呢间鸡蛋仔真系由细食到大,陪住好多北角人炮台山人成长,亦都见证住佢拎到米芝莲推介。佢哋开业至全盛时期有扩展好几间分店,现时剩返3间。我食过其他分店,都无北角呢间分店咁正宗,咁原汁原味。店舖位於英皇道,由北角站B3出口行2分钟就会见到!利强记主打原味鸡蛋仔同格仔饼,佢哋嘅鸡蛋仔同出面食嘅鸡蛋仔味道系唔一样,食过就知与别不同!😋以前有好多访港游客慕名而来,系香港必食美食之一,所以长期都排满长长人龙。店外亦都贴咗好多明星合照,明星效应帮助咗店舖唔少人气。不过今日排队嘅人唔多,即刻买一底重温儿时味道。鸡蛋仔隔离仲有卖其他小食,有烧卖鱼蛋牛肉球等,之前食过觉得水准唔差,啱哂游客过嚟一次过食哂香港地道街头小食。❤️ 鸡蛋仔 $19新鲜整好,热辣辣😛食落外层脆内层软,唔会有淋过毛巾嘅情况,甜而不腻,好容易一啖接一啖就食哂!咬一啖就见到入面系半空心唔系实心,增加脆口感。个人觉得面糊蛋味无以前咁香,食得多仲有少少口乾。好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)餐厅推荐度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)我觉得已经无以前食过咁好食,质素下降咗少少,但都唔差。虽然店舖已经重新装修过,但衞生情况就麻麻啦,店员除住口罩整鸡蛋仔😕扣咗
店舖位於英皇道,由北角站B3出口行2分钟就会见到!

❤️ 鸡蛋仔 $19
鸡蛋仔
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

餐厅推荐度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)
我觉得已经无以前食过咁好食,质素下降咗少少,但都唔差。虽然店舖已经重新装修过,但衞生情况就麻麻啦,店员除住口罩整鸡蛋仔😕扣咗少少分!
2020-11-15
5 分钟 (外卖自取)
2020-11-16 22 浏览
好难得好经过北角 而且距离食晚饭仲有一段时间即刻谂起可以食返底鸡蛋仔顶肚几年无食 再食依然外脆内软 而家要19蚊一底 不过依然值得 不过而家出色既鸡蛋仔有好多地方都有 唔系咁岩经过都唔需要特登黎买
好难得好经过北角 而且距离食晚饭仲有一段时间
即刻谂起可以食返底鸡蛋仔顶肚
几年无食 再食依然外脆内软
而家要19蚊一底 不过依然值得
不过而家出色既鸡蛋仔有好多地方都有
唔系咁岩经过都唔需要特登黎买

2020-11-14 33 浏览
呢间小店已经系北角屹立好多年,比起佢哋出名嘅鸡蛋仔我更加锺意食佢嘅小食。佢位置相当易揾基本上系北角地铁站B1出口行2分钟到一个转角位就见到。我觉得呢间小店嘅精髓就系佢嘅秘制辣酱汁,每次去到都会嗌佢嘅斋同埋牛筋丸,然後一定会同老板娘讲要辣多汁,因为佢呢个酱汁真系好好味,咁多年都冇变过。呢间舖头系一个L字型嘅转角位,一边就买呢啲小食,令一边就买鸡蛋仔格仔饼,甚至连公仔面嘅都有。呢啲小店除咗买嘅系味道都仲有人情味,希望呢间舖头可以keep住做落去。

2020-09-27 145 浏览
平时成日食鸡蛋仔格仔饼呢间鸡蛋仔都好松脆位於北角 平时自己买来做下午茶都一流正正常常 又唔会话好冧价钱都好正常佢仲有好多唔同味道不过传统嘅原味当然系最好味啦 经过都可以一试
平时成日食鸡蛋仔格仔饼
呢间鸡蛋仔都好松脆
位於北角 平时自己买来做下午茶都一流
正正常常 又唔会话好冧
价钱都好正常佢仲有好多唔同味道
不过传统嘅原味当然系最好味啦
经过都可以一试
2020-09-05 148 浏览
同男朋友去完北角汇行街,突然觉得好肚饿,於是去左买鸡蛋仔,当时有5-6个人排队。而家卖$19一底,加$9就有2底,我地当然买2底啦。对上一次食大约几年前,当时仲系$17。舖头贴左好多相同埋奖状,其中包括米芝莲推介美食😋鸡蛋仔即叫即整,保持新鲜,拎上手保证热辣辣。等左15分钟终於到手。鸡蛋仔好香,外皮脆卜卜,入面烟烟”un un”。就算返到屋企冻左都好好食。我最锺意旁边既蛋皮,十分酥脆,不愧为米芝莲推介!

舖头贴左好多相同埋奖状,其中包括米芝莲推介美食😋

• 鸡蛋仔
2020-06-14 223 浏览
本小姐对鸡蛋仔同格仔饼情有独锺,也食过不少间嘅嘢。妈咪嘅鸡蛋仔就一律认真麻麻,利强记嘅都唔系每间都好食。尤其是湾仔嘅利强记,试过一次就唔会再去。不过本小姐有留意过,利强记北角店嘅鸡蛋仔,好似比起利强记其他鸡蛋仔店水准来得好!新鲜滚热辣,即叫即正,啱啱出炉嘅鸡蛋仔!好浓的蛋香,一口咬落去,鸡蛋仔的蛋香味,顿时溢满成个口。咁次系本小姐第二次返回此店,念住要食过两次,两次嘅水准都系一样咁好,本小姐先至卑好评。利强记北角店五粒星系实至名归嘅。
其他
  • 原味鸡蛋仔
-鸡蛋仔硬到痴线,啲碎插入牙肉到一定损。一去到比钱,个呀姐拎左底唔知整左几耐嘅鸡蛋仔出黎,态度仲要劲差。一拎上手又冻又硬又无味,食左两粒顶唔住掉左佢,激鬼死 咁远过到黎比呢啲咁既野我食,以後都唔会再食👎🏻👎🏻
-鸡蛋仔硬到痴线,啲碎插入牙肉到一定损。
一拎上手又冻又硬又无味,食左两粒顶唔住掉左佢
2020-05-09 173 浏览
好耐冇食过,想当年去开佐敦都会买嚟食。但系越食越贵又越唔好食。转咗食妈咪鸡蛋仔,先搵返钟意既味道。今日北角经过见到又想试下,事隔2年再食,果然当年放弃佢地决定系冇错。这天,问有冇即做既又同我讲放喺度既系啱啱出炉,问系唔系仲热,问咗3次都唔答,当时其实都已经唔系好想买,但带住个细路讲咗要买都冇得转軚。最後食落冇咩味,只有微温,连小朋友5岁仔都话唔好食,以後唔好再食呢间。唔会推介,唔会推介,唔会推介,重要的事要讲3次。

2020-05-09
2020-04-03 222 浏览
系北角做完野咁岩经过记得好多人都提过呢间北角鸡蛋仔有d隐蔽$19蚊一底可以接受蛋香味浓可能因为长期都多人买但咁岩我见得2,3个人排我先买佢都要即叫即整,到手热辣辣
系北角做完野咁岩经过
记得好多人都提过呢间北角鸡蛋仔
有d隐蔽
$19蚊一底可以接受
蛋香味浓
可能因为长期都多人买
但咁岩我见得2,3个人排我先买
佢都要即叫即整,到手热辣辣
2020-03-30 151 浏览
间嘢啲鸡蛋仔系即叫即做,平时都几多人排,今日前面都有6张单。等咗15分钟到终於到我有得食今次我叫咗原味鸡蛋仔,粒粒都系脆卜卜同热辣辣,又唔会太甜,用来做饭後甜品一流
等咗15分钟到终於到我有得食

原味鸡蛋仔
2020-03-15
$15 (宵夜)
原味鸡蛋仔
2019-11-22 290 浏览
呢日同 #首领 去咗 #北角 食 #猪扒面🍜 不过讲到 #风味 始於唔及 #筲箕湾总店 好😌 因为挂住吹水晏咗啲,平时行路返office嘅我哋,都宁愿行出 #英皇道,打算搭 #叮叮 返去。啱啱喺转角位见到 #利强记,大家口中讲嘅 #北角鸡蛋仔😉 我哋见头先果餐食得唔系咁满足,为食嘅我哋梗系唔执输,跟喺龙尾排队。负责整 #鸡蛋仔 嗰位阿姐都几面黑,讲嘢冇尾音嗰啲Friend😅 不过我哋为求食啫,由佢罗🤪 鸡蛋仔即叫即整,望住阿姐倒啲蛋浆落热锅,大概5分钟左右就有得食🙏🏻 脆皮内软口感的确唔错,不过就未至於啲人讲到咁 #无懈可击 罗🤣

2019-11-18
$19 (其他)
2019-08-07 419 浏览
小店外观并不引人注意,却总有许多食客在排队。店内的妈咪鸡蛋仔更是深受喜爱,和以松软小蛋糕口味着称的“北角鸡蛋仔”不同,鸡蛋仔的外壳并不脆硬,但格外以“粒粒朱古力”的香滑口感出名,柔软甜香的小小鸡蛋糕里包含不同的馅料,奶香纯正,微甜诱人,走在路上都会被扑人的香味而吸引。
2019-08-02 364 浏览
不过最出名嘅一定系利强记鸡蛋仔因为已经坐落咗喺北角好耐而且已经系卖到街知巷闻更加攞咗米芝莲最佳小食店铺可以话系实至名归每一次食完饭唔够饱又或者突然之间想食啲小食嘅话鸡蛋仔绝对系一个好好嘅选择有几时而家市面上有好多唔同种类嘅鸡蛋仔更加有唔同嘅口味更多生意不过我自己都系最锺意返原味鸡蛋仔始终蛋味就会系最香浓一直以来北角利强记鸡蛋仔品质依然保持一样而且永远食起上嚟都有一阵炭火嘅味道可能由於用嘅机器都已经有一段历史但系仍然可以保持最优秀嘅级数每一粒鸡蛋仔都系脆卜卜外脆内软而且全部都系新鲜制造务求顾客食到最热嘅鸡蛋仔所以即使加咗价而家系$19.1底但系感觉上都觉得仍然系抵因为份量都可以令你有一半嘅饱作为甜品又可以作为小食又可以甚至作为正餐都可以

2019-08-01
  • 鸡蛋仔
2019-07-06 317 浏览
讲起鸡蛋仔米芝莲推介嘅其中一间叫利强记北角鸡蛋仔佢都有唔少分店今次食嘅都系北角分店门口贴满左好多明星帮衬嘅相同签名亦都有好多报纸报道不过最近食得太多唔同口味同埋有馅嘅依家再食返北角原味鸡蛋仔就会觉得好似差啲野咁但系原味来讲佢嘅鸡蛋味的确系几香嘅
讲起鸡蛋仔

就会觉得好似差啲野咁
但系原味来讲
佢嘅鸡蛋味的确系几香嘅
2019-07-04
5 分钟 (外卖送餐)
2019-07-05 228 浏览
$17 Hong Kong dollars, just baked hot, can not wait to eat. The outer skin is crispy and delicious, the inside is soft and the fragrant egg is. When I’m busy with school, I usually end up eating fast food. I love how flavorful this fragrant Egg