2024-01-21 3046 浏览
和朋友們辦了慶祝生日的聚餐,預訂了這家酒樓,樓底高,燈光充足,可透過落地大玻璃看見維港海景,環境不俗。 我們12人點了$2688的12人餐,適合不過,食物相當豐富。 前菜五小碟,包括手拍青瓜、黑糖叉燒、脆皮燒腩仔、七味椒鹽豆腐及金沙墨魚仔 前菜做得不錯,每一款各具特色。特別喜歡黑糖叉燒,厚身但肉質仍軟腍,味道甜美;金沙墨魚仔充滿風味,墨魚亦爽口;七味椒鹽豆腐味道有點辣,刺激味蕾,令人開胃醒神。 前菜是一個好開始,使我們對這頓飯十分期待。 拔絲鮮菠蘿咕嚕肉 顏色豐富繽紛,令視覺享受。咕嚕肉粉漿薄身,拔絲的醬汁黏身夠特別。菠蘿和青椒新鮮甜美。 北京填鴨 鴨肉的厚薄切得很均勻,擺盤整齊。配料還有醬汁和酸姜,後者是第一次見,有麵粉皮包裹着一起吃,味道很匹配。 啫啫涼瓜鴨腩骨 鴨身造成這道菜,肉質不堅韌,熱辣辣暖入心。 生拆雞絲燴花膠 這道湯煮得黏稠,有菜絲、雞肉絲和花膠絲,充滿蛋白質。 豉油皇海虎蝦 每一隻十分巨型,煎得入味可口,蝦肉仍爽口彈牙,相當惹味。 清蒸大金老虎斑(約2斤半) 目測約50厘米長,魚肉厚身,但火喉蒸得剛剛好,不會未熟透但仍保持肉質軟滑。 鮮淮山蕃茄衣羽衣甘藍 健康的素菜,

前菜是一個好開始,使我們對這頓飯十分期待。

拔絲鮮菠蘿咕嚕肉

北京填鴨

啫啫涼瓜鴨腩骨

鴨身造成這道菜,肉質不堅韌,熱辣辣暖入心。

生拆雞絲燴花膠

這道湯煮得黏稠,有菜絲、雞肉絲和花膠絲,充滿蛋白質。

豉油皇海虎蝦

每一隻十分巨型,煎得入味可口,蝦肉仍爽口彈牙,相當惹味。

清蒸大金老虎斑(約2斤半)

鮮淮山蕃茄衣羽衣甘藍

健康的素菜,羽衣甘藍吸收了湯汁的鮮味,蕃茄粒亦鮮甜。

新竹炒米粉

單尾的主食是台式的炒米粉,炒得乾身爽口,有粒粒蛋黃,增加了飽肚感。

生磨蛋白杏仁茶

甜品散發杏汁香氣,還有一片片蛋白飄浮在表面,意態迷人。

每一款食物都造得出色,令我們喜出望外。服務員亦熱情好客,令我們賓至如歸。
2024-01-19
2023-11-29 3316 浏览
朋友推介到尖沙咀the one食中菜,映入眼簾整個花花世界跟夜景,餐牌可單點或套餐,點了人參茶,補氣養生又美味。😋黑糖叉燒🌟必試,烤得外皮香脆帶微微蜜味,肉質嫩滑,鎖住肉汁。花雕醉乳鴿特別之選,花雕味濃厚,淋上乳鴿整隻入味,肉質帶微微酒香。金沙墨魚仔炸至金黃香脆帶咸香味,墨魚仔厚實鮮美,口感過癮。七味椒鹽豆腐粒粒分明,外皮脆卜卜,豆腐原粒幼滑帶豆香。生拆雞絲花膠羹熱呼呼上枱,香滑花膠入味,雞絲一梳梳,層次感分明。葡汁焗釀響螺🌟響螺跟配料調味過舖好舖滿,葡汁甜香順滑,用陶瓷響螺形狀器皿,打卡感十足。雞湯燴羽衣甘藍🌟桌上有小牌子介紹營養價值極高的羽衣甘藍,簡直超級食物!以中式雞湯燴菜,羽衣甘藍口感依然爽口,配上香濃雞湯味,又飽足又健康。椰香脆麻花大大個的脆麻花入口溶化不會刮口,淡淡椰香加上點點蜜糖也不會太甜,注重健康的多吃一口也不怕。場地佈置滿滿心機,景觀一流,佻望維港海景,燈光明亮開揚闊落,帶有婚宴專門的佈置場地,食物質素有保證,大方得體。👍🏻👍🏻👍🏻

黑糖叉燒🌟
必試,烤得外皮香脆帶微微蜜味,肉質嫩滑,鎖住肉汁。

花雕醉乳鴿
特別之選,花雕味濃厚,淋上乳鴿整隻入味,肉質帶微微酒香。

金沙墨魚仔
炸至金黃香脆帶咸香味,墨魚仔厚實鮮美,口感過癮。

七味椒鹽豆腐
粒粒分明,外皮脆卜卜,豆腐原粒幼滑帶豆香。

生拆雞絲花膠羹
熱呼呼上枱,香滑花膠入味,雞絲一梳梳,層次感分明。

葡汁焗釀響螺🌟

雞湯燴羽衣甘藍🌟

椰香脆麻花

• 招牌葡汁焗釀響螺
  • 金沙墨魚仔
2024-05-12 30 浏览
一行5人叫了6個點心 - 蝦餃、燒賣、布拉腸粉、雞扎、百花釀魚肚和南乳蔥油餅,後加了粉銀針粉和肉絲粉麵。食物質素一般,沒有驚喜,感覺物非所值。幸好環境和服務合格,和家人渡過了愉快午餐。
2024-04-05 278 浏览
本人與家人飲茶,並想訂酒宴為老人家做大壽,查詢當中問及如圍數或因突發事要改期訂金會如何處理,本人無唸過可全數退,但該位化濃妝的女待應(站請勿靠近車門口櫃枱的),便即是話無得改除非你因白事😡😡超過份,問緊壽宴你講白事,你間嘢有幾勁,可以讓你這樣無禮地趕客。食物中規中矩

食物中規中矩
2024-03-13 244 浏览
一行八人午市飲茶,環境就無乜㗎喇,啲點心都非常普通,可以講係難食,其中有碟豆苗餃仲係酸嘅添,職員行過嚟就咁話幫你取消就走咗,唔好意思都無句,衰過屋村酒樓。咁嘅價錢咁嘅質素,大家睇路。
2024-02-07 316 浏览
星期六有朋友從台灣來,住尖沙嘴的好處就係好多野食。朋友想食飲茶去,果斷選擇呢一間。人好多,爆滿。而且點心全部都好熱辣辣、好好食。燒賣好多肉,最後再叫了燒鵝,朋友吃得好滋味!下一次都好黎!
2023-11-19 2903 浏览
晚上約了朋友到尖沙咀 The ONE 商場看電影後,突然想吃中菜,就到了商場內的「凱薈」,餐廳裝飾採用溫馨夢幻風格,配上高貴閃爍的天花,環境優雅富氣派,在此舉辦宴席很合適,座位坐得舒適,有兩面全玻璃可望著維港海景,邊品嚐美食,美輪美奐。 餐牌選擇多,設有套餐,主打粵菜手藝菜式,款式多,如中式小菜,花膠、參茸海味等。茗茶點了鐵觀音和人參烏龍,茶味清澈,香濃回甘!黑糖叉燒 - 燒得帶金黃色,肥瘦均勻不感肥膩,肉質口感鬆軟。花雕醉乳鴿 - 乳鴿肉經花雕香濃醃製後,肉質嫩滑入味,酒香更是濃郁。生拆雞絲花膠羹 - 材料十足熬製,滋補又鮮甜,十分清甜健康。七味椒鹽豆腐 - 炸粉夠薄,豆腐酥脆,椒鹽辣度怡到好處,非常惹味。金沙墨鱼仔 - 色澤金黃,香脆可口,肉質大件,爽口彈牙,又不會過油。葡汁焗釀響螺 - 賣相精緻,打卡一流,葡汁味道很香濃,加上青豆及香菇粒,口感層次豐富。雞湯燴羽衣甘藍 - 青翠脆綠的羽衣甘藍,細棵鮮嫩,份量大碟多值得一讚,雞湯汁味道帶鮮味,菜軟硬度剛好,不會過淋或過硬。朋友說羽衣甘藍營養價值非常高,而且是本地城市農夫種植,更是近年水耕菜成為健康飲食人士的新寵全因水耕種植環境乾淨,

朋友說羽衣甘藍營養價值非常高,而且是本地城市農夫種植,更是近年水耕菜成為健康飲食人士的新寵全因水耕種植環境乾淨,無污染、無激素,營養價值比起一般蔬菜,甚至有機菜更高、更健康。

椰香脆麻花 - 飯後甜品選了香甜又質感鬆軟的懷舊脆麻花,椰香味香濃,十分吸引!

整體來說,菜式選擇多,賣相吸引外!落地玻璃窗可以邊欣賞海景邊品嚐美食!地理又十分方便!
  • 花雕醉乳鴿
  • 七味椒鹽豆腐
  • 雞湯燴羽衣甘藍
2023-11-18 490 浏览
今晚去The One搵嘢食 呢個商場有好幾間酒樓我哋去咗17樓嘅凱薈一試金沙墨魚仔 墨魚仔用蛋白漿炸起 再撈上大量鹹蛋黃伴炒 食落非常香口 而且墨魚仔口感爽彈爽脆 姬松茸菌燉螺頭湯 燉湯都算足料 裏面有松茸菇 螺頭 瑤柱 瘦肉 雞腳 飲落好舒服招牌葡汁焗釀響螺 呢個用咗陶瓷既響螺裝飾上 裡面有洋蔥/菇/肉碎/螺肉粒/青豆 口感豐富 而且葡汁味濃頭抽煎斑片 斑片炸香咗之後淋上燒汁 啖啖肉 中間仲有炒香咗嘅蒜芯 呢度環境都唔錯 如果好彩被安排坐窗邊位其實會見到維港夜景 所以呢個場地應該都有唔少人包場作喜宴用途 見到酒樓中間已經有個大舞台set好咗佈置

2023-11-17 421 浏览
尖沙咀不嬲都多嘢食 今日去咗The One搵酒樓嘆小菜飲啖茶黑糖叉燒 叉燒雖然唔係我最鍾意食嘅肥叉 但係佢肉質都算鬆軟 唔會硬班班 幾有肉汁咖哩牛油焗大蝦 大蝦炸香左後仍然保持到肉汁 而且肉質爽彈鮮甜 加埋好香嘅咖哩味 調味啱啱好 係高質嘅大蝦 推介一試淮山鑽石浸羽衣甘藍 呢度既羽衣甘藍採用城市農場Agrician本地水耕菜 食落口感爽脆 配埋高湯底簡簡單單咁食已經好好味另外酒樓中間有個舞台畀人作婚宴用途 我哋走嗰陣搭𨋢發現呢個酒樓都幾旺場 當日係11月中但係12月就已經有好多日子夜晚畀人包咗場啦 可能大家都貪呢度睇到維港景 又係尖沙咀就腳 而且食物質素亦唔差

2023-11-16 2624 浏览
又是一個懶洋洋的星期天。看完兩個小時的早場電影已經下午一點,開始肚餓。於是到附近看看有什麼好吃醫肚。  凱薈於尖沙咀The ONE。從地鐵站一出不用5分鐘便到,十分方便。 這裏的裝修高貴,而且寬敞,枱與枱之間有足夠距離,坐得舒服,仲可以望到海景,非常適合婚禮同宴會 。  我們一行二人叫了幾樣小菜一起分享。  蟹籽春風蘿蔔腸 (⭐⭐⭐⭐⭐) 這個蘿蔔絲酥腸味道豐富,腸粉皮煙煙靭靭,蟹子脆口,蘿蔔絲酥鬆軟香口。   羽衣甘藍素餃 (⭐⭐⭐⭐⭐) 羽衣甘藍是公認的健康食品,營養價值豐富,而且這裏是根本地農夫合作,食起來更為新鮮,嫩口。   筍尖鮮蝦餃 (⭐⭐⭐⭐⭐) 蝦餃大隻而且大牙可口,筍尖配上感覺更為層次豐富。   魚肚四寶雞扎 (⭐⭐⭐⭐⭐)四寶雞扎一份兩件,大件抵食,包括了魚肚,芋頭,火腿等等不同食材,兩個人分享剛剛好。  魚肚灌湯餃 (⭐⭐⭐⭐⭐) 這裏的灌湯餃十分抵食,於是叫了一份試試。大隻而且脹卜卜,餡料豐富。其中最愛吃魚肚,吸滿了高湯,吃起來爽口。 魚湯杞子芥蘭苗 (⭐⭐⭐⭐⭐) 另外還叫了個芥蘭苗,吃點蔬菜才健康。芥蘭新鮮,而且吃起來幼嫩,用魚湯浸烹調更吃得出芥蘭的鮮味。

凱薈尖沙咀The ONE。從地鐵站一出不用5分鐘便到,十分方便。 這裏的裝修高貴,而且寬敞,枱與枱之間有足夠距離,坐得舒服,仲可以望到海景,非常適合婚禮同宴會 。
我們一行二人叫了幾樣小菜一起分享。

蟹籽春風蘿蔔腸 (⭐⭐⭐⭐⭐)
羽衣甘藍素餃 (⭐⭐⭐⭐⭐)
筍尖鮮蝦餃 (⭐⭐⭐⭐⭐)
蝦餃大隻而且大牙可口,筍尖配上感覺更為層次豐富。
魚肚四寶雞扎 (⭐⭐⭐⭐⭐)
魚肚灌湯餃 (⭐⭐⭐⭐⭐)
魚湯杞子芥蘭苗 (⭐⭐⭐⭐⭐)
籠仔蒸斑頭腩飯 (⭐⭐⭐⭐⭐)
最後叫了個蒸飯,吃點澱粉質才飽肚。班頭腩一共有七至八件,吃起來新鮮嫩滑,配上蒜蓉輕輕調味,感覺更為惹味。
總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且價錢十分大眾化。下次經過也一定會再來。
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
凱薈 尖沙咀彌敦道100號The ONE 17樓
推介菜式:籠仔蒸斑頭腩飯

👍🏻地點方便
👍🏻環境舒適
👍🏻價錢大眾
2023-10-22 2372 浏览
星期六去飲茶一定要預先訂枱,無訂枱基本上中午時間都無位。當日中午有一半場擺酒,高樓層望住270 度維港景,好適合做婚宴場地,賓客都可以打下卡。有羽衣甘藍水耕菜的不同點心,特別得來又支持本地水耕種植。雪山叉燒包 | $45不時有不同點心一次過出,由侍應賣。比雪山包吸引要了一份,外皮薄及鬆化,中間的叉燒餡料多但有少少鹹。蟹籽春風蘿蔔腸 | $45蘿蔔腸幾得意,蟹籽藏在腸粉內,晶凝通透的粉皮下見到橙色一粒粒,令人可以一口食到腸粉同蟹籽。魚肚灌湯餃 | $52湯中兩件魚肚吸收了湯的清甜,煮得夠腍,灌湯餃皮夠薄。筍尖鮮蝦餃 | $52蝦餃精緻,蝦肉彈牙爽口。蒜香蝦春卷 | $45已經切好的春卷方便分享,外皮脆脆內裡包著蝦粒。潮州粉果 | $40皮比較厚但饀料多,點辣椒油食。黑糖叉燒 | $168甜甜地有燶邊位,半肥瘦叉燒有嚼口又香。大約有十舊,可以一班人分享。茶位 | $17/位、外賣盒 | $4/個

有羽衣甘藍水耕菜的不同點心,特別得來又支持本地水耕種植。

雪山叉燒包 | $45

蟹籽春風蘿蔔腸 | $45

魚肚灌湯餃 | $52
湯中兩件魚肚吸收了湯的清甜,煮得夠腍,灌湯餃皮夠薄。

筍尖鮮蝦餃 | $52
蝦餃精緻,蝦肉彈牙爽口。

蒜香蝦春卷 | $45
已經切好的春卷方便分享,外皮脆脆內裡包著蝦粒。

潮州粉果 | $40
皮比較厚但饀料多,點辣椒油食。

黑糖叉燒 | $168

茶位 | $17/位、外賣盒 | $4/個
2023-10-13 1658 浏览
約咗屋企人食飯,揀咗尖沙咀呢間酒樓。之前晏晝飲過茶,食物唔錯,環境都坐得舒服,有啲似婚宴場地。我哋今次晚飯都好滿意。黑糖叉燒 $168叉燒肥瘦適中,燒得好靚,邊邊有焦焦,黑糖甜甜,甘香甘香,肉質鬆軟,濕潤有肉汁😋金沙墨魚仔 $78炸得金黃香脆,炸粉好薄,包住裏面嘅爽滑墨魚仔,鹹蛋黃味香濃,甘香甘香,好香口嘅一個小食👍🏻姬松茸燉螺頭湯$108/位價錢有點小貴,但係真材實料,每一盅燉湯裏面都有螺頭、瑤柱、姬松茸兩隻、雞、瘦肉,燉湯好香好甜😋招牌釀焗響螺 $128/隻賣相好靚😍釀響螺嘅材料除咗有螺肉粒之外,仲有好香嘅洋蔥、薯蓉、爽爽嘅馬蹄、青豆、同埋一啲好似肉碎🤔有少少咖喱味,食落好香,唔會膩😋頭抽煎班片 $228斑片大大件,魚皮充滿骨膠原,煙靭煙靭😍魚肉爽滑,鮮味唔會腥,配上頭抽更加突顯魚鮮味。面頭一啲炸薑絲令到呢個餸菜更加香😋咖哩牛油焗大蝦呢隻蝦好巨型,超級大隻😍每隻蝦頭都充滿甘香嘅蝦膏,蝦身下面𠝹左一度,所以搣殼比較易,而且較為入味👍🏻唔好聽個名咖喱牛油就以為係好濃味,其實佢唔會遮到蝦嘅鮮味,個汁主要係上湯嘅味道加少少咖喱味提香,配搭海鮮恰到好處😋雖然隻蝦超級大隻,但係廚師火候啱啱好,

黑糖叉燒 $168

金沙墨魚仔 $78

姬松茸燉螺頭湯$108/位

招牌釀焗響螺 $128/隻

頭抽煎班片 $228

咖哩牛油焗大蝦
呢隻蝦好巨型,超級大隻😍每隻蝦頭都充滿甘香嘅蝦膏,蝦身下面𠝹左一度,所以搣殼比較易,而且較為入味👍🏻唔好聽個名咖喱牛油就以為係好濃味,其實佢唔會遮到蝦嘅鮮味,個汁主要係上湯嘅味道加少少咖喱味提香,配搭海鮮恰到好處😋雖然隻蝦超級大隻,但係廚師火候啱啱好,蝦肉爽滑,一啲都唔會過火靱。

淮山鑽石浸羽衣甘藍 $128
食咗咁多好嘢,梗係要食返個蔬菜😆我哋揀咗呢個超級有營養嘅羽衣甘藍菜式,好似茶樓都比較少有🤔羽衣甘藍用上湯浸,入晒味,配上爽口嘅鮮淮山粒同埋清新嘅蕃茄粒,清淡得來又好食😋
2023-10-12 424 浏览
今晚同來港的婆婆餞行,一家人去食晚飯,同長輩食飯當然揀食中菜夠穩陣。呢間中菜廳有維港景色,座位寬敞舒適,靚到係適合做婚宴場地,而且食物質素佳,決定再次來享用晚餐。黑糖叉燒叉燒燒得好靚,表面色澤油潤亮麗,肥瘦相間,肉質鬆化,醬汁比例恰到好處,而且帶有黑糖嘅香甜。金沙墨魚仔呢個小食係水準之作。熱辣辣, 香噴噴,未食都知充滿鹹蛋黃的甘香。一放入口,鹹蛋黃金沙脆皮入口即溶,鹹香鹹香,內裏墨魚仔爽口。姬松茸燉螺頭湯呢個燉湯落足料,真材實料。材料包括響螺頭,姬松茸,瑤柱,雞腳,雞髀肉,瘦肉。個湯夠熱清澈,味道清甜濃郁。啲雞腳燉到好腍,姬松茸好香,螺頭好甜。咖哩牛油焗大蝦賣相極吸引,超巨型嘅大蝦上面鋪滿着金黃色的醬汁及蔥花。大蝦嘅殼已𠝹開了一刀,剝殼時方便,大蝦蝦頭多膏,肉質爽滑,沒有因其巨形而肉韌,蘸上特製醬汁食鮮味非常。醬汁以牛油加上雞湯及淡淡的咖哩調製,沒掩蓋蝦肉的鮮甜,而提昇味道。招牌釀焗響螺打卡一流,氣派十足。釀焗響螺餡料豐富,有新鮮青豆,響螺肉,洋蔥,爽口馬蹄等,口感極佳,以葡汁焗製,惹味可口。頭抽煎班片(4位)新鮮嘅班片煎得香脆,魚皮厚,Q 彈的,骨膠原滿滿,魚肉扎實爽口。食班片時蘸上

黑糖叉燒

金沙墨魚仔

姬松茸燉螺頭湯

咖哩牛油焗大蝦

招牌釀焗響螺

頭抽煎班片(4位)
新鮮嘅班片煎得香脆,魚皮厚,Q 彈的,骨膠原滿滿,魚肉扎實爽口。食班片時蘸上鮮味頭抽醬汁及與極幼細的脆薑絲一同咬下,風味十足。中間伴碟的青豆角做法亦不馬虎,以金銀蒜加上酸蕎頭粒炒得好香。

淮山鑽石浸羽衣甘藍
食完咁多肉類同海鮮,食碟健康蔬菜平衡一下。羽衣甘藍富含維生素C、維生素K、鈣、鎂、鐵等礦物質,是世衞推薦的最佳蔬菜。呢度用嘅羽衣甘藍是本地水耕菜,保證新鮮。羽衣甘藍用鮮甜上湯浸有助中和羽衣甘藍的苦澀,配上准山粒同蕃茄粒,顏色好靚,食得健康。

總括而言,今次的用餐體驗很好,菜式無論賣相和味道俱佳,環境亦舒適,
2023-10-07 570 浏览
尖沙咀The ONE 食肆選擇多,今日想食中餐菜,於是到17樓的「凱薈」用膳。樓佔全層,面積頗大,高高的天花,而且高居臨下,落地大窗,更可以遠眺中環景色,甚具皇者氣派。內部裝修高雅,設有漂亮佈置的舞台,又有花環拱門,是豪華婚宴的理想場地。枱面上放了推廣羽衣甘藍的菜式,由本地有機水耕農場提供,當然要支持一下本土農業啦!「黑糖叉燒」,份量非常多,叉燒肉肥瘦適中,腍軟爽口兼有肉味,調味也恰到好處,黑糖甜蜜蜜的,非常可口。「夫妻肺片」,川辣味牛栢葉、牛肚等,腍軟中帶爽口,微辣惹味。「羽衣甘藍叉燒腸」,用有營蔬菜加入點心中,只用羽衣甘藍的嫩葉,口感不錯。這裏的叉燒特別好,叉燒腸粉也不例外。「芝士煙肉帶子酥」,酥皮芝士撻,有芝士的香味,煙肉的肉味,帶子的鮮味,共冶一爐。西式點心,中式味道。「黑椒牛柳酥」,由香脆的酥皮包住片片牛肉,肉味豐富,集香、脆、軟多重口感。「魚湯雲耳浸勝瓜」,鮮嫩青翠的勝瓜,浸泡在鮮甜的魚湯裏,完全入味,加上爽口的雲耳,令口感更豐富。「窩燒櫻花蝦海皇炒飯」,熱焫焫,香噴噴原煲上枱,有蝦,有雞蛋,帶點飯焦香,份外吸引。這裏的菜式有水準,環境又夠堂皇,性價比絕對不差。

這裏的菜式有水準,環境又夠堂皇,性價比絕對不差。
  • 黑糖叉燒,羽衣甘藍叉燒腸,黑椒牛柳酥,櫻花蝦海皇炒飯
2023-10-06 515 浏览
垃圾酒樓,態度惡劣一個問題,個個同事答既嘢都唔同,仲要發爛渣惡過人,仲要推卸責任,打電話又cut線,仲要明明係佢哋問題,仲好意思大大聲,仲要夾埋仲經理係到玩嘢,直頭不知所謂
垃圾酒樓,態度惡劣