2011-04-11 11 浏览
在灣仔區吃叉飯,時至今日,第一時間也是想到再興.已有差不多兩年時間,沒有到過再興吃叉燒飯.期間曾鬧過呃秤之新聞,但香港人總是善忘的,過了不久已忘記什麼一回事,門外等外帶的食客依然不絕.上月台北朋友V旋風式來港二十四小時,時間不多之下,也要來此吃個叉燒飯,再興的魅力果然利害.就是因為見到她的部落格文章,令到我又再來.小弟光顧了十多年,每一次來也不會失望.有些人經常性質疑再興的叉燒,其實是由傳媒吹出來,說只要懂得去揀,很多地方也會找都靚叉燒.當然不是每個人,也有如此閒情在燒臘檔面前,拿著叉燒左揀右揀的.這樣說無非想突顯自己"與眾不同"而已.大多食還客是相信口碑,如果吃過是好,自然會推薦給其他人.難道貴網上的二百幾個好評,也是吹出來?事實上,他們的叉燒真不錯耶.早年口味喜愛瘦叉燒,如今偏愛半肥瘦.是日一坐下,說聲:半肥瘦叉飯一碟扣底,不到一分鐘便奉上,速度可與澳州牛奶比美.在人馬疊集的灣仔區,慢一點也會損失幾轉生意.叉燒汁依然要自己動手落,味道甜而不過鹹.半肥瘦叉燒,外層依然燒得焦香,蜜味香甜,肉質軟淋鬆化.由早年十多塊錢,吃到今天$22一碟,還是覺得超值. 加多一碗西洋菜例湯,味道清甜.可

加多一碗西洋菜例湯,味道清甜.
可惜我不是住在港島,住在灣仔的人,很方便地來到斬大舊叉燒,真幸福.
2011-04-08 2 浏览
今日終於有機會黎呢到試食啦, 好多人都話呢到既燒味好正, 我地去到都差唔多8點啦, 最後既油雞飯都比我叫左, 燒肉都冇晒, 只得叉燒同燒鵝咋, 咖喱雞就有, 結果我地叫左叉燒油雞飯, 叉燒燒鵝飯同紫菜湯叉燒油雞飯 / 叉燒燒鵝飯 - 啲汁係自己落既, 鍾意落幾多都得, 但一啲都唔咸甜甜地, 幾好味, 燒味各樣都好新鮮紫菜湯 - 份量好多, 味道唔錯

紫菜湯 - 份量好多, 味道唔錯
2011-03-22
2011-04-03 18 浏览
Do not eat at this restaurant. Eating here was a nightmare. There are only six to seven tables for forty people. We were all squeezed into these dirty tables and chairs. The floor was very greasy and black. Service was zero with a bunch of middle-aged men and women yelling at you. Come on Open Rice members, have a little higher standard. This place should not be given the best restaurant award. By the way, Joy Hing does not have the best char siu in Hong Kong.
2010-03-05
  • none
2011-03-31 17 浏览
見這麼多食評說這店的叉燒好吃,因要到灣仔,所以便買來試試。買了二十元的叉燒,回到家打開一看是全瘦的叉燒。可能是我沒要求要肥/瘦的叉燒,所以便給我瘦到吃不到的叉燒而且它的樣子像風乾了很久似的,顏色有點不新鮮。。。。還有差不全部都是燒到很燶的,很硬的完全咬不到的。我想都沒有機會再買來再吃的了。
見這麼多食評說這店的叉燒好吃,

因要到灣仔,所以便買來試試。

買了二十元的叉燒,回到家打開一看是全瘦的叉燒。

可能是我沒要求要肥/瘦的叉燒,所以便給我瘦到吃不到的叉燒

而且它的樣子像風乾了很久似的,顏色有點不新鮮。。。。
又黑又硬,炭一般不能吃
還有差不全部都是燒到很燶的,很硬的完全咬不到的。

我想都沒有機會再買來再吃的了。
2011-03-29
3 分钟 (外卖自取)
2011-03-31 39 浏览
要選燒臘人龍店我會選再興,再興店面小小只有十張5人枱吧,但估計每桌每天可翻單30~40轉,以每人平均消費25元計,每桌收入4000元,光是堂食每天就有四萬元以上現金,還未算外賣和節日酬神的入息。流轉快的情况下,再興可以不停供應新鮮的燒臘,價格又平民化,地方是差,也就是讓人不想久留,填了肚就走!再興的肥义燒和燒肉十分多汁惹味,但必須知道只可堂食不要外賣飯盒,因為外賣的品質很差,同樣叫一個义燒燒鵝飯,堂食的义燒整整齊齊、你點肥义給你肥义燒,要瘦是瘦,燒鵝也是一部位的;但外賣那盒义燒燒鵝飯,往往义燒像賣剩的貨尾,一塊大一塊小,不是瘦得發乾,就肥到全脂,果然是半肥瘦,燒鵝一件胸一件背一件屁股,看見也不想吃!
外賣飯盒比堂食差很多
外卖自取
2011-03-24 15 浏览
很久沒有來再興了,想必他們又會加價了麼?沒有! 叫了一碟燒鴨飯,還是22元,例湯還是6元。今天下午4:00到來吃個「下午飯」(如果中午來的話,會很難找位子,和比較逼夾),這時的再興,比較清閒鬆動,但也有不少堂食和外賣客,真的是客似雲來。灣仔不乏燒味檔或茶餐廳,他們「客似雲來」的原因,就是質素有保証。這個燒鴨飯,肉是少了點: 三、四塊都是鴨「背脊」,只有少肉多皮; 另外兩三塊便是「勁厚肉」的鴨胸。雖說是「鴨背脊」,亦不失那份燒鴨油香味,咬落出油時,送飯一流。正!「勁厚」鴨胸肉,皮脆肉不霉,咬落「實的的」。鴨皮還留有香濃碳燒味道。正!例湯是西洋菜燒骨湯,可以老實的跟你說,也頗為淡口的,不過,真的無味精(因為我好敏感,一有味精我都勁口渴),因為飲完不覺口乾。人在灣仔,可以用28元吃到一個那麼好味又飽肚的「下午飯」,還有投訴麼?有時間,我會回來探你的!
很久沒有來再興了,想必他們又會加價了麼?沒有!

叫了一碟燒鴨飯,還是22元,例湯還是6元。

不好意思,又是吃到一半才影添。

有時間,我會回來探你的!

2011-03-23
不好意思,又是吃到一半才影添。
  • 燒鴨飯
2011-03-21 16 浏览
久聞再興叉燒是全港之冠,若未試過便狂為愛吃之人。 星期五晚接近八時,外賣的人龍經已散去,但堂食顧客依然逼爆店子。舖內桌子排得密密麻麻,食客幾乎是背靠背坐。由於不少人已在輪候,大家都專心一致密密食。肚子不餓的關係,只叫了最馳名的叉燒配瀨粉。不消一會,食物已火速送上。叉燒以瘦肉為主,略帶少許肥膏。肉質出奇地腍身,絕不柴皮難嚼。最喜歡它的蜜汁,微甜不太漏。吃罷還齒頰留香,確是上品。見很多食友均點白飯,原來湯瀨也絕不遜色。湯底惹味之餘,重點是帶芫茜香,喝過便不能停口。另一讚賞之處是,雖然小店人流不絕,忙碌非常。但侍應仍然十分禮貌,保持良好的待客之道。或許,這亦是店子長紅不衰的原因。
久聞再興叉燒是全港之冠,若未試過便狂為愛吃之人。

舖內桌子排得密密麻麻,食客幾乎是背靠背坐。
由於不少人已在輪候,大家都專心一致密密食。

肚子不餓的關係,只叫了最馳名的叉燒配瀨粉。
不消一會,食物已火速送上。
叉燒以瘦肉為主,略帶少許肥膏。
肉質出奇地腍身,絕不柴皮難嚼。
最喜歡它的蜜汁,微甜不太漏。
吃罷還齒頰留香,確是上品。

見很多食友均點白飯,原來湯瀨也絕不遜色。
湯底惹味之餘,重點是帶芫茜香,喝過便不能停口。

另一讚賞之處是,雖然小店人流不絕,忙碌非常。
侍應仍然十分禮貌,保持良好的待客之道。
或許,這亦是店子長紅不衰的原因。
2011-02-09 9 浏览
打開openrice去搵食, 一見就係再興心諗實無死啦, 放飯時間真係排晒隊, 咁誇張應該有料到可能我地只係兩個人的關係, 等左陣, 十分鐘左右啦, 就有得坐, 見d食評咁正, 就想試下個叉燒。不過見乳豬又好抵...咁就整左個雙併唔洗幾分鐘, 就有飯上枱, 望一望, 飯豬皮光肉滑仲有炭香, 應該唔錯, 叉燒就正正常常一食, 隻豬真係要讚, 真係有炭香又有油香, 仲正過擺酒食個d但個叉燒就...有陣味!!炭火味加陣怪味, 又似「雪藏味」又似「粟味」唔掂個飯仲慘, d飯又生又熟...又散又爛...似磨牙多過食飯...分分鐘仲差過街市個d外賣飯盒廿幾三十蚊...係灣仔區係抵食...但你真係要接受到佢d飯囉...唔該食過一次真係怕...我又唔係要食晒你成隻豬燒得幾好都無用...
打開openrice去搵食, 一見就係再興
心諗實無死啦, 放飯時間真係排晒隊, 咁誇張應該有料到

但個叉燒就...有陣味!!
炭火味加陣怪味, 又似「雪藏味」又似「粟味」唔掂

分分鐘仲差過街市個d外賣飯盒

食過一次真係怕...我又唔係要食晒你成隻豬
燒得幾好都無用...
差, 叉燒有陣味...d飯...唉
2011-02-01
  • 燒豬
2011-02-07 34 浏览
香港最出名既燒臘可能多不勝數,但要數當中出名至極既都可算這間,雖然之前曾被評為呃秤最厲害既燒臘店,可是佢地既出品真係好好食,由其是叉燒,半肥瘦之餘,更加濃濃地增添炭燒味道,現在沒有呃秤之外,感覺仲好似多左好多添。每逢午飯時間,門口總是排了兩條隊,一條是想入去坐低食既,另一條則是排隊買飯盒的,師父們刀工了得,一下子已經斬好了一盒飯,排隊既永遠都只是維持在3-6人左右,一落單,伙記一嗌,不消30秒已經可以有交易了,快到要用慢鏡重播先見到師父既刀工。今次選擇坐下品嚐,本想慢慢去食,可是環境既因由,是不能有喘息的機會,旁邊的食客更加三爬兩撥,用最快既時間食完,埋單走人,座位都算十分迫陜。黎得呢到,梗係要食叉燒啦,無錯叉燒始終都係軟軟淋淋,加上絲絲焦香。今次既燒肉就不能說好了,不過味道唔太咸,唔錯唔錯,白切雞雞肉嫩滑,有少少血色。不能不提的是,呢到既咸蛋隻隻都好靚,爆哂油架,而且又唔會係一味死咸個隻,雖然膽固醇極高,但係一次半次都無所謂啦。外賣咸蛋叉燒飯只係22蚊咋。另外,我都好鍾意食呢到既乳鴿,間唔中都會兩盒飯配一隻鴿同媽媽一齊分享。鹵水香中帶甜,鴿肉絲毫不老,而且上色均勻。可能好多人覺得佢D

叉燒燒肉
叉雞

可能好多人覺得佢D叉燒賣相不佳,可是味道真係一級棒。

更多資料:http://hk.myblog.yahoo.com/zysk-c/article?mid=978

叉雞
叉燒燒肉
  • 雞肝
  • 乳鴿
2011-01-20 129 浏览
食再興,的確有保証,叫左個叉鴨飯,叉燒例牌半肥曖叉,燒得有小小噥邊,很香口,半肥係好味叉燒既靈魂,燒鴨亦好正,很有鴨香,加埋熱辣辣白飯,真係下午返到公司做起野上黎都快過人!!
食再興,的確有保証
叉鴨飯
2011-01-18
叉鴨飯
2011-01-20 35 浏览
其實都食過好多次,不過真的沒有時間寫食評,今天也是很忙,點了一碟半肥瘦叉燒飯及紫菜湯,當做一個簡單而豐富的午餐,再興的叉燒簡直是天下一絕,就算吃過多少遍,都是覺得不會厭,甜甜的叉燒加上經過烹煮過的豉油,吃進口裡肉汁四溢,這種平民美食,只不過是20元,對我來說跟走進酒店中菜廳,享用數百元的午餐,在食物感受上也沒有太大的分別,而咸咸的紫菜湯令我更開胃,這五分鐘的快餐令我又統滿能量再回辨工室再工作了。

2011-01-18
  • 叉燒飯
2011-01-07 20 浏览
好多時來到都會食個肥叉飯 超老火例湯(西洋菜之類),今次去到改食個出名燒雞肝肥叉飯,我個人最喜歡用碗上,保暖最好,價錢與碟上無分別,份量亦相約。飯到一食便令人失望,唔知點解來到係d頭頭尾尾的叉燒,雞肝得2舊,搭咗3粒雞心,d飯又爛又濕又唔夠熱,真慘,令人失望,希望這次係失準,並非質素下降,最擔心這類老字號變質!
2011-01-07
2011-01-03 27 浏览
好多朋友都同我講依度的叉燒好食但我次次都係假期經過,無機會食所以專成去買買左hkd30 叉燒 同一條骨燒肉為食的我, 一俾完錢已經打開佢黎食食左件叉燒, 好夠味連外賣返到去屋企, 家人都話好食不過,燒肉先真係正!!!即食又熱, 又脆,講真, 真係好想encore!!!不過我覺得有d 貴, 因為我係太興買一條骨hkd40依度要成hkd70?!?!我唔知啦...可能係佢條骨大條d./....又可能...................................不過我都會再去食..或者下次堂食去買雙併飯又新鮮又抵:
好多朋友都同我講依度的叉燒好食
但我次次都係假期經過,無機會食
所以專成去買
買左hkd30 叉燒 同一條骨燒肉
為食的我, 一俾完錢已經打開佢黎食
食左件叉燒, 好夠味
連外賣返到去屋企, 家人都話好食

不過,燒肉先真係正!!!
即食又熱, 又脆,
講真, 真係好想encore!!!
不過我覺得有d 貴, 因為我係太興買一條骨hkd40
依度要成hkd70?!?!

不過我都會再去食..或者下次堂食去買雙併飯
又新鮮又抵
2010-12-23
3 分钟 (外卖自取)
  • 燒肉
2010-12-28 110 浏览
其實嚟過呢間燒臘舖很多次,有時仲摸門釘添,﹝呢間燒臘舖真有性格,有時假日唔開門做生意。﹞為的是好味的叉燒。本人不是特別喜歡食叉燒,尤其是一D又乾又硬又冇味的叉燒。但呢度的叉燒好入味,好有炭燒味,火喉啱啱好,食入口軟硬適中,所以每次經開灣仔都會嚟買叉燒。見一位嬸嬸買了雞肝,好似好好食,下次會試試!

見一位嬸嬸買了雞肝,好似好好食,下次會試試!
叉燒
2010-09-18
外卖自取
叉燒
2010-12-26 16 浏览
平時已經知呢間燒臘好出名,今次見門口唔算太多人所以馬上飛去排隊...點知原來一去到內堂已經爆晒-,- 而且門口人龍少原來條人龍係入到入面.而且好多人叫d燒味都係一大堆一大堆叫.仲見到有d人渣車來買外賣...搞到短短人龍都等左10分鐘有多...但算啦好味既都要排...今次排左半隻油雞+20$叉燒打包..估唔到咁出名既店 個盒係冇名....番到屋企打開食,先講叉燒,非常林身+香,有d似食炭燒豬頸肉感覺,再來油雞,連胸肉都好林身...油雞隻汁非常入味,加埋薑蔥蓉送飯一流!
2010-12-24
10 分钟 (外卖自取)
  • 叉燒!