2022-07-12
睇舖頭名已經知道呢間食肆主打係海南雞飯, 聽講勇記海南雞係由前君悅酒店廚師主理, 早前更獲海南雞關注組網民大讚, 最近終於喺上環開咗分店, 對於喺上環返工嘅打工仔真係一大喜訊。 今天決定早少少去食佢個馳名嘅去骨泰式海南雞飯。大概11點25分去到, 見到門外有兩條人龍, 原來一條係排外賣一條係排堂食, 買外賣嗰條隊就長過堂食, 於是我就決定堂食坐低慢慢品嚐, 店舖職員十一點半就準時讓客人入座, 客人要先掃安心出行後就獲安排入座。坐低後第一時間即刻order咗個招牌去骨泰式海南雞飯(配油飯), 跟餐就要咗個限量送完即止嘅椰子雞湯, 大概等咗數分鐘嗰餐就已經送到。先品嚐主角嘅雞, 雞皮爽口唔油膩, 雞肉嫩滑就算連雞胸肉都夠滑, 再點埋個醬汁就更冇得彈。 但係個油飯個人覺得就唔夠油香,好一般。至於另一賣點嘅椰子雞湯就真材實料, 夠曬椰子香味, 飲得出清甜冇味精, 唔怪之得好快就送曬。整體而言以咁嘅價錢食到有質素嘅雞係值得一試嘅!
整體而言以咁嘅價錢食到有質素嘅雞係值得一試嘅!