首先格局装修都华丽, 地方位置大, 环境坐得舒服, 大家最关注的卫生情况也十分之满意!餐厅有用离子消毒, 环境同桌面都睇唔到有明显污垢, 感觉清洁度满分!每台有枝白因子消毒液, 感觉比酒精消毒无咁伤手, 尤其喷完只手唔会觉得乾.我地叫左牛之盛宴 - 炭烧澳洲和牛(M7)  (Set dinner) (598 HKD)餐包黎讲呢只算系几香, 但个人建议不要食晒全只,因为好易太饱後面食唔落!98%野菌忌廉汤 (必叫)呢款汤系店内主打, 基本上必试嫁啦, 入面落既料其实好重, 一饮就知, 味道很重, 配料都多, 入面因为有好多野菌碎粒, 饮完其实会几饱! 但都会好满足. 烟三文鱼带子塔作为前菜开胃, 份量刚好, 带子比较好味, 爽口得黎带小小炭烧味.三文鱼新鲜, 配小小菜一齐食, 口感比较爽同埋鲜味会更明显.炭烧澳洲和牛(M7) 配左阿拉斯加岩盐, 同法国黑松露, 本身M7 肉味就好浓, 加小小盐会更加特显肉味.如果中意再浓味就夹埋松露味道既冲击性就会更强! 澳牛本来就系食肉味,所以同日本a5 既品嚐既味道就唔太一样, 日本a5 主要系食油花味同即溶既口感.M7系重食牛肉本身既肉味. 基本上

餐包黎讲呢只算系几香, 但个人建议不要食晒全只,
因为好易太饱後面食唔落!
98%野菌忌廉汤 (必叫)

烟三文鱼带子塔
炭烧澳洲和牛(M7)
M7系重食牛肉本身既肉味. 基本上2类完全唔同. 如果中意食牛肉本身既肉味既朋友,
呢款会系相当唔错, 可以一试. 周边有d 薯仔粒都整得好味, 似系有焗同炸同时进行,
因为明显食到焗既个只松软口感 但外皮又有炸过先有既脆感.

烧美国猪肋骨 (268 HKD)
ribs 好入味, 味道十分好食, 都唔算太难切,  同埋又系有配好好食既薯仔粒.
份量都多, 二人食完全够, 仲有薯仔可以饱肚.

焦糖炖蛋比较好食, 感觉入味, 甜度都唔会太高, 不过上面太多美食, 好彩甜品份量不算大,
因为已经好饱!
芝士蛋糕就比较甜, 个人唔太好太甜既野, 会容易济.

整体黎讲服务十分好, 环境都乾净,
食物质素高, 值得一试!
2021-05-04
对上一次黎系同队员W刚刚拍拖无耐的时候,多年後的今日再重游旧地~ 呢度装修唔同左,光猛左,多左好多打卡位,但依然不变的是呢度都系摆满晒画家大师梵高的作品,充满艺术感呢度D职员服务好好热心,而且餐厅老板都会每台同D食客倾下计了解下,听到我地甘多年前去过佢都surprise 哈哈~menu 好多野拣,有重磅餐亦有健康餐,心大心细真系谂左我地好耐先决定好叫咩 我地一人叫左一个餐,再加个海鲜platter~个platter 好抵食,3百几蚊有6只蚝﹑虾同青口!生蚝好新鲜,事关队长B系好怕食到蚝果种腥味,但呢度既蚝有海水味得黎又唔腥,忍不住食多左2只哈哈!虾同青口都新鲜,虾肉弹牙,唔错!跟住就系食正餐的时候,呢度好似食法国大餐甘,你食完一样佢先上第二样,好讲究 先系前菜, 都有2款, 2样都好味一定要赞的是佢地个黑松露菇菇汤,未饮斋望都知佢地落足料,菇味极浓,而且混合左多种菇菇,饮到除左系忌廉滑溜的口感,更系果种层次感! 系众多个餐中,队长B最尾都系拣左皇牌推介的炭烧纽西兰羊架餐,其实佢仲有一只澳洲羊架餐,但原来职员介绍纽西兰果款会酥D,甘队长B紧系即刻落order 啦!而队员W就试西班牙带子海

先系前菜, 都有2款, 2样都好味

而队员W就试西班牙带子海鲜饭 海鲜饭很不错,系带微微硬身的饭粒,个sauce好夹,海鲜亦丰富

但锺意食羊既朋友,真系一定要试呢个羊架餐!火候掌握得极好,个羊架系全旧连埋後面大大旧肉果种,手起刀落切下去,WOW!! 是粉嫩的颜色!吃下去就是一只字:嫩;第2只字:滑;第3只字:正!!带有香浓羊味,真心推介!!

最尾食埋个甜品,个职员特别交带落女士系食焦糖炖蛋,男士系食芝士蛋糕,不过其实2样都好食呀,个芝士蛋糕咬下去就会食到浓爆芝士味,好creamy ; 炖蛋亦食到脆脆焦糖,作为结尾好满足!
2021-04-22
  • 炭烧纽西兰羊架
2021-05-04 313 浏览
呢间餐厅系铜锣湾都开左12-13年,好耐之前同老公(未结婚前)食过一次觉得好正,所以今次再黎同佢浪漫情怀下。餐厅随处都见到梵高既着作,摆设好有心思,连餐垫都系名画,一边欣赏,一边品嚐美食,充满艺术气息。呢道既卫生都做得好好,每枱都会有消毒酒精供应,同埋餐厅定期会进行离子消毒,食得安心。点左2个set 1个炭烧美国顶级prime牛肉眼,另一个就晚宴套餐- 那威三文鱼柳首先每人一客前菜- 一个系烟三文鱼虾塔有烟三文鱼同虾,旁边加左沙律菜,成个感觉好fresh好开胃 !另一个就炸芝士,呢个炸芝士都配左沙律菜,芝士即炸,入口有热溶香浓既味道,外脆内滑。一个加钱升级98%蘑菇忌廉汤,多种蘑菇磨制出黎,每一啖都饮到丰富质感,菌味非常香浓,质感浓厚,果然系招牌👍🏻👍🏻另一个就杂菜汤,材料丰富,仲可以配合埋有淡淡香草味既餐包一齐食用😋主角上场啦,挪威三文鱼柳摆放好靓好有心思, 份量比想像中大,三文鱼柳大大条,三文鱼皮脆鱼质滑,鱼味好香,好好食!配菜薯仔加入左小小沙律酱, 仲有车厘茄及瓜类伴碟,好健康👍🏻美国顶级Prime牛肉眼点左5成京,扒烤得刚刚好, 肉香浓厚,淡淡既玛香味埋入面肉质嫩滑好juicy

首先每人一客前菜-
一个系烟三文鱼虾塔

主角上场啦,
挪威三文鱼柳

美国顶级Prime牛肉眼
点左5成京,扒烤得刚刚好, 肉香浓厚,淡淡既玛香味埋入面肉质嫩滑好juicy,超好食😋

呢个只要like fb 就有得送😍鹅肝酱配上多士食简直一流。

甜品都有心思,芝士饼同焦糖炖蛋味道唔会太甜,唔错!

• 98%野菌忌廉汤
  • 焦糖炖蛋
  • 餐包
  • 炭烧美国顶级Prime牛肉眼
  • 那威三文鱼柳
2021-04-29 283 浏览
偶然间醒起有家餐厅以凡高做主题,朋友话几有兴趣,我们就想约去食晚餐!餐厅门口已经见到凡高的画,入到去见到更多,还有不同装饰,好适合打卡影相,好有艺术气息!原来餐厅有买一送一Sangria,一路食一路饮有路倾计,几开心!红酒加上不同新鲜水果粒,几fresh!餐牌有不同的set!想不到有健康晚餐的set,贴心之处是每款食物都标示了卡路里,要keep fit的朋友仔都可以放心选择!我都想试下!头盘有挪威雪蟹田园沙律,好鲜甜的蟹肉,份量也不少,令平淡的沙律生色不少!沙律菜好新鲜!野菜汤酸酸地,开胃又健康!微微烘过的蕃茄包,松软!主菜我选了炭烧美国Prime护心肉柳、刺身带子伴乾菌及法国黄菌!卖相已经相当吸引,属於油分不多的部位,所以感觉较健康,应该蛋白质都丰富,肉味浓郁,没有肥腻感!加上烧汁味道更提升!带子都好鲜甜!炭烧大啡菇上有芝士,juicy又香,还有意大利青黄瓜和火箭菜,健康!朋友点了Set dinner。Parma ham 沙律,蜜瓜几甜!餐汤+$38 转野菌忌廉汤,好香浓的菌味,creamy,又好滑!值得一试!主菜点了煎刁草挪威三文鱼柳伴白豆牛油柠檬,鱼皮脆脆地,三文鱼超嫩滑,加了香

餐牌有不同的set!
野菜汤酸酸地,开胃又健康!

微微烘过的蕃茄包,松软!

带子都好鲜甜!

朋友点了Set dinner。
Parma ham 沙律,蜜瓜几甜!

主菜点了煎刁草挪威三文鱼柳伴白豆牛油柠檬,鱼皮脆脆地,三文鱼超嫩滑,加了香草,调味洽到好处,忌廉汁都几match!

甜品都好精致,有法式焦糖炖蛋,好香蛋味!
2021-04-24
呢间以梵高画作做主题嘅餐厅,将一幅幅梵高嘅名画融入餐厅之中,色彩缤纷又充满艺术感,好多打卡位,非常用心,香港咁有格调嘅餐厅愈来愈买少见少,而且重点食物质素亦好高呢!💛意式马赛海鲜饭 (set dinner) $258Set dinner 包括左一个欧陆式前菜小食,是日餐汤,主菜,是日甜品同咖啡/茶,呢个意式马赛海鲜饭煮非常入味,配上大虾、带子、青口、灯笼椒等配料,饭亦煮得好有咬口,上碟卖相美观,岩哂打卡⭐️味道都令人非常开胃☺️🦞波士顿龙虾及法国香葱忌廉汁意大利粉(Chef's dinner selection ) $498而呢一个厨师晚餐推介嘅套餐就更丰富,先来前菜有烟三文鱼带子塔,普罗旺斯式炒田螺,一款冻食一款热食,两款都很好好味,尤其锺意田螺加上香滑嘅薯蓉,超级正!再来厨师精选餐汤,今次就系蘑菇汤,味道非常香浓,又creamy,正!来到主菜波士顿龙虾,啖啖肉,加上芝士更香口, 配香葱忌廉汁意粉十分匹配,摆盘都非常有份量🍽好睇又好味!最後再食埋厨师精选甜品,cream brulee,好香滑又香蛋味,满足唒🥰!
呢间以梵高画作做主题嘅餐厅,
将一幅幅梵高嘅名画融入餐厅之中,

色彩缤纷又充满艺术感,好多打卡位,

💛意式马赛海鲜饭 (set dinner) $258
Set dinner 包括左一个欧陆式前菜小食,
是日餐汤,主菜,是日甜品同咖啡/茶,

🦞波士顿龙虾及法国香葱忌廉汁意大利粉
而呢一个厨师晚餐推介嘅套餐就更丰富,
先来前菜有烟三文鱼带子塔,普罗旺斯式炒田螺,

一款冻食一款热食,两款都很好好味,
尤其锺意田螺加上香滑嘅薯蓉,超级正!

再来厨师精选餐汤,今次就系蘑菇汤,
味道非常香浓,又creamy,正!

来到主菜波士顿龙虾,啖啖肉,加上芝士更香口,
配香葱忌廉汁意粉十分匹配,摆盘都非常有份量🍽
好睇又好味!

最後再食埋厨师精选甜品
cream brulee,好香滑又香蛋味,满足唒🥰!

2021-06-11 0 浏览
今晚黎凡高餐厅食晚餐。除左装修有文艺复兴感。同时又可以玩桌球现在选餐厅除了食物质素都好紧要,但餐厅卫生情况同样重要,凡高餐厅会定时为餐厅进行离子消毒等过程,对於各食客带来安全感之余亦欢迎外卖或到会>为疫情影响客人同时可以享受美食。除此之外 ,重点食物水准。老实讲价钱不高。种类不少多数以套餐为主叫了两个套餐以炭烧美国顶级Prime 牛肉眼 配上香草酱薯角。及意式马赛海鲜饭先来个小食, 汤及香草餐包,参加Facebook 活动可以免费饮水果酒.用Harm 及哈蜜瓜一起食, 好醒胃一个平凡罗宋汤材料不少,蕃茄汤底味比较浓.不是一般水汪汪的餐汤.内有不少蔬菜而另一个我几喜欢就系98%野菌忌廉汤用不同比例及种类菇去打磨而成的餐汤.少少奶, 所以见到汤面没有Smooth 感,较粗糙, 但入口浓郁野菌味,亦有咬口感, 配上香草餐包, (餐包必食, 有意外惊喜)令我再3回味水准绝对有酒店质素。主菜有肉眼扒。7成熟。微红. 好像很熟,反而出奇淋滑。没有过熟感觉, 肉质较好, 所以牛肉味系口腔内打滚停不了,意式马赛海鲜饭海鲜饭。以意大利饭配上海鲜。带子以半熟煮法。刚好。海虾味道够鲜之余连青口都肥美
今晚黎凡高餐厅食晚餐。除左装修有文艺复兴感。

同时又可以玩桌球

现在选餐厅除了食物质素都好紧要,

但餐厅卫生情况同样重要,

凡高餐厅会定时为餐厅进行离子消毒等过程,

对於各食客带来安全感之余

亦欢迎外卖或到会>

为疫情影响客人同时可以享受美食。

除此之外 ,重点食物水准。老实讲价钱不高。

种类不少

多数以套餐为主

叫了两个套餐以

炭烧美国顶级Prime 牛肉眼 配上香草酱薯角。

及意式马赛海鲜饭

先来个小食, 汤及香草餐包,

参加Facebook 活动可以免费饮水果酒.

用Harm 及哈蜜瓜

一起食, 好醒胃

一个平凡罗宋汤

材料不少,

蕃茄汤底味比较浓.

不是一般水汪汪的餐汤.

内有不少蔬菜

而另一个我几喜欢

就系98%野菌忌廉汤

用不同比例及种类菇

去打磨而成的餐汤.

少少奶, 所以见到汤面

没有Smooth 感,

较粗糙, 但入口浓郁野菌味,

亦有咬口感,

配上香草餐包, (餐包必食, 有意外惊喜)

令我再3回味

水准绝对有酒店质素。

主菜有肉眼扒。

7成熟。微红. 好像很熟,

反而出奇淋滑。没有过熟感觉,

肉质较好, 所以牛肉味系口腔内打滚停不了,

意式马赛海鲜饭海鲜饭。

以意大利饭配上海鲜。带子以半熟煮法。

刚好。

海虾味道够鲜之余连青口都肥美。

甜品生果芝士蛋糕及鲜果Waffle。亦是我最爱。

没有太浓厚香滑芝士

反而用Cream 配软身芝士蛋榚,

质感较滑流。

缺点就系太细件,

因为太好味.

美食就系甘简单。
2021-06-09
  • 98%野菌忌廉汤
2021-06-10 0 浏览
凡高听就听得多 以凡高为主题餐厅第一次去🍽全间餐厅都布满哂凡高嘅画🖼加埋周围嘅花草仲有千秋做点缀🌸🌱成个环境充满艺术气息🎨店员服务态度极好 会推荐各样菜式 并主动了解每道菜啱唔啱口味🔸晚宴套餐🔸main course 可6选1❣️价钱亦包括咗appetizer🥗餐汤🥣甜品🍮茶或啡☕️🔹𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘇𝗲𝗿Melon & Ham - 咸嘅Parma ham配上甜到漏嘅蜜瓜🍈完全中和返火腿嘅咸味 好开胃嘅前菜👍🏻🔹𝗦𝗼𝘂𝗽🔺推介:+$38 转咗 “98%野菌忌廉汤”😀完全冇呃你 真系98%!!!超级香浓嘅蘑菇汤 每一啖都食到粒粒蘑菇😳未饮过咁丰富嘅蘑菇忌廉汤😍😍😍老实说 平时最憎饮汤嘅我 完全俾呢一碗汤俘虏咗😜🔹𝗠𝗮𝗶𝗻🍝澳洲鲜BB青口仔扁意大利粉 $238一碟有成9只青口 只只都肥美鲜甜😋扁意粉配上蒜蓉辣椒🌶️青青地得黎又香口 仲要大大碟 适合同朋友share🥰🔹𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁🍮+$48转咗心太软🥰心太软本身有少少难切开有啲担心😅但好在冇事 切开後一样系流心朱古力涌出黎🍫😎香浓朱古力味苦苦地 但配上云呢拿雪糕就中和番🍦🔺健康晚餐🔺因为标明健康晚餐 所以啲main course系写哂卡路里出黎 啱

🔸晚宴套餐🔸

🔹𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘇𝗲𝗿

🔹𝗦𝗼𝘂𝗽

🔹𝗠𝗮𝗶𝗻
🍝澳洲鲜BB青口仔扁意大利粉 $238

🔹𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁

🔺健康晚餐🔺
因为标明健康晚餐 所以啲main course系写哂卡路里出黎 啱哂要keep fit嘅你❤️‍🔥
main course 可4选1❣️价钱包括咗指定嘅沙律🥗汤🥣面包🍞甜品🍮茶或啡☕️

🥗𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱
“挪威雪蟹田园沙律🥗”用雪蟹作为沙律 令沙律多咗份鲜甜嘅味道 就唔系剩系得菜🥬

🥣𝗦𝗼𝘂𝗽
“俄罗斯野菜汤🍅”不过不失。其实即系罗宋汤 酸酸甜甜嘅味道 令到跟住落嚟更加想食嘢🤣

🥯番茄法包
又出奇地好食 外脆内松化 搽少少牛油🧈更入味😆

🔹𝗠𝗮𝗶𝗻
🥩炭烧美国Prime护心肉柳,刺身带子半乾菌及法国黄菌 HK$398
人哋Sell健康 我哋就带咗成个健康餐最肥仔嗰个😂成520卡路里😂不过讲真 平时出去食个茶记就已经过咗520卡路里😂😂😂
肉柳烧得好正🥺🥺入口淋而多汁 点埋烧汁食 肉质渗哂啲汁入去 好满足😋另外亦有炭烧大啡菇做配菜 大啡菇舖满芝士🧀芝士入面有少许三色椒🫑入口juicy 口感丰富🤩

🔹𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁
🍮指定系Creme Brûlée 嫩滑香口嘅炖蛋 30秒KO咗😂

🍷仲有 佢哋做紧promotion, like Facebook同share post就有1杯免费sangria😍😍😍正啊!🍷又有酒饮🤣

🎱最後 食饱就出去笃吓波先啦🎱虽然唔系好食 但一间餐厅有桌球🎱系好吸引😘虽然冇其他人玩 但就吸引到我去玩🤣
2K
凡高厨房是小妹很喜欢一访再访的意大利餐厅,低调隐藏胜华楼的2楼之中,当推开凡高厨房那扇门,华丽的艺术装潢,犹如置身艺术博物馆中。主厨对於餐饮工作充满热忱,定期研发新菜单,所以每次来访都有着不同的惊喜。没来一段日子,凡高厨房研发了四款健康晚餐,均由专业营养师设计,能够健康享受吃肉的快感,可乐而不为,我不客气先选上健康晚餐,至於闺蜜则嚐极致牛之盛宴餐。烟三文鱼带子塔伴随大量火箭菜,淋上天然的意大利橄榄油,上头的大虾弹性十足,烟三文鱼非常厚实,如玫瑰花般盛放,带烟燻的咸香,带子肥嫩,轻轻地咬下,带子鲜嫩保水,入口莫名感动。98%野菌忌廉汤可谓凡高厨房的招牌汤品,忌廉汤入口滑顺,配上人手刨制的多种野菌与黑松露,再混合忌廉汤熬煮,野菌郁香风味在舌尖漫延,丰富了汤的质感,让人愈喝愈上瘾。挪威雪蟹田园沙律鲜美精华集於一口,挪威雪蟹浓郁蟹味完全征服味蕾,混合爽甜的苹果,酸酸的蕃茄,爽脆的沙律菜,清新开胃。俄罗斯野菜汤有大量茄红素以及纤维营养补充到经常外出用膳的我需要的均衡,野菜汤浓浓的蕃茄香气,喝得出主厨用心熬煮的自然酸香,喝完会有种健康满分的感觉。餐前面包均是即日无添加制作,面包颇有嚼劲,咀嚼起来可

餐前面包均是即日无添加制作,面包颇有嚼劲,咀嚼起来可感受到面粉香,不管是单吃,搭配牛油,或是配热汤吃,都很对味。

天气实在炎热,我忍受不了暑热,马上来杯绝妙尤物。绝妙尤物加入许多杂果,使水蜜桃乳酸变得缤纷,让喝的人心情变得舒爽,甜甜蜜蜜。

闺蜜笑说待会疯狂吃肉,她还是喝玫瑰花茶,舒缓她那肉肉的罪恶感。玫瑰花茶芳香无比,非常解腻,而且玫瑰花茶不会如一般热茶喝後令她晚上睡不着,反而使她舒心,轻易入睡。

闺蜜兴致勃勃挖着普罗旺斯式炒田螺,田螺咬上来很弹牙,每口都吃到绵密的薯蓉,芝士「芝」味在口腔散开,实在难以抗拒这经典法式美食。

凡高厨房的主厨对於自己的料理有着一份坚持,连牛排酱亦是自己熬煮,取代现成采购的酱汁,用心度胜过不少餐厅。炭烧澳洲和牛(M7)配阿拉斯加岩盐及法国黑松露酱细腻唯美的摆盘,让视觉与味觉得到双重满足。

蕃茄仔,薯仔,意大利青黄瓜,法国黄菌和火箭菜优雅地依偎着炭烧澳洲和牛(M7),和牛颇有厚度,外表微微烤焦,咀嚼时挺有咬感,牛排熟度掌握刚刚好,正是五分熟。澳洲和牛那丰沛的肉汁与肉香在闺蜜口中流窜,达至臻於完美之境。

炭烧美国Prime护心肉柳,刺身带子伴乾菌及法国黄菌配炭烧大啡菇,意大利青黄瓜竟然只有520卡路里,原以为520卡路里,护心肉柳的份量该很少吧,上桌时竟然如此丰盛,意想不到。

美国Prime护心肉柳没有挟带筋膜或油脂,所以非常嫩口好咬。令我惊艳的是护心肉柳在嘴里一嚼,牛肉味道清晰,牛汁就像水库泄洪般地在嘴里涌现。优质的牛肉无需花俏的调味,不过可以时而沾酱吃,时而混搭烤菜蔬吃,随自己口味巧妙搭配。

焦糖炖蛋依旧美味,是我目前吃过数一数二的焦糖炖蛋。炖蛋表层的焦糖烤至脆皮,略带焦糖香,轻轻舀起炖蛋,马上感受到它的绵滑细致,香甜顺口,无敌出色。
2021-05-17 66 浏览
位於铜锣湾一间充满艺术气息私房菜就好似置身於油画中用餐又或者去左转法国系呢到食野打於真系一流极致牛之盛宴餐 $598 套餐包括前菜:烟三文鱼带子塔小食:普罗旺斯式炒田螺味道好fresh摆位亦都好精致餐汤:98%野菌忌廉汤 配香草面包野菌汤好浓郁 可以话系菇味大爆发主菜:碳烧澳洲和牛(M7)配阿拉斯加岩盐及法国黑松露酱M7 相等於日本的A2级和牛我地叫左5成熟岩岩好肉质嫩滑而又充满肉汁甜品:焦糖炖蛋烧澳洲刺身级带子及虎虾 伴鲜墨鱼汁意大利粉 $248虎虾大大只,鲜味弹牙带子系刺身级,爽口嫩滑另外仲有欧陆式前菜小食是日餐汤:杂菜汤是日甜品:芝士蛋糕只要系Facebook发文仲送鹅肝多士
位於铜锣湾一间充满艺术气息私房菜

我地叫左5成熟岩岩好
肉质嫩滑而又充满肉汁

甜品:焦糖炖蛋

烧澳洲刺身级带子及虎虾 伴鲜墨鱼汁意大利粉 $248
虎虾大大只,鲜味弹牙
带子系刺身级,爽口嫩滑

另外仲有欧陆式前菜小食
是日餐汤:杂菜汤

是日甜品:芝士蛋糕

只要系Facebook发文仲送鹅肝多士
庆祝纪念
在铜锣湾大街小巷中不难发现各式各样的美食,今次介绍的是於铜锣湾轩尼诗道大街的楼上餐厅,10多年来经历不少风风雨雨仍屹立於同一地点,当中必定有吸引之处。到访餐厅内部前,门面已经看到很有艺术风味,也有很清晰的列明是日精选美食。进去後,见到的是一张桌球枱及甚有风味的秋千,适合打卡。餐牌上选择多多,丰俭由人,除了晚餐推介,也有由营养师计卡路里的健康晚餐,亦有专为儿童而设的儿童套餐。香草面包没有用牛油焗,口感非常松软,香气四溢,可以自行添加牛油。我们选了一款晚宴套餐B $248 (+$38升级汤)及一款健康晚餐HC $348晚宴套餐分享:炸芝士沙律,味道特别,炸芝士平时少见,吃起来外面香脆,里面咸香香浓,也可自行点上黑醋及橄榄油,另有一番风味。+$38 升级 「98%野菌忌廉汤」含有8款菇包括牛肝菌、松露、白菌、荷兰菇等等,独门秘方,在其他地方喝不到,味道特别香浓,并非单一的香味,吃到粒粒的蘑菇香。烧澳洲刺身级带子及虎虾伴鲜墨鱼汁意大利粉$248很香浓的新鲜墨鱼汁,会变成黑牙齿,相当有趣,而且表面的刺身级带子鲜味十足又弹牙,味道鲜甜;虎虾一上枱已经闻到虾的香味,整体配搭大满足!健康晚餐分享:蟹肉

进去後,见到的是一张桌球枱及甚有风味的秋千,适合打卡。

我们选了一款晚宴套餐B $248 (+$38升级汤)
及一款健康晚餐HC $348

晚宴套餐分享:

烧澳洲刺身级带子及虎虾
伴鲜墨鱼汁意大利粉$248

健康晚餐分享:
蟹肉沙律味道鲜甜爽口,可以配上橄榄油及黑醋同步进食,令味道层次更丰富。

意大利杂菜汤方面也非常正宗,除了有萝卜外,也有西芹、唐芹、洋葱、红菜头等等配料粒粒,有口感之余菜味香浓,不需要加肉也已经非常鲜香。

炭烧素汉堡扒慢煮三文鱼柳伴炭烧芝士洋葱焗大啡菇$348
素汉堡扒用上了Beyond Meat,吃起来有点像台湾吃的素鸡;而慢煮三文鱼也口感外脆内滑,甚有咸香;炭烧芝士洋葱焗大啡菇特别在除了仍然保持juicy外,里面有很多洋葱粒粒,充满口感。

健康餐还有自选洋甘菊或玫瑰花茶呢!

另外甜品方面,每个套餐原本都包了一个小蛋糕,香甜松软;另外就跟餐升级朱古力心太软加$48

一切开心太软,里面的朱古力酱就涌现,很有视觉上的冲击!而且朱古力味道香甜不俗气,口味较为特别。而且外皮吃起来不会太硬,口感十足。

这家餐厅无论是视觉上还是味觉上都能满足体验,如果有兴趣一尝建议优先订座,因为听说特别日子很容易全场满座呢!
2021-04-29 42 浏览
凡高厨房用梵高既画作做主题,成间餐厅都怖满梵高既唔同名作,灯光微暗,非常有格调同气氛!呢到亦接受包场,所以见到有好大张桌球枱,仲有唔同既boardgame环境一流,菜式都一流当晚唔多人,真系好似包左场咁,我地每人叫左一份晚餐前菜系面包以及巴马火腿蜜瓜,面包松软,巴马火腿几大块,咸香十足,味道比较重身,蜜瓜爽甜多汁,加埋一绝!其中一份餐汤加$38,可以升级做野菌忌廉汤野菌味道香浓,汤身保持少少杰,好足料证明唔系沟多水Like佢地facebook仲会送一份鹅肝酱多士味道清新第一份主菜系意式海鲜饭,青口同虾大大只,新鲜,饭粒有嚼头,粒粒分明。带子弹牙另一份主菜系烧美国猪肋骨,肉质嫩滑,完全唔韧见到外皮颜色好靓,做到微焦,刚刚恰到好处,好入味。甜品:朱古力心太软好软滑,一切开,入面既朱古力涌晒出黎,甜而不腻,真系会食到停唔到!

环境一流,菜式都一流

当晚唔多人,真系好似包左场咁,我地每人叫左一份晚餐
其中一份餐汤加$38,可以升级做野菌忌廉汤
野菌味道香浓,汤身保持少少杰,好足料证明唔系沟多水

Like佢地facebook仲会送一份鹅肝酱多士
味道清新

另一份主菜系烧美国猪肋骨,肉质嫩滑,完全唔韧
见到外皮颜色好靓,做到微焦,刚刚恰到好处,好入味。