年初三唔拜年去下黃大仙廟祈福,之後去商場覓食,見到呢間之前一直想試嘅湖南農家菜農耕記. 呢間內地過江龍喺全國有過百間直營店,去年第四季開始在港插旗,先後喺佐敦同黃埔落戶都大排長龍,第三間分店選址黃大仙龍翔中心北館,餐廳做緊試業期間8.8 折. 下星期21/2 開業有半價優惠(應該首兩三天都有優惠),去開嘅朋友可以一試. 門口等位可以自行斟果茶飲,幾體貼,我哋去得早唔洗等位好好彩. 坐低卡位位置寬敞,店員亦奉上好味果茶,可以飲住睇menu . 兩頁紙選擇唔算多不過全部唔常見亦令人食指大動. 掃code join 會員之後可以享有優惠,仲有得送獨家帆布袋(送完即止),仔仔用左即刻好有農民氣息好可愛😍#鮑魚辣椒炒肉餐廳推介名物梗係要試吓啦. 原鍋上夠風味超爆香,而且愈食愈辣. 鮑魚仔細細粒夠Q彈都有好多粒㗎,湖南螺絲辣椒夠爽口,小炒肉係湖南小炒必吃果然出色,肉香滿瀉但口感油潤不膩. 加埋土豬肉前腿咬落結實更有口感. 配菜白木耳炒得好爽身. #蘿蔔燉骨子筒非常鮮美嘅燉湯可以解膩解辣,份量好大煲,蘿蔔夠腍鮮甜回甘,大大舊豬骨仲可以啜埋骨髓嘅精華. 簡單而美味. #鮮肉米粉專程叫俾小朋友食,米粉夠

#鮑魚辣椒炒肉

#蘿蔔燉骨子筒

#鮮肉米粉
專程叫俾小朋友食,米粉夠滑溜,肉粒鮮嫩唔乾. 湯底亦帶滿滿肉汁. 呢度菜係香港🇭🇰特有,北上係無㗎!撈埋其他小炒食,味道更豐富.

#農家小酥肉
肉皮薄而酥脆,醃得入味就咁食已經好正,沾上辣椒粉更惹味.

今次美中不足係農曆新年來貨供應問題無得試餐廳招牌檸檬茶(1公升)玉油柑等, 下次真係要試吓,仲有好多款菜想試.

• 鮑魚辣椒炒肉
  • 蘿蔔燉骨子筒
  • 農家小酥肉
3天前 0 浏览
經過見有間#農耕記 食湖南土菜的餐廳,門口裝飾夠晒特色,故又睇吓餐牌,見都唔錯咁,便進入開餐囉☺️松茸土雞湯,啱晒平時冇咩湯水飲嘅我地,湯頭清甜感覺滋潤,連湯渣都要食埋。咸蛋黃燒賣,皮薄入面包了煙韌糯米同埋大大隻嘅咸蛋王,味道都唔錯。雙椒蒸魚頭(配麵條),份量足很大碟,蒸製的時間剛好,佢個雙椒汁帶辣很惹味,魚頭新鮮同埋好滑。青椒🫑炒土雞蛋,青椒配搭鮮嫩土雞蛋,帶出清新的鮮味,雞蛋炒得柔軟同帶有蛋香,配飯食亦很搭。大碗花菜,椰菜花跟肥肉同蒜頭炒,口感爽脆清甜,健康之選。
經過見有間#農耕記 食湖南土菜的

大碗花菜,椰菜花跟肥肉同蒜頭炒,口感爽脆清甜,健康之選。
2024-06-06
6天前 0 浏览
屋企人嫌黃大仙中心冷氣凍,要食辣辣湖南菜暖身,去咗”農耕記湖南土菜”。湖南菜即”湘菜”,我淨係知佢係中國八大特色菜之一,同埋農耕記係過江龍,其餘一無所知😂。先叫了”酸菜魚”,可以揀多辣/正常/少辣/唔辣,而嚟到係好大盆。魚同菜嘅份量都多,魚好淋,連埋啲酸菜/娃娃菜/金菇食味道好豐富,屋企人仲將佢當湯咁飲😂。不過真正嘅大佬係佢 - 號稱年賣600,000嘅”辣椒鮑魚炒肉”。首先佢本來嘅味道已經好豐富,辣之餘好惹味仲有個火喺下面煲住,連白飯食本來已經天下無敵,最癲係連同36元但1公斤嘅香水檸檬茶,一啖辣一啖冰凍嘅檸檬茶,真係非同凡響。炒肉、白飯、檸茶,三者缺一不可。最後仲叫咗個鹹蛋黃燒賣,不過呢個就係糯米芯,同一般嘅燒賣唔同,係相當飽肚。雖然好多辣食,但要讚嘅係佢有提供紙巾,我結果呻到成枱都係😂。

2024-06-07
等候时间
15 分钟 (堂食)
2024-06-04 0 浏览
近期至hit人龍店-黃大仙農耕記 呢間店最近好hit, 話北角店朝早已經拎哂全日籌😨究竟係咪真係咁好食?今次訂左黃大仙店,早左黎等左5分鐘有位,用QR code 落訂,當日星期六夜晚都full 哂🥶點左乾鍋酸菜肥腸: 會㷫住上菜,加埋熱力好辣🥵肥腸好爽口,配埋酸菜好惹味鮑魚辣椒炒肉: 都係㷫住架,有好多細細粒既鮑魚🤣仲有好爽口嘅白木耳,夠哂惹味砂鍋炆豬腳:炆到好腍😍一夾已經離咗骨,好入味,好多骨膠原老麵花卷: 好似饅頭卷咁,包住肉最好食😂飲品方面好大杯😅不過杯裝較少選擇,如果唔使等太耐嘅都可以試一試
近期至hit人龍店-黃大仙農耕記

砂鍋炆豬腳:炆到好腍😍一夾已經離咗骨,好入味,好多骨膠原
老麵花卷: 好似饅頭卷咁,包住肉最好食😂
等候时间
10 分钟 (堂食)
2024-06-02 0 浏览
我是能吃辣的,最近吃了幾家川渝菜,想在香港繼續多發掘,看到黃大仙有家湖南土菜就去嘗一下,那真是很對口味非常正宗!雙椒蒸魚頭(配麵條)一個大魚頭切成兩邊,每邊各撒上大量的紅剁椒和青剁椒,紅紅綠綠令人垂涎欲滴!入口時,剁椒醬汁馬上在舌尖爆發出醇厚濃郁的辣味,不同於其它的辣椒,剁椒酸甜適中,令人欲罷不能!厚實的魚頭肉比魚身膠質感更強烈,肉質細膩柔滑很多!寬麵吸收了魚肉的鮮美汁水和剁椒的辣香很勁道!酸菜鱸魚上菜時,酸菜的清爽酸味瞬間撲面而來,激發出味蕾的興奮感。肥美的鱸魚肉嫩滑香辣與酸菜形成絕妙的和諧。盆裡面還有蘆筍、白菜、金針菇等蔬菜,整整一大盤幾乎佔了一個枱,份量好大好抵!鮮肉米粉肉嫩湯鮮,濃郁鮮美的肉湯入口後,鮮美的滋味瞬間在口腔中擴散開來,滋味醇厚而不膩!米粉滑溜溜吸飽了鮮肉味!

雙椒蒸魚頭(配麵條)

酸菜鱸魚

鮮肉米粉

2024-06-02 0 浏览
这个周末,我们一起有十多人行山后聚餐,餐厅刚开不久,服务很好,小妹周到,菜品很不错,湖南菜口味正宗!我们还点了米线,人均200港币出头,餐厅就在黄大仙地铁上盖,很方便!
2024-06-01 0 浏览
「茶油土芹菜炒黃牛肉」,分量十足,肉質軟嫩多汁,芹菜新鮮脆爽,配料恰到好處,一點也不油膩,真是下飯神菜!「農家小酥肉」,簡直太驚艷了!外皮酥脆入口即化,裡面的肉質卻軟嫩多汁,入口即化,真是難以置信的好吃。「蒜蓉空心菜」清爽可口,為整頓菜肴增添了清新感。最後我點了「老麵花卷」和「泰國茉莉香米」作為主食,光聞麵香就夠誘人了,吃起來外酥內軟,搭配香米,簡直是完美搭配!家常菜來說,絕對是正宗,今天一口氣吃了兩碗飯

家常菜來說,絕對是正宗,今天一口氣吃了兩碗飯

2024-05-29 27 浏览
內地人氣品牌【農耕記】進駐香港🇭🇰它主打是湖南菜,每一道都份量大及便宜,很適合一家人來吃飯🍚室內設計蠻時尚,採用紅色的梳化,很溫暖的感覺空間挺大的,一家五六人以上也能坐得舒服😌🔸砂鍋煨豬腳 $138這道十分推介,因為豬腳好高質首先豬腳是很乾淨,沒有毛的,而且煨得十分嫩滑,就像花膠般,好黏好淋~其次份量都很多,有5-6件豬腳,價錢才$138實在便宜!味道也剛剛好,有點像滷水的味道配菜還有一些西蘭花,中和油膩感👍🏻🔸油豆腐燜拆骨肉 $128它是用個砂鍋承載住,下面有個蠟燭一直點住,目的令餸菜保持溫暖,油豆腐吸收了肉汁的味道,味道比較濃裡面都有很多豬肉、芹菜及蔥花等等,十分惹味🔸鄉里蒸扣肉 $98這道菜看似簡單,但要煮得好食都難的~它是好食的,梅菜不會太咸,撈飯吃一流裡面有9-10塊厚厚的五花肉,入口即溶,相當好食🔸白飯 $12他的米是採用泰國茉莉米飯,正正常常,粒粒分別每人點一碗白飯,配餸菜十分飽肚~總括:兩個人點三餸兩碗白飯都是$400左右,份量又多食到好飽,因此是抵食的~它有個豆腐魚湯好吸引🤩下次要試試它
內地人氣品牌【農耕記】進駐香港🇭🇰

它主打是湖南菜,每一道都份量大及便宜,很適合一家人來吃飯🍚
室內設計蠻時尚,採用紅色的梳化,很溫暖的感覺
空間挺大的,一家五六人以上也能坐得舒服😌

🔸砂鍋煨豬腳 $138
這道十分推介,因為豬腳好高質
其次份量都很多,有5-6件豬腳,價錢才$138實在便宜!
味道也剛剛好,有點像滷水的味道
配菜還有一些西蘭花,中和油膩感👍🏻

🔸油豆腐燜拆骨肉 $128
裡面都有很多豬肉、芹菜及蔥花等等,十分惹味

🔸鄉里蒸扣肉 $98
這道菜看似簡單,但要煮得好食都難的~
它是好食的,梅菜不會太咸,撈飯吃一流
裡面有9-10塊厚厚的五花肉,入口即溶,相當好食

🔸白飯 $12
他的米是採用泰國茉莉米飯,正正常常,粒粒分別
每人點一碗白飯,配餸菜十分飽肚~

它有個豆腐魚湯好吸引🤩下次要試試它
2024-05-28 26 浏览
有張一百蚊券唸住用,入門口前已經問個侍應用唔用得,佢話三百蚊先可以用。ok, 叫到夠,講真,餸菜味道好一後,貴且細碟。到埋單,話我嗰三百蚊唔包飯,飲品,小食。。。只計小菜總價,張coupon完全無寫呢d條款,都算,即刻叫一個小菜外賣,點知等成半個鐘。。。你唔想俾優惠就唔好攪咁多嘢啦,嘥人時間,食到一肚氣!
之前係深圳都好想食好耐,估唔到依家係香港開左分店,梗係要去試下又幾好食啦😝鮑魚辣椒炒肉招牌必試‼️鮑魚細細粒得黎好爽口,而豬肉就嫩滑多汁💦再配搭爽脆微辣嘅尖椒同白木耳,夠辣夠爽🌶️越食越惹味,送飯一流😍乾鍋酸菜肥腸肥腸好肥美🥰配上酸菜一齊食好酸爽惹味,重口味人士之選😛同樣送飯一流👍🏻糍粑油條外脆內軟,入面夾住軟糯嘅糍粑🤩再有黑芝麻碎碎係面,食落超有口感,真係要試🤤滿杯維C橙+招牌檸檬茶兩杯飲品份都好大杯,維C橙好鮮甜,解渴一流😚檸檬茶就好香檸檬香🍋飲落酸酸甜甜,用黎解辣唔錯

鮑魚辣椒炒肉

乾鍋酸菜肥腸

糍粑油條

滿杯維C橙+招牌檸檬茶
兩杯飲品份都好大杯,維C橙好鮮甜,解渴一流😚
檸檬茶就好香檸檬香🍋飲落酸酸甜甜,用黎解辣唔錯
2024-05-22
用餐时段
不愧是長沙人推薦一定要吃的湖南菜居然能夠做到這麼便宜又好吃!和同事連吃3、4天也不過分!!地道正宗的湘菜且份量好實在我們這一桌子才人均一百不到四道菜足夠三人吃得飽飽的~✅招牌蝴蝶魚這款招牌配辣才好吃🌶️滿滿辣椒和蒜特別下飯~✅魚湯白豆腐特別愛喝這款濃郁魚湯除了魚還有滿滿豆腐✅咸蛋黃燒賣賣相還可以吃起來像粽子有糯米有咸蛋黃✅糖油粑粑吃起來軟糯糯的很像湯圓口感很Q彈帶有濃郁桂花香✅滿杯維C橙好大一份很震撼!!清甜解辣必點飲料👍✅泰國茉莉米飯米粒香香的每一口都有滋味搭配以上餐食更入味~🍵注意有茶位費及加一愛吃湘菜的記住這家~在香港也有其他門店吃湖南菜不迷路🙌🏻
不愧是長沙人推薦一定要吃的湖南菜
居然能夠做到這麼便宜又好吃!
和同事連吃3、4天也不過分!!

地道正宗的湘菜且份量好實在
我們這一桌子才人均一百不到
四道菜足夠三人吃得飽飽的~

✅招牌蝴蝶魚
這款招牌配辣才好吃🌶️
滿滿辣椒和蒜特別下飯~
✅魚湯白豆腐

✅糖油粑粑
吃起來軟糯糯的很像湯圓
口感很Q彈帶有濃郁桂花香

✅滿杯維C橙
好大一份很震撼!!
清甜解辣必點飲料👍

✅泰國茉莉米飯
米粒香香的每一口都有滋味
搭配以上餐食更入味~

🍵注意有茶位費及加一
愛吃湘菜的記住這家~
在香港也有其他門店
吃湖南菜不迷路🙌🏻

2024-05-27 42 浏览
聽聞呢間係內地好出名,最近係香港又連開幾間分店,一入到去,座無虛席,非常旺場。店員服務態度都幾好,一坐低就好殷勤同我地介紹特色菜經典酸菜魚 超級大盆,配料豐富。聽聞之前係用烏魚,而家轉用鱸魚,無咁多骨。魚肉滑嫩,大大塊啖啖肉。整體味道酸爽開胃,湯汁配飯一流蒜蓉粉絲蒸蝦仁 粉絲同蝦仁係上餐檯後現蒸,店員會比一個流沙瓶計時⌛️,等d沙流完,就可以開蓋食。蝦仁爽口彈牙。粉絲沾滿蒜蓉,好入味,份量都好多糖醋酥肉 強推!黏稠既糖醋醬包裹住酥脆既豬肉條,口感豐富

經典酸菜魚

蒜蓉粉絲蒸蝦仁

糖醋酥肉
強推!黏稠既糖醋醬包裹住酥脆既豬肉條,口感豐富

2024-05-27 21 浏览
食物,環境也不錯。美中不足是一家大小共11人來食沒有圓枱及用餐時間有限多1.5小時有一點心理壓力。感覺食得很衝忙。這裡適合4-6人用餐。總括也不失爲一間有特色的店。
食物,環境也不錯。
2024-05-25
庆祝纪念
生日
2024-05-24 32 浏览
我今日去黃大仙辦事,順道約同好友去位於黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館1樓N133-N134號舖的農耕記食湖南菜,環境舒適,坐得舒服。湖南菜基本上是以辣為主,我是走辣愛好者,看見菜單上也有不辣的菜式。我點左個砂鍋煨豬腳$138,好友點左個魚湯白豆腐$79,另外點左個清炒毛白菜$58,葱油薄脆$39,老麵花卷$48。砂鍋煨豬腳賣相不錯,熱辣辣好大鍋,豬腳煨得軟腍入味,有咬口又好食;魚湯白豆腐也是用煱盛載,可以繼續保温👍,魚湯清甜,豆腐滑溜好食,配有肉碎,相當窩心。毛白菜清炒鮮甜清爽;葱油薄脆好脆口,一咬就碎,香口好食;老麵花卷用蒸籠上桌,1份有4件,有咬囗不油貳。

• 魚湯白豆腐
  • 砂鍋煨豬腳
今日一家到黃大仙行街,見到過江龍~農耕記,佢哋主打湖南土菜,將獨有的湖南菜風味帶到香港,我哋即刻去試下先!✨今次選咗以下食品✨🌟招牌蝴蝶魚用上新鮮的白鱔魚肉,炒至香味撲鼻,魚肉鮮嫩多汁,大廚的烹飪手法非常到位,餐廳的招牌菜之一🌟蔥燒跳舞蝦上菜時有小爐保暖,將剥殼的蝦仁連同晶瑩剔透嘅粉絲,放入大量蒜蓉一齊煮,味道香濃,鮮味滿分🌟酸辣雞雜將雞雜切粒連埋其他嘅配菜,再加入湖南土菜特有嘅酸辣香料,味道酸酸辣辣好開胃🌟鹹蛋黃燒賣用炒過嘅糯米飯,中間包住大大粒嘅鹹蛋黃,再包上餃子皮一齊蒸,蒸得岩岩好,不會太硬又不會過軟,鹹蛋黃入口漬飯,值得一試的菜式👍🌟霸氣玉油柑玉油柑酸甜適中,不過於香濃,非常清爽解膩。🌟招牌檸檬茶檸檬茶恰到好處的酸甜比例,飲完令人神清氣爽,最佳的消暑飲品

✨今次選咗以下食品✨
🌟招牌蝴蝶魚

🌟蔥燒跳舞蝦
上菜時有小爐保暖,將剥殼的蝦仁連同
晶瑩剔透嘅粉絲,放入大量蒜蓉一齊煮,味道香濃,鮮味滿分

🌟酸辣雞雜

🌟鹹蛋黃燒賣

🌟霸氣玉油柑
玉油柑酸甜適中,不過於香濃,非常清爽解膩。

🌟招牌檸檬茶
檸檬茶恰到好處的酸甜比例,飲完令人神清氣爽,最佳的消暑飲品

2024-05-15