2023-04-03 208 浏览
一底而家要25蚊。聞落好香,但我覺得食落口蛋味冇以前咁濃🥲,但都係跪口同暖粒粒。😌😌但個人覺得如果再熱啲就好。另外就足料,唔會話好空心。😙抵食 1.5 out of 5🥲🥲味道 3.5 out of 5🤔🤔

一底而家要25蚊。

😌😌但個人覺得如果再熱啲就好。

另外就足料,唔會話好空心。
😙

抵食 1.5 out of 5🥲🥲

味道 3.5 out of 5🤔🤔

2023-03-21 177 浏览
li間野係屋企,所以真係由細食到大😂😂由$10食到宜家$25,不嬲都鐘意食格仔餅多過雞蛋仔,覺得有煉奶+砂糖+牛油,好正🙈🙈🙈然後個人喜好鐘意走花生,有時放工,都會特登行過黎買餅番屋企食
2023-03-06 256 浏览
今日同男朋友無聊,搭叮叮車周圍去,去到北角就諗起想食雞蛋仔。就來左利強記,去到都已經開始排隊,7-8個人左右。原來佢得原味雞蛋仔可以揀。等左10分鐘左右就可以食到,整到都算脆嘅個邊,雞蛋味OK濃,25蚊一底不過不失。
2023-02-18 240 浏览
分店满天下,北角第一家在北角饮茶无意间意识到这里可卧虎藏龙了一家久负盛名的鸡蛋仔,就买了一个尝试一下。个人还是觉得妈咪鸡蛋仔更胜一筹。这家只有一个味道,满墙的荣誉,也算是一种历史的积淀,每一份鸡蛋仔必须是新鲜出炉,一颗一颗走一颗,蛋奶的香味扑面而来,也许正是回忆儿时放学后三五好友街边打闹互相争抢一颗鸡蛋仔的美好时光的载体吧。
[爱心]分店满天下,北角第一家

个人还是觉得妈咪鸡蛋仔更胜一筹。

2023-01-30 251 浏览
23蚊一底又貴又極少醬又唔香 牛油夠砂糖唔夠花生醬唔夠連奶都唔夠,食完個袋係冇剩低嘅醬汁少得可憐,求其一間格仔餅都好食過佢。格仔餅底好淺色,唔知點解有浸香蕉味,大家唔使食。
2023-01-27 215 浏览
食遍全港雞蛋仔,唔覺特別好食,唯一唔同只係排隊特別耐可能因為附近居民多但無其他賣雞蛋仔既地方,人排我排氣氛濃厚⋯⋯仲要無八達通唔想好似老闆咁摸完錢又摸雞蛋仔,唯有支付寶。試過就算
食遍全港雞蛋仔,唔覺特別好食,唯一唔同只係排隊特別耐
唔想好似老闆咁摸完錢又摸雞蛋仔,唯有支付寶。
試過就算
雞蛋仔
2023-01-27
等候时间
20 分钟 (堂食)
2022-12-28 326 浏览
見佢咁出名 又去開北角 就買嚟試下.. 都仲有啲人排隊買.. 雞蛋仔都係蛋漿味.. 格仔餅多啲味 所以買格仔餅食… 試完 仲垃圾過我係上水17蚊一底個間…乾到pk…入面啲料少到一個點.. 平時食個啲.. 啲醬都會流到底.. 或多或少仲有啲醬係袋底..而依間係完全冇.. 又唔係平.. 啲醬洗唔洗咁慳呀?唔怪之得雞蛋仔出名圖片係我最後一啖格餅.. 乾到pk… 唔洗買嚟食.. 可能啲好評係比雞蛋仔?總之格仔餅就唔洗試.. 唔洗浪費金錢!
見佢咁出名 又去開北角 就買嚟試下..
都仲有啲人排隊買..
雞蛋仔都係蛋漿味.. 格仔餅多啲味 所以買格仔餅食…
試完 仲垃圾過我係上水17蚊一底個間…
乾到pk…入面啲料少到一個點..
而依間係完全冇.. 又唔係平.. 啲醬洗唔洗咁慳呀?
唔怪之得雞蛋仔出名
圖片係我最後一啖格餅.. 乾到pk…
唔洗買嚟食..

可能啲好評係比雞蛋仔?
總之格仔餅就唔洗試.. 唔洗浪費金錢!
格仔餅
2022-12-26
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
  • 冇推薦
2022-12-02 251 浏览
雞蛋仔除咗係香港必食小食之一,亦係我自己頭幾位嘅美食😎北角總店外亦貼咗好多明星合照,想當年返學成日係灣仔店個到食,不過灣仔店無咗之後就少咗食,北角平時排隊嘅人好多,不過今日好彩唔洗點排😎🤌🏻原味雞蛋仔我食雞蛋仔一定要新鮮整好,熱辣辣食先開心🤣雞蛋仔食落外層脆內層軟,唔會太淋嘅情況🤣甜而不膩,仍然keep到水準🫡不過唔知係咪個人問題,覺得麵糊蛋味無以前咁香🤣 但整體嚟講都不錯,仍然會支持😋🚩利強記北角雞蛋仔 (北角)北角英皇道492號#addifoodie #addifoodie北角#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #雞蛋仔

🤌🏻原味雞蛋仔

🚩利強記北角雞蛋仔 (北角)
北角英皇道492號

#addifoodie #addifoodie北角
2022-11-18
等候时间
5 分钟 (堂食)
2022-11-14 232 浏览
搭船嚟北角梗係要試吓依間老字號雞蛋仔、格仔餅店開咗幾十年都攞過好多獎~仲有好多明星幫襯過只賣雞蛋仔、格仔餅、豆漿~款式唔多但係做好佢已經好夠啦~唔係點會有咁多街坊熟客回頭呀格仔餅好有蛋味~其他雞蛋仔店麵粉多過雞蛋冇咩蛋味~剛剛熟就攞出嚟~唔會熱氣同埋乾~不過依個視乎個人口味~有D人鍾意食乾D口感脆D~再加上牛油、花生醬、煉奶、砂糖~不過佢加得比較少所以唔甜比起普通格仔餅$14佢$23確實係貴~不過港島區人工、鋪租貴~所以差幾蚊都正常
搭船嚟北角梗係要試吓依間老字號雞蛋仔、格仔餅店
開咗幾十年都攞過好多獎~仲有好多明星幫襯過

格仔餅
2022-11-06
2022-11-11 198 浏览
今日收工見冇咩人排隊就買左一份黎食,由細個好似10蚊食到宜家既23蚊,首先個阿姐用住隻收錢既手套又整格餅又整雞蛋仔已經夠唔衛生,一啲意識都冇。其次,睇落可能岩岩整起太熱軟淋淋,風翻乾可能會脆口啲,點知攞到翻屋企(5分鐘路程),都仲係軟淋淋一餅雞蛋仔,明明以前隔一陣食都好脆,而且有好多粒仲係散開,起又起得唔靚,又淋,不過起碼仲有丁點蛋味,好心加價就整翻好個品質,宜家真係好難食,好似食緊蛋糕咁。好心間野個朵都唔細有翻咁上下名氣,出面又貼住咁多同明星影相又攞咩獎都好,到頭來得個吉,咪搞臭個名啦,寧願食其他街邊雞蛋仔都好過食呢間,又貴又唔好食 ,絕對唔推薦

雞蛋仔
2022-11-11
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2022-08-08 307 浏览
嚟到北角呀,食啲乜嘢好?雞蛋仔呀雞蛋仔.北角雞蛋仔係較傳統嘅雞蛋仔,相比起有啲流心雞蛋仔較簡單,不過佢真係勝在簡單但好食,新鮮熱辣出爐,外脆內軟,雖然好,但係間中掛住都會專登去北角食下🥰味道 Taste:😋😋😋😋/5消費 Spending:$30 /人 Person推介度 Recommendation:4/5
嚟到北角呀,食啲乜嘢好?雞蛋仔呀雞蛋仔.

味道 Taste:😋😋😋😋/5
消費 Spending:$30 /人 Person
推介度 Recommendation:4/5
2022-06-26 324 浏览
北角雞蛋仔我由細食到宜家。由我有記憶開始,佢好似賣緊8蚊一底😂成日放學都去買黎食。到宜家要22蚊一底,真係百物騰貴。以前老板叔叔同埋啲姨姨都會俾哂啲一條條邊邊嘅脆脆我,裝到個紙袋超級滿,次次食雞蛋仔都超滿足🤭不過之後越來越多競爭者,鋪頭為咗乾淨整潔,就改良過啲雞蛋仔,個邊邊就無漏咁多蛋漿,就無哂啲脆脆🥲😫雞蛋仔咁多年味道都一樣,即叫即整,外脆內軟。熱辣辣!個皮真係好脆。每粒雞蛋仔入面只有一半漿,有啲人會覺得搵笨。不過我覺得咁樣先有佢嘅特色,唔會太蛋糕質感,更能突出佢嘅外脆內軟。評分: 7.5/10

評分: 7.5/10

2022-06-02 239 浏览
利強記北角雞蛋仔📍香港北角英皇道492號$22 雞蛋仔一底好耐無食利強記北角雞蛋仔啦,曾經風摩一時,而家再食一底雞蛋仔,依然覺得外脆內軟,大大塊。每次黎都係食雞蛋仔,未試過格仔餅,唔肯定格仔餅水準好唔好呢~今日去依然要排隊,等得唔算太耐,平日5-8分鐘左右就排到。
利強記北角雞蛋仔
📍香港北角英皇道492號

$22 雞蛋仔一底

今日去依然要排隊,等得唔算太耐,平日5-8分鐘左右就排到。
2022-05-07 176 浏览
好耐無食過雞蛋仔咁啱去開北角就去食下呢個好受歡迎嘅雞蛋仔啦平日下午去都大排長龍即叫即整所以都等咗一陣先排到我不過就夠晒新鮮排得愈近就愈聞到個陣香味雞蛋仔 -20見到成排雞蛋仔漲卜卜個表面又咁光滑真係好治癒😍咬開岀面脆卜卜入面軟熟熱辣辣而且蛋味好香下次要食埋個格仔餅
好耐無食過雞蛋仔

而且蛋味好香
下次要食埋個格仔餅
2022-05-01
等候时间
30 分钟 (外卖自取)
等待夾餅時見姨姨收完錢,找錢個隻手直接製作夾餅,衛生意識有待加強While waiting for my waffle,  I saw the lady making egg waffle at the same time and do other things like tidying up the place and collecting money. But she didn't clean her hands afterwards and continue to prepare food with her bare hands. It seems people have already forgotten about hygiene when covid cases drop and the restrictions started to loosen.
2022-05-04
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
$20 (其他)