2019-01-31 26 浏览
今日喺長沙灣上完堂落堂時間肚餓就去搵飯食問問係長沙灣返工嘅朋友佢都差唔多時間放工啦於是就約埋佢一齊食佢仲推介左一齊去依間六十六十火鍋點左海鮮火鍋套餐椰子文昌雞湯底套餐 $248位店員先上椰子湯底雞肉另上 提醒我地水滾先落雞再滾就熄火焗5分鐘同朋友先飲湯 十分清甜好飲 同朋友飲唔停湯底仲有鮮滑椰肉、吸晒甜甜湯汁既竹笙同爽甜馬蹄 成個湯底冇得輸海鮮包括貝類x2另外自選左活魚、魷魚、貴妃蚌同蠔睇落細細碟 但2個份量黎講算好多整體都新鮮 同朋友食到好滿足仲包括自選配料六款我地揀左生菜、萵筍、鮮准山、手打墨魚丸、花膠仔同蜂巢豆腐蔬菜新鮮 食得好健康手打墨魚丸細細粒好可愛 彈牙好味花膠仔煮一陣後好軟綿 唔會腥 膠質豐富蜂巢豆吸晒甜甜湯底 食落軟綿 好味道兩個人都食到好飽好滿足
今日喺長沙灣上完堂

店員先上椰子湯底
雞肉另上 提醒我地水滾先落雞
再滾就熄火焗5分鐘
同朋友先飲湯 十分清甜好飲 同朋友飲唔停

湯底仲有鮮滑椰肉、吸晒甜甜湯汁既竹笙
同爽甜馬蹄 成個湯底冇得輸

海鮮包括貝類x2
另外自選左活魚、魷魚、貴妃蚌同蠔
睇落細細碟 但2個份量黎講算好多
整體都新鮮 同朋友食到好滿足

仲包括自選配料六款
我地揀左生菜、萵筍、鮮准山、手打墨魚丸、花膠仔同蜂巢豆腐

蔬菜新鮮 食得好健康
手打墨魚丸細細粒好可愛 彈牙好味
花膠仔煮一陣後好軟綿 唔會腥 膠質豐富
蜂巢豆吸晒甜甜湯底 食落軟綿 好味道
兩個人都食到好飽好滿足
2019-01-31 26 浏览
今日放工同同事預約左一間海鮮做主打嘅火鍋!!!依度食法相當得意架~~~先揀一個湯底,再揀海鮮配料仲有其他肉類同蔬菜🥬食完打邊爐料之後~~就有一個泡飯收尾同同事選的蕃茄薯仔湯底可以說簡簡單單,品嚐海鮮鮮味最後我地整泡飯一定非常好味海鮮我哋就有肉蟹,魚,象拔蚌仔,貝類,蠔,同埋鮮魷。肉蟹十分大隻,還有多膏啊~放入湯底煮10幾分鐘就食得喇!肉蟹啖啖肉又鮮甜,真係好正!鮮魚都唔錯鮮甜又爽口,熟咗之後肉質好入口即融!!!貝類同蠔嘅份量好足呀~又好鮮,我估個湯已經充滿咗海鮮嘅鮮味喇!!另外六款配料,有雞件,肥牛,梅頭,午餐肉等等~~共有8款海鮮,6款其他食材。 先食海鮮後食火鍋配料後,侍應幫我哋加入白飯,仲有脆米,煮返滾佢就食得喇!泡飯吸曬d湯味道好豐富呀!加埋脆米嘅口感,十分十分好味 !! 下次必定會再與家人朋友們再來品嚐!

可以說簡簡單單,品嚐海鮮鮮味
最後我地整泡飯一定非常好味

又鮮甜,真係好正!鮮魚都唔錯

2019-01-31 513 浏览
今日約左朋友去長沙灣行花市行過去個時經過咁岩見到六十六十火鍋🍲見未食野今日又凍凍地就想食d熱辣辣既野食火煱真係岩哂分左三個時段我地岩岩好可以入到八點半既時段入坐之後見到差唔多成間舖頭都滿哂人~一坐底就比左一盤醬料我地~自己整翻個鼓油一入到去其實成間舖都傳出淡淡既椰子湯味但我好中意飲蕃茄薯仔湯緊係簡蕃茄濃湯底😍😍😍佢地set 餐可以簡八款海鮮朋友仔就至中意食海鮮啦而度所有海鮮都有教大概煮幾耐就可以拎上黎食咁就唔怕煮過龍啦!鮮魷🦑🦑大概煮20-30秒就可以食真係估唔到一放落口咁鮮甜真係一舊接一舊蜆大大粒而且好乾淨冇沙既可以放心食食完想再嗌多碟唷肉蟹🦀🦀Wow一上枱我真係嚇親真係生猛海鮮仲郁緊架而且仲有蟹膏食落去真係好滿足食完海鮮之後開始食肉類當然要點肥牛同梅頭必食推介!!首先~我地就落左d雞肉先🐣🐣因為要煮既時間都比較長~~~~之後就落重頭戲肥牛同梅頭🐖🐖超好食軟林林咁架好有牛味一碟都覺得唔夠添啊之後我地就留翻小小餸送翻個脆米泡飯店員都好細心見我地食得七七八八主動過黎幫我地煮泡飯成個飯都充滿住蕃茄既味道🍅🍅每啖都有脆米口感都好豐富唷食埋個泡飯真係好滿足覺得岩岩好係到食唔單止好
今日約左朋友去長沙灣行花市

但我好中意飲蕃茄薯仔湯緊係簡蕃茄濃湯底😍😍😍

佢地set 餐可以簡八款海鮮
朋友仔就至中意食海鮮啦

而度所有海鮮都有教大概煮幾耐就可以拎上黎食
咁就唔怕煮過龍啦!

鮮魷🦑🦑

食埋個泡飯真係好滿足覺得岩岩好
係到食唔單止好多豐富同新鮮既材料
同埋一個一個步驟咁食落去
可以慢慢食慢慢傾計
有一個愉快既晚上值得推介!!!

好幾次揸車經過呢間「六十六十火鍋」,都見佢好旺場,於是今晚特登早啲訂枱來試下,佢哋正常分三個時段,我就自己就book咗八點半🤗一嚟到門口,嗰種墟冚程度真係嚇我一跳,已經有好多客人等候入座,睇嚟咁多人幫襯,證明口碑唔錯👍🏻價錢方面由200-248元,唔使加一,已經有八款自選海鮮和六款自選火鍋配料,不過都要食個先至知道係咪咁正😬店內環境有卡位,亦有自由組合嘅枱,裝修簡潔舒適,乾淨企理,第一個印象唔錯😍先來幾款自己心水嘅海鮮,有沙白、蜆、鮮魷魚🦑、蠔,目測已經知道非常新鮮,海鮮嘅嘢冇得呃嘅,有圖有真相👍🏻另外幾款海鮮,多寶魚、鮑魚、扇貝、貴妃蚌,單單呢八款海鮮已經值回票價,心諗究竟佢有冇錢賺㗎?🤔湯底我地揀咗蕃茄濃湯底,當個湯底滾起嘅時候,將啲鮮蠔淥熟,鮮甜無比,既有番茄🍅嘅湯味,再加埋蠔嘅獨有鮮味,冇得頂💯另外火鍋配料,有西班牙梅頭肉,和美國肥牛,梅頭肉厚薄適中,肉味濃,美國肥牛雪花均勻,絶對係上品,啱晒我呢啲食肉獸😋仲有自家手打墨魚丸,爽滑彈牙,真材實料,另外我最鍾意呢個花膠仔,軟綿綿,滑嘟嘟,補充下啲骨膠原,皮膚都即刻有返彈力😬最後嘆埋個日本烏冬,連埋個番茄濃湯,簡直係Perfect池

最後嘆埋個日本烏冬,連埋個番茄濃湯,簡直係Perfect池,買單真係$200,唔使加一,真係有佢咁平,冇佢咁正,冇得輸啦🤗
2019-01-29 31 浏览
今個冬天已經食過雞煲、台式火鍋,所以決定食個特別D既粥底海鮮火鍋。以前一直都以為只有〈鍋心〉,但認真搵資料,發現而家多左好多類似既火鍋店!! 😮最後揀左呢間價錢比較實惠既〈六十六十〉。醬料唔算多,但乾淨新鮮,其中有一款好似薑既野,我估應該同海鮮好搭,不過唔岩我口味。今次點左蕃茄濃湯底($200)而非粥底,因為想試最後果個脆米泡飯🤤。餐廳無完全set死海鮮既種類,食客可以按自己喜好選擇,魚、蝦、蟹、貝類、鮑魚等,好似我唔中意食魚,就可以揀其他,比〈鍋心〉更彈性。八款海鮮中,最有驚喜係鮮魷魚😮,厚肉、彈牙、有魷魚味,按餐廳指示煮大約30秒,魷魚唔會過分地縮水,亦唔會煮到太老變韌😋。大蝦蝦肉結實有蝦味。肉蟹無其他食客講既咁多膏,而且偏瘦,無乜肉😣。兩款貝類都唔錯,雖然唔飽滿,但勝在無沙,隻隻都食得。聖子皇大隻,入口啖啖肉。只可惜我地煮耐左而變韌,嘥哂….😣鮑魚彈牙,帶子普通。食食下,職員話今日有新鮮魚鰾$30,其實平時我好少食呢樣野,但唔知點解要左一份😂。份量好多,大概有6-7件,乸既厚肉,公既爽脆,加上洗得乾淨無腥味,都食得過既。手打墨魚丸好細粒,內有墨魚粒,有墨魚味,不過整得唔彈牙,比較

大蝦蝦肉結實有蝦味。

肉蟹無其他食客講既咁多膏,而且偏瘦,無乜肉😣。

兩款貝類都唔錯,雖然唔飽滿,但勝在無沙,隻隻都食得。

聖子皇大隻,入口啖啖肉。只可惜我地煮耐左而變韌,嘥哂….😣

鮑魚彈牙,帶子普通。

手打墨魚丸好細粒,內有墨魚粒,有墨魚味,不過整得唔彈牙,比較鬆散;炸魚皮脆口好味
;鮮雞無腥味。

豚肉比肥牛好味,肉質亦比較軟;二人份量既午餐肉好多,正常味道。

最後,職員加入白飯、豬油渣同脆米落個湯底度。食落其實味道唔差,香濃既蕃茄味同鮮肉味,仲有脆米添加口感。不過好鹹,非常鹹!!!😫 而且海鮮味已經比其實食材蓋過,到最後其實食唔出海鮮味。

一個價錢可以試到八款海鮮、六款火鍋配料、之後更可以將個湯底煮成粥或者泡飯,而且仲要無加一收費添!! 如果人少,想打邊爐加海鮮,買料一定唔止呢個價,所以呢度算係個唔錯既選擇。😏
2019-01-25
2019-01-26 29 浏览
平時喺附近返工都冇留意呢度有得食火鍋,為咗就我放工,朋友訂咗位同我食。因為比較近,六點就到咗。加上平日,人流未算多,七點幾先開始陸陸續續接近坐滿舖頭。我哋點咗個椰子雞海底椰套餐,有雞、肉蟹、蝦、花甲、帶子、魚同蠔。自選配料就揀咗黑豚肉、響鈴、娃娃菜、花膠仔同墨魚滑。首先係湯底同雞嚟先,因為個煲唔係太大同埋用陶瓷煲,所以傳熱快,好快就滾,唔洗等到頸都長。個湯滾咗之後飲一啖,好甜美! 椰子味好出,湯底有啲竹苼,吸哂湯汁嘅鮮甜,好正。之後落雞,店員細心同我地講落左雞滾之後就熄爐焗五分鐘。啲雞都幾滑同鮮。 食完雞就可以落海鮮,先落啲花甲,順便等個湯更鮮甜。花甲都幾好味。之後嘅帶子、蝦、魚都幾好。但蟹相對就冇咁新鮮、不過都好抵食。 自選配料嘅響鈴好正,炸得好香。墨魚滑都好好味,食得到鮮味。總結海鮮都唔錯,新鮮得嚟份量適中,非海鮮都唔錯,貴精不貴多。👍

2019-01-26 30 浏览
openrice订左個火锅套餐,200蚊位套餐包括几种海鲜及六种自选火锅配料,店员服务态度好好,闻到我们火锅鲜贝有问题即刻帮我换过煲汤底❤即炸响铃真心好好吃,最后脆米泡汤最正除左海鲜一般般,其他都不错,鱼皮饺好吃
  • 炸响铃
  • 脆米泡飯
  • 娃娃菜
2019-01-25 62 浏览
兩公婆想拍拖食晚飯,最近學人食過試過食蒸海鮮之外,依家想學人食下粥底海鮮火鍋!出街食火鍋最好就係可以食得多款式,每樣夠兩位便好!琴日我哋就去咗附近嘅六十六十度淥下淥下啦~$200火煱粥底本來夠吸引,但係諗諗下之後個又想食好少食嘅椰子雞湯底,所以就加多幾十蚊食幫襯佢半隻雞咁上下的椰子湯!足本敎你點食椰子雞同各海鮮!我地先食曬D雞先,椰水清甜好喝,內有椰子肉,竹笙等,雞約半隻左右,夠食~之後先食各樣海鮮,蟹、蠔、鮑魚、蝴蝶蚌,大蜆、扇具..... 嘩!樣樣都鮮,如果鮑魚大隻D仲正!食完一輪海鮮,個湯底甜到不得了,好好飲!昵個時候上埋自選嘅豬、牛、手打墨魚丸和花膠..... 個花膠我地諗住煲耐D,結果個湯浸哂骨膠原,杰咗好多!同時食豬和牛,薄片拖一拖入口夠正,但未食完我已feel 到好飽~ 份量足,飽哂!最後一提我好喜歡那有心思的懷舊食具,萬壽無疆碟,雞碗咁~ 型!

椰子雞湯

各類海鮮
花膠
豬和牛
2019-01-24 28 浏览
今晚和朋友在長沙灣吃晚飯,朋友話不如去附近嘅六十六十火鍋。這個餐廳我沒什麼印象,二話不說馬上去了。睇一睇餐牌,裏面主要有三種套餐$200的粥底套餐,$248的椰子文昌雞湯底套餐和$200的番茄濃湯底脆米泡飯套餐,每位計的。裏面已包括了八款自選生猛海鮮及六款自選火鍋配料。我們今天選了椰子文昌雞湯底套餐,湯來的時候,先讓他先把雞煮熟,食咗椰子雞。海鮮方面有蟹,有硯,有帶子,有蠔等,放喺椰子清湯裏面打邊爐。火鍋海鮮份外清甜。另外點了一份魚標,很新鮮很彈牙。肉的部份食豬肉牛肉,肉也很新鮮很有肉味整體來說火鍋的配料都是很新鮮很美味。

2019-01-19 68 浏览
約咗好耐嘅中同終於約到出嚟食餐飯,啱啱嗰日天氣涼涼地🥶 所以就決定去打邊爐暖下個身 搵咗好耐邊到有又平又好食嘅邊爐 就發現咗長沙灣呢間六十六十🤭一入去店員會叫你揀咗個湯底先 我地就揀咗椰子雞🙊 之後店員仲好細心咁教我地話要等啲水滾咗👉🏻再放隻雞落去煮👉🏻再要焗 跟住做足啲雞又真係幾嫩口😂哎喲不錯喔揀完湯底就係揀海鮮同配料 選擇正正常常 想食嘅都有齊🤓一開始會上哂所有海鮮先 蜆 魷魚 魚🐟 蠔 都好新鮮 一上蝦同蟹果時 我同朋友都嚇一嚇 因為啲蝦都仲跳緊,所以要用蓋蓋住~😂😂😂蜆無沙係入面 所以都ok~ 我自己就最愛啲蝦 大隻又有蝦味!不過我就唔係好識食蟹🦀 好彩朋友好人 幫我開埋🙊~~食哂海鮮之後 啲肉就開始上 肥牛比想像中好味 比出面啲酒樓好食!其他配料都正正常常 不過不失😋最後埋單200零蚊 已經食到咁多海鮮🦞 幾好幾好👏🏻

揀完湯底就係揀海鮮同配料 選擇正正常常 想食嘅都有齊🤓

最後埋單200零蚊 已經食到咁多海鮮🦞 幾好幾好👏🏻
2019-01-19 79 浏览
><打邊爐時段分3個time slot 訂咗位準時入得落完單就自製醬料椰子雞湯底($248/人)除咗椰子肉 仲有竹笙 馬蹄喺入面水滾落雞之後熄火焗幾分鐘雞唔肥 煮到啱啱好都幾嫩 蠔仔飽滿脹卜卜 貝殼類冇沙沙聲蟹仲識郁真係新鮮同乾淨 可以再飲下個湯肥牛偏瘦幾好 墨魚丸好黏起哂膠同埋有得揀花膠仔有個mug畀你倒骨倒殼><><><><><><><><><><><><><六十六十火鍋長沙灣青山道156-162號永基商業大廈地下A舖
打邊爐時段分3個time slot 訂咗位準時入得
落完單就自製醬料
椰子雞湯底($248/人)
除咗椰子肉 仲有竹笙 馬蹄喺入面
><><><><><><><><><><><><><
六十六十火鍋
長沙灣青山道156-162號永基商業大廈地下A舖
2019-01-17 73 浏览
之前已經聽過好多朋友介紹六十六十打邊邊好新鮮好好味,今日終於有時間同🐷隊友食好西😜我哋book咗2030,等位都唔會好耐就可以入去食,店員好細心咁介紹套餐👍我哋點嘅套餐嘅有象拔蚌仔,蠔仔,鮑魚,蟶子,蜆,蝦,只可以1句嚟形容 "每樣都十分鮮甜好好味👍😍😋😋" 自選嘅有:花膠仔 - 好鮮甜好味蜂巢豆腐 :淥咗落個湯底度到最後至食,可以吸收曬所有海鮮嘅鮮甜味😍😋😋萵筍:這個我必食,喜歡萵筍嘅爽脆😋😋炸魚皮 : 浸1浸湯就即刻夾起,正😋手打墨魚丸:手打即係手打特別唔同啲,爽口彈牙鮮墨魚味😋😍美國肥牛:唔錯有牛味花膠魚鰾:這道菜係店員介紹另外加嘅,爽口彈牙,幾好食😋😋脆米泡飯:好戲在後面,全晚最精彩係蕃茄濃湯脆米泡飯,老細細心咁將飯倒入正話打邊邊所剩嘅蕃茄濃湯裏面,慢慢煮到差唔多收曬水,再放脆米。嘩,好味到停唔到口😋😋

自選嘅有:
花膠仔 - 好鮮甜好味

萵筍:這個我必食,喜歡萵筍嘅爽脆😋😋

炸魚皮 : 浸1浸湯就即刻夾起,正😋

手打墨魚丸:手打即係手打特別唔同啲,爽口彈牙鮮墨魚味😋😍

美國肥牛:唔錯有牛味

花膠魚鰾:這道菜係店員介紹另外加嘅,爽口彈牙,幾好食😋😋

今次點了椰子雞煲, 四人份量是一整隻雞,滿意十足, 湯底還加了馬蹄,這足以提高湯頭的鮮甜度,超滿足。每樣食物很新鮮,由其是海鮮類,唯一不太好味只是冰豆腐, 其他的食物及份量很足夠,每人的價錢已經包加一,很抵

2019-01-16 47 浏览
之前同一大班朋友來過六十六十打邊爐,因為太好食啦,今次再同男朋友嚟多次。上次我哋食咗個蕃茄湯底,今次試咗個椰汁雞湯。同之前一樣佢啲海鮮全部都好豐富份量好足。今次真係想重點講下個椰子清雞湯。我本身都斟左一碟豉油,但因為佢嘅椰汁味太香啦,我即使唔用任何醬料,所有食物都吸收晒好香椰子味。服務員都好好,不停提我哋幾時落啲咩,要滾幾耐。所以所有食物都唔會煲得太熟或者唔夠熟。成個體驗得非常好。整體感覺都同上次一樣,非常滿意,下次一定會再嚟!

整體感覺都同上次一樣,非常滿意,下次一定會再嚟!
2019-01-16 56 浏览
🥢食海鮮啦,又係粥底火鍋呀🥢想食海鮮嘅話我一定會去食粥底火鍋,平時多數去食鍋心,今次試下新開嘅粥底店🥢粥底火鍋 $200 包括鍋底一款,7 款海鮮,6款配料🥢海鮮唔洗講睇樣都知新鮮,由其係蝦,仲生猛跳跳扎,仲有流浮山蠔鮮甜好味,不過鮑魚係已經唔郁的,所以有點難過🥢配料六款墨魚丸新鮮手打的,有驚喜彈牙有墨魚味,響鈴不是即炸的,但總算合格薄薄的脆口感🥢美國牛肉 西班牙梅頭肉牛質感不錯有肉味,口感軟熟無筋西班牙梅頭好吃,軟滑的口感好食🥢粥底都係合格好食鮮味偏咸,但諗極唔明點解覺得差咁啲嘢,但又講唔出係咩,食左兩啖覺得腥,粥底都係鍋心好食好多,鮮甜唔腥,令人越食越想食🥢環境服務型仔店員哥哥好親切,會問下啱唔啱食,同幾細心,有留意差d 咩會即刻拿來,環境都算舒服,但冷氣太大,由其門口位置開門扯風真係超級凍六十六十火鍋地址: 長沙灣青山道156-162號永基商業大廈地下A舖
🥢食海鮮啦,又係粥底火鍋呀

🥢粥底火鍋 $200
包括鍋底一款,7 款海鮮,6款配料

🥢配料六款
薄薄的脆口感

🥢美國牛肉 西班牙梅頭肉
牛質感不錯有肉味,口感軟熟無筋
西班牙梅頭好吃,軟滑的口感好食

🥢粥底

🥢環境服務