2016-04-05 416 浏览
冰雪公主甜品從來都是女士最喜歡的食物,我也不例外,每次吃過正餐後,如果有甜品的點綴,才叫完美。這次,我和朋友來到位於荃灣的冰雪公主,餐廳格局有點像咖啡店,裏面提供了很多不同的撲克遊戲、棋類等。 看一看餐牌,甜品選擇也不少,也有鹹點選擇,我們決定叫朱古力曲奇雪花及綠茶年糕多士。 朱古力曲奇雪花Small size其實都唔太細,一個人食都有啲勉強,另外,賣相幾吸引,勁多oreo粉,亦有朱古力醬及煉奶,不過味道都較普通,沒什特別。另外,略嫌雪花冰味道太淡,奶味唔夠濃,同埋有點硬實。 綠茶年糕多士 $48香脆多士夾煙韌年糕呢個配搭都幾特別,再加多球抹茶雪糕,甜度適中,雪糕挺香滑,沒有太多冰粒,不過略嫌抹茶味較人工feel,不太吃到抹茶的濃郁香醇。但整體來說,年糕多士非常特別,而且味道也不錯呢。整體來說,這間餐廳的食物質素不錯,而且服務態度也不錯,很適合年輕人到這裏吃個甜品,慢慢坐下,談談心。
冰雪公主

朱古力曲奇雪花

另外,略嫌雪花冰味道太淡,奶味唔夠濃,同埋有點硬實。
綠茶年糕多士 $48

2016-04-02
下午茶
2016-04-04 448 浏览
行過以為只有甜品同小食,但入到去打開個餐單,原來有熟食 試下個韓醬肥牛鍋飯先 整爆隻蛋撈飯先,個飯好熱d牛肉鋪滿個飯甘濟,份量好多2個女仔食完個飯都飽飽地 雲尼拿鮮奶咖啡,好多cream,但無咩雲尼拿味同只係有少少咖啡味朱古力曲奇沙冰反而好好飲,曲奇同朱古力好夾,好多曲奇脆,又有濃濃既朱古力芝士肉醬薯條用左熱辣辣既粗薯條,肉醬食到個底都多,如果再多d芝士就好啦 食完個小食同飯好飽抖左陣先食甜品 士多啤梨雪花冰個雪花冰有濃濃的牛奶味d冰好幼細夾埋酸酸甜甜既果醬我十分推介
行過以為只有甜品同小食,

但入到去打開個餐單,

原來有熟食
試下個韓醬肥牛鍋飯先

整爆隻蛋撈飯先,

個飯好熱

d牛肉鋪滿個飯甘濟,

份量好多

個雪花冰有濃濃的牛奶味

d冰好幼細

夾埋酸酸甜甜既果醬

我十分推介

難得去到荃灣,住在荃灣的朋友就介紹我到這間試試甜品~因為我地都行得攰攰地,所以去試下甜品休息下啦~「冰雪公主」就在荃灣廣場附近,地點都好方便易搵,門面好大仲有個好光猛的門牌!店內都非常大,舒服整潔,雖然下午4時多到來,但原來也有不少客人wor~食店是以半自助式的,到收銀處點菜,然後店員之後就會把食物送上,仲有可以自己自助的茶水及調味區~這間食店還有Free Wifi及有很多不同的board game預備俾客人玩,又唔限時入座,真係好Free~店內當然有洗手間啦~揀好座位就看看有什麼東東可以點呢~原來這裡除了有各式甜品花茶等之外,仲有其他咸點熟食,款式夠哂多,真係有一樣你喜歡的!座位就有張枱號,點單時就要說明你座位編號,之後食物就可以送上給客人啦~爆谷雪糕(HK$45)一直都好想試試佈滿爆谷的雪糕,想不到這裡有,雖然知道係好邪惡,但都要一試呀!超高的雪糕,上面佈滿金黃色的脆脆爆谷,爆谷跟雪糕出奇地夾,爆谷表面是焦糖味,甜店適中,不會過甜!而配上白色的牛乳雪糕好正,牛乳雪糕密度好高,不易融化,好滑~跟焦糖味爆谷好夾~朱古力曲奇芭菲(HK$62)一向好喜歡食芭菲,所以點了我喜歡的朱古力口味~
難得去到荃灣,住在荃灣的朋友就介紹我到這間試試甜品
因為我地都行得攰攰地,所以去試下甜品休息下啦~
店內當然有洗手間啦~
揀好座位就看看有什麼東東可以點呢~

爆谷雪糕(HK$45)

朱古力曲奇芭菲(HK$62)
一向好喜歡食芭菲,所以點了我喜歡的朱古力口味~
一杯份量都算幾大杯,入面有Oreo餅碎、Cream、朱古力雪糕等,口感非常豐富!
上面的Cream也是曬上Oreo餅碎,也有一片Oreo餅!
食下食下,發現原來入面仲有朱古力布朗尼,真係一杯芭菲就有著不同的口感,好好味!

北海道香濃牛奶卷(HK$28)
因為看到門口的蛋糕櫃好精美,所以也叫了這個牛奶卷!
上碟好用心,而牛奶卷的份量好大件,比平時食到的多1-2倍,好抵食呀!
中間的牛奶Cream勁滑勁香,媲比某大日本的蛋卷,好正!
好抵食呀!

後記:
朋友的介紹沒錯,款款甜品都好有水準,相信咸點也是不錯的!
仲可以跟男友白痴的玩玩小遊戲,hea左1小時多,腳仔都休息夠,可以繼續行街lu~
行開荃灣真係要去試試,愛吃甜品的一定喜歡!
2016-03-13
2016-03-31 223 浏览
落雨落咗一整日無停過,放工嘅時候人又多、雨又大,好彩有同事順風車去荃灣~~~喺荃灣廣場附近跳車,落車仲係好大雨下,見到對面有間甜品店,即刻衝入去~ 行到門口見佢哋個門面幾唔錯,一入去左邊有張大枱,枱上面放滿曬桌上遊戲,右邊有收銀同水吧,坐位算幾闊落,唔會好似一般甜品店咁迫! 所以話呢~~環境真係會好影響食物質素! 坐低咗好快就有店員過嚟同我推介食物~~服務都幾好,有禮貌!我就拿拿聲叫個熱茶暖下先~雛菊花茶 $38淡淡嘅菊花味,清熱一流~ 芝士肥牛炒韓國年糕 $68第一次食牛肉配年糕,唔錯喎!食得出應該用泡菜同韓國辣醬炒年糕,再配埋個芝士,剛剛好中和返個辣味,不過如果唔食得辣嘅朋友就未必食到呢個辣度喇~~~ 韓式炸雞翼(韓式辣醬) $58食肉怪嘅我,每餐必須要有肉食,如果唔係我會覺得空虛架~~呢個雞翼炸到好香脆,第一啖入口就俾佢吸引住,醬汁甜甜辣辣,真係食唔停口呀~~

坐低咗好快就有店員過嚟同我推介食物~~服務都幾好,有禮貌!

我就拿拿聲叫個熱茶暖下先~

雛菊花茶 $38

淡淡嘅菊花味,清熱一流~

芝士肥牛炒韓國年糕 $68

第一次食牛肉配年糕,唔錯喎!

不過如果唔食得辣嘅朋友就未必食到呢個辣度喇~~~

韓式炸雞翼(韓式辣醬) $58

食肉怪嘅我,每餐必須要有肉食,如果唔係我會覺得空虛架~~

2016-03-21
  • 韓式炸雞翼
2016-03-29 167 浏览
今日復活節 難得放假 梗係約fd黎荃灣搵野食啦! 見到依間冰雪公主個名咁特別 又有正餐又有甜品 一次過滿足晒兩個願望 就決定依間啦! 一坐低見到隔離枱食黑松露意粉 香味傳到過黎 忍唔住也叫了一客意粉份量十足 非常飽肚而黑松露的香味濃郁 配上白汁 令人食指大動 我和朋友再order了regular size的士多啤梨雪花 當侍應把雪花冰端出來時我們都嚇了一跳 份量相比起其他甜品店的雪花冰大了起碼一半 足夠四個人吃 而質素方便也很出色 牛奶雪糕的味道濃郁 而雪花冰十分均勻 入口即溶 沒有一點點冰粒 小妹無咖啡不歡 當然要一latte 咖啡的味道濃郁 溫度適中 正好为為這餐飯畫上完美的句號

2016-03-27
今天遠道入荃灣食好嘢....$48的芝士沙沙醬薯條大大兜 炸的時間控制得好好 無一條係燶嘅... 但薯條還是熱氣啲好 XD 呢度嘅芝士醬不但有芝士味 還加了三色椒(好健康哈哈哈)飲品嘛 難得有花茶就一定要喝 可保健美容 而且杞子可補眼... 洛神花杞子茶上桌時 放在一個小爐上面 用蠟燭暖住 咁就唔怕等茶味散出來等到茶涼啦最後係甜品—超級豐富嘅士多啤梨冰 有兩個size:small($40)和regular($70) 兩個人吃regular好似太多了..... 有成碗吉野家牛肉飯咁大 原來雪糕球同冰係牛奶味... 士多啤梨只係拌碟 不過份量非常多 叫「士多啤梨(加)雪花」也不為過!食到底仲有好多粒!全部雪到脆卜卜~~
今天遠道入荃灣食好嘢....

芝士沙沙醬薯條
洛神花杞子茶
士多啤梨雪花

2016-03-27
芝士沙沙醬薯條
洛神花杞子茶
士多啤梨雪花
2016-03-26 238 浏览
很久都沒有來荃灣,在吉士島超市逛了一圈,有很多收獲。搜尋一下附近有什麼好吃,發現之前一直想去的冰雪公主就在附近,於是去拜訪一下。晚上七點左右到,寬大的店鋪沒有很多客人,也許還未到甜品時間吧。 現在甜品店也多元化起來,除了甜品還有主食可以選擇。冰雪公主以韓式甜品為主打,主食也是韓國菜為主。愛吃泡菜所以點了泡菜雞翼石窩飯,另外點了蜜糖牛油年糕和士多啤梨芭菲。落單的同事沒有主動問甜品是否後上,有點失望,結果芭菲先來,石窩飯和年糕前後分別送上了,吃得嘴巴一口咸一口甜的。泡菜雞翼石窩飯,泡菜比想像中的少,也沒有其他配料,雞翼另上,味道一般而且炸得很乾。整個飯都沒有什麼醬汁,泡菜也不夠送飯,所以沒吃到一半就停手了。 士多啤梨芭菲賣相很精美,一層層的有士多啤梨、雪糕、粟米片、忌廉,份量十足,整體不太甜,味道不錯。 蜜糖牛油年糕上面放了兩球雲呢拿雪糕,香脆的多士塗了蜜糖牛油,中間夾了薄薄而且煙韌的年糕,跟我在首爾吃過的又有幾分似。 甜品來說這裡的確不錯,不過主食仍有進步的空間。

甜品來說這裡的確不錯,不過主食仍有進步的空間。
2016-03-21 128 浏览
同朋友去荃灣廣場shopping完就順便食埋飯,周圍行見到間冰雪公主,門面幾靚,見佢menu 有晚餐又有甜品就諗都唔諗入左去,地方乾淨,又唔迫,有wifi,唔錯(仲有3格比客人用既廁所)叫左幾樣野食,最鐘意食就係韓式炒粉絲,好入味!粉絲軟硬適中最後緊係要叫埋韓國好興既爆谷雪糕啦!又大杯,3個人食都仲得!
冰雪公主
叫左幾樣野食,最鐘意食就係韓式炒粉絲,好入味!粉絲軟硬適中
2016-03-20
2016-03-20 372 浏览
叫左個綠茶雪花冰 同埋爆谷雪糕個綠茶冰係幾好味 好香牛奶味 配上綠茶粉 入面仲有d好似啫哩既野再加紅豆 好好味 另外個爆谷雪糕都好大個 個雪糕好香好滑 好重牛奶味 個爆谷佢加上焦糖 岩岩好 唔會太甜 不過食完真係好飽😂😂
叫左個綠茶雪花冰 同埋爆谷雪糕

2016-03-16 327 浏览
本身係門口見到呢間野以為係得甜點...之後再係門口睇睇佢地menu....e,,,唔係喎有熟食喎....立即入左去..因為未食飯果時都一入到去..好韓國d餐廳feel....因為好光呀,,,岩哂我呢d又要食又要映既人....哈哈跟住睇佢menu....其實都幾多野食架喎其實因為我同朋友都諗住會一人一個甜品...所以我地都係嗌左2樣小食食...一個係黑松露薯條...本身會以為佢係灑左D黑松露係薯條上面.....到最後先知佢係連埋沙津醬一齊上....薯條OK,,,炸得唔乾身..唔油.呢樣野好緊要.....一乾身既話好似食緊油咁樣...之後佢黑松露味其實都幾突出......但美中不足會有小小厭佢既..可能係..比得太小沙津醬,,,,如果多番D碟薯條會更加美味啊~之後再嗌左個木魚海鮮餅好得意...佢D木魚一上到枱都仲郁緊架..~哈哈...佢個做法好傳統....入面都係放左D菜係到...我認為呢種口味好MATCH....至少有番個口感係到...蛋味亦都相當濃郁..抵讚啊..好喇好喇...到我最鐘意既甜品啊...哈哈....嗌左個千層年糕蛋糕呢個...超超超好味..~~店主話係韓國空運到香港我先至
因為未食飯果時都
跟住睇佢menu....其實都幾多野食架喎
一個係黑松露薯條...
黑松露薯條
如果多番D碟薯條會更加美味啊~

之後再嗌左個木魚海鮮餅
好得意...佢D木魚一上到枱都仲郁緊架..~哈哈...
至少有番個口感係到...
蛋味亦都相當濃郁..抵讚啊..

好喇好喇...到我最鐘意既甜品啊...
哈哈....嗌左個千層年糕蛋糕
千層年糕蛋糕
呢個...超超超好味..~~店主話係韓國空運到香港我先至嗌黎試...
一上枱我心諗...大獲咁多CREAM....我唔太好CREAM因為...
之後食一啖....頂..好好味呀...
佢中間仲夾左D韓式年糕係到架...
仲要唔知點解咁樣夾埋一齊....其實你唔會覺得D CREAM好甜......
份量亦都相當之大....真係好大...我同朋友食到食唔落...
都仲有咁大舊
佢DESIGN做得好好....佢其實唔係話放左好多年糕落去..我諗C FU都應該係明白到...放得太多..係會好快飽..係食唔落....所以佢係幾層先至再放一塊.....
強烈推介食呢個啊~

之後再嗌左個綠茶年糕
不得了...
綠茶正糕再夾多士...再夾年糕...再夾多層多士...
起初就咁食多士覺得好苦..因為始終係綠茶粉...會帶小小苦味...但一夾埋個雪糕食...
立即中和番....
多士脆到不得了.....
题外话/补充资料: 員工態度非常之好.....平時去間餐廳可能得1-2個員工係好態度 但今日去到..係個個員工都好好態度...抵讚啊~
2016-03-15
千層年糕蛋糕
2016-03-16 284 浏览
其實哩間我想黎好耐! 但一直都冇時間!咁啱今日黎開哩邊就即管試一試!哩間餐店一直比我感覺好靚! 裝修又好靚!位置好多,又寬敞! 今日可能時間仲早! 即刻有位啦!我地一行2人order左好多野食, 因為好多選擇!又驚飽得滯 所以我地叫左2個小食, 2個飲品, 2個甜品! 唔敢ORDER正餐! 小食我地order左黑松露醬薯條, 木魚花海鮮餅!佢既黑松露醬薯條好好味呀! 極濃黑松露味! 薯條上面佈滿美味黑松露醬薯!份量又多! 正呀!!!木魚花海鮮餅又好味喎! 木魚花係海鮮餅上! 好香呀, 而且味道也不錯!飲品方面我叫左朱古力曲奇沙冰! 令外仲有海洋檸檬soda!朱古力曲奇沙冰好味! 佢既朱古力曲奇味係特濃!加埋d cream一齊飲! 美味! 海洋檸檬soda 好靚! 似七喜味! 加埋lemon! 好fresh!最期待既甜品到了!千層年糕蛋糕好有驚喜! 好多層好多層! 中間夾住韓國年糕! 每層入面既cream好滑! 韓國年糕好煙韌! 驚喜既係佢味道連埋cream一齊食都唔會好甜! 味道啱啱好呀! 蛋糕面層仲佈滿花生粉..好美味呀!至於綠茶年糕好不錯!用2塊烘到好脆既多士...夾住煙煙韌韌既韓
其實哩間我想黎好耐! 但一直都冇時間!
咁啱今日黎開哩邊就即管試一試!
哩間餐店一直比我感覺好靚! 裝修又好靚!
位置好多,又寬敞! 今日可能時間仲早! 即刻有位啦!

我地一行2人order左好多野食, 因為好多選擇!

小食我地order左黑松露醬薯條, 木魚花海鮮餅!
佢既黑松露醬薯條好好味呀!
極濃黑松露味! 薯條上面佈滿美味黑松露醬薯!
份量又多! 正呀!!!
木魚花海鮮餅又好味喎! 木魚花係海鮮餅上!
好香呀, 而且味道也不錯!

飲品方面我叫左朱古力曲奇沙冰! 令外仲有海洋檸檬soda!
朱古力曲奇沙冰好味! 佢既朱古力曲奇味係特濃!
加埋d cream一齊飲! 美味!

最期待既甜品到了!
千層年糕蛋糕好有驚喜! 好多層好多層! 中間夾住韓國年糕!
每層入面既cream好滑! 韓國年糕好煙韌!
驚喜既係佢味道連埋cream一齊食都唔會好甜!
味道啱啱好呀! 蛋糕面層仲佈滿花生粉..好美味呀!
至於綠茶年糕好不錯!
用2塊烘到好脆既多士...
夾住煙煙韌韌既韓國年糕!
面層舖上滿滿既抹茶粉!
再加埋抹茶雪糕一齊食!
多士配年糕本身唔會甜!
同雪糕一齊食就味道啱啱好!
哩款甜品好特別!-
2016-03-15
2016-03-15 328 浏览
黎到冰雪公主都係食雪花冰😍😍 豆粉味oreo味 brownie味 士多啤梨味 brownie味無咩特別😂就咁一個冰加啲brownie 唔推介豆粉味唔濃豆粉味 oreo味最好味😂可能因為我本身都鐘意oreo 又夠濃味士多啤梨味就甜甜地最正係佢好似cafe咁 有broadgame可以玩下 同朋友去傾下計 玩下 係唔錯既選擇
黎到冰雪公主都係食雪花冰😍😍

豆粉味
oreo味
brownie味
士多啤梨味

士多啤梨味就甜甜地

2016-03-10 375 浏览
黎到呢度有城堡,有冰雪。韓式cafe仿如身似韓國。最適合文青既我地黎呢度食下野見到冰櫃咁多蛋糕,當然要叫下筆者最鐘意既芝士撻。賣相好靚,似5星級作品。芝士味好濃但唔會太膩,食多件都仲得,芝士味都有酒店水準,而且佢批邊配餡料,融合得好好,好想大啖大啖食。如果覺得唔夠甜,可以點下側邊既煉奶。咁少甜品當然唔夠,叫個朱古力雪糕芭菲,幾杯大,望落去眼球都好滿足,食落去好有層次感,首先石板街雪糕,oreo,朱古力蛋糕。唔同層次都好夾,比一般cafe豐富,非常滿足。食到個口甜甜地或者不得別嗜甜又易怕膩既朋友可以叫杯熱蜂蜜檸檬茶,化啖之外又可解膩,而且滋潤喉嚨。食得多涷野仲可以暖下胃。

下胃。

2016-03-08 472 浏览
平日旁晚到 冰雪公主 hea 一陣。店內有 Board game 提供,台與台之間的空間也不少,不會太迫。2個人先玩1陣 Board game。每人點了一杯特飲及小食試試。海洋檸檬梳打 $42有大大片檸檬的海洋檸檬梳打清新非常,男生很受落。朱古力曲奇沙冰 $48自己點的朱古力曲奇沙冰不算太甜,充滿 Oreo濃香。頂頂的Cream 令女生食時有點罪惡感,但飲完又幾令人心情開朗,哈哈!黑松露醬薯條 $58非常特別的黑松露醬。不用点太多已有淡香黑松露味了,是比較特別的菜色。玩到晚餐時間,再Share了泡菜雞翼石鍋飯。泡菜雞翼石鍋飯 $78有4隻雞翼都不少哩!雞翼炸得皮脆肉嫩,不俗。石鍋飯攪勻後, 脆囗的飯焦混在飯內一齊食,很有囗感,很好味呢!當天約9点,趁人開始多時離開。離開前,當然要食它家甜品。爆谷雪糕 $42爆谷雪糕來到超巨型,是3-4人份量。牛奶雪糕有香濃牛奶味。爆谷含非常多的焦糖漿,脆囗之選!非常推介的甜品,人多一齊分享就更好了。整體食物跟飲品也是Cafe standard,甜品更是above the standard,價錢亦合理。

平日旁晚到 冰雪公主 hea 一陣。
2個人先玩1陣 Board game。
每人點了一杯特飲及小食試試。
海洋檸檬梳打
海洋檸檬梳打 $42
有大大片檸檬的海洋檸檬梳打清新非常,男生很受落。
朱古力曲奇沙冰
朱古力曲奇沙冰 $48
自己點的朱古力曲奇沙冰不算太甜,充滿 Oreo濃香。
黑松露醬薯條
黑松露醬薯條 $58
非常特別的黑松露醬。
不用点太多已有淡香黑松露味了,是比較特別的菜色。
玩到晚餐時間,再Share了泡菜雞翼石鍋飯。
泡菜雞翼石鍋飯
泡菜雞翼石鍋飯 $78
有4隻雞翼都不少哩!
雞翼炸得皮脆肉嫩,不俗。

當天約9点,趁人開始多時離開。
離開前,當然要食它家甜品
爆谷雪糕
爆谷雪糕 $42
爆谷雪糕來到超巨型,是3-4人份量。
牛奶雪糕有香濃牛奶味。
爆谷含非常多的焦糖漿,脆囗之選!
非常推介的甜品,人多一齊分享就更好了。
2016-03-03
朱古力曲奇沙冰
黑松露醬薯條
泡菜雞翼石鍋飯
爆谷雪糕
2016-03-08 341 浏览
荃灣區甜品店特別多, 有韓式、中式、日式、西式以及台式都有. 真係多到眼花花, 令你心大心細唔知點揀.成日出沒係荃灣區,但就唔知原來近荃灣廣場附近有間咁正嘅韓式甜品店. 多得好朋友介紹, 所以拉左老公一齊去試下.呢間甜品店叫冰雪公主, 起初以為係用迪迪尼個FROZON- ELSA做主題. 原來只係名字有D似.店內裝修跟韓式café一樣, 環境光鮮, 裝修有格調. 而且更提供免費wifi.到處都掛滿雪花圖案, 營造冰同雪的效果而店內地方寬敞, 座位之間相隔一定的距離, 所以整體感覺不局促.如果一大班朋友想搵個地方吹下水或聚會, 我會建議到呢間餐廳. 因為佢地有一張可以容納多過12人的長枱, 另外更有4人方枱同圓枱, 組合可以自己安排.店內免費提供咭Game或益智玩具, 可供大小顧客玩.照顧到不同年齡的階層.呢喥雖然主打係甜品, 但都有正餐粉麵飯同小食供應.而且食物質素同樣好好.睇餐牌見到有花茶提供, 喜歡飲花茶嘅我當然必Order啦, 價錢仲好優惠.我點的是洛神花杞子茶(HK$38),一壺花茶容量都算多, 可以斟到4杯.喜歡洛神花的酸味, 飲完暖笠笠又開胃, 仲可以解膩. 因為對上一餐食
到處都掛滿雪花圖案, 營造冰同雪的效果
呢喥雖然主打係甜品, 但都有正餐粉麵飯同小食供應.
而且食物質素同樣好好.
喜歡洛神花的酸味, 飲完暖笠笠又開胃, 仲可以解膩. 因為對上一餐食太飽.
韓式泡菜醬炸雞翼(HK$48)個名吸引住, 所以叫左一客試下.
首先雞翼醃得很入味, 醬料唔係只停留係表面. 無外鹹內淡的問題出現 而剛炸起的雞翼熱辣辣, 咬落有肉汁.
仲有泡菜醬味濃, 而且只帶有微辣.如果喜歡泡菜又怕辣的朋友一定會喜歡.
再來就係OPENRICE網上大家推薦一定要食的爆谷雪糕(HK$42), 淨睇個樣已經相當吸引.
以為個雪糕會好甜?? 你就錯啦.外層雖然係有爆谷+焦糖醬, 但其實店內採用的是乳酪雪糕. 所以雪糕有點微酸, 剛好與焦糖醬的甜中和左.
爆谷唔係平時戲院內買到的細細粒種類, 而係比較大同脆口. 配合乳酪雪糕一同進食, 真係超。級。正呀!! 私心推介俾大家, 一定要試.
超級綠茶控嘅老公, 就單點左個綠茶雪花(Small HK$38). 一上枱全綠色的外觀已經令到老公好興奮.
原以為呢個綠茶雪花只係原味雪花上加左綠茶粉、綠茶雪糕同年糕.
不過只要掏深一點, 就會有更大驚喜.
原來結構係有一層雪花冰、一層鍊奶、一層綠茶、一層紅豆同有一球綠茶雪糕.
整個味道配合得太好了啦!! 綠茶味濃, 配上紅豆蓉同年糕, 成個組合真係無得輸. 連平時挑挑剔剔嘅老公都大讚下次可以再Encore. 無諗過所以食物都有驚喜.

後記:
波子棋, 兒時的最愛.
唔知有幾耐無同人對玩過, 今次總算通快地玩個3,4個回合.
2016-02-28