2021-03-01 78 浏览
今日小編黎到位於旺角既樓上Cafe — 八屋😋 佢唔單止係一間Cafe主打日式西餐☕️同時佢係酒吧黎架!店內裝修暗黑華麗風🖤 入到去雖然細細間 但會見到牆同櫃上都有好多酒🍾 Chill得黎同時感覺有好高貴🤣✨食物方面 小編叫左海膽醬大蝦意大利麵同日本唐揚炸雞🍽 意粉賣相味道都非常出色😍 目測係咁多間Cafe食過最好味既意粉🍝 扁意粉軟硬度適中 大蝦爽口彈牙🦐 仲有少量海膽魚子醬做點綴✨ 海膽醬要自己淋落去 整體配搭非常match有微微海膽香味💕 不過份量方面會比較細d🤭 另外叫左唐揚炸雞🍗 雞件非常軟滑嫩口😋 亦都夠熱夠香脆!🔥 細細碟都有6-7件左右~飲品方面 小編叫左熱宇治抹茶拿鐵🍵 係JAS認證既有機宇治抹茶🌱 拉花非常精美🥰 抹茶味濃郁甘甜 絕對唔會死甜!另外叫左熱焦糖布丁咖啡拿鐵🍮 表面既焦糖布丁香味非常濃😍 但拿鐵既布丁味就略嫌淡左d🥺 不過兩杯飲品都算大杯同賣相靚靚 啱曬鐘意打卡既大家!❤️

一開返晚市,琴晚就即刻約埋班friend食生日飯。旺角不嬲冇乜好嘢食,又唔想食嗰啲連鎖韓國嘢,跟住有個friend介紹話呢間啲意粉好食,所以即管試吓。一上到去發覺環境好舒服,雖然地方唔大,座位亦都唔多,但係好有日本咖啡店感覺!打開餐牌發現原來主食真係得意粉。我地五個人就試咗佢三個意粉,同埋四款小食。我地叫咗明太子,海膽,同埋carbonara。最出色係海膽意粉,明太子都好食,係估唔到佢carbonara竟然會有d 失望,冇乜芝士味。小食就叫咗明太子同芝麻雞翼,魷魚酥同薯條。食款都好食同埋唔貴甜品叫咗西多士,好食!有四塊夠同人share 😋如果有多球雪糕就perfect lah ❤️最出色係杯奶蓋抹茶latte!!大推

最出色係杯奶蓋抹茶latte!!大推
2021-02-23 86 浏览
這間在旺角彌敦道575號,8樓的Gatsby whisky bar. 好有型,好靚,食物和飲品都好好味。因為疫情,在張唔大的枱,加了膠板,還要放嘢食飲品,真係無位擺。希望疫情快啲過去。年糕串,$58. 真係凍食,咸咸地。炸軟殼蟹,$68,熱辣辣,好脆,較細隻。海膽大蝦意粉,$128。魚子,大蝦和海膽,好新鮮。海膽鮮甜,汁的味道咸咸地,像加入了海膽醬,好食。法式西多$88. 有三塊好厚的西多士,味道軟綿綿,加糖漿,配香蕉,藍莓和士多啤梨等水果食,好好Tiramisu latte, $50.好濃滑。Ladyfinger用竹條串住,浸latte搞拌,真係Tiramisu.好啱味道。 抹茶紅豆latte,$58. 一層層在玻璃杯,好靚。

年糕串,$58. 真係凍食,咸咸地。

炸軟殼蟹,$68,熱辣辣,好脆,較細隻。

抹茶紅豆latte,$58. 一層層在玻璃杯,好靚。

2021-02-23 73 浏览
八屋 Cafe Hachiko(旺角)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•海膽醬大蝦意大利麵 $128+1•慢煮章魚意大利麵配清酒汁$138+1•凍宇治抹茶提拉米蘇拿鐵$58+1••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:今餐嘅食物幾有驚喜!全部食物水準都唔錯,尤其係海膽醬大蝦意大利麵,一嚟到賣相已經唔錯,意粉上面有海膽同埋大蝦,意粉係篇身意粉,煮得唔會過淋,仍然有咬口。最估唔到係個醬雖然分開上,但淋到去之後每條意大利麵都掛到汁,汁嘅份量亦唔少🤤食到啖啖海膽味,非常喜歡呢到菜!至於慢煮章魚意大利麵配清酒汁就相對較清淡,食落有好香嘅車厘茄同紫蘇葉味,章魚唔會韌,清酒味唔重,加埋三文魚籽,口感特別。飲品都非常滿意,抹茶味香濃,但不失提拉米蘇嘅芝士味,幾推介喔!••••••••••••••••••••••••••••••♥️特色:餐廳全打黑色同型格風,有張好靚嘅bar枱,好適合打卡🤤🤤原來餐廳嘅前身係飲料店,抹茶同
八屋 Cafe Hachiko(旺角)
♥️餐點:
•海膽醬大蝦意大利麵 $128+1
•慢煮章魚意大利麵配清酒汁$138+1
•凍宇治抹茶提拉米蘇拿鐵$58+1
♥️食評:
♥️特色:餐廳全打黑色同型格風,有張好靚嘅bar枱,好適合打卡🤤🤤原來餐廳嘅前身係飲料店,抹茶同培茶飲品都係佢哋嘅signature,大家嚟到不妨一試。
♥️小提示:餐廳位置唔多,當日即使非繁忙時間去都要等位,依加開返晚市就建議大家夜晚先去,因為個氣氛一定更加好!

♥️兔兔的話:店舖位置唔大,枱與枱比較近,但勝在裝修靚,食物好味,都係會推介大家嚟食的~本身係想試hachiko sake bar,啲嘢食都好吸引,今次因為人手問題食唔到,唯有下次再去碰碰運氣啦!
海膽醬大蝦意大利麵
慢煮章魚意大利麵配清酒汁
凍宇治抹茶提拉米蘇拿鐵
海膽醬大蝦意大利麵
慢煮章魚意大利麵配清酒汁
凍宇治抹茶提拉米蘇拿鐵
  • 宇治抹茶提拉米蘇拿鐵
2021-02-22 44 浏览
餐廳一共有2層,下午2點左右到,都要等下先可以入座。餐廳採光非常好,吊頂高,餐桌同桌椅之間闊落舒適,而且日式酒櫃令成個環境更加別緻,最啱同朋友仔出黎傾下計(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)食物同飲品都試左幾款,但係印象深刻嘅係八屋蟹肉蟹膏意面,原本叫錯左舊菜式蟹肉餅,咁啱店員都無為意以為係名稱相近嘅呢款意面,一上黎真係香到不得了,好彩留低左黎食,完全有驚喜,十分推薦!飲品抹茶雪山同我杯藍柑梳打顏值非常高👍另外不得不提,雪糕都十分推薦,食過最好味之一嘅日本豆乳雪糕,口感同味道都好唔錯。
藍柑檸檬梳打
八屋忌廉蟹肉蟹膏意面
豆腐軟雪糕芭菲
2021-02-20
藍柑檸檬梳打
八屋忌廉蟹肉蟹膏意面
  • 忌廉蟹膏意面
2021-02-12 63 浏览
It was Saturday afternoon and we were looking for somewhere to have early dinner. This place is very small but the food was lovely. I got the mentaiko spaghetti which was delicious. I believe this is a popular dish as everyone around us had one on the table. The spaghetti was soft and easy to chew. The flavour was so good. I couldn’t stop eating it. Fries was crispy and crunchy which was a perfect snack. Tiramisu coffee was my highlight. It was delicious and someone new to me. I would definitely

Tiramisu coffee was my highlight. It was delicious and someone new to me. I would definitely go back again.
2021-01-30
下午茶
2021-02-01 116 浏览
八屋開門時間為12:00. 11:40上到8/F 餐廳沒有門口, 一開𨋢門就是餐廳坐位. 當時沒有客人. 見早到左便詢問可否先行坐低,其中一店員表示可以先座低看餐牌. 跟著bar台入面 一長髮黑面無禮貌店員表示 「你落番去 夠鐘先上黎」最後我地11:55再上去餐廳,當時已有3 台客,最闊落及sofa 既位都被坐晒了. Matcha Tiramisu latte 濃濃芝士加上finger lady, 好特別嘅飲品 值得一試Matcha mochi latte 抹茶味濃 白玉軟糯 👍🏻👍🏻French toast 麵包很厚 但唔香脆 不太特別P.S. 同日去埋7/F hachiko sake cafe, 頻頻加茶與有禮的店員,服務成強烈對比

French toast 麵包很厚 但唔香脆 不太特別

主打日本茶飲嘅Cafe由地舖外賣店變成樓上cafe。日頭係主打日本茶飲、咖啡☕️,夜晚就供應威士忌、Cocktails🥃。店舖比較細,大約坐到10幾人,有興趣嘅朋友記得早點黎排隊。佢哋招牌抹茶、焙茶系列用玻璃杯裝住,漸層就好似富士山🗻打卡一流📸日本焙茶芋圓拿鐵($58) 頂層奶泡撒上茶粉,先品嘗軟綿奶泡嘅香甜味道同口感,內裡煙煙韌韌嘅芋圓連埋焙茶一齊飲,令層次更豐富。日本焙茶拿鐵($50)咖啡味之外多一重焙煎香氣,特別濃厚甘甜,茶香突出。搞勻後飲用,偏濃同甘嘅茶味,配上牛奶嘅甜味甜度適中易入口。 茶飲另外仲有揀芝士奶蓋、冰樂等可選擇。明太子意粉($118)賣相十分吸引,而且香氣撲鼻。每一啖🍝都佈滿明太子同魚子,品嘗到明太子嘅微辣,麵質濕潤彈牙。

日本焙茶芋圓拿鐵($58)

日本焙茶拿鐵($50)
茶飲另外仲有揀芝士奶蓋、冰樂等可選擇。

明太子意粉($118)
賣相十分吸引,而且香氣撲鼻。
尼間cafe個裝修好靚,一開lift門就會俾佢個吧枱吸引咗,成個feel都好靚😍明太子意粉 $118係好igble既擺碟,影落都靚啲,但食落就有啲失望,味道就麻麻地,唔係好重明太子味, 而且意粉都扁油, 個份量都偏少🥲🥲八屋法式西多士 $88西多士食落好軟熟,配埋啲蜜糖,甜度適中. 配埋側邊既士多啤梨,藍莓,香蕉一齊食都幾夾😛😛芝士日本焙茶 $58個芝士奶蓋有驚喜,好重芝士味又夠creamy!😛杯野飲好重茶味又唔會太甜😍環境方面: 成間舖頭都唔係好大, 總共大約得十幾個位,得窗口位嗰度嗰兩張梳化位坐得會比較舒服, 仲有張枱都比較細, 叫兩樣野食已經好似就放唔落咁😂😂覺得如果食下午茶應該會比較好,甜品同飲品都比較出色!

明太子意粉 $118

八屋法式西多士 $88

芝士日本焙茶 $58
芝士日本焙茶(右)

八屋法式西多士
芝士日本焙茶(右)
2021-01-24 61 浏览
指數👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼滿分💯味道:👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼海膽醬大蝦意大利麵即使影相📸️影到凍咗也好味👍🏻蝦彈牙,個醬也好味,杯朱古力賣相好靚又夠可可味,西多士好鬆軟,食多也不會漏抵食:👧🏼👧🏼👧🏼價錢是一般cafe價錢,食物質素不錯同賣相出色,也值這些價錢打卡:👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼很英倫風,一打開lift就見到個酒櫃,好適合打卡,食物賣相也很靚,打卡一流地點:👧🏼👧🏼👧🏼餐廳大廈在主要大街上,而且這大廈也有其他人氣店,也不難搵,但餐廳不大座位不多
指數👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼滿分💯
味道:👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼
抵食:👧🏼👧🏼👧🏼
打卡:👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼
地點:👧🏼👧🏼👧🏼

一直都知道八屋嘅bar枱係各位會去嘅原因之一,見到實物之後真係好震撼! 好可惜我哋坐唔到bar枱,如果唔係影相一定好靚好有feel! 成間餐廳都以暗色系為主,裝修都非常有格調! 充分利用酒櫃同bar枱製造氣氛~~打卡friendly(*゚∀゚*) : 📸📸📸📸/5Price💰Uji Matcha Mochi —— $58Hojicha Latte —— $50抹茶同焙茶嚟到基本上係必叫!而且杯嘅外型真係好特別, 影相真係幾靚(⌒▽⌒)明太子意大利粉 —— $118估唔到係咁好食!一開頭以為好普通嘅意粉,有驚喜喎!Hachiko French toast —- $88熱辣辣即整嘅甜品! 配埋香蕉同士多啤梨就唔會漏啦(^O^)推薦值💡:⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️/5 (如果坐到bar枱就100分,不過我覺得食物質素都已經好值得回訪)

打卡friendly(*゚∀゚*) : 📸📸📸📸/5

Price💰

Uji Matcha Mochi —— $58
Hojicha Latte —— $50

明太子意大利粉 —— $118
估唔到係咁好食!一開頭以為好普通嘅意粉,有驚喜喎!

Hachiko French toast —- $88
熱辣辣即整嘅甜品! 配埋香蕉同士多啤梨就唔會漏啦(^O^)

Uji Matcha Mochi
明太子意大利粉
Hachiko French toast
Hojicha Latte
2021-01-02 220 浏览
雖然重開已經有一段時間 但係終於去試左了 由一開始好景旁嘅飲品雪糕店 變到宜家嘅樓上cafe 多左好多款式同提供埋野食添 重點係個bar area好靚!【宇治抹茶紅豆拿鐵】好似係最signature嘅飲品 好靚但係抹茶味唔太濃 紅豆唔會過甜但係如果茶味重啲會好啲【焙茶拿鐵】呢杯推介!焙茶好香而且濃度岩岩好 鍾意呢個多過抹茶【明太子意粉】鍾意佢地意粉唔會好濕 明太子好好食好香 【黑松露意粉】意粉全部都炒得岩岩好 仲有啲咬口 黑松露味都幾重 但係鹹香就明太子嗰款多啲 各有各好食! 【日式芝士蛋糕】佢係我鍾意嗰種質地好creamy 因為個人麻麻嗰款輕乳酪芝士蛋糕好似食空氣咁 呢個好濃郁但係細舊左啲( ・̆-・̆)價錢唔平但係環境幾靚 座位唔算多如果係lunch hour同假期應該要等一陣 可以去試試(❁´⌔`❁)
【宇治抹茶紅豆拿鐵】

焙茶拿鐵
黑松露意粉
日式芝士蛋糕
2021-01-02 2720 浏览
作為2021年新開始,第一餐當然要放肆地食餐好,正所謂「辛苦搵黎志在食」。之前已經被呢間嘅美輪美奐嘅Bar枱吸引,bookmark已久。去到一開lift就見到同相中一模一樣嘅Bar枱,絕對唔係騙圖。嘢食方面選擇唔算多,我地叫咗一枱美食share!。重頭戲之一八屋法式西多士,因為本身係茶記西多士嘅粉絲。一上枱已經睇到法式多士身價唔同,三件三角形整齊咁排排坐,仲有香蕉、藍莓、士多啤梨作擺盤,秒殺相機。如果一個人食,作為brunch都綽綽有餘。邊位特別香脆,有淡淡玉桂味。中間比較鬆軟,但係唔會好似疏乎厘咁,有蛋香味,落埋糖漿更好味。友人大讚連香蕉都好新鮮,確實又真係幾甜。明太子意大利麵每條扁意粉沾滿明太子,魚籽分量亦好闊綽。小食中嘅脆炸薯條配黑松露醬同日本忌廉芝士蟹餅不過不失。黑松露醬味道濃,可惜粗薯條炸得唔夠脆身。最後不得不提滿有驚喜嘅飲品。飲品定價雖然比較貴,但絕對值得一試。我叫咗Tiramisui Latte,而搵食小伙伴就叫咗意大利岩漿朱古力。除咗兩杯飲品都好豐盛,有快瀉出黎嘅感覺,打卡一流,味道都令人想一飲再飲。Tiramisui Latte杯面上有一條餅乾,建議要浸落去杯嘢飲度,

嘢食方面選擇唔算多,我地叫咗一枱美食share!。

明太子意大利麵

Tiramisui  Latte
最後不得不提滿有驚喜嘅飲品。飲品定價雖然比較貴,但絕對值得一試。我叫咗Tiramisui Latte,而搵食小伙伴就叫咗意大利岩漿朱古力。除咗兩杯飲品都好豐盛,有快瀉出黎嘅感覺,打卡一流,味道都令人想一飲再飲。Tiramisui Latte杯面上有一條餅乾,建議要浸落去杯嘢飲度,否則會好硬。飲落比平時咖啡多咗tiramisui 嘅酒香味,兩者好夾。飲品飲到有享受甜品嘅感覺。而友人杯朱古力被形容為好似飲到朱古力醬咁,令佢諗起係澳洲飲嘅人生朱古力,係邪惡嘅幸福感。
脆炸薯條配黑松露醬
日本忌廉芝士蟹餅
2021-01-01
明太子意大利麵
Tiramisui  Latte
這家樓上咖啡店不走日系文青風,別樹一幟地走暗黑成熟風格,黑色為主調型格型格。超吸引的飲品外觀,令人未飲先醉!明太子意粉明太子、加魚籽完美配搭,用上了扁意粉,讓明太子和魚籽麵更能纏住意粉,入口充滿粒粒鮮味。莓莓法式西多士鬆厚的麵包煎成金黃微焦,少少脆帶有蛋香,內裏還是軟笪笪白麵包。肉桂香味加糖漿,白雪般的糖霜,少少甜但不會過火。宇治抹茶芋圓拿鐵有機抹茶香濃,齒頰留香,讓人精神爽利!芋圓一般般~宇治抹茶紅豆拿鐵招牌打卡飲品,明治特濃牛奶,北海道十勝紅豆,有機抹茶,香濃而不帶苦澀,入口順滑。一層白色一層綠色,再一層白色一層酒紅,配上山形先玻璃杯,恰似富士山的感覺。

莓莓法式西多士

宇治抹茶芋圓拿鐵
有機抹茶香濃,齒頰留香,讓人精神爽利!芋圓一般般~

2020-12-11 644 浏览
#pb食在旺角 Cool爆型格cafe & bar😎 終於到我去呢間至格cafe啦🤩 成日見人去飲果杯打卡飲品 終於到我啦🤪 店內裝修好型 放左好多whisky🥂 原來佢夜晚會變成酒吧 大家可以去飲番兩杯🤭 .食物選擇唔算好多 有d小食可以送酒🤤 甜品以French Toast最吸引😋 飲品有好多抹茶同焙茶嘅飲品 仲有芝士奶蓋飲🤩 我地兩個今次都試左幾多野 埋單600幾蚊😝🔹 炸軟殼蟹配牛油果醬🦀又係軟殼蟹haha🤣 今次可以叫一隻食😋 正正常常 咬落幾juicy 🤭🔹唐揚魷魚配芥末沙律醬🦑估唔到係一粒粒細魷魚🤩 一口size幾好 份量都幾多🥰 配埋個芥末沙律醬感覺上冇咁熱氣🤪🔹海膽醬鮮蝦意粉🍝有少少海膽同魚子好似好高級咁😎 仲有幾隻蝦蝦蝦係面 食落幾爽脆🤭 個意粉食落唔知點解有d似燒汁 冇咩海膽醬嘅感覺🤣 佢嘅意粉份量唔多 唔夠兩個人share🙈🔹明太子意粉🍝好多人都推介呢個🥰 又有明太子又有魚子又有蟹子 好多一粒粒嘅野 好足料😝 佢唔係好creamy個款意粉 幾乾身 所以我覺得一般🙈🔹莓莓法式西多士🧇又係個個黎到都會叫😝 呢個唔錯嘅😋(雖然之前食Little Cove Espre
#pb食在旺角
Cool爆型格cafe & bar😎

🔹 炸軟殼蟹配牛油果醬🦀

🔹唐揚魷魚配芥末沙律醬🦑

🔹海膽醬鮮蝦意粉🍝

🔹明太子意粉🍝

🔹莓莓法式西多士🧇
又係個個黎到都會叫😝 呢個唔錯嘅😋(雖然之前食Little Cove Espresso果個真係超級無敵好食🤪) 多士好厚身 鬆軟程度一般啦🙈 佢仲有好多生果 賣相好好🥰

🔹日式焙茶芋圓拿鐵🤎
天氣太凍嘅關係 我同朋友都冇叫到打卡嘅富士山飲品 叫左熱飲🙈 焙茶拿鐵飲落奶味都幾重 焙茶味偏淡 唔算特別好飲🤔 芋圓細細粒 好似珍珠咁 食落冇咩味🤣
🔹宇治抹茶芋圓拿鐵💚
朋友叫嘅Matcha latte飲落都幾重抹茶味 少少甜😝 我個人覺得好飲過焙茶個杯🥰

環境的確幾chill 幾打卡😎 同朋友想飲下酒chill下真係唔錯🥰 不過食物就一般 唔算好驚喜😝

八屋
旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓