2019-02-19 448 浏览
话说好耐都冇食新加坡🇸🇬菜,🙎🏻‍♂️话有间几平既几多人食,今日就一齐去试下!佢有lunch sets,价钱都ok 喺铜锣湾都系$58-$88,但饮品要另外加钱。今日咁冻我地都想食热辣辣既汤面,叫左<新加坡喇沙>🍜个喇沙够热,味道都ok,唔辣有少少椰味🥥个米线有好多,不过配料就失望😟成碗主要得豆卜同芽菜,虾🦐得2只,加埋鱼片,一d都唔丰富我地加$20要个<迷你肉骨茶>个汤冇药材味,排骨好瘦,感觉似饮紧普通肉汤><小食我地加左个<炸鱼饼>鱼饼正常味,加埋个甜酸酱好食,不过可以厚返少少就好d我见隔离枱食海南鸡饭既,如果下次黎会试下不过肉骨茶同喇沙就唔recommend lu
话说好耐都冇食新加坡🇸🇬菜,
🙎🏻‍♂️话有间几平既几多人食,今日就一齐去试下!

佢有lunch sets,价钱都ok
喺铜锣湾都系$58-$88,但饮品要另外加钱。

今日咁冻我地都想食热辣辣既汤面,叫左<新加坡喇沙>🍜
个喇沙够热,味道都ok,唔辣有少少椰味🥥
个米线有好多,不过配料就失望😟
成碗主要得豆卜同芽菜,虾🦐得2只,
加埋鱼片,一d都唔丰富

我地加$20要个<迷你肉骨茶>
个汤冇药材味,排骨好瘦,感觉似饮紧普通肉汤><
迷你肉骨茶

小食我地加左个<炸鱼饼>
鱼饼正常味,加埋个甜酸酱好食,不过可以厚返少少就好d
炸鱼饼

我见隔离枱食海南鸡饭既,如果下次黎会试下
不过肉骨茶同喇沙就唔recommend lu

2019-02-18
2019-02-01 343 浏览
午饭唔知食乜,结果去左铜锣湾。呢间话系连续三年米芝连推介。午巿套餐有几款,全部都是几十元,加$20仲可以例汤转肉骨茶。二话不说叫左海南鸡饭加肉骨茶。海南鸡无骨,味道还好。肉骨茶个人觉得清淡左少少。
午饭唔知食乜,结果去左铜锣湾。呢间话系连续三年米芝连推介。

2019-02-01
2018-12-04 808 浏览
去过新加坡食喇沙,返嚟香港一直搵唔番嗰种味道,有啲人话因为香港冇用蛳蚶,所以冇咗鲜味。呢间有米之莲推介,又有蛳蚶,即管试试。($78)由於唔系好惯相机食先,食咗一半先记得影相。整体来讲,喺香港嘅喇沙算系唔错,但始终搵唔番嗰种鲜味。可能我都系要放弃喺香港食喇沙。($88)肉骨茶,略嫌药材味唔够浓,但唔差。整体来讲,唔算系好有惊喜嘅新加坡菜,但以喺铜锣湾地段来讲,坐得舒服,食物OK,可以话系一个唔错选择,我之後都有再上去食午餐。

2018-11-15 643 浏览
本来是上高一点食泰国菜,但冇位睇图好似几好就下来食!每样野都要百几二百一碟,心想三个人叫四样应该够了!味道是还可以,鲍鱼鸡煲好细份,而且鲍鱼唔入味菜又细份⋯太少了吧!跟朋友食完好似冇食过,之後问要唔要再叫,大朋打了眼色,唔叫了!去另一到食过算
本来是上高一点食泰国菜,但冇位

睇图好似几好就下来食!
每样野都要百几二百一碟,心想三个人叫四样应该够了!
味道是还可以,

鲍鱼鸡煲好细份,而且鲍鱼唔入味

菜又细份⋯
太少了吧!
去另一到食过算
2018-11-15
2018-11-13 452 浏览
之前朋友已经带过我黎食㗎啦 印象之中佢嘅新加坡菜都几正宗同几好食 今次同妈咪喺铜锣湾行完街谂唔到食乜 即管问下佢想唔想食新加坡野 佢竟然谂都唔谂举手赞好 咁就带佢嚟试吓啦 澳门逸园中心成幢都系食肆好多都要排队 谂住打定输数要等位啦 点知有好多空位喎 果然香港人系锺意食日韩野多啲 天助我也!今次我哋叫做黑胡椒蟹 新加坡喇沙 同埋马拉盏炒通菜 喇沙同埋通菜呢啲基本野啦 难食既我第二次黎都唔会极力推介我妈咪食啦系咪 而黑胡椒蟹就系我第一次食既 果然冇令我失望 佢嘅黑胡椒炒得好香啲蟹都好新鲜 连我妈都话有喺星加坡食嘅感觉!唯一嘅系呢度价钱都唔算太平 但想寻回正宗新加坡嘢嘅味道都可以再黎嘅!

2018-11-06 410 浏览
澳门过来的新加坡菜小店 之前嚟食过两次午餐 觉得海南鸡饭 肉质嫩滑 油饭也不错 最重要价钱合理见到墙上广告 198元有多种特价海鲜相当吸引 今天就与家人晚上来试一试 我们选择了两款 198元的姜葱鲍鱼鸡煲和白胡椒炒蟹鲍鱼鸡煲内的鲍鱼也不少 起码有六七只 虽然只是急冻货色 但味道也不错相对鸡肉反而不算多 白胡椒炒蟹 蟹肉丰满 有甜味 但是蟹比较细只 另外还有烧魔鬼鱼 炒米粉 和抄芥兰普普通通 但也恰如其分反而叫咗两个椰青 都十分清甜 而且椰肉也十分嫩滑

相对鸡肉反而不算多
白胡椒炒蟹 蟹肉丰满 有甜味
但是蟹比较细只
另外还有烧魔鬼鱼 炒米粉 和抄芥兰
普普通通 但也恰如其分

反而叫咗两个椰青 都十分清甜 而且椰肉也十分嫩滑
2018-10-29 371 浏览
自从上次朋友介绍我黎呢间餐厅之後, 我便爱上了黑胡椒鸡。😋😋每次 黎呢间餐厅食lunch , 我多数会食呢个set, 因为味道很浓, 胡椒的香味以及洋葱、青椒的配料一齐炒, 令到整煲黑胡椒鸡色香味俱全,再加埋冬瓜汤, 间直绝配。 👍🏻😉
2018-09-30 640 浏览
经由朋友推介上咗嚟铜锣湾加东食喇沙喺SOGO隔离非常之方便餐厅环境都好阔落坐得几舒服入到餐厅已经闻到星加坡嘅味道肉骨茶、海南鸡、喇沙味搞到我样样都想叫来食🤤本先我唔太食喇沙因为怕喇沙会太辣同埋好多辣油同重口味点知食落去完全令我改观只系豆卜少少辣因为索晒汤底我唔食得辣都食到面底分量十足汽水都系加$8当然仲有其他特色饮品食喇沙梗系要配可口可乐啦二人同行一人一碗喇沙买单加埋服务费167铜锣湾区来讲算系唔贵

经由朋友推介
上咗嚟铜锣湾加东食喇沙
喺SOGO隔离非常之方便
餐厅环境都好阔落
坐得几舒服
入到餐厅已经闻到星加坡嘅味道
肉骨茶、海南鸡、喇沙味
搞到我样样都想叫来食🤤

食喇沙梗系要配可口可乐啦

二人同行一人一碗喇沙
买单加埋服务费167
铜锣湾区来讲算系唔贵
好多好多年前 去星加坡曾经食过一个很大的咖喱鱼头(整个上桌的) 之後多次去新加坡也未能食回之前的味道 之前的回忆。今天和朋友去「加东」吃新加坡菜,叫了一个新加坡咖啡鱼头,是斩件上的,鱼头块炸得退透但不知道鱼好唔好食,因为注意力已去了个咖哩汁,个汁都很惹味,还有很多配菜如洋葱 番茄 青椒 茄子等,质素一般啦 还叫了二份牛油酥饼点汁吃。海南鸡order 了半只,份量都多,鸡很滑但不重鸡味,灵魂在於三款汁酱,也几好味。蒜蓉炒椰菜苗炒得青绿夹脆,很香蒜蓉味。值得推介他们的新鲜椰青,好青甜,抵饮👍🏻

蒜蓉炒椰菜苗炒得青绿夹脆,很香蒜蓉味。

值得推介他们的新鲜椰青,好青甜,抵饮👍🏻
2018-06-26 1093 浏览
晚餐时间到了,我先上澳门逸园中心取位,餐厅地方不算大,客人坐得満满了。哗!餐牌上的Special Discount 好吸精,多款的炒蟹也只是$198.00,价钱超值,但要试一试才知值唔值。三个人我哋叫了两份黑胡椒炒蟹,一个肉骨茶及一份串烧及蔬菜。我 ngjohn 一向喜欢吃辣,这个黑胡椒蟹对我来说不够辣,酱汁味道是带少少甜,蟹是中size,蟹殻有饭碗般大小,蟹很新鲜,肉还是紧紧的贴着蟹殻,蟹钳也有实净的肉,以这个价钱,是超值的,味道很不错。我哋每人叫了一个椰青,很冻、很甜,连薄薄的椰肉也很滑,一些都唔晒。肉骨茶味道较淡,但也有胡椒及蒜头的味道,排骨稍为硬,可能他们选用较瘦的排骨。半打沙爹有两条鸡肉、两条牛肉、两条猪肉,味道和肉质也很不错,値得一试。

2018-05-05 2202 浏览
天天海南鸡饭黎左香港,本来想衬试业期间试一试系咪同新加坡嘅味道一样,但谂起新开张一定会好多人嘅关系,都系决定转场~加东就系其中一间味好贴近新加坡嘅海南鸡饭~星期五嘅lunchtime都坐满人,大约等左20分钟先有4人台。原本都争扎左过想点喇沙加海南鸡饭双并 $98,不过好似唔太化算,明明两样都系迷你size,但价钱差不多贵双倍,所以最後就点个海南鸡饭 $58,再将鸡汤转肉骨茶$20,咁样又满足到我嘅贪心,又乎合经济效益,哈哈!呢一个午餐好丰富吧~ 海南鸡仲系一客嘅分量,净系食鸡都够饱啊!海南鸡好滑好软,唔会乾争争,就连鸡胸都唔嚡。加上上面淋左少少酱汁,的确系画龙点睛,系新加坡嘅味道~肉骨茶味道比较淡,可能我系钟意黑蚊蚊超浓药材味嗰啲啦。不过油条同豆卜都非常入味,另外排骨亦好冧,都算唔错啊!最後值得一提嘅系职员嘅服务态度真系非常好,反应好快,又满足客人嘅需要,无论系食物质素同职员嘅服务都值得再黎啊!

• 招牌海南鸡
2018-04-26 1272 浏览
Katong corner do their seafood really well, we had both the chili crab and the jumbo chili prawn and it’s the best pricing I’ve seen in HK for the quality and quantity of meat you get in return. The chili sauce is also full of lovely seafood flavor. Yum yum! The few other standout dishes included the nasi goreng, teh tarik and fried carrot cake (pan fried turnip). The satay and vegetable curry was not as special, given other restaurants do it better.It’s one of my favorite places in causeway bay

It’s one of my favorite places in causeway bay, so a rare 5 Star recommendation from me.
Chili  crab
Chili  crab
  • Chili  crab  chili  prawn  nasi  goreng  carrot  cake
2018-04-21 983 浏览
海南鸡的dollar value 是超水准的,而且等候时间只是很短,非常抵赞,肉骨茶更是超班,马来奶茶都很香,连我个「大厨」老公都赞不绝口,话好耐无食过甘好食既海南鸡,不过,我自己喜欢软点的饭,老公就觉得软硬度适中。餐厅布置很星洲feel, 很relax, 虽然很忙,服务也不失水平,美心canteen的价钱,食到超水准的质素,一定会再黎,再试下其他。

• 招牌海南鸡
  • 肉骨茶
2018-04-21 714 浏览
和2位同事去加东食lunch!结果我地3个都系叫左海南鸡饭套餐!而见到大部份的客户都系拣海南鸡饭,可想而知有几好食!呢个餐有一个清鸡冬瓜汤,无味精,清甜!海南鸡好嫩滑,用青瓜条垫底,份量亦不少,我最钟意食鸡皮,好滑!全部鸡皮我食到一件不漏,连鸡胸肉也嫩滑!仲有3种酱料选择,是我食过最正的海南鸡油饭好大碗,不算油!不过食唔哂!仲有一杯热薏米水,好多薏米,好浓郁!饮完好舒服!再加多一碟清菜!呢一餐食得好饱好满足!

呢个餐有一个清鸡冬瓜汤,无味精,清甜!

油饭好大碗,不算油!不过食唔哂!
仲有一杯热薏米水,好多薏米,好浓郁!饮完好舒服!

再加多一碟清菜!呢一餐食得好饱好满足!
2018-04-20
2018-04-16 959 浏览
去悕慎行街,由电梯望去对面既大厦见到大大只加东餐厅,上网睇下系食咩,原来系新加坡菜,所以决定行完街就去试试。一入到去装潢好新加坡feel,好大好舒服,餐牌亦有好多选择,由於湿平完既关系所以嗌左好多野食试下椰菜苗好嫩,炒得好香,份量亦好足例牌海南鸡,又系份量超多,鸡肉好嫩,正喇沙比起新加坡食既较甜,面身都比较淋,但可以接受肉骨茶劲香浓,好好饮,啲豆卜亦都劲入味总括黎讲加东cp真系超高,好食之余份量亦好多,可以一试再试

参峇炒椰菜苗

椰菜苗好嫩,炒得好香,份量亦好足

招牌海南鸡

例牌海南鸡,又系份量超多,鸡肉好嫩,正

新加坡喇沙

喇沙比起新加坡食既较甜,面身都比较淋,但可以接受

肉骨茶

肉骨茶劲香浓,好好饮,啲豆卜亦都劲入味

总括黎讲加东cp真系超高,好食之余份量亦好多,
可以一试再试

2018-03-11