2018-11-09 948 浏览
生日飯,適逢初一,不如清清地食素去。選擇在貴網訂座,多賺25分,加上夥伴餐廳及生日bonus,可以大大賺一筆里數。間中都會想到此店食素,勝在伴著海景吃中菜,環境有特色。坐下來就例牌要點“豆腐餃子”,再加“雞絲粉皮”,“青菜煨麵”,“素叉鬆”,“豆辦酥”,配上陳皮湯及蟲草湯各一位。吃得飽飽的。豆腐餃子: 功夫菜,清淡而有食物原味。必食推介👍雞絲粉皮: 用素雞及素火腿絲代替肉類,配上青瓜,麻醬及粉皮,比起雞肉配搭的更清新爽口。好味😋豆辦酥: 綠豆蓉冷盤糕點。原來可以單點,不用配搭拼盤上。沾上麻油,略嫌油味重,豆味不夠。淡了味。素叉鬆: 無肉的叉子燒餅。餸偏鹹,釀到燒餅內,跟原本的肉食,味道沒差。青菜煨麵: 一般。因素鬆有餘,把它放到麵裡增加味道。湯類: 各有特色。相同的是...夠清淡。最後少不了甜品-->薑茶芝麻湯圓。薑湯夠薑,湯圓的骰而有內涵。鹹甜之欲飽足。幸福的過了一個清淡的生日。
生日飯,適逢初一,不如清清地食素去。

間中都會想到此店食素,勝在伴著海景吃中菜,環境有特色。

豆腐餃子: 功夫菜,清淡而有食物原味。必食推介👍
青菜煨麵: 一般。因素鬆有餘,把它放到麵裡增加味道。
湯類: 各有特色。相同的是...夠清淡。

鹹甜之欲飽足。幸福的過了一個清淡的生日。
2018-11-08
庆祝纪念
生日
  • 擔擔麵
  • 豆腐餃子
  • 芝麻湯丸
  • 高力豆沙
2018-11-06 858 浏览
好耐無去功德林,所以心血來潮去咗晚飯,今次叫咗秋葵、素鵝、脆鱔、叉子燒餅同咕嚕魚,好味 (as expected) ,可能晏咗去晚飯,人唔算多,環境好舒服,服務都OK
2018-10-08 3650 浏览
Tsim Sha Tsui 店功德林大大話話食左廿年,因為親人中有茹素者,所以都會定期去。從前覺得好高質素,又有維港海景,但現今每況愈下!中秋節又去左做節,menu 只有兩版可點,very limited choices晚上六時半,全場只有兩檯客。紅燒笙shark fin 盅 $78 一位用羊肚菌 shark fin 盅 $148/ 一位用唔值呢口價!紅燒沙鍋獅子頭煲,salty 到食左一舊都食唔完😰$158每次必食既海苔松子炒飯 $108唯一水準keep 到的菜式~ 上海炒年糕 $108,又係salty 到不得了!糖醋松子黃魚 $168個汁太酸!炒桂花shark fin $118第三道菜 salty 到一個點!要食甜點中和下~ 香蕉高力豆沙,從前香味清失!Well, 咁既價位,簡直不能接受salty 到咁!茹素家人已經話唔會再來!

從前覺得好高質素,又有維港海景,但現今每況愈下!

晚上六時半,全場只有兩檯客。

紅燒笙shark fin 盅 $78 一位用

羊肚菌 shark fin 盅 $148/ 一位用

唔值呢口價!

紅燒沙鍋獅子頭煲,salty 到食左一舊都食唔完😰

每次必食既海苔松子炒飯 $108

唯一水準keep 到的菜式~

上海炒年糕 $108,又係salty 到不得了!

糖醋松子黃魚 $168

個汁太酸!

炒桂花shark fin $118

第三道菜 salty 到一個點!

要食甜點中和下~

香蕉高力豆沙,從前香味清失!

Well, 咁既價位,簡直不能接受salty 到咁!

茹素家人已經話唔會再來!
2084 浏览
2018-09-30 1480 浏览
已經幫襯多次,環境靚,有海景,食物質素高,係高檔齋舖,去尖沙咀食飯的必然選擇,同埋唔算太多人,我六點半前到達多數唔使等,今日新試的豆腐花,超級讚,我們一家都很喜愛!
2018-09-20 1179 浏览
今日無拿拿去咗食素,一來晚上9點了,唔想食得太heavy,2來無咩選擇,所以就上咗去了。叫了2個餸,1個飯,1個甜品,糖醋松子魚雖然係芋頭魚,但佢呢隻無敢滯,食完仲可以食到其他野,個海苔飯就一般,可能個魚太重口味掛。。。個四季豆都ok,好香口。最後個甜品,紅豆唔太甜好適合淡口味既本人
  • 糖醋松子黃魚
2018-08-27 1292 浏览
放假,血併後,選擇食素要,洗淨一下內傷的心靈。功德林算是素菜館中,發展得較成功的一間,起碼吸引到中西方外國人到此用餐,一嘗中式素食。是日菜單 - 豆腐餃子、擔擔麵、橄欖油炒春菊、芙蓉三絲炒素翅、高力豆沙、芝麻薑茶湯圓。豆腐餃子保持水準,味道依然,手工保持一貫精準;擔擔麵完全是麵有麵味,湯有湯味,沒有混和,而且汁沒有上海味道般濃,失望了;炒素翅本身味道不出,加上附送的陳醋就帶出了餸菜本身味道;炒春菊清清地,不油膩,可以清清腸胃;高力豆沙一貫保持應有水準;湯圓太細粒,反而薑茶夠薑味,合我味道。難得可以儲Asiamiles, 賺了。(可惜因為openrice網頁說是滿座,book不到即日的晚市,不然可以多賺少少呵~)
放假,血併後,選擇食素要,洗淨一下內傷的心靈。
2018-08-26
  • 橄欖油炒春菊
  • 芙蓉三絲炒素翅
  • 豆腐餃子
  • 高力豆沙
2018-08-15 1555 浏览
朋友臨時約食飯,見呢個星期幾晚都食得太多肉,睇吓訂檯網揾到呢間~ 多年前食過唔錯,位於北京道一號,有view又坐得舒服D!去到大約八點多,等咗大約半個鐘位。我哋點咗個功德林三式拼盤,可以喺menu上既前菜部份揀, 我地跟返圖中三款, 有蠶豆糕,脆皮素鴨 ,脆鱔 。蠶豆糕幾得意,鬆鬆軟軟好似芋泥嘅感覺。素鴨煎得香香嘅。脆鱔細心睇入面係冬菇絲,唔講絕對唔知係素食。青青綠綠嘅秋葵,灼得恰到好處,爽口有冇半點林身嘅感覺~ 南瓜排骨豆腐煲 擔擔麵香辣比較重,不過冇花生粒,少咗一份口感。豆沙窩餅 呢個有啲失望唔夠乾身
多年前食過唔錯,位於北京道一號,有view又坐得舒服D!
去到大約八點多,等咗大約半個鐘位。
功德林三式拼盤
蠶豆糕幾得意,鬆鬆軟軟好似芋泥嘅感覺。
青青綠綠嘅秋葵,灼得恰到好處,爽口有冇半點林身嘅感覺~

南瓜排骨豆腐煲

擔擔麵香辣比較重,不過冇花生粒,少咗一份口感。
擔擔麵

豆沙窩餅 呢個有啲失望唔夠乾身
豆沙窩餅
2018-08-08 1428 浏览
平常光顧一般的中式素食齋舗,突然想來點不一樣,留意到功德林主打上海素菜,約好幾個閨密齊腳吹吹水吃吃素。上海素當然要點上海菜,先來個一人一盅酸辣湯然後分別點了糖醋松子黃魚,雪菜冬筍炒年糕,芙蓉桂花翅,擔擔麵味道有比平常素菜較多層次,更估不到的是上海素菜都不比上海葷菜遜色,擔擔麵,炒年糕,糖醋魚都很有上海菜的濃郁味道吃飽主菜,同閨蜜吃飯,當然要吃過甜品才圓滿竟然發現有即做豆腐花,因為是即做關係,要等二十分鐘,但可以告訴比大家知⋯⋯絕對值得等豆腐花是原桶上,伴有傳統黃糖及桂花糖水(雖然桂花在糖水中載浮載沉有點像小昆蟲,味道是清甜可口有驚喜),熱騰騰即做豆腐花,豆味香濃,豆花入口幼滑,是不可錯過的甜品

上海素當然要點上海菜,先來個一人一盅酸辣湯

擔擔麵,炒年糕,糖醋魚都很有上海菜的濃郁味道

吃飽主菜,同閨蜜吃飯,當然要吃過甜品才圓滿

糖醋松子黃魚
芙蓉桂花翅
即做豆腐花
糖醋松子黃魚
即做豆腐花
2018-08-08 766 浏览
我本身沒有吃素的習慣但今天我們約了一位長輩她是長期吃素的各位朋友都很好因為就近我公司我們挑選了功德林素的咕嚕肉好特別外在是真正咕嚕肉的味道但口感有點像東菇素菜餐廳中味道比較濃的一家
我本身沒有吃素的習慣
但今天我們約了一位長輩她是長期吃素的

各位朋友都很好因為就近我公司我們挑選了功德林

素的咕嚕肉好特別
外在是真正咕嚕肉的味道
但口感有點像東菇

素菜餐廳中味道比較濃的一家
2018-08-06 549 浏览
This restaurant offers vegetarian food in shanghai style serving in a more conservative style. The shanghai platter is definitely a try and the dan dan noodle is very similar to the taste of the original version making it an excellent dish for non-vegan.

2018-07-24 901 浏览
星期六晏奏十二點半去到餐廳 唔知系太早定素食系呢個時代真係冇咁吃香 所以餐廳冇乜人餐牌有好多頁 有好多款唔同既素食 菇類同豆腐比較多脆皮素鵝 $88素鵝入面有好多菇 素鵝好脆口 幾香雞絲粉皮 $78撈左幾好味既芝麻醬 除左有素雞絲之外 仲有素火腿系入面 幾似真雞絲野羊肚菌竹笙燉百合盅 $128呢個系一位用 但係覺得價錢有d貴湯上台時系凍既 會影響味道而且唔香菇味牛肝菌燜豆腐 $88醬汁好香 除左牛肝菌之外 仲有幾舊冬菇牛肝菌幾好味咕嚕肉 $108咕嚕肉系素食入面算系特別既味道 上面有菠蘿 青椒等 咕嚕肉系炸猴頭菇 口感好特別幾好味三絲炒冷麵 $88朋友話呢個只係普通炒面 唔系冷麵黎不過系一個好食又比較飽肚既菜式有d素肉絲系入面冬菇毛豆燒素雞 $88同上面幾個菜式一樣都系個個味道既醬汁冬菇有好多只 唔敢食咁多 驚會頂胃素雞質感幾好蒸素餃 (4件) $28呢個系點心餐牌既菜式餃子入面真係有好多菜 但係1味道比較淡苔菜花生 $12呢個系小食其實幾特別 有別於酒樓既花生 佢上面有d紫菜咁食落比較香 我地成蝶食曬整體系好食既素食 但係價錢比較貴 好間唔中食一次系ok 既
餐牌有好多頁 有好多款唔同既素食 菇類同豆腐比較多
食落比較香 我地成蝶食曬

整體系好食既素食 但係價錢比較貴 好間唔中食一次系ok 既
2018-07-22
2018-07-22 932 浏览
好多香港人出外食飯都喜歡有魚有肉,對於食齋都感覺麻麻,除非一啲素食者或者佛教徒。今次因為有五折優惠,就上嚟試吓,打開功德林上海素食嘅餐牌,其實同普通嘅上海菜館餐牌差唔多,所唔同嘅係佢哋餸菜名有肉,裏邊其實無肉,今次叫咗四味菜,味道都相當唔錯,亦都忘記咗有魚有肉先好味嘅常態心理,特別係無錫脆鱔做得相當神似。至於地方相當企理,而景觀更係無懈可擊,面對住大大個維港靚景,如果係晚飯的話,應該會更加靚更加開胃。
無錫脆鱔
無錫脆鱔
宫爆猴頭菇
枝竹花菇栗子煲
2018-06-08 778 浏览
通常出黎食飯嘅朋友,如果有人唔食肉嘅話,我都建議去食齋,上open rice睇到喱間,全落地玻璃,有靚景送飯,我諗應該都幾good,咁就試左喇,唔錯,各方面都幾好,等我d食肉獸間唔中都可以清清地
2018-05-07
2018-06-05 778 浏览
今日放假同老婆行尖沙嘴,最後想食齋菜,之前同區食過一間好正既fusion素食,今次想食返傳統既,景靚又老牌既就係呢間望下景,環境一定一流,裡面格局係傳統中式酒樓格局有小菜煲有一盅兩件點心先推介個前菜,酥炸花生,用左糖同紫菜調味,食到停唔到呢個係凍茄子,酸甜多汁,好味仲好有油香,可能用油過一過去走草青味炒腸粉好有鍋氣,粉好qq,芽菜好多但爽口,但唯一美中不足係太肥回鍋肉反而失色,太鹹太肥,可能落醬太多,有違大路齋菜既清而不膩特色呢個有驚喜,黑松露野菌餃,d菇🍄本身好鮮,加埋黑松露,香濃惹味最後獅子頭鍋,個鍋好熱好有風味,亦都好多菜,爽甜,個肉由豆類製品(非猴頭菇)做成,不過不失,肉味就唔太似,相反係形似非味似!但整體價錢有d唔抵食,價錢相約但更青新好味既大有舖在

望下景,環境一定一流,裡面格局係傳統中式酒樓格局

有小菜煲

有一盅兩件點心

先推介個前菜,酥炸花生,用左糖同紫菜調味,食到停唔到

呢個係凍茄子,酸甜多汁,好味
仲好有油香,可能用油過一過去走草青味

呢個有驚喜,黑松露野菌餃,

d菇🍄本身好鮮,加埋黑松露,香濃惹味

但整體價錢有d唔抵食,價錢相約但更青新好味既大有舖在
2018-05-13 583 浏览
個名叫做功德林。又係米芝蓮推介就去試下啦。但係佢地係一啲功德都冇。叫左個套餐又貴,份量又少。重點係唔好食。明明叫套餐係免茶免加一。佢就計到足。冇睇單趕住走就俾左錢。再計返唔對路。俾多左百幾二百蚊,第一次也是最後一次。人手極度不足叫極冇人理。呃錢功德。如果唔係一定要食素我都路會選擇佢。唯一一樣可取嘅係佢地個景。俾左咁多錢就係為個景。食物質素真係好一般。同平時寺廟食嗰啲,冇乜太大分別。下次寧願去拜神地方順便食埋。
2018-05-13
庆祝纪念