2020-01-10 758 浏览
有朋友自外国回来,暂住铜锣湾,相约午膳,於是就选了区内一间楼上餐厅。餐厅以一位着名艺术家的名字命名的,店内装潢颇有特色,墙上放了一些油画,舒适清雅,艺术气氛浓厚。有一点与店内艺术气氛不同的是放了一张桌球枱。座位摆设整齐,高背椅坐得舒服。我们最早到,其他客人也鱼贯到来。店内楼面虽然只得一位女店员,但也招呼得颇为顺畅。打开餐牌,发觉精选午餐相当吸引,有餐汤连面包、主菜、甜品及餐饮,价钱又不贵,於是我们三人就分别要了三份不同主菜的精选午餐。是日餐汤是南瓜忌廉汤,南瓜味香浓,上面放了少许蕃茜,附上的面包也松软可口。一位朋友要的是米兰式鸡柳樱桃蕃茄汁意粉,看样子都不错。另一位朋友则要了烟肉蘑菇芝士忌廉汁意大利饭。我则选了特别些的法国边豆白菌墨西哥炸饼,虽然全是素食,但味道与卖相都不俗。烤饼做得烟韧,边豆、白菌与沙律菜都爽口。餐饮就我们三人都不约而同的要了咖啡,咖啡味道不错,还有一个颇有特色的瓶子盛着忌廉奶。是日甜品亦颇有惊喜,在软芝士饼上放着一些水果,如西瓜及芒果等。不到一百元的午餐,有这样的质素,是值得再来的。

是日餐汤南瓜忌廉汤,南瓜味香浓,上面放了少许蕃茜,附上的面包也松软可口。
是日餐汤 - 南瓜忍廉汤

面包

一位朋友要的是米兰式鸡柳樱桃蕃茄汁意粉,看样子都不错。
米兰式鸡柳樱桃蕃茄汁意粉

另一位朋友则要了烟肉蘑菇芝士忌廉汁意大利饭
烟肉蘑菇芝士忌廉汁意大利饭

法国边豆白菌墨西哥炸饼

咖啡

是日甜品

不到一百元的午餐,有这样的质素,是值得再来的。
是日餐汤 - 南瓜忍廉汤
面包
法国边豆白菌墨西哥炸饼
是日甜品
2020-01-17 384 浏览
因为朋友的推介,今年公司dinner 就决定去试位於铜锣弯Soho附近的凡高厨房!一进餐厅就被入面的装修吸引了,欧美古典风,环境浪漫,喜欢拍照打咭的人,一定要来!因为可以吃完晚饭後拍靓相😉因为我们早到(6:00) 所以餐厅人客还没有到,我们可以疯狂地拍照,人潮大约7:00pm就到🙈经过老板的推荐,我就决定叫。龙虾餐😋 餐包括2款前菜,汤,和一杯饮品☺️前菜是大虾烟三文鱼带子,大虾带子鲜甜👍🏻另外还有田螺薯蓉十分惊喜的是蘑菇汤内有八款蘑菇制成!因为是用人手打,每一啖都可以感受到到一粒粒的蘑菇🤤🤤主角龙虾,份量十足,啖啖肉,芝士亦不会盖过龙虾的鲜甜😋😋😋最後再吃埋甜品,就为完美的一餐划上句号😍

前菜是大虾烟三文鱼带子,大虾带子鲜甜👍🏻

另外还有田螺薯蓉

主角龙虾,份量十足,啖啖肉,芝士亦不会盖过龙虾的鲜甜😋😋😋

最後再吃埋甜品,就为完美的一餐划上句号😍
  • 98%野菌忌廉汤
2019-12-15 632 浏览
This Van Gogh themed restaurant serves western fare. We got the four course dinner set, we got to select the mains. The pasta is a little on the soft side. And the ribs, though not falling of the bones, packs great flavors. Funny the most memorable dish for me is the bread served with Anchor butter. I think the flavors of all the dishes are fine, there though the execution falls a little short. The decor is cute, service is attentive, menu is comprehensive, but bathroom needs some attention.All

Pasta with mussels

BBQ baby back ribs

All in all, a satisfactory visit.

• Pastawithmussels
2019-12-13 534 浏览
🍴<凡高厨房>🍽 烧美国猪肋骨💰268- 猪肋骨烹调得刚好,肉质软腍入味,入口还汁丰惹味,滋味沛然-秘制的烧烤汁酸酸甜甜,十分惹味,渗透整块猪肋排-薯蓉软绵而带牛油香味,十分特别.🌟食物质素:7.5/10🌟性价比:7/10🌟餐厅环境:8/10🌟服务态度:6.5/10———————————————凡高厨房铜锣湾轩尼诗道451-457号胜华楼2楼B室
🍴
<凡高厨房>
🍽 烧美国猪肋骨
💰268
-秘制的烧烤汁酸酸甜甜,十分惹味,渗透整块猪肋排
-薯蓉软绵而带牛油香味,十分特别
🌟食物质素:7.5/10
铜锣湾轩尼诗道451-457号胜华楼2楼B室
烧美国猪肋骨
烧美国猪肋骨
2019-12-02 689 浏览
巳经第二次到访lunch, 店子细细, 但环境舒适, 午餐选择多款式。 每款都很精明, 用心制作, 价钱都相宜, 最紧要清静嘅 环境下,食一顿好嘅午餐。 身心舒畅。,待应和经理都招呼很好。 下次会再光顾
,待应和经理都招呼很好
。 下次会再光顾
2019-10-19 923 浏览
推开就门见到张波枱😲唔知有无人打过呢😊,坐底细心睇下餐厅地方唔算大,见到四周挂满画,环境优美好适合三五知己静静地食饭倾吓计饮洒😍👍🏻, 我哋点咗3份餐,巳包括头盘、餐汤、面包、主菜、甜品及饮品,食物唔错加埋环境价钱算合理👍🏻头盘~ 炸芝士头盘~ 烟三文鱼芝士美国猪肋骨~厚肉,唔乾身juicy肉眼扒 ~炭烧美国顶级牛肉眼, order7成熟做到,肉质好好意式海鲜焗饭 ~意大利米偏大粒无咁喜欢,但海鲜丰富,味道唔错甜品~拿破仑甜品~焦糖炖蛋

头盘~ 炸芝士

头盘~ 烟三文鱼芝士

美国猪肋骨~
厚肉,唔乾身juicy

肉眼扒 ~
炭烧美国顶级牛肉眼, order7成熟做到,肉质好好

意式海鲜焗饭 ~
意大利米偏大粒无咁喜欢,但海鲜丰富,味道唔错

甜品~拿破仑

甜品~焦糖炖蛋
2019-10-17
  • 炭烧美国顶级Prime牛肉眼
2019-10-08 943 浏览
同男朋友黎庆祝生日🥰两个都叫左set dinner, 头盘系我一直都唔好既火腿所以我只能够讲soso啦🤣系香草味既包,热辣辣架!另外有碗洋葱汤,不过我嫌佢未够浓郁🙈pork ribs一直系我既至爱,而呢个都冇令我失望!最surprise 系佢既薯菜超好味!外面少少脆,又有蜜糖既味道!真系会一口接一口!呢个海鲜意粉都好好味,意粉硬度刚刚好~野饮都系咁上下,不过嗰杯好靓!黎到最期待嘅一part! 预先打电话问,讲咗话个套餐想加钱转心太软,咁就可以写字啦!其实无论庆祝定系平时黎食饭,我觉得都值得加钱转心太软既!佢流心嘅程度非常之好,而且亦都唔系甜到漏嗰啲呢个系跟餐既奶冻🙈普普通通啦~不得不说呢度服务几好🤣隔离有枱客可能似住自己有少少知识,系到教个侍应点处理佢带黎既酒🤔不过个侍应见啲客唔听佢既建议,都好礼貌咁回应,同提供较合适既方案。👍🏻走前撞正老板,老板都好好人好friendly, 仲帮我地影左打卡位既相🥰
同男朋友黎庆祝生日🥰
两个都叫左set dinner, 头盘系我一直都唔好既火腿
所以我只能够讲soso啦🤣
系香草味既包,热辣辣架!
另外有碗洋葱汤,不过我嫌佢未够浓郁🙈
pork ribs一直系我既至爱,而呢个都冇令我失望!

呢个海鲜意粉都好好味,意粉硬度刚刚好~
野饮都系咁上下,不过嗰杯好靓!

呢个系跟餐既奶冻🙈普普通通啦~
2019-09-05 1022 浏览
👇🏻凡高厨房系一间环境格局都非常浪漫而且有气派的餐厅...虽然系铜锣湾楼上铺...但绝对系情侣约会既好地方👍👇🏻带子塔...海鲜好鲜甜美味😋👇🏻头盘..这里的巴马火腿好好食..唔会太咸太韧...👇🏻热辣辣的餐包...牛油味道好特别👇🏻set dinner的餐汤...清清地唔错👇🏻和牛套餐的野菌汤..非常浓味...而且分量十足..👇🏻田螺...这个朋友食...话顶呱呱👍👇🏻M7和牛...medium rare 刚刚好...厨师非常棒👍🏻很多地方都会over cook ...这里没有...非常有牛味...肉质鲜嫩👇🏻煎三文鱼...朋友说鱼皮非常脆..鱼肉唔会"鞋"👇🏻甜品非常精致...炖蛋层焦糖好正👍蛋糕亦不会太甜

👇🏻带子塔...海鲜好鲜甜美味😋

👇🏻头盘..这里的巴马火腿好好食..唔会太咸太韧...

👇🏻热辣辣的餐包...牛油味道好特别

👇🏻set dinner的餐汤...清清地唔错

👇🏻和牛套餐的野菌汤..非常浓味...而且分量十足..

👇🏻田螺...这个朋友食...话顶呱呱👍

👇🏻煎三文鱼...朋友说鱼皮非常脆..鱼肉唔会"鞋"

👇🏻甜品非常精致...炖蛋层焦糖好正👍蛋糕亦不会太甜
2019-08-10 945 浏览
在大街上嘅大厦二楼, 唔留心嘅话都会走过咗 ,可以认住大厦门口摆出嚟嘅餐牌,推大闸内进。餐厅内大概容纳到几十人 ,我来的时候算早 ,仲未系好多人, 老板俾我拣喜欢的位置。坐位都好舒服。意大利瓜忌廉汤用咗意大利瓜煲嘅忌廉汤 ,会饮到而家嘅味道 ,不过整体上觉得汤上面嘅忌廉有点漏。配搭嘅面包同牛油就正常,味道冇咩特别。蒜香蚬肉炒意粉一上枱热气腾腾。意粉加埋蚬肉 、蒜头等炒香, 炒得香。每一条意粉嘅外层都有微微嘅焦香,火喉刚刚好 。蚬肉冇腥味,调味用料得宜, 比我期望好食, 唔错唔错。柠檬茶浓淡适宜柠檬够新鲜唔错,大杯翻少少就更好喇。士多啤梨酱奶冻甜品带来惊喜, 奶冻好滑 ,奶香味浓沃,即系用料好足够 ,小小嘅一杯完满咗成个餐。值得一提嘅, 系店员同老板嘅服务非常细心有礼,令人觉得宾至如归嘅感觉。 呢种服务好值得嘉许。会再嚟试其他嘅食物。

意大利瓜忌廉汤

配搭嘅面包同牛油就正常,味道冇咩特别。

蒜香蚬肉炒意粉

柠檬茶
浓淡适宜柠檬够新鲜唔错,大杯翻少少就更好喇。

士多啤梨酱奶冻

会再嚟试其他嘅食物。
  • 奶冻
2019-07-23 667 浏览
之前在上网时,看见这间餐厅装潢充满艺术气息,心想有机会一定要来嚐嚐。趁着这天和友人一同休假就正好是机会了推门进去以後恍如进入了一个艺术世界,室内挂满梵高的画作还有古典的摆设。 午餐分行政套餐及精选午餐小妹点的是行政套餐,包头盘、餐汤、主菜、甜品及饮品。头盘是凯撒沙律生菜。生菜十分爽脆配上蒜蓉包粒和烟肉粒配上开胃酱汁,是一个称职的头盘餐汤是蘑菇汤,菇味香浓烧美国猪肋骨配秘制烧烤汁伴薯菜 ($168)猪肋骨烹调得刚好,肉质软腍,秘制的烧烤汁酸酸甜甜的,十分惹味。薯蓉软绵而带牛油香味。友人点的精选午餐,餐汤是洋葱汤,小妹浅尝了几口,觉得洋葱味挺足的,味浓而不过咸法国红椒鸡肉串烧伴英式香草牛油薯蓉 ($128)鸡肉烧得刚刚好,肉质鲜嫩而不乾身甜品时间水果慕丝及奶冻,不失为一个好的结尾

午餐分行政套餐及精选午餐

小妹点的是行政套餐,包头盘、餐汤、主菜、甜品及饮品。

餐汤是蘑菇汤,菇味香浓

烧美国猪肋骨配秘制烧烤汁伴薯菜 ($168)

法国红椒鸡肉串烧伴英式香草牛油薯蓉 ($128)
鸡肉烧得刚刚好,肉质鲜嫩而不乾身

甜品时间
水果慕丝及奶冻,不失为一个好的结尾

2019-07-23 394 浏览
铜锣湾楼上cafe林立,但质素参差,想搵一间质素好嘅真系要有冒险精神😆,然而都系决定拣返呢间好评如潮嘅凡高,有信心保证啲😝。每个餐都包头盘/餐汤+餐包餐汤系洋葱汤,真材实料,饮得出无味精,仲有劲多洋葱,配上面包粒可谓锦上添花🥰。头盘系田园沙律,新鲜蔬菜配上黑醋同橄榄油,好开胃又健康。餐包系松软型,配上牛油系最经典。烟三文鱼BB芦笋樱桃番茄汁意粉($88)平时出去食意粉一般系用茄膏,好少可系用番茄汁配樱桃,好特别,酸酸地几开胃。另外三文鱼都好大片,可谓值回票价。意大利开心果仁肠香菌松露意大利饭($98)好香松露味,饭嘅软硬度同湿润度适中,份量亦岩岩好,唔会太滞。套餐另加海鲜拼盘(+$58)有时令活生蚝x1+新鲜太平洋虎虾x3+加拿大翡翠螺x1+煮澳洲青口仔x2,全部都好新鲜,当中最满意系生蚝甜而无腥味👍🏻,配上鲜柠檬汁无得弹,其他都不俗,绝对对得起价钱。餐饮有咖啡/茶,我就拣左冻柠茶。甜品上层系芒果汁配士多啤梨,下层系好滑嘅奶冻,食完呢餐午餐好有满足感。

每个餐都包头盘/餐汤+餐包

头盘系田园沙律,新鲜蔬菜配上黑醋同橄榄油,好开胃又健康。

餐包系松软型,配上牛油系最经典。

烟三文鱼BB芦笋樱桃番茄汁意粉($88)

意大利开心果仁肠香菌松露意大利饭($98)

套餐另加海鲜拼盘(+$58)

餐饮有咖啡/茶,我就拣左冻柠茶。

2019-07-16
2019-07-20 258 浏览
放工相约朋友去食好野,黎到咗呢间Van Gogh Kitchen。餐厅环境好舒适,装修精致,座位也比较宽敞,非常适合聚餐的好地方。墨汁意粉墨汁好浓郁 意粉岩岩好既硬度 口感爽滑 带子劲大只 好味香葱忌廉汁意大利饭个意大利饭非常成功 除提及的香葱外 有多款料头 如三色彩椒、蒜片、芝士、洋葱等 味道丰富。红椒鸡肉串甜甜地加甜椒 非常开胃  鸡肉咬口好嫩滑  汁系精髓 焗到微微焦香是重点味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服务:服务态度好,店员脸上常有笑容。 环境ok,消费有比较亲民

墨汁意粉
墨汁好浓郁 意粉岩岩好既硬度 口感爽滑 带子劲大只 好味

香葱忌廉汁意大利饭

红椒鸡肉串

2019-07-15
用餐优惠
现金券
2019-07-19 294 浏览
Cozy@凡高厨房在铜锣湾都算几有名同开了很多时间的楼上西餐厅,开完部门meeting 人都轻松点, 中午抽身去享受一个lunch , 医好肚有力量中午回公司工作努力冲线Set lunch 以causeway bay物价,加一服务费100-150 是合理水平了. Appetitzer or soup,main ,drink是日头盘有沙律或汤,怕吃不完就$10 也可以升级做蘑菇汤。白蘑菇打成细碎加忌廉好滑口,芳香好喝主菜点了红椒鸡肉串 $128,甜甜地加甜椒,非常开胃. 前世作为狗仔拓世架人类,任何有肉架都会食得津津有味 ,汁系精髓,焗到微微焦香是重点本身根牛油薯蓉,因我唔食薯仔,店员很好帮我户做蔬菜,很贴心哦最後的饮品当然是vitamin c 丰富架sugar free lemon tea. 餐厅挂了很多画,几有意境的
Cozy@凡高厨房

lemon tea.

餐厅挂了很多画,几有意境的
今次同朋友嚟咗梵高餐厅 一个崭新的体验 充满艺术气氛的地方,加上有现场live band show 感觉真系唔错㗎.同朋友叫咗两份一人dinner 感觉上比起二人餐较为吸引 餐点所附送的餐包非常香软 麦味芳香 锺意嘅话可以配上牛油 首先系欧陆式小食:芝士火腿批火腿批嘅外皮整得松脆 从旁边睇可以睇得出用咗好多层酥皮黎整成芝士火腿味岩岩好~~是日餐汤系杂菜蕃茄汤 我哋有另一碗upgrade咗做蘑菇汤 杂菜蕃茄汤味道比较酸 落咗少少黑醋 材料都几充足 可以食得出一粒粒 杂菜 黑松露忌廉汤味道唔错 口感方面非常之丰富 有一粒粒菇菌打磨而成 忌廉汤大致上口感够晒细滑..我哋觉得有啲唔够喉 就加咗$128 香煎法国鹅肝 鹅肝配菠萝片真系第一次食 又有咁夹嘅效果 系因为我刚嘅口感比较肥腻 菠萝嘅味道比较清新清净同鹅肝刚相反 不过每人半见就够晒啦 Like facebook仲可以有一客鹅肝酱多士 虽然话呢啲优惠好多餐厅都有 但系呢间真系好用心咁去做呢个免费小食 多士口感非常香脆 鹅肝酱味道唔错 非常浓郁呢! 煎灼草挪威三文鱼 配白豆牛油柠檬忌廉汁 $288 整体感觉都ok 三文鱼嘅调味做得唔错 朋友
加上有现场live band show 感觉真系唔错㗎.

同朋友叫咗两份一人dinner 感觉上比起二人餐较为吸引

餐点所附送的餐包非常香软 麦味芳香 锺意嘅话可以配上牛油

首先系欧陆式小食:芝士火腿批
芝士火腿味岩岩好~~

是日餐汤系杂菜蕃茄汤 我哋有另一碗upgrade咗做蘑菇汤
忌廉汤大致上口感够晒细滑..

我哋觉得有啲唔够喉 就加咗$128 香煎法国鹅肝
不过每人半见就够晒啦

Like facebook仲可以有一客鹅肝酱多士
多士口感非常香脆 鹅肝酱味道唔错 非常浓郁呢!

煎灼草挪威三文鱼 配白豆牛油柠檬忌廉汁 $288
整体感觉都ok 三文鱼嘅调味做得唔错
朋友好锺意白豆牛油柠檬忌廉汁 配三文鱼食就最好不过啦!

意式马赛海鲜饭 (大虾 带子 青口 鱿鱼 灯笼椒配海鲜汁) $248
呢个反而我比较锺意食 系佢个海鲜黑真系落足料去做 所以每一啖海鲜饭 都充满着海鲜嘅鲜味
青口带子大虾非常足料 灯笼椒爽口 可以话系好抵食

朋友叫咗花茶而我就叫咗橙汁乳酪啫喱
绝对系养生之道 橙汁乳酪啫你唔算话好甜 粒粒口感是我最喜爱呢=]]

2019-07-11 222 浏览
环境好复古,星期三四日有驻场歌手唱英文老歌唱歌好好听好有feel😍佢哋嘅餐包好好食👍🏻一啲都唔软 超级soft个butter嘅调味啱啱好!第一次食,好高质嘅鹅肝,好鲜美👅配埋清爽嘅菠萝中和得啱啱好🥺青口好鲜甜😋好味每只都好饱满好creamy,食唔停口😂墨鱼汁意粉🍝🦑💯食完系成咀黑哂🥺但真系超!好!食!我自己麻麻哋呢个猪肋骨,觉得可以再入味啲😂但右上角嘅薯条好好味!creamy又唔会炸到劲硬平时唔钟意嘅炸物嘅我都食唔停🤩肉质好嫩滑👍🏻
环境好复古,星期三四日有驻场歌手唱英文老歌
唱歌好好听好有feel😍

佢哋嘅餐包好好食👍🏻一啲都唔软 超级soft
个butter嘅调味啱啱好!

第一次食,好高质嘅鹅肝,好鲜美👅
配埋清爽嘅菠萝中和得啱啱好🥺

青口好鲜甜😋好味
每只都好饱满好creamy,食唔停口😂

墨鱼汁意粉🍝🦑💯
食完系成咀黑哂🥺但真系超!好!食!

我自己麻麻哋呢个猪肋骨,觉得可以再入味啲😂
但右上角嘅薯条好好味!creamy又唔会炸到劲硬
平时唔钟意嘅炸物嘅我都食唔停🤩