2019-11-22 132 浏览
呢日同 #首领 去咗 #北角 食 #猪扒面🍜 不过讲到 #风味 始於唔及 #筲箕湾总店 好😌 因为挂住吹水晏咗啲,平时行路返office嘅我哋,都宁愿行出 #英皇道,打算搭 #叮叮 返去。啱啱喺转角位见到 #利强记,大家口中讲嘅 #北角鸡蛋仔😉 我哋见头先果餐食得唔系咁满足,为食嘅我哋梗系唔执输,跟喺龙尾排队。负责整 #鸡蛋仔 嗰位阿姐都几面黑,讲嘢冇尾音嗰啲Friend😅 不过我哋为求食啫,由佢罗🤪 鸡蛋仔即叫即整,望住阿姐倒啲蛋浆落热锅,大概5分钟左右就有得食🙏🏻 脆皮内软口感的确唔错,不过就未至於啲人讲到咁 #无懈可击 罗🤣

2019-11-18
$19 (其他)
2019-08-07 321 浏览
小店外观并不引人注意,却总有许多食客在排队。店内的妈咪鸡蛋仔更是深受喜爱,和以松软小蛋糕口味着称的“北角鸡蛋仔”不同,鸡蛋仔的外壳并不脆硬,但格外以“粒粒朱古力”的香滑口感出名,柔软甜香的小小鸡蛋糕里包含不同的馅料,奶香纯正,微甜诱人,走在路上都会被扑人的香味而吸引。
2019-08-02 290 浏览
不过最出名嘅一定系利强记鸡蛋仔因为已经坐落咗喺北角好耐而且已经系卖到街知巷闻更加攞咗米芝莲最佳小食店铺可以话系实至名归每一次食完饭唔够饱又或者突然之间想食啲小食嘅话鸡蛋仔绝对系一个好好嘅选择有几时而家市面上有好多唔同种类嘅鸡蛋仔更加有唔同嘅口味更多生意不过我自己都系最锺意返原味鸡蛋仔始终蛋味就会系最香浓一直以来北角利强记鸡蛋仔品质依然保持一样而且永远食起上嚟都有一阵炭火嘅味道可能由於用嘅机器都已经有一段历史但系仍然可以保持最优秀嘅级数每一粒鸡蛋仔都系脆卜卜外脆内软而且全部都系新鲜制造务求顾客食到最热嘅鸡蛋仔所以即使加咗价而家系$19.1底但系感觉上都觉得仍然系抵因为份量都可以令你有一半嘅饱作为甜品又可以作为小食又可以甚至作为正餐都可以

2019-08-01
  • 鸡蛋仔
  • 原味鸡蛋仔
2019-07-06 259 浏览
讲起鸡蛋仔米芝莲推介嘅其中一间叫利强记北角鸡蛋仔佢都有唔少分店今次食嘅都系北角分店门口贴满左好多明星帮衬嘅相同签名亦都有好多报纸报道不过最近食得太多唔同口味同埋有馅嘅依家再食返北角原味鸡蛋仔就会觉得好似差啲野咁但系原味来讲佢嘅鸡蛋味的确系几香嘅
讲起鸡蛋仔

就会觉得好似差啲野咁
但系原味来讲
佢嘅鸡蛋味的确系几香嘅
2019-07-04
5 分钟 (外卖送餐)
  • 原味鸡蛋仔
2019-07-05 187 浏览
$17 Hong Kong dollars, just baked hot, can not wait to eat. The outer skin is crispy and delicious, the inside is soft and the fragrant egg is. When I’m busy with school, I usually end up eating fast food. I love how flavorful this fragrant Egg
2019-06-23 198 浏览
由於一直都觉得唔平, 所以见hokobuy 优惠 18蚊两份就买一set卷今天放工去换黎食, 换左一份鸡蛋仔加一份格仔饼。 等左几分钟先後做好, 一拎上手就放一粒入口。 😓 , 香系香 , 外面系干硬带少少脆内带少少软, 但重点系无旦味, 食唔到甜味, 只系食到粉味。 咩料呀! 原本正价19蚊底比d咁既野人食..... 大把屋村舖仔都好食过佢。 转咬格仔饼........ 😡, 好厚身但又系得个粉味。 死因:酱稀, 好少酱 , 又食唔到旦味.... 去饼系干到死...... 食左一大半已经送左比食环垃圾桶。 要一路饮水一路送黎食。 利强记 , 你唔配米芝莲推介!

利强记 , 你唔配米芝莲推介!
2019-06-22
用餐优惠
团购
2019-06-08 286 浏览
想不到还要排队,没有抱太大期望,但离远闻到蛋香就想买返个顶下口瘾。晚上九点前,有五六个人排队,也有应该是慕名而来的游客。门口贴满的是宣传照、明星相,说实话,我看得有点厌恶。等了大概20分钟终於鸡蛋仔到手。灯光不是很好,尽量拍给大家看。鸡蛋仔的两面热得不一样,一面金黄,另一面未够脆,只能算系熟透。结果口感就系唔够脆,而且歪晒,有啲唔成粒,成份鸡蛋仔似交货。的确,闻香而不再美味。其实一间好细嘅空间,有三四个姐姐喺到睇炉头,眨眼睇都有四个炉头一齐整紧嘢,生意好,但求交货快,似乎好合理?

晚上九点前,有五六个人排队,也有应该是慕名而来的游客。
门口贴满的是宣传照、明星相,说实话,我看得有点厌恶。

鸡蛋仔

等了大概20分钟终於鸡蛋仔到手。
灯光不是很好,尽量拍给大家看。
的确,闻香而不再美味。

2019-05-29 198 浏览
我之前食过另一间,外脆内软,但我唔会讲边间,废事卖广告。呢间既鸡蛋仔我唔会话唔好食,但无传闻中讲到咁好食。首先佢个皮系脆既,但入面唔够软,做唔到外脆内软既口感。会变左好似食紧饼乾。我个人偏好外脆内软,可能口味唔太一样。不过呢个铺好犀利,虽然系一条小窄巷度开铺,连行都唔够位既时候都仲有唔小人排队,名气就真系十足十,就算未听过佢个名都会俾条队吸引到。另外佢呢排隔离开左间饮品铺,唔知佢地系合作定根本同一个老板喇,佢地就出左个优惠可以平买野饮,我买左杯蜜桃乌龙茶,都唔错既,唔洗净食鸡蛋仔咁乾。但我应该唔会再食多次呢间了。
我之前食过另一间,外脆内软,但我唔会讲边间,废事卖广告。

但我应该唔会再食多次呢间了。
2019-05-22 166 浏览
由阿爸十几年前喺度做嘢食到宜家自己喺度做嘢,一直都系帮衬佢,除咗炭烧鸡蛋仔之外,应该只会帮衬呢间。今日又系忙到甩辘嘅日子,收工觉得要食啲嘢补偿返。去地铁站中途经过见得一个人等紧,就即刻埋去睇下,跟住仲要睇到未有整定嘅鸡蛋仔,就即刻买一个。由於佢都开始造定啲鸡蛋仔,等咗一分钟就有喇。等嗰阵见到阿姐落蛋浆落到满泻先停,系俾足料嘅,但亦都系小小败笔。一攞个鸡蛋仔,颜色偏淡,好似唔够火侯。食落有蛋香,独有配方系好食嘅,但无外脆内软嘅口感,因为落过多蛋浆,令佢难以有微焦嘅效果,只系会食得饱啲。加到呢个价钱就唔太值,偶然回味下系可以嘅。
加到呢个价钱就唔太值,偶然回味下系可以嘅。
2019-03-08
2019-05-20 120 浏览
 即整,热辣辣,外型完整,无偷工减料,拎上手系实净的。 外皮超脆,仲脆过薯片,食到索索声,不过食食下有啲界口。 味道够甜但欠蛋味,中间唔够充实,馅只得三分一。一般般啦。

即整,热辣辣,外型完整,无偷工减料,拎上手系实净的。
外皮超脆,仲脆过薯片,食到索索声,不过食食下有啲界口。
味道够甜但欠蛋味,中间唔够充实,馅只得三分一。一般般啦。
2019-05-16 135 浏览
有一段时间无试过北角名物鸡蛋仔+格仔饼经常见到长期人龙试下质素是否keep住水准😌。🔸鸡蛋仔 $19点的时候刚好见他是即叫即整所以可以食到热辣辣嘅🤗好脆个边 蛋香味算够 但入面蛋糕占量少🤡整体上麻麻 对於一年一年咁加价表示无奈🙃质素感觉上下降了🤔。🔹格仔饼 $19个人比较喜欢食格仔饼 入面夹有花生酱丶炼奶丶砂糖 酱多到满泻💞而且亦是即叫即制 所以这个不错👍🏻。📍利强记北角鸡蛋仔 (北角)北角英皇道492号
有一段时间无试过北角名物鸡蛋仔+格仔饼
经常见到长期人龙试下质素是否keep住水准😌

🔸鸡蛋仔 $19

🔹格仔饼 $19

📍利强记北角鸡蛋仔 (北角)
北角英皇道492号
格仔饼嘅精髓在於佢里面嘅酱料,好心你买得咁上下价钱,亦有返咁上下名声,就唔好悭悭埋埋嗰少少酱料。咁多次食格仔饼,今次一定系最失望嘅一次。鸡蛋仔无须酱料,都还可以赞佢外脆内软。但系格仔饼,就一定唔系赞佢嘅质地咁简单。今日食嘅格仔饼,令我觉得超级失望。里面嘅酱料少之又少,一啲甜味都冇,又稀,沟晒水咁。食嗰时简直就好似乾哽面包一样!再系咁样落去,你呢间铺头只会越嚟越冇生意,唔会再有人嚟排队!真心希望你地可以作出改善!

2019-05-12
2019-05-08 105 浏览
根本上就不好吃 不好吃 不好吃路过见到谂住买黎吃下点之真系超失望首先 见图 鸡旦囝只系脆 没有蛋味其次 完全完全空心没有旦糕在内冇蛋味唔香只脆不绵失败中既失败连总店都唔好吃 可见分店更加唔洗试此外。鸡旦囝己预先整好 唔再热辣辣一买唔洗10秒就有起身我宁愿等耐小小 吃个热辣辣新鲜既19蚊呢个价钱算贵 如果真系好吃 可以接受但呢个鸡旦仔我觉得只值10蚊。吃过最好吃既低调高手!根本冇得比呢间比人太过吹捧 见去吃既都系内地人。下不为例 真心失望。
根本上就不好吃 不好吃 不好吃
路过见到谂住买黎吃下点之真系超失望
首先 见图 鸡旦囝只系脆 没有蛋味
其次 完全完全空心没有旦糕在内
冇蛋味唔香只脆不绵失败中既失败
连总店都唔好吃 可见分店更加唔洗试
此外。鸡旦囝己预先整好 唔再热辣辣
一买唔洗10秒就有起身
我宁愿等耐小小 吃个热辣辣新鲜既
19蚊呢个价钱算贵 如果真系好吃 可以接受
但呢个鸡旦仔我觉得只值10蚊。
吃过最好吃既低调高手!
根本冇得比
呢间比人太过吹捧 见去吃既都系内地人。
下不为例 真心失望。
2019-04-26 121 浏览
听日咁啱经过,见到好多人排队,先知道系好出名嘅北角鸡蛋仔。我见咁多人就去行下街先啦,转个头已经无晒人,我即刻去买一底食下先😆😆😆其实周围嘅鸡蛋仔都唔平,最平都系龙津,不过好唔好食就见仁见智啦!但系原来元祖老店都只系卖$19,即刻觉得好抵食😂😂比咗钱都唔使1分钟,已经即刻有啦!佢系热辣辣新鲜整起,见佢一打开个盖就入袋,都怕佢会吹唔够风淋晒,但系佢竟然无软到!!!!keep住都系外脆内软,而且蛋味好香,又唔会过甜😚真系食过最高质嘅鸡蛋仔呀!
但系原来元祖老店都只系卖$19,即刻觉得好抵食😂😂

比咗钱都唔使1分钟,已经即刻有啦!
2019-04-20 136 浏览
今日虽然落着毛毛细雨!难掩佢食嘢嘅雅兴!但系老婆又唔想煮饭!话好想食鸡蛋仔!又话要食鱼蛋、烧卖!我个女又话要食面!🎈🎈北角鸡蛋仔🎈🎈😬就可以满足晒所有人嘅愿望啦!佢呢个小小嘅店舖!不但有驰名鸡蛋仔、夹饼、鱼蛋、烧卖、粉果、肠粉、糯米鸡、出前一丁都有添!👍佢嘅面餐仲可以包埋冷热饮品添!三文治餐都有啊!🤩有一次我哋去筲箕湾试吓有一档嘅鸡蛋仔!完全香味又冇!仲系空心嘅鸡蛋仔!根本同北角鸡蛋仔冇得比!北角鸡蛋仔佢可以做到外脆内软!🥚🥚蛋心满满的!超足料!而且有浓郁嘅香气!无论质感丶香气🤩我个人觉得佢都系攞第一👍👍其他店舖根本冇得fight🤨夹饼外边脆脆!内里QQ!仲有砂糖丶炼奶、花生酱、牛油!充满邪恶嘅感受⋯⋯超满足!
🎈🎈北角鸡蛋仔🎈🎈
😬就可以满足晒所有人嘅愿望啦!
👍佢嘅面餐仲可以包埋冷热饮品添!
三文治餐都有啊!🤩
有一次我哋去筲箕湾试吓有一档嘅鸡蛋仔!
完全香味又冇!
仲系空心嘅鸡蛋仔!
根本同北角鸡蛋仔
冇得比!