餐厅: 加太贺
资讯:

2019-09-12 724 浏览
约了朋友下班後吃饭聊天, 她在红磡上班,加太贺就在公司附近。看了餐牌一会儿,还是觉得晚餐最超值。晚市有四个套餐选择,分别名为春、夏、秋、冬, 我们点了春天套餐。春天 - 二人前 $288鱼生卷物拼盘~拼盘有油甘鱼、八爪鱼和卷物。 油甘鱼刺身颇鲜甜!烧茄子~很长很大条的茄子,上面铺满了大片的木鱼碎,茄子烧得香但仍多汁,软腍之中有咬口,加上酱汁和木鱼,很美味!A 级牛扒铁板烧~牛扒偏瘦但带少量脂肪香, 烤得香口,味道不错!炸虾野菜天妇罗~浆粉呈金黄色,不像日式天妇罗的偏米白色,卖相打了点折扣。但炸虾很大只,外脆内软而肉嫩!野菜炒乌冬~乌冬很大碟,口感颇滑,配野菜、木鱼碎、香葱,很滋味!味噌汤~汤味浓郁!这晚餐菜式多,份量很大, $288 十分超值,二人其实吃不完,要打包!加太贺早年开业时,生意超好。短期间已由一家本店扩充至多家分店,整条崇洁街变了热闹的日本街,每晚都大红灯笼高高挂,风头一时无两! 闻说全盛时期老板还租了一家舖作为顾客等候区,真夸张! 首创的“花之恋寿司" 亦风靡一时。当年的盛况,实在只是从传媒和朋友口中得知,未能亲自体会。 由於怕等,首次到访加太贺,已是开业後几年,还以为

春天 - 二人前 $288

鱼生卷物拼盘~
拼盘有油甘鱼、八爪鱼和卷物。 油甘鱼刺身颇鲜甜!

烧茄子~

A 级牛扒铁板烧~
牛扒偏瘦但带少量脂肪香, 烤得香口,味道不错!

炸虾野菜天妇罗~

野菜炒乌冬~
乌冬很大碟,口感颇滑,配野菜、木鱼碎、香葱,很滋味!

味噌汤~
汤味浓郁!

当年的盛况,实在只是从传媒和朋友口中得知,未能亲自体会。 由於怕等,首次到访加太贺,已是开业後几年,还以为顾客热情已减,实在不然。取筹之後,始终没有耐性等两小时,结果仍是望门兴叹,无缘入座,转场去也。

首次去吃饭已是五、六年前了。之後如有朋友聚会,尤其十多廿人的聚餐都不时想起加太贺,因为地方够大,还有和式房间,人多特别有气氛! 而且价钱优惠,食物水准稳定,服务不错!

虽然与当年不可同日而语, 但在餐饮业竞争激烈的香港,能够䇄立近廿载,已殊不简单!

欣赏新食肆的创意十足,喜欢餐厅的推陈出新,同时老字号的贡献也绝对不能抹煞!

感恩香港餐饮界的努力不懈,百花齐放,诚 "为食一族" 之福也!
  • 春天套餐
2019-08-11 969 浏览
细细个睇奖门人讲奖品,一定出现:加太贺日式料理花之恋寿司,总值·.·如今,奖门人播完了,小弟却多年後首次品嚐《加太贺》,不如预期被安排到和式餐室用饍,𥱊地而坐虽有私人空间,但冷气不够,相对较焗。珍味龙虾沙律龙虾肉都颇多,底层主要是青瓜、小蕃茄和中华沙律伴碟,食材都几新鲜北海道长脚蟹炒饭炒饭中心布满鱼杍,颇具口味。长脚蟹肉份量足够,且鲜甜,配上菌类,都炒得几有锅气天外天寿司拼盘配搭有点奇特,包括腐皮蛋卷、蟹棒、烟鸭胸、龙虾沙律(又有?)、三文鱼寿司。相对地,寿司较失色,始终三文鱼味道不太新鲜,鸭胸又较烟韧但腐皮卷都可以一战脆口豚肉炒野菜这道菜材料丰富,腰果、野菜、洋葱、菌类、卢荀、虾乾数量,远高於豚肉但这个配搭,如果捞饭,一定够饱肚。牛肉炒乌冬(小)虽是小碟,但份量与大碟无分别。刚上菜时,木鱼还热烈地摆动看起上来都几似炒野菜,事实上是酱油过多,略嫌咸味重。另外,乌冬较幼身,都颇弹牙牛肉则一丝丝,份量不太多。海鲜烧饼又是淀粉质,饼底较厚,相对似Pizza。又是木鱼、元贝、虾等材料,老实讲有点腻

被安排到和式餐室用饍,𥱊地而坐
虽有私人空间,但冷气不够,相对较焗。

珍味龙虾沙律

北海道长脚蟹炒饭

天外天寿司拼盘
但腐皮卷都可以一战

脆口豚肉炒野菜
但这个配搭,如果捞饭,一定够饱肚。

牛肉炒乌冬(小)
虽是小碟,但份量与大碟无分别。刚上菜时,木鱼还热烈地摆动
牛肉则一丝丝,份量不太多。

海鲜烧饼

2019-08-02
2019-08-30 414 浏览
加太贺真系听过未食过,今次终於有机会去食到。成条巷都系佢地嘅,侍应们都着日本和服,加上个度嘅装修令成个气氛好日式,比人感觉唔错。 食物有好多选择,我地8 个人叫左8 样菜,本人最推荐有以下几款:1. 花之恋 - 每件有成3 件三文鱼,件件都好厚好肥美,食得我地津津有味。2. 鹅肝和牛粒石锅饭 -  饭好够热,鹅肝捞好左之後令成个饭都充满佢嘅香气,好食。3. 鳗鱼炒乌冬 - 乌冬好弹牙,甜甜地,鳗鱼份量都多,加埋好好食。其他野食就唔逐一介绍,但整体唔错。

其他野食就唔逐一介绍,但整体唔错。
2019-08-26 435 浏览
加太贺!几年前就一直很喜欢这家日料店!三文鱼真的一绝!一一一绝!!!目前深圳&香港还没有其他店舖能比欸 价格也还可以的!不过现在很明显没有以前生意那麽好了 以前还可以玩游戏抽奖的!之前中过一条三文鱼和清酒!刺身船🚢 🌟🌟🌟🌟🌟很多不同种类的鱼生拼在一起还有三文鱼籽&带子之类的 价格的话没细看呀 可以满足一次性尝试不同种类的刺身!点!!一些没怎麽吃过的鱼 试了一下 基本很鲜没什麽腥味~~三文鱼腩 🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟!爆炸!必须点!!!真的又厚切又新鲜!!必须点!!超级抵!!花之恋🌟🌟🌟🌟🌟必须五星!一个很大!拳头般大小!吃了一个下肚子的话基本上都很饱的了,一份两个,一个里面有三片三文鱼!绿茶荞麦冷面 🌟🌟🌟🌟🌟其实这冷面是好吃的,但是因为点的菜品太多了,真的吃不完,所以剩下了一些!soba还很健康,一份的份量也很大!牛肉粒(炸蒜片)🌟🌟🌟🌟🌟。。。。超级香。。。。。牛肉粒杯吃完後。。蒜片也被解决了。。。!寿司拼盘 🌟🌟🌟🌟其实可以少吃点米饭 菜品点太多的话真的很浪费的 跟之前写过的刺身船一样 鱼生没有什麽腥味 蕃薯&南瓜天妇罗 🌟🌟🌟 🌟🌟其实很多人跟朋友去日料店也不太喜欢吃生食 那不如选一

刺身船🚢 🌟🌟🌟🌟🌟
一些没怎麽吃过的鱼 试了一下 基本很鲜没什麽腥味~~

三文鱼腩 🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟!爆炸!必须点!!!
真的又厚切又新鲜!!必须点!!超级抵!!
花之恋🌟🌟🌟🌟🌟

绿茶荞麦冷面 🌟🌟🌟🌟🌟

牛肉粒(炸蒜片)🌟🌟🌟🌟🌟

寿司拼盘 🌟🌟🌟🌟
其实可以少吃点米饭 菜品点太多的话真的很浪费的[流泪] 跟之前写过的刺身船一样 鱼生没有什麽腥味

蕃薯&南瓜天妇罗 🌟🌟🌟 🌟🌟
其实很多人跟朋友去日料店也不太喜欢吃生食 那不如选一些熟食 天妇罗很推荐!沾酱解解腻 不会只是油味那种

咖喱薯饼 🌟🌟🌟
跟其他的比这款略显逊色哈哈哈 但是味道可以的 吃多会油腻 如果吃半个是完全没问题的!

图7&8 xxxx手卷 (忘记名字了!)🌟🌟🌟🌟🌟
人手一份的!!!还能不好吃吗哈哈哈哈!中间的是炸物 加点酱油 完全🉑️!就是紫菜不脆了哈哈

最後最後!!雪米糍!!!送的一盘哈哈哈 我吃了四个!!!好好吃的!有芝麻 芒果 香草等口味!!
还有送一份沙拉~包菜&玉米&青菜 一下就清空!

真的吃了好多年了 以前很早来香港就一直去这家 希望一直做下去!!
这一切的价格2k+hkd 这次7个人去吃的 在香港算是很便宜啦
刺身船
花之恋
2019-08-20
刺身船
花之恋
  • 花之恋
  • 三文鱼刺身
2019-08-05 611 浏览
话说个日lunch我地一大班同学(约26位)聚旧於是去左加太贺食日本菜,贪佢位置多而去唔系太贵!一共叫左4个四人餐同2个二人餐!你无睇错!表面上好似只系够20个人食,但实际上系份量多到食唔晒!!每个4人餐里面都会有一个小食、两个主食、一盘寿司+刺身+沙律+甜品。wahh真系好多!所以基本上一个4人餐其实系可以for7个人食都未必食得晒!至於食物方面,最有惊喜既系太空锅拉面同沙律。太空锅拉面顾名思义个锅好似太空咁大,我地一见到已经吓亲!个拉面系浓既猪骨汤底,而且面既质感煮得armarm好!三文鱼芒果沙律可能大家经常系日本餐厅都唔会特别叫黎食,但佢呢个沙律三文鱼份量真系好多!系多到食唔晒!!而且d三文鱼仲系好厚身!真系诚意十足!!每道菜既份量都系好似一座山咁高,而且好足料!!真系值得一试!
话说个日lunch我地一大班同学(约26位)聚旧
於是去左加太贺食日本菜,贪佢位置多而去唔系太贵!
一共叫左4个四人餐同2个二人餐!
至於食物方面,最有惊喜既系太空锅拉面同沙律。
  • 花之恋
  • 三文鱼刺身
  • 三文鱼芒果沙律
2019-07-14 517 浏览
记得细个成日睇奖门人个条日本街 就成日好想有机会去试下。我记得好耐之前都试过一次,而今次终於再去到加太贺试一下佢既lunch set.加太贺果然劲,有好多间舖位每间舖都有佢唔同嘅主题。今次同朋友去而间舖既感觉系有啲旧,十年如一日,同红当当好怪但我知道佢有啲舖系新装修嘅餐牌都系十年如一日啦。我记得佢比较抵食系杂锦鱼生饭。今次我地就叫左个杂锦一个净三文鱼。好老实佢啲lunch set麻麻地好食 最好都系鱼生饭 但比起之前水准好似有小小下降,鱼生无以前好味 ,但都尚算新鲜。不过天妇罗就好有惊喜,好乾身,好好味!!同先系加$12

加太贺果然劲,有好多间舖位每间舖都有佢唔同嘅主题。

今次同朋友去而间舖既感觉系有啲旧,十年如一日,同红当当好怪
但我知道佢有啲舖系新装修嘅
三文鱼鱼生饭
杂锦鱼生饭

南瓜天妇罗
不过天妇罗就好有惊喜,好乾身,好好味!!
同先系加$12
南瓜天妇罗
2019-06-28 670 浏览
6月23日和家人到加太贺晚膳,因为加太贺有独立房间供应,纵然味道一般我们也偶尔光顾。可惜,我再也不会光顾了!因为突然发现有还在动的曱甴在桌面上,侍应只是用纸巾执走及给了我们一些湿纸巾便走开了(可能见惯不怪?),一句道歉都没有。衞生如此恶劣、服务如此差劲,我是再也不会光顾了~
2019-06-11 621 浏览
一个月总会落去加太贺食 Lunch 最少一次, 至於去帮衬次数密唔密, 就睇睇佢久不久转菜式嘅 lunch set 啱唔啱口味.哩期菜式一般, 少去!望望个 menu 唔想食牛, 姜汁豚肉又话沽清, 选择唔多…. 唯有叫咗个野菜人肉炒乌冬.优点:1, 冷气足够.2, 环境阔落, 装修极有日本特式.缺点:1, 乌冬断开情况颇严重. 而且唔够热.2, 鸡肉份量极少.3, 原本男女厕所各两个, 当日男女厕有一个修理中.4, Lunch set 俾个雪米糍做饭后甜品, 感觉极度无诚意, 我情愿俾奶茶咖啡好过!5, 俾个雪米糍已经感觉无诚意, 重要将个雪米糍抛上枱, 服务态度差劣!  搅咩呀? 好好一间加太贺搅成咁?
哩期菜式一般, 少去!
优点:
1, 冷气足够.
2, 环境阔落, 装修极有日本特式.

缺点:
1, 乌冬断开情况颇严重. 而且唔够热.
2, 鸡肉份量极少.
3, 原本男女厕所各两个, 当日男女厕有一个修理中.
搅咩呀? 好好一间加太贺搅成咁?

对上果次黎,系十几年前读紧小学嘅时候😱,再返嚟条街好似同印象中分别唔太大,红红嘅灯笼映照到成条街都系昏昏红红咁......入到餐厅,唔算多人,有少少冷清……食物嘅味道就同记忆中嘅味道差几远下,可能细个嘅时候特别识得珍惜。今次食咗杂锦刺身、加太贺日式沙律、拉面,几款食物嘅卖相都系一般般,刺身食落唔算新鲜,同埋较薄身、细件。沙律普普通通、中规中矩,不过份量算系大份既。拉面嘅汤底好重要,但系又饮唔到浓郁嘅猪骨味,个面既韧度亦唔算出色。

2019-05-04 1063 浏览
约了朋友中午时间吃午饭,想系日本菜,但是选择不多,所以最後才找了加太贺,印象中当年日本菜很流行的时候,这间店在这条街有好几间店,现在只剩下这一间,在放饭时间前我们就选了这家,所以人不多。午市套餐可以再选多一个小食只需要加$12,整个午市餐$70多一个,虽说不便宜,但是现在在外面吃日本食物,也是差不多要这个价钱了,小食选了番薯天妇罗和三文鱼刺身,天妇罗都算中规中矩,不要期望特别松化很好食,三文鱼刺身更加是一般到不得了,寿司有赤贝,刺身虾和鲍片和卷物,胜在饭不少可以饱肚,待应态度也是一般。
2019-03-30 1156 浏览
失望极至,同十几20年前,风光一时差天共地最出名嘅花之恋爱寿司,大嚿但硬而又唔好食,三文鱼根本唔好味,同行朋友话蛋寿司有怪味。天妇罗又系大大嚿但炸得硬又油。蟹粥就最大期望,蟹唔新鲜仲有劲多海带,又加咗好多冬菇,接近无特别又贵。本人感觉系似喺大陆食日本野,可能仲好过加太贺,唔明白可以生存至今。服务员全是大陆乡音的,根本在倒胃口。本人第一次单写食评就系因为唔想大家中伏,如果怀着希望到加太贺嘅请三思。完
失望极至,同十几20年前,风光一时差天共地
2019-03-30
2019-03-28 1018 浏览
久没有到过加太贺相信都有十年八年,今晚陪朋友睇楼之後我提议去加太贺,不知何故来红磡总会想起 「花之恋」🌺杂锦鱼生拼盘 (梅) $138(梅)之鱼生有三文鱼、北寄贝、件件油润细嫩口感丰富。👍花之恋 $56保持水准厚切三文鱼包实一旧饭团,花一样的外表令人有点心花怒放!炭烧猪颈肉拉面 $72酱油味噌汤底,味道清新面质爽口弹牙,猪颈肉爽弹入味食出滋味!烧三文鱼头 $88大大个三文鱼头炸得火喉刚好,香脆可口,鱼肉仍保持嫩滑带汁啖啖滋味!以往人山人海排队等位都要成粒钟,现在舒服得多!餐牌食物保持水准,价钱都非常合理!
杂锦鱼生拼盘 (梅) $138
(梅)之鱼生有三文鱼、北寄贝、件件油润细嫩口感丰富。👍

😋

花之恋 $56

炭烧猪颈肉拉面 $72

烧三文鱼头 $88

以往人山人海排队等位都要成粒钟,现在舒服得多!

餐牌

食物保持水准,价钱都非常合理!
2019-03-19
2019-01-12 1716 浏览
加太贺位於红磡既崇洁街听讲好多日本人都会黎哩度搵野食哩度又称日本浅草haha一个月有几日起度番工都几开心 搵野食好方便最特别系哩间既便当有橙食都几甜hahahah出街食黎讲蔬果比例都算高最岩我哩d懒健康既事业型女性金菇肥牛都好味 有家既感觉惟一可以挑剔可能系饭既质素 偏淋~~不过食完真系感觉良好 好健康又好食埋单都只系50元 九龙食饭黎讲算平
加太贺位於红磡既崇洁街

都几甜hahahah
出街食黎讲蔬果比例都算高
最岩我哩d懒健康既事业型女性

金菇肥牛都好味 有家既感觉

惟一可以挑剔可能系饭既质素 偏淋~~
不过食完真系感觉良好 好健康又好食
埋单都只系50元 九龙食饭黎讲算平
2018-11-04 2312 浏览
近期公司请了新人,人多咗Lunch搵食真系难度高咗,大家都知红磡区真系好多小店,又唔多坐位。又唔想等位,又可以坐得多人,就走进加太贺街。带位姐姐带我哋去咗装修较新嘅舖入面,装潢日本风,灯光都光猛咗。六个人比了间大房,坐得都几松动。本人最锺意食熟嘅三文鱼,就点咗个红茄子鱼头豚肉锅 ($50)上菜都好快,落单後唔驶十分钟就到,以锅物嚟讲算快,午市应该都煮定好多煲。一见过锅,都几多嚿蕃茄,蕃茄汤底都几浓。锅里有一两嚿仔豆腐,如果多番啲就会更好啦。讲番个主菜三文鱼头,炸过之後再煮,蕃茄汤都渗入个三文鱼头,虽然个鱼唔太滑,但都算ok啦。 但啲豚肉比较肥咗啲,近期大食咗,碗饭都食鬼晒。

红茄子鱼头豚肉锅

2018-10-23
2018-10-23 1852 浏览
老字号加太贺喺红磡。细个成日睇电视见到。呢条仿日本的日本美食店。今日就即搵道场一试。价钱唔系好贵40元左右有交易。我自己就叫咗个饺子乌冬。饺子用上急冻饺子三大只。不过不失啦因为饺子都系一啲平价货。乌冬个面底亦都唔系用上日本稻庭乌冬。只系一啲平价乌冬之选咬落口口唔够胆啊。换菜方面日本鱼蛋青岛全部有。喺啲基本系佢算系抄得几足。到最後食完仲有雪糕糯米糍。不过粒雪糕糯米糍系维记的。并非日本的雪糕糯米糍。我都明白一分钱一分货呢个价钱我唔可以要求得咁多。
老字号加太贺喺红磡。细个成日睇电视见到。

呢条仿日本的日本美食店。

今日就即搵道场一试。价钱唔系好贵40元左右有交易。

我自己就叫咗个饺子乌冬。

饺子用上急冻饺子三大只。不过不失啦因为饺子都系一啲平价货。

乌冬个面底亦都唔系用上日本稻庭乌冬。

只系一啲平价乌冬之选咬落口口唔够胆啊。

换菜方面日本鱼蛋青岛全部有。

喺啲基本系佢算系抄得几足。

到最後食完仲有雪糕糯米糍。

不过粒雪糕糯米糍系维记的。

并非日本的雪糕糯米糍。

我都明白一分钱一分货呢个价钱我唔可以要求得咁多。