餐廳:劉興記生煎包專門店 地點:上環永樂街 菜式:上海菜 餐牌:生煎包類、新品推介、菜飯、湯麵、拌麵、蟹粉、小食、涼拌、湯丸、小籠包、飲品,都有人氣熱賣皇牌套餐。落單掃QR code。人氣熱賣皇牌套餐可以選擇唔同配搭加唔同數量生煎包。麻醬手撕雞絲粉皮 + 生煎包1隻 $54生煎包生煎包熱辣辣上枱!一咬入去就爆汁,而個湯唔會太油,啲肉都鮮,份量唔少。個底好脆,面頭灑上蔥花同黑芝麻粒。可以加枱上面黑醋食,更好味又可降溫。麻醬手撕雞絲粉皮今日我同同行友人都想食清淡啲,麻醬手撕雞絲粉皮好大碗。粉皮份量最多,質素正常。加有幼條青瓜絲同粗雞絲,面頭灑上白芝麻粒。叫左麻醬另上,自己加最好。皇牌套餐奉送豆漿一杯。豆漿用茶杯裝,係凍嘅,都幾好飲。生炸雞扒  $25生炸雞扒一開6件連皮,炸得外脆內嫩,肉都夠厚。面頭加有少少炸菜。袐製上海炸排骨 $25袐製上海炸排骨一開6件,炸得外脆內嫩,肉都好厚,好香口。可以加枱上豬扒汁更惹味。總括而言,呢度生煎包多汁又脆底,其他食物質素都唔錯。店舖裝修光猛,座位正常,中上環黎講好抵食。
餐廳:劉興記生煎包專門店
 地點:上環永樂街
 菜式:上海菜
人氣熱賣皇牌套餐可以選擇唔同配搭加唔同數量生煎包。

麻醬手撕雞絲粉皮 + 生煎包1隻 $54

麻醬

皇牌套餐奉送豆漿一杯。豆漿用茶杯裝,係凍嘅,都幾好飲。
炸雞扒  $25

袐製上海炸排骨 $25
2025-03-03
袐製上海炸排骨
小編一向都幾鍾意食上海野,見到呢間最近幾多人食所以都黎試下,連發哥都係常客,能夠喺逆市擴張一定係有過人之處🤩 6間舖每日總共會製作超過20000個生煎包,雖然坊間好多舖頭因為成本問題都用冰鮮肉同用機器⚙️包,但佢地堅持用梅頭瘦肉,同埋用傳統人手方法包,保留最原始的風味👍🏻 同埋佢地好用心,有海報寫左麻醬⚪️同糖醋醬唔夠可以加、生煎包🥟唔夠熱可以換、豆漿唔夠既可以再加,感覺幾溫暖😌(5 😍 係滿分,🤩係半分)原味上海小籠包 (4隻) 🥟 - $40 (好味指數:😍😍😍😍🤩)雖然望落唔係好通透,但咬落覺得外皮幾薄身,彈牙但唔會穿,外皮皺褶工整,裡面有暖暖既鮮美湯汁🥣,肉餡係用新鮮梅頭豬肉🐷瘦肉整既,肥肉少啲同鬆軟啲,飽滿鮮嫩,惹味香口,啲肉唔會散開或者過實,感覺唔錯👍🏻蟹黃生煎包 (2隻) 🦀🟡🥟 - $38 (好味指數:😍😍😍😍)嚟到就試下佢地既時令特色小籠包🥟,全部都係用細火慢烤再蒸煮,個包底煎得幾金黃酥脆,裡面幾鮮甜多汁,肉餡係用新鮮梅頭豬肉🐷瘦肉整既,肥肉少啲同鬆軟啲,飽滿鮮嫩,惹味香口,同時用左1:1既比例加埋大閘蟹蟹乸🦀既蟹膏🟡同蟹肉,黃油多之餘會再鮮甜可口啲👍🏻 排骨蔥油拌麵

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
原味上海小籠包 (4隻)

蟹黃生煎包 (2隻)

排骨蔥油拌麵

排骨蔥油拌麵 🔥🍖🍜 - $42 (好味指數:😍😍😍😍)
啲蔥油味道清香,又有提鮮同解膩既效果,亦都見到有啲炸過既蔥,感覺香口啲~ 連埋底下有鹹香既豉油汁去撈個麵🍜就啱啱好,配埋炸到金黃酥脆、肉味香濃既排骨🍖食都唔錯,炸皮再薄啲就更加好~
蔥油雞扒菜飯

蔥油雞扒菜飯 🐥🥬🍚 - $42 (好味指數:😍😍😍😍)
將小棠菜🥬切碎再撈埋飯🍚煮,同飯🍚既size差唔多個口感會一致啲,健康啲又可以解膩,難得既係連個菜飯🥬都有調味,就咁食都唔會寡同埋無草青味🌱 個雞扒🐥都係炸既,肉味幾香濃惹味,如果再juicy啲就更加好~ 一樣淋左清新香口既蔥油,會無咁油膩
豆漿

豆漿 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
每人只要叫夠60蚊或者set就可以有豆漿free flow,張海報仲寫左”實現冰涼豆漿,自由時刻到了”😂 食完油膩啲既野可以任飲豆漿幾正🤤 豆味🟡香濃醇厚,質感夠rich,微甜幾好飲又健康啲,夠真材實料👍🏻

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
原味上海小籠包 (4隻)
蟹黃生煎包 (2隻)
排骨蔥油拌麵
蔥油雞扒菜飯
豆漿
餐廳:劉興記生煎包專門店地點:上環菜式:上海菜餐牌:生煎、菜飯、湯麵、拌麵、蟹粉、小食、涼拌、餅類、湯丸、小籠包、飲品,都有人氣熱賣皇牌套餐。落單掃QR code。人氣熱賣皇牌套餐可以選擇唔同配搭加唔同數量生煎包。麻醬手撕雞絲粉皮 + 生煎包1隻 $54生煎包生煎包熱辣辣上枱!一咬入去就爆汁,而個湯唔會太油,啲肉都鮮,份量唔少。個底好脆,面頭灑上蔥花同黑芝麻粒。可以加枱上面黑醋食,更好味又可降溫。麻醬手撕雞絲粉皮麻醬手撕雞絲粉皮好大碗。粉皮份量最多,質素正常。加有幼條青瓜絲同粗雞絲。叫左麻醬另上,自己加最好。雞絲酸辣湯 + 生煎包2隻 $54雞絲酸辣湯好多料。除咗雞絲,仲有冬菇,黑木耳,豆腐,味道酸酸辣辣,唔錯。皇牌套餐奉送豆漿一杯。豆漿用茶杯裝,係凍嘅,都幾好飲。生炸雞扒  $25生炸雞扒一開5件連皮,炸得外脆內嫩,肉都夠厚。袐製上海炸排骨 $25袐製上海炸排骨一開9件,炸得外脆內嫩,肉就薄身少少,都好香口。總括而言,呢度生煎包多汁又脆底,其他食物質素都唔錯。店舖裝修光猛,座位正常,中上環黎講好抵食。
餐廳:劉興記生煎包專門店
地點:上環
菜式:上海菜
人氣熱賣皇牌套餐可以選擇唔同配搭加唔同數量生煎包。
麻醬手撕雞絲粉皮 + 生煎包1隻 $54

雞絲酸辣湯 + 生煎包2隻 $54
豆漿
皇牌套餐奉送豆漿一杯。豆漿用茶杯裝,係凍嘅,都幾好飲。
炸雞扒  $25
炸雞扒一開5件連皮,炸得外脆內嫩,肉都夠厚。
袐製上海炸排骨 $25

2024-11-22
2025-05-08 0 浏览
呢度嘅王牌套餐真係好抵食 五十幾蚊就已經有一個飯再加個生煎包仲有豆漿任浸添 所以我哋叫咗兩個餐🤣招牌炸豬扒拌麵加生煎包一粒個炸豬扒炸得好香 而且仲有好多炸蔥 佢有得揀要配菜飯定麵嘅 我好鍾意食拌麵 所以就揀左拌麵 唔會好鹹 而且個醬汁都好香生煎包煎到啱啱好 個皮又唔會好厚 一食落去真係會爆汁㗎 所以真係要小心啲另外再叫咗一個小雲吞 有18粒 雲吞皮唔會好厚 食完18粒小雲吞其實都已經飽啦 再加一個生煎包真係好夠另外再叫多咗個麻醬手撕雞粉皮 好多雞絲 當一個餐前小食都唔錯

招牌炸豬扒拌麵加生煎包一粒

2025-05-06 0 浏览
上次我朋友帶我來食過之後,我就間唔中都來呢度食,通常下午茶時段嚟不用同人迫!除咗呢度生煎包出名之外,如果叫套餐豆漿任飲㖭😍招牌炸豬扒拌麵加生煎包$54,炸豬扒大大塊,炸到好鬆脆,啱啱炸好熱辣辣!天氣熱,如果唔食菜飯,拌麵都係一種好選擇,用咗蔥豉油做底,拌麵真係一流!生煎包:不單止煎到外面好脆,裏面啲肉仲鎖住肉汁,就好似湯包一樣!凍豆漿:豆漿仲要係低糖,健康又好飲手工豆沙窩餅:每次食上海菜,我都好鍾意叫豆沙窩餅,裏面真係超多豆沙,又好似春卷皮咁包住它炸,必點甜品之一

凍豆漿:豆漿仲要係低糖,健康又好飲

2025-05-06
2025-05-06 0 浏览
好友約我去位於上環永樂街139號地舖的《劉興記生煎包專門店》食生煎包,環境舒適,坐得舒服。我地點左2個招牌午市套餐:🥢招牌炸豬扒菜飯+原味生煎包(1隻),配豆漿 $54豬扒炸得金黃酥脆,菜飯好食。面頭黑芝麻就係原味生煎包,它爆汁好味;豆漿味濃好飲(可添飲)。🥢招牌炸雞扒拌麵+原味生煎包(1隻),配豆漿 $54雞扒都係炸得外皮香脆可口,雞肉嫩滑,拌麵軟硬適中有咬口。🥢原味上海小籠包(四隻)$40熱辣辣小籠包,餡料豐富入味,湯汁飽滿。🥢蟹黃生煎包(1隻)$20面頭白芝麻就係蟹黃生煎包,它面頭鬆軟,底部金黃脆口,餡料蟹黃味香濃,食落好滋味。

我地點左2個招牌午市套餐:
🥢招牌炸豬扒菜飯+原味生煎包(1隻),配豆漿 $54

🥢招牌炸雞扒拌麵+原味生煎包(1隻),配豆漿 $54
雞扒都係炸得外皮香脆可口,雞肉嫩滑,拌麵軟硬適中有咬口。

🥢原味上海小籠包(四隻)$40
熱辣辣小籠包,餡料豐富入味,湯汁飽滿。

🥢蟹黃生煎包(1隻)$20
  • 招牌炸雞扒拌麵
  • 原味上海小籠包
  • 招牌炸豬扒菜飯
  • 生煎包
  • 蟹黃生煎包
2025-05-03 0 浏览
蟹黃生煎包第一次見,第一次食,去到剩返一粒好好彩可以食到。包入面嘅蟹黃濃郁,咬開就有湯汁流出,味道鮮美令人驚喜。外皮煎至金黃脆口,底部焦香,口感豐富。瀨尿蝦生煎包新品推出,用咗新鮮瀨尿蝦,有原粒喺入邊,味道鮮甜,蝦肉彈牙,餡料豐富,湯汁偏少,外皮酥脆,有層次感。酥炸小雲吞有成12粒,外層炸得金黃酥脆,夠薄身,且唔油膩,裡面餡料肉香濃郁,唔算好多,半半比例。上海小籠包即叫即整,需要等候一段時間,皮薄肉嫩,湯汁多,肉汁流出,味道清新,唔會過鹹,配上醋可令整體味道更加突出,食完一籠都唔夠。
蟹黃生煎包

瀨尿蝦生煎包

酥炸小雲吞

上海小籠包
2025-04-20 0 浏览
喺Instagram 見到有人post 呢間連鎖店,決定去試吓,去到文咸街分店太多人,而且舖入面大部分都係bar 枱,所以轉場去永樂街分店。Order咗蟹黃拌麵,蟹粉小籠包,招牌生煎包。食小籠包同生煎包時,裏面嘅汁只係暖,當時只有我地一枱,應該唔存在趕時間出餐。同埋消費滿$60有免費任飲豆漿,飲完一小杯後叫refill,遲遲都冇加,到埋單走人都冇俾。仲有枱入面嘅櫃桶乜嘢食具都冇,只有枱面嘅筷子桶。整體感覺失望!
2025-04-19
我想同你一齊食…平靚正上海風味生煎包 小籠包朝聖人氣爆燈嘅劉興記👀聽聞係招牌上海菜!上海排骨湯麵+生煎包 $64真係抵食,排骨炸得金黃酥脆,肉質鬆化唔乾柴,湯底清甜,配埋隻爆汁生煎包,一啖咬落去肉汁四濺皮薄餡多,正蔥油雞扒菜飯 $54雞扒煎得香口,蔥油香噴噴,菜飯夠晒地道上海風味。跟餐生煎包,$54有齊主食同生煎包加豆漿,性價比高!原味上海小籠包 $40/4隻皮薄到透光,湯汁鮮甜,豬肉餡夠晒彈牙。跟餐可揀凍豆漿,甜度適中,解膩一流。整體嚟講,劉興記價錢親民,食物質素高,特別係生煎包真係必試!雖然舖面細細,但服務又快,絕對係街坊良心小店!下次要試埋佢哋嘅蔥油拌麵先得~📍溫馨提示:午市勁多人,建議提早到,避開12:30-1:30呢段時間啊!劉興記生煎包專門店📍香港上環永樂街139號地舖#上環美食 #上環抵食 #中環美食 #中環抵食#上環上海菜 #中環上海菜 #中環小籠包 #劉興記生煎包#永樂街
我想同你一齊食…

平靚正上海風味生煎包 小籠包

朝聖人氣爆燈嘅劉興記👀聽聞係招牌上海菜!

上海排骨湯麵+生煎包 $64

真係抵食,排骨炸得金黃酥脆,肉質鬆化唔乾柴,湯底清甜,
配埋隻爆汁生煎包,一啖咬落去肉汁四濺
皮薄餡多,正

蔥油雞扒菜飯 $54

原味上海小籠包 $40/4隻

皮薄到透光,湯汁鮮甜,
豬肉餡夠晒彈牙。跟餐可揀凍豆漿,甜度適中,解膩一流。

劉興記生煎包專門店
📍香港上環永樂街139號地舖

#上環美食 #上環抵食 #中環美食 #中環抵食
#上環上海菜 #中環上海菜 #中環小籠包 #劉興記生煎包
#永樂街
2025-04-01 180 浏览
味道好有驚喜,服務態度都好好👍🏻————————————————————💛 蟹黃生煎包(2隻)---呢到嘅生煎包係招牌菜,必點🌟咬落真係超級爆汁,熱辣辣超好食~入面蟹黃好足料,蟹肉鮮甜又多蟹膏🦀外面個皮煎得夠香脆,口感都好得~————————————————————💛 排骨蔥油拌麵---呢道都係推薦菜,惹味之選🌟酥炸排骨炸得香脆,肉夠嫩配好夠蔥油香嘅蔥油拌麵食好正~————————————————————💛 鮮雞湯小雲吞(12粒)---小雲吞皮薄餡靚,又係足料嘅😙鮮雞湯唔會淡而無味,反而幾清甜~————————————————————💛 手功豆沙窩餅(件)---呢道甜點都有驚喜到我!外脆內軟,口感好抵讚!外皮煎得好有層次感,夠脆口😋豆沙餡綿密,整體值得點!————————————————————💛 (凍)低糖豆漿---連豆漿都係非常出色!仲要係可以無限任添,好抵飲!豆味好濃,飲落夠滑,想係咁添飲!————————————————————
味道好有驚喜,服務態度都好好👍🏻
————————————————————
💛 蟹黃生煎包(2隻)
---
呢到嘅生煎包係招牌菜,必點🌟
咬落真係超級爆汁,熱辣辣超好食~
入面蟹黃好足料,蟹肉鮮甜又多蟹膏🦀
外面個皮煎得夠香脆,口感都好得~
💛 排骨蔥油拌麵
---
呢道都係推薦菜,惹味之選🌟
酥炸排骨炸得香脆,肉夠嫩
配好夠蔥油香嘅蔥油拌麵食好正~
————————————————————
💛 鮮雞湯小雲吞(12粒)
---
小雲吞皮薄餡靚,又係足料嘅😙
鮮雞湯唔會淡而無味,反而幾清甜~
————————————————————
💛 手功豆沙窩餅(件)
---
呢道甜點都有驚喜到我!
外脆內軟,口感好抵讚!
外皮煎得好有層次感,夠脆口😋
豆沙餡綿密,整體值得點!
💛 (凍)低糖豆漿
---
連豆漿都係非常出色!
仲要係可以無限任添,好抵飲!
豆味好濃,飲落夠滑,想係咁添飲!
2025-03-31
  • 豆漿
  • 蟹黃生煎包
  • 排骨蔥油拌麵
  • 鮮雞湯小雲吞12粒
2025-03-24 158 浏览
又同同事周圍搵野食,經過見到生煎包好多人就試下。招牌生煎包生煎包入面好多湯汁,熱辣辣小心爆汁,肉餡都好多配上微微焦的包,好香口。秘製上海炸排骨見到好多人都叫炸排骨就試下,外皮唔會太厚,豬肉肥瘦適中,配湯面或者湯會更好,無咁熱氣。雞絲酸辣湯酸辣湯有雞絲,木耳,冬菇,筍。我覺得生煎包配劇酸辣湯好夾,酸酸辣辣的酸辣湯可以解生煎包同豬排的油膩感。麻醬青瓜雞絲冷麵呢個亦都係清爽之選,夏天熱熱地好岩食,仲可以另外配汁,可以自己決定口味,份量都唔少。仲有豆漿任飲,一個人食lunch都好適合。
又同同事周圍搵野食,經過見到生煎包好多人就試下。
招牌生煎包
秘製上海炸排骨
麻醬青瓜雞絲冷麵
仲有豆漿任飲,一個人食lunch都好適合。
午餐
黎劉興記一定要食佢嘅爆汁生煎包!!!🧡【招牌生煎包(6隻)】($50)好味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️真!係!好!好!食!!!!!!送到上黎熱辣辣!!!包底煎到好脆口!!!!一口爆汁好Juicy😋真係好好食🥹💯因為真係新鮮熱辣辣!所以食嘅時候都要小心唔好辣親😜🧡【麻醬青瓜雞絲粉皮+生煎包(1隻)】($54)好味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大大碗好足料!粉皮好爽滑🤤撈埋凍食好fresh🥰🧡【生炸雞扒湯麵】($42)好味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️炸得香脆!肉質嫩滑😍🧡【酥炸小雲吞(12隻)】($35)好味指數:⭐️⭐️⭐️炸得鬆脆🥹夾埋入面蝦肉一齊食有兩個層次嘅口感👍🏻👍🏻
黎劉興記一定要食佢嘅爆汁生煎包!!!

🧡【招牌生煎包(6隻)】($50)
好味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

真!係!好!好!食!!!!!!
送到上黎熱辣辣!!!包底煎到好脆口!!!!
一口爆汁好Juicy😋真係好好食🥹💯
因為真係新鮮熱辣辣!
所以食嘅時候都要小心唔好辣親😜

招牌生煎包(6隻)

🧡【麻醬青瓜雞絲粉皮+生煎包(1隻)】($54)
好味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

大大碗好足料!粉皮好爽滑🤤
撈埋凍食好fresh🥰
麻醬青瓜雞絲粉皮+生煎包(1隻)

🧡【生炸雞扒湯麵】($42)
好味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

炸得香脆!肉質嫩滑😍
生炸雞扒湯麵

🧡【酥炸小雲吞(12隻)】($35)
好味指數:⭐️⭐️⭐️
炸得鬆脆🥹夾埋入面蝦肉一齊食有兩個層次嘅口感👍🏻👍🏻
酥炸小雲吞12隻

2025-03-15
午餐
招牌生煎包(6隻)
麻醬青瓜雞絲粉皮+生煎包(1隻)
生炸雞扒湯麵
酥炸小雲吞12隻
  • 生煎包
  • 麻醬手撕雞絲粉皮
2025-03-06 150 浏览
今日喺上環放工見到有間餐廳,叫劉興記主打上海菜生煎包🥐之前喺沙田食過一次而上環呢間有點唔同就係可以掃QR code 落單✨招牌上海排骨湯麵 + 生煎包一隻🍖🍜排骨係新鮮炸出來🔥🍖食落香脆可口啖啖肉👍🏻湯麵湯底唔鹹👍🏻有落麻油同埋乾蒜調味飲落都幾香口麵亦好大碗🍜一個男人食就剛剛好麵條易夾又唔易斷生煎包咬落皮脆香口食落真係會爆汁💦💦生煎包個底煎到好脆🔥皮薄又多汁,而且肉味濃郁👍🏻得一個又真係唔夠喉✨低糖豆漿🥛豆漿飲落微甜,而且係可以無限任飲🤟🏻🤟🏻同店員講就有得refill餐廳舖面唔算大但都坐得好舒服👍🏻店員對食客好有笑容👍🏻👍🏻餐廳內部通風亦好充足食碗熱辣辦嘅麵都冇流過汗最鐘意佢個煎到好似餅乾咁脆口嘅生煎包🤟🏻會繼續幫襯
今日喺上環放工
見到有間餐廳,叫劉興記
主打上海菜生煎包🥐

麵條易夾又唔易斷

生煎包咬落皮脆香口
食落真係會爆汁💦💦
生煎包個底煎到好脆🔥
皮薄又多汁,而且肉味濃郁👍🏻
得一個又真係唔夠喉

會繼續幫襯

2025-02-28
上海排骨湯麵
2025-03-06 153 浏览
約咗朋友嚟上環交收,順便一起吃頓午餐。友人愛吃生煎包,所以特意選了這間人氣爆燈嘅「劉興記」。餐廳主打上海美食,除咗招牌生煎包、小籠包外,仲有湯麵、菜飯及涼拌、小食等供應,選擇夠多,價錢又親民,所以都好受附近嘅上班族同街坊歡迎。點咗招牌生煎包、原味上海小籠包、麻醬青瓜雞絲粉皮 同 生炸雞扒湯麵。生煎包皮薄餡豐,入面嘅豬肉餡非常鬆化,肉質鮮嫩又 juicy,包底煎到金黃焦脆,配上濕潤煙韌嘅包身,啖啖滋味。小籠包水準亦唔錯,外皮厚薄適中,肉餡用新鮮豬肉炮製,食落鮮甜又有油脂香,加上滿滿嘅湯汁,美味可口。雞絲相當滑溜,粉皮晶瑩剔透,青瓜翠綠清爽,撈埋啲麻醬一齊食,好醒胃。雞扒即叫即炸,外皮薄脆,雞肉嫩滑;上海麵煮得啱啱好,麵條爽滑,同湯底好夾。餐廳而家做緊優惠,惠顧任何套餐 or 食滿 $60 或以上,就可以任飲豆漿,豆漿好有豆味,入口唔會太甜,味道剛好。
2025-03-02 132 浏览
今日在劉興記門口排了15分鐘,剛等到有張4人檯離開,我正準備上前,座位已被兩位女仕坐了。這兩女仕是比我們遲來的,但她不理會門口排隊的客人,就直入舖在內等....我便跟店員說:唔該!係我地來先...冇理我....再有兩位男仕入店,我再跟這兩位男仕說:係我來先....最攪笑事情,該男仕回應我地同老板訂了位....我心想!原來劉興記有得訂位..
2025-03-02
其他