2023-02-15 120 浏览
聽過朋友話喺尖沙咀有間日本料理Omakase, 主廚打點嘅食品好食又新鮮, 琴日shopping完順便去醫肚;😋😋入到餐廳第一件事又係落單叫我最鍾意食嘅北海道牡丹蝦🦐, 上面淋咗蝦油同埋蝦膏, 惹味到不得了;🤤跟住個燒銀鱈魚🐟, 炭燒嘅味道已經令到銀鱈魚魚味香濃, 配上洋蔥汁更加相得益彰;👏🏻👏🏻接近透明嘅真鯛魚壽司, 師傅刀功了得, 魚肉切得均勻, 和醋飯比例恰到好處;👍🏻富山灣白蝦壽司嘅蝦好鮮味, 用抽子皮提味, 薑蓉提鮮, 入口清新和味;廚師一邊做一邊有傾有講, 輕鬆開心又過左一日🥰

廚師一邊做一邊有傾有講, 輕鬆開心又過左一日🥰
2023-02-14 136 浏览
廚師發板都食過唔少,但我覺得最抵食嘅一定係尖沙咀嘅八瀧。性價比高。侍應嘅服務態度好好。廚師幽默風趣,態度專業。每一次都食得好開心👍🏻今次我約埋幾個好姊妹黎呢到開餐😍<<鱈魚白子🐟及黑梅貝🐚>>🐟白子口感滑溜,本身嘅味道唔算好突出,但加埋廚師自製嘅醬汁🫙,味道即刻出晒嚟。🐚黑梅貝味道較濃,口感爽口。就算冇調味。佢嘅味道已經好岀。呢個一淡一濃嘅配搭真係唔錯!<<鮟鱇魚肝🐠>>魚肝入口即溶,味道濃郁。廚師推介要加少少Wasabi一齊食。試完果然有驚喜!Wasabi啱啱好中和返佢嘅濃味,食落口唔會太漏!<<真鯛壽司🍣>>食材新鮮😍。只要加少少豉油同Wasabi就已經令到壽司嘅味道更提升。<<深海池魚🐟>>呢個岩哂我,池魚好新鮮。魚生仲好大舊。咬落去真係十級滿足。

今次我約埋幾個好姊妹黎呢到開餐😍

<<鱈魚白子🐟及黑梅貝🐚>>

<<鮟鱇魚肝🐠>>

<<真鯛壽司🍣>>

<<深海池魚🐟>>

呢個岩哂我,池魚好新鮮。魚生仲好大舊。咬落去真係十級滿足。
2023-02-13 113 浏览
聽同事介紹尖沙咀有間廚師發辦好好食,上到去餐廳仲未開始有客人,🗣員工個個都好熱情又好禮貌。首先介紹最愛的北海道香箱蟹,🦀🦀上面佈滿蟹腳肉啖啖肉,蟹肉下有驚喜入面有蟹膏同蟹籽,😋味道清甜爽口好精緻。之後來的燒銀鱈魚用一個杯裝上賣相好好睇,銀鱈魚介花未算熟透,好爽口。🤗🦐另外富山灣白蝦壽司吃起來味道鮮中帶甜,質感爽彈非常嫩滑,壽司飯大小適中黏黏的感覺,飯粒好香。🍈最後的甜品靜岡蜜瓜配芝士雪糕,蜜瓜的清甜蓋過芝士的膩感,好食到意猶未盡。✨整體味道:💯整體環境:💯整體服務:💯

整體味道:💯
整體環境:💯
整體服務:💯
2023-02-13 98 浏览
今日放工同同事去左尖沙咀八瀧日本餐廳食飯,同事好中意食壽司🍣,所以約埋佢一齊食。因為好想試下佢地既omakase😀餐廳環境舒適,主要用日式木系裝飾,好有日本既感覺♥️✨真鯛壽司,肉質淡粉紅色,味道鮮美,有淡雅既油脂,如果想食高級既日本食材當然唔少得佢😍✨鮫碟魚壽司,鮮嫩質地,食落去爽口彈牙,值得一試😆✨吞拿魚蓉壽司,肥美既吞拿魚製成魚蓉,加少少蔥花配搭,食落去口感軟綿綿,飯粒有咬口,配埋魚蓉一齊食可以帶來多層次既口感😋✨富山灣白蝦壽司,透明既白蝦帶有少少粉紅,晶瑩既蝦身,營養價值豐富又健康,味道甘甜,食完一次會想再食🦐✨燒左口魚邊壽司,帶有焦香味既左口魚都係鰈形魚目類,佢同鮫碟魚分別在肉質實淨,味道甘香😋✨北海道赤海膽壽司,鮮黃既海膽,食落去保留左濃濃海水既味道,入口即溶👍 我哋都食得好飽好滿足❤️❤️專業既師傅好講究食材,認真既烹煮方式,詳細解釋唔同既菜式,侍應仲會主動加茶,態度好好!👍
餐廳環境舒適,主要用日式木系裝飾,好有日本既感覺♥️

2023-02-12 113 浏览
第一次寫食評,因為真係好有驚喜難得唔使湊女,可以同老公撐枱腳,當然要食餐好。見呢間餐廳有咁多好評,所以去試吓,果然冇令我哋失望我哋揀咗最貴嘅套餐(比起其他Omakase都唔算好貴)連埋甜品有十幾道菜,菜式夠特別,賣相精緻,食材又新鮮,味道出色驚喜之處係食物嘅配搭生蠔加蘋果醬,象拔蚌配粟米凍湯,拖羅搭上特製洋蔥汁,蟹肉伴蘋果啫喱…… 估你唔到咁夾💯💯💯。最正係個海膽拖羅蓉夾紫菜天婦羅,口感正到痴線(仲回味緊😆)條燒魚真係嚇鬼😂又大又鮮味聽店員講師傅係fine dining出身,難怪所有食材嘅配搭與賣相如此特別及精緻總結呢餐絕對係視覺加味覺嘅享受必定會再encore‼️‼️‼️
第一次寫食評,因為真係好有驚喜

我哋揀咗最貴嘅套餐(比起其他Omakase都唔算好貴)

驚喜之處係食物嘅配搭

最正係個海膽拖羅蓉夾紫菜天婦羅,口感正到痴線(仲回味緊😆)
條燒魚真係嚇鬼😂又大又鮮味

總結呢餐絕對係視覺加味覺嘅享受
必定會再encore‼️‼️‼️

2023-02-11
2023-02-10 108 浏览
呢間餐廳平時好難有位,今日竟然有位,所以決定食完野先走,就選擇左呢間餐廳,最近網絡上評級一直居高不下,真係要一試究竟。🥳🔶我最愛既就系天婦羅三寶:🐠🐠🐠天婦羅銀鱈魚,天婦羅舞蓉,天婦羅南瓜。因為用料新鮮,所以輕輕一炸,已經食到好好味,唔洗點樣調味。🔷其他食物都好中意:白魚湯夠鮮味,暖笠笠。北海道甜蝦壽司,非常大舊既蝦肉,好抵食。燒銀鱈魚壽司燒到面層少少焦,增加惹味。還要一提的是,上每一道的節奏也剛剛好,🐟不快不慢,廚師也相當友善,吃完整頓後,無論味覺與心情也得到滿足!
2023-02-08 181 浏览
Omakase 高級日料,我不論係日本還是香港都食過不少但未試過食到一間好似呢間鋪咁難食, 根本就係偽omakase, 用晚市無限追加壽司作為噱頭,但實際上壽司比平價放題供應嘅壽司更差。此為真實評價, 非打手亦非同行首先,我講下呢間店有咩好先餐具賣相高級, 全水晶加上店內燈光。 令食物拍攝出嚟嘅效果都算幾賞心悅目但不過, 只係賣相掂。食落係完全無味,只係是但塗一層豉油就上比人。 無味嘅意思係指 部分炙燒過嘅魚,都可以毫無油香味。未知呢間店點樣做到。其次, 佢嘅壽司飯係極酸, 唔係少少正常嘅飯醋味道,而係好酸!酸到d飯都難以入口。如果佢只係單純是但塗層豉油上壽司,已經唔係omakase, 正常應該由師傅調味令到件壽司與別不同,味道更上一層樓。但呢間野無調味都算數,仲要舊魚生都極不新鮮,完全無味無口感無油香可言,比低級無限放題壽司店嘅味道更差。 從來未試過食到當場吐,真係當場難食到吐出嚟然後師傅都當見唔到, 唔會關心下客人 邊個位置出問題, 然後仲要黑面,無講解解釋食材,最嚴重係未食完一舊就上另一舊, 有圖有真相, 邊有omakase師傅會犯呢種低級錯誤?千奇唔好以為同時上兩件係無限追加環
Omakase 高級日料,我不論係日本還是香港都食過不少

此為真實評價, 非打手亦非同行
首先,我講下呢間店有咩好先

但不過, 只係賣相掂。

從來未試過食到當場吐,真係當場難食到吐出嚟

千奇唔好以為同時上兩件係無限追加環節, 所以「無限」供應放係你面前。呢張相只係上緊餐單基本嘅壽司十貫咋! 完左仲要冇任何人黎問: 請問要唔要追加壽司。 我加唔加壽司 ,係我自己嘅決定, 但店家係直接無問。
可想而知, 店家明知客人有不滿。都選擇無視,可見毫無誠意做omakase 。只係掛住omakase名義去騙財。 大家提高警覺!

友人食完肚痾咗四日
2023-01-29
$1297.8 (晚餐)
庆祝纪念
生日
近日朋友帶我到訪咗位於尖沙咀嘅日本餐廳🎌八瀧🎌,餐廳主打高級omakase set,經驗豐富嘅師傅會喺你面前烹調,滿足👀視覺同味覺👄享受😎頭盤有 北海道牡丹蝦🦐 透明嘅牡丹蝦用咗蝦油同埋蝦膏調味,三重鮮味為今晚嘅套餐展開序幕❤️見到有 天婦羅🍤 真係好興奮😙 一份天婦羅有銀鱈魚、舞蓉加南瓜,酥脆嘅外層好香口😋師傅炸天婦羅嘅技巧好高,裡面唔會炸得乾淨淨,仲好濕潤💧壽司由師傅逐件逐件握出嚟🙌🏼我鐘意食呑拿魚所以好滿意依件赤身壽司🍣 另外原來燒銀鱈魚壽司🍣都咁正,啲魚油滲哂出嚟,入口仲要化開,好amazing 嘅口感😍😍
2023-02-07 104 浏览
依個廚師發辦set好豐富,全部食材同菜式配搭都係由廚師精心設計同挑選,未食已感覺到廚師嘅用心💖📜北海道帶子加白粟米凍湯帶子好厚肉,裡面好軟腍,仲可以將少少白粟米凍湯淋上帶子到,成件事好甜好正!📜三文魚子海膽茶碗蒸 日本水母刺身茶碗蒸滑到完全唔洗咬就滑咗落喉嚨,可想而知蒸嘅時間幾講究🤓水母刺身用醋、麻油、醬油醃製,食落酸酸甜甜,好開胃😋📜北海道赤海膽壽司赤海膽呈淡淡金黃色,好似黃金咁閃閃發光✨✨嫩滑充滿水份,簡直係人間極品🌟📜靜岡蜜瓜 芝士雪糕靜岡蜜瓜多汁香甜,食完蜜瓜陣香味仲揮之不去🫢今餐真係好正,上至前菜下至甜品都無得彈,讚讚讚👍🏼👍🏼
📜北海道帶子加白粟米凍湯
📜三文魚子海膽茶碗蒸 日本水母刺身
📜北海道赤海膽壽司
📜靜岡蜜瓜 芝士雪糕
2023-02-07 64 浏览
👀👀暫時去唔到日本唯有去「八瀧」品嚐高級日本菜頂下癮先。坐低無耐就開始上菜,🤙🏻北海道帶子配白粟米凍湯中的帶子好鮮甜沒有半點腥味,一開始覺得凍湯應該會一般般,👅但飲落又好特別幾好飲,粟米好香濃。💖而北海道香箱蟹係我期待而久的,見到排滿蟹肉已經嘩然,🥰發覺入面仲有其他東西覺得好surprise,蟹肉結實又鮮甜,仲要好juicy。👍👍👍壽司方面的深海池魚好肥美魚油豐富,食落好爽口魚油香奧散發整個口腔。🤩赤身壽司色澤嫩紅而有光澤,肉質結實有咬口魚味突出。👍👍👍✏️整體來說,「八瀧」食材日本直送非常新鮮,再加上廚師精心配搭每款都十分美味!
👀👀暫時去唔到日本唯有去「八瀧」品嚐高級日本菜頂下癮先。
2023-02-06 59 浏览
今日老細請食飯,我哋當然Book咗貴價嘅Omakase🤣。 鐘意佢食物精緻,而且餐廳環境舒服。岩哂我哋成班人一齊傾偈食飯👍🏻👍🏻呢間餐廳嘅食物每一樣都非常好味,但我覺得最值得介紹嘅係以下呢幾款!🌊🌊北海道牡丹蝦🦐🦐~擺盤精緻,非常吸晴嘅一道菜。🦐牡丹蝦本身嘅味道已經好濃郁,加埋蝦油同蝦膏一齊食,味道好豐富😍。會令人一食就愛上!🌊🌊北海道香箱蟹🦀🦀超級好味,份量十足。🦀蟹肉有少少海水味嘅鹹味🌊,但冇覆蓋到佢原本嘅鮮味。連埋鮮蟹子一齊食,口感同味道都非常豐富。真係食到舔舔脷😋😋😋😋🐠🐠深海池魚🐟🐟鮮甜美味,肉質好爽好脆。呢個絕對唔可以錯過!🔥🔥燒左口魚邊壽司🐠🐠師傅燒到半熟嘅狀態,香噴噴嘅魚油加埋魚生爽脆嘅質感。成個味道好夾,有驚喜!

🌊🌊北海道牡丹蝦🦐🦐~
🌊🌊北海道香箱蟹🦀🦀
🐠🐠深海池魚🐟🐟
鮮甜美味,肉質好爽好脆。呢個絕對唔可以錯過!
🔥🔥燒左口魚邊壽司🐠🐠
2023-02-01 118 浏览
最近真的很愛很愛吃Omakase一直都在收藏著各種店!在網上看到這家精緻的擺盤和海膽被深深吸引到了!就預約了晚餐去吃~.💁🏻‍♀️我們點的套餐是$1388▫️先付兩品 核桃用醬汁醃漬過 很好吃▫️前菜三品 盒子超級好看~▫️刺身五點 每一款都很絕▫️海膽拿破崙 為了這個真的可以再來吃!!▫️季節料理 鮮魚湯和天婦羅拼盤▫️壽司十貫 最愛炙燒梭子魚▫️甜品 北海道芝士雪糕和白桃蛋糕每樣食物擺盤都很精緻好看 而且這家的刺身是我覺得最好吃的!!(沒有我不喜歡的白子🤣)生蠔有手掌那麼大👋推薦指數🌟🌟🌟🌟
最近真的很愛很愛吃Omakase
💁🏻‍♀️我們點的套餐是$1388
▫️先付兩品 核桃用醬汁醃漬過 很好吃
▫️前菜三品 盒子超級好看~
▫️刺身五點 每一款都很絕
▫️海膽拿破崙 為了這個真的可以再來吃!!
▫️季節料理 鮮魚湯和天婦羅拼盤
▫️壽司十貫 最愛炙燒梭子魚
▫️甜品 北海道芝士雪糕和白桃蛋糕
推薦指數🌟🌟🌟🌟
海膽拿破崙
海膽拿破崙
2023-02-01 78 浏览
今晚有口福啦😍😍朋友帶咗我去食現時最流行嘅omakase!為咗食依餐,我仲特別lunch嘅時候食少啲留肚添啊😝😝呢一碗▶️白魚湯◀️用茶壺上,師傅話可以keep返住個溫度🌡️奶白色嘅魚湯好稠綿,飲得出師傳精心熬煮嘅心機🥰🥰平時較少食到▶️鮟鱇魚肝◀️,貴為「海中鵝肝」之稱,鮟鱇魚肝口感滑順,油脂香醇,估唔到原來咁好食🤩🤩▶️鮫碟魚壽司◀️都係比較特別,肉質連緊實所以用嚟生食最好🐠而▶️富山灣白蝦壽司◀️嘅甜度好高,鮮甜美味,同平時食到嘅刺身蝦絕對係兩個級別🤤🤤一路食時師傅會好仔細介紹每樣食材嘅特點,十分認真同有heart,食客仲學到唔少有關食材嘅知識添👍🏼👍🏼

2023-01-31 74 浏览
一坐低師傅就了解問我地對食物既喜好,👍🏻然後用新鮮的食材加上專業的功架一一製作出精美的食物。😮大推介🔥鮟鱇魚肝好特別的一款食物,雖然係魚肝但味道係甜甜地,油香令食物加分,而且食落唔會覺得油膩。😲😲大推介🔥北海道香箱蟹,蟹腳肉豐富每一條都好完整,一啖將所有蟹肉放落口,❤️好幸福的感覺。蟹肉鮮甜無比,蟹香味撲鼻。大推介🔥靜岡蜜瓜配芝士雪糕,建議一啖蜜瓜一啖芝士雪糕,蜜瓜香味可以融合在芝士雪糕中,雪糕軟滑芝士味濃。🌈大推介🔥北海道甜蝦壽司,甜蝦頗大件,蝦肉爽口彈牙有微微的甜味,加上wasabi襯托出蝦的鮮味。👀
2023-01-30 74 浏览
同事很挑食,每次共餐都不容易得她好評,此處終於有所例外,不絕讚道每款食品都很鮮味,與別不同 *️⃣。 ,食落的口感豐富,味道鮮甜出眾,蟹子飽滿,蟹膏又香濃,滿腔濃郁蟹的鮮味◀️。 吞拿魚蓉壽司柔軟綿淋的吞拿魚蓉,味道濃沃,口感香滑◀️。 北海道甜蝦壽司的蝦肉極為新鮮純淨,蝦肉幾乎是透明的,黏滑鮮甜惹味◀️。 燒銀鱈魚壽司經輕度炙燒的厚切鱈魚,微微的煙薰香味,令鱈魚更感鮮嫩可口香噴噴的◀️。 北海道赤海膽壽司中的每顆海膽都好飽滿,色澤鮮艷,味道鮮甜好creamy◀️。 最後甜品,蜜瓜清甜多汁,配上芝士雪糕,互相完美配合滋味滿分💯這裡除了食材用料新鮮外,Omakase主厨親自發板下厨嚴格認真,烹製過程中有說有笑,我們都很滿意及享受此行⏺️
。 [北海道香箱蟹],食落的口感豐富,味道鮮甜出眾,蟹子飽滿,蟹膏又香濃,滿腔濃郁蟹的鮮味◀️
。 吞拿魚蓉壽司柔軟綿淋的吞拿魚蓉,味道濃沃,口感香滑◀️
。 最後甜品[靜岡蜜瓜.芝士雪糕],蜜瓜清甜多汁,配上芝士雪糕,互相完美配合滋味滿分💯