2015-02-23 1093 浏览
天后清風街一向多好o野食, 我同Honey久唔久都會去覓食一番, 偶爾會發掘到好多驚喜...自從今年6月開始減肥至今, 都好耐無落過去啦...原來清風街近期又靜悄悄地刮起了一股清風... Princess公主餅店!!!如果比姪女知道我今日去食公主甜品, 肯定佢一定要跟埋來!!! (同普羅小女孩一樣, 佢都係公主迷, 只要聽到公主2字就會雙眼發光)Princess公主餅店主打全人手製作, 以低脂、低糖健康為主的曲奇和甜品...清風街我已經熟晒路, 出咗天后地鐵站話咁快就到...WoW... 店內的牆畫有齊姪女最愛... 公主+城堡+旋轉木馬!!! 帶埋佢來肯定唔使走... 店內的陳設一齊來得太"公主"... 好鍾意佢個Logo, 好Elegant...High Tea 3層架擺放了Princess人手新鮮製造的Mini Cake, 造型獨特又有創意, 皇冠、禮帽、銀袋、玫瑰、小熊, 100%『公主』先有資格享用到的甜品!!! 所有甜品都以低糖低脂為製作理念, 就算我減緊食都可以食, 呵呵, 好開心呀!!! 來個Close-up看清楚... Mini Cake真係做得好精美呀!!! P

自從今年6月開始減肥至今, 都好耐無落過去啦...

清風街我已經熟晒路, 出咗天后地鐵站話咁快就到...

Princess Cafe的曲奇好多元化, 有4個系列咁多... 抗氧化堅果系列、美容纖體花茶系列、公主首創鹹味曲奇、季節限定辣味曲奇...

最近仲推出咗聖誕特別版, 好可愛呀!!!

每次去到曲奇店最興奮的, 當然係試味啦, 我今日一口氣試咗9款, 超開心, 呵呵呵呵...

曲奇餅的包裝盒好靚呀!!! 收到的朋友一定會好開心...

每片曲奇獨立包裝, 唔使擔心開咗包裝之後食唔晒會變腍... 包裝上仲印咗曲奇的口味, 大黟人分享時唔使再不停回答"呢包咩味? 果包咩味?"嘅問題... 每盒曲奇都有Catalogue, 又唔使再答"仲有咩味揀"嘅問題, 自己睇, 唔該...

美容纖體花茶系列有8款口味... 伯爵茶、草莓茶、茉莉花茶、混合乾果茶、洋甘菊果茶、薄荷茶、圓肉杞子茶、洛神花茶... 圓肉杞子茶曲奇入口時好重牛油味, 嗒落圓肉同杞子的甜味就會走出來, 好好味呀!!! 草莓茶曲奇呈粉紅色, 雖然好香草莓味, 好好味, 我都好鍾意, 但無得傾, 一定要留起晒比我的小公主姪女獨享... (心中已暗暗盤算訂1盒全草莓味曲奇來博取小紅顏歡心)

公主首創鹹味曲奇有8款口味... 黑松露、魚子醬、鵝肝醬、西班牙火腿、蟹肉、芝士、煙三文魚、XO醬... 嘩嘩嘩, 全部都係名貴食材, 用來送禮肯定唔失禮!!! 我食咗西班牙火腿同芝士同XO醬, 3樣都好好味, 味道非常濃郁, 好有驚喜!!!
抗氧化堅果系列有8款口味... 芝麻腰果、夏威夷果仁、健康五穀、朱古力杏仁、原味牛油、榛子果仁、咖啡合桃、開心果仁... 呢盒一定要獨食, 果仁曲奇一向係我至愛, 唔捨得同人分享, 頂多比幾塊健康五穀比Honey食...
全港首創「無牛油、無糖、無麵粉健康曲奇」... 聽落好神奇!!! 以天然的山藥粉、糙米粉、橄欖油、椰子油和雜莓乾果制作, 非常健康, 對麵粉敏感的人都可以食...

3點3下午茶時間... 等我扮吓公主先, 呵呵... 不過呢... 原本我屋企無適合擺蛋糕曲奇的碟仔, 拎住個粉紅LC心心盅頂住先啦~~~
Princess Cafe仲有辣味曲奇、全蛋白薄脆、全蛋白橄欖油薄脆...

多謝店方的邀請, 咁我以後想食曲奇唔使再撲去九龍城咁遠喇... (早幾日先同同事講起以前專程去赤柱買曲奇的往事)

2014-11-20
下午茶
試食活動
2015-01-03 1160 浏览
早前,食友糖小妹送上一大包曲奇給我!她真是非常客氣!  一看其包裝,才得知來自 <公主 Princess> 出品的自家曲奇! 她給我實在很多曲奇嘞!  我要分兩餐才吃掉!同事見到我拿著的曲奇包裝如此精美吸引!  她問我有沒有網址?那時候才發現曲奇包裝袋上的網址跟官方網址有些少出入!  希望店方留意一下吧!於是,我同事見到網站上的曲奇款式,已經看得心花怒放!  於是,她決定買來送給朋友們!她問我怎樣去?!自從 <公主> 由中環搬往天后之後,我都無再幫襯,  她真是問錯人嘞!  我只好為她上網找地圖看看啦! 就在聖誕節之前,她帶了一大袋曲奇返公司!  還讓我看看曲奇的包裝盒!  細曲奇盒是硬卡紙做成,而大曲奇盒是硬紙板做成!曲奇包裝盒上印有旋轉木馬的圖案,總令人勾起童年回憶!  想當年,讀書時期,父母會當我們如珠如寶的看待;  當長大後,便會覺得媽咪好像 "常娥" 的依依哦哦! 好的!說回正題,她給我有好幾款系列曲奇,還好心機及細心到寫上每款系列曲奇的名稱!值得一讚! 把全部曲奇放在一起,可併成色彩繽紛曲奇聖誕樹! 果仁薄
早前,食友糖小妹送上一大包曲奇給我!她真是非常客氣!

她給我實在很多曲奇嘞!
 我要分兩餐才吃掉!同事見到我拿著的曲奇包裝如此精美吸引!
 於是,她決定買來送給朋友們!

她真是問錯人嘞!
 我只好為她上網找地圖看看啦!

就在聖誕節之前,她帶了一大袋曲奇返公司!
 還讓我看看曲奇的包裝盒!
 想當年,讀書時期,父母會當我們如珠如寶的看待;
 當長大後,便會覺得媽咪好像 "常娥" 的依依哦哦!
好幾款系列曲奇
好幾款系列曲奇
把全部曲奇放在一起,可併成色彩繽紛曲奇聖誕樹!
色彩繽紛曲奇聖誕樹
果仁薄脆
一塊滿載果仁片的薄脆,
 並非預期的香脆!而是有點受潮!口感略遜!
果仁薄脆
山藥曲奇
即是常見的藥材淮山,整塊充滿白色的粉狀,嚐起來甜味剛好!
 帶有椰香,味道一點也不單調!
 反而,好易碎!

糙米曲奇
整體比較粗糙,亦富有嚼勁!
夾雜提子乾,酸甜口味!
 健康之選!
山藥 & 糙米曲奇

牛油曲奇
牛油香滿載!質感總算鬆化!

黑松露牛油曲奇
意想不到曲奇的食材會用上黑松露,令平平無奇的曲奇即時矜貴起來!

打開包裝袋,黑松露的濃郁菌香湧出來!
 黑松露及牛油真材實料!兩者各不相讓!表面佈滿黑松露!充滿菌香!入口超鬆化!令人一試愛上!
魚子醬曲奇
餅身口感鬆脆,夾雜魚子醬,魚子醬輕微,口味獨特!

芝士曲奇
打開包裝袋,芝士味相當濃烈!鹹香滿載!

西班牙火腿曲奇
富有魚子醬!餅身口感鬆脆,夾雜火腿乾的咬感!相當特別!

煙三文魚曲奇
帶有輕微的煙三文魚香,整體鹹鹹地,卻是硬脆!

鵝肝醬曲奇
鵝肝本身有種獨特的甘香味道,濃郁的肝味,
 未必人人表接受得到!弄成曲奇似乎稍遜!硬邦邦的!

XO 醬曲奇
脆得來幾挺身!甜度剛好帶微鹹!辣味慢慢地滲出來,
 有點刺激味蕾!

薄荷茶曲奇
滲出薄荷香氣!口味清新!
 甜度剛好!

混合乾果茶曲奇
餅身硬脆!帶有乾果的煙韌口感!

圓肉杞子茶曲奇
餅身香脆!跟前者混合乾果茶的口感差不多!

洛神花茶曲奇
粉紅色的賣相,相當吸引!
 整塊滿載洛神花乾,真材實料!
 果仁系列曲奇

開心果仁曲奇
綠油油的餅身,剪開包裝袋,我把曲奇慢慢地唧出來!但是,已經斷開!
 可見餅身好鬆化!牛油味香濃,跟香脆的開心果好夾!

榛子果仁曲奇
口感鬆脆,夾雜榛子果仁,充滿嚼感!

咖啡合桃曲奇
剪開包裝袋,咖啡香即時湧出來!
 口感香脆!咖啡似是深度烘焙,入口甘苦!
果仁系列曲奇
我發覺 <公主> 的曲奇比較易散!
 勝在獨立包裝得體又衛生!
其他
庆祝纪念
圣诞节
山藥 & 糙米曲奇
2014-12-25 769 浏览
Besides cookies, palmier is another one of my favorite snack food. I may even skip lunch or dinner sometimes just so that I can make room for my beloved snacks. Special thanks to my dear foodie friend ‘wanttoeat’ for this lovely little pack.Everyone wants their butterfly pastry to be crunchy with a thin layer of sweet sugarcoating, and I am certainly no exception to that. Princess has undoubtedly baked palmiers that fit my palate, but as far as I am concerned, there are packaged palmier biscuits
Everyone wants their butterfly pastry to be crunchy with a thin layer of sweet sugarcoating, and I am certainly no exception to that. Princess has undoubtedly baked palmiers that fit my palate, but as far as I am concerned, there are packaged palmier biscuits found in the supermarkets which are just as tasty.
Nevertheless, what I like about Princess is that its butterfly puff pastries are all beautifully wrapped individually and come with an eco-friendly reusable bag, which perfectly displays the thoughtful design by the store. I would definitely want to try out some more of the products from Princess next time as they also sell other signature cakes and hand-made cookies!
2014-11-30
下午茶
一向都喜歡食曲奇的小妹,以前很喜歡食珍妮曲奇的牛油曲奇,覺得鬆化又重牛油味,不過很多時食兩三塊已覺得膩。更年開始覺得這類曲奇太過油膩,這類曲奇好像開始吃不消。碰巧最近收到來自公主餅店出品的曲奇,那美美的包裝尤其吸引,像那白底印有淺紫Lady圖案的鐵盒,讓小妹愛不釋手。「公主」於2009年開業至今,店子以健康為宗旨,標榜售賣低糖低脂的蛋糕曲奇。.店內更有提供曲奇試食,可以試岩再買。.蛋糕櫃內放了數款有著夢幻感覺的蛋糕。.臨近聖誕節店子也有提供聖誕系列曲奇,好可愛呢,薑餅人、聖誕樹、雪人和聖誕老人等,很可愛呢。(此款曲奇需預訂).除了供應每日自家製的蛋糕甜品外,也提供數款味道新穎,坊間少見的曲奇。包括有公主首創「鹹味曲奇」、「美容纖體花茶曲奇」、「抗氧化堅果曲奇」、「季節限定辣味曲奇」及「數款蛋白薄脆」。.每款系列道的曲奇都以公主風的硬盒盛載著,打開後能看到每種是什麼味道,而且每塊曲奇都有美美的獨立包裝,乾淨企理。.首先讓小妹感興趣的非鹹味曲奇莫屬 (半磅$168,一磅$328),內裡有八種味道,竟然有一些價格較高昂的食材口味,八種味道包括蟹黃、鵝肝醬、芝士、煙三文魚、魚子醬、XO醬、黑松

「公主」於2009年開業至今
,店子以健康為宗旨,標榜售賣低糖低脂的蛋糕曲奇。
店內更有提供曲奇試食,可以試岩再買。
蛋糕櫃內放了數款有著夢幻感覺的蛋糕。
聖誕系列曲奇
鹹味曲奇
首先讓小妹感興趣的非鹹味曲奇莫屬 (半磅$168,一磅$328),內裡有八種味道,竟然有一些價格較高昂的食材口味,八種味道包括蟹黃、鵝肝醬、芝士、煙三文魚、魚子醬、XO醬、黑松露和西班牙火腿。
黑松露曲奇
急不及待的要試黑松露口味,入口鬆化,真的有很濃郁的松露香,估唔到食餅都食到松露味,這款小妹很愛,也頗推介的。
西班牙火腿味道的曲奇
鵝肝醬曲奇
西班牙火腿,看到曲奇內有一點點紅色的是火腿碎嗎?食落有微微的鹹味,但不算重。XO醬,入口帶點微辣,是比較惹味的一款。芝士那款入口是接近溶化的口感,所以也讓小妹有點愕然,芝士味很重啊,不過有點偏鹹,配茶渴會較好。鵝肝醬這個是小妹較不喜歡的味道,因為入口偏硬,味道像肉鬆多過鵝肝醬。
美容纖體花茶曲奇
美容纖體花茶曲奇 (半磅$98,一磅$188)
喜歡茶類的你們可以一試,味道會比較清新輕盈,所選用的茶味款式也比較特別,外間少見,包括草莓茶、薄荷茶、茉莉花茶、伯爵茶、混合乾果茶、圓肉杞子茶、洛神花茶及洋甘菊茶八種味道。
草莓茶曲奇
伯爵茶曲奇
花茶系列的味道都頗不錯,而且茶味滿重,小妹就偏向帶點果酸味的曲奇,像草莓茶、洛神花茶和混合乾果茶等,食落輕怡不膩,多吃也沒有罪惡感呢。
抗氧化堅果曲奇
抗氧化堅果曲奇 (半磅$98,一磅$188)
為比較大路的款式,包括五穀、芝麻腰果、夏威夷果仁、咖啡合桃、榛子、朱古力杏仁、開心果及奶香牛油。
牛油曲奇
身為牛油曲奇的粉絲立即試了這款,入口鬆化不膩,裡頭帶有牛油香,不過奶味比較重。
朱古力杏仁
朱古力杏仁,食落鬆脆,吃著吃著能食到條條爽脆的杏仁在內。小妹也特別喜歡五穀味,咬落有頗多穀物在內,感覺健康之餘,味道也不錯啊。
杏仁脆片
杏仁脆片 (半磅$98,一磅$188)
每片都獨立包裝的放在罐子內,杏仁片做得很薄,不過咬落不算是爽脆的質感,是有點黏脆的,杏仁片的味道一入口可能會覺得不夠香,不過愈嚼那杏仁的味道便會慢慢出來,而且又不甜,不錯吃。
首創「無牛油、無糖、無麵粉」的健 康曲奇
另外,店子獨家研發出首創「無牛油、無糖、無麵粉」的健康曲奇,取而代之是天然的山藥粉、橄欖油、椰子油、糙米粉和天然雜莓乾果等,所以曲奇質感會比較鬆化和易碎,而且不甜又健康。

說到是健康曲奇,想不到食味也不錯啊,咬落還吃到粒粒乾果啊,口感豐富。
優惠券
首創「無牛油、無糖、無麵粉」的健 康曲奇
黑松露曲奇
草莓茶曲奇
伯爵茶曲奇
朱古力杏仁
1K
2014-11-22 585 浏览
手工餅乾及不同禮盒包裝把餅乾變得像是禮物一般的吸引人呀早前收到好幾盒餅乾,終於有時間分享一下店家位於天后店裡更有蛋糕可以選擇,都蠻可愛的味道也很特別呢!也有各種不同口味的餅乾可以試食價格表公主首創鹹味曲奇曲奇和甜品全人手製作,以低脂、低糖健康為主打有八款口味,魚子醬、鵝肝醬、蟹黃、芝士、黑松露煙三文魚、西班牙火腿及XO醬我個人比較喜歡芝士,魚子醬,黑松露,煙三文魚口味很特別,味道真的跟名字一樣,而且餅乾很脆身我媽吃很非常開心,哈哈清新一點的美容纖體花茶系列曲奇同樣有八種口味伯爵茶、草莓茶、茉莉花茶、混合乾果茶、洋甘菊果茶、薄荷茶、圓肉杞子茶及洛神花茶茶味的曲奇也吃不少,最常吃的都是伯爵茶跟茉莉花茶口味個人喜愛這圓肉杞子茶,圓肉味道突出,很可口我媽最愛是洛神花茶,口感酸酸甜甜的,減低了曲奇的膩濟感都適合搭配不甜的茶飲~~抗氧化堅果系列這系列會比較普通,因為都是一般會吃到的味道芝麻腰果、夏威夷果仁、健康五穀、朱古力杏仁原味牛油、榛子果仁、咖啡合桃及開心果仁曲奇加入了果仁,口感相對香脆得多吃了比較沒負擔 蛋白橄欖油脆片口感依然香脆,作下午茶小吃也好。我喜歡它淡淡的香.卻不會很甜總是會一片接著
手工餅乾及不同禮盒包裝

把餅乾變得像是禮物一般的吸引人呀
早前收到好幾盒餅乾,終於有時間分享一下

店家位於天后

店裡更有蛋糕可以選擇,都蠻可愛的

味道也很特別呢!
也有各種不同口味的餅乾可以試食
價格表
公主首創鹹味曲奇

曲奇和甜品全人手製作,以低脂、低糖健康為主打

有八款口味,魚子醬、鵝肝醬、蟹黃、芝士、黑松露

煙三文魚、西班牙火腿及XO醬
我個人比較喜歡芝士,魚子醬,黑松露,煙三文魚

口味很特別,味道真的跟名字一樣,而且餅乾很脆身

我媽吃很非常開心,哈哈
清新一點的美容纖體花茶系列曲奇

同樣有八種口味

茶味的曲奇也吃不少,最常吃的都是伯爵茶跟茉莉花茶口味

個人喜愛這圓肉杞子茶,圓肉味道突出,很可口

我媽最愛是洛神花茶,口感酸酸甜甜的,減低了曲奇的膩濟感
都適合搭配不甜的茶飲~~
抗氧化堅果系列

這系列會比較普通,因為都是一般會吃到的味道
芝麻腰果、夏威夷果仁、健康五穀、朱古力杏仁

原味牛油、榛子果仁、咖啡合桃及開心果仁
曲奇加入了果仁,口感相對香脆得多

吃了比較沒負擔
蛋白橄欖油脆片

總是會一片接著一片!

超喜歡的~~
每一款都是獨立包裝

吃起來方便多了
「無牛油、無糖、無麵粉健康曲奇」

取而代之是天然的山藥粉,糙米粉,橄欖油,椰子油和天然的雜莓乾果

愛健康的家人們很喜歡,不太甜,而且用料十足

吃起來也相對更加健康!!有酥也有脆

我個人也愛~~不過這款很容易會碎掉喔
我現在口味好像沒以前那麼重了

有些太油或是味道太重的食物.我反而會有點排斥呢

2014-11-08
3 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
纪念日
優惠券
2014-07-27 716 浏览
今日經過天后清風街,見到公主餅店新店營業,原來公主搬咗嚟天后, 早前聽老婆講中環公主餅店冇咗,唔知搬咗去邊,佢食開果隻花茶味曲奇唔知㸃至買得番,有 D 唔開心,因為坊間大多數的曲奇都太重牛油, 很容易滯, 但公主嘅曲奇牛油同食材比例就剛好, 一 D 都唔覺油膩。 我走入去即刻掃咗兩盒 mixed 口味的花茶曲奇,實行俾老婆一個驚喜,跟手掃多一盒我飲紅酒時至鍾意食嘅䶢味曲奇,8 款口味之中我認為最正嘅三款係蟹肉, 西班牙火腿,所以除了即刻買咗一盒 8 種mixed 口味嘅,仲再訂埋蟹肉和西班牙火腿各半磅,一日後有得攞。順帶一提,個新款禮盒好靚,比以前果款四方型鋁盒更醒神,更環保, 值得一讃,另外每塊曲奇依家變成獨立包裝,我覺得更方便衛生, 仲可以keep 得耐一D。

8 款 mixed 鹹味曲奇
8 款 mixed 花茶味曲奇
2014-07-25
8 款 mixed 鹹味曲奇
2014-06-07 895 浏览
我食過好多Princess出品的蛋糕,我真覺得每一們款都非常好食.最近去訂生日蛋糕時候,發覺有新產品,買了三盒回家給小朋友食.我終於找到沒有用麵粉和牛油做的曲奇,還要勁好味又鬆脆.只用蛋白和果仁做的有健康曲奇,山藥曲奇和糙米曲奇非常健康,適合老人家吃,我媽也非常喜歡.
2014-06-05
  • 健康曲奇 山藥曲奇和糙米曲奇