2013-01-28
今晚同日本客人一行八人到西貢食晚,當然要去經常上米芝連的六福。經過又長又斜的樓梯,終於上到3樓。老細已經選定食物小食併盤:椒鹽豆腐+wasabi木耳+青椒每次必食的椒鹽豆腐依然保持高水準。金黃色的金磚,外形十分吸引。外脆內軟,咬開香脆的外層,內裡的豆腐好滑,豆味濃。而且沒油膩感,椒鹽剛剛好,不會太咸。wasabi木耳大大塊,夠爽口,但wasabi味略大重。不吃青椒,但同事話話好味。白灼大墨魚好爽!最重要係材料新鲜,不用功夫。立魚兩食首先食立魚刺身,肉爽味甜,新鲜!正!但切得比較厚,因預我們shabu shabu。之後再食shabu shabu,湯底已是魚湯,十分清甜。把立魚放在碗中,再放入湯,立魚剛剛熟。正!魚頭魚尾椒鹽上-熱辣辣,好惹味!椒鹽鮑魚每次必食!外層炸得黃金香脆,香脆中帶彈牙感覺,不會如橡膠般,又有椒鹽的惹味又有鮑魚鮮,妙極!高水準的傑作!客家咸菜炆豬腩肉好少食豬腩肉,因怕肥。只食了小小,但都覺得好惹味,好想叫白飯送。豬腩肉肥瘦分明炆得非常入味而且充斥南乳的濃香。西蘭花炒象拔蚌仔象拔蚌仔彈牙,炒得剛剛好椒鹽瀨尿蝦一人半隻,十分惹味。瀨尿蝦肉爽味甜。但椒鹽味略重,蓋個瀨尿蝦鮮
經過又長又斜的樓梯,終於上到3樓。
小食併盤:椒鹽豆腐+wasabi木耳+青椒
wasabi木耳大大塊,夠爽口,但wasabi味略大重。
不吃青椒,但同事話話好味。
好爽!最重要係材料新鲜,不用功夫。
立魚兩食
魚頭魚尾椒鹽上-熱辣辣,好惹味!
客家咸菜炆豬腩肉
豬腩肉肥瘦分明炆得非常入味而且充斥南乳的濃香。
象拔蚌仔彈牙,炒得剛剛好
椒鹽瀨尿蝦
一人半隻,十分惹味。瀨尿蝦肉爽味甜。但椒鹽味略重,蓋個瀨尿蝦鮮味。
脆皮風沙雞
在面上撒一層炸蒜, 令風沙雞更加香;雞有雞味,不是用冰鮮雞。風沙雞配南乳醬十分惹味。
每天從船家直接取魚,所以每天不同,但肯定新鲜甜味。就算不用豉油,只用海鹽,便能把魚的鮮味帶晒出來, 加上魚蒸得剛剛好, 不會出現太熟, 也是它最正的原因。
可惜服務員叫極都唔應,唔大個心返工。食物容易控制,但人真難攪