2025-04-18 588 浏览
最近中海日昇新開咗間食海南雞飯既, 日日lunch都排晒長龍, 尤其個椰子雞湯跟餐送既, 仲要送完即止, 呢到手機落單, 手快有手慢冇, 遲一步下單分分鐘乜都冇, 我講既係個湯! 由於新開試業, 暫時只提供雞飯, 其他喇沙/米線/撈麵/玉骨茶都未有住, 另外有二人餐(海雞半隻, 墨魚餅/香辣魚餅/泰式雞棗 三選一, 麻辣手拍青瓜, 油飯/白飯兩碗, 送椰子雞湯或熱桂花烏龍茶) 而四人餐(海雞一隻, 墨魚餅/香辣魚餅/泰式雞棗 三選二, 麻辣手拍青瓜, 油飯/白飯四碗, 送椰子雞湯或熱桂花烏龍茶) 呢到地方都好大, 大部份四人枱, 如果多人去的話lunch時間多數要分枱坐, lunch時間12:30-2:00 都好多人排隊堂食同外賣呢到係一隻雞既份量, 賣相都唔差既, 味道咸咸地, 肉質勁嫩口, 就連雞胸肉都唔係好鞋口, 不錯四人餐小食拼盤, 魚餅辣辣地幾好味, 墨魚餅爽口彈牙, 豬扒肉腍手拍青瓜味道偏咸外賣款海南雞飯外賣款沙薑雞飯, 其實都係海南雞, 只係多咗沙薑醬外賣款麻辣雞飯, 麻辣醬聞落好香, 似曾相識既譚仔麻辣豬耳味, 但味道咸多過辣外賣款蔥油雞飯, 油浸雞一樣太多油, 味道都

手拍青瓜味道偏咸

外賣款海南雞飯

外賣款沙薑雞飯, 其實都係海南雞, 只係多咗沙薑醬

外賣款蔥油雞飯, 油浸雞一樣太多油, 味道都唔差既
總結, 兩次都話椰子雞湯賣晒, 明知多人流既應該整定多啲份量囉, 令人白走一趟, 相信會隔一兩個月後先再去食, 本身想去試個喇沙, 手機落單話售罄, 細問侍應話未有提供, 可能新開兩星期左右未有咁多人手供餐, 所以只賣雞飯先, 坦白講又未去到話超好食, 我覺得可以一試囉, 加上價錢平嘛, 同區又冇乜餐廳專食海南雞飯, 原本佢隔離以前都有間賣海南雞既不過執咗
2025-04-16
2025-06-13 0 浏览
挑戰觀塘世一海南雞地位😏觀塘終於有分店啦!🤩 之前喺上環食過,回味無窮😆 一知道觀塘開咗即刻去試!🤫當日雖然有人龍,但等唔洗10分鐘就入到,效率高👍🏻🐔🍚招牌無骨泰式海南雞飯 配椰子雞湯🥥/熱飲☕️ $58新分店依然保持水準,海南雞每日新鮮製成,雞件超嫩滑🤤 仲要冇骨🦴啖啖肉😍醬汁帶少少辣,幾惹味💓🍚 油飯粒粒分明,飯量足夠 👧🏻女仔可以揀半飯 / 少飯餐飲可揀椰子雞湯🥥 或飲品☕推薦椰子雞湯🥥🐔,每日限量供應,睇到都知好足料🫢觀塘返工嘅你,真係要嚟試吓!💼✨📍 勇記海南雞(觀塘分店)地址:觀塘駿業街56號中海日升中心地下M號舖🕐 營業時間:Mon-Sat 11:00 - 20:45評分時間🤩(5星滿分)食物:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟
挑戰觀塘世一海南雞地位😏

當日雖然有人龍,但等唔洗10分鐘就入到,效率高👍🏻

🐔🍚招牌無骨泰式海南雞飯 配椰子雞湯🥥/熱飲☕️ $58
醬汁帶少少辣,幾惹味💓

🍚 油飯粒粒分明,飯量足夠 👧🏻女仔可以揀半飯 / 少飯

餐飲可揀椰子雞湯🥥 或飲品☕
推薦椰子雞湯🥥🐔,每日限量供應,睇到都知好足料🫢

觀塘返工嘅你,真係要嚟試吓!💼✨

📍 勇記海南雞(觀塘分店)
地址:觀塘駿業街56號中海日升中心地下M號舖
🕐 營業時間:Mon-Sat 11:00 - 20:45

評分時間🤩(5星滿分)
食物:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟
2025-05-29 379 浏览
之前lunch試咗雞飯同辣牛腩,味道都ok,見唔想成日食飯,所以今次試吓喇沙,可惜大失所望😔湯底淡而無味,個名叫「椰香喇沙」,佢唔係唔夠椰香,而係一啲椰味都冇⋯⋯😇甚至咸味都冇,只係有色水黎,真係好「健康」🤡油麵亦唔好食,口感唔好,整體差到不能再差,只係得兩片生菜同嗰半隻蛋好食啲🤣雞同平時一樣,冇乜特別變化。唔知係咪因為我叫喇沙嘅原因,上菜速度又比平時要耐,費時失事,本身諗住叫多個生炸豬扒,但已經嘥咗個咀,冇乜心機再叫。想試嘅朋友一定要注意🫠小心中伏希望店鋪都能夠有所改善

想試嘅朋友一定要注意🫠小心中伏

希望店鋪都能夠有所改善

2025-05-29
2025-05-17 385 浏览
今日試到一款高水準嘅麻辣去骨海南雞飯!✨ 我都算係個識食之人~ 雞肉部分 真係靈魂所在:「雞背夠滑」反映火候掌握精準(可能低溫慢煮?),「雞夠肥」表示選用走地雞或脂肪分布均勻嘅部位,帶出天然油香又唔膩口,師傅處理雞皮同肉之間嘅油脂平衡功力深厚。 麻辣醬「岩岩好」係關鍵——坊間常見麻/辣分離或死鹹,呢款醬汁明顯做到「三位一體」: 「麻、辣、鹹黃金比例」,呢種平衡好考廚師經驗,多一分會搶喉,少一分變平淡。下次可以留意有無加少許糖/醋回甘,通常秘製醬汁會用呢招提升尾韻~ 去骨麻辣雞飯 雞背夠滑 雞夠肥 麻辣醬岩岩好 唔會過咸 而且夠麻夠辣 呢個配搭剛剛好👍🏻出色

去骨麻辣雞飯 雞背夠滑 雞夠肥 麻辣醬岩岩好 唔會過咸
而且夠麻夠辣 呢個配搭剛剛好👍🏻出色
去骨麻辣雞飯
2025-05-17
去骨麻辣雞飯
2025-04-29 157 浏览
觀塘開咗勇記海南雞! 嗰時喺紅磡已經好出名,仲時時大排長龍,真係好想去食~ 而家喺觀塘終於有分店, 唔使排隊有得食~ 碟頭飯份量好多,我就揀半飯~ 再細食嘅朋友可以揀少飯~ 任君選擇蔥油雞 ⭐️⭐️⭐️因為蔥油嘅關係,令到飯同雞都偏油膩~ 感覺好肥~ 但整體係好食嘅,雞有雞味,又夠軟滑😋傳統無骨海南雞⭐️⭐️⭐️⭐️海南雞超嫩滑,滿滿雞味,仲要冇骨啖啖肉~ 配油飯反而都冇蔥油雞飯咁油膩~ 飯粒粒分明,加上少少炸蒜片,入口更香~ 食唔停口~ 餐飲可以揀椰子雞湯,或嘢飲~ 不過午市好多人,而湯又限量,想飲嘅朋友就要早啲去啦! 因為我次次都Miss🥹 好彩桂花烏龍茶都好正~ 唔想食飯嘅朋友,仲可以揀喇沙~

蔥油雞 ⭐️⭐️⭐️

海南雞

傳統無骨海南雞⭐️⭐️⭐️⭐️

唔想食飯嘅朋友,仲可以揀喇沙~

2025-04-25
海南雞