,但相對係抵食d,至少感覺會飽肚。菜肉包入面既餡料好彩唔多肥豬肉,又多菜,餡料其實都足料,但個包皮其實幾大舊😂😂買一個其實貴d,但我自己一個食唔到幾個包,如果唔介意食隔日包,係可以一次過買幾個包,之後個日食都得🫣咁就可以再抵d,如果想平平地食個飯,都可以買埋佢既一盅飯添
2022-10-30 505 浏览
家人早上在此買了數盒飯盒,付款後其中店員未交到其手中,在交收時飯盒傾倒跌了,當中蓮藕餅跌了兩塊,家人即時問能否補回一盒?但店員說這不能賠償,而且態度十分差劣,說已經給了你,不會賠償。當時隊後面的人都說,人還未離開,而且又唔關我家人事,都一致要求店員賠償。可是店員依然態度差勁說無呀無呀,要我家人離開。雖然一盒蓮藕餅不值多少錢,但店員態度實在可惡,為何如此欺負一個老人家?貴店是否把食物放入盒中後就當責任在客人手上?交收當中跌倒也不會負責?
2022-10-30
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
用餐时段
早餐
2019-11-26 4771 浏览
又隔左一星期到深水步,落車之後經過包點料理,今天的特價麵包是16蚊4隻叉燒包仲有大隻既燸米雞17蚊一隻買一份4隻麵包留作明天早餐回公司叮熱加熱食就好了方便簡單麵包非常大隻,一定食得飽,叉燒餡料唔算多,但夠甜香,整體抵食既除了特價包,也有糕點,小菜,沙律卷,蘿蔔糕,炸餃子,角仔,生煎包,煎堆仔,咸水角手工都好好 賣相不差份量多,價錢平,味道可以,整體會係3.5粒星推薦包點料理 深水埗基隆街256號 #港式麵包 #深水步小店
仲有大隻既燸米雞17蚊一隻

包點料理
深水埗基隆街256號
#港式麵包 #深水步小店
2019-11-23 646 浏览
呢間係深水步專賣熱食,蒸包,價錢一向都平,十幾蚊食得飽只係D態度西口西面,無乜必要都唔幫襯今日打算買定麵包比屋企做儲糧,見佢賣十蚊3隻奶皇包都幾抵就買一份試下,估唔到份量十足,好足料又夠大隻,仲要好多餡奶皇餡夠香甜,夠滑身,麵包水蒸十分鐘就食得,好鬆軟甜香每日都有唔同優惠,例如十蚊3隻肉包,11蚊4隻餃子,各種糕品,牛肉包,小菜整體水準味道都OK,只做外賣,全部包點都係每天新鮮製作也是賣點之一呢!前鋪後工場,另有壽包賣,佢D糕品都OK多料深水埗基隆街256號
今日打算買定麵包比屋企做儲糧,見佢賣十蚊3隻奶皇包都幾抵
就買一份試下,估唔到份量十足,好足料又夠大隻,仲要好多餡
奶皇餡夠香甜,夠滑身,麵包水蒸十分鐘就食得,好鬆軟甜香
前鋪後工場,另有壽包賣,佢D糕品都OK多料
深水埗基隆街256號
等候时间
1 分钟 (外卖自取)
2019-04-22 2306 浏览
包點料理的確係平民嘅福音,各款煎炸小食每晚6點後更設有特價($24元兩盒),單買一盒要$14元,煎魚餅炸得好好,雖然已經擺咗一段時間,但食落口個感覺仍然對辦,唔會溝太多粉,而且魚餅裡面仲有粟米粒、芹菜粒同甘筍粒,認真唔錯,又平又好味!
,認真唔錯,又平又好味!
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 煎魚餅、沙律卷、各式蒸飯
2019-03-02 1553 浏览
今日經過深水埗,見到生煎包同埋韭菜煎餅$22有2盒,總共有八件,真係超級抵食。拎返屋企蒸熱左嚟食,韭菜煎餅味道有啲淡,同埋有肥豬肉。生煎包都OK,大大個,幾抵食。$22夠兩個人食,絕對係窮人恩物。
拎返屋企蒸熱左嚟食,韭菜煎餅味道有啲淡,同埋有肥豬肉。
生煎包都OK,大大個,幾抵食。
$22夠兩個人食,絕對係窮人恩物。
2019-03-01
2018-07-06 1707 浏览
屋企時不時都會買哩間d菜肉包返去第二朝做早餐近哩一年d包入面既餡料已經越來越少今朝早咬左一啖,即刻忍唔住爆曬粗d餡少到數都數到有幾多粒菜幾多粒肉中間有d位仲要完全冇餡料!個包仲要厚到呀媽都唔認得,似係一個包夾住另一個包諗返起以前佢d包厚薄岩岩好,d餡多到咬啖都跌曬出黎真心好嬲,洗唔洗偷工減料得咁過份呀!賣d咁既包比人 當我地d顧客係咩?真係好失望,之前一路都覺得哩間鋪d包好好味不過以後都唔會再幫襯了!
屋企時不時都會買哩間d菜肉包返去第二朝做早餐
近哩一年d包入面既餡料已經越來越少
今朝早咬左一啖,即刻忍唔住爆曬粗

d餡少到數都數到有幾多粒菜幾多粒肉
中間有d位仲要完全冇餡料!
個包仲要厚到呀媽都唔認得,似係一個包夾住另一個包
諗返起以前佢d包厚薄岩岩好,d餡多到咬啖都跌曬出黎
真心好嬲,洗唔洗偷工減料得咁過份呀!
賣d咁既包比人 當我地d顧客係咩?
真係好失望,之前一路都覺得哩間鋪d包好好味
不過以後都唔會再幫襯了!

2018-07-06
2017-04-10 2517 浏览
晌包點料理買咗個蓮蓉包同豆沙包做午餐,買嗰陣可以揀熱定凍,因為係即刻食所以揀咗熱,拎到返去之後啲包嘅外皮黏埋一齊,不過都尚可接受。蓮蓉包同豆沙包嘅外觀差唔多,豆沙包就用咗小紅點做識別。將個豆沙包撕開一半,入面餡料集中晌中間位置,冇偏左偏右嘅情況,都算包得平均。個包嘅外皮本身有少少甜味,軟綿綿但比較黏牙。豆沙餡質感實淨,都算唔會甜到漏。蓮蓉包嘅餡料比豆沙更有黏性,撕開之後只係留晌其中一邊,味道都幾甜下,食完會有少少涸喉,不過就賣得唔貴,都冇乜好要求喇!
包點料理買咗個蓮蓉包同豆沙包做午餐,

買嗰陣可以揀熱定凍,

因為係即刻食所以揀咗熱,

拎到返去之後啲包嘅外皮黏埋一齊,

不過都尚可接受。
豆沙包
蓮蓉包同豆沙包嘅外觀差唔多,

豆沙包就用咗小紅點做識別。
豆沙包
將個豆沙包撕開一半,

入面餡料集中晌中間位置,

冇偏左偏右嘅情況,

都算包得平均。

個包嘅外皮本身有少少甜味,

軟綿綿但比較黏牙。

豆沙餡質感實淨,

都算唔會甜到漏。
蓮蓉包
蓮蓉包嘅餡料比豆沙更有黏性,

撕開之後只係留晌其中一邊,

味道都幾甜下,

食完會有少少涸喉,

不過就賣得唔貴,

都冇乜好要求喇!
2014-09-15 3137 浏览
走過深水埗的市集,看到一間小店於門前放滿了大量點心,一盒盒以發泡膠盒裝好,於是上前一看,點心款式種類皮多,有春卷、咸水角、沙翁、煎糕等少食,還有燒賣、粉果、腸粉等點心,另外亦少不了蒸飯、糯米雞等飽肚的款式,除了蒸飯$16外,其餘點心、小吃也是$13/1款,$24/2款,十分抵吃!牆身掛著每日特價的牌子,價錢本身已經不貴,還設有每日特價!蒸飯及糯米雞由$16變成$13,蒸飯還有5款供選擇!另外點心亦有$13變成$10蚊,實在平得驚人沙翁($13/4個)點心款式花多眼亂,看到沙翁剛剛盛好一盒盒,一盒4個,每個也圓滾滾大大個,差點連盒子也載不下,賣相非常吸引,所以就買了這個回家一試~打開盒子後,一個個表面撒有白砂糖,而表皮則炸至金黃色,雖然已放了一段時間,但外面沒有被倒汗水弄濕,令皮身變軟。趕快取出一個一分為二!經炸過嘅表皮十分香口,但油份較重,而內裏則十分鬆軟,但蛋味卻不算太香濃,另外砂糖粒的分量頗多,令口感更為豐富,以大約$3蚊一個的價格來說,質素尚算可以呢~
沙翁($13/4個)
2014-09-13
2013-01-06 1530 浏览
媽媽吃過同事買回來的蘿蔔糕,已說要encore剛巧我們在附近經過,便打算親自入貨一來到店前,已聚集了不少人,看了一陣子,蘿蔔糕最受歡迎;但一場來到,當然多試一些買了蘿蔔糕,蘿蔔絲酥,粉果,生煎包; 蒸包方面可以買生的,這樣便能改天再吃啦,我們買了香芋,奶皇,蓮蓉,菜肉蘿蔔絲酥一拿上手已經暖暖的,急不及待一口咬下去;真的超好吃!外皮酥脆適中,陷料多且蘿蔔超甜,而且吃完不會一口油;真有衝動立刻再多吃幾個生煎包吃的時候有點冷,但菜和肉都很豐富,然後包皮不會太厚,好吃!至於蒸包,要等明天早餐;現在想起來已經有點餓了!另外,跟同類型的包點鋪不同,沒有了連鎖店的mass production, 有的是小鋪的自家製,沒猜錯的話,躲在玻璃窗搓面粉的師父,可能就是老闆呢!
媽媽吃過同事買回來的蘿蔔糕,已說要encore
剛巧我們在附近經過,便打算親自入貨

至於蒸包,要等明天早餐;現在想起來已經有點餓了!

外卖自取
$20 (其他)
  • 蘿蔔糕,蘿蔔絲酥,菜肉包,生剪包
2012-11-12 1174 浏览
食完好正既生牛肉河後, 行經此店見到好多人又忍不住8下有咩食物吸引.見到佢地有一盒盒蘿蔔絲酥餅買, 一盒4大件只係$11, 真係相當抵食.回家即刻就要試一件, 老實講初時對這個酥餅都無咩特別期望, 點知世事就係咁無期待就有驚喜.這件酥餅外層真係做得又酥又鬆又唔會油膩; 內層既餡料十足好多蘿蔔絲又香又甜.每件都唔洗$3有咁既水準, 下次都決定要試埋其他點心.

每件都唔洗$3有咁既水準, 下次都決定要試埋其他點心.
2012-11-10
外卖自取
$11 (其他)
2012-10-16 1045 浏览
基隆街、北河街,以及鴨寮街一帶的地方,總是人多車多,擠了個滿,走路實在有些困難。近年來,位於基隆街上,近北河街市集的麵包店已經有多間麵包店陸續開張。由街頭一路走到街尾,只是短短幾分鐘的路程,已見3-4間的麵包店,可想而知競爭多激烈。各麵包店為求在眾多之中脫穎而出,吸引街坊光顧,來獲取更多生意,店舖各出其謀,例如:$5/2個薄餅包,有一間還以$6/4隻豬仔包吸引一眾貪小便宜的婦女們、師奶們,達致薄利多銷。連賣中式包點的<包點料理>,也不甘落後,在傍晚大約五、六點的時候,進行平價速銷,導致一大群街坊擁擠不堪去購搶。剛好經過的我,不知何回事,還以為有錢派呢走前看一看,原來是賣中式包點,店內把所有包點放在門口的大檯,場面挺壯觀的但卻不太注重衛生。問過店員,除了有蒸包外,還有春卷、生煎包、馬拉糕和蒸飯等等,例如:臘腸滑雞飯、梅菜肉餅飯、咸魚肉餅飯、鱆魚雞粒飯...種類眾多。蒸包則分為$11/5個和$12/4個,有饅頭、腸仔包、糯米卷、紅豆包、奶黃包等等諸如此類。人數眾多,店員們只好快來熟手地把麵包裝進袋裡。因排隊人龍較長,為免發生不必要的爭執,就快快拍照,然後挑選了自己心目中最愛,包括:奶黃包、
店員十分忙碌
動作快速
人數眾多,店員們只好快來熟手地把麵包裝進袋裡。
左上:蓮蓉包 ,左下:奶黃包 ,右上:紅豆包 ,右下:菜肉包
紅豆包、菜肉包和蓮蓉包,共$12/4個的款式。我們可從麵包中看到每個包都有的特徵,好讓我們分辨。奶黃包在麵包皮上印了黃點,如是者,紅豆包則印了紅點,唯一蓮蓉包沒有其辨別方式,只好認著這長長的形狀以知識別。
看到這些麵包放在這種環境下售賣,拿回家後,當然要把麵包再蒸一番,才可食用。
吃麵包與英式下午茶一樣,有先後次序之分,味道應由淡而重,由鹹而甜的法則,所以選擇先嚐菜肉包。
菜肉包
肉汁豐腴
剛蒸好的菜肉包香氣滿天飛,放在手心熱騰騰。雖是燙熱,但仍忍不住將它撕開。撕開後,單看其菜肉的內餡已令人垂涎三尺,入口更覺肉質彈牙、肉汁豐腴,而且鮮甜的肉汁馬上充斥著整個口腔。除了沒有惱人的油膩感外,豬肉還用以5:5剛好的肥瘦比例,加上爽口的椰菜,令口感更添豐盛,吃罷仍覺意猶未盡。
奶黃包
奶黃餡
吃過菜肉包後,繼而選擇奶黃包。同樣是擁有軟熟的麵包皮奶黃包,顏色正常,奶黃餡亦是多得很,絕不欺埸。只要把表層輕輕一撕,內裡熱哄哄的奶黃餡便如山洪爆發般湧出來
縱使剛剛蒸好還熱氣騰騰,但已令人急不及待一口咬下去。細意品嚐下,奶黃餡不但口感幼滑,還富有濃郁奶香,真是越吃越滋味。由於甜度輕巧,因此多吃也不感甜漏。必定迷倒一班奶黃fans
紅豆包
入口柔細綿軟
終於到我至愛之一的紅豆包,相比起奶黃包,紅豆包甜度較大,幸好也不至太過甜膩,令人反感,正合心意
並不是草草了事,馬虎之作的紅豆蓉,份量十足,入口柔細綿軟,帶點沙沙的口感,簡直叫人再三回味
。此紅豆蓉濃濃的盛香,更是站在老遠也被召喚到來,實力絕不容小覷。
蓮蓉包
油份適中
擁有像薯仔般外形的蓮蓉包,原來就是麻蓉包。對紅豆和奶黃較為偏心的我,先是吃過紅豆包和奶黃包,蓮蓉包則顯得略為失色。餡料不比奶黃多,但淺嚐一口,麻蓉味的馨香與帶有陣濃濃花生味的麻蓉餡已迅速進佔味蕾,令人齒頰留香。又可咬到一些小顆粒,口感層次尤其豐富。油份適中,甜得自然,不會膩口得令人討厭。

嚐過四種口味的包點,也是相當不俗的作品,不過,最得的歡心,始終仍是富有濃郁奶香的奶黃包和帶有濃濃盛香的紅豆包。整體而言,無論是價錢方面,抑或是味道方面,同時也令人滿意和欣賞,難怪大排長龍!
雖然是街坊價生意,卻沒有將貨就價,是一間擁有高品質,而且非常抵食的包點料理。
肉汁豐腴
奶黃餡