2021-12-07 651 浏览
在頌安街市內粉麵檔,地方較細,坐位不多,也講不上舒適,到此食客都應該不會介意這一般的環境,要求是方便就腳快餐式,食物好味,價格相宜。服務員非常親切,在忙碌之中也同食客聊天,見我眼望望就即刻問我有乜需要,十分主動。此店辣椒油也不錯。牛筋河 - 牛筋好腍,夠香,河粉就一般,湯底味濃好正,份量也大,在寒冬食完碗粉,十分滿足。早餐時段送熱飲$33。此店外賣碗改用了兩層的,下層是湯,上層是粉麵,外賣街坊也讚好。
2021-11-24
$33 (早餐)
2021-10-20 433 浏览
雖然「馬鞍山」公共屋邨「頌安邨」跟屋邨附屬商場「頌安商場」的實際位置,並不是在港鐵「屯馬綫」的「恆安站」旁邊,從「恆安站」前往「頌安商場」反而比較需要更多時間。但是我在「西貢巴士總站」乘坐巴士,反而可以在「曾𤩹山中學」巴士站直接下車,然後橫過「西沙路」、「恆安街」斑馬線,直接到達「頌安商場」。所以對我來說,前往光顧位於「頌安商場」裡面的潮州粉麵店「八囍牛雜粉麵」,路程比我原本預期來得更加短,步行所需要時間過程,亦比原本預期來得更加方便和快捷。「八囍牛雜粉麵」裡面的粉麵食品單品售價頗為便宜,例如一碗很簡單的「雲吞麵」,就只需要港幣三十一元而已。而且「八囍牛雜粉麵」「雲吞麵」實際製成品裡面,足足有五大粒體積不小,裡面有不少「蝦肉」的「鮮蝦雲吞」。所以「八囍牛雜粉麵」「雲吞麵」每粒「鮮蝦雲吞」的實際口感,也因為餡料裡面的彈牙「鮮蝦」十分足料,令「雲吞麵」整體「鮮蝦」口感變得很新鮮,很有彈牙感覺。至於「八囍牛雜粉麵」「雲吞麵」裡面的麵條,我選擇享用「幼麵」。「八囍牛雜粉麵」「幼麵」麵條口感尚算有彈性,不過最重要的還是每條「幼麵」麵條裡面都沒有食到「鹼水」味。所以「八囍牛雜粉麵」製造的「雲吞麵」

所以「八囍牛雜粉麵」製造的「雲吞麵」湯底裡面,幾乎喝不到任何從「幼麵」麵條裡面的「鹼水」味,因為「八囍牛雜粉麵」「雲吞麵」麵條根本食不到「鹼水」味,只喝到少許鹹味而已。

不過從另一個角度去看「八囍牛雜粉麵」製造的「雲吞麵」,「雲吞麵」湯底裡面的「大地魚」香味和鮮甜味道感覺,也稍嫌造得未夠濃厚。

即使「八囍牛雜粉麵」廚房已經有嘗試,在「雲吞麵」實際製成品表面灑下不少「蔥花」,嘗試增加「雲吞麵」「大地魚」湯底裡面的鮮甜味跟鹹味,可惜湯底實際味道未夠濃,即使加入「蔥花」調味,結果也是徒然。

幸好「八囍牛雜粉麵」「雲吞麵」售價頗為便宜,又不需要另外選擇享用套餐,令「雲吞麵」的實際性價比變得不算低,反正下次我覺得光顧「八囍牛雜粉麵」,享用「雲吞麵」時加少許調味料就可以了。

雲吞麵

2021-10-17
等候时间
6 分钟 (堂食)
雲吞麵
2021-04-27 308 浏览
最近好多嘢做,有點頹😶,睇吓屋企附近有咩食,行過聞到牛腩味幾香,就決定食呢間!佢喺街市入邊嘅熟食檔,雖然店面唔大,大約只係得10個位,但係都好受街坊嘅歡迎,會見到人流不斷。-當然要叫佢哋嘅招牌牛腩河啦,不過由於也米😍唔食葱,所以走葱。坐咗幾分鐘,好快就整好一碗牛腩河。牛腩份量絕對唔少🤩,而且肥瘦適中,見到應該都煮咗幾耐,幾淋,而且好入味😋。湯底應該係清湯加腩汁,所以都會有啲牛香味。呢間鋪嘅重點一定係佢嘅辣椒油🌶,真係好好食,超香!加咗辣椒油喺碗牛腩河,完全升咗一個層次😆!
2021-04-02 213 浏览
位於街市入邊,地方少少但係食物水準高,而且超級平!早餐一碗麵配一杯嘢飲只係$30 ,仲要大碗麵,即使係老公食完都會覺得好飽。老公最鍾意食嘅牛肺,好多時喺出邊麵檔都唔俾你單要牛肺,會逼你點牛雜。但係八囍係可以單要一種牛嘅內臟,好似老公鍾意食牛肺,佢就可以淨係叫牛肺面;而我鍾意食牛膀,就可以淨係叫我牛膀麵,呢樣好抵讚!鍾意佢嘅面唔會太淋,食咗好多次,每一次食都好彈牙,所以佢嘅右面都係我經常會點嘅。配上自家製嘅辣椒油,同埋少少蔥花吊味,真係會食上癮㗎 !凍檸茶水準不過不失,起碼有茶香,而且我哋叫少甜又真係做得到,以佢地方咁細嚟講,都可以沖出一杯唔錯嘅凍檸茶,合格有餘!

2020-01-04 685 浏览
味道喺唔錯,但服務係一“流”, 我可以食食下碗麵,仲要差唔多食完,叫我搬位去另一邊食。因為當時我隔離位剛走,佢叫我搬就可以讓給對情侣坐。大佬呀,如果我剛坐落,我唔介意搬。問題係我就食完,離哂谱。我仲囉住一袋二袋嘢搬去另一邊,真係多謝哂。
2019-12-26 355 浏览
依家要搵到又平又抵食既粉麵真係唔容易.....小弟呢日就經過恒安街市,見到有間鋪頭細細但係風味十足既粉麵檔,一於入去試吓!估唔到依家食碗粉都早餐價$30仲要包杯熱飲,抵!選擇仲要好多,牛都有分牛雜牛腩牛筋牛肚牛丸😂小弟決定試下牛腩河先~~雖然價錢平但係份量都唔少,牛腩仲比左好多舊tim!而且腩汁湯底唔會好淡,又唔會太咸!牛腩仲好淋!呢個價錢好過去食快餐啦杯奶茶都唔弱,一睇個色就知好飲!仲有好香,正呀👍🏻👍🏻

估唔到依家食碗粉都早餐價

牛腩河

杯奶茶都唔弱,一睇個色就知好飲!仲有好香,正呀👍🏻👍🏻
牛腩河
位於街市入面細細檔麵檔,座位不多大約得16個位,長期都好多人,有時仲要等位。因為佢真係好抵食,11點前有早餐優惠,$30一碗麵送熱飲,凍飲就加$2。碗麵好足料,我叫咗牛雜麵,同其他粉麵價錢一樣,$30勁大碗!每款雜都有1-2嚿,點解可以咁抵?!如果過咗早餐時間都係$30,飲品就加熱飲$3、凍飲加$5都係勁勁勁抵。牛雜係正宗港式牛雜,濃濃的腩汁味充斥整碗麵。最欣賞佢個牛腸,肥得嚟唔會韌,好重油香味。其他雜都好好味,但我唔識分門別類😂油菜配腩汁都唔錯,芥蘭新鮮唔會煮得太淋。奶茶茶底夠濃,奶嘅份量剛剛好。

頌安邨街市自從幾年前裝修過之後呢,就有幾間熟食餐廳進駐左。比較常幫襯嘅,就係跟八囍牛雜粉麵。今日有D肚餓,所以過嚟食碗粉先返屋企。依度雖然地方細細,但牛腩牛雜同一般的潮式丸類餃類粉麵飯都有,而且價錢實恵。今日叫咗牛雜墨丸米,佢哋嘅粉麵上面的青比較有誠意,除咗莞茜蔥,仲有炸蒜頭,味好香,配埋混合腩汁嘅湯底,就好有鮮香味,好唔錯。米粉就淥得比較硬,挺身左少少。牛雜份量唔少,炆得好入味,牛肚炆得稔但仍然有咬口,牛膀好粉嫩唔會好腥,牛肺都係好嫩滑。牛腸就最正,俾得好多,稔滑彈牙又入味,帶少少油香但唔會太肥,唔錯唔錯。墨魚丸都OK,食得出有墨魚粒入面唔會成舊粉咁。當然呢,其實佢哋啲牛腩都唔錯,一開頭好好,不過後來水準有少少飄忽,有時太稔或者太柴,太肥太瘦咁,有D要睇彩數啦。粉麵加嘢飲凍熱都係加$5,算係比較抵。今日就叫左杯凍檸水,幾大杯。而於環境呢,呢度雖然係街市入面,但其實都OK,幾企理冇異味嘅,就算係你坐喺度食都唔係話污糟。不過有時呢都幾多人,要排隊,咁就會坐得比較迫,但大家都係食完就好快走唔會太介意。

• 牛雜