別府駅前料理

別府駅前料理 (已結業)

Beppu Ekimae
別府駅前料理 (已結業)
林兔
拉麵完全唔得
林兔
2011-07-16
关注
好耐無食過"別府"喇, 當日見附近各店只有呢間唔駛等位都知道麻麻哋, 貪快無辦法。 兩個人叫咗一個壽司拼盤、一個少辣既海地獄拉麵、一個2分辣既山地獄拉麵同一個所謂宇治金時既蕃薯。我老公個山地獄拉麵都ok, 但我個海地獄係海鮮拉麵, d配料唔單止唔鮮又淡仲有單凍肉味, 好彩d壽司料完全唔係同一科先無咁驚。 個壽司既蝦同魚都新鮮, 可以接受。最後係個蕃薯真係失望到極, 大大塊既係日本蕃薯? 大陸種"宇治金時"? 差不多賣成8蚊一片, 唔甜唔熱唔香唔鬆, 好似食緊塊隔夜既"切蛋"。幫襯"別府" 真係既體驗真係一次比一次差, 只會喺無得揀既情況下先會再幫襯。查看更多
大食型
食物相當一般, 環境相當熱
大食型
2011-07-02
关注
今日同大佬細妹一齊去奧海城別府食lunch, 真係食到一頭大汗一行三人, 我地order 左以下食物福岡明太子高菜鵝肝三文魚石頭炒飯其實真係好普通的炒飯。$60唔會expect鵝肝會好大舊, 細細一粒, 都尚可畀我地三個人好淺嘗。鵝肝煎過幾香口, 都幾好味的。至於d飯, 唔係好多明太子& 熟三文魚肉。最感覺到係有炒蛋&好似雪菜的高菜。份量唔錯, 三個人每人分到一碗飯火地獄拉麵(二辣)一般之作。因為細妹唔係好食得辣, 所以要左二辣。二辣的感覺似食辛辣麵的辣。麵同牛肉, 其實同一般日式食肆都冇咩分別。牛肉份量適中。鐵板迷你土佐豆腐豆腐滑。炸得幾香口酥脆。當然因為炸的關係所以油多左些, 但可接受的。我覺得不妨一試。鐵板蒜片墨魚咀墨魚咀爽脆, 咸咸地, 幾好味。蒜片變左身成為洋蔥絲, 對我地黎講問題唔大。份量唔算多, 小食的份量。壽司盛 (松)以為係餐廳食冇咁容易中伏, 點知都係中左。壽司飯暖暖的, 一夾就散。軍艦壽司的紫菜濕濕地, "un un"地。真係同城中某間"有名"的壽司店有得fight. 還好壽司上的魚生都可以。天婦羅蝦加州卷(3件)上桌時有少少surprise的, 因為都幾大件。但飯都係一樣暖, 易散的。炸蝦都唔錯。環境方面, 清潔衛生幾好, 最差係唔夠冷氣, 食左一陣已經流大汗, 好熱。有食客坐近窗, 中午時陽光照入餐廳, 更熱。我地仲聽到某員工經過時都話好熱。可想像其實真係熱。至於服務方面, 希望員工多d 留意小偏廳那四檯食客。我地order 野食, 埋單都花左蠻多時間搵staff。 查看更多
霜降
中伏午餐
霜降
2011-03-03
关注
早幾日同朋友去左奧海間別府度食午餐叫左個番茄拉面set lunch食完之後,我想講:冇下次!!難食到呢..d番茄湯甜到入唔到口,'傑'到好似食糊仔咁..d炸雞冇分開碟上,拎到黎已經林晒,睇見都唔開胃而d面 我只能說是普通到唔普通我下次寧願用50幾蚊食2個m記查看更多
Yss_yu
印象一般..
Yss_yu
2011-01-27
关注
好耐無去別府食過..之前係屯門食,我覺得味道還好所以今次又去奧海城試下點知今次..有D失望~:(不過服務我覺得OK,可能因為閒日都無咩人~叫左個一口牛,自己煎既,牛油味好香,但就無咩牛肉味..$5x,好一般豚肉鍋,D肉都無味,仲要燒燶左張紙...pizza,還好~呢個算係咁上下另外我地仲叫左3文魚壽司,3文魚唔夠新鮮...:(埋單$2xx,都唔知自己食左D咩..唔抵食!!!查看更多
Plastic
再度回憶
Plastic
2010-10-08
关注
很多年沒來奧海城,和友人忽然想到這個地方,:) 便選擇在這裏用餐吃晚飯。在奧海城四處逛逛,旁邊的食肆一來價錢很貴,二來很多人排隊輪待。以前在九龍灣吃過別府,看到奧海城有分店,今次再來試吃。店舖不算很大,幸而輪候的時間不算長,等了十多二十分鐘左右就有位坐。是旦巨峰提子梳打買一送一,計返只是 $11 一杯,便和朋友一起飲。想起別府的拉麵普普通通,雖然在場很多食客都吃燒物,但價錢較貴而份量很少,所以今天主打炒飯和其他食物。 火炙三文魚壽司: (~$28) 普通三文魚壽司兩件已是二十二元,現在二十多元的三件的火炙三文魚壽司,感覺很算是抵。 蟹膏蟹肉炒飯:(~$6X )炒飯上有蟹膏 : P 我沒吃到,哈哈!感覺有點奇怪!但炒飯吃起來很飽,不錯。 麵豉飯團:飯團混合了麵豉,很煙煙韌韌!外面又好似烘得香脆,很有咬口! 三文魚蕃茄芝士 Pizza:很喜歡這個Pizza,Pizza很薄,但超級香脆! 燒雞串:No good... 件雞好肥,又唔似燒烤,又無味..巨峰提子梳打:很巨峰汽水的味道...侍應服務一般,環境很多人有點嘈,但過了九點以後就人流少了許多。感覺很滿足,很飽肚,埋單也只是二百多,不錯! 查看更多
+ 5
望著海吃發漲的拉麵
Never
2010-09-21
关注
一行人聚會不知去哪好,便想起我最愛的別府拉麵我一直只去銅鑼灣分店,水準不俗旺角雅蘭只去過一次,印象是不會再去這次是來奧海城二期分店因自雅蘭分店,對小食沒信心,自己就獨個兒叫了最愛的金龍拉麵一上菜,夾起麵條已知不行了,麵煮太久發漲了天婦羅沒評語可言,粉漿太厚,也不脆眼見朋友們order了一堆小食,全都份量少得可憐2x蚊得一塊的牛肉餅,實在不化算雖然坐窗口位,對著西九大海景吃,但食物質素實在吸引不到我再去查看更多
Look_Li
奧海遊
Look_Li
2010-09-14
关注
來奧海行街睇野,順便食下野呢間別府地方雖大,但服務有點怠慢,叫左野食好耐都未黎,客人不算多肥牛拉麵:賣相就幾好的,可是放得太多聰:(,肥牛冇咩水份:(,一d軟淋淋的感覺都冇...仲有咬落去都幾韌!!栗米冇味,麵都幾滑,有少少彈牙的口感:)湯底叫左小辣,但覺得冇咩辣味,湯底唔濃:(炸蝦:見到已經知唔好食...都唔脆的,好難入口,冇咩油份,仲有鬆散,最重要係冇咩味道三文魚壽司:三文魚細塊,但味道幾好,飯幾有黏性,唔會散,但份量少左d查看更多
Irene盈
不一樣的拉麵
Irene盈
2010-05-29
关注
本人特別喜歡日本,無論日本文化也好,日本美食也好. 也同樣喜歡.今天和朋友在奧海城百老匯睇戲過後,就打算尋找食物.我們也不想這餐飯吃得太貴,但又想坐得舒服一點,剛剛行到"別府",見到"別府"也算不是太多人等位的其中一間,所以我們便拿牌號等位,不用等10分鐘,我們便可以入座,超開心,還是卡位的,可以舒舒服服地一邊傾計一邊食飯.朋友在兩三年前回留香港,她也記得約8,9年前在尖沙咀科學館對面也有一間"別府",還記得當年這店鋪時常搞比賽,現在可能香港駐入很多日式拉麵店,所以這分店自從關閉後,其他分店也沒有再搞一些新意思了.講回今晚,今晚我們各人也order了一碗拉麵,一碟各人最喜歡的壽司(朋友揀了三文魚+我揀了北寄貝沙律壽司)及一起order了一碟加洲卷.講真,壽司我也不用多講了,都是中中等等.但我最想和大家分享的,就是這一個"黑豚肉黑芝麻湯拉麵".店員把這一碗"黑豚肉黑芝麻湯拉麵"送上給我後,我第一個動作便是影相,第二個動作便試試這個湯的味道,試了第一啖後便感覺到,這個湯很像黑芝麻雪糕,也是很重黑芝麻味,平時豬骨湯拉麵就試得多,今次可以試到一個像雪糕感覺的黑芝麻湯拉麵,真的很不一樣了.但詁不到,我們由原先不想吃得太貴,變了最終也要每人$95埋單.查看更多
ultrabear
別吃
ultrabear
2010-04-18
关注
去o左別府食,朋友仔鍾意食枝豆,好咸,冇咩味,食o左一條之後,本宮就已經冇食喇~牛舌,好欣賞佢o既刀功,可以切都咁薄~ 燒靖魚都ok,不過如果燒魚都唔ok,都好大獲~叫o左碟壽司拼算,真係好難食wow~ d飲濕到死,d刺身又唔係好新鮮,仲好薄tim~最可取o既只係可以坐得舒舒服服~http://hk.myblog.yahoo.com/ultrabearhk/article?new=1&mid=429查看更多
sharon59
年初一+情人節滿意的一餐
sharon59
2010-03-13
关注
忙到而家先得閒寫番年初一+情人節呢餐响奧海城百老匯買咗飛睇戲, 所以响附近搵食, 年初一+情人節, 好多地方一係唔開, 一係就得唔抵食的情人餐, 個人對食仲緊要過浪漫, 所以寧願揀食別府~以為呢啲日子佢哋會加一加二, or只有部份菜式供應, 但實情又唔係喎, 同平時一樣, 而且招呼都冇求其到, 一樣咁快手, 食物亦保持水準今次叫咗:帶子, 甜蝦, 三文魚壽司: 不過不失啦, at least材料算係新鮮三文魚黑松露花之戀: 好好味, 特別係男友特登點俾我'獨吞'的黑松露texture係好似醬又一粒粒咁, 好香'菇'味芝士炸x魚: 唔記得係咩魚, 只記得好香口, but唔夠芝士味鰻魚飯: 鰻魚大大件, 夠汁, 抵食墨魚咀: 最鍾意呢個, 又彈牙又香口日式薄餅: 一般, 好細個柚子蜂蜜梳打: 好似係$20, 買一送一, 不過都足料埋單約二百幾啩....一嚟太耐lu, 二嚟, 唔係我找數查看更多
芝士炸x魚
黑松露花之戀
墨魚咀
pandamen
地府直送
pandamen
2009-12-23
关注
很多時也會中午到奧海城看電影,午餐當然也會在此解决.這店之前也來過幾次,如果但求飽肚的話也不失為一個好選擇.距離開場還有45分鐘,看見這裡不用排隊便打算來個速食!蟹膏海鮮炒飯----本來吃的是鰻魚炒飯,當飯來到吃第一口的感覺是懷疑自己味覺是否出現問題?飲啖水再試清楚!原來炒飯真是極咸,而且更是咸到有苦味.找來侍應詢問,侍應再找經理,經理回答:這個鰻魚炒飯是標準的調味,如果你覺得太咸的話可以另外做一個給你,或者可以轉另一款.於是便轉了這款.這次沒有了過咸的情况出現,因為是沒有加調味!只有一督顏色綠綠地味道極腥的蟹膏.豬軟骨----味道沒有問題,有問題的是肉質!咬落粗嚡如煲湯瘦肉.雞肉麵豉醬茄子----味覺再受重創!咸到苦的情況又再出現.這次沒有要求再更換,須然樓面員工的態度良好,但厨房的出品是如此水平再換也沒有意思.無謂多花唇舌,結賬速逃為上策.見到餐牌上常標示食材是產地直送,原來漏了一樣!就是把客人往地獄直送.雖然這次墮進咸味地獄受苦不用勾脷筋,但也獲得痱滋一粒!查看更多
樹林管理員
牛舌蟹籽沙拉飯 & 櫻花蝦蜆拉麵
樹林管理員
2009-12-20
关注
I brought my kid to this ramen shop for early lunch.We got the 牛舌蟹籽沙拉飯 (with iced lemon tea as the set beverage) and 櫻花蝦蜆拉麵. The 沙拉飯 is a non traditional Japanese food but taste no bad. The 拉麵 is an interesting experience because it is funny to have shell food with ramen. Both taste not bad at all but I think I try something more traditional instead next time. It costed a total of HK$103. The environment is comfortable and the service was just "so-so". 查看更多
avrillavigne
食物普通,服務幾好
avrillavigne
2009-09-25
关注
:)喜歡吃帶子刺身,所以很易就被它的宣傳板吸引住,呢段期間,佢地做緊「黑松露珍寶帶子壽司」加一蚊多一件嘅優惠,於是就去左試試。另外,好似仲有啲特飲有優惠,不過無幫襯到。 當然要了兩件:)黑松露珍寶帶子壽司、黑毛和牛鐵板燒、炸芝士魚餅同埋pizza 一小個。首先,個黑松露珍寶帶子壽司唔錯:),帶子都幾新鮮、甜美,帶子上面有啲黑松露,第一次食咁樣配搭嘅黑松露,有啲油,有幾重「菇」嘅味道。其實,呢個配搭,值得商榷,唔係咁夾,黑松露嘅濃味可以遮蓋咗帶子嘅鮮味。另外,黑毛和牛鐵板燒啲牛肉燒得耐左:(,太熟,所以有少少嚡同韌:(,食落都有肉汁,不過就只係得六件「一口牛」,唔係咁抵食。炸芝士魚餅,有兩小件,個魚餅好軟身,淡淡地味,可幸裡面個芝士幾好味:),係喺一個半固體狀態,而即使切開左都唔會流晒出o黎。最後,關於個pizza,有兩款味道可以選,分別係,番茄同埋芥末味,咁我地要左芥末味,但最後唔知點解o黎左番茄味,個店員攞o黎時仲同我地講係番茄味,咁番茄味都唔係甚麼大不了,因此,我地都無要求要換。不過,講真,其實個pizza似薄撑,因為無mug材料喺個pizza裡面,亦都無咩番茄味可言。我自己用壽司嘅芥末搽上去,終於得到想要的味道。 呢度服務唔錯,原本諗住面對面坐一張二人檯的,但店員主動拍埋兩張二人檯比我地,等我地兩個都可以舒舒服服咁坐梳化位。Thanks.查看更多
黑松露珍寶帶子壽司
任婷婷
一般
任婷婷
2009-09-15
关注
今次又係去奧海城食飯, 原先目標係金滿庭, 但又係等位要等太耐, 入左隔離別府食就算記得以前別府都出名過, 地獄拉麵辣到街知巷聞, 呢間別府唔知係唔係以前嗰間呢?如果係的話, 相信食物比以前退步了, 味道變得本地化, 午餐食西京味精雞扒拉麵定食, 有杯凍檸茶飲, 因為想食辣, 叫佢轉左地獄湯底俾我, 但係個地獄湯底唔係好夠味, 係有點辣味的骨湯, 淡得滯:( 唔係好好食...加十蚊, 要埋兩件三文魚壽司, 壽司飯得個酸字, 味道唔好, 三文魚就幾新鮮, 仲爽爽地, 感覺係有點本地化的味道的壽司服務一般, 侍應反應唔算快, 可以有改善的空間查看更多
siaada
辣辣正麵
siaada
2009-09-04
关注
黎呢度食過lunch..真係冇咩特別寧願黎呢度食散叫 因為我偏愛辣野但有邊度既所謂辣野係辣既呢?不過呢度既辣野令我另眼相看!! 我一定要食鬼山(炸雞)拉麵 (6 辣)正!! 加 燒鯖魚!! 好味!! 不過除此之外我冇咩野中意食了 -0-查看更多