2025-08-03
其匠燒尖沙咀|牛舌控必試!厚切彈牙爆肉汁!講真,去其匠燒食燒肉,唔點佢哋嘅厚切牛舌,真係等於白嚟!呢度嘅牛舌,絕對係我食過咁多間之中,數一數二嘅推介,真心正到爆燈!首先,佢哋揀嘅部位靚,係厚切「舌芯」位,上碟粉嫩嫩,望落已經知新鮮。師傅刀工好,每片切得夠晒厚度,唔會薄切到燒兩燒就乾晒,食落先有口感嘛!落爐燒啦,記住唔好燒太耐!兩面輕輕烤到微焦,帶少少金黃色就最 perfect。一咬落去... 哇!外層香脆帶炭火香,入面嘅肉質呢?超。級。彈。牙! 好似喺口入面跳舞咁,但又完全唔韌,咬多兩啖,啲濃郁嘅牛脂香同肉汁就「噗」一聲爆出嚟,滿口都係鮮味,真係邪惡到極點!點少少佢哋提供嘅檸檬汁或者蔥鹽,更加吊到個鮮味出嚟,完全唔會腥。個種油脂同微酸/鹹香嘅平衡,真係食極都唔厭。就算唔點醬,齋食原味,嗰種純粹嘅牛舌甘香都已經夠晒殺食!老實講,雖然價錢唔算最平,但以呢個質素同厚度,絕對值回票價!食完一片,你會忍唔住即刻想 order 多份! 如果你係牛舌愛好者,嚟到尖沙咀其匠燒,真係千祈唔好 miss 咗佢哋嘅招牌厚切牛舌,包你食過返尋味!強烈推介!